FAQ
Aktivitetscentre
Et aktivitetscenter er for dig, der bor i egen bolig og har brug for støtte til at deltage i og gennemføre aktiviteter. Hvis du føler dig ensom og har brug for hjælp til at komme ind i fællesskaber. Hvis du har brug for støtte for eksempel ved toiletbesøg eller måltider, kan personalet hjælpe dig. Målet med at komme i et aktivitetscenter er, at du bliver bedre rustet til at klare hverdagen i din egen bolig.
Det koster 113kroner om dagen, og dækker transport og forplejning.
I Frederiksberg Kommune har vi 2 aktivitetscentre. For at kunne komme på aktivitetscenter kræver det, at du først er blevet visiteret til aktivitetscenter.
Aktivitetscentret ved Dronning Anne Marie Centret
Aktivitetstilbud:
Dr. Anne-Marie Centrets Aktivitetscenter er særligt målrettet borgere med specielle behov som følge af demenssygdom eller anden hukommelsesproblematik af let til svær grad.
Der kommer op til 40 borgere dagligt, borgerne er opdelt i 2 grupper.
I Aktivitetscentret er vi ansat, SOSU-assistenter, SOSU-hjælper, Aktivitetsmedarbejdere og Sygeplejerske. Medarbejderne har stor erfaring og flere har taget efteruddannelse indenfor demensområdet.
Aktivitetsindhold:
Vi er et socialt tilbud der forudsætter, at du har lyst til og magter, at være sammen med andre og med støtte kan deltage i fælles aktiviteter.
I Aktivitetscentret arbejder vi socialpædagogisk med at imødekomme den enkeltes behov. Vi støtter den enkelte i at holde fast i identitet og sociale relationer, så det bliver en genkendelig og overskuelig hverdag der opleves tryg og meningsfuld.
Der er mulighed for fælles træning på hold i form af gymnastik, træningen varetages af terapeuter.
Vi har forskellige andre aktiviteter i løbet af en uge, f.eks. sang, quiz, banko, spil, gåture, kreative aktiviteter, og musiske aktiviteter. Vi prioriterer specielt aktiviteter der træner kognitiv og fysisk.
Vi har egen bus, som gør det muligt, at vi laver egne udflugter.
Vi har i Aktivitetscentret fokus på at støtte og samarbejde med de pårørende.
Alle dage er der morgenkaffe med brød, varm mad til frokost og eftermiddagskaffe + kage.
Tid og Sted
Åbningstider: Alle hverdage klokken 9:00-14.30
Afhentning sker på din bopælsadresse mellem kl. 8.30 og 9.15. - Hjemkørsel fra klokken 14.00.
Adresse: Solbjerg Have 7
2000 Frederiksberg
Pris:
Det koster 113kr. om dagen, (2023, prisen reguleres i januar hvert år). Prisen dækker både transport og forplejning.
Kontakt:
Vil du høre mere om Dr. Anne-Marie Centrets Aktivitetscenter, kan du ringe på tlf.nr. 3528 5382, eller 2172 0640.
Aktivitetscentret ved Østervang
Aktivitetstilbud:
Aktivitetscenteret Østervang er særlig målrettet borgere, der har eller er i risiko for tab af funktionsevne. Aktivitetscentret har flere borger målgrupper. Det betyder at vi ikke primært er et demensfokuseret aktivitetscenter, men tager gerne imod borgere med lettere demens, med risiko for funktionstab.
Der kommer 35 borgere dagligt.
Aktivitetscenteret består af flere faggrupper: SOSU-assistenter, socialpædagog, ergoterapeuter, fysioterapeuter og køkkenpersonale.
Aktivitetsindhold:
Tilbud om gruppeaktiviteter med fysisk aktivitet enten som styrketræning, gymnastik eller andet, som fysioterapeuterne vurderer.
Ergoterapeuter og SOSU-assistenter har gruppeaktiviteter med fokus på spisebesvær, finmotorik, kreative aktiviteter, kulturelle aktiviteter, kognitiv træning og hukommelsestræning.
Udeliv og naturen omkring Østervang er dejlig, så de områder bruges ofte i vores aktiviteter. Vi har egen bus, som gør det muligt at vi laver egne udflugter.
Alle dage er der formiddagskaffe med en bolle, varm mad til frokost og eftermiddagsforplejning.
Tid og sted:
Aktivitetscenteret har åbent fra kl. 10.00 – 15.30.
Transport til og fra Aktivitetscenteret Østervang foregår med bus. Du skal være klar på din bopæl en time før. Chaufføren ringer, når han er ved din bopæl.
Hjemturen kan enten foretage på egen hånd, eller man kan benytte vores hjemkørselsordning med bus.
- Aktivitetscenteret Østervang
- Godthåbsvej 83,3
- 2000 Frederiksberg
Pris:
Det koster 113kr. om dagen, (2023, prisen reguleres i januar hvert år). Prisen dækker både transport og forplejning.
Kontakt:
Vil høre mere om Aktivitetscentret Østervang, så kontakt Aktivitetscenteret på telefon 3821 3530, eller 2898 3581.
Tilbud til borgere med demens og deres pårørende
Bliver et menneske ramt af demens, er det vigtigt, at både personen med demens og dennes pårørende får den rigtige hjælp på det rigtige tidspunkt. Der er heldigvis mange tilbud, både hjælp til udredning, aktivitetstilbud og pleje/omsorg, der kan foregå både kommunalt, regionalt og i privat regi. Demens er ikke en naturlig følge af alderdom, men en samlet betegnelse for en række sygdomme, der angriber hjernen. Uanset alder er det vigtigt at sætte alt ind for at forhale sygdomsforløbet.
Demensudredning
Rammes du af en kognitiv funktionsnedsættelse, er det vigtigt at blive udredt, så du kan modtage den rette behandling. Du skal have en henvisning fra egen læge eller et hospital i hovedstadsregionen. Læs om demensudredning.
Hvis du er under 65, så læs mere demensudredning
Hjælp og støtte til mennesker med demens og deres pårørende
Det kan være svært at overskue hvilke tilbud, der er tilgængelige, hvem man skal henvende sig til og hvordan. I nedenstående kan du læse om Frederiksberg Kommunes tilbud til borgere med demens og deres pårørende, og hvordan du kan få hjælp til at søge disse tilbud.
Hukommelsesklinikken eller din egen læge kan sende en henvisning til hjemmeplejens demenskoordinatorer. De kan rådgive og vejlede om de kommunale tilbud – her i blandt støtte til at søge aktivitetscenter eller plejebolig, videreformidle kontakt til visitationen når der skal søges om hjemmepleje, hjælpe med at igangsætte hjemmesygepleje til medicindosering samt hjælpe med at søge aflastning.
Derudover er du altid, også uden henvisning, velkommen til at kontakte Frederiksberg Sundhedscenter, hvor demenskonsulenterne har en række tilbud, som kan være en hjælp til at håndtere hverdagen med demenssygdom:
- Pårørendegrupper for henholdsvis ægtefæller, ægtepar og voksne børn
- Juridisk rådgivning
- Psykologfaglig rådgivning
- Ferierejse for borgere med demens/hukommelsessvækkelse og deres pårørende
Som pårørende til en person med demens kan du i pårørendegruppen få viden om demenssygdommene, hvilken betydning det har for adfærd, følelsesliv, socialt liv samt for evnen til at tage vare på sig selv. Du vil samtidig få mulighed for at møde og udveksle erfaringer med andre pårørende til personer med demens.
Du kan læse mere om Sundhedscentrets tilbud til mennesker med demens og deres pårørende.
Her finder du også en liste over andre tilbud på demensområdet, der udbydes i ikke-kommunalt regi.
Alle tilbud kan søges gennem Visitation & Hjælpemidler, se boksen nedenfor for kontaktoplysninger.
Tilbud til borgere med demens og deres pårørende
Det er vigtigt at blive ved med at bruge sig selv, både fysisk og mentalt for at bevare gejst og livskvalitet i hverdagen. Med et tilbud der indeholder den rigtige hjælp og assistance, kan sygdommen forhales og færdigheder bevares. Fylder du dagen med meningsfulde aktiviteter, kan det betyde, at livet kan leves længere, på en måde der ligger så tæt op ad det, du er vant til, som muligt.
Frederiksberg Kommune har følgende tilbud til borgere med demens, og deres pårørende:
- Aktivitetscenter
- Hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver
- Afløsning i hjemmet
- Aflastningsophold
Stedet – et tilbud til yngre mennesker med demens
Roskildevej 56 A
2000 Frederiksberg
Leder Christina Riis Dunbar
Telefon: 28 98 52 75
Åbningstider:
Hverdage 9.30-15.30
Det forventes af du selv klarer transporten
Stedet er et specialiseret tilbud målrettet yngre mennesker under 70 år med en demenssygdom i tidlig til moderat fase, som ønsker at leve et liv, som så vidt muligt er i tråd med det, de kender fra før deres diagnose.
Formålet med tilbuddet er, at bidrage til at forhale borgerens sygdomsforløb gennem tidlig opsporing, forebyggelse og målrettet træning samt yde støtte til pårørende.
Stedet tilbyder fysisk og kognitiv træning, mindfulness samt musiske- og kulturelle aktiviteter. Stedet bruger desuden udelivet og naturen som et vigtigt element for at stimulere sanserne og bidrage til velvære. Alle medarbejdere i Stedet er uddannet inden for demensspecialet.
Det koster 50 kroner om dagen at være tilknyttet Stedet. Prisen dækker frokost og forplejning på dagen.
Kontakt:
Hvis du gerne vil høre mere om Stedet, kan du kontakte Leder Christina Riis Dunbar på telefonnummer 28 98 52 75. Stedet ligger på Roskildevej 56 A, st., 2000 Frederiksberg.
Aktivitetscenter
Et aktivitetscenter er for dig, der bor i eget hjem og har brug for støtte til at deltage i og gennemføre aktiviteter. Det er samtidig et tilbud, der stimulerer kognitivt, sanseligt og socialt.
Det koster 109 kroner om dagen, og dækker transport og forplejning. Du kan søge om deltagelse i aktivitetscenter via knappen øverst på siden.
Aktivitetscentret ved Dronning Anne Marie Centret
Solbjerg Have 7
2000 Frederiksberg
Telefon: 35 28 5382 / 2172 0640
Åbningstider:
Alle hverdage klokken 9:00-14:30
Hjemkørsel fra klokken 14.00
Afhentning sker på din bopælsadresse mellem klokken 8.45-9.15.
Dr. Anne-Marie Centrets Aktivitetscenter er særligt målrettet borgere med specielle behov som følge af demenssygdom eller anden hukommelsesproblematik af let til svær grad.
Aktivitetscentret ved Østervang
Godthåbsvej 83
2000 Frederiksberg
Leder Lotte Dyrbye
Telefon: 38 21 35 30
Åbningstider:
Hverdage klokken 10.00-15.30
Hjemkørsel mellem klokken 15:30-16.30
Afhentning sker på din bopælsadresse mellem klokken 9.00-10.00.
Aktivitetscenteret Østervang er særlig målrettet borgere, der har eller er i risiko for tab af funktionsevne. Aktivitetscentret har flere borger målgrupper. Det betyder at vi ikke primært er et demensfokuseret aktivitetscenter, men tager gerne imod borgere med lettere demens, med risiko for funktionstab.
Hjælp til praktiske opgaver
Du kan søge om hjælp til praktiske opgaver som rengøring, tøjvask og indkøb.
Tilbud til samboende
I Frederiksberg Kommune ved vi, at det er en stor opgave at passe en syg og plejekrævende ægtefælle/partner i hjemmet. Plejebehovet kan skyldes både fysisk og psykisk nedsat funktionsevne.
Vi ved også, at det ofte er det bedste man kan gøre for hinanden. Samtidig kan det være nødvendigt med et pusterum for den pårørende en gang i mellem og derfor tilbyder Frederiksberg Kommune forskellige muligheder for hjælp.
Afløsning i eget hjem
I kan søge om afløsning op til 4 timer ugentligt i dag- og aftentimerne. Hjælpen kan bevilges hvis den plejekrævende person ikke kan lades alene hjemme uden betydelig risiko. Plejepersonale fra hjemmeplejen varetager denne opgave. Ordningen kan både bruges i en midlertidig periode eller søges som engangsydelse.
Aflastningsophold
Bor du i egen bolig sammen med din ægtefælle/partner, kan du/I søge Frederiksberg Kommune om et aflastningsophold. Opholdet er til den plejekrævende person og kan tidsmæssigt tilpasses jeres individuelle behov. Det kan fx være en weekend, en uge, to uger. Eller en længere periode. Det koster 130 kroner om dagen og dækker forplejning samt undertøj, sengelinned og håndklæder.
Hvis du i dag allerede benytter dig af et dagtilbud fra et aktivitetscenter, kan du stadig benytte dig af dette under opholdet. Du skal give opholdsstedet besked i fald du ønsker det, inden opholdet påbegyndes. Vær opmærksom på, at du skal betale for begge tilbud, både aktivitetscenter og døgnophold. De dage du benytter aktivitetscenter reduceres dagsprisen på døgnopholdsstedet til 80,-
Opholdet kan finde sted på Frederiksberg Kommunes Døgnrehabilitering (FKD) eller på Betaniahjemmet (to pladser). Fælles for begge steder er kompetent sundhedsfagligt personale døgnet rundt, der med høj faglighed, også inden for demensområdet, omsorg og tryghed som omdrejningspunkt vil sørge for, at opholdet bliver en god oplevelse.
På FKD er der indrettet et værelse som primært bruges til denne type ophold. Værelset er indrettet med tv, radio, lænestol og umiddelbart ved siden af, er der et mindre køkken hvor du kan lave dig en kop te/kaffe eller andet let.
For at opholdet kan finde sted på Betaniahjemmet skal du, på grund af de fysiske rammer, selv kunne komme omkring uden brug af andre hjælpemidler end rollator. Begge værelser på Betaniahjemmet er indrettet med lænestole, tv og radio. Badeværelset deles mellem de to værelser.
Læs mere om Betaniahjemmet.
Du kan søge om aktivitetscenter gennem Boligteamet. De øvrige tilbud søges via Visitation & Hjælpemidler. Se kontaktinfo nedenfor
Er du tilknyttet en demenskoordinator kan du kontakte dem og bede om hjælp.
Plejecentre
På OK-Centret Prinsesse Benedikte har man specialiseret sig i særligt komplekse udfordringer relateret til demensområdet, kendt under forkortelsen BPSD. Men alle Kommunens plejecentre arbejder med trivsel i hverdagen, med omdrejningspunkter som for eksempel livshistorier, personcentreret omsorg og leve-bo-miljø. Fælles for dem alle er, at de er dygtige til at skabe gode rammer for et godt liv for mennesker med demens.
Læs mere om OK-Centret Prinsesse Benedikte
Kommunens øvrige plejecentre finder du link til herunder
Pensionistrejser
Frederiksberg Kommune arrangerer hvert år pensionistrejser.
For at komme i betragtning, skal du:
- Være pensionist og fyldt 65 år
- Bo i Frederiksberg Kommune
- Af helbredsmæssige eller sociale årsager ikke kunne deltage i almindelige ferierejser
- Ikke kunne deltage i ferierejser arrangeret af dagtilbud eller ældreklubber
For at kunne deltage i ferierejserne, skal du i vidt omfang være selvhjulpen, kunne gå over korte afstande, eventuelt med rollator, selv komme ind og ud af en almindelig bus og være interesseret i at indgå i sociale sammenhænge. Det er som udgangspunkt ikke muligt at medbringe kørestol eller lignende.
Spisetilbud
Kombinationen af god mad og godt selskab under måltidet er mulig på Frederiksberg, hvor flere frivillige foreninger serverer mad af høj kvalitet til ældre.
Betaniahjemmets aftencafé
På Betaniahjemmet arrangerer vi 1-2 gange om ugen aftencafé, hvor alle er velkomne til at komme og købe sig et måltid mad og nyde det gode samvær. Vi har et opfindsomt køkken, som disker op med forskellige lækkerier både efter ønske fra caféens gæster og efter eget påfund.
Betaniahjemmets gruppe af frivillige er værter for aftencaféerne, som også altid er godt besøgt af husets beboere og beboernes pårørende. Nogle aftener bliver der arrangeret banko, foredrag, musik eller noget helt andet.
Pris: ca. 60 kr.
Betaniahjemmet
Kong Georgs Vej 3
Telefon: 3886 7804
Læs mere på betaniahjemmet.dk
Cafe Lotte
Livsglæde hænger uløseligt sammen med livet på LOTTE. Glæden er særligt tilstede i det sociale samvær, fællesskabet. Derfor er det helt naturligt at vi ønsker at vores hus skal åbent og vores naboer velkomne.
Vi ser cafeen som en oplagt mulighed for at skabe liv i huset, til gavn for beboerne, pårørende og gæster. Derfor er I meget velkomne her i Cafe Lotte, vi håber I synes om maden, og vi håber at I har lyst til at komme her.
Vi har en del aktivitetstilbud i huset som I naturligvis er velkomne til at benytte jer af. Vi har gudtjeneste den første onsdag i måneden, og i Cafe Lotte har vi altid jazz eftermiddag hver anden tirsdag, så når man spiser i Cafe Lotte er man naturligvis velkommen til at blive og deltage i dette.
Cafeen er åben:
Tirsdag og torsdage kl. 12:00-15:00 (dog ikke på helligdage)
Køkkenets åbningstid: kl. 12:00-13:30
Cafe Lotte
OK-Huset
Borgmester Fischers Vej 2A
Café Paraplyen
Café Paraplyen er et omsorgstilbud, som giver mulighed for at møde andre gennem forskellige aktiviteter. Der laves gammeldags mormor-mad, og drikkes megen kaffe.
Det er altid muligt at købe et måltid mad i Café Paraplyen. I caféen kan du eksempelvis købe dagens ret, kaffe, kage, smørrebrød, dessert og meget mere.
Priserne er rimelige, for eksempel:
Dagens ret: 40,- kr.
Dessert: 13,- kr.
Kage: 9,- kr.
1 kop kaffe: 5,- kr.
I caféen kan du hente månedens menuplan, og den kan ses på vores hjemmeside og på facebook.
Café Paraplyen
Nyelandsvej 66
Telefon: 3888 7578
E-mail: umbrella@kfumsoc.dk
Læs mere på paraplyenfrb.dk
Facebook: Paraplyen Frederiksberg
Cafeen på Østervang
Caféen på Østervang anvendes af beboere, pårørende og omegnens pensionister.
Caféen ligger ved hovedindgangen, der er gode adgangsforhold og parkeringsmuligheder på parkeringspladsen lige uden for søjleporten.
Caféen har vinduer fra gulv til loft, der er et dejligt lysindfald og man kan hele året, mens man nyder sin mad, beundre vores dejlige have. Ligesom man når vejret tillader det, kan sidde ude på en af vores terrasser.
Det er muligt at købe varm mad, kold mad, lune retter, kaffe, te og kage samt vin, øl og vand. Vi bestræber os på at servere sunde og varierede måltider med tilbehør svarende til årstiden og som i vid udstrækning også er økologisk.
Caféen er åben for alle kommunens pensionister hverdage klokken 11-18 samt lørdage, søn- og helligdage klokken 11-16. Ved særlige arrangementer lukkes caféen for gæster udefra.
Østervang
Godthåbsvej 83
Telefon: 3821 3500
OK-Den Gule Villa
OK-klubben tilbyder et fællesskab, hvor du møder mennesker der, ligesom du, er nysgerrige på livet og holder af at opleve nyt. Nogle kommer til musik, korsang, underholdning eller bankospil - nogle for at danse eller lave gymnastik. Andre kommer for at høre foredrag, diskutere litteratur, male, strikke eller blot til en kop kaffe og en snak med en af vores frivillige. Nogle kommer også blot for at spise - det er ret mange, og vores køkken er godt. Men fælles for vores gæster er, at alle kommer, fordi her er rart sted at være med vores mange frivillige og mere end 1.100 medlemmer.
OK-Den Gule Villa
Dirch Passers Allé 2
2000 Frederiksberg
Telefon: 33216361
Læs mere på www.ok-frederiksberg.dk
Ældre Sagen Frederiksberg
Ældre Sagen Frederiksberg tilbyder flere forskellige former spisearrangementer, der afholdes i perioden september til maj:
- Suppeaften: 2. tirsdag i måneden klokken 17.30-19. Deltagelse: gratis
- Sund cafe: 1. og 3. onsdag i måneden klokken 17.30-19. Vekslende mellem kød/fisk og vegetarretter. Deltagelse: 50 kroner per gang
- Søndagscafe: 1. søndag i hver måned klokken 14-16 - kaffe/kage. Deltagelse: gratis
Til alle arrangementer skal du tilmelde dig senest 1 uge i forvejen, idet der er begrænset plads.
Har du lyst at få selskab til dit måltid derhjemme af en frivillig fra Ældre Sagen, så kontakt blot kontoret. Du betaler selvfølgelig kun for din egen mad.
Ældre Sagen Frederiksberg
Howitzvej 1
Telefon: 3379 3162 alle hverdage klokken 12-14
Læs mere på aeldresagen.dk
Udrykningsberedskab
Er du førtidspensionist eller over 65 år, og får du ikke hjælp fra kommunen, så kan du i forbindelse med overfald, tasketyveri, indbrud eller lignende situationer få besøg af kommunens udrykningsberedskab. Beredskabet træder til, hvor der er brug for omsorg og støtte.
I udrykningsberedskabet tager en ansvarshavende sygeplejerske imod henvendelser fra borgere, pårørende, politi, hospital, brandvæsen eller andre.
Udrykningsberedskabet kan kontaktes på telefon 3821 3300 hele døgnet. Der bliver gennemført en opfølgende telefonsamtale eller aflagt besøg i dagtimerne på den efterfølgende hverdag med mindre, at der er tale om en akut situation.
Kvalitetsstandard på ældreområdet
Kvalitetsstandarderne beskriver Frederiksberg Kommunes serviceniveau på ældreområdet og fortæller om de muligheder, der findes, når funktionstab gør det svært at klare dagligdagen. I tillæg til dette, fungerer kvalitetsstandarderne som en guide til borgerne og deres pårørende i, hvordan de bedst kan ændre deres situation i den retning, de gerne vil.
Frederiksbergs ældre er en mangfoldig gruppe. Dette afspejles i Frederiksberg Kommunes tilbud til ældre. Der er både tilbud til dig, der har behov for en samtale om din sundhed til dig, der har behov for let støtte til at klare hverdagen, og til dig, der har behov for en plejebolig.
Satser på Ældreområdet for 2023
Links
Kontakt
Visitation og Hjælpemidler
Visitation og HjælpemidlerNdr. Fasanvej 57, vej 8, indgang 13
2000 Frederiksberg
Torsdag kl. 13-15
Kontakt
Boligteamet
Sundheds- og OmsorgsafdelingenFrederiksberg Rådhus, Smallegade 1
2000 Frederiksberg