Sagsfremstilling
Ændringer i PPR 2021
Fællesrådgivningen har gennem en årrække har oplevet en stigning i lønudgifter, som overstiger PL-reguleringen af budgettet. Det skyldes først og fremmest, at et antal tjenestemandsansatte talehørekonsulenter er gået på pension og er blevet erstattet af overenskomstansatte talehørekonsulenter, hvis pension finansieres af budgettet. Desuden har en målrettet indsats for at fastholde psykologer i PPR båret frugt, således at ancienniteten i denne gruppe er øget.
De stigende lønomkostninger vil i 2021 nødvendiggøre nedlæggelse af en halv stilling. Denne vil blive fundet i PPRs fysioterapeutgruppe. Konkret vil det betyde, at der reduceres med fem ugentlige timers fysioterapi og fire timers ugentlig ergoterapi i Magnoliahuset, således at der fremover vil være 27 timers fysioterapi og 21 timers ergoterapi, i alt 48 timer. Desuden vil den fysioterapeutiske konsulentbistand til dagtilbud og skoler blive reduceret med 13 timer ugentligt, samtidig med at der tilføres fire ugentlige timer ergoterapeutisk konsulentbistand. Fremover vil der i alt være 2,7 årsværk i fys/ergo-gruppen tilknyttet almenområdet, og 2,1 årsværk tilknyttet specialområdet.
PPRs ledelse vil i et samarbejde med Magnoliahusets ledelse, og de involverede medarbejdere lægge en plan for, hvordan konsekvenserne kan begrænses mest muligt.
Ændringer i Åben Anonym Rådgivning 2021
I lyset af PL-reguleringen i budget 2021 sker der også ændringer i Åben Anonym Rådgivning, der tilbyder familier og unge rådgivning og vejledning med henblik på, at de selv bliver i stand til at løse deres problemer gennem egne ressourcer.
Fra januar 2021 sker følgende ændringer:
- Telefontiden ændres, så Åben Anonym Rådgivning kan kontaktes tirsdag mellem kl. 8-11 og onsdag mellem kl. 13-16. I flere år har åbningstiden været tirsdag, onsdag og torsdag kl. 8-10 og torsdag desuden kl. 13-15. Under forårets nedlukning udvidede Fællesrådgivningen åbningstiden til alle hverdage kl. 8-10 i forventning om, at flere familier havde brug for rådgivning. Det var dog ikke tilfældet. I efteråret har der været en del aktivitet.
- Det vil være psykologer fra Familie- og Ungerådgivningen, som besvarer alle telefonopkald direkte. Dette sker som led i en omlægning, hvor rådgivningerne fremover så vidt muligt foretages telefonisk.
- Det vil efter konkret vurdering stadig være muligt at tilbyde rådgivning med fremmøde i visse sager. Der vil i alt kunne tilbydes op til 5 samtaler i en sag.
Når en henvendelse i Åben Anonym Rådgivning har et tydeligt fokus på barnets trivsel og udvikling i dagtilbud eller skole, vil der fortsat tilbydes rådgivning af en PPR-psykolog og i sjældnere tilfælde af en talehørekonsulent eller en fysioterapeut fra PPR.
Henvendelser vil også fortsat kunne viderehenvises til et lettere behandlingsforløb i projekt STIME, når det er relevant.
Svar på henvendelse til børne- og undervisningsminister
Børne- og undervisningsministeren har den 21. december 2020 sendt svar på brev af den 2. oktober 2020 angående puljen til flere pædagoger og pædagogiske assistenter til institutioner med mange 0-2-årige sårbare og udsatte børn. Brevet er vedlagt til udvalgets orientering.
KL’s Børn & Unge Topmøde den 28. januar 2021
I år afholdes KL’s årlige Børn & Unge Topmøde som et virtuelt heldagsarragement under temaet "Sammenhænge på børne- og ungeområdet". Frederiksberg kommune har købt en kommuneadgang, så mødeindkaldelsen, der er udsendt, vil blive opdateret med et link, så I har mulighed for at deltage hjemmefra. Programmet er vehæftet.
Resume
Kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af undervisnings- og børneudvalget Daniel Panduro har bedt børneudvalgsformand Laura Lindahl om at få forelagt en sag i børneudvalget, hvor ”udvalget får mulighed for at diskutere de nye adgangskrav til merituddannelsen. Samt en redegørelse for, hvordan økonomien ser ud for hhv. institutionen og kommunen”. Børneudvalget får med denne sag mulighed for at drøfte de nye adgangskrav til merituddannelsen.
Beslutning
Børneudvalget tog orienteringen til efterretning og se frem til at det fremadrettet vil indgå i arbejdet med markant flere hænder.
Indstilling
Børne- og Ungeområdet indstiller, at børneudvalget drøfter de nye adgangskrav til merituddannelsen.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af undervisnings- og børneudvalget Daniel Panduro har bedt børneudvalgsformand Laura Lindahl om at få forelagt en sag i børneudvalget, hvor ”udvalget får mulighed for at diskutere de nye adgangskrav til merituddannelsen". Samt en redegørelse for, hvordan økonomien ser ud for hhv. institutionen og kommunen”.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har godkendt en ny meritpædagoguddannelse – sporskiftemodellen - på Københavns Professionshøjskole, som er blevet etableret i et samarbejde mellem Københavns Kommune, Helsingør, Ishøj, Gentofte, Herlev og Frederiksberg Kommune.
Med den nye model er det muligt at uddanne sig til pædagog på 2,5 år, mens den studerende er fast tilknyttet en daginstitution i minimum to år af hele uddannelsesforløbet. Uddannelsen er målrettet de personer, som har en professions- eller akademisk bachelor- eller en kandidatgrad, og som overvejer at tage springet til pædagogfaget - deraf benævnelsen sporskiftemodel.
Det er et krav, at ansøgerne er mindst 25 år. Det er ikke et krav, at ansøgerne har pædagogisk erhvervserfaring i forvejen, som det er tilfældet med den nuværende meritpædagoguddannelse.
Studerende på den nye merituddannelse kan således både være for pædagogmedhjælpere, der allerede er ansat i en daginstitution, men det kan også være en nyansat medhjælper. Hvis medhjælperen er nyansat i en daginstitution, skal erfaring med praksis oparbejdes under uddannelsen med en ugentlig arbejdstid på minimum 30 timer om ugen i studiets første to år ud af de 2,5 år, uddannelsen varer.
Hvis den studerende allerede er ansat i en daginstitution, og dermed har oparbejdet erfaring med det pædagogiske arbejde, kan vedkommende indgå aftale med lederen om den ugentlige arbejdstid under studiet.
Det første hold studerende starter den 28. januar 2021. Der er i alt 40 pladser på holdet, heraf har Frederiksberg Kommune reserveret syv pladser på baggrund af tilbagemeldinger fra dagtilbuddene om antallet af medarbejdere, der har vist interesse for at søge ind op uddannelsen. Forvaltningen er informeret om, at der på nuværende tidspunkt er fem medarbejdere, der har søgt ind på uddannelsen, en medarbejder er startet på den ordinære merituddannelse, og en medarbejder har af forskellige årsager alligevel ikke ønsket at starte på uddannelsen.
Fire af de fem medarbejdere, der er startet på uddannelsen, er allerede er ansat som pædagogmedhjælpere i kommunen, og en er nyansat. Forvaltningen har skrevet til daginstitutionerne, at der er ledige pladser på uddannelsen. Der er generelt stor interesse for uddannelsen, og Københavns Professionshøjskole overvejer derfor at starte et hold mere i januar måned 2021.
Nyansatte pædagogmedhjælpere skal først have godkendt deres prøvetid, hvis de ønsker at benytte sporskiftemodellen. Derfor kan potentielle nyansatte studerende først starte til august måned 2021. Københavns Professionshøjskole vurderer, at der vil være ansøgere til tre til fire hold, som vil blive oprettet til den tid.
De studerende får løn under uddannelsen. Lønnen bliver betalt af det dagtilbud, hvor den studerende er ansat. Uddannelsesafgiften udgør 8.000 kr. pr semester for hver studerende. Der er i alt fem semestre i uddannelsen, hvilket svarer til 40.000 kr., herudover er der udgifter til undervisningsmaterialer på 4.000 kr. Dagtilbuddene har mulighed for at søge om at få 80% af uddannelsesudgiften betalt af Den Kommunale Kompetencefond. Det gælder for de eksisterende medarbejdere. De resterende 20% af uddannelsesafgiften bliver betalt centralt.
Det er den lokale faglige organisation, LFS, der skal godkende, at der kan ydes tilskud fra Den Kommunale Kompetencefond til sporskiftemodellen. LFS har endnu ikke godkendt, at Kompetencefonden kan yde tilskud til nyansatte medhjælpere. Hvis LFS ikke godkender, at der kan ydes tilskud fra fonden, kan det overvejes om uddannelsesudgiften skal dækkes centralt.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Børneudvalget
Resume
Arbejdet med "Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg" er organiseret på tværs af den kommunale organisation og foregår i tre faser. Fase 2 udløber 31. december 2020 - fase 3 er resten af aftaleperioden og dækker over perioden 1. januar 2021-31. december 2022. Det er en del af aftalegrundlaget, at sammensætningen af indsatsområder vurderes fra fase til fase, ligesom erfaringerne fra samarbejdet skal vurderes i forhold til, om det stadig er gunstigt for alle parter at fortsætte den fælles indsats. I sagen gøres kort status for resultater og erfaringer for fase 2. Desuden præsenteres et bud på mål for fase 3, som indstilles til drøftelse i alle fagudvalg. Forvaltningen indstiller, at samarbejdet fortsætter ud fra de mål, der er formuleret i sagen.
*Beslutning
Børneudvalget
1. tog evalueringen til efterretning.
Et flertal i Børneudvalget (Alexandra Dessoy, Merete Winther Hildebrandt, Carina Høedt, Fasael Rehman, Sine Heltberg, Malte Mathies Løcke, Daniel Panduro og Thomas Baark) godkendte,
2. fastholdelse af de 4 indsatsområder og målet for fase 3 Børnefamilier, at mindst 10 daginstitutioner selv finansierer systematiske samarbejde med idrætsforeninger.
Et mindretal i Børneudvalget (Laura Lindahl) stemte imod.
*Indstilling
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
- at hvert fagudvalg tager evalueringen af fase 2 til efterretning, og
- at de 4 indsatsområder fastholdes, og at de opstillede mål for fase 3 godkendes af hvert fagudvalg, således at de samlede mål for aftalen suppleres med mål for hvor mange ældre borgere, der er blevet medlem af en motionsforening og mål for, hvor mange borgere, der er blevet idrætsaktive gennem de træningsfællesskaber, som aftalen samarbejder med.
Sagsfremstilling
Aftalen om Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg er indgået mellem Frederiksberg Kommune, DIF, DGI og DGI Storkøbenhavn. Desuden er Frederiksberg Idræts-Union en tæt samarbejdspart. Aftalens 2. fase udløber 31. december 2020 - herefter pågår 3. og sidste fase, som varer til 31.december 2022. Det er en del af aftalegrundlaget, at sammensætningen af indsatsområder vurderes fra fase til fase, ligesom erfaringerne fra samarbejdet skal vurderes i forhold til, om det stadig er gunstigt for alle parter at fortsætte den fælles indsats.
Arbejdet med Bevæg Dig For Livet er bygget op omkring indsatsområderne "Foreninger og Træningsfællesskaber", "Småbørnsfamilier", "Unge" samt "Seniorer". Arbejdet ledes i det daglige af en administrativ styregruppe nedsat på tværs af den kommunale organisation bestående af 7 repræsentanter fra Frederiksberg Kommune (1 direktør, 1 vicedirektør og 5 afdelingschefer), direktørerne fra FIU og DGI Storkøbenhavn samt projektlederen for den kommunale enhed i Bevæg Dig For Livet på landsplan organiseret under DIF.
Derudover følges arbejdet af en politisk følgegruppe, som ligeledes er sammensat på tværs af fagområder. Følgegruppen består af repræsentanter fra hhv. DIF, DGI, DGI Storkøbenhavn og FIU samt formænd + et medlem fra hvert af følgende udvalg på Frederiksberg: Kultur- og Fritidsudvalget, Socialudvalget, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Undervisningsudvalget, Ældre- og Omsorgsudvalget samt Folkeoplysningsudvalget.
I det følgende gives et kort overblik over resultaterne i fase 2 - hvorefter et bud på målene for fase 3 præsenteres og indstilles til drøftelse.
Evaluering af fase 2
Indsatsområde | Mål for fase 2 | Resultater i kort form (se uddybning i bilag 1) |
FORENINGER & TRÆNINGSFÆLLESSKABER | At FIU i samarbejde med DGI og DIF samt Frederiksberg Kommune har iværksat initiativer, som har resulteret i min. 3.500 flere aktivitetsmedlemmer (målt ift. 2016). | Medlemstallene på Folkeoplysningsområdet viser, at der er kommet ca. 3.000 flere medlemmer i idrætsforeningerne på Frederiksberg fra 2016-2020. FIU's tal opgøres først primo 2021, CFR-tal først i foråret 2021. |
Andelen af borgerne, som betegner sig selv som idrætsaktive stiger år for år (fra 70% i benchmark i 2018). | Siden 2016 har udviklingen i antallet af borgere, der betegner sig selv som idrætsaktive været stigende. Opgørelsesmetoden i den årlige benchmark fra DIF analyse har imidlertid vist sig at være forbundet med en vis statistisk usikkerhed. Derfor er det ikke muligt at give et reelt billede af, om der rent faktisk har været en stigning hvert år – og om, hvor stor en sådan stigning i så fald er. Men der er belæg for at antage, at udviklingen går den rigtige vej, når man betragter hele perioden fra 2016 samlet set. Der arbejdes fra DIFs side på at styrke datagrundlaget i de kommende års målinger. | |
SMÅBØRNSFAMILIER | At min. 63% af voksne med børn i 0-6 års-alderen er idrætsaktive (60% idrætsaktive ved benchmark i 2018) | I 2020 svarede 70% af borgere med børn mellem 0-6 år, at de var idrætsaktive. Både baseline på 60% og tallet for 2020 er indhentet via den årlige benchmark og skal derfor betragtes med en vis skepsis. Ikke mindst i 2020, hvor corona-nedlukningen har betydet en såkaldt ”overvurdering” af niveauet for idrætsaktivitet. |
At min. 200 børn og deres voksne deltager i de iværksatte aktiviteter i såvel 2019 som i 2020. | Alene Åben Hal-konceptet (som blev etableret af FIU) har haft ca. 240 følgere i 2019 og ca. 400 følgere på facebook i 2020. Pga. forsamlingsforbuddet i efteråret 2020, har der været plads til 2x 46 deltagere pr. uge, mens der i 2019 mødte op til 70-75 deltagere pr. gang. Herudover har ca. 130 børn og 60-80 voksne deltaget i andre tiltag som f.eks. familieorienteringsløb og forløb i daginstitutioner. | |
UNGE | Der var ikke opsat et samlet kvantificerbart mål for ”unge” (piger og ungdomsuddannelser), men alene procesmål ift. opstart af konkrete indsatser. | EUX har – efter pilotforløb – sat idræt på skemaet for alle grundforløbselever, sådan at ca. 125 unge er idrætsaktive hver uge. FRBdans blev etableret i vinteren 19/20 og har pt. over 100 medlemmer, hvoraf langt de fleste er piger under 18 år. Derudover et etableret elevfora på hhv. Frederiksberg Gymnasium og H.C. Ørstedsgymnasiet, som organiserer idrætsaktiviteter på skolen i elevernes fritid. Pga. corona-restriktionerne er det ikke muligt at afgøre, om disse netværk er levedygtige, når det igen bliver muligt at genoptage aktiviteterne. Ydermere er der arbejdet med idrætsrollemodeller i 2 fritidsklubber. |
SENIORER (60+) | At FIU i samarbejde med DGI og DIF samt Frederiksberg Kommune har iværksat initiativer, som har resulteret i at der 1.10.20 er 100% flere medlemmer i foreningerne over 65 år i forhold til målingen 1.10.18. | Antallet af medlemmer over 65 år i foreningerne har indtil videre været fastholdt på 2018-niveau:
7 nye foreningshold var klar til start i marts 2020 i kølvandet på Spring for Livet. Holdene kom imidlertid ikke i gang pga. corona. Vurderingen er de 7 hold ville have resulteret i en stigning på ca. 150 flere medlemmer i alt. Herudover blev gåfællesskabet Gåbuddies etableret i starten af 2019, hvor ca. 50 deltog i gåture i løbet af ugen. I dag har Gåbuddies ca. 1200 følgere på facebook. Af disse mødes ca. 175 pt. til gåture i faste grupper hver uge. Desuden går et ukendt antal medlemmer ture på egen hånd ud fra inspiration og motivation fra facebooksiden. |
At andelen af borgere over 60 år, som betegner sig selv som idrætsaktive stiger år for år (startende fra 68% i benchmark 2018) | Svarene fra borgerne over 60 år, følger det samme billede som den generelle udvikling i antallet af idrætsaktive: Tallene for såvel 2018 som 2019 og 2020 ligger alle markant over 2016-målingen, om end 2019 ligger noget lavere end hhv. 2018 og 2020. Statistisk usikkerhed gør det imidlertid svært at vurdere, om der har været stigning eller fald i perioden 18-20 – men samlet set vurderes resultatet for perioden at ligge højere end i 2016. |
Processen frem mod fase 3
Ideer til 3. fase blev drøftet i den politiske følgegruppe den 29.september 2020, hvor der også blev redegjort for de hidtidige erfaringer - også set i lyset af Covid-19. Desuden har Folkeoplysningsudvalget haft mulighed for at give input til arbejdet i fase 3. Siden da har både den årlige benchmark-undersøgelse for idrætsaktiviteten i landets visionskommuner samt foreningernes indberetning til Folkeoplysningsområdet vist, at såvel idrætsaktivitet som medlemstal er i fremdrift - Covid-19 til trods (se bilag 1). Dog viser tallene for foreningsmedlemmer over 65 år en stagnation.
Det forventes, at Corona-epidemien stadig vil sætte sit aftryk på arbejdet også i de næste år. Dels ift. øget fokus på udendørs motion, dels ift. at (gen)skabe trygheden blandt forskellige målgrupper (ikke mindst ældre) ift. at dyrke idræt i fællesskaber.
Målene for fase 3
Oprindeligt byggede partnerskabsaftalen på to mål for det 5-årige arbejde i Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg:
- Ca. 10 % flere af de 16-80 årige skulle blive idrætsaktive (ca. 9.500 borgere), og
- Medlemstallet i idrætsforeningerne på Frederiksberg skulle stige med 5.000.
Ud fra de erfaringer og resultater, der er skabt indtil nu - samt de drøftelser og ideer, som er bragt frem af den politiske følgegruppe og Folkeoplysningsudvalget i september 2020, har den administrative styregruppe for Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg vurderet, at de fire indsatsområder fortsat giver mening at arbejde videre med samt, at det stadig virker relevant at måle på netop de to ovennævnte faktorer - omend målet for hvor mange procent, der er idrætsaktive, er behæftet med en vis statistisk usikkerhed.
I forlængelse af udviklingen under Corona-epidemien foreslår styregruppen derfor, at yderligere to parametre med fordel kan følges tæt i den sidste fase: "Antallet af ældre, der er medlem af en idrætsforening" samt antallet af "borgere, der dyrker regelmæssig motion i de træningsfællesskaber, Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg samarbejder med".
Styregruppen foreslår følgende mål for arbejdet i fase 3:
Med udgangen af 2022 har Frederiksberg:
|
I bilag 2 fremgår det, hvilke veje Bevæg Dig For Livet-parterne forventer at følge i arbejdet. Den brede forankring på tværs af kommunale fagområder fortsætter. I samspillet med fagområderne fortsætter ligeledes den dynamiske tilgang, hvor indsatser og aktiviteter tilrettelægges i forlængelse af de muligheder, som opstår undervejs for at få flest mulige i gang med idræt og motion.
Samtidig lægger parterne op til, at der i sidste fase er særlig opmærksomhed på veje, der kan føre til at flere mænd bliver idrætsaktive - men også, at der (uanset køn) arbejdes med at rekruttere til idrætsaktiviteterne gennem allerede idrætsaktives relationer.
Økonomi
Med budget 2020 blev der afsat 500.000 kr. om året til Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg til og med 2022. Driftsmidlerne bruges til at kunne rykke hurtigt på foreningers og træningsfællesskabers nye initiativer (uanset indsatsområde) - og i forhold til at kunne tilknytte opsøgende kræfter i kortere perioder til implementering af konkrete indsatser. Midlerne fungerer dermed ofte som nødvendig "startkapital" i udviklingsinitiativer, hvor økonomisk bæredygtig model først kan landes efter afprøvning af initiativet.
Desuden fungerer driftsmidlerne som medfinansiering ved fondssøgning. Det er aftalt, at DIF, DGI og DGI Storkøbenhavn tilsammen har ansvaret for at tilvejebringe yderligere 500.000 kr. årligt i fondsbidrag til Bevæg Dig For Livet - Frederiksberg. Dette mål er indtil videre opnået hvert år.
Grundet Corona-nedlukningerne fortsætter en del af de indsatser, der blev bevilget tilskud til i 2020 ind i 2021. Herudover er foreløbigt disponeret ca. 70.000 kr. af 2021-budgettet til indsatser i indeværende år.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
By- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Arbejds- og Uddannelsesudvalget, Socialudvalget, Ældre- og Omsorgsudvalget, Børneudvalget, Undervisningsudvalget, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
Resume
På magistratens møde den 2. november 2020 blev det besluttet at overdrage beslutningskompetencen vedrørende arbejdet med familieafdelingens handleplan til børneudvalget. På den baggrund forelægges børneudvalget den første statussag i 2021 vedrørende handleplan for kvalitet i sagsbehandlingen i familieafdelingen – som led i en tidlig forebyggende og effektiv indsats for børn, unge og familier med særlige behov. Sagsfremstillingen indledes med en overordnet gennemgang af den politisk vedtagne handleplan, som familieafdelingen arbejder efter. Herefter følger fire dele, som der ifølge handleplanen skal orienteres om nu: Først gøres status på lovmedholdelighed i form af milepæl 1a og 1b samt kompetencer. Dernæst gøres status på styring. I tredje del præsenteres en status på arbejdet med indsatstrappen og organisering. Endvidere gennemgås en status på Socialstyrelsens Task Force samt udkast til mødeplan for statussager i 2021 inklusiv forslag til oplæg.
Beslutning
Børneudvalget drøftede forslag til mødeplan, herunder oplæg på møde den 22. marts 2021 og den 11. oktober 2021, særligt i forhold til serviceniveauer.
Børneudvalget besluttede, at fremlæggelse af serviceniveau for politisk niveau bør ske løbende i stedet for efterår 2021, understøttet af repræsentative eksempler.
Et flertal i Børneudvalget (Laura Lindahl, Alexandra Dessoy, Merete Winther Hildebrandt, Carina Høedt og Fasael Rehman) tog følgende til efterretning:
1. Status på lovmedholdelighed - milepæl 1a og 1b samt orientering om kompetencer.
2. Status på styring.
3. Orientering om indsatstrappe og organisering.
4. Status på Socialstyrelsens Task Force samt orientering om mødeplan for statussager i 2021.
Et mindretal i Børneudvalget (Sine Heltberg, Malte Mathies Løcke, Daniel Panduro og Thomas Baark) kunne ikke tage punkt 1 og 3 til efterretning, idet sagen ønskes udskudt, så det kan belyses hvorledes arbejdet med kvalitet kan forbedres og fremrykkes, således at der ikke er så mange fejl. Dertil at stillingtagen til organisering skal afvente genopretning.
Mindretallet i Børneudvalget begæret sagen i Kommunalbestyrelsen.
Indstilling
Direktionen indstiller, at udvalget tager følgende til efterretning:
1. Status på lovmedholdelighed - milepæl 1a og 1b samt orientering om kompetencer.
2. Status på styring.
3. Orientering om indsatstrappe og organisering.
4. Status på Socialstyrelsens Task Force samt orientering om mødeplan for statussager i 2021.
Direktionen indstiller, at udvalget drøfter forslag til mødeplan, herunder oplæg på møde den 22. marts 2021 og den 11. oktober 2021.
Sagsfremstilling
Arbejdet med at genoprette og styrke kvaliteten i familieafdelingen foregår efter en handleplan, som en enig magistrat godkendte den 20. januar 2020. Arbejdet understøttes og følges tæt af BDO, jf. bilag 1. Handleplanens formål er, at børn, unge og familier gennem en tidlig forebyggende og effektiv indsats opnår bedst mulig trivsel og livsduelighed. På kort sigt skal borgernes retssikkerhed som led heri sikres. Det vil sige, at hjælpen ydes på en socialfaglig, inddragende, systematisk og lovmedholdelig måde. Formålet med handleplanen er omsat i nedenstående milepæle:
• Milepæl 1a - at der er tryghed for barnet i den forstand, at der er taget stilling til barnets udækkede behov.
• Milepæl 1b - at der sagsbehandles lovmedholdeligt.
• Milepæl 2 - at der arbejdes systematisk med sagerne, sådan at børn og forældre bliver inddraget og hørt om deres synspunkter, og at deres perspektiv indgår og dokumenteres i sagsbehandlingen.
• Milepæl 3 - at der arbejdes med en tidlig forebyggende indsats i den forstand, at metoder, kompetencer, roller og ansvar er tydeligt beskrevet.
Alle milepæle understøtter en tidlig forebyggende og effektiv indsats.
Arbejdet med handleplanen er udfoldet i en mere deltaljeret aktivitetsplan for 2021-2022 med en beskrivelse af BDOs opgaver, jf. bilag 1a. Alle aktiviteter i planen indgår i den politisk vedtagne handleplan.
Det er med vedtagelsen af handleplanen politisk besluttet, at der skal afrapporteres fire gange i 2021. Dette er den første afrapportering til børneudvalget i 2021.
I handleplanen på side 14 fremgår det, at udvalget i denne sag skal have en status på:
- Lovmedholdelighed - milepæl 1a og 1b beskrives i del 1 i sagsfremstillingen.
- Kompetencer beskrives i del 1 i sagsfremstillingen.
- Styring beskrives i del 2 i sagsfremstillingen.
- Indsatstrappe og organisering beskrives i del 3 i sagsfremstillingen.
Derudover får børneudvalget en status på Socialstyrelsens Task Force og udkast til mødeplan for statussager i del 4 i sagsfremstillingen.
Folketingets Ombudsmand er løbende blevet orienteret om arbejdet med familieafdelingens handleplan. Senest i forbindelse med forelæggelse af tredje statussag for magistraten den 26. oktober og 2. november 2020. Det fremgår af kvitteringsbrevet, at Folketingets Ombudsmand anmoder Frederiksberg Kommune om at orientere igen, når milepæl 1b er nået, eller hvis arbejdet med at nå denne forsinkes, så anmodes om en status for genopretningsarbejdet i juni 2021.
Børneudvalget orienteres ligeledes om, at der fortsat ikke er kommet svar fra Social- og Indenrigsministeriet vedrørende stillingtagen til KL-notat om kommunernes forpligtigelser til at genoprette fejl med tilbagevirkende kraft. Forvaltningen vender tilbage med en sag til børneudvalget, når det endelige svar fra ministeriet foreligger.
Første del af sagsfremstillingen: Status og fremdrift for milepæl 1a, 1b samt kompetencer (bilag 2)
Medarbejdere og ledere i familieafdelingen gør en stor indsats for dagligt både at sikre sagsbehandling i nye og aktuelle sager samtidig med, at de bagudrettet genopretter og sikrer lovmedholdeligheden. Det er en krævende opgave samtidig med, at afdelingen i 2020 har været præget af mange opsigelser og nyansættelser. Der er i 2020 ansat 15 ekstra sagsbehandlere, så afdelingen lever op til Socialrådgiverforeningens anbefaling af 20-30 sager per rådgiver i sager med socialt udsatte børn og unge. Dette er væsentligt for kvaliteten og for at kunne arbejde mere forebyggende efter principperne i den såkaldte "Sveriges-model".
Der er i 2021 et stort fokus på trivsel, fastholdelse af medarbejdere og en fælles kultur. Der er igangsat et arbejde med at arrangere diverse aktiviteter, fx et personaleseminar i 2021 samt en mini trivselsundersøgelse. At trivslen i afdelingen højnes er afgørende for, at medarbejderne forbliver i afdelingen, idet det ellers bliver vanskeligt at fastholde den gode udvikling, der allerede er i afdelingen. Inddragelse af medarbejdere, medindflydelse og tydelig retning er vigtige elementer i det arbejde.
Nedenfor gives en status på milepæl 1a og 1b samt kompetencer.
Status på milepæle
Milepæl 1a vedrører gennemgang af 1.096 sager for at sikre barnets tryghed. Gennemgangen er afsluttet før tidsfristen, og de konstaterede udfordringer i 90 sager er sagsbehandlet og løst.
Milepæl 1b vedrører gennemgang af 938 sager (alle aktive sager) for at sikre lovmedholdelighed. Gennemgang og genopretning skal ifølge tidsplanen afsluttes i juni 2021, men der planlægges efter, af den kan afsluttes i foråret. Selvom der er tale om en stor arbejdsopgave, skrider arbejdet planmæssigt frem. BDO har nu gennemgået alle 938 sager. 462 sager blev godkendt med det samme, mens 476 sager skulle genoprettes. Per den 11. januar 2021 mangler 113 sager at blive genoprettet og færdigmeldt. De sager genoprettes løbende de næste måneder. Arbejdet forløber efter en detaljeret tidsplan. Alle skoledagbehandlingssager og anbringelsessager er gennemgået og klarmeldt. Aktuelt er fokus på at få genoprettet handicapsager og sager med forebyggende foranstaltninger, så det sikres, at alle oplysninger er registreret, og at de nødvendige sagsskridt er foretaget.
Status på sagsgennemgangen er nærmere udfoldet i bilag 2.
BDO vurderer fortsat, at det er realistisk at nå milepæl 1b, såfremt de interne deadlines for færdigmeldinger overholdes. BDO vurderer dog også, at ovenstående fordrer, at der fortsat er behov for:
- at understøtte familieafdelingens ledelse i at opnå milepælen,
- at understøtte at medarbejderne får ro til både daglig drift og genopretning,
- at understøtte fastholdelse af både medarbejdere og ledelse og
- at monitorere fremdriften.
BDO udtaler, at Frederiksberg Kommune nu ligner andre kommuner. Det betyder, at der er sket en væsentlig fremgang i kvaliteten, men også at der fortsat er behov for at styrke kvaliteten samt et behov for at genopretningsindsatsen fortsætter de næste to år således som oprindeligt planlagt.
Audits
Af bilag 2 fremgår resultaterne af BDOs audits i august-november 2020. Hver måned auditerer BDO 10 sager med udgangspunkt i færdigmeldte sager. Resultatet fra auditeringen er færdig måneden efter. Fra januar til juli 2020 har auditeringen omhandlet barnets tryghed (milepæl 1a), og auditeringen for august 2020 og fremad omhandler lovmedholdelighed i sagsbehandlingen (milepæl 1b). Lovmedholdeligheden i sagerne afrapporteres med udgangspunkt i Ankestyrelsens Børnesagsbarometer. Fokuspunkterne i audits er socialfaglige holdepunkter som: Børnefaglig undersøgelse, inddragelse, valg af indsats og opfølgning. Der er per den 11. januar 2021 foretaget sagsauditering af 40 sager vedrørende lovmedholdelighed, hvoraf 31 sager godkendes, og ni sager skal genoprettes. De ni sager er alle genoprettet bortset fra en sag, der mangler et tillæg til en børnefaglig undersøgelse, som udarbejdes i forbindelse med, at der skal ske en opfølgning alligevel.
Status for kompetencer
Formålet med spor 3 i handleplanen er at sikre, at der er de rette kompetencer i familieafdelingen samt en kultur, der understøtter en tidlig forebyggende og effektiv indsats. Socialstyrelsens Task Force indtænkes i sporet, så der sikres sammenhæng mellem handleplanens aktiviteter i 2021 og kompetenceudvikling i regi af Socialstyrelsens Task Force. Der har indtil nu været afholdt ca. sammenlagt 60 timers kompetenceudvikling i 2020 for alle rådgivere. Senest har rådgiverne deltaget i kompetenceudvikling ved SPUK (en del af Task Force-forløbet), der tilbyder bl.a. en fælles metode til systematik og ensretning i rådgivningsarbejdet i familieafdelingen. De metoder implementeres fra nu af, idet der i høj grad ses at være behov for øget systematik og ensretning i metoder og ikke mindst i de socialfaglige tilgange i afdelingen.
Siden efteråret 2019 har BDO og familieafdelingen arbejdet målrettet og systematisk med sikring af, at der fremover er de rette kompetencer og en kultur i afdelingen, der understøtter visionen. Arbejdet med kompetencer og kultur har taget et strategisk afsæt, hvor ledere og medarbejdere alle har bidraget i et visionsarbejde, hvor familieafdelingens vision, kultur, kerneopgave og kerneydelser er blevet genbesøgt og dokumenteret. Med afsæt i dette er der udviklet en kompetencestrategi, udmøntet som familieafdelingens fælles kompetenceportræt, der viser et billede af og beskriver, hvilke kompetencer familieafdelingen samlet set skal have for at indfri visionen og løfte kerneopgaven i familieafdelingen.
Kompetenceportrættet er yderligere udfoldet i adfærdsbeskrivelser for de enkelte kompetenceelementer, ligesom ledelsen i familieafdelingen har defineret hvilket kompetenceniveau, forskellige roller i afdelingen skal mestre – defineret som kompetenceprofiler – således, at der skabes tydelighed om forventninger til den enkelte medarbejders egen rolle – men også til andre medarbejderes og lederes roller og kompetencer.
For at sikre forankring af ambitionerne for kompetenceniveauet har BDO arbejdet med en bred involvering af medarbejdere fra alle teams, økonomikonsulenter samt faglige koordinatorer og sektionsledere. På grund af Covid-19 i foråret 2020 blev de resterende kompetenceaktiviteter udskudt til 2021. Spor 3 er således igangværende.
Primo 2021 er det planen, at BDO og familieafdelingen går i gang med at identificere eventuelle kompetencegab i familieafdelingen ved at gennemføre en strategisk kompetenceafdækning (survey) af alle ledere og medarbejdere med afsæt i de udviklede værktøjer (kompetenceportræt og kompetenceprofiler). Det er ligeledes aftalen, at BDO og familieafdelingen skal udvikle en plan for kompetenceudvikling på baggrund af dels kompetenceafdækningen og dels anbefalinger fra Socialstyrelsens Task Force i maj/juni 2021. Det er planen, at kompetenceværktøjerne skal bruges fremadrettet i familieafdelingen i forbindelse med bl.a. MUS, kompetenceudvikling og rekruttering.
Det anbefales, at børneudvalget tager orienteringen om lovmedholdelighed - milepæl 1a og 1b samt kompetencer til efterretning.
Anden del af sagsfremstillingen: Status på styring
Formålet med spor 2 er at sikre et hensigtsmæssigt styringsgrundlag, der sikrer solid drift i familieafdelingen og sammenhæng mellem faglige og økonomiske hensyn i styringen. Her fokuseres på at få udarbejdet de gode arbejdsgange, der skal sikre både lovmedholdelighed og korrekte registreringer vedrørende økonomi og i sagsbehandlingssystemet DUBU. Desuden fremgår det, at der foretages bagudrettet ledelsestilsyn og opbygges en model for fremtidigt ledelsestilsyn, som skal implementeres. Ligeledes skal der udarbejdes serviceniveaubeskrivelser for indsatser på det udsatte børne- og ungeområde, således at det bliver tydeliggjort, hvad det er muligt for kommunen at tilbyde de udsatte børn, unge og familier.
Arbejdsgange vedrørende lovmedholdelighed, økonomi og registreringer, herunder i DUBU og Calibra.
Der skal i alt udarbejdes 14 arbejdsgangsbeskrivelser. BDO har i samarbejde med Netcompany udarbejdet og undervist i seks arbejdsgangsbeskrivelser, som er tilgængelige i familieafdelingens vidensbank. De resterende otte arbejdsgangsbeskrivelser udarbejdes af familieafdelingen og børne- og ungestaben. Der er tale om mindre omfattende og for størstedelens vedkommende allerede kendte arbejdsgange og arbejdsredskaber. Undervisningen foregår på teammøder i familieafdelingen. Aktuelt er syv af de otte arbejdsgangsbeskrivelser færdiggjort. Den sidste forventes færdiggjort og kvalificeret primo 2021.
Kvaliteten af registrering af indsatser og økonomi er væsentligt forbedret i DUBU. Der er truffet beslutning om principper for registrering af start og stop, og der er iværksat en plan for, at leverandør- og ydelseskatalog i DUBU bliver ajourført i første halvdel af 2021, således at sagsbehandlerne understøttes med at oprette korrekte registreringer i DUBU.
Indsatsen vedrørende ledelsesrapporter og opfølgning er delt i to underprojekter. I samarbejde med Netcompany etableres ledelsesinformation fra DUBU i FKLIS. Overdragelsen og validering fortsætter ind i første kvartal af 2021. I det andet underprojekt er fokus på økonomistyring, hvor oplysninger fra DUBU og Prisme sammenkobles i styringsværktøjet Calibra. Kvaliteten i registreringerne og systematikken i den løbende prognosticering er forbedret siden juni 2020. Arbejdsgange og økonomirapporter udvikles fortsat ind i 1. kvartal 2021.
Ledelsestilsyn
Opgaven varetages af Ernst & Young (EY) og er påbegyndt ved et opstartsmøde den 16. december 2020. Den nye børne- og ungedirektør har desuden vurderet, at der allerede fra august 2020 var behov for større kontrol og læring med nye afgørelser, og der blev derfor straks indført ledelsestilsyn. Det ledelsestilsyn, der anvendes, er Socialstyrelsens udviklede koncept for socialfagligt ledelsestilsyn. Der udtages 24 sager hver måned, hvor hver sektionsleder gennemgår sagerne ud fra Socialstyrelsens skabelon, og der gives herefter både en individuel tilbagemelding til rådgiver, ligesom der drøftes læringspunkter fra ledelsestilsynet på teammøderne. Det skal på den baggrund aftales med EY, hvordan man bedst kan kvalificere indhold og anvendelsen af ledelsestilsyn, så det både indeholder kontrol og læring. Forvaltningen justerer samarbejdet med EY ift. udarbejdelse af et nyt koncept for ledelsestilsyn, så det tilpasses det konkrete behov.
Serviceniveaubeskrivelser
Serviceniveaubeskrivelserne skal udarbejdes i et integreret teamsamarbejde mellem sektionslederne i familieafdelingen og BDO. Arbejdet er igangsat i december 2020. Det er målsætningen, at der skal udarbejdes serviceniveauer for alle indsatser, så de politiske og faglige prioriteringer for indsatsen tydeliggøres. Serviceniveauerne skal være med til at skabe en større ensartethed på tværs af medarbejderne, hvad der fortsat er behov for. Det er forventningen, at serviceniveaubeskrivelserne kan forelægges politisk i 2021.
Det anbefales, at børneudvalget tager status på styring til efterretning.
Tredje del af sagsfremstillingen: Indsatstrappen og organisering
Som det fremgår af handleplanen, er arbejdet med en tidlig, forebyggende og effektiv indsats for børn og unge i Frederiksberg Kommune rettesnoren for alt indhold i handleplanen. I den første afrapportering i 2021 får børneudvalget her en status på arbejdet med en fælles indsatstrappe på børne- og ungeområdet samt organisering.
Indsatstrappen
Arbejdet med en tidlig forebyggende indsats, herunder afdækning af indsatstrappen og tilbud, er i gangsat på tværs af børne- og ungeområdets forvaltning. Der skal ske en kortlægning af de eksisterende grundtilbud og en placering af tilbuddene på en fælles indsatstrappe. Der udestår fortsat et arbejde med at få beskrevet de grundtilbud, der skal placeres på indsatstrappen. Indsatstrappen bliver både publiceret som en plakat med et opslagsværk med tilbuddene samt i en digital klik-version, som vil være tilgængelig for alle relevante medarbejdere på børne- og ungeområdet. Der udestår en stor opgave mellem forvaltningen og BDO med at udbrede og implementere indsatstrappen og tilbuddene sammen med valg af et bekymringsværktøj (fx trivselslinealen) som fælles sprog blandt ledere og medarbejdere på tværs af børne- og ungeområdet.
Organisering
Magistraten drøftede på sit møde henholdsvis den 15. og den 22. juni 2020 et forslag om omlægning fra fire selvejende institutioner til to fleksible selvejende samarbejdsparter, der er faglig hovedmotor i hvert sit hus: Bülowsvej/Josephine Schneiders Hus som del af Børne-/familiehus og Allégården/Jens Jessens Vej som del af Ungehus. Det har efterfølgende været arbejdet med flere modeller til, hvordan kommunen kan omlægge den fremadrettede indsats til en mere forebyggende og tidlig indsats og færre anbringelser. Oplæg hertil har været drøftet i magistraten, børneudvalget og senest i kommunalbestyrelsen den 7. december 2020, hvor punktet blev begæret behandlet. Et flertal i kommunalbestyrelsen godkendte, at forvaltningen indleder dialog med de eksterne leverandører om, hvordan kommunens udgifter til anbringelsespladser kan nedbringes, idet det understreges, at der ikke er truffet nogen beslutning om tilbudsviften, og at en socialfaglig vurdering altid er afgørende.
Forvaltningen vender tilbage til udvalget i løbet af 2021, når drøftelserne med de eksterne leverandører er tilendebragt.
Det foreslås, at børneudvalget tager orientering om indsatstrappe og organisering til efterretning.
Fjerde del af sagsfremstillingen: Socialstyrelsens Task Force og mødeplan for statussager i 2021
Som et led i handleplanen har Frederiksberg Kommune indgået en aftale med Socialstyrelsens Permanente Task Force om at igangsætte et forløb i familieafdelingen. Forløbet er påbegyndt i november 2020 og har en forventet varighed på to år. Den Permanente Task Force er et samarbejde mellem Socialstyrelsen, Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) og Ankestyrelsen. Task Forcens forløb foregår parallelt med handleplanen og har til formål at undersøge, understøtte og kvalificere familieafdelingens allerede igangværende arbejde med at styrke lovmedholdeligheden og kvaliteten i sagsbehandlingen i familieafdelingen. Task Forcen ser på både den juridiske og socialfaglige kvalitet.
Task Force-forløb i Frederiksberg Kommune
Task Force-forløbet indeholder tre grundlæggende elementer: Kompetenceudvikling, analyserapport samt udarbejdelse af en udviklingsplan. Som led i Socialstyrelsens Task Force udbydes et obligatorisk kompetenceudviklende kursus i ’systematik i sagsbehandlingen’. Kurset indgår normalt som en del af Socialstyrelsens børnekatalog og udbydes af det eksterne konsulentfirma SPUK. Kurset afholdes over fire undervisningsgange i perioden november 2020 – januar 2021. Formålet med kurset er at øge den socialfaglige sagsbehandlingskvalitet i familieafdelingen gennem undervisning i øget fælles brug af systematik i det socialfaglige arbejde. Kurset har desuden til formål at sikre en mere ensartet praksis i sagsbehandlingen.
En anden central del af task forcens forløb er at udarbejde en analyserapport. Analyserapporten har til formål at belyse kommunens styrker og udfordringer og udarbejdes af Socialstyrelsens Permanente Task Force i perioden januar 2021 – maj 2021. Task Forcens analyserapport vil indeholde:
• Et billede af kommunens styrker og udfordringer på det samlede myndighedsområde for udsatte børn og unge.
• Konkrete anbefalinger til, hvor kommunen kan koncentrere indsatsen i det fremadrettede arbejde med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen.
• Støtte til at øge kvaliteten i sagsbehandlingen gennem en række redskaber, skræddersyet kompetenceudvikling, sparring og viden.
Analyserapport
Analyserapporten er baseret på tre ben: Dokumentindsamling, sagsgennemgang og interviews.
Indsamlingen af dokumenter har til formål at give Task Forcen et større indblik i familieafdelingens nuværende arbejdsgange og de politisk vedtagne målsætninger for børne- og ungeområdet i Frederiksberg Kommune. Derudover gennemføre task forcen i 1. kvartal 2021 fokusgruppeinterview med medarbejdere og ledere.
Analyserapporten er desuden baseret på et sagsudtræk af 20 sager. De 20 sager udtrækkes på baggrund af nogle på forhånd fastsatte kriterier og indeholder et bredt udsnit af de sagstyper, der findes i familieafdelingen fx anbringelse, familiebehandling, forebyggende indsats efter Lov om Social Service § 11, stk. 3.
De 20 udtrukne sager analyseres ud fra den enkelte sags generelle lovmedholdelighed samt overholdelse af de lovfastsatte tidsfrister. Derudover udvælger task forcen op til 10 af de i alt 20 sager til en yderligere dybdegående analyse. Denne del af analysen tager udgangspunkt i den socialfaglige kvalitet i de 10 udvalgte sager.
Sagsudtrækket og analysen af den enkelte sag sker på baggrund af alle aktiviteter i perioden december 2018 – december 2020. Det bemærkes derfor, at sagerne, der er udtrukket til analyserapporten, kan indeholde både genoprettede og endnu ikke genoprettede sager, da sagsgenopretningen forløber frem til juni 2021. Derudover vil analysen af de 20 sager tage udgangspunkt i en periode, der går forud for det nuværende genopretningsarbejde i familieafdelingen, hvorfor der må forventes at fremkomme eksempler på manglende lovmedholdelighed i sagerne, som det også fremgik af BDO’s oprindelige sagsgennemgang fra foråret 2019.
Som udgangspunkt er det almindelig praksis, at Den Permanente Task Force finder fejl i sagsbehandlingen. I andre kommuner har Task Forcen typisk fundet fejl i mellem 70-90 procent af sagerne. Det vil ligeledes ske i familieafdelingen i Frederiksberg Kommune, også selvom afdelingen har været i gang med sagsgenopretning i et år. Det skyldes, dels at familiearbejdet er komplekst med en række sagsbehandlingskridt, der er lovpligtige, og dels at genopretningen af familieafdelingen er en proces, der stadig er i gang.
.
Frederiksberg Kommune har ligesom mange andre kommuner et stort forbedringspotentiale. Børnesagsbarometeret viste fx, at den børnefaglige undersøgelse kun i 38 procent af sagerne var afsluttet inden for de påkrævede fire måneder, hvilket ikke er tilfredsstillende, selvom det svarer til landsgennemsnittet, hvor kun 34 procent af sagerne lever op til kravet. På samme måde lå Frederiksberg ligesom landsgennemsnittet med det resultat, at der i halvdelen af sagerne var sket den obligatoriske opfølgning senest tre måneder efter iværksættelse af ny foranstaltning. Det samlede Børnesagsbarometer indgik som bilag i sag 104 om status for familieafdelingens handleplan på børneudvalgets møde den 9. november 2020.
Udviklingsplan for Frederiksberg Kommune
Udviklingsplanen udarbejdes af forvaltningen i samarbejde med Socialstyrelsens Permanente Task Force.
Forvaltningens udkast til udviklingsplan vil indeholde en række forslag til fremadrettede initiativer og fokusområder til videreudvikling af sagsbehandlingskvaliteten i familieafdelingen. Udviklingsplanen vil have styrket fokus på den socialfaglige kvalitet, da Socialstyrelsen kontrollerer og kommer med læringspunkter både i forhold til den juridiske og den socialfaglige kvalitet.
Hensigten er at fusionere Socialstyrelsens anbefalinger og den nuværende handleplan for kvalitet i sagsbehandlingen, så der kun styres efter én plan.
Resultaterne af analyserapporten og den kommende udviklingsplan forventes præsenteret på børneudvalgets møde den 7. juni 2021.
Mødeplan for statussager i børneudvalget i 2021 (bilag 3)
På børneudvalgets møde den 23. november 2020 blev det besluttet, at børneudvalget skal have forelagt en mødeplan for statussager vedrørende handleplan for kvalitet i sagsbehandlingen i familieafdelingen i 2021. I handleplanen fremgår, at der skal gives fire politiske afrapporteringer i 2021 i henholdsvis januar, marts, juni og oktober. Det afspejles i mødedatoerne nedenfor.
Forslag til møder i børneudvalget med statussager
Møde den 18. januar 2021: Første statussag med oplæg fra BDO.
Møde den 22. marts 2021: Anden statussag.
Møde den 7. juni 2021: Tredje statussag inkl. oplæg fra Socialstyrelsens Task Force om analyserapporten og orientering om udviklingsplanen.
Møde den 11. oktober 2021: Fjerde statussag.
Oplæg på møde den 22. marts og 11. oktober 2021
Det foreslås, at børneudvalget drøfter, om der skal være oplæg på statusmøderne i marts og oktober 2021. Nedenfor er nævnt en række forslag til oplæg:
1. Gladsaxe Kommunes frikommuneforsøg på børneområdet med fokus på bl.a. brugertilfredshed og inddragelse af borgerens perspektiv.
2. Forskeroplæg ved Anne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker fra VIVE. Hun er pt. i gang med at undersøge målrettet støtte til forældre med anbragte børn, Børnefrikommuneforsøget samt tvangsanbringelse af helt små børn eller Mette Skovgaard Væver, lektor og leder af Center for Tidlig Indsats og Familieforskning på KU (medlem af Frederiksberg Kommunes mønsterbryderudvalg).
3. Københavns Kommune og deres Task Force-forløb ved vicedirektør Lise Stidsen Vandahl på møde den 22. marts 2021 forud for præsentation af Task Force-forløbets analyserapport i Frederiksberg Kommune i juni 2021.
4. Oplæg om et ønsket emne i relation til arbejdet i familieafdelingen ved fungerende familiechef Mie Andresen.
5. Oplæg om den borgeroplevede kvalitet ved Frederiksberg Kommunes borgerrådgiver.
Det anbefales, at børneudvalget tager status på Socialstyrens Task Force og mødeplan for statussager i 2021 til efterretning samt drøfter forslag til oplæg på møde den 22. marts 2021 og den 11. oktober 2021.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Børneudvalget, magistrat, kommunalbestyrelse
Resume
Børneudvalget har på møde den 30. november 2020 bedt om en redegørelse for, hvilke effektiviseringer der er indarbejdet i budgettet på familieområdet. Denne sagsfremstilling beskriver kort de effektiviseringer der er indarbejdet i budgettet samt den økonomiske genopretning, der er foretaget af familieområdet / det specialiserede børneområde - under børneudvalget.
Beslutning
Et flertal i Børneudvalget (Laura Lindahl, Alexandra Dessoy, Merete Winther Hildebrandt, Carina Høedt og Fasael Rehman) tog orienteringen til efterretning.
Et mindretal i Børneudvalget (Sine Heltberg, Malte Mathies Løcke, Daniel Panduro og Thomas Baark) kunne ikke tage sagen til orientering, henset til de store udfordringer i Familieafdelingen da de finde det uhensigtmæssigt at budgettilførslen i overslagsårene halveres. Idet der foreslås en stabil tilførsel af budget i overslagsår, svarende til niveauet for budget 2021.
Mindretallet i Børneudvalget begæret sagen i Kommunalbestyrelsen.
Indstilling
Børne- og ungeområdet indstiller, at punktet tages til orientering.
Sagsfremstilling
Børneudvalget har på møde den 30. november 2020 bedt om en redegørelse for, hvilke effektiviseringer der er indarbejdet i budgettet på familieområdet. Denne sagsfremstilling beskriver kort de effektiviseringer, der er indarbejdet i budgettet samt den økonomiske genopretning, der er foretaget af familieområdet / det specialiserede børneområde - under børneudvalget.
Det specialiserede børneområde under børneudvalget har i 2020 været i økonomisk ubalance som følge af overordnet fire forhold:
- Udgifter til flygtningebørn og -unge, hvis flygtningestatus er ophørt, men som stadig har behov for anbringelse/foranstaltning. Kommunen modtager dermed ikke refusion for udgiften, hvorfor der opstår en mindreindtægt i forhold til budgettet.
- En fortsat stigning i visitation af børn og unge til skoledagbehandling.
- Køb af eksterne døgnanbringelser på mere specialiserede tilbud.
- Dele af tidligere besluttede effektiviseringer fra budget 2019 og budget 2020 og deraf følgende reduceringer af budgettet, som området er forsinket med at implementere, blandt andet på grund af det intensive arbejde med handleplan for kvalitet i sagsbehandlingen i familieafdelingen.
Dette udgiftspres og det store arbejde med handleplanen for Familieafdelingen var baggrunden for der i budgetforliget blev foretaget en genopretning af budgettet.
De specialiserede områder blev tilført budget for at bringe budgetterne i balance, og områderne skulle selv bidrage til delvis finansiering af budgetgenopretningen gennem omlægning af de tidligere vedtagne effektiviseringer. Profilen i effektiviseringsinitiativerne blev revurderet således, at tidligere vedtagne men endnu ikke realiserede initiativer fik en ny profil, samtidig med at potentialet i tidligere vedtagne effektiviseringsinitiativer blev forøget. Løftet i budget blev primært finansieret via omdisponering af pris- og lønreguleringen fra kommunens øvrige institutioner.
Den samlede effekt i budgetperioden er vist i tabellen herunder:
Budgetgenopretning og effektiviseringer mio. kr. | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Budgetopretning inkl. nulstilling af tidligere effektiviseringer | 26,9 | 27,9 | 26,9 | 25,1 | 24,2 |
Tidligere vedtagne effektiviseringer - med ny forskudt profil | -3,5 | -6,7 | -6,7 | -6,7 | -6,7 |
Forøgelse af tidligere vedtagne effektiviseringer | 0,0 | -1,0 | -5,2 | -5,2 | -5,2 |
Omdisponering af pris- og lønregulering | -1,6 | -1,6 | -1,6 | -1,6 | -1,6 |
I alt | 21,8 | 18,7 | 13,5 | 11,7 | 10,8 |
I budgetforliget blev området tilført budget inklusive nulstilling af tidligere effektiviseringer på ca. 26,9 mio. kr. 2021, 27,9 mio. kr. i 2022, 26,9 mio. kr. i 2023, 25,1 mio. kr. i 2024 og 24,2 mio. kr. i 2025 i nye midler. Samtidig blev der indlagt en ny effektiviseringsprofil på 3,5 mio. kr. i 2021 stigende til 11,9 mio. kr. i 2025. Hertil kommer reduktionen vedrørende omdisponering af pris- og lønreguleringen på 1,6 mio. kr. årligt.
Som det fremgår af bilag 8a ”Uddybning af udskudte effektiviseringer under børneområdet” i bilag 8 (vedhæftet) til 2. finansielle orientering, Magistraten den 17. august 2020, sag nr. 280, så indebærer udmøntningen af effektiviseringerne, at der generelt skal arbejdes med anbringelse på mindre udgiftstunge anbringelsessteder med mindre grad af specialisering, herunder at der i anbringelsessager i højere grad bruges plejefamilier. Dette ændrer ikke på, at der altid foretages en individuel, konkret vurdering af barnets eller den unges behov. Det kombineres med, at der i videre udstrækning, som en del af omlægning til en tidlig forebyggende og mere effektiv indsats, arbejdes med forebyggelsesindsatser i hjem og skole/dagtilbud med henblik på, at behovet for støtte i øget omfang sikres på anden måde end ved anbringelse uden for hjemmet.
Indsatsen skal kombineres med en stram kontraktstyring ved alle nyanbringelser, hvor der ved udgiftstunge anbringelser er fokus på at arbejde med løbende opfølgning på anbringelsesudgiften i takt med, at der ses en udvikling for barnet eller den unge i anbringelsen. Endelig er det et mål, at flere anbragte unge med handicaps før de fylder 18. år vil kunne overgå til Frederiksberg Kommunes egne botilbud på voksenhandicapområdet (som er godkendt til unge under 18 år), hvilket i sig selv vil bidrage til en effektivisering i kommunen. En sådan ændring af anbringelsessted vil som udgangspunkt forudsætte samtykke fra såvel den unge som forældre.
Det forudsættes samtidig, at det aktuelle udgiftsniveau til forebyggelsesindsatser kan fastholdes.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Børneudvalget, magistrat, kommunalbestyrelse