FAQ
Dit forløb på sygedagpenge
Sygedagpengeopfølgningen
Du kan få sygedagpenge hvis du er uarbejdsdygtig som følge af egen sygdom eller er kommet til skade. Derudover er det en forudsætning at du opfylder beskæftigelseskravet for at modtage sygedagpenge.
Når kommunen modtager oplysning om din sygemelding fra din arbejdsgiver eller a-kasse vil kommunen sende et brev med et oplysningsskema i din e-Boks, som du skal udfylde og sende retur til kommunen via den digitale løsning Mit Sygefravær senest 8 dage efter at det er afsendt fra kommunen, med mindre andet er aftalt med kommunen.
Du vil også få tilsendt en indkaldelse til et informationsmøde, hvor der er mulighed for at få grundlæggende information omkring sygedagpengelovgivningen. Informationsmødet er et tilbud, og der er ikke krav om deltagelse.
Du vil få tildelt en sagsbehandler som indkalder dig til en personlig samtale inden for de første 8 ugers sygemelding. Hvis du har en arbejdsgiver kan første samtale afholdes telefonisk eller digitalt, hvis du ønsker det. Efter første samtale kan du selv vælge om samtalerne skal ske ved personligt fremmøde, telefonisk eller digitalt. Samtalens fokus vil være hvordan kommunen kan hjælpe dig til at vende tilbage i arbejde. Du vil derfor, sammen med din sagsbehandler, lægge en konkret plan for, hvilke indsatser der skal iværksættes under din sygemelding (se eksempler på indsatser nedenfor). Hvis du har en arbejdsgiver kan kommunen også tage kontakt til denne, for at lægge en plan for tilbagevenden til arbejdspladsen.
Du vil herefter indgå i et tæt opfølgningsforløb med din sagsbehandler. Der vil efter behov blive anmodet om lægelige akter fra enten din privatpraktiserende læge, speciallæge eller hospital med henblik på at belyse sagen. På baggrund af samtalerne med dig og de lægelige akter vurderer din sagsbehandler hvorvidt du stadig er uarbejdsdygtig som følge af egen sygdom.
Du kan som udgangspunkt højest få sygedagpenge i 22 uger inden for en 9-måneders periode. Herefter skal kommunen foretage en revurdering af din situation og vurdere om du opfylder betingelserne for forlængelse af sygedagpenge jf. Lov om sygedagpenge § 27 stk. 1 nr. 1-7.
Læs om mulighederne for forlængelse af sygedagpengeperioden på borger.dk.
Såfremt din sag om sygedagpenge kan forlænges, vil du modtage afgørelse herom, og du vil blive kontaktet af din sagsbehandler med henblik på det videre opfølgningsforløb, med fortsat fokus på iværksættelse af indsatser der kan støtte dig tilbage til arbejdsmarkedet.
Såfremt det vurderes at du ikke opfylder betingelserne for forlængelse af dine sygedagpenge, men du fortsat vurderes at være uarbejdsdygtig kan kommunen træffe afgørelse om Jobafklaringsforløb.
Indsatser i kommunen
Frederiksberg kommune har en række interne indsatser som du kan bevilges, hvis det vurderes relevant for at du kan genvinde din arbejdsevne og stille dig til rådighed for arbejdsplads/arbejdsmarked igen. Her kan blandt andet nævnes fastholdelseskonsulenter - som kan hjælpe med at lægge en fastholdelsesplan med din arbejdsgiver, stresscoaching, stresshåndtering, stress af-afspændingshold, superviseret styrke og konditionshold, diverse mestringstilbud mv. Indsatserne er enten forankret i sygedagpengeafdelingen på Howitzvej 5-7, 2000 Frederiksberg eller på F86, Finsensvej 86, 2000 Frederiksberg.
Derudover kan du bevilges interne forløb på F86 med henblik på virksomhedspraktik hvis det vurderes, at der er behov for f.eks. at genoptræne dine kompetencer, hjælpe til brancheskift eller afklaring af din arbejdsevne mv.
Ferie
Du skal aftale afholdelse af ferie under dit sygedagpengeforløb med kommunen og du kan ikke modtage sygedagpenge under ferie. Kommunen kan afvise dit ønske om ferie, hvis det vurderes at ferien ikke passer ind i sygedagpengeforløbet.
Hvis kommunen godkender din ferieafholdelse og du fortsat er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, efter du har afholdt ferien, kan sygedagpengeudbetalingen genoptages dagen efter endt ferie.
Hvis du ikke aftaler ferie med kommunen, men alligevel holder ferie, vil ferien tælle som en raskmelding og så skal du ved feriens afslutning, opfylde kravene for at modtage sygedagpenge igen, såfremt du fortsat er syg.
Dit forløb i jobafklaring
Hvad er et jobafklaringsforløb?
Et jobafklaringsforløb bevilges til dig, der har modtaget sygedagpenge, men ikke er omfattet af forlængelsesmulighederne jf. Lov om sygedagpenge § 27. Under et jobafklaringsforløb modtager du ressourceforløbsydelse. Hvis du har en arbejdsgiver, får du muligvis fortsat din løn, og så modtager din arbejdsgiver refusion fra kommunen.
Når sygedagpengeafdelingen har truffet afgørelse om Jobafklaringsforløb vil du blive indkaldt til samtale med din koordinerende sagsbehandler med henblik på at dokumentere din sag, således at den kan fremlægges for kommunens rehabiliteringsteam. Herefter indkaldes du til et møde med kommunens rehabiliteringsteam med henblik på at drøfte de indsatser som skal iværksættes under dit jobafklaringsforløb for, at udvikle din funktions- og arbejdsevne og der udarbejdes en indstilling, som danner grundlag for dit jobafklaringsforløb.
Samtaler
Der er lovpligtigt krav om 4 samtaler inden for de første 26 uger af jobafklaringsforløbet. Efter første samtale kan du selv vælge om samtalerne skal ske ved personligt fremmøde, telefonisk eller digitalt. Under jobafklaringsforløbet skal du sammen med din koordinerende sagsbehandler aftale og iværksætte relevante kommunale indsatser inden for enten lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om social service eller sundhedsloven. Sideløbende med de kommunale indsatser kan der også pågå behandling via Region Hovedstadens behandlingstilbud. Efter de første 26 uger vil der blive afholdt samtaler efter behov, dog minimum cirka hver 8 uge. Samtale hyppigheden planlægges sammen med dig og som udgangspunkt booker du selv samtalerne via selvbook.
Se vejledningen på Jobnet.dk om, hvordan du booker et møde. Hvis du har brug for it-hjælp til at booke et møde, kan du ringe på 3821 5700 mandag–torsdag 8-15 og fredag 8-12 for at bestille en tid til it-hjælp.
Du skal stå til rådighed
Du har under dit jobafklaringsforløb pligt til at stå til rådighed for de indsatser som aftales og iværksættes, samt samtaler med din koordinerende sagsbehandler. Du vil løbende blive vejledt om din rådighedsforpligtigelse under jobafklaringsforløbet.
Jobafklaringsteamet er lokaliseret på F86, Center for arbejdsrehabilitering, Finsensvej 86, 2000 Frederiksberg.
Kontakt
Center for sygedagpenge
Howitzvej 5-7, 3. sal2000 Frederiksberg
Telefonisk henvendelse:
Mandag - torsdag kl. 8-15Fredag kl. 8-12
Personlig henvendelse:
Mandag-torsdag kl. 9-15Fredag kl. 9-12
Kontakt
Center for Arbejdsrehabilitering
Finsensvej 86, 2. sal2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Center for Arbejdsrehabilitering
Telefonisk henvendelse
Mandag-torsdag kl. 8-16Fredag kl. 8-13
Personlig henvendelse
Mandag-torsdag kl. 8-16Fredag kl. 8-13