Deltagere:
Formand Claus Kortzau, næstformand Hanne Illum, Pernille Rothaus Sørensen, Peter Frahm, Alfred Grinderslev, Henning C. Hansen, Birgitte Franck, Hugo Vandet og David M. Gerschwald
Ordstyrer:
Næstformand Hanne Illum
Referent:
Victoria Jensen, sekretariatet
1. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt
2. Godkendelse af referat af Ældrerådets møde den 4. marts 2021
Birgitte Franck kommenterede, at Hanne Illum på rådets forrige møde havde givet udtryk for, at rådet ikke havde de nødvendige faciliteter til at afholde seniordagen online. Birgitte Franck havde selv deltaget i et online arrangement med 10.000 deltagere, som havde forløbet upåklageligt. Hun mente derfor, at Ældrerådet godt kunne facilitere en seniordag på denne måde med hjælp fra forvaltningen, mens Claus Kortzau var uenig.
Birgitte Franck rettede desuden, at hun ikke havde spurgt til, hvor mange der årligt dør af demens, men derimod til, hvor mange der har demens.
3. Orientering fra
a. Formanden, herunder vedrørende samarbejdet med Ældre Sagen, Regionsældrerådet, Danske Ældreråd og øvrige
Claus Kortzau orienterede om, at han har talt med kommunaldirektør Stig Henneberg om spørgsmålet om seniordagen i forhold til økonomi og den tid, der er til rådighed for rådet. Claus Kortzau har foreslået Stig Henneberg, at arrangementet blev fjernet som aktivitet fra Ældrerådet, fordi der ikke er tilstrækkelig tid, hvilket Claus Kortzau ikke oplevede, at Stig Henneberg var afvisende overfor. Claus Kortzau bemærkede afsluttende, at der formentlig ikke kan afholdes seniordag på traditionel vis i år, men det kan være, man kan se i at ændre formatet for, hvordan dagen afvikles.
Birgitte Franck bemærkede, at hun ønsker, at rådet ser ind i muligheden for en digital seniordag, hvis der ikke er andre muligheder.
Claus Kortzau orienterede videre om rådets henvendelse til kommunalbestyrelsen om Frederiksberg Bakke, som Jan E. Jørgensen har sendt et uddybende svar på. Claus Kortzau uddybede videre, at det er fint, at Jan E. Jørgensen har redegjort for, hvordan processen er, og Claus Kortzau glæder sig over, at Ældrerådet naturligvis fortsat skal høres.
Claus Kortzau orienterede om, at han og Hanne Illum skal deltage ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde i maj med en fuldmagt fra Pernille Sørensen, der ikke har mulighed for at deltage.
Peter Frahm orienterede om, at Regionsældrerådet ikke har mødtes, men at han vil gå videre med at sende en mail til Regionsældrerådet, hvor spørgsmålet om cykler i busser adresseres. Regionsrådet mener ikke, det er et stort problem, hvortil Claus Kortzau var uenig og mener, at det kan blive et problem med plads i forhold til kombinationerne af barnevogne, rollatorer, kørestole og nu også cykler. Yderligere kan det også let medføre forøget ventetid til næste bus når gulvarealet er fyldt op. Birgitte Franck var enig i Claus Kortzaus betragtning, og hun bemærkede, at hun var stærkt utilfreds med de nye regler.
Ældrerådet var enige om, at rådet vil følge den videre udvikling og følge op om nødvendigt.
b. Medlemmerne – Medlemmerne opfordres til at fremsende eventuelle meddelelser skriftligt inden mødet
Birgitte Franck orienterede om, at hun havde fulgt med på digitale møder om stroke, der arbejder med huskereglen ”Stræk. Snak. Smil”. Det kan man se mere om på Red Hjernens Youtube-kanal her.
Birgitte Franck fortalte videre, at Spring For Livet har en online introduktion til demens, som også er for pårørende.
Birgitte Franck orienterede om, at hun har opdaget, at skiltene i Frederiksberg Have om corona er forsvundet. Hun har talt med Slots- og Kulturstyrelsen, der fortæller, at de har taget dem ned på grund af nye restriktioner, ligesom de har oplevet, at der bliver udøvet hærværk på skiltene. Birgitte Franck bemærkede, at man dermed passer bedre på ænder end mennesker, hvortil Hanne Illum var uenig og sagde, at det er mennesker, der ikke passer godt på mennesker.
Birgitte Franck fortalte videre om den seneste status for spørgeskemaundersøgelsen fra Regionen, hvor 45% nu har svaret. Hun glædede sig over, at det fortsat overvejende er den ældre generation, der har svaret. Man kan se svarbarometeret på Region Hovedstadens hjemmeside her.
Rådet ønskede Hugo Vandet tillykke med jubilæet d. 1. april 2021, og Hugo Vandet takkede for den hilsen og gave, han havde modtaget fra rådet i den anledning.
David Gerschwald takkede ligeledes rådet for opmærksomheden ved hans 70 års fødselsdag i marts.
I forlængelse af David Gerschwald nævnte Henning C. Hansen, at han ligeledes var fyldt 70 år i starten af april.
4. Orientering fra udvalgene
a. Boligudvalget
Pernille Sørensen orienterede om, at hun har udsendt referat fra udvalgets seneste møde og fortalte videre, at Birgitte Franck havde bedt om et nyt møde, som de arbejder på at arrangere. På mødet vil udvalget drøfte de svar, de har fået fra by-, kultur- og miljødirektør Ulrik Winge.
Hanne Illum bad Pernille Sørensen give besked, når mødet var blevet arrangeret, så det kan noteres i rådets kalender.
b. Trafikudvalget
Ældrerådet godkendte kommissoriet.
5. Høringer
a. Kommuneplan 2021
Claus Kortzau orienterede kort, at borgmester Simon Aggesen har bedt rådet bidrage til høringen, og Claus Kortzau understregede vigtigheden af, at rådet kom med deres bemærkninger.
Claus Kortzau udtrykte videre, at det er fint, at rådet forholder sig til de ældre, men at det også er nødvendigt, at rådet har en holdning til det brede samfund, hvilket man også fra politisk side er glade for.
Hanne Illum syntes, det var et godt gennemarbejdet høringssvar, hvortil Henning C. Hansen var enig.
Alfred Grinderslev kommenterede, at rådet i høringssvaret skriver, at kommunen også skal lave områder til leg og motion, hvilket han synes, der i forvejen findes mange steder i byen. Henning C. Hansen svarede, at det er en påmindelse til kommunen om at huske det i fremtidig byplanlægning, og desuden en anerkendelse af det, der allerede er, og med ønske om, at det skal fortsætte.
Rådet drøftede den trafik og færdsel, der er på Frederiksberg, og flere medlemmer nævnte, at de oplevede farlig trafik fra både knallerter, cyklister og biler. Rådet var enige om, at der i høringssvaret skal gøres opmærksom på et skærpet fokus på generel trafiksikkerhed.
Rådet drøftede vigtigheden af et sundhedshus, hvor der var tilknyttet behandlere. Der var uenighed blandt medlemmerne, om tilbuddet skulle hedde sundhedshus eller behandlerhus. Det blev besluttet, at høringssvaret skulle tilpasses, så der stod begge dele med en skråstreg imellem for at imødekomme alles perspektiv på et sådan tilbud.
Birgitte Franck bemærkede, at der var en stigende mistrivsel hos børn, og hun forestiller sig, at det kan blive til fremtidig kriminalitet, hvorfor man fra kommunens side skal tænke børnenes trivsel ind i kommuneplanen. Henning C. Hansen var enig og kommenterede, at det var fint at indskrive i høringssvaret, selvom det ikke direkte berører ældreområdet.
Hanne Illum bemærkede afsluttende, at rådets medlemmer havde haft høringsforslaget til kommentering i lang tid, og med den nu korte høringsfrist, var det ikke muligt at lave store ændringer i svaret.
Rådet besluttede, at Birgitte tilpasser høringssvaret med enkelte rettelser, og at sekretariatet herefter indsender til høringsportalen.
b. Forslag til beslutning om udskydelse af reduktion af klippekortsordningen
Claus Kortzau orienterede om, at han har talt med Thyge Enevoldsen, som bestemt mener, der kan gøres noget. Claus Kortzau bemærkede videre, at det er fint, at rådet kommer med bemærkninger og viser deres holdning til forslaget, men han forventede ikke at det bliver vedtaget.
Rådets øvrige medlemmer var enige og tilsluttede sig høringssvaret.
c. Brugertilfredshedsundersøgelse i Frederiksberg Kommunes Hjemmepleje
Rådet drøftede, hvorvidt 60 procent svarsats var nok til at give et retvisende billede af forholdene, men blev enige om, at det var udmærket.
Hanne Illum glædede sig over, at den kommunale hjemmehjælp rangerede højere på den personlige og praktiske pleje end de private udbydere, ligesom tilfredsheden var steget.
Flere af rådets medlemmer bemærkede, at de var interesseret i at vide, hvad der gjorde udslaget for forskellen, hvortil Hanne Illum svarede, at det havde de ikke mulighed for at få indblik i.
Rådet blev enige om at tage undersøgelsen til efterretning og glædede sig over, at kommunen scorer højt. De var desuden glade for, at det var et eksternt firma, Epinion, der havde lavet undersøgelsen, så det var så objektiv en undersøgelse som muligt.
Rådet besluttede, at de kunne komme med bemærkninger indtil d. 10. april, og at Hanne Illum herefter vil skrive høringssvaret.
6. Rådets økonomi
Claus Kortzau orienterede om, at der var brugt cirka 10 procent af det samlede budget for året.
Claus Kortzau huskede rådet på, at der skal være en dagsorden til de udvalgsmøder, der holdes, hvis der skal udbetales en diæt.
7. Kommunens budget 2021
Rådet drøfter løbende og sætter emner på en liste. Hanne Illum ajourfører
Hanne Illum mindede indledende om, at medlemmerne fortsat kan melde ind med punkter, og efterlyste kommentarer til de bemærkninger, hun havde tilføjet listen.
Claus Kortzau orienterede om, at han var i dialog med DTU om problematikken vedrørende akustikken i rådhushallen. DTU har foreslået at gøre det til et specialeprojekt, og Claus Kortzau vil derfor vende idéen med kommunaldirektør Stig Henneberg og by-, kultur- og miljødirektør Ulrik Winge.
Rådet var glade for, at der var positiv tilslutning fra DTU.
Birgitte Franck stillede sig fortsat uforstående over for, at kommunen prioriterer en scenelift over at forbedre lyden. Hanne Illum var enig, især da man må formode, at det ville komme mange flere til gode.
8. Hospitalsgrunden
Claus Kortzau indledte med, at det var godt, at rådet havde startet arbejdet med at revidere notatet om deres holdning til Hospitalsgrunden.
Hanne Illum uddybede, at det nye notat skal give udtryk for, hvad rådet har af vision for Hospitalsgrunden, og det er godt at være forberedt til, når der kommer afklaring af, hvad der skal ske med grunden.
Birgitte Franck bemærkede, at hendes oplevelse var, at kommunen køber grunden og sælger den videre til andre aktører. Hun efterlyste, at man tænker borgerne mere ind i processen og de muligheder, som købet af grunden giver.
David Gerschwald udtrykte bekymring for de svage ældre, når de skal til de store hospitaler uden for kommunegrænsen, og at der er behov for transport fra Frederiksberg direkte til hospitalerne, så man ikke skal skifte. Hanne Illum svarede hertil, at hvis man har så dårligt helbred, så har man ret til transport, og i øvrigt er afstandene ikke store her. Vi skal passe på ikke at være urealistiske.
Hugo Vandet orienterede, at han havde oplevet en god service i forbindelse med sin vaccination, hvor han var blevet hentet og bragt, og det var han meget glad for.
Rådet var enige om, at det var et godt oplæg, og besluttede at lade det være et udkast foreløbigt, så de endelige detaljer bliver koordineret i notatet inden det publiceres. Det blev endvidere besluttet, at rådet vil lægge det på Ældrerådets hjemmeside og sende det til lokalpolitikerne og eventuelt Frederiksberg Bladet, når notatet er færdig.
9. Demens- og Sundhedspolitik i kommunen
Pernille Sørensen spurgte til drøftelsen på rådets sidste møde, hvor Birgitte spurgte til, hvad en demensvenlig by er. Hvis der var tvivl om, hvad en demensvenlig by er, foreslog Pernille Sørensen, at hun kunne præcisere.
Hanne Illum svarede, at Birgitte Franck og Hanne Illum havde drøftet ordlyden efterfølgende, og at det derfor ikke var nødvendigt med yderligere uddybning.
Birgitte Franck gentog sit ønske om at få konkrete tal på, hvor mange demente der bor på Frederiksberg, og foreslog at leder af forebyggelsesområdet Addie Just Frederiksen inviteres til et møde med rådet.
10. Annoncering i Frederiksberg Bladet
Claus Kortzau orienterede kort om, at der i uge 15 vil komme nyt fra Ældrerådet i Frederiksberg Bladet, ligesom der vil være en ændring i layoutet. I annoncen vil rådet blandt andet henvise til deres seneste henvendelse til kommunalbestyrelsen om Frederiksberg Bakke.
11. Ældrerådets årsplan
Birgitte Franck bad om, at der blev tilføjet en liste over forslag på oplægsholdere i årsplanen, hvilket rådet tilsluttede sig.
Birgitte Franck bad om, at dette års vinder af Fonsmarkprisen, plejehjemsleder May Bjerre Eiby, blev sat på listen.
Rådets medlemmer blev opfordret til fortsat at melde ind, hvis de havde punkter til årsplanen.
12. Ældrerådets mødekalender for 2020
a. Kurser og seminarer 2021
Hvilke ønsker har vi pt. – for hele Rådet og for hver især? Hvad er økonomien?
Hanne Illum orienterede, at fodnoterne var forsvundet i det fremsendte materiale, og hun uddybede derfor, hvad stjernerne i bilaget betød.
Der var ikke yderligere bemærkninger til punktet.
13. Næste møde er torsdag den 6. maj 2021 kl. 11.00 – 13.00
Pernille Sørensen bemærkede, at der den 21. april kommer nye retningslinjer, og foreslog at rådet afholdt et fysisk møde næste gang, hvis forsamlingsforbuddet blev hævet. Flere rådsmedlemmer var enige.
Claus Kortzau svarede hertil, at han ikke synes, det kunne betragtes som en flertalsbeslutning, da der var tale om en anden agenda end normalt.
Rådet besluttede at afvente yderligere udmeldinger fra regeringen og herefter eventuelt undersøge mulighederne for at afholde et fysisk møde.
14. Eventuelt
Hanne Illum orienterede om, at hun havde haft den første workshop i projektet ”Min Dialog”. Det var første gang for alle at arbejde i workshop virtuelt. Hun fortalte videre, at det fungerede rigtig godt, og forvaltningen gav også udtryk for, at de også var meget glade for, at det fungerer godt.
Mødet sluttede kl. 13.10