Du kan booke en af vores genbrugskonsulenter, som kan hjælpe dig med at forstå reglerne og vejlede dig i, hvordan du kan blive bedre til at håndtere affald. Start med vores Faktaark til affaldstjek, som giver dig information om de affaldsordninger, der kan være relevante for din virksomhed. Brug linket i links herunder.
Her på siden har vi samlet inspiration fra andre virksomheder, der har fået styr på affaldet.
Inspiration fra andre virksomheder
Sådan gør Den Blå Hund: Inddrag personalet
En af forudsætningerne for, at affaldssorteringen på Café Den Blå Hund fungerer, er, at de ansatte fra starten blev involveret. Lars Halkier, som har ejet caféen siden 2002, satte sig ned på de faste køkkenmøder og talte med de ca. 20 medarbejdere om, hvordan der skulle affaldssorteres. ”Det er vigtigt, at chefen går foran, specielt i starten.
Men ellers er det køkkenpersonalet, som håndterer affaldet, som man skal huske at tale med – også så man får rettet eventuelle fejl,” siger Lars Halkier.
Sådan kom vi i gang
Caféen har sorteret affald i mange år, og i starten kørte man selv pap og plast på genbrugsstationen, men nu er der en aftale med en transportør, der stiller containere til rådighed og tømmer med faste intervaller. Sammen med transportøren
prøvede Café Den Blå Hund sig først lidt frem, for at finde ud af, hvor mange containere der var brug for, og hvor hyppigt de skulle tømmes.
”Det kan virke uoverskueligt i starten, men det er det slet ikke,” forklarer Lars Halkier. Caféen oplever således, at de let kan få justeret deres affaldsordninger med transportøren, så ordningerne passer til behovet.
Aha-oplevelser
”Der er penge i at sortere affaldet,” vurderer Lars Halkier. Caféen får nemlig penge for det sammenpressede pap og den hårde plast, de afleverer. Og fordi de har mindre restaffald, sparer de penge på at få hentet restaffaldet.
Udfordringerne
Lige som i andre byejendomme oplever caféen på Godthåbsvej, at plads er en mangelvare – både indendørs og i gården. Men gennem en god dialog med udlejeren af ejendommen har man fundet frem til en praktisk løsning, hvor der
er indrettet et særskilt, indhegnet område i baggården lige uden for køkkendøren, hvor pappressen og containerne står.
Gode råd fra den blå hund
Caféejer Lars Halkier har følgende gode råd til andre virksomheder, der skal i gang med at sortere affald:
- Tal med de ansatte. Sæt dig ned og tal med de ansatte – det er dem, som skal sortere affaldet.
- Tag en prøveperiode. Aftal med transportøren, at I først prøver med lidt færre containere og tømninger og så justerer, når I bliver klogere på jeres behov.
- Tag dialogen med udlejer. Sørg for en løbende og positiv dialog med jeres udlejer, for I er nødt til sammen at finde en fysisk og praktisk løsning.
Sådan gør Wedofood: Giv os dine madrester - så sorterer vi det for dig
Oven over skraldespanden i caféen Wedofood på Gammel Kongevej hænger et skilt, som opfordrer gæsterne til at aflevere deres madrester til personalet bag baren, hvis man ikke kan spise op. Så sørger de ansatte for, at affaldet bliver sorteret korrekt, så plastikgafler og emballage ikke ender i spanden til organisk affald.
”Vi ønsker at give vores kunder muligheden for at sortere deres affald, men vi ved af erfaring, at vi ikke kan overlade det til dem at gøre det selv,” fortæller butikschef Anja Landgren. ”Der ryger ofte fx plastikbestik eller emballage fra sandwich med ned i skraldespanden til organisk affald, hvis gæsterne selv skal sortere deres madrester, og så risikerer vi, at det ikke er rent nok til, at transportøren vil tage det med.”
Caféens kunder har taget godt imod tilbuddet, og det giver ofte anledning til en snak om, hvad der er organisk affald, og hvorfor man skal sortere det fra. Kunderne roser det og synes, det er et godt initiativ.
Sådan kom vi i gang
For at få en idé om, hvor meget organisk affald caféen rent faktisk producerer, og hvor mange skraldespande man havde behov for, valgte Wedofood at prøve at affaldssortere i et par uger. Og forsøgsperioden viste, at man kunne sortere langt mere organisk affald fra, end man havde troet.
Wedofood valgte at starte i det små, med få mindre containere, som til gengæld skulle tømmes lidt hyppigere. ”Vi valgte at starte med små containere, da vi ikke troede, at vi havde så meget hård plast, organisk osv., men vi kunne konstatere, at vi havde behov for større containere, da vi hurtigt fik fyldt de små op. Det er jo billigere at have en stor container stående, som bliver tømt en gang om ugen, end en mindre, som bliver tømt to gange om ugen,” siger Anja Landgren.
Aha-oplevelser
Wedofood troede ikke, at de ville have nok madrester, til at det kunne betale sig at sortere det fra. Caféen har nemlig ikke selv et køkken, som producerer retterne. Erfaringerne har imidlertid vist, at man sender en hel del organisk affald til genanvendelse – og her er gæsternes madrester et vigtigt bidrag. Samtidig har det været lidt af en øjenåbner for caféen at sortere det organiske affald fra.
”Når vi smider madaffald ud, er det jo et tegn på spild og for stor produktion,” forklarer Anja Landgren. På den måde kan affaldssorteringen være med til at skærpe caféens fokus på, om der skal ændres på nogle af rutinerne.
Udfordringerne
Det tog ikke lang tid, før affaldssorteringen var sat i system hos Wedofood. Indretningen med flere affaldsbeholdere inde i caféen har ikke været noget problem, og eneste lille udfordring er, at der er flere skraldespande at tømme, når man lukker om aftenen.
Gode råd fra Wedofood
Butikschef Anja Landgren har to gode råd til andre virksomheder, som ønsker at komme i gang med at sortere deres affald:
- Prøv det af. Før du beslutter, hvordan din sorteringsordning skal indrettes, bør du prøve at sortere affaldet i et par uger. Så ved du, hvor meget affald I producerer, og hvor mange beholdere I har brug for.
- Start i det små. Til at begynde med kan I nøjes med nogle små affaldsbeholdere, og hvis I får behov for mere plads til affaldet, kan I efterfølgende få nogle større containere.
Sådan gør McDonald's: Affaldssortering er et medarbejderprojekt
Arbejdsrutinerne er sat i system for de ca. 70 ansatte i McDonald’s restauranten på Falkoner Allé, og affaldssortering er en integreret del af oplæringen af medarbejderne. Og når affaldssorteringen er synlig, fx i form af forskellige spande, kommer de ansatte naturligt og spørger, hvis der er noget, de er i tvivl om.
”Det skal være et medarbejderprojekt, hvis det skal lykkes,” siger Jan Jensen, som har været ejer af McDonald’s på Frederiksberg siden 2015.
Som chef anbefaler han derfor, at man finder de ansatte, som går mest op i miljø og affaldssortering, og giver dem lidt tid til at få affaldssorteringen op at køre samt til at vedligeholde den. På den måde gør man dem til rollemodeller for affaldssortering.
Sådan kom vi i gang
McDonald’s har sorteret affald siden 1990’erne, og restauranten har ad flere omgang forsøgt sig med affaldssortering i publikumsområdet. Erfaringerne var dog, at der sker for mange fejl til, at affaldet kan genanvendes.
I køkkenområdet bliver der imidlertid sorteret i flere forskellige typer affald. Her har det været vigtigt at indrette sorteringen, så der er affaldsspande der, hvor affaldet opstår – fx spande til pomfritter lige ved frituren.
Aha-oplevelser
Den største overraskelse for Jan Jensen har været, hvor meget pap og plastik restauranten har.
”Det er helt vanvittigt, hvor meget pap- og plastemballage, vi sorterer fra,” fortæller Jan Jensen.
Og netop pappet kan det betale sig økonomisk at sortere fra, mens Mac Donalds betaler for at komme af med resten. På den måde er den en økonomisk nul-løsning, vurderer Jan Jensen.
Udfordringerne
Plads er en mangelvare i en byejendom som den, der huser McDonald’s på Falkoner Allé. Der er bl.a. ikke mulighed for at have en pappresse stående i gården, lige som plastaffaldet fylder meget. Jan Jensen søger stadig efter en løsning til plasten, så det ikke fylder så meget.
Gode råd fra McDonald’s
Restaurantejer Jan Jensen har følgende gode råd til andre virksomheder, der skal i gang med at sortere affald:
- Start i det små. ”Det kan virke voldsomt, når man skal i gang,” siger Jan Jensen, som anbefaler, at man starter i det små. Begynd fx med at sortere i to beholdere – så er I i gang, og så kan I udvide hen ad vejen.
- Gør det til medarbejdernes projekt. Find de mest motiverede medarbejdere og få dem til at gå foran og giv dem tid til at tage ansvar for, at det fungerer.
- Prøv det. Det er ikke så svært, som det ser ud til, mener Jan Jensen. Så kom bare i gang.
Links
Kontakt
Borgerservice - Affald og Genbrug
Frederiksberg RådhusSmallegade 1
2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Affald og Genbrug
Telefontider
Mandag - torsdag klokken 8-16Fredag klokken 8-13
Personlig henvendelse i Borgerservicecentret:
Mandag og torsdag klokken 9-17Tirsdag, onsdag og fredag klokken 9-13