FAQ
Hvem kan få en støtte- og kontaktperson?
Du kan få en støtte- og kontaktperson, hvis du er over 18 år, bor i egen bolig eller er hjemløs, og ofte er belastet af sindslidelser, misbrugsproblemer og/eller andre svære psykosociale problemstillinger. Ordningen yder også støtte til borgere med personlighedsforstyrrelser, ADHD og Aspergers syndrom.
Støtten ydes efter to forskellige paragraffer i Lov om Social Service:
- § 85: ”Kommunen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.”
Denne støtte skal borgeren visiteres til via kommunens visitationsudvalg, og der er typisk tale om et længerevarende forløb.
- § 99: ”Kommunen sørger for tilbud om en støtte- og kontaktperson til personer med sindslidelser, til personer med et stof eller alkoholmisbrug og til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig.”
Denne paragraf giver mulighed for, at borgeren selv, pårørende eller samarbejdspartnere kan henvende sig direkte til støtte- og kontaktpersonordningen med behov for akut vejledning, afklaring eller støtte. Det er typisk sager, hvor borgeren er i risiko for at miste sin lejlighed, eller har behov for at blive hjulpet i én eller anden form for behandling.
Hvordan får jeg en støtte- og kontaktperson?
Ønsker du at modtage socialpædagogisk støtte i eget hjem, skal du henvende dig til din sagsbehandler.
Bliver du godkendt til støtte efter § 85, sendes ansøgningen videre til støtte- og kontaktpersonordningen, der derefter kontakter dig for et visiterende besøg. Det aftales, hvad der er behov for støtte til og sammen laves en vurdering af, hvor mange timers støtte pr. uge, der er behov for.
Der laves en evaluering af støtten, relationen, opgaverne og timeantallet efter cirka 3 måneder for at rette støtten til, hvis det er nødvendigt.
Der er ikke visitation til den opsøgende støtte efter § 99. Den opsøgende funktion er akut, og borgeren har ret til anonymitet, hvis du ønsker det.
Hvad får jeg støtte til?
Det er meget forskelligt, hvilke behov den enkelte borger har og derved også forskelligt, hvilken støtte der tilbydes. Det kan være løsning af praktiske opgaver i hjemmet for eksempel hjælp til oprydning, madlavning, at få sorteret post.
Det kan også være støtte til og træning i at færdes udenfor hjemmet, følgeskab til møder, og etablering eller fastholdelse af sociale kontakter, arbejde eller fritidsaktiviteter.
En stor del af støtten gives i form af støttende og motiverende samtaler, hvor dagliglivets udfordringer vendes, og hvor der sammen lægges en plan for, hvordan tingene løses bedst Støtte- og kontaktpersonordningen tilbyder flere fælles aktiviteter for de borgere, der er tilknyttet ordningen.
Det kan for eksempel være udflugter, julefrokost og motionsgrupper.
Der er egenbetaling til aktiviteterne.
Satser på Socialområdet for 2023
Kontakt
Socialafdelingen
Frederiksberg RådhusSmallegade 1
2000 Frederiksberg
Åbningstider
Mandag - torsdag kl. 10-15.30Fredag kl.10-12