Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune
Hovedmenu
  • Borger
  • Virksomhed
  • Politik
  • Kommunen
  • English
Frederiksberg Kommune på Facebook
Velkommen til Frederiksberg Kommune

Ældrerådets møde den 24. februar 2022 kl. 11

Referat

Deltagere:
Formand Claus Kortzau, Birgitte Franck, David M. Gerschwald, Henning C. Hansen og Hugo Vandet.

Afbud:
Næstformand Hanne Illum, Peter Frahm, Alfred Grinderslev og Pernille Rothaus Sørensen

Ordstyrer:
Henning C. Hansen

Referent:
Sanne Ezi, Sekretariatet, Nævn, Råd og GDPR


1.    Godkendelse af dagsorden
Der blev den 19. februar 2022 sendt en supplementsdagsorden til denne dagsorden med følgende ekstra punkter:

  • Hjemmepleje og plejehjemsproblemer
    I relation til borger og pårørende, jf. rådets referat af 20. januar 2022, punkt 4, sidste afsnit

    v/Claus Kortzau og Hugo Vandet

  • Henvendelse pr. mail af 21. januar 2022 angående vidensdeling om ældrepleje på frederiksbergske plejehjem
    v/Claus Kortzau
     
  • Sekretariatsforhold, procedure, tid mv., jf. rådets referat af 20. januar 2022, punkt 4, 2. afsnit
    Herunder forslag til justering af fx grundlag for udbetaling af diæter til andet end møder i Ældrerådet, Ældrerådets Boligudvalg og Ældrerådets Trafikudvalg

    v/Claus Kortzau
     
  • Visitkort, herunder valg af layout
    Mail af 21. februar 2022 vedlægges.
    v/sekretæren

Ovenstående blev godkendt til dagsordenen og punkterne vil derfor fremgå af dette referat med egne punktnumre nedenfor.

2.    Det godkendte referat af Ældrerådets møde den 20. januar 2022
Desværre viste det sig, at rettidig fremsendt tilføjelse til referatet ikke var indarbejdet i det godkendte referat.

Følgende tilføjes derfor referatets punkt 4, afsnit 4, hvor Hanne Illum ikke er enig med Claus Kortzau om, at Ældrerådet har brug for flere sekretariatstimer end 8 timer: Henning C. Hansen, David M. Gerschwald og Birgitte Franck er enig med formanden og støtter forslaget om flere sekretariatstimer.  

Drøftelse af dagsorden og referatets udformning, herunder udkast til retningslinjer blev udsat til næste møde, idet der var afbud til dette møde fra Hanne Illum.

3.    Orientering fra

  • Formanden, herunder vedrørende samarbejdet med Ældre Sagen, Regions-ældrerådet, Danske Ældreråd og øvrige
    Formanden oplyste, at han den 8. februar 2022 deltog i et møde om seniorbofællesskaber hos forvaltningen. Birgitte Franck deltog ligeledes, dog ikke som repræsentant for Ældrerådet. Han tilføjede, at Birgitte Franck har gjort et fantastisk stort benarbejde på dette område og han mente, at forvaltningen ønsker at satse stort på området, herunder også på hospitalsgrunden.

    Formanden oplyste, at Frederiksberg Kommune fremover vil bygge alle boliger CO2-neutralt. Det er fantastisk og en stor fordel, når en lille kommune som Frederiksberg vil være ”foregangskommune”.

    Formanden meddelte, at projektmaterialet vedrørende Ny Søndervang ligger i Ældrerådets lokaler til gennemsyn.

    Formanden orienterede om, at rådet har fået en henvendelse fra DOT om dialog om kommende projekter i den offentlige transport, specielt for pensionister og ældre. Da dette emne er af vigtig karakter, og da rådet har stort fokus på området, er det besluttet, at der holdes et ekstraordinært møde i Ældrerådet, hvor DOT inviteres til at komme og fortælle om disse projekter og hvor der er tid til dialog. Mødet er planlagt til den 14. marts 2022 kl. 14:30. Da der har været udfordringer med hensyn til mødelokale på rådhuset, har DOT tilbudt at lægge mødelokale til.

    Formanden opfordrede medlemmerne til at sende deres spørgsmål på forhånd - direkte til DOT - med kopi til Ældrerådets sekretariat.

    Formanden spurgte til Ældrerådets kontaktpersoner i forvaltningsområderne. Sekretæren oplyste, at hun har fået navne fra Kommunaldirektørområdet, By-, Kultur- og Miljøområdet og Social-, Sundhed- og Arbejdsmarkedsområdet. Sekretæren spurgte, om det også er relevant med en kontaktperson fra Børne- og Ungeområdet og det er det. Sekretæren vil henvende sig til Børne- og Ungeområdet og efterfølgende vende tilbage til Ældrerådet.

    Formanden orienterede om en henvendelse, han havde fået fra Det Konservative Folkeparti, ved 2. viceborgmester, rådmand Alexandra Dessoy, hvor hun oplyste, at det politiske flertal på Frederiksberg har besluttet, at der skal spares 43 millioner kroner på den offentlige service, herunder 9 millioner på ældreområdet. Han spurgte, om der var enighed om, at han som svar til Alexandra Dessoy beder om dokumentation for disse oplysninger, idet han umiddelbart ikke har kunnet finde information om disse besparelser. Dette blev godkendt.

    Formanden erindrede om, at medlemmerne skal sætte kryds i kalenderen den 9. og 10. maj 2022, hvor Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde på Nyborg Stand løber af stablen. Han opfordrede til, at så mange som muligt deltager i repræsentantskabsmødet, idet Danske Ældreråd er under store forandringer. Der er endnu ikke modtaget en officiel invitation, men der er link til informationer og tilmelding på Danske Ældreråds hjemmeside. Sekretæren sender link til alle medlemmerne med diverse information om tilmelding.
     
  • Medlemmerne – Medlemmerne opfordres til at fremsende eventuelle meddelelser skriftligt til alle medlemmer inden mødet

    Birgitte Franck oplyste, at hun deltog i Handicaprådets temamøde den 9. februar 2022 om motion og bevægelse. Hun oplyste, at Sundhedscenteret holdt en af talerne og hun ser gerne, at Ældrerådet inviterer dem til et af Ældrerådets møder, så alle kan høre, hvad Sundhedscentret har at tilbyde.

    Birgitte Franck havde bemærket, at Hjerneskade-team har fået en logopæd.

    Birgitte Franck meddelte, at man frit kan henvende sig til Kommunikationscentret i Frankrigsgade med høreproblemer af ikke-teknisk art. Efter første møde vil der blive tale om en visitation fra Frederiksberg Kommune, hvis man skal fortsætte i Københavns regi.

    Birgitte Franck mindede om arrangementet Spring for Livet den 3. marts 2022 i Frederiksberghallerne på Jens Jessens Vej 20, Frederiksberg. Man kan læse om arrangementet her: Spring for Livet Frederiksberg - Spring for Livet

    Birgitte Franck orienterede om, at sygeplejersker og SOSU’er i Københavns Kommune nu får et kontant løntillæg udbetalt én gang, idet København håber, at lidt mere i lønposen kan medvirke til, at flere får øjnene op for sundhedsfagene.

    Birgitte Franck har desuden sendt mails før mødet til medlemmerne om:
    •    Ny KL-sektion skal sætte mere skub i digitaliseringen i kommunerne. Claus Kortzau og hun vil følge arbejdet
    •    KL’s netværk for digitale politikker, strategier og forankring 2022
    •    Sundhedsstyrelsens udarbejdelse af materiale til kommunerne om virksom rehabilitering for ældre. 

    Ældrerådets sekretariatet har – på baggrund af Birgitte Francks 3. dot og inden dette møde - spurgt konstitueret direktør Torben Laurén, om Frederiksberg er med i dette arbejde og han har - ligeledes inden dette møde - svaret, at Frederiksberg ikke har budt ind med at være en del af det forberedende arbejde, men har prioriteret sikker drift internt i kommunen efter en hård Coronatid og store udfordringer med rekruttering og fastholdelse. Men der vil selvfølgelig blive taget aktivt del i arbejdet, når det meldes ud til 2023. 

4.    Hjemmepleje og plejehjemsproblemer
Claus Kortzau vil gerne slå fast, at han er chokeret over, at stadig flere borgere, der er tilknyttet Jobcenteret, bliver presset ind i en SOSU-uddannelse og truet ophør af dagpenge og i stedet overgå til kontanthjælpen. Dette gør, at hjemmeplejen får en masse ansatte, der ikke er interesserede i at arbejde som hjemmehjælpere og dermed er uengagerede og de ældre får en decideret dårlig service med utryghed – det er ikke værdig ældrepleje. 

Claus Kortzau tilføjede, at han gerne så, at Ældrerådet indkalder Jobcentret til et møde i Ældrerådet, hvor ovenstående kan drøftes.

Hugo Vandet gav en grundig orientering af sine erfaringer med hjemmehjælp og hjemmesygepleje, som efter hans mening ikke lever op til god og værdig ældrepleje. Han har derfor taget kontakt til den øverste ledelse og aftalt et møde. Hugo Vandet vender tilbage til Ældrerådet efter mødet. 

5.    Henvendelse pr. mail af 21. januar 2022 angående vidensdeling om ældrepleje på frederiksbergske plejehjem
Claus Kortzau orienterede om hans undersøgelse af ovenstående og det blev besluttet, at Ældrerådet ikke gør mere i forbindelse med henvendelsen.

6.    Sekretariatsforhold, procedure, tid mv., jf. rådets referat af 20. januar 2022, punkt 4, 2. afsnit
Herunder forslag til justering af fx grundlag for udbetaling af diæter til andet end møder i Ældrerådet, Ældrerådets Boligudvalg og Ældrerådets Trafikudvalg

Claus Kortzau oplyste, at han fortsat er af den mening, at det nu er tid til, at Ældrerådet får flere timers sekretærbistand, da flere og flere opgaver varetages af medlemmerne selv, herunder fx dagsordener og der har også været tilfælde, hvor et medlem har skrevet referater. Arbejdet er gjort rigtig godt og flot, men det juridiske ansvar er ikke til stede, når det er medlemmerne, der varetaget opgaverne, som det er, når det er sekretariatet, der udfører opgaverne.

Birgitte Franck, David M. Gerschwald og Henning C. Hansen var enige med Claus Kortzau i ovenstående.

Henning C. Hansen foreslog, at Ældrerådet også begynder arbejdet med et oplæg til drøftelse af yderligere sekretærbistand, refundering af udgifter, diæter og meget mere, når der skal forhandles med forvaltningen om niveauet, når det nye Ældreråd tiltræder pr. 1. april 2023. Dette var der bred enighed om.

Herefter blev diæter drøftet og Claus Kortzau henviste til Hvidovre Ældreråds eminente regler for diæter og oplyste, at Frederiksberg modtager ca. 1 million fra staten som kompensation for alle udgifter til ældrerådets arbejde, herunder andre udgifter knyttet hertil. Ældrerådet er kun blevet begunstiget med ca. 200.000 kr. af dette tilskud.

Det blev besluttet, at Ældrerådet allerede nu henvender sig til forvaltningen med ønske om, at flere af rådets møder, herunder blandt andet det årlige budgetmøde samt andre møder med forvaltningen, skal være diætberettigede.

7.    Meddelelser fra udvalgene
a.    Boligudvalget

Birgitte Franck oplyste, at hun senere på dagen deltager i mødet om hospitalsgrunden i Kedelhallen.

Birgitte Franck oplyste, at hun deltager i alle MorgenDACs møder om tirsdagen i Dansk Arkitektur Center samt torsdagsmøder den sidste torsdag i måneden, for at være klædt på til arbejdet i Boligudvalget.

b.    Trafikudvalget
Henning C. Hansen oplyste, at udvalget har fremsendt ønsker til tilgængelighedspuljen, hvor Solbjerg Plads har 1. prioritet. Dette har Handicaprådet ligeledes som 1. prioritet. Når forvaltningen har gennemgået ønskerne fra begge råd, vil der blive indkaldt til et nyt møde, hvor den endelige prioritering af begge råds ønsker vil blive drøftet.

Ældrerådet fik i 2021 oplyst, at tilgængelighedspuljen var på 900.000 kr. og ville være det fremover, men at der i 2021 var reserveret 300.000 kr. til en scenelift i rådhushallen. I 2022 ville der igen være 900.000 kr., men i henvendelsen fra forvaltningen blev det oplyst, at Ældrerådet skulle komme med ønsker til puljen med 600.000 kr., så Trafikudvalget vil selvfølgelig spørge, hvor de resterende 300.000 kr. er blevet af.

Birgitte Franck tilføjede, at forvaltningen i lang tid er blevet gjort opmærksom på problemerne på Solbjerg Plads med fodgængere og cyklister og forvaltningen har lovet at filme problematikken, men der er intet sket.

8.    Visioner for teknologi på Ældreområdet v/Claus Kortzau og Birgitte Franck
Claus Kortzau oplyste, at ældrepleje naturligvis er et vigtigt emne for Ældrerådet og at der helst skal komme flere varme hænder til området, men at rådet også må være åbne for teknologien på området. Fx er der hjemmetræning via skærm, hvor informationerne om borgerens træning sendes til sygehuset. Dosering via robot, fx ved behandling af kræft. Her er der så også en sundhedsmæssig gevinst, idet man er gået fra 30 strålinger ned til 6 strålinger på grund af robottens præcision.

Hugo Vandet advarede stærkt imod, at blande værdig ældrepleje sammen med velfærds-teknologi – det har intet med hinanden at gøre. Den personlige og menneskelige varme er en vigtig del af ældreplejen.

Birgitte Franck sagde, at det var nødvendigt med ny teknologi, at hun forstod ønsket om varme hænder, men at det ikke - og slet ikke på sigt - lader sig gøre, som situationen ser ud i dag.

9.    Danske Ældreråd inviterer formænd til dialog om ny ældrelov
Claus Kortzau oplyste, at han mener, at det minder lidt om en skåltale, når social- og æl-dreminister Astrid Kragh taler om en ny ældrelov og han henviste samtidig til reglerne i både serviceloven og patientsikkerhedsloven. Han tilføjede, at man desuden skal have for øje, at der fortsat ikke er kommet et udkast til en ny ældrelov.

10.    Høringer
a.    Tilsyn på leverandører af hjemmehjælp

Høringssvar af 22. februar 2022 blev taget til efterretning.

11.    Kommuneplantillæg ved Stæhr Johansens Vej og Emil Chr. Hansens Vej
Birgitte Franck orienterede om, at Ældrerådet på mødet den 9. december 2021 besluttede, at hun skulle udarbejde et høringssvar vedrørende ovennævnte til Bliv Hørt Frederiksberg. 

Da hun pr. mail sendte udkast til høringssvar til godkendelse hos rådets medlemmer, gjorde Alfred Grinderslev og David M. Gerschwald indsigelser imod høringssvaret og Claus Kortzau oplyste, at hun kunne indsende høringssvaret i eget navn.

Efter Ældrerådet egne regler, kunne hun på vegne af Ældrerådet have sat høringssvaret på Bliv Hørt Frederiksberg, da flertallet ikke afgav indsigelser inden for deadline, men hun oplyste, at hun dog har valgt at sende høringssvaret i eget navn.

Birgitte Franck tilføjede, at hun havde brugt lang tid på dette høringssvar, herunder gået lange ture for at observere og derfor var hun også skuffet over modtagelsen af høringssvaret, idet arbejdet var gjort på Ældrerådets vegne og med fokus på de ældre.

David M. Gerschwald tilføjede, at han fastholder sin indsigelse vedrørende fremkommeligheden via bil til området. Beboerne kan være så dårligt gående, at det er nødvendigt at hente dem foran deres boliger, at der kan leveres varer til beboere mv. og derfor skal der være mulighed for kørsel til alle boliger.

12.    Seniordagen
Seniordagen blev drøftet og det blev besluttet, at sekretæren skal undersøge om rådhushallen er ledig til efteråret, og punktet udsættes på mødet i marts.

13.    Bispeengbuen
Claus Kortzau oplyste, at arbejdet med nedlæggelsen af buen ligger 10 år tilbage. Staten er nu gået ind i projektet for at se på økonomien. Det er på tide at få nedlagt den 6-sporede motortrafikvej, især også for de omkringboende og få fritlagt åen. Han er meget glad for, at både København og Frederiksberg Ældreråd er inviteret til at deltage i arbejdet. 

Birgitte Franck oplyste, at der den 5. marts 2022 kl. 12-14 i Garagen under Bispeengbuen ved Nordre Fasanvej er et arrangement, hvor man kan se 3 forskellige skitser, der viser, hvordan området kan omdannes.

Claus Kortzau oplyste, at pilen peger mod, at broen skal helt væk og der skal ske fritlæggelse af åen. 

Birgitte Franck tænkte på økonomien. Hun tilføjede, at hun er glad for, at Frederiksberg Bakke er skrinlagt, med hvad med parkeringspladsen bag rådhuset og hvad med økonomien omkring nedlæggelse af Bispeengbuen. Hun så hellere, at der blev afsat flere penge til varme hænder. 

Hugo Vandet foreslog, at Ældrerådet koncentrer sig om og holder sig til svage ældre. Ældrerådet er nedsat til at rådgive kommunalbestyrelsen i alle ældrepolitiske spørgsmål og til at formidle kontakt mellem de ældre borgere og kommunen. Bispeengbuen hører slet ikke til i Ældrerådets regi – ej heller andre lignende projekter. Alt dette skal lægges væk og i stedet skal rådets medlemmer administrere dagsordnerne, så de specielt er rettet mod de ældre på Frederiksberg, især de svageste, der ikke længere kan selv.

14.    Rådets økonomi 2022
Blev taget til efterretning.

15.    Rådets nye pjece
Henning C. Hansen foreslog, at forsiden ændres, så Frederiksberg Seniorråd fremgår med store bogstaver på midten med grønt Frederiksberg og blåt Seniorråd. Der var indsigelser imod blåt Seniorråd, idet genkendelsen fra det røde Ældreråd ville være væk. Det blev derfor besluttet, at Seniorråd ligeledes skal være rødt.

Sekretæren påpegede, at Ældrerådet ikke ændre navn til Seniorråd før 1. april 2023, jf. kommunalbestyrelsens beslutning og mener derfor, at forslaget er for voldsomt og ikke kan iværksættes, før det har været forelagt forvaltningen. Dette blev taget til efterretning.

Sekretæren fremlagde Hannes Illums ændringer, der var modtaget pr. mail før mødet. Ændringerne blev godkendt.

Til slut blev trykning drøftet og det blev vedtaget, at pjecen skal trykkes i 3.000 eksemplarer, da den også skal bruges ved Seniorkoncerterne. Sekretæren tilretter pjecen og lægger på et USB-stik, sammen med Ældrerådets nye billeder. Henning C. Hansen henter USB-stikket på rådhuset og sørger for trykning af pjecen, så den er klar til Seniorkoncerterne. 

16.    Kommunens budget 2023
Der var ingen nye forslag til listen.

17.    Demens- og Sundhedspolitik i kommunen
Hugo Vandet oplyste at, da han er afhængig af samarbejde med Ældre Sagen Frederiksbergs formand Finn Madsen og han først er ved at være tilbage på fuld tid nu, har sagen været sat i bero. Hugo Vandet vender tilbage til rådet, når der er nyt i sagen.

Birgitte Franck oplyste, at VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – også har arbejdet omkring ældre og demens og har i den forbindelse konstateret, at der er blevet færre demente, men også at vi kan forvente flere i fremtiden.

18.    Annoncering i Frederiksberg Bladet
Claus Kortzau oplyste, at Ældrerådet i denne uge annoncerer i FrederiksbergLIV på side 28.

Desuden oplyste han, at han igen har fået forhandlet en fordelagtig pris for Ældrerådets annoncer i FrederiksbergLIV i 2022. Dette blev taget til efterretning.

19.    Ældrerådets årsplan og mødekalender for 2022
a)    Kurser og seminarer 2022

Hvilke ønsker har vi pt. – for hele rådet og for hver især? Hvad er økonomien?
Der var ingen bemærkninger til dette punkt.

20.    Visitkort, herunder valg af layout
Visitkort blev valgt og godkendt med få ændringer. Birgitte Franck oplyste, at hun fortsat ikke ønsker visitkort.

21.    Næste møde er torsdag den 24. marts kl. 11.00-13.00
Det var tidligere på ugen foreslået pr. mail at flytte mødet grundet seniorkoncerterne den 23. og 24. marts, hvor Ældrerådets medlemmer skal deltage med en kort tale. 

Det har dog vist sig ikke at være nødvendigt, derfor fastholdes mødet.

22.    Eventuelt
Seniorkoncerterne og fordeling af Ældrerådets taler blev drøftet og følgende fordeling blev besluttet:
1.    Seniorkoncert den 23. marts kl. 10:00 - Claus Kortzau 
2.    Seniorkoncert den 23. marts kl. 13:30 - Birgitte Franck
3.    Seniorkoncert den 24. marts kl. 10:00 - Birgitte Franck
4.    Seniorkoncert den 24. marts kl. 13:30 - Hanne Illum 

Dog skrives der til dem, der har meldt afbud til dette møde, så de har mulighed for at melde sig som taler til 2 eller 3. Hvis ingen af dem melder sig, så holder Birgitte Franck begge taler.

Mødet sluttede klokken 12:58

  • Del
    • Facebook
    • Linkedin
    • Twitter
  • Udskriv
Footer DA
Genveje
  • Kommunen
  • Presserum
  • Hjælp til at få siden læst op
  • Ledige stillinger
  • In English
  • Privatlivspolitik
  • Sitemap
  • Tilgængelighedserklæring

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1
2000 Frederiksberg

Til kontaktsiden
CVR 11259979

Facebook
LinkedIn
Oplev Frederiksberg
Bliv Hørt

Borgerservice

Frederiksberg Rådhus 1. sal
Vestindgangen (ved parkeringspladsen)
Telefon: 38 21 21 21

Bestil tid i Borgerservice
Send sikkert til Borgerservice (digital post)