Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune
Hovedmenu
  • Borger
  • Virksomhed
  • Politik
  • Kommunen
  • English
Frederiksberg Kommune på Facebook
Velkommen til Frederiksberg Kommune

Ældrerådets møde den 27. oktober 2022

Referat

Deltagere:
formand Claus Kortzau, næstformand Hanne Illum, Alfred Grinderslev, Birgitte Franck, David M. Gerschwald (deltog pr. telefon til og med punkt 9), Henning C. Hansen (deltog til og med punkt 12), Hugo Vandet, Pernille Rothaus Sørensen og Peter Frahm

Afbud:
Ingen

Ordstyrer:
næstformand Hanne Illum

Referent:
Sanne Ezi, Sekretariatet, Nævn, Råd og GDPR

1.    Godkendelse af dagsorden
Godkendt med tilføjelse til punkt 7: Høring vedrørende dispensation fra kravet om elevator, Grundtvigsvej 17-19.

Claus Kortzau foreslog, at punkterne 3 og 4 blev rykket ned til sidst på dagsordenen, idet han fandt, at der var vigtigere punkter længere nede. 

Birgitte Franck tilføjede, at hun var valgt til at varetage de ældres liv og mente ikke punkter på dagsordenen burde behandles.
Hanne Illum var helt uenig i, at punkterne længere nede på dagsordenen var vigtigere end punkterne om ændring af vedtægt og forretningsorden.

Beslutning
Det blev besluttet, at punkt 7 tilføjes: Høring vedrørende dispensation fra kravet om elevator, Grundtvigsvej 17-19.

Der var afstemning om ændring af rækkefølgen af dagsordenspunkterne. 

Hanne Illum, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen, Pernille Rothaus Sørensen og Peter Frahm stemte imod ændring af rækkefølgen.

Claus Kortzau, Birgitte Franck, David M. Gerschwald og Hugo Vandet stemte for ændring af rækkefølgen.

Rækkefølgen blev fastholdt.

2.    De godkendte referater fra Ældrerådets møde den 16. juni 2022, det ekstraordinære møde den 4. juli 2022 og den 25. august 2022
Referaterne den 16. juni og 4. juli 2022 blev taget til efterretning.

Det blev drøftet, om referatet fra mødet den 25. august 2022 skulle være et arbejdsdokument eller et reelt referat, idet kun 3 medlemmer deltog i mødet, da der var afbud fra 6 medlemmer og rådet dermed ikke var beslutningsdygtigt. Desuden havde Hanne Illum, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen, Pernille Rothaus Sørensen og Peter Frahm før udsendelse af dagsordenen til mødet anmodet om, at mødet blev flyttet til anden dato.

Beslutning
Sekretariatet fastslog, at da referatet fra den 25. august 2022 allerede var godkendt, offentliggjort og udsendt, forbliver det et referat. Medlemmerne accepterede dette.

Henning C. Hansen ønskede tilføjet dette referat, at han var særdeles skuffet over formandens bemærkninger under punkt 16 Eventuelt: ”at det er tankevækkende, at 5 af medlemmerne – med deres fravær - nedgraderer det arbejde, som de er valgt til at varetage i Ældrerådet.”. Medlemmerne havde desuden før udsendelse af dagsorden meldt afbud til mødet og bedt om, at mødet blev udskudt til en anden dato og det derfor - på ingen måde - kan tolkes som nedgradering af ældrerådsarbejdet.

3.    Vedtægtsændring
Kommunalbestyrelsen havde, som svar på et flertals henvendelse, opfordret Ældrerådet til at afsøge, om der var kvalificeret flertal (2/3 del af medlemmerne) for ændring af Ældrerådets vedtægt, så det fremover er muligt – ved simpelt flertal - at omkonstituere sig i en valgperiode på alle pladser, det vil sige både formand, næstformand og valg af medlemmer til rådets underudvalg eller andre udvalg og lignende, hvor Ældrerådet er repræsenteret.

Der var fremsendt forslag til ændring af vedtægt, jf. ovenfor.

Claus Kortzau mente ikke, vedtægten burde ændres af dette Ældreråd, men afvente det nye Seniorråd, da det er dem, der skal efterleve vedtægterne de næste 4 år og dermed lade det siddende Ældreråd sidde perioden ud, som vedtægten foreskriver. Claus Kortzau tilføjede, at hvis vedtægten skulle ændres, så burde det være hele vedtægten der blev gennemarbejdet. Han tilføjede, at vedtægt skal afspejle Kommunalbestyrelsens regler. 

Henning C. Hansens var lodret uenig med Claus Kortzau, da han ikke længere har tillid til Claus Kortzau som formand og tilføjede, at han var meget skuffet over, at Claus Kortzau ikke trækker sig som formand, når et flertal af rådets medlemmer ikke længere har tillid til ham som formand.

Hanne Illum oplyste, at forslag til ændring af vedtægten er sket på opfordring fra Kommunalbestyrelsen for at afdække, om der er 2/3-dels flertal for ændring af rådets vedtægt. Dette fordi et flertal af Ældrerådet har anmodet Kommunalbestyrelsen om at ændre vedtægten, da flertallet ikke længere har tillid til den siddende formand og han dermed ikke længere har mandat til at handle på Ældrerådets vegne.

Hugo Vandet udtrykte vrede over, at alt det personfnidder, der foregår i øjeblikket, ikke fører til noget godt for de ældre. Ældrerådets medlemmer burde i stedet koncentrer sig om, hvad rådet kan gøre for, at de ældre får bedre vilkår, især taget i betragtning alt det, der sker på ældreområdet i øjeblikket. Han foreslog, at der lægges låg på personfnidder og tale om ændring af vedtægt og forretningsorden og lade det nye Ældreråd om det arbejde.

Pernille Rothaus Sørensen fandt bestemt ikke, at der er personfnidder i forslaget til ændring af rådets vedtægt. Der er tale om et flertal, der ikke længere stiltiende kan acceptere formandens uendelige drøftelser om flere sekretærtimer, om Ældrerådet skal være medlem af Danske Ældreråd eller ikke, om der skal flyttes gruppe i Danske Ældreråd eller ikke og hertil formandens måde at lede Ældrerådet. Efter hendes mening har Ældrerådet brug for ændring, så rådet kan komme videre i arbejdet for de ældre.

Henning C. Hansen tilføjede, at det er ham ubegribeligt, at formanden stædigt vælger at blive siddende, når et flertal har udtrykt mistillid.

Claus Kortzau svarede, at der ikke er hjemmel og at han ønsker kontinuitet i arbejdet – også set i lyset af, at der er så kort tid tilbage for det siddende Ældreråd.

Peter Frahm var ikke enig i, at der er kort tid tilbage. 

Claus Kortzau tilføjede, at der er 5, der har stillet et mistillidsvotum, kontra 4 (inklusiv ham selv), som han også skal tage hensyn til og hertil kommer alle de vælgere, der har stemt på ham.

Hanne Illum sluttede med at sætte forslaget om ændring af vedtægt til afstemning

Beslutning
Der var afstemning om forslaget til ændring af vedtægten.

Hanne Illum, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen, Pernille Rothaus Sørensen og Peter Frahm stemte for ændring af vedtægt.

Claus Kortzau, Birgitte Franck, David M. Gerschwald og Hugo Vandet stemte imod ændring af vedtægt.

Da Ældrerådets vedtægt kun kan ændres ved et kvalificeret flertal, det vil sige, at 2/3 dele af medlemmerne skal stemme for – altså 6 medlemmer – bortfaldt forslag til ændring af vedtægt.

4.    Forretningsorden – ændring
Forslag til ændring af Ældrerådets forretningsorden var fremsendt. 

Hanne Illum præciserede, at flere ændringer er en opdatering som følge af erfaringer under Corona, hvor der blandt andet blev afholdt møder virtuelt, så deltagelse i møder virtuelt/pr. telefon nu er skrevet ind i forretningsordenen. Aflysning af møder når rådet ikke er beslutningsdygtigt samt tilføjelse af tidligere beslutninger vedrørende referat af Ældrerådets møder.

Claus Kortzau gjorde opmærksom på, at det fremsendte forslag til ny forretningsorden ikke har været fremsendt og godkendt af ham inden udsendelse af dagsorden med bilag, hvilket han normalvis altid har været en del af som formand. Desuden var han stærkt imod, at hans navn stod under på udkastet med forslag til ændringerne af forretningsordenen.

Herudover ville det have været naturligt, at ændringsforslagene var blevet gennemgået paragrafvis på mødet i tilsikring af en demokratisk proces, idet vedtagelse af den nye forretningsorden - som en samlet ”pakke” – er en klar tilsidesættelse af demokratiske grundprincipper, da blandt andet ændringsforslag, bemærkninger, dialog mv. hermed er totalt afsporet og er i øvrigt juridisk mangelfuldt.
 
Claus Kortzau tilføjede, at det også er sådan, at den proces og de normer som Ældrerådet arbejder under i kommunalt regi skal relateres til, hvad der kendes for kommunalbestyrelsen, hvilket således heller ikke opfyldt. 

Der var på mødet en kort drøftelse, hvor Claus Kortzau påpegede, at skønsmæssige kriterier skal undgås, da disse skaber vilkårlige fortolkninger.

Alfred Grinderslevs henviste til det vedlagte bilag, hvor det klart fremgår, at udkast til forretningsorden ikke er en samlet pakke. Alle havde 8 dage til at komme med rettelser til de foreslåede ændringer - skrevet med rød skrift i bilaget – men ingen gjorde det og heller ikke på selve mødet, hvor den tilrettede forretningsorden blev vedtaget i sin helhed.

Birgitte Franck tilføjede, at hun ikke forstod, hvorfor der skulle stemmes om ”en pakke”, men at der burde stemmes om hvert enkelt ændringsforslag, som der er gjort ved tidligere ændringer.

Claus Kortzau har – efter mødet oplyst – at han ønsker forretningsordenen optaget igen til videre drøftelse i Ældrerådet, så ændringsforslagene kan gennemarbejdes under iagttagelse af ovennævnte.

Beslutning
Der var afstemning om forslag til ændring af forretningsorden. Ændring kan godkendes med simpelt flertal.
 
Hanne Illum, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen, Pernille Rothaus Sørensen og Peter Frahm stemte for ændring af forretningsordenen.

Claus Kortzau, Birgitte Franck, David M. Gerschwald og Hugo Vandet stemte imod ændring af forretningsordenen.

Birgitte Franck ønskede tilføjet referatet, at hun troede, at forslaget til ændring af forretningsordenen var sat på til en drøftelse og godkendelse på et senere møde i Ældrerådet.

Ændringsforslaget til ændring af Forretningsordenen er hermed godkendt.

5.    Orientering fra - Alle bedes fremsende eventuelle meddelelser skriftligt til alle medlemmer inden mødet

  • Formanden, herunder vedrørende samarbejdet med Ældre Sagen, Regionsældrerådet, Danske Ældreråd og øvrige​
    ​​​​​​Formanden meddelte, at Danske Ældreråd har fremsendt – til den kommende regering – en række anbefalinger og ønsker til den nye ældrelov. Han tilføjede, at der desværre ikke er nogen garanti for, at arbejdet genoptages.

    Hanne Illum spurgte formanden, om han ikke har modtaget referater af Danske Ældreråds bestyrelsesmøder siden februar 2021? Formanden vil undersøge dette og vende tilbage.
     
  • Medlemmerne
    Birgitte Franck oplyste, at hun
    -    deltog i Ældresagens partilederdebat den 29. september 2022, hvor ældre nu og i fremtiden blev drøftet, herunder hvad partilederne vil gøre ved de store udfordringer på ældreområdet og folkepensionisternes økonomi

    -    deltog i Arkitektforeningens valgdebat om Byggeriets rolle i klima og energikrisen, hvor man satte fokus på mennesket i boligerne.

    -    deltog i et møde i Bolig- og Planstyrelsen, hvor Frederiksberg Kommune fremlagde planer for hospitalsgrunden. Desuden blev Birgitte Franck under mødet inddraget i oplægget i forbindelse med borgerinddragelse.

    -    deltager i mange aktiviteter, møder mv., hvor hun sætter de ældre på Frederiksberg i fokus og når andre snakker om klima, så taler hun mennesket i klimaforandringerne, herunder specielt de ældre. 

    Peter Frahm oplyste, 
    -    at der den 19. oktober 2022 var møde i Regionsældrerådets Forretningsudvalg, hvor han dog måtte melde afbud. Birgitte Franck havde tilbudt at deltage, men det er ikke normalt at stedfortræderen deltager i møder i Forretningsudvalget. Referatet er sendt ud til alle

    -    at næste regionsældrerådsmøde er den 11. november 2022.

    Hanne Illum bad alle om at sende mail om deres mødeaktivitet, idet alle møder skal noteres på Ældrerådets mødekalender. Denne kalender bruges fx også som dokumentation for transportgodtgørelse. 

6.    Meddelelser fra udvalgene

  • Boligudvalget
    Pernille Rothaus Sørensen oplyste, at besøgene på plejeboligerne Akaciegården og Lindevang var en succes. De næste besøg på plejeboliger skal være i Københavns Kommune og hun vil derfor tage kontakt til Københavns Ældreråd. Desuden har Nicolai Kjems oplyst, at han gerne vil arrangere flere besøg på Frederiksberg og derfor holder Boligudvalget møde i november.

    Pernille Rothaus Sørensen tilføjede, at Boligudvalget også skal se på ældreboligmassen på Frederiksberg.

    Birgitte Franck oplyste, at der onsdag den 9. november 2022 kl. 17:00-19:30 holdes dialogmøde om bofællesskaber for seniorer på Frederiksberg Hovedbibliotek, Solbjergvej 23. Der er tilmelding til mødet, men mødet er allerede overtegnet, og der er venteliste.

    Birgitte Franck oplyste, at hun er bange for, at pilotprojektet om byggefælleskabet for seniorer på Søndre Fasanvej 26, som Frederiksberg har sammen med Fonden for Billige Boliger, bliver meget dyrt i forhold til, hvad borgere har råd til.
     
  • Trafikudvalget
    Alfred Grinderslev oplyste, at der intet nyt er fra Trafikudvalget.

    Birgitte Franck oplyste, at hun fortsat mener, at DOT har svaret forkert med hensyn til striberne - for ind- og udstigning på/af busserne - på cykelstierne, der ikke passer med dørene i busserne. DOT har svaret, at det er fordi, der er forskellige buslinjer, der betjener busstoppestederne, men da hun alene taler om 2A, hvor der ved flere af busstoppestederne ikke er andre buslinjer. Peter Frahm var ikke enig med Birgitte Franck.

    Sekretariatet havde modtaget en henvendelse fra en borger, som blev omdelt. Det blev besluttet, at Trafikudvalget v/Birgitte Franck svarer borgeren.

7.    Høringer
Der var ikke indkommet nye høringer, men det blev besluttet at tilføje følgende sag til dagsordenen: Høring vedrørende dispensation fra kravet om elevator, Grundtvigsvej 17-19.

Alfred Grinderslev orienterede om de nye oplysninger og tilføjede, at han havde drøftet sagen med formand for Handicaprådet Susanne Tarp, som også efter de fornyede oplysninger, fastholdt afslaget på dispensation, idet hun ikke kan acceptere, at der som kompensation etableres elevator i andre bygninger end i dem, hvor der etableres ekstra etage.

Beslutning:
Det blev besluttet at fastholde Ældrerådets afslag på dispensation for krav om elevator.
 
8.    Valg til Ældrerådet (Seniorrådet) 2023
Hanne Illum mener, at mødet med præsentation af kandidaterne ligger for sent, da den valgte dato ligger så sent, at dem, der stemmer pr. brev, allerede skal have sendt brevet inden præsentationsmødet for at være sikker på, at brevstemmen når frem inden deadline. Mødet skal ligge i uge 6.

Valgkontoret har anmodet Ældrerådet om at vælge medlemmer til valgbestyrelsen. 

Beslutning:
Det blev besluttet, at drøfte datoen for præsentationsmødet med valgkontoret.

Følgende blev valgt til Valgbestyrelsen: Hanne Illum, Alfred Grinderslev og David M. Gerschwald.

9.    Annoncering i FrederiksbergLIV
Hanne Illum oplyste, at rådet har en annonce i FrederiksbergLIV i denne uge, hvor der fokuseres på det vedtagne budget 2023.

Ældrerådets kontrakt med FrederiksbergLIV om et antal annoncer i 2022 blev drøftet, herunder videreførelse af ikke brugte annoncer til 2023. Claus Kortzau tilføjede, at han har en mundtlig aftale med FrederiksbergLIV om, at ikkebrugte annoncer kan overføres til 2023.

Hanne Illum havde talt med FrederiksbergLIV i forbindelse med ugens annonce, herunder også om kontrakten for 2022 og videreførelse af de ikke brugte annoncer samt fremtidige kontraktforhandlinger. FrederiksbergLIV forventer en skriftlig henvendelse efter dagens Ældrerådsmøde.

Der var aftalt møde i redaktionsudvalget efter mødet i Ældrerådet. Mødet blev dog aflyst, da Henning C. Hansen var blevet forhindret i at deltage.

Beslutning:
Det blev besluttet, at sekretariatet sender en anmodning til FrederiksbergLIV om, at ikkebrugte annoncer i 2022 overføres til 2023.

(Der er den 2. november 2022 sendt mail til FrederiksbergLIV om dette.)

10.    Rådets økonomi 2022
Drøftelse af rådets udgifter i resten af 2022 samt økonomisk processtyring (kursus, transport, forbrug mv.)

Claus Kortzau erindrede om, at alt forbrug skal godkendes af kontorchef Dorthe Schade inden køb mv. iværksættes.

Hanne Illum orienterede kort om rådets økonomi for resten af 2022.

11.    Ældrerådets årsplan og mødekalender for 2022

  • Kurser og seminarer 2022
    Hvilke ønsker har vi pt. – for hele rådet og for hver især? Hvad er økonomien?
    Hanne Illum mindede endnu engang om, at alle skal huske at melde ind til mødekalenderen, da denne kalender dokumenterer rådets arbejde samt bruges som dokumentation for udgifter. 

12.    Ældreministeriets rapport: En ældrepleje med tid til omsorg
Birgitte Franck havde deltaget i KL’s Ældrekonference i Odense den 20. september 2022, hvor Per Okkels talte med udgangspunkt i ovenstående afrapportering.

Det meste, der står i afrapporteringen, er logik. Der står dog også, at det er godt med seniorboliger, men at der ikke ønskes ældreghettoer og det hænger efter hendes mening slet ikke sammen. Birgitte Franck tilføjede, at hun er skuffet over dette skriv. Der er ingen konkrete forslag og de savnes kraftigt. Desuden håber Birgitte Franck, at der snart kommer gang i arbejdet med en ny ældrelov. 

13.    Kommunens budget 2023
Hanne Illum oplyste, at det er glædeligt, at Ældrerådets første prioritet om midler til rekruttering og fastholdelse i 2023 inden for hjemmeplejen, på plejehjem og Rehabiliteringen var højt prioriteret i det vedtagne budget.

14.    Demens-og Sundhedspolitik i kommunen
Birgitte Franck spurgte til sit notat om sundhedspolitik og om Ældrerådet vil afholde et temamøde herom. Birgitte Franck er ked af, at det lovede temamøde ikke er blevet til noget endnu.

Hugo Vandet foreslog, at Ældrerådet får Nicolai Kjems til at holde et møde om status på hospitalsgrunden, hvor rådet kan få mulighed for at fremkomme med Ældrerådets ønsker til hospitalsgrunden.

Pernille Rothaus Sørensen oplyste, at der er en form for task force til plejehjem, som regeringen kan sende ud, hvis de fx har fået påbud eller som plejehjem selv kan anmode om at få besøg af. Hun tilføjede, at Nicolai Kjems også har oplyst, at der er to psykologer på Frederiksberg, der tillige kan sendes ud til de frederiksbergske plejehjem. Hun tilføjede, at det kunne være interessant at høre nærmere om dette tiltag.

Der var også interesse for at høre, om der er demenshold, som plejehjem kan tage kontakt til efter behov.
Claus Kortzau oplyste, at Nicolai Kjems har oplyst, at rejseholdet kan komme ud forebyggende – skaden behøver ikke at være sket.

Besluttet
Det blev besluttet at spørge Nicolai Kjems, om han kan deltage i Ældrerådets næste møde den 24. november 2022 i en time og fortælle Ældrerådet, om tiltag/hjælp, der er at hente for plejehjem til forbedring for de ældre i deres boliger med mere.

15.    Næste møde er torsdag den 24. november kl. 11.00 – 13.00
Taget til efterretning. Dog udvides mødet, såfremt Nicolai Kjems kan deltage.

Hanne Illum udarbejder ny mødeplan for 2023 til næste møde.

16.    Eventuelt
Hanne Illum oplyste, at Min Dialog er på trapperne.


Mødet sluttede kl. 13:00

  • Del
    • Facebook
    • Linkedin
    • Twitter
  • Udskriv
Footer DA
Genveje
  • Kommunen
  • Presserum
  • Hjælp til at få siden læst op
  • Ledige stillinger
  • In English
  • Privatlivspolitik
  • Sitemap
  • Tilgængelighedserklæring

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1
2000 Frederiksberg

Til kontaktsiden
CVR 11259979

Facebook
LinkedIn
Oplev Frederiksberg
Bliv Hørt

Borgerservice

Frederiksberg Rådhus 1. sal
Vestindgangen (ved parkeringspladsen)
Telefon: 38 21 21 21

Bestil tid i Borgerservice
Send sikkert til Borgerservice (digital post)