Ældrerådet (ÆR) takker for høringen og for et godt og konstruktivt oplæg til regelsæt.
ÆR foreslår, at der i regelsættet anføres oplysning om det maksimale antal cykler, der i alt i de samlede aftaler kan udlejes og opstilles i kommunale cykelstativer i Frederiksberg kommune.
ÆR har i vedhæftede bilag (se under dette høringssvar) nummereret de enkelte 24 punkter i oplægget, og ÆR har forslag til en mindre ændring af punkt 8 (anført med fed skrift):
8. Kommunen kan flytte cykler, der står eller ligger til gene for trafikken, inden for en meget kort radius herfra således, at de står trafiksikkert. I disse tilfælde kontakter kommunen aftalehaver om flytning, og aftalehaveren forudsættes efterfølgende at flytte disse cykler til kommunale cykelstativer i overensstemmelse med punkterne 6 og 7.
I punkt 4 er det anført, at cyklerne efter endt brug skal anbringes i offentlige cykelstativer, og i punkt 20 er det anført, at cyklerne ikke må anbringes på private veje uden vejejernes forudgående tilladelse.
Punkt 20 er vel ikke nødvendig, da der næppe er offentlige cykelstativer på de private veje.
Ældrerådet glæder sig til at se forslaget implementeret, og vi deltager gerne i den efterfølgende evaluering.
Mange venlige hilsener
Claus Kortzau
formand
og
Alfred Grinderslev
medlem
Forvaltningens forslag til vilkår for en ordning med udlejningscykler på Frederiksberg
1. De opstillede cykler skal, hvis der er tale om elcykler, være forsynet med udskiftelige batterier, så cyklerne ikke skal indsamles hver aften. Udskiftning af batterier skal ske med brug af el-ladcykel eller elbiler.
2. Levetiden på cyklerne skal være så god som mulig og have minimum tre års levetid.
3. Cyklerne må ikke udsende støj, der kan genere naboer
4. Cyklerne skal efter enhver brug placeres i kommunale cykelstativer
5. Hver udlejningscykel skal være unik identificerbar via fx QR kode eller lignende og GPS tracking, samt bære kontaktoplysninger, herunder telefonnummer, til operatøren direkte på cyklen.
6. Aftalehaveren skal for egen regning afsætte ressourcer til løbende at flytte cykler til offentlige cykelstativer, hvis de ikke er placeret heri. Aftaleshavere forpligter sig til at foretage rundering med tilstrækkelig frekvens med henblik på at sikre lovlig opstilling af cykler med henblik for udlejning.
7. Responstiden fra udlejerne på at fjerne cykler, der står eller ligger til gene for trafikken, fastsættes til maksimalt 1 time i tidsrummet 07:00 til 22:00, hvis aftalehaveren modtager henvendelser herom enten fra kommunen eller fra borgere.
8. Kommunen kan flytte cykler, der står eller ligger til gene for trafikken, inden for en meget kort radius herfra således, at de står trafiksikkert. I disse tilfælde kontakter kommunen aftalehaver om flytning, og aftalehaveren forudsættes efterfølgende at flytte disse cykler til offentlige cykelstativer i overensstemmelse med punkt 7.
9. Aftalehaver indfører en ordning, så det er dyrere for brugerne ved ukorrekt opstilling.
10. Aftalehaver skal på en uges varsel flytte cykler, hvis et areal skal bruges til andre formål såsom arrangementer, udendørsservering, vejarbejde og lignede. Aftalehavers eventuelle omkostninger eller tab af omsætning i denne forbindelse er kommunen uvedkommende.
11. Aftalehaveren er forpligtet til at dele deres forbrugsdata en gang i kvartalet fordelt pr. måned herunder: Overblik over omfanget af udlejningen, herunder på bestemte steder i kommunen, om aftalehavers cykler er i brug eller ej, hvor langt de kører, hvorfra de kører og hvor til de kører; overblik over hvor mange cykler, der ikke parkeres i offentlige cykelstativer; dokumentation for responstid i forhold til flytning af cykler, aftalehaver skal sikre, at der ikke indgår personoplysning som defineret i databeskyttelsesforordningens artikel 4, nr. 1 i de data, som der leveres til eller gøres tilgængelige for kommunen.
12. Der afholdes 1. halvår månedlige møder med Frederiksberg Kommune, herefter kan de afholdes kvartalsvis, som aftalehaveren er forpligtet til at deltage i, i forhold til vilkårsopfyldelse mv. og med evalueringen af ordningen et halvt år efter aftalens indgåelse. Ældrerådet, Handicaprådet og Cyklistforbundet vil blive inddraget i evalueringen.
13. Aftalehaveren skal sikre kvalitet og vedligehold af materiel, herunder fjerne defekte køretøjer. Aftalehaver skal til enhver tid have en ordning, der sikrer, at aftalehaver løbende kan vedligeholde sine cykler.
14. De anvendte cykler skal til hver en tid leve op til gældende lovgivning.
15. Aftalen er tidsbegrænset til at gælde indtil videre et år med mulighed for forlængelse i yderligere to år på baggrund af evalueringen i efteråret 2021, hvorefter der kan ansøges om fornyelse.
16. Kommunen kan ændre på vilkårene med tre måneders varsel, hvis der bliver behov herfor.
17. Aftalen kan opsiges umiddelbart, hvis vilkårene gentagne gange ikke efterleves.
18. Aftalen kan i øvrigt opsiges af aftaleparterne med et varsel på seks måneder.
19. Aftalehaver betaler et årligt gebyr, der dækker kommunens udgifter til administration og tilsyn.
20. Udlejningscykler må ikke placeres på private fællesveje uden videre, der skal sendes en ansøgning til vejmyndighed og vejejeres tilladelse skal foreligge.
21. Aftalen kan ikke overdrages uden skriftligt samtykke fra kommunen.
22. Aftalehaver er erstatningsansvarlige for skader der opstår på byrumsinventar og lignende som følge af brug af udlejningscyklen.
23. Parterne er erstatningsansvarlige efter dansk rets almindelige regler.
24. Aftalehaver skal overholde alle direktiver, love, bekendtgørelser, myndighedskrav og regler/påbud gældende.