Ældrerådet
- skal være idéskabende og medvirke til, at de ressourcer, der er blandt de ældre, erkendes og bruges.
- kan udtale sig om ethvert emne af almindelig interesse for ældre, fremsætte forslag og stille spørgsmål til kommunalbestyrelsen om kommunens ældrepolitik, herunder budgettet.
- må ikke behandle enkeltsager vedrørende konkrete personer.
Ældrerådet
TEMA-møde Gå med hjernen den 16. maj 2022 - tilmelding er påkrævet
FREDERIKSBERG ÆLDRERÅD
Inviterer til
TEMA-møde
Gå med hjernen
mandag den 16. maj 2022 kl. 15 - 17
hos FOA-SOSU, Godthåbsvej 15 i baghuset
Foredragsholder er lektor Jesper Lundbye-Jensen, der blandt andet forsker i, hvordan hjernen og resten af vores centralnervesystemet påvirkes af vores bevægelser og dermed også af det modsatte.
Program
Klokken 15:00-15:45
Foredrag v/lektor Jesper Lundbye-Jensen
Klokken 15:45-16:00
Pause med lidt godt til ganen
Klokken 16:00-17:00
Fortsat foredrag samt spørgsmål fra salen
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig.
Du skal opgive navn samt mailadresse eller telefonnummer
MEN
Det er vigtigt, at du melder afbud, hvis du skulle blive forhindret, så en anden kan få glæde af pladsen.
Tilmelding og eventuelle afbud skal ske
- pr. mail til aeldreradet@frederiksberg.dk eller
- pr. telefon 3821 2113
Du skal tilmelde dig senest torsdag den 12. maj 2022.
Der er begrænset pladser, så det er først-til-mølle-princippet – så skynd dig at tilmelde dig.
Få besked, når der er nyt fra Ældrerådet
Hvis du ønsker at modtage en mail, når der er opdateringer på følgende af Ældrerådets faner:
- Nyheder, herunder indlæg fra medlemmerne
- Mødeplan og referater, dvs. dagsordener og referater og
- Høringssvar
så send en mail til aeldreradet@frederiksberg.dk
Man kan kun abonnere på alle de nævnte faner og ikke enkeltvis.
Nyheder, herunder indlæg fra medlemmerne
Nyest indlæg
03.03.2022
Nye små emneopdelte plejehjem
Nyhedsbrev af Ældrerådets medlem Birgitte Franck 03-03-2022
03.03.2022
Har været medlem af Frederiksberg Ældreråd i 25 år - se side 6 og 7
Artikel om Hugo Vandets 25 års jubilæum i Frederiksberg Ældreråd
fra Danske Ældreråds nyhedsblad februar 2022
Ældre indlæg
17.12.2021
På møde i RegionH's Ældreråd talte jeg om høreapparater
Skrevet af medlem af Ældrerådet Birgitte Franck
Links til WebMotion, gåfællesskaber og gåruter i perioden med Covid-19
-
BevægDIG60+ er Frederiksbergs nye organiserede idrætsfællesskab for alle over 60. De har hygge og socialt samvær i centrum, men også fokus på bevægelsen.
Aktiviteterne er mange og foregår mandage og onsdage i tidsrummet kl. 9-12 - læs mere på deres hjemmeside her: BevægDIG60+'s hjemmeside
-
Spring for Livet Frederiksberg
Kom og vær med til Spring for Livet 2021! Vi er Frederiksbergs og Københavns største motionsarrangement for alle over 60 år. Du kan deltage i motionsdage, åbne træninger og online arrangementer, oplæg og meget mere helt gratis.Spring for livets Nyhedsbrev
med blandt andet foredrag, gåture for mænd, crossdans mv.
Læs mere
på Spring for Livets hjemmeside www.springforlivet.dk
Lokale fællesskaber, nærvær og aktiviteter for seniorer - Læs her om WebMotion hver tirsdag og torsdag kl. 10.00-10.30 og om hvordan du deltager
- Læs her om gåfællesskaber og gåruter
- Følg Frederiksberg Gåbuddies, v/Susan Vestergaard via Facebook
Prioriteret liste over Ældrerådets ønsker til budget 2022
Budgetønske 1
Der skal være fokus på tryghed og tilgængelighed, som beskrevet i Frederiksbergstrategien.
Ældrerådet ser med tilfredshed, at Tilgængelighedspuljen har fået sit eget selvstændige budget fra 2021. Ældrerådet mener, at Tilgængelighedspuljen skal øges som minimum op til de 700.000, som borgmesteren oplyste vedrørende budget 2021, men hvor det viste sig, at 250.000 kr. var forhåndskonteret til et scenelift i Rådhushallen.
Budgetønske 2
Rådet forventer, at kvalitetsstandarderne ikke forringes og at visitering sker i tæt dialog med borgeren samt dennes familie / pårørende.
Budgetønske 3
Aflastnings- og rehabiliteringspladser skal være af samme kvalitet som en plejehjemsplads – altså enestue med eget toilet/bad ikke mindst for at mindske risiko for smittefare og dermed genindlæggelser – der ifølge en opgørelse fra Region Hovedstaden giver en reduktion på 15-20%, men også fordi det ikke er rimeligt, at Frederiksberg ikke har et tidssvarende og for patienterne tilfredsstillende tilbud. De fysiske rammer på Rehabiliteringen er af en sådan karakter, at det øger risikoen for smitte.
Ældrerådet ønsker en moderne Rehabilitering.
Corona/Covid-19 bør have lært os, at ikke mindst god afstand og god hygiejne mindsker smitterisiko.
På sigt bør det tilstræbes, at Rehabiliteringen er af samme standard som plejehjem.
Rehabiliteringen bør tænkes ind som en afdeling i de nye plejehjem.
Budgetønske 4
Der skal være fokus på normering, rekruttering, fastholdelse, uddannelse og kompetenceudvikling både i hjemmeplejen, på plejehjem og Rehabiliteringen, Det er vigtigt, at al personale i ældreplejen har de nødvendige kompetencer. Det gælder både med hensyn til SOSU-hjælpere, SOSU-assistenter og sygeplejersker. Og at der er en god normering. En god normering sikrer kvaliteten i ældreplejen.
Budgetønske 5
Rådet forventer, at der ikke sker forringelser eller besparelser på ældreområdet og Rådet forventer, at midlerne følger den demografiske udvikling.
Budgetønske 6
Ledsageordning skal også gælde for personer 65+
Budgetønske 7
Frederiksberg-busserne bør gøres gratis – for alle borgere. Det kan være med til at begrænse brug af bil i byen (mindske CO2).
Budgetønske 8
Der skal afsættes midler til, at nære pårørende, der passer et sygt familiemedlem, får gode muligheder for aflastning i hverdagen og mulighed for ferie. Det er vigtigt at sikre, at den pårørende, der drager omsorg for et nært familiemedlem, ikke selv bliver syg, får stress mv., men kan bevare sit sociale liv.
Budgetønske 9
Klippekortsordningen for både plejehjemsbeboere og for borgere i eget hjem føres tilbage til 2019-niveau.
Budgetønske 10
I forbindelse med nye regler for affaldssortering af husholdningsaffald pr. 1. juli 2021 indebærer det markante væsentlige ændringer for borgerne. Specielt for de svage ældre borgere kan det give store udfordringer.
Først og fremmest vil alle affaldsskakter på sigt blive afspærret, da de ikke længere må anvendes som følge af, at alt affald skal sorteres af den enkelte borger i 10 typer af affald, hvorefter borgeren skal sørge for, at det lægges i ejendommens respektive containere.
Ifølge kvalitetsstandarderne for rengøringshjælp til svage borgere er fjernelse af affald til affaldssortering en rengøringsopgave, der udføres hver 2. uge.
For så vidt angår let fordærveligt og bakterieholdigt affald etc. kræver det især i varme perioder, at affaldet dagligt fjernes fra boligen af sundhedsmæssige hensyn. Dette er en udfordring, som forvaltningen skal være opmærksom på - også økonomisk.
På Frederiksberg Ældreråds vegne
Hanne Illum
næstformand
Visioner for hospitalsgrunden
Frederiksberg Ældreråd vil her beskrive 2 tiltag på projekter, der efter Frederiksberg Ældreråds mening skal være plads til på Hospitalsgrunden, og som er vigtige især for ældre borgere på Frederiksberg. Først og fremmest har Frederiksberg Ældreråd et stærkt ønske om, at Frederiksberg Kommune i samarbejde med Region Hovedstaden etablerer et Sundhedshus - eller måske rettere efter Frederiksberg Ældreråds mening: et Behandlerhus.
Med lukningen af Frederiksberg Hospital afsluttes den udvikling, der allerede længe har været i gang. Borgerne på Frederiksberg mister, bortset fra psykiatrien, den nære kontakt med et hospitalbehandlingsmiljø. For alle hospitalsfunktioner vil da være flyttet til de øvrige hospitaler i Regionen. Allerede i dag er det tidskrævende og en stor ulempe for ældre og Frederiksbergborgere med handicap at skulle rejse til de øvrige hospitaler i Regionen for fx kontroller og ambulante undersøgelser, og situationen forværres af en, efter Frederiksberg Ældreråds mening, meget dårlig offentlig trafikbetjening af Regionens hospitaler.
Efter Frederiksberg Ældreråds mening burde disse korte hospitalsbesøg foregå i Behandlerhuset på Hospitalsgrunden - i den udstrækning - det vil være lægefagligt forsvarligt. Frederiksberg Ældreråd vil her nøjes med at påpege, at behandlingen vil foregå tæt på borgeren, og at Frederiksbergbussen giver en fin offentlig trafikbetjening.
Et tæt samarbejde med Sundhedscentret, Hjælpemiddeldepotet og Døgnrehabiliteringscentret ligger lige for. Men Frederiksberg Ældreråds vision er yderligere, at Behandlerhuset ud over plads til, at disse korte hospitalsbesøg kan foregå, også rummer mulighed for plads, kontorer, klinikker til ikke alene læger, speciallæger og tandlæger, men også til mange andre typer af sundhedsmedarbejdere. Kun begrænset af, om ydelsen giver tilskud gennem Sygesikring Danmark. Det giver synergi og vil være til gavn for alle Frederiksbergborgere!
Frederiksberg Ældreråd kender og vil gerne henvise til 2 velfungerende eksempler: Grenaa Sundhedshus og Randers Sundhedscenter, men der er sikkert flere.
Frederiksberg Ældreråd forventer, at Behandlerhuset ikke umuliggøres af ‘kassetænkning’. Der vil blive en muligvis lang og vanskelig forhandling med Region Hovedstaden, men Frederiksberg Ældreråd ved, at både forvaltning og Regionsråd i Region Hovedstaden ser positivt på projektet. Selv om etableringen af et Behandlerhus er kostbart, kan der søges midler mange steder. Nye ‘sundhedshuse’ etableres også i Region Hovedstaden og er oppe i tiden!
Det er vigtigt for Frederiksberg Ældreråd at understrege, at ikke alene vil Behandlerhuset være til gavn for alle borgere på Frederiksberg, men det vil være særligt til gavn for den svage Frederiksbergborger. Mange af de visioner, man kan finde om Frederiksberg Kommune, ville med Behandlerhuset blive virkeliggjort!
Frederiksberg Ældreråd mener, at hele samfundet skal være mere demensvenligt! Det sker ikke af sig selv. Derfor foreslår Frederiksberg Ældreråd, at Frederiksberg Kommunes ekspertise inden for demens samles på Hospitalsgrunden, at der her indrettes et plejecenter med beskyttede ældreboliger som satellitter. Gerne forsøg, gerne forskellige typer/størrelse, men bestemt demensvenlige, og hvor der kan trækkes på medarbejderne fra plejecentret. Så får man en 3. mulighed ud over at bo hjemme eller bo på et plejecenter!
Selvfølgelig skal ‘Masterplanen for plejeboliger’ overholdes og selvfølgelig skal demente ikke samles på enkelte plejehjem, men Frederiksberg Ældreråd mener, der gøres for lidt for den demente borger. Det er således forkert på forhånd at udelukke demente, når Frederiksberg Kommune undersøger, hvor tilfredse beboerne er på plejecentrene. Demente har ligesom alle andre mennesker følelser, ønsker og behov, men Frederiksberg Kommune må finde andre metoder end spørgeskemaet for at undersøge, hvor tilfreds en dement borger er med at bo på et plejecenter. Men det stigende antal demente også på Frederiksberg kræver forskning, ekspertise, eksperimenter og efteruddannelse. Og det skal der være plads til på Hospitalsgrunden!
Mødeplan og referater
Her kan du se rådets mødeplan for 2022 samt referater fra 2021.
Mødeplan for og referater fra 2022
- Referat af Ældrerådets møde torsdag 20. januar 2022 kl. 11-13
- Referat af Ældrerådets møde torsdag 24. februar 2022 kl. 11-13
- Dagsorden til Ældrerådets ekstraordinære møde mandag 14. marts 2022 kl. 14:30-16
- Referat af Ældrerådets ekstraordinære møde mandag 17. marts 2022 kl. 10:30-12:30
- Referat af Ældrerådets møde torsdag 24. marts 2022 kl. 11-13
- Dagsorden til Ældrerådets møde torsdag 28. april 2022 kl. 10:45-13:15
- torsdag 19. maj 2022 kl. 11-13
- torsdag 16. juni 2022 kl. 11-13
- torsdag 25. august 2022 kl. 11-13
- torsdag 22. september 2022 kl. 11-13
- torsdag 27. oktober 2022 kl. 11-13
- torsdag 24. november 2022 kl. 11-13
- torsdag 15. december 2022 kl. 11-13
Mødeplan for og referater fra 2021
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 14. januar 2021 kl. 11 - via Skype
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 4. februar 2021 kl. 11 - via Skype
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 4. marts 2021 kl. 11 - via Skype
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 8. april 2021 kl. 11 - via Skype
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 6. maj 2021 kl. 11 - via Skype
- Referat af Ældrerådets ekstraordinære møde torsdag den 27. maj 2021 kl. 11:30
- Referat af Ældrerådets møde den 10. juni 2021 kl. 11
- Referat af Ældrerådets temamøde torsdag den 12. august 2021 kl. 11
- Referat af Ældrerådets møde tirsdag den 28. september 2021 kl. 10:30
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 4. november 2021 kl. 11
- Referat af Ældrerådets møde torsdag den 9. december 2021 kl. 11
Høringssvar
Her kan du se de høringssvar, som rådet har afgivet:
25. februar 2022
Mail til borgmesteren vedrørende uspecificerede kommunale meromkostninger i forbindelse med Corona-epidemien
21. februar 2022
Høringssvar vedrørende kommunalt anmeldt tilsyn 2021 hos to private leverandører af hjemmehjælp og Frederiksberg Kommunes Hjemmepleje
16. januar 2022
Høringssvar vedrørende tilretning af ruteføring på Frederiksbergbus linje 74 ved Mariendalsvej
16. december 2021 samt tilføjelser af 31. januar 2022
Høringssvar vedrørende brugertilfredshedsundersøgelse 2021 i Frederiksberg Kommunes plejeboliger
Tilføjelser til Ældrerådets høringssvar vedrørende brugertilfredshedsundersøgelse 2021 i Frederiksberg Kommunes plejeboliger
16. december 2021
Høringssvar vedrørende projekt cykelstier på – og ensretning af Vodroffsvej
30. november 2021
Høringssvar vedrørende udviklingsplan for Solbjerg Parkkirkegård
12. august 2021
Høringssvar om Regelsæt til en ordning med udlejningscykler på Frederiksberg
21. juni 2021
Høringssvar vedrørende lokalplan 230 - Fuglebakkevej
17. maj 2021
Høringssvar vedrørende brugertilfredshedsundersøgelsen for Frederiksberg Kommunes ambulante genoptræning og rehabilitering
12. maj 2021
Høringssvar i forbindelse med Frederiksberg Bakke projektet
7. maj 2021
Høringssvar vedrørende revision af kvalitetsstandarder på ældreområdet 2021
26. april 2021
Høringssvar vedrørende kommunalt tilsyn 2020 på plejecentre og Døgnrehabiliteringen i Frederiksberg Kommune
15. april 2021
Ældrerådets høringssvar til brugertilfredshedsundersøgelse i Frederiksberg Kommunes Hjemmepleje
8, april 2021
Høringssvar til Kommuneplan 2021
16. marts 2021 - se forespørgsel nedenfor af 5. marts 2021
Svar til Ældrerådet vedrørende høring om Frederiksberg Bakke projektet
5. marts 2021 - se svar ovenfor af 16. marts 2021
Forespørgsel til kommunalbestyrelsen vedrørende manglende høring i forbindelse med Frederiksberg Bakke projektet
26. januar 2021
Høringssvar til strategi for ren luft i Frederiksberg Kommune 2030
18. januar 2021
Høringssvar vedrørende Ressource- og Affaldsplan 2026 - Genbrugslaboratorium Frederiksberg
Medlemmer
Rådet består af 9 medlemmer, som er valgt blandt borgerne på Frederiksberg på 60 år og derover.
Nedenfor kan du se medlemmer i rækkefølge efter fornavn.
Claus Kortzau
clauskortzau@c.dk |
|
Hanne Illum
illumhanne@gmail.com |
|
Alfred Grinderslev
E-mail: |
|
Birgitte Franck
E-mail: |
|
David M. Gerschwald
dmg@talogspar.dk |
|
Henning Carl Hansen
E-mail: |
|
Hugo Vandet
E-mail: |
|
Pernille Rothaus Sørensen
pernille.r.soerensen@gmail.com |
|
Peter Frahm
E-mail: |
Suppleanter til rådet er følgende i nævnte rækkefølge:
- Ole Cordtz
- Anders Kaare
- John F. Dessauer
- Ulla Maria Thielsen
- Torben Hertz
- Aino Vedel
- Torben H. Mikkelsen
- Henrik Jessen Petersen
Nedsættelse og funktion
Kommunalbestyrelsen skal i henhold til § 30 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område nedsætte et Ældreråd.
Ældrerådet så dagens lys på Frederiksberg den 1. april 1994 på kommunalbestyrelsens eget initiativ.
Fra 1996 blev det ved lov vedtaget, at alle kommuner skal holde valg – mindst hvert 4 år – til et ældreråd.
Ældrerådet skal rådgive kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål og fungere som kontaktorgan mellem ældrebefolkningen og kommunalbestyrelsen.
Kommunalbestyrelsen skal høre Ældrerådet om alle forslag, der vedrører de ældre.
Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der afholdes valg til Ældrerådet mindst hvert 4. år. I samarbejde med Ældrerådet fastsættes regler for, hvordan valget skal afholdes.
Sidste valg til Ældrerådet blev holdt i perioden 14. februar-7. marts 2019.
Næste valg til Ældrerådet finder sted i marts 2023.
Resultat fra ældrerådsvalg
- Se resultatet for Ældrerådsvalget i 2019 her.
- Se resultatet for Ældrerådsvalget i 2015 her.
Har du spørgsmål om ældrerådsvalget, er du velkommen til at kontakte Valgkontoret.
Har du spørgsmål om Ældrerådets arbejde, er du velkommen til at kontakte Ældrerådets formand Claus Kortzau.
Links
Kontakt
Ældrerådet
Frederiksberg RådhusSmallegade 1, stuen, værelse 129
2000 Frederiksberg
Telefonisk henvendelse
Mandag - torsdag kl. 10-15Fredag kl. 10-13
Personlig kontakt
Mandag - torsdag kl. 10-15Fredag kl. 10-13