Du kan få taget billede til dit kørekort i Borgerservice. Det koster 115 kroner.
Husk at du har mulighed for at bestille tid, så du undgår at stå i kø. Det gør du via selvbetjeningsløsningen.
Hvis du skal have nyt kørekort, fordi det er blevet stjålet eller ødelagt, skal du udfylde en ansøgning, inden du møder op i Borgerservice.
Når du skal have kørekort for første gang, skal du henvende dig til en køreskole, som vejleder dig om hele forløbet i forhold til undervisning, køreprøve og ansøgning.
Du udfylder kørekortansøgningen hos kørelæren og afleverer samtidig en lægeattest. Kørelæreren afleverer ansøgningen med bilag til Borgerservice, der afgør om betingelserne for at få et kørekort er opfyldt.
Skal du have fornyet på grund af slitage, navneændring eller fordi du ønsker et kørekort af kreditkortmodellen, skal du medbringe:
- Et gyldigt pasfoto. Husk at du kan få taget et foto i Borgerservice
- Dit nuværende kørekort, som afleveres i Borgerservice
Dit nye kørekort koster 280 kroner og bliver sendt til din adresse med posten..
Det kræver ikke lægeattest, når du skal forny kørekort til kategorierne AM, A1, A, A, B og B/E samt til traktor/motorredskab. Fornyelse af disse kategorier koster 130 kr.
Lægeattest skal medbringes hvis:
- Du har eller tidligere haft en sygesag eller
- Du ønsker at forny et stort kørekort og/eller erhvervskørekort (Gruppe 2, kategori C og D og kode 425)
Bemærk at dit pasfoto i så fald skal stemples af din læge.
Midlertidigt kørekort
Indtil du modtager dit kørekort, får du et midlertidigt kørekort, som du kan benytte i Danmark og Norden.
Hvis du skal ud og rejse uden for Norden, skal du have et midlertidigt erstatningskørekort. Leveringstiden for et erstatningskørekort er 10-15 hverdage.
Hvis dit kørekort er blevet væk, skal du henvende dig i Borgerservice for at ansøge om et nyt. Husk at bestille tid, før du møder op.
Du skal huske:
- Gyldigt pas. Hvis du ikke har et gyldigt pas, skal du medbringe din originale dåbsattest, navneattest eller fødselsattest
- Et gyldigt foto. Husk at du kan få taget et foto i Borgerservice mod betaling.
Dit kørekort koster 280 kroner og bliver sendt til din adresse med posten.
Bor du i et andet land end Danmark, kan du ikke få udstedt et dansk kørekort, hvis du:
- Har mistet dit danske kørekort
- Skal have dit kørekort ombyttet
- Skal have dit kørekort fornyet
Du skal have udstedt et kørekort i det land, du bor i. Men først skal du have en bekræftelse fra Politiet i Danmark, at du har haft et gyldigt kørekort.
Du skal skrive til det danske politi for at få en bekræftelse til ombytning af dit kørekort i udlandet, du kan skrive til politiet pr. brev, fax eller e-mail:
Rigspolitiet, Administrationsafdelingen
Pas og Kørekort
Polititorvet 14
1780 København V
E-mail: khr-paskk@politi.dk
Fax: (+45) 45 15 01 76
Dit brev skal indeholde følgende oplysninger:
- Din underskrift
- Dit fulde navn
- Dit cpr-nummer
- Adressen som politiet skal sende dokumentationen til.
Du kan se priserne for kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
I udgangspunktet er kørekort til personbil gyldigt i 15 år, men gyldigheden kan være kortere afhængigt af dit helbred.
Du kan læse mere om reglerne på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Hvis dit kørekort - til kategori (Lastbil) C1, C1/E, C, C/E, (Bus) D1, D1/E, D, D/E og erhvervskørekort til kategori D - udløber i perioden 1. marts 2020 til 30. juni 2020, bliver gyldighedsperioden automatisk forlænget frem til den 31. oktober 2020.
Det gælder udelukkende for kørsel i Danmark og er kun gældende for de ovennævnte kategorier.
Der bliver ikke udstedt et nyt kørekort, men du må som borger henvise til den nye bekendtgørelse om ændringerne fra Færdselsstyrelsen ved en eventuel kontrol.
Du skal møde personligt op i Borgerservice, og du får udleveret det internationale kørekort på stedet. Husk at bestille tid, før du møder op.
Du skal medbringe:
- Et pasfoto. Husk at du kan få taget et foto i Borgerservice
- Dit kørekort, hvis det er af kreditkorttypen ellers et gyldigt pas
- Kontanter, MobilePay eller dankort
- Har du ikke et kørekort af kreditkorttypen eller et gyldig pas, skal du medbringe original dåbsattest, navne- eller fødselsattest samt billedlegitimation
- Et internationalt kørekort er gældende i et år og kan udstedes til de samme kategorier som det danske kørekort. Dit internationale kørekort bliver lavet, mens du venter
Hvis du har etableret dig i Danmark, skal du muligvis ombytte dit udenlandske kørekort til et dansk.
Reglerne afhænger blandt andet af, om du har bopæl i landet. Du kan læse mere om reglerne på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Når du henvender dig i Borgerservice, skal du medbringe:
- En lægeattest, som er udstedt af din egen læge (NB! Kun hvis du har et kørekort, som ikke er udstedt på Færøerne, i Grønland, i et EU- eller EØS-land)
- Du skal også medbringe en lægeattest, hvis dit udenlandske kørekort udløber inden for nær fremtid. Det danske kørekort vil nemlig få samme udløbsdato. Dog maksimalt i 15 år
- Et pasfoto. Husk at du kan få taget et foto i Borgerservice
- Dit kørekort
- Et gyldigt pas
- Dokumentation for ophold - i mindst seks måneder - i det land hvor kørekortet er udstedt
OBS! Husk at bestille tid i borgerservice, før du møder op.
Hvis du ikke er dansk eller nordisk statsborger, skal du medbringe en gyldig opholdstilladelse. Hvis du er EU-borger skal du medbringe opholdsbevis.
Borgerservice kan samtidig kræve en oversættelse af dit kørekort. Oversættelsen skal være udstedt af en translatør eller en tolk, som har tolkenummer fra Rigspolitiet og er godkendt af Rigspolitiet. Har du ikke et gyldigt pas, skal du medbringe din originale dåbs-, navne- eller fødselsattest samt billedlegitimation.
17-årige erhverver kørekort efter de samme regler, som gælder for personer, der er fyldt 18 år. Ansøgeren skal være 16 år og 9 måneder ved uddannelsens start og skal have en ledsager – der selv har gyldigt kørekort – med under kørslen.
Krav til ansøger:
- Ansøgning om kørekort skal underskrives af forældremyndighedsindehaver(e) til kørekortansøgeren. Der er udfærdiget en samtykkeerklæring til kørekortansøgere, der er under 18 år. Både ansøgningsskemaet samt samtykkeerklæringen kan downloades på Færdselsstyrelsen hjemmeside
- Ansøgeren kan tidligst gå til praktisk prøve når han/hun er fyldt 17 år
- Ansøgeren skal køre med erfaren bilist (ledsager) ved siden af frem til det fyldte 18 år
Det er den 17-åriges ansvar at meddele ledsageren, hvilke betingelser der er gældende for at være ledsager. I anbefales at benytte ledsagerblanketten til dette, som kan downloades på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Krav til ledsager:
- Ledsageren skal være mindst 30 år og have haft kørekort i mindst 10 år
- Ledsageren må ikke være frakendt førerretten betinget eller ubetinget i de seneste 10 år
- Ledsageren har samme ansvar som føreren med hensyn til ædruelighed med videre, da ledsageren skal kunne overtage kørslen hvis nødvendigt
- Ledsageren skal under kørslen sidde på forreste passagersæde
Uheld og lovovertrædelser er kun førerens ansvar.
Den 1. juli 2017 trådte der nye regler i kraft om fornyelse af kørekort for ældre. Det betyder, at hvis du er fyldt 70 år eller mere, og du skal have fornyet dit kørekort, skal du som udgangspunkt ikke aflevere en lægeattest, når du ansøger om fornyelse af dit kørekort. Kørekort til gruppe 1 er som udgangspunkt gyldigt i 15 år, medmindre kørekortet begrænses som følge af helbredsmæssige forhold.
Du skal være opmærksom på, at hvis dit kørekort tidligere har været tidsbegrænset af helbredsmæssige årsager, skal du fortsat aflevere en lægeattest ved fornyelse, ligesom dit kørekort kan blive tidsbegrænset.
Det er ikke altid muligt ved indleveringen af ansøgningen at se, om der skal afleveres en lægeattest, da det kan kræve en nærmere undersøgelse af sagen at se om kørekortet tidligere har været begrænset af helbredsmæssige årsager.
Links
Kontakt
BorgerServiceCentret
Frederiksberg Rådhus 1. salSmallegade 1, benyt vestindgangen (ved parkeringspladsen)
2000 Frederiksberg
Send sikker Digital Post til Borgerservice for virksomheder
Telefonisk henvendelse
Mandag – torsdag kl. 8-16Fredag kl. 8-13