- Før du kan søge økonomisk hjælp, skal du melde dig ledig:
Er du under 30 år, skal du møde personligt i Ungecenter Frederiksberg, Finsensvej
Er du over 30 år, skal du møde personligt i Jobcenter Frederiksberg, Rådhuset
- Du skal ansøge om økonomisk hjælp senest 3 dage efter, du har meldt dig ledig.
- Du skal anvende dit NemID, når du starter den digitale selvbetjeningsløsning. Har du ikke et NemID, kan du bestille det på www.nemid.nu. Du er også velkommen til at møde op i Borgerservice på Frederiksberg Rådhus for yderligere hjælp.
- Sørg for at vedlægge al relevant dokumentation. Se fanen nedenfor. Vi afgør herefter, om du kan få kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
- Du eller din ægtefælle har ikke formue på over 10.000 kroner per person (jævnfør Aktivlovens § 14)
- Din ægtefælle kan ikke forsørge dig
- Dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, for eksempel dagpenge eller pension med videre
Når du ansøger om økonomisk hjælp vil Ydelsesafdelingen ud fra dine indtastede oplysninger og indsendte dokumenter vurdere, om du kan få selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp.
- Er du under 30 år uden en uddannelse, kan du få uddannelseshjælp, hvis du ikke kan forsørge dig selv.
Læs mere om uddannelseshjælp på borger.dk - Er du under 30 år og har du en uddannelse, kan du få kontanthjælp på ungesats, hvis du ikke kan forsørge dig selv.
Læs mere om kontanthjælp på ungesats på borger.dk - Er du fyldt 30 år og kan du ikke forsørge dig selv, vil du kunne modtage kontanthjælp.
Læs mere om kontanthjælp på borger.dk - Har du ikke haft ophold i Danmark, Færøerne og Grønland (Rigsfællesskabet) i 9 år ud af de seneste 10 år, vil du som udgangspunkt have ret til selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
Læs mere om selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse på borger.dk.
Det er vigtigt, at du har følgende dokumenter klar, når du starter din ansøgning om kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse:
Årsag til din ansøgning:
- Dokumentation for opsigelse/ophør af arbejde
- Ophør af uddannelse samt SU meddelelse. Du skal her vedlægge dokumentation fra dit uddannelsessted.
- Stop af dagpenge (for eksempel A-kasse eller sygedagpenge). Vedlæg stopbrev fra din A-kasse eller kommunen.
Har du nogen af nedenstående punkter, bedes dokumentation vedlagt for:
- Seneste 3 måneders lønsedler
- Såfremt du er gift, skal dokumentation for din ægtefælles indtægt og formueforhold vedlægges, da I har gensidig forsørgerpligt
- Kontoudtog for dig selv og eventuel ægtefælle – de seneste 3 måneders posteringer for alle aktive bankkonti
- Boligudgifter – specifikation på husleje og seneste a conto regning på el
- Børneopsparing og dokumentation på betingelserne for udbetaling af denne
- Aktuel handelsværdi af bil/motorcykel/knallert og eventuel gæld i denne
- Aktuel depotværdi af aktier/obligationer
- Fast ejendom samt dokumentation for restgæld og lignende
- Pensionsordninger med oplysning om aktuel værdi og tilbagekøbsret (Din pensionsordning ses ikke som formue de første 6 måneder hvor du modtager hjælp)
- Andre løbende udbetalinger (for eksempel børnepension, tabt arbejdsfortjeneste med videre) Modtager du midlertidig invalidepension skal du vedlægge afgørelse fra dit forsikringsselskab
- Såfremt du har haft ophold uden for Rigsfællesskabet de seneste 10 år, skal du vedsende dokumentation på varighed og formål
- Anden relevant dokumentation
Det er vigtigt, du vedlægger relevant dokumentation. Hvis dokumentationen ikke bliver vedlagt i din ansøgning eller modtages indenfor 5 dage, vil din ansøgning blive behandlet ud fra de oplysninger, der er modtaget.
Du skal være opmærksom på at excel-ark ikke godtages som dokumentation.
Send dine dokumenter sikkert
Kan du ikke vedhæfte alt relevant dokumentation i din digitale ansøgning, bør du eftersende din dokumentation via din digitale postkasse. Herved opnår du en sikker afsendelse af dine dokumenter.
Er du fritaget fra Digital Post, kan du:
- uploade dokumenterne til Ydelsescenteret via vores uploadløsning
- fremsende dine dokumenter med posten eller
- møde personligt i jobcenteret.
Du vil herefter modtage svaret med posten.
Ydelsescenteret tilstræber så hurtig sagsbehandling som muligt, og du kan forvente afgørelse inden for 14 dage efter sagen er fuldt oplyst - det vil sige efter vi har modtaget alle nødvendige oplysninger og relevant dokumentation i sagen.
Du vil få svar på din ansøgning i din digitale postkasse. Er du fritaget fra Digital Post, vil du modtage dit svar per brev.
Når du har meldt dig ledig og søgt om økonomisk hjælp, bliver du indkaldt til en visitationssamtale inden for en uge. Herefter er forløbet forskelligt alt afhængig af din alder, uddannelse og tilknytning til Danmark.
Se mere i vores guide Ledig trin-for-trin.
Som udgangspunkt kan du ikke modtage kontanthjælp, hvis du er studerende eller uddannelsessøgende.
Du er studerende eller uddannelsessøgende, når du for eksempel:
- Har afsluttet en gymnasial- eller grunduddannelse (for eksempel handelsskole, gymnasium eller teknisk skole), og forventer at fortsætte uddannelsen i form af elev-, lære eller praktikplads
- Var studerende før sommerferien og fortsætter dit studium efter sommerferien
- Var studerende før sommerferien på en adgangsgivende uddannelse (for eksempel gymnasium) og søger om optagelse på en videregående uddannelse med start efter sommerferien. Dette gælder også, selvom du endnu ikke har fået besked om, at du er optaget på den videregående uddannelse
- Har orlov fra din uddannelse
- Følger dit studie, selv om du ikke har flere SU-klip tilbage
- Endnu ikke har fået forhåndsgodkendelse af dit speciale fra dit uddannelsessted
Hvis du ikke skal studere fortsat
Du kan søge om kontanthjælp, hvis du har afsluttet for eksempel din studentereksamen og ikke har søgt om optagelse på en videregående uddannelse. Du må ikke have arbejde, og du skal melde dig ledig i et jobcenter.
Er du under 30 år, kan du kun søge kontanthjælp, hvis din uddannelse er erhvervsrettet eller videregående. Er den ikke det, kan du i stedet søge uddannelseshjælp.
Læs mere om uddannelseshjælp på borger.dk.
Jeg har afsluttet en uddannelse og har søgt ind på en ny
Hvis du har afsluttet en uddannelse og agter og/eller har søgt ind på en anden uddannelse, er du ikke berettiget til kontanthjælp. For eksempel hvis du er blevet student og søger ind på en videregående uddannelse.
Du er først berettiget, hvis du har fået afslag på optagelse til den næste uddannelse.
Der er dog specielle regler for enlige forsørgere under 30 år. Kontakt Ydelsesafdelingen i Ungecentret.
Jeg har afsluttet en uddannelse og meldt mig i en a-kasse
Hvis du har afsluttet en uddannelse og meldt dig ind i en a-kasse, kan du være berettiget til kontanthjælp i de første 4 uger, som er karensperioden.
Jeg har afsluttet produktionsforløb og kan ikke finde praktikplads
Har du afsluttet et produktionsforløb, men kan ikke finde en praktikplads eller skolepraktik, er du berettiget til kontanthjælp 2 måneder efter afslutning af grundforløbet.
Min SU er forsinket eller opbrugt
Har du søgt SU for sent, er du ikke berettiget til kontanthjælp, selvom der går nogen tid, inden du får udbetalt SU.
Hvis du har brugt alle dine SU-klip og ønsker at gøre din uddannelse færdig, er du ikke berettiget til kontanthjælp, selvom du ikke har flere klip tilbage.
Selvom du har sygemeldt dig på jobnet, skal du vide, at du har pligt til at møde til de samtaler, du er indkaldt til.
Du kan ikke udeblive fra din samtale med henvisning til, at du har sygemeldt dig på jobnet. Dette er ikke en rimelig grund til at udeblive fra samtalen.
Hvis du alligevel uden rimelig grund udebliver fra en jobsamtale, bliver der trukket i din kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse for de dage der går, fra du skulle være mødt til samtalen, og indtil du på ny retter kontakt til jobcentret.
Du skal informere jobcenteret, så snart du ved, at du har deltidsarbejde. Herefter skal du hver måned aflevere din lønseddel til jobcenteret, for at få udbetalt supplerende kontanthjælp.
Hvis du ikke afleverer din lønseddel, vil du ikke få udbetalt kontanthjælp, før din lønseddel er modtaget. Du skal være opmærksom på at der kan gå nogle dage fra du aflevere lønseddel til at din kontanthjælp er på din konto. Hvis du ikke har haft arbejde på noget tidspunkt den sidste måned, skal du informere jobcentret om dette.
Du skal tage kontakt til din sagsbehandler for at få tilsendt en frigørelsesattest, som din arbejdsgiver skal underskrive. Her erklærer arbejdsgiveren, at denne vil frigøre dig, hvis der skulle komme et job på fuldtid.
Husk, du er stadig forpligtet til at møde til samtale, tjekke jobforslag, deltage i aktivering, stå til rådighed for arbejdsmarkedet og søge jobs.
Er du ledig og modtager kontanthjælp, i et ressourceforløb eller på uddannelseshjælp, kan du få godtgørelse, når du er i aktivering. Læs mere via linket nedenfor.
Links
Kontakt
Ydelsescenter – Kontanthjælp
Frederiksberg RådhusSmallegade 1, 2. sal
2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Ydelsescenter
Telefonisk henvendelse:
Mandag - torsdag kl. 8-15Fredag kl. 8-12
Personlig henvendelse:
Mandag-torsdag kl. 8.40-15Fredag kl. 8.40-12