Handicaprådet takker for høringen vedrørende rammeaftalen for det specialiserede social- og undervisningsområde 2023-2024.
Vi har særligt bemærket, at kvalitet og ikke længere økonomi stadig er centrum for den kommende toårs aftale.
Vi har også bemærket, at økonomidelen af aftalen ikke kan nå at træde i kraft før 1.1.2024.
Fokus for denne rammeaftale skal være på borgere med autismespektrumforstyrrelser i kombination med adfærdsudfordringer. Det andet fokusområde skal være borgere med psykiske lidelser, især inden for socialpsykiatrien.
Rammeaftalen 2023-2024 omhandler hele det specialiserede område med ”udvikling af en relevant og aktuel tilbudsvifte”, og KKR har valgt at arbejde videre med voksne med autismespektrumforstyrrelser.
I materialet er omtalt et fortsat nærmere samarbejde mellem sundheds- og den sociale sektor. Det kan vi kun rose.
Rammeaftalen omfatter borgere op til 64 år. Det er en usund silotænkning, at borgere med behov for meget specielle ydelser bliver ”raske”. Det er en helt urimelig uskik med denne form for opdeling, når aldersgennemsnittet øges, som det gør i alle socialgrupper.
Handicaprådet ser meget gerne, at selv meget små specialer og specielle botilbud fastholdes. Vi har på flere områder oplevet, at der sker et stort videnstab, tab af kompetencer og en afspecialisering, der er uønsket og til stor skade for borgere med alvorlige og flere forskellige funktionsnedsættelser.
Videreuddannelse og styrkelse af medarbejdernes specialer er til glæde både for brugerne, og det gør medarbejderne endnu mere stolte af det arbejde, de udfører.
Vi finder, at der i aftalen er mange gode tiltag og intentioner, som godt kan koordineres med de tanker, Frederiksberg Kommune har fremlagt.
Vi finder også, at ”Gården” er et godt initiativ med tilbud til borgere, der ikke kan rummes i Frederiksbergs nuværende tilbud. Handicaprådets forslag kan være, at tilbuddet etableres i samarbejde med de øvrige kommuner i Hovedstadsregionen. Det kan forbedre økonomien og specialet, og uden at det bliver et stort sted, kan flere borgere med massive udfordringer få glæde af et sådant speciale.
Ved en individuel vurdering skal alle borgere med handicap have et relevant tilbud, som ikke altid findes inden for kommunens grænser. Nogle handicap/udfordringer er så få og små, at det nødvendigvis skal være landsdels- eller landsdækkende med objektiv finansiering. Gulvtæppet må ikke trækkes væk under den meget specialiserede viden, der er opbygget gennem mange år.
Frederiksberg Kommune har efter vores mening vist stor ansvarlighed ved, at et speciale bare er nødt til at koste og blive købt uden for kommunen, samtidigt med at borgere med forskellige udfordringer helst vi blive boende ”hjemme på Frederiksberg”.
Brugerorganisationernes inddragen i implementeringen af Rammeaftalen vil kunne tilføre både kommunerne og Region Hovedstaden uvurderlig viden.
Alt i alt er det for Handicaprådet et meget informativt materiale, som vi takker for og måske får lidt indflydelse på.
Vi ser frem til at følge udviklingen på hele dette store område, der er så vigtigt for borgere med handicap.
Mange venlige hilsener
Susanne Tarp
formand