Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune
Hovedmenu
  • Borger
  • Virksomhed
  • Politik
  • Kommunen
  • Corona
  • English
Frederiksberg Kommune på Facebook
Velkommen til Frederiksberg Kommune

Ældrerådets møde den 10. juni 2021 kl. 11

Referat

Deltagere:
Formand Claus Kortzau, næstformand Hanne Illum, Peter Frahm, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen, Birgitte Franck og David M. Gerschwald

Afbud:
Pernille Rothaus Sørensen, Hugo Vandet

Ordstyrer:
Næstformand Hanne Illum

Referent:
Victoria Jensen, sekretariatet


1.    Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger.

2.    Det godkendte referat fra Ældrerådets møde den 6. maj 2021 
Referatet blev godkendt uden bemærkninger.

3.    Orientering fra
a.    Formanden, herunder vedrørende samarbejdet med Ældre Sagen, Regionsældrerådet, Danske Ældreråd og øvrige

Claus Kortzau orienterede indledende om sin holdning til Danske Ældreråd, og hans fortsatte oplevelse af, at deres manglende kommunikation, ledelse, økonomistyring og synlighed. 

Claus Kortzau uddybede, at Danske Ældreråd burde hæve kontingenterne med henblik på at kunne overleve økonomisk, i stedet for at afskedige medarbejdere. Han har stillet forslag om at ansætte en journalistisk medarbejder. 

Peter Frahm bemærkede, at det er Danske Ældreråds bestyrelse, der skal ændre fokus. I dag støttes de små ældreråd rundt om i landet, men man forsømmer det landspolitiske og Christiansborg.

Claus Kortzau fortalte, at Bornholm og Frederiksberg Ældreråd er i dialog om at blive overflyttet fra gruppe 10 til gruppe 9, da de to kommuner kun har en lille indflydelse på beslutninger, når de er i gruppe med København. Han uddybede, at der ikke er noget til hinder for vedtægtsmæssigt, og de to ældreråd har ikke så mange medlemmer, at det vil være faretruende for København.

David Gerschwald spurgte til, hvad det krævede for rådet at blive flyttet, hvortil Claus Kortzau svarede, at det vil kræve en dialog med og støtte fra Bornholm med henblik på, at de også vil trække sig.

Ældrerådet tilsluttede sig holdningen om at flytte gruppe. 

b.    Medlemmerne – Medlemmerne opfordres til at fremsende eventuelle meddelelser skriftligt inden mødet
Peter Frahm orienterede
om, at der skulle have været afholdt møde i Regionsældrerådets forretningsudvalg, men da flere medlemmer ikke ønskede at deltage ved et fysisk møde, blev mødet udsat til september. 

Peter Frahm fortalte videre, at praksisplanen er i høring, hvor Regionsældrerådet er høringsberrettiget. Han bad Ældrerådet kontakte ham, hvis de havde nogle bidrag, de ville bidrage til høringen med.

Peter Frahm fortalte, at der i maj havde været møde med indlagt gruppearbejde, hvilket desværre ikke fungerede godt på Teams. Han oplevede, at det var svært at få folk i tale, men at det ellers havde været et godt møde. 

Han fortalte, at problematikken består i, at kommunikationen mellem speciallæger, kommunen og praksislægerne er dårlig. Praksislægerne ved ikke, hvilke underspecialer speciallægerne har, og som borger risikerer man derfor at blive henvist det forkerte sted hen.

Birgitte Franck og Hanne Illum var enige, og gav begge udtryk for, at de havde haft lignende oplevelser med dårlig kommunikation mellem instanserne, der besværliggjorde behandlingen.
 
Hanne Illum takkede Birgitte Franck for at have skrevet og delt nogle flotte, lange referater fra demensdagene, og hun glædede sig ligeledes til at læse Hugo Vandets referat fra dagene.

Henning C. Hansen bemærkede, at det var et godt og vigtigt emne, særligt set i lyset af, at kommunen er ved at udarbejde en demenspolitik.

Det blev besluttet, at referaterne fra demensdagene lægges på hjemmesiden. 

Claus Kortzau orienterede om, at han havde drøftet med sekretariatet, om det var muligt at undersøge, hvorvidt Ældrerådets visuelle identitet kan fornyes. 

Rådet besluttede at drøfte det på deres næste møde.

Birgitte Franck orienterede om, at hun sidder i brugerpanelet i Sundhedscentret, og at de søger flere medlemmer. Hun opfordrede til, at man melder sig til, hvis man har lyst til at bidrage.

Birgitte Franck fortalte videre, at hun var med i BevægDig60+, som er Frederiksbergs nye senioridrætsforening. Hun vil holde rådet løbende orienteret om aktiviteter i foreningen. 

Birgitte Franck takkede kommunen for at forsøge at implementere biodiversitet. Hun glædede sig over, at der i den forbindelse er kommet mere grønt i Frederiksberg Have.

Birgitte Franck glædede sig over, at man nu kan få sit sygesikringsbevis på telefonen, men hun frygter, at mange ældre tabes, fordi de ikke kan følge med udviklingen.

Henning C. Hansen svarede, at han mente, at om ti år var alle digitale.

Hanne Illum svarede supplerende, at hun deltog i Min Dialog version to, hvor Ældre Sagen også var repræsenteret. Ældre Sagen forventer, at der ikke er behov for at lave it-kurser om ti år.

Henning C. Hansen orienterede om, at han sidder i et frivillighedsforum, som forventeligt har første møde i september. De møder, der skulle have været, har desværre været aflyst.

4.    Orientering fra udvalgene
a.    Boligudvalget

Birgitte Franck bemærkede indledende, at hun har skrevet til Pernille Sørensen og bedt om at få tilrettet referatet fra det seneste boligudvalgsmøde. Hanne Illum svarede, at det var blevet rettet, og at der var udsendt nyt referat.

Birgitte Franck orienterede om, at hun i et referat fra et møde i ældre- og omsorgsudvalget har læst, at der er planlagt et plejehjem på hospitalsgrunden.

Birgitte Franck troede ikke, der var nogen aftaler om nogen form for byggeri på hospitalsgrunden. Hun havde hørt i sin øresnegl, at der kommer nyt om hospitalsgrunden i slutningen af juni.
 
Peter Frahm svarede, at man for mange år siden har udarbejdet en masterplan, hvori der står, at man forventer, der skal ligge et plejehjem på hospitalsgrunden. 

Birgitte Franck fortalte, at borgmester Simon Aggesen er citeret for at sige at der ikke kom almene boliger på hospitalsgrunden, men billigere boliger. Hun mente, at det tyder på, at boligerne bliver mindre og fællesarealerne større. 

Rådet aftalte, at Birgitte Franck finder udtalelsen fra borgmesteren og sender til rådets orientering.

Birgitte Franck orienterede om, at hun har været med til et digitalt arrangement, der udelukkende handlede om almene boliger. Her blev de fortalt, at udviklingen peger mod, at man skal udligne problemer ved, at alle skal bo sammen uanset baggrund.

Claus Kortzau fortalte, at han og Birgitte Franck havde deltaget i et kursus hos Byens Ejendom om små boliger. Han glædede sig over, at tendensen pegede i retning af, at man går væk fra den traditionelle måde at tænke boliger på, da det kan sænke huslejen, hvilket vil styrke byens diversitet.
 
b.    Trafikudvalget
Alfred Grinderslev orienterede, at der ikke var blevet holdt nogle nye møder i udvalget.

Alfred Grinderslev orienterede videre om, at magistraten skulle behandle sagen om el-løbehjul. Han fortalte, at han havde rettet henvendelse til blandt andet udvalgsformand Jan E. Jørgensen, som havde svaret tilbage med et to siders pænt svar. Svaret bar desværre præg af at være skrevet af forvaltningen, hvor de i høj grad roste sig selv og deres arbejde.

Alfred Grinderslev havde desuden fået svar fra Nikolaj Bøgh, som oplyste, at de havde drøftet punktet politisk, men havde besluttet, at de ville fortsætte behandlingen på et andet tidspunkt.

Alfred Grinderslev bemærkede, at det var problematisk, at denne sag var mange sider lang, når udvalget kun har 20 minutter til rådighed til at gennemgå alle sager på dagsordenen. 

Rådet var enige om, det var problematisk, men at de måtte have tillid til, at kommunalbestyrelsen forholdt sig til Ældrerådets bemærkninger, og ikke udelukkende baserede deres beslutninger på forvaltningens vurderingsgrundlag. 

Hanne Illum bemærkede, at hun håbede, at man på Frederiksberg læner sig op ad, hvad man beslutter i København om færdsel på el-løbehjul. 

Rådet var enige om, at færdsel på el-løbehjul var livsfarligt for fodgængere.

Birgitte Franck orienterede om, at hun på baggrund af en borgerhenvendelse er blevet gjort opmærksom på, at der afholdes demonstration mandag den 14. juni kl. 15.30 på Frederiksberg Rådhusplads. Demonstrationen afholdes i forbindelse med, at frederiksbergbusserne kommer til at køre hver time i modsætning til tidligere to gange i timen.

Ældrerådet drøftede sagen kort, men var enige om, at de tidligere har taget stilling til besparelserne og vurderet, at disse busser har så få passagerer, at det er en ekstrem udgift, der ikke står mål med forbruget. Den økonomiske gevinst er stor ved ændringen i kørselsintervaller, og at det var positivt, at busserne fortsat er i drift.

David Gerschwald bemærkede afsluttende, at han har observeret andre buslinjer med meget få brugere, f.eks. linje 37. 

Birgitte Franck fortalte, at hun havde været til møde med trafikministeren, der fortalte om en ny lov, der gør det muligt at fjerne herreløse cykler hurtigere end tidligere.

Birgitte Franck vil sende en mail til rådet med informationer fra trafikministeren.

Birgitte Franck kommenterede afsluttende, at der ikke er sket noget omkring at tydeliggøre trin på Frederiksberg Alle Metrostation, hvor mange ældre har svært ved at se, at der er flere trin på vej ned på gadeplan. Vi troede, at der var lovet en ændring.

Der er fortsat cykler, der kører langs Frederiksberg Centret, der er ikke skiltet med, at de ikke må køre der.

5.    Rådets sekretariatsbetjening og refusion af udlæg
Claus Kortzau orienterede om, at formandskabet havde haft et godt møde med forvaltningen, og han glædede sig over, at forvaltningen erkendte, at det var den forkerte måde at have en dialog på. Der skal være større fokus på dialog, og det ønskede forvaltningen fremadrettet.

Claus Kortzau orienterede videre, at det var blevet aftalt, at rådet fortsat kan få refunderet udlæg for toner og papir i denne valgperiode, og at rådet ikke vil overgå til iPads. 

Hanne Illum bemærkede, at rådsmedlemmerne skal huske at overveje, hvad de bruger sekretariatstiden til. 

Claus Kortzau foreslog Birgitte Franck om at anskaffe en printer, da det ikke længere vil være muligt at få printet på rådhuset. Det vil dog fortsat være muligt at få hjælp til print, hvis det er i andre formater end A4 eller hvis der er tale om store dokumenter. Hanne Illum fortalte, at sekretariatet vil undersøge muligheden for, at rådet kan benytte kommunens fordelagtige indkøbsaftale.

Rådet bad sekretariatet om at få tilsendt økonomiafdelingens notat fra 2014 omhandlende, hvad rådets økonomi dækker over. 

Hanne Illum fortalte, at hun er ved at udarbejde en ”manual” til nye rådsmedlemmer, og herunder vil det fremgå, hvilke rammer man som medlem arbejder under, og hvad man kan forvente at få økonomisk dækket. 

Henning C. Hansen bemærkede, at han mente, der manglede et afsnit i vedtægterne om udgiftsrefusioner, hvortil Hanne Illum svarede, at det ikke skal stå der. Alfred Grinderslev svarede supplerende, at på den måde kunne forvaltningen ikke bestemme, hvad og hvorhenne rådet indkøber af materialer. 

Claus Kortzau fortalte videre, at de på mødet med sekretariatet havde drøftet rådets anmodning om kontaktpersoner, og han ønsker fortsat, at rådet skal have en indgang til forvaltningsområderne udenom sekretariatet. Sekretariatet ønsker dog at fastholde praksis, og de vil følge op på mødet med et oplæg. 

Henning C. Hansen tilsluttede sig, at det var positivt, at man fra forvaltningens side erkendte fejlen, men bemærkede, at han var nervøs over formuleringen om, at det kun gælder i indeværende valgperiode. 

David Gerschwald var enig i, at det var positivt, at man havde holdt møde, og at man vil fortsætte som hidtil i indeværende valgperiode, men han syntes samtidig ikke, at det var tilstrækkeligt. Han bad om, at man sikrer en afklaring af forholdene inden man stiller til valg.

Hanne Illum svarede, at hun på mødet havde lagt vægt på, at sekretariatet ved kommende valg er meget tydelig for at sikre, at borgere blev gjort opmærksom på hvilke it-færdigheder med videre, det forventes, man har for at kunne bestride hvervet i Ældrerådet.

Birgitte Franck spurgte ind til de lister, sekretariatet havde udarbejdet i forbindelse med registrering af tidsforbrug, om de vil blive destrueret, og at forvaltningen ikke længere registrerer tidsforbrug i forhold til Ældrerådet.

Claus Kortzau svarede, at det var i strid med GDPR og datatilsynet, men at der var tale om et engangstilfælde, og at det ikke vil ske igen. Hanne Illum nævnte supplerende, at forvaltningen ikke længere registrerer på disse lister.

Rådet var enige om, at de havde tillid til, at forvaltningen sletter listerne, og at det ikke vil ske igen. 

6.    Høringer
a.    Fuglebakkevej – Lokalplan 230, frist 23. juni 2021

(Lokalplanforslag for boligbebyggelse ved Fuglebakkevej | blivehoert.frederiksberg.dk)

Birgitte Franck orienterede om, at hun har sendt et høringsforslag til rådet.

Hun har noteret sig, at der kommer 33 familieboliger, hvilket hun ser som værende positivt, da man så forhåbentlig vil tænke på de ældre ved senere byggeri, f.eks. på hospitalsgrunden.

Det blev aftalt, at Hanne Illum renskriver oplægget og at sekretariatet indsender til høringsportalen.

b.    Affaldssortering
Svar fra Miljø, Affald og Genbrug af 16. april 2021 vedrørende høringssvar til Ressource- og Affaldsplan 2026  

Rådet tog svaret til efterretning.

c.    Beslutningsforslag om at afsætte 5 mio. kr. til det frivillige foreningsliv, der laver sports- og kulturtilbud for +65-årige, frist 14. juni 2021. 
Mail af 2. juni 2021 fra kultur- og fritidsafdelingen

Rådet var enige om, at det var et godt forslag, som de stillede sig positivt over for. Claus Kortzau skriver høringssvaret.

7.    Rådets økonomi 
Der er forslag om at abonnere på Politikens Sundhedsmonitor, pris kvartal 1.449 kr. – årligt 3.949 kr. Måske findes der en anden mulighed for os som ”forening”.

Alfred Grinderslev bemærkede, der kun var posteret diæter for de første måneder af året, hvilket han så som kritisabelt. 

Rådet var enige om, at de ønskede en opstramning på indberetning af diæter.

Hanne Illum spurgte, om rådet ønskede at abonnere på Politikens Sundhedsmonitor. Rådet besluttede at prøve det, og Birgitte Franck vil kontakte Politiken.

8.    Kommunens budget 2021 
Rådet drøfter løbende og sætter emner på en liste. Hanne Illum ajourfører

Hanne Illum bemærkede, at det er sidste gang inden budgetforhandlingerne, at rådet når at forholde sig til listen. Hun bad rådsmedlemmerne om at fremsende bemærkninger til noterne på listen inden sommerferien, hvorefter hun renskriver den.

9.    Demens- og Sundhedspolitik i kommunen
Birgitte Franck orienterede om, at hun fortsat ønsker, at Addie fra sundhedscentret deltager på et af rådets kommende møder. 

Rådet tog den seneste mail fra social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet om demens- og sundhedspolitikken til efterretning.

10.    Flextrafik 
Mail fra Claus Kortzau af 28. maj 2021.

Claus Kortzau orienterede om, at han har givet besked til Politiken om, at Birgitte Franck kan hjælpe med en kontaktperson.

11.    Livs-/Behandlingstestamente 
Rådet besluttede at lægge oplægget om livs-/behandlingstestamente på hjemmesiden.

12.    Ældreområdet overført fra Sundhedsministeriet til Socialministeriet.
Hvilken betydning har det for Ældreområdet – og har det?

Rådet tog ændringen til efterretning.

13.    Annoncering i Frederiksberg Bladet
Claus Kortzau orienterede kort om, at rådet har en annonce i avisen i slutningen af juni, hvor man blandt andet ønsker god sommer.

14.    Ældrerådets årsplan 
Rådet tog punktet til efterretning.

15.    Ældrerådets mødekalender for 2021 
a.    Kurser og seminarer 2021
Hvilke ønsker har vi pt. – for hele Rådet og for hver især? Hvad er økonomien?

Hanne Illum orienterede om, at Henning C. Hansen ønsker at deltage på KLs ældrekonference 21. september 2021, og at andre medlemmer fortsat kan melde ind, hvis de også ønsker at deltage.

Hanne Illum og Birgitte Franck orienterede om, at de ønsker at deltage i en konference i Politikens Hus ”Bedre Byskik” den 24. august 2021. Andre interesserede kan stadig nå at tilmelde sig.

16.    Næste møde er torsdag den 12. august 2021 kl. 11.00 – 13.00
Claus Kortzau foreslog, at rådets møde i august aflyses grundet få aktiviteter henover sommerferien. 

Birgitte Franck stemte imod, da hun ønskede, at rådet drøftede deres holdning til hospitalsgrunden på et snarligt møde, og at der i den forbindelse bør være afsat tilstrækkelig tid til en ordentlig drøftelse.

Henning C. Hansen var også tilbageholdende med at aflyse mødet, da der udestår et referat fra mødet med forvaltningen, som rådet også kan have behov for at drøfte.

David Gerschwald bemærkede, at han har en oplevelse af, at rådet på de seneste møder har skulle skynde sig med behandlingen af dagsordenspunkterne, og at han ville være ærgerlig over, hvis det blev en fremadrettet tendens. 

Hanne Illum var enig i, at man ofte er i bekneb for tid, og foreslog, at man fx fremadrettet sætter tidspunkter på punkterne, og at rådet desuden kan aftale, at ved behandling af særlige temaer, kan rådet mødes uden sekretariatet. 

Rådet besluttede at fastholde mødedatoen og afvente, om der var behov for at mødes i august. Mødet vil i så fald være et temamøde og uden sekretariatsbistand. 

17.    Eventuelt
Birgitte Franck bemærkede, at rådet for længe siden havde aftalt, at Hugo Vandet skulle stå for at arrangere en demensdag, og hun foreslog, at rådet booker biblioteket eller et andet sted allerede nu. 

Peter Frahm svarede, at rådet bør finde en oplægsholder først, som kan. 

Rådet aftalte, at Birgitte Franck undersøger, hvem der er relevant at invitere.


Mødet sluttede kl. 13.00

  • Del
    • Facebook
    • Linkedin
    • Twitter
  • Udskriv
Footer DA
Genveje
  • Kommunen
  • Presserum
  • Hjælp til at få siden læst op
  • Ledige stillinger
  • In English
  • Privatlivspolitik
  • Sitemap
  • Tilgængelighedserklæring

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1
2000 Frederiksberg

Til kontaktsiden
CVR 11259979

Facebook
LinkedIn
Oplev Frederiksberg
Bliv Hørt

Borgerservice

Frederiksberg Rådhus 1. sal
Vestindgangen (ved parkeringspladsen)
Telefon: 38 21 21 21

Bestil tid i Borgerservice
Send sikkert til Borgerservice (digital post)