Hjemmehjælp består af personlig hjælp og pleje samt hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet.
Du kan ansøge kommunen om hjemmehjælp i form af varig hjælp, midlertidig hjælp eller som lejlighedsvis aflastning. Du kan få hjælp uanset om du bor alene, i eget hus, i bofællesskab, i plejebolig eller andet. Du kan inden for bestemte rammer selv være med til at bestemme, hvilke opgaver der skal løses inden for de tildelte timer, og hvordan de fra gang til gang skal tilrettelægges.
Kommunen vurderer din individuelle og samlede situation og afgør på dette grundlag, hvor meget hjælp du kan få, og om du har brug for at få varig hjælp eller hjælp i en kortere periode. Hvis dine behov ændres, skal hjælpen tilsvarende ændres.
Læs også
Hvis du som ægtefælle eller anden nær pårørende passer et familiemedlem, der har behov for pleje, kan du ansøge kommunen om aflastning eller afløsning. Plejebehovet kan skyldes både fysisk og psykisk nedsat funktionsevne. Denne form for hjælp kan være afgørende for, at den plejekrævende kan blive boende i hjemmet.
Hjemmesygepleje er for dig, der for eksempel skal have renset sår, have hjælp til at tage medicin, er blevet akut syg eller ønsker at dø i eget hjem.
Du skal kontakte din egen læge eller eventuelt vagtlæge, som skal lave en lægehenvisning til hjemmeplejen. Hjemmesygepleje er gratis for alle, der har bopæl i eller midlertidigt ophold i Frederiksberg Kommune.
Hverdagsrehabilitering er individuel vejledning og hjemmetræning. Målet er, at du kan bevare et aktivt og selvstændigt liv så længe som muligt. Tidsrammen for forløbet er typisk 12 uger. Når forløbet er slut, bliver der sammen med dig lavet en vurdering af dine færdigheder og om du er i stand til at klare dig selv i hverdagen. Hvis du efter rehabiliteringsforløbet ikke kan klare alt i din hverdag, vil du kunne blive visiteret til hjemmehjælp.
Gennem træning i hjemmet sammen med en hjemmetræner støttes du i at klare de daglige opgaver. Det kan for eksempel være rengøring, indkøb, personlig pleje eller at tage støttestrømper af og på.
Alle, der er berettiget til hjemmehjælp, kan ved henvendelse til Visitationsenheden blive tilbudt et rehabiliteringsforløb og herunder hverdagsrehabilitering. Hvis du ikke har haft hjemmehjælp tidligere, vil du som udgangspunkt altid blive tilbudt et afklarende rehabiliteringsforløb.
Det kan for eksempel være:
- Dig, der bor i eget hjem, og som søger hjemmehjælp første gang
- Dig, der er visiteret til varig hjemmehjælp, og som ansøger om en ny hjemmehjælpsydelse
- Dig, der udskrives uden en genoptræningsplan, og som søger om hjemmehjælp første gang
- Dig, der får hjemmehjælp i dag og ønsker at afprøve, om hverdagsrehabilitering kan gøre dig mere aktiv og bedre i stand til at klare dig selv
Hvis hjemmetræneren sammen med dig vurderer, at du for eksempel har brug for et håndgreb i badeværelset eller en badetaburet, vil de hjælpe dig med at søge dette i Visitationsenheden.
Du kan også få råd og vejledning om, hvilke arbejdsredskaber eller hjælpemidler du eventuelt selv skal købe for at kunne klare de daglige opgaver.
Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til Visitationsenheden og spørge efter muligheden for hverdagsrehabilitering. Dette gælder også, hvis du er faldet tilbage i den gamle gænge. Hvis det herefter vurderes, at du stadig har et træningspotentiale, vil du blive tilbudt en ny rehabiliteringsplan. Visitator eller en terapeut fra Sundhedscentret vil i så fald besøge dig igen og udarbejde en handleplan på baggrund af det, du kan under besøget.
Hvis du er er ude af stand til selv at tømme din postkasse, kan du få dine forsendelser leveret direkte til din bolig. Særordningen – som er en undtagelse fra reglen om, at postkasser skal sættes op ved indgangen til den enkelte parcel – kræver, at du får en dispensation fra Frederiksberg Kommune.
Du kan få en dispensation, hvis du er bevægelseshæmmet eller på anden måde handicappet. Du vil derefter få dine forsendelser leveret direkte til din bolig, ligegyldigt om du bor i etageejendom, rækkehus, villa eller anden form for bolig.
Links
Kontakt
Visitationsenheden
HjælpemiddelcentretNdr. Fasanvej 57, vej 8, indgang 13
2000 Frederiksberg
Fredag kl. 9-13