Deltagere:
Formand Claus Kortzau, næstformand Hanne Illum, Peter Frahm, Birgitte Franck, David M. Gerschwald, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen og Pernille Rothaus Sørensen
Afbud:
Hugo Vandet
Ordstyrer:
Næstformand Hanne Illum
Referent:
Sanne Ezi, Sekretariatet, Nævn, Råd og GDPR
Alfred Grinderslev deltog fra og med punkt 1 til og med punkt 5.
1. Godkendelse af dagsorden
Godkendt.
Birgitte Franck oplyste, at hun havde anmodet om, at Forsyningsgrunden kom på som et punkt på dagsordenen.
Hanne Illum oplyste, at hun havde svaret Birgitte, at på grund af mange punkter på dagsorden var der ikke mere tid til rådighed. Såfremt det ikke kan klares under punktet Orientering fra medlemmerne, kan det sættes på februar-mødet. Birgitte Franck ønsker punktet med på dagsordenen til februar-mødet.
Alfred Grinderslev vil gerne have, at punkt 5 rykkes op på dagsordenen, idet han er nødt til at forlade mødet tidligere. Det blev besluttet, at flytte punktet op som punkt 3.
2. Det godkendte referat af Ældrerådets møde den 9. december 2021
Referatet blev godkendt.
Der var en drøftelse af referatets udformning, herunder om de enkelte medlemmer kan kræve at få deres skriftlige meddelelser – i fuld ordlyd – med i referatet. Endvidere blev proceduren for godkendelse af referatet drøftet.
Det blev besluttet at sætte drøftelse af referatets udformning på dagsordenen til næste møde herunder drøftelse af, om medlemmernes skriftlige meddelelser eventuelt skal sendes til Ældrerådets abonnenter og om der eventuelt skal oprettes en Facebook-profil, hvor medlemmerne kan opdatere med informationer og lignende.
3. Danske Ældreråd
Hanne Illum havde fremsendt forslag til beslutning om at annullere Rådets udmeldelse (som pt. er sat i bero) af Danske Ældreråd samt tage beslutning om hvilken valgkreds, Rådet ønsker overflytning til.
Hanne Illum orienterede om begrundelsen for hendes forslag.
Efter en længere drøftelse – både om annullering af udmeldelsen og overflytning til ny valgkreds, blev det besluttet at sætte forslaget til afstemning.
Følgende stemte for, at Frederiksberg Ældreråd annullerer udmeldelsen af Danske Ældreråd straks samt anmoder om overflytning fra valgkreds 10 til valgkreds 8: Hanne Illum, Peter Frahm, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen og Pernille Rothaus Sørensen.
Følgende udlod at stemme: Claus Kortzau, Birgitte Franck, David M. Gerschwald.
Brev til Danske Ældrerådet blev umiddelbart efter mødet sendt til Danske Ældreråd.
4. Orientering fra
• Formanden, herunder vedrørende samarbejdet med Ældre Sagen, Regionsældrerådet, Danske Ældreråd og øvrige
Claus Kortzau mente, at Ældrerådets annoncer fremover skal have tilføjet, at Frederiksberg Ældreråd pr. 1. april 2023 ændrer navn til Frederiksberg Seniorråd, jf. Ældrerådets vedtægt §8, stk. 3.
Det burde gøres på den måde, at der fra kommende annonce foretages følgende indfasning af overskriften FREDERIKSBERG SENIOR/ÆLDRERÅD. Når det nye råd tiltræder efter valget er udfasningen tilendebragt og det nye navn aktiveret. Dette svarer til den måde, der anvendes i erhvervslivet.
Claus Kortzau meddelte, at han ønsker at gå videre med sekretariatets bistand, idet han er af den opfattelse af de 8 ugentlige timer langt fra er nok, hvilket også tidligere er fremført. Det er desuden ikke foreneligt med den forvaltningsmæssige retssikkerhed at flere skriftlige opgaver udføres af et medlem af Ældrerådet. Et medlem skal principielt ikke udføre dette (uanset kompetence), da der ikke er tilknyttet et juridisk ansvar herfor, hvilket kun sekretariatet besidder.
Hanne Illum er ikke enig og finder, at de 8 timer er rigeligt og at det kun er et spørgsmål om at bruge sekretariatsbetjeningen korrekt og at fx meget store arrangementer i Rådhushallen ikke tages af Rådets timer.
Henning C. Hansen, David M. Gerschwald og Birgitte Franck er enig med formanden og støtter forslaget om flere sekretariatstimer
Hanne Illum er desuden ikke enig i, at den forvaltningsmæssige retssikkerhed overskrides ved, at et medlem af rådet står for tilføjelse af medlemmernes bemærkninger til et referat, der er udarbejdet af rådets sekretariat. Ej heller at der skulle være et juridisk problem hermed.
Der var en drøftelse af udarbejdelse af dagsordener, referater mv. og Henning C. Hansen foreslog, at der eventuelt kunne nedsættes en arbejdsgruppe, der kan se på, hvad Ældrerådet mener, de skal bruge sekretariatets bistand til, alternativt kan formandskabet komme med et oplæg på et møde i Ældrerådet.
Det blev herefter besluttet, at formandskabet skal udarbejde et oplæg til drøftelse i Rådet.
Claus Kortzau oplyste, at et enigt Bedømmelsesudvalg vedrørende Ny Søndervang har afsluttet deres arbejde. Sagen behandles på Kommunalbestyrelsesmødet mandag den 24. januar 2022 (lukket punkt). Claus Kortzau oplyste, at han havde aftalt, at der vil blive lagt eksemplarer for medlemmerne til gennemsyn i Ældrerådets lokale, når vindermaterialet er officielt frigivet.
Claus Kortzau mener, at Ældrerådet nu skal have fokus på medarbejderstaben i Hjemmeplejen og på plejehjem. Det er jo desværre fortsat sådan, at de ældre fortsat har meget svært ved at tale med de hjemmehjælpere, der kommer ud, da mange af dem ikke behersker det danske sprog godt nok og dette også er gældende på plejehjemmene. Desuden presser jobcenteret arbejdsløse til at tage en SOSU-uddannelse (for ellers ville de overgå til kontanthjælp), dvs. at der uddannes personer, der ikke er interesseret i at arbejde som SOSU-hjælpere og -assistenter og det skinner naturligvis igennem, når de sendes ud i job i hjemmeplejen og på plejehjem, da de ikke ønsker at arbejde med ældre mennesker. Og herudover er det også et problem, at det er forskellige mennesker, der sendes ud til de ældre fra hjemmeplejen og de ældre dermed aldrig får et forhold til dem, der skal passe dem og deres hjem og oplever deres hjem som en banegård.
• Medlemmerne – Medlemmerne opfordres til at fremsende eventuelle meddelelser skriftligt til alle medlemmer inden mødet
Birgitte Franck henviste til hendes fremsendte meddelelser og oplyste, at regeringen har givet flere midler til ældreområdet. Hvor mange penge har Frederiksberg Kommune modtaget til ældreområdet og hvordan udmøntes det?
Birgitte Franck oplyste, at det er på tale, at de pårørende skal hjælpe til med at passe deres ældre familiemedlemmer, idet der ikke er medarbejdere nok i ældreplejen.
Birgitte Franck spurgte, om man tjener mindre som SOSU-hjælper/-assistent på Frederiksberg, end man tjener i andre kommuner?
Birgitte Franck mente, at Ældrerådet skal se mere på Sundhedscentret, idet hun er af den opfattelse, at det er blevet vanskeligere at få genoptræning på centret, idet der henvises til at købe forløb udenfor centerregi eller digitale tilkøbspakker indenfor gymnastik og træning. Hun foreslog, at Ældrerådet inviterer Sundhedscentret på besøg i Ældrerådet.
Hanne Illum orienterede om – blandt andet til ovenstående – at hun og Claus har fået en henvendelse fra Sine Heltberg, som er ny udvalgsformand for Ældre- og Omsorgsudvalget. Sine Heltberg ønsker at etablere et samarbejde med Ældrerådet.
Sine Heltberg har derfor foreslået, at hun og formandskabet mødes og finder en god procedure for samarbejdet, herunder møder med hele Ældrerådet. På sådanne møder kunne Sundhedscentret drøftes.
Ældrerådets medlemmer skal være opmærksomme på, at møderne med Sine Heltberg vil blive holdt sent på eftermiddagen/først på aftenen, idet hun og medlemmerne i udvalget går på arbejde i dagtimerne.
Ældrerådet udtrykte glæde over de nye toner og afventer formandskabets møde med Sine Heltberg.
Peter Frahm oplyste, at hvis man skal søge om hjælp til at købe en bil, så kan dette nemt søges frem på kommunens hjemmeside, men hvis man fx ønsker kørsel til vaccination, så er det umuligt at finde. Han ønsker, at administrationen gøres opmærksom på dette.
Hanne Illum orienterede om, at hun har haft møde med Torben Laurén, Claus Kortzau var forhindret. Hanne Illum refererede fra mødet, herunder om flextrafik hos Movia – hvor Politiken havde beskrevet arbejdsforhold for chaufførerne, der ligner Nemlig.com’s, presset på plejehjem og i hjemmeplejen på grund af Covid-19, Lindehaven og diverse flytninger mellem Lindehaven, Nimbus og Ingeborggården. Rehabiliteringen, herunder om enkeltstuer.
Hanne Illum meddelte desuden, at borgmester Michael Vindfeldt havde fortalt, at Kommunalbestyrelsen ønsker at flytte ældrekoncerterne til foråret, så man kommer fri af fx influenzasæsonen. Dette var også drøftet i den tidligere Kommunalbestyrelse.
Hanne Illum oplyste, at hun på Ældrerådets møde den 4. november havde fået til opgave at tage kontakt til Allerød Seniorråd og høre, om de vil stå for et besøg på Demensplejecenter Skovvang. Hun havde sendt en mail til dem, men endnu ikke modtaget et svar.
Hanne Illum informerede om, at hun på ny er indkaldt til test af Min Dialog sammen med et medlem fra Handicaprådet og en borger. Det bliver en rigtig god og brugbar App.
Henning C. Hansen meddelte, at han havde fremsendt udkast til læserbrev til Rådets medlemmer lige før mødet og spurgte, om hans læserbrev kunne indsendes som Frederiksberg Ældreråds eller som ham selv? Læserbrevet er henvendt til Sine Heltberg, da hun helt har glemt Frederiksberg Ældreråd i artiklen i FrederiksbergLIV den 19. januar 2022 side 10, hvor hun taler sig om sine nye opgaver. Hun udtaler blandt andet "Vi vil gerne starte en dialog med byens seniorer .....osv.” og ikke nævner et samarbejde med Ældrerådet. Det blev besluttet, at Ældrerådet ikke skal være med-underskrivere på læserbrevet.
5. Meddelelser fra udvalgene
a. Boligudvalget
Intet nyt.
b. Trafikudvalget
Birgitte Franck spurgte til det fremsendte høringssvar vedr. Frederiksbergbus 74.
Hanne Illum oplyste, at Ældrerådet modtog høringen den 22. december 2021. Medio januar 2022 blev hun kontaktet af et kommunalbestyrelsesmedlem, der efterlyste Rådets høringssvar. Da svarfristen var overskredet, tog Hanne Illum straks kontakt til Alfred Grinderslev. Hun og Alfred Grinderslev udarbejdede i fællesskab høringssvaret, som også blev sendt til alle Rådets medlemmer. Høringssvaret blev taget til efterretning.
6. Høringer
Der er ikke modtaget nye høringer.
7. Valg af repræsentant og suppleant til Frederiksberg Frivillighedsforum
Henning C. Hansen oplyste, at han den 18. januar 2022 deltog i årets første møde og med ny formand, nemlig Mette Bang Larsen. Der lægges op til to møder om året.
Henning C. Hansen tilføjede, at han finder, at det er et særdeles vigtigt og spændende organ, så han tager gerne 4 år mere, med mindre der er andre, der ønsker at overtage posten.
Birgitte Franck oplyste, at hun gerne genopstiller som suppleant.
Henning C. Hansen blev genvalgt som repræsentant og Birgitte Franck som suppleant.
8. Rådets økonomi 2021 og 2022
Der var ingen bemærkninger til de fremsendte oversigter.
Pernille Rothaus Sørensen foreslog, at Ældrerådet går tilbage til den gamle procedure for tilmelding til kurser. I 2021 har der nærmest været frit slag på kurser, men fremover bør de enkelte medlemmer sende deres kursus-ønsker til Ældrerådets sekretariat, så ønskerne kan komme på dagsordenen til godkendelse af det samlede Ældreråd.
Dette blev vedtaget med forbehold for undtagelser, idet der kan være kurser, hvor fx tilmeldingsfristen ligger mellem 2 møder.
9. Hospitalsgrunden
Det var meningen, at By-, Kultur- og Miljøområdet skulle deltage i dette møde, men de blev desværre forhindret. Sekretæren oplyste, at det derfor er aftalt, at Ældrerådets medlemmer - i stedet - først deltager i det officielle borgerdialogmøde, som holdes som et åbent husarrangement den 24. februar 2022. Officiel invitation er endnu ikke sendt ud. Herefter kan Ældrerådets medlemmer komme med skriftlige spørgsmål til området.
Der var forslag om, at der i stedet holdes et ekstraordinært ældrerådsmøde, så der er god tid til at kommer hele vejen rundt. Dette blev besluttet og mødet skal holdes ca. 3 uger efter den 24. februar 2022.
Birgitte Franck efterlyste notat fra Ældrerådet ekstraordinære møde om hospitalsgrunden den 12. august 2021. Hanne Illum fremsender tilrettet notat inden næste møde i Ældrerådet.
10. Kommunens budget 2023
Liste over Ældrerådets budgetønsker til budgettet 2022 var vedlagt dagsordenen med bemærkning om, at den skal redigeres og gøres klar til budget 2023.
Punkt 6 ”Ledsageordning skal også gælde for personer +65” skal slettes, idet dette allerede er gældende. Punkt 9 ”Klippekortordningen” er også indført igen, så denne kan også slettes.
Hanne Illum gjorde opmærksom på, at det er vigtigt, at vi forholder os til listen løbende frem til august.
11. Demens- og Sundhedspolitik i kommunen
Da Hugo Vandet havde meldt afbud til dette møde, blev punktet udsat.
12. Annoncering i Frederiksberg Bladet
Hanne Illum spurgte, om hun skulle udarbejde et nyt udkast til Ældrerådets annonce i FrederiksbergLIV. Det blev besluttet, at næste annonce skal være medio februar.
13. Tryghed v/Birgitte Franck
Birgitte Franck oplyste, at hun har fået en bog fra TrygFonden om tryghed.
Birgitte Franck oplyste, at Ældrerådet i 2020 valgte hende til at sidde med i en arbejdsgruppe om en tryghedsundersøgelse, men der er ikke kommet gang i denne arbejdsgruppe.
Hanne Illum oplyste, at undersøgelsen blev udskudt på grund af Covid-19 og så vidt hun erindrede, havde kommunalbestyrelsen besluttet at udsætte undersøgelsen for at bekymringerne for Covid-19 ikke kom til at påvirke undersøgelsen.
Det blev besluttet, at Birgitte Franck selv tager kontakt til Torben Laurén.
Birgitte Franck gennemgik herefter sin mail, der var sendt til Ældrerådets medlemmer den 20. januar 2022, som beskrev tryghed med hensyn til at færdes i det offentlige rum, økonomi, pleje både i hjemmet og på plejehjem, klima, covid-19 med mere.
14. Ældrerådets årsplan 2022 – herunder også opdatering af mødekalender 2022
Hanne Illum gennemgik årsplan for 2022 og oplyste, at hun er ved at gennemgå Ældrerådets referater for sager, der mangler at blive fulgt op på og vil tilføje disse til årsplanen.
Peter Frahm oplyste, at mødet i Forretningsudvalget under Regionsrådet – Region Hovedstaden den 27. januar 2022 skal sættes i mødekalenderen. Mødet er efterfølgende udsat til uge 5.
Birgitte Franck oplyste, at hendes kursus hos Byens Ejendomme "Køge: De store projekter” er flyttet til ny dato. Hun sender mail med korrekt mødedato, så mødekalenderen kan opdateres. Hun har efterfølgende oplyst, at kurset er flyttet til den 31. maj 2022.
Birgitte Franck foreslog, at Seniordagen nedlægges i Ældrerådets regi. Hanne Illum oplyste, at dette forslag allerede har været oppe. Det blev besluttet, at sætte punktet på dagsordenen med drøftelse af, om Ældrerådet skal stoppe med at holde Seniordag og udelukkende afholde temadage.
Birgitte Franck anmodede om tilladelse til at arrangere en temadag i efteråret 2022. Dette blev besluttet. Birgitte Franck vil senere forelægge idéer til emner for Ældrerådet.
David M. Gerschwald oplyste, at det var et problem for ham, at Ældrerådets møder har holdt flyttedag fra begyndelsen af hver måned til slutningen af hver måned.
Hanne Illum oplyste, at mødeplanen blev godkendt på et møde i efteråret (september 2021) og der ikke havde været indvendinger.
Velfærdsteknologiske hjælpemidler til ældre, herunder implementeret kunstig intelligens mv. blev drøftet og der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af Birgitte Franck og Claus Kortzau, som kan se nærmere på dette.
15. Ældrerådets mødekalender for 2022
a) Kurser og seminarer 2022
Hvilke ønsker har vi pt. – for hele rådet og for hver især? Hvad er økonomien?
Ingen.
16. Næste møde er torsdag den 24. februar kl. 11.00-13.00
Taget til efterretning.
17. Eventuelt
Henning C Hansen efterlyste en afklaring på Rådets tidligere fremsendte henvendelse vedrørende kontaktpersoner, som jf. Ældrerådets vedtægt §6, stk. 6 hvert forvaltningsområde skal udpege mindst en kontaktperson for Ældrerådet. Det blev besluttet, at sekretæren tager kontakt til områderne og anmoder dem om at udpege en kontaktperson.
Birgitte Franck foreslog, at Ældrerådet kontakter forvaltningen og spørger, om Ældrerådet igen kan deltage med taler ved kommunens ældrekoncerter.
Henning C. Hansen foreslog, at Ældrerådet lille A4-pjece redigeres, herunder med nye fotografier og med tilføjelse af, at Ældrerådet tager navneforandring pr. 1. april 2023 til Seniorrådet. Dette blev besluttet.
Mødet sluttede klokken 13:00