Dagsordenspunkter
Pkt. 93 Forslag til beslutning fra rådmænd Mette Bang Larsen og Thyge Enevoldsen og kommunalbestyrelsesmedlemmer Bianca Vitting, Rasmus Holme Nielsen, Anja Lundtoft Thomsen og Tone B. Høybye om at omstrukturere ordblindeindsatsen på Frederiksberg folkeskoler
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til Undervisningsudvalget.
"Enhedslisten foreslår en omstrukturering af ordblindeindsatsen på Frederiksbergs folkeskoler, så flere børn med ordblindhed får glæde af en individuel og længerevarende indsats målrettet deres skriftsproglige vanskeligheder.
Mere konkret foreslår Enhedslisten en reorganisering af Læsekompetencecenter Frederiksberg, hvor de økonomiske midler der i dag bruges på forløbene der fysisk finder sted på Skolen på La Cours Vej, i stedet øremærkes til en indsats ude på Frederiksbergs folkeskoler i form af følgende aktiviteter:
- Læsekompetencecenterets rejsehold varetager intensive træningspas af børn fra samme skole i grupper af max 4 børn, der finder sted på børnenes egen skole.
- Læsekompetencecenterets rejsehold og personalet omkring barnet udarbejder en handleplan for barnet i fællesskab.
- Læsekompetencecenteret vejleder personalet omkring barnet i, hvordan de bedst støtter op om barnets udvikling efter endt træningspas.
De ansatte på Læsekompetencecenteret vil stadig være ansat og have en del af deres hverdag på Skolen på La Cours Vej.
I budget 2024 afsættes der desuden 457.852 kr. til uddannelse af en ordblindelærer til hver skole – som beregnet i notat af Skoleafdelingen den 13. juni 2022 om ”Styrkelse af ordblindeindsatsen i Frederiksberg Kommune.” Midlerne bruges til to moduler uddannelse på Københavns Professionshøjskole og til lærerens tid anvendt til uddannelse.
Ordblindelæreren på den enkelte skole får efter endt uddannelse til opgave at følge op på handleplanen i samråd med personalet omkring barnet, så den positive udvikling fortsætter efter Læsekompetencecenterets træningspas.
For at sikre en differentieret tidlig indsats, deltager ordblindelæreren desuden i tilrettelæggelse af undervisningen i 1. til 3. klasse med fokus på de børn, der måtte have behov for differentieret undervisning på grund af svære læsevanskeligheder.
Der afsættes et mindre beløb til opstart og drift af et netværk for ordblindelærere på tværs af Frederiksbergs folkeskoler, hvor der er rum til kollegial sparring. Formålet med netværket er vidensdeling på tværs, men skal også være med til at fastholde ordblindelærerne i deres job.
Begrundelse for forslag:
Ordblindhed er en vedvarende funktionsnedsættelse, som er forskellig fra barn til barn. Men fælles for dem er, at de klarer sig dårligere end andre unge i uddannelsessystemet, hvor de får lavere karakterer og har større risiko for aldrig at færdiggøre deres uddannelse. Disse børn har desuden risiko for at udvikle mistrivsel og skolevægring, hvis de ikke får den nødvendige støtte til deres faglige udvikling.
Der anslås at være 1 til 2 ordblinde elever pr. klasse i folkeskolen. Alle skoler formodes derfor kontinuerligt at have en gruppe diagnosticerede ordblinde elever fordelt på 4 til 9. klasse på i alt 30 til 35 elever.
I dag tilbydes et 8-ugers kursus til ordblinde børn i 3. og 4. klasse samt et 6-ugers kursus til børn i 6. og 7. klasse på Skolen på La Cours Vej, men personaleressourcerne knyttet til Læsekompetencecenter Frederiksberg er begrænsede og derfor kan ikke alle børn der kunne have gavn af tilbuddet tilbydes et forløb. I dag har Læsekompetencecenteret 3 ansatte og de er på begrænset tid.
For nogle børn med ordblindhed kan det faktum, at undervisningen sker på en anden skole end der hvor barnets hverdag normalt foregår, skabe unødvendig utryghed og forstærke følelsen af at være anderledes end kammeraterne, når barnet tages ud af sin klasse i 6-8 uger for at følge et undervisningsforløb på Skolen på La Cours Vej. Barnet går desuden glip af 6-8 ugers undervisning i alle fag, hvilket kan være en stressfaktor, når det faglige i forvejen er udfordrende.
Når barnet kommer tilbage til sin klasse efter et afsluttet forløb, kan der desuden mangle viden hos personalet omkring barnet, hvorfor der er en risiko for, at de nye vaner hos barnet går tabt uden den nødvendige opfølgning.
Vi henviser til Kompetencecenter for Læsning (KCL) i Aarhus Kommune for inspiration, da de har god erfaring med inddragelse af Kompetencecenterets konsulenter til udarbejdelse af en individuel handleplan – i samarbejde med lærerteamet omkring barnet. De har desuden erfaring med gruppeforløb i barnets eget læringsmiljø."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 94 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlemmerne Anja Lundtoft Thomsen, Bianca Vitting, Rasmus Holme Nielsen og Tone B. Høybye og rådmændene Mette Bang Larsen og Thyge Enevoldsen om at genindføre 1. maj som en fridag for kommunens ansatte
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til Magistraten.
"Enhedslisten foreslår at genindføre 1. maj som en fridag for kommunens ansatte.
Baggrund:
De ansatte i Frederiksberg Kommune skal have mulighed for at deltage i og markere Arbejdernes Internationale Kampdag, på lige fod med deres kollegaer i blandt andet Københavns kommune."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 95 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem Anders Storgaard, rådmand Nikolaj Bøgh, kommunalbestyrelsesmedlem Carina Høedt og rådmand Helle Sjelle om at frede Solbjerg Parkkirkegård
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til Miljø- og Trafikudvalget, idet udvalget anmodes om at inddrage Klima-, Plan- og Boligudvalget.
"Det Konservative Folkeparti foreslår:
- At Frederiksberg Kommune sammen med Danmarks Naturfredningsforening tager initiativ til at Solbjerg Parkkirkegård fredes.
- At Frederiksberg Kommune stopper planerne om at bebygge parken yderligere og i stedet bibeholder området som et grønt åndehul til gavn for byens borgere og naturen.
Begrundelse
Frederiksberg er Nordeuropas tættest befolkede kommune. Vores bys DNA er de grønne områder, der fra Frederiksberghave til Lindevangsparken giver Frederiksberg den unikke følelse af, at man er tæt på by, men alligevel aldrig langt væk fra naturen.
Derfor er et af de vigtigste politiske opgaver kommunalbestyrelsen har at værne om vores grønne områder, vores natur og vores rekreative områder. Hvis prisen for at byen vokser sker på bekostning af vores parker og grønne områder, så er prisen for høj.
I et høringssvar til den kommende temarevision om grøn omstilling af kommuneplanen 2021 påpeger Danmarks Naturfredningsforening at ”I de kommende år får vi brug for mange flere rekreative arealer, som næsten er umulige at finde, derfor skal vore eksisterende grønne område respekteres og ikke bruges til ny bebyggelse”. Specifikt peges der på udviklingsplanerne for Solbjerg Parkkirkegård med et ønske om, at kirkegårdene i kommunen fredes, så de ikke bebygges. I Det Konservative Folkeparti er vi helt enige.
Udviklingsplanerne for Solbjerg Parkkirkegård vil gradvist klippe dele af parken fra og i stedet bruge den til ny bebyggelse. Uden en fredning vil der ikke være noget naturligt stop for denne udvikling som gradvist kan risikere at æde sig ind på det som længe har været et stort grønt område. Ønsker i kommunen er mange og pladsen er trang og derfor er det en farlig tendens at bruge vores grønne områder hver gang ny bebyggelse af boliger skal placeres.
Et eksempel på problematikken ses tydeligt ved det kommende projekt for seniorboliger ud mod Søndre Fasanvej. Bebyggelsen af parken her går ikke blot imod kommunens udpegning af området til grønt Danmarkskort, men vil også blokere for planerne om en grøn vest-øst akse, hvor Frederiksberg Have, Søndermarken og Solbjerg Parkkirkegård vil udgøre et samlet grønt område. Fremfor at styrke naturen gennem et sammenhængende område vil byggeriet afskære aksen og blokere for en potentiel økologisk forbindelse.
For at tage hensyn til fremtidens frederiksbergborgere bør Solbjerg Parkkirkegård i lighed med Frederiksberghave og Søndermarken beskyttes mod nye byggeplaner. Solbjerg Parkkirkegård er et af de sidste af vores grønne områder, som ikke er fredet og en fredning ville være naturligt skridt for at beskytte parken. En sådan fredningssag kunne tage udgangspunkt i fredningen Assistenskirkegården i København, hvor Danmarks Naturfredningsforening beskyttede parken mod ny bebyggelse.
Derfor foreslår det Konservative Folkeparti, at Frederiksberg Kommune sammen med Danmarks Naturfredningsforening tager initiativ til, at hele området ved Solbjerg Parkkirkegård fredes og de eksisterende udviklingsprojekter stoppes, såfremt de går ud over eksisterende bebyggelse."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 96 Rokeringer i udvalg mv.
Resume
Den konservative gruppeformand Laura Lindahl har i mail af 9. maj 2023 oplyst om ønsket fordeling af udvalgsposter mv. i den konservative gruppe mv. med virkning fra den 16. maj 2023.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at den beskrevne fordeling og de deraf følgende rokeringer inden for udvalg mv. med virkning fra den 16. maj 2023 godkendes.
Sagsfremstilling
Den konservative gruppeformand Laura Lindahl har i mail af 9. maj 2023 oplyst følgende om ønsket fordeling af udvalgsposter i den konservative gruppe mv. med virkning fra den 16. maj 2023:
Magistraten | Michael Brautsch Alexandra Dessoy Nikolaj Bøgh Helle Sjelle Laura Lindahl | ||
Stående udvalg | Miljø-og Trafikudvalget Carina Høedt Anders Storgaard | Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget Laura Lindahl Fasael Rehman Trine Labuhn (Jacob Rosenberg som stedfortræder) | Socialudvalget Alexandra Dessoy Merete Winther Hildebrandt Michael Brautsch |
By- og Erhvervsstrategisk udvalg Anders Storgaard Nikolaj Bøgh Helle Sjelle | Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Merete Winther Hildebrandt Bent Isager-Nielsen | Børneudvalget Trine Labuhn (Jacob Rosenberg som stedfortræder) Fasael Rehman | |
Klima-, Plan-og Boligudvalget Anders Storgaard Carina Høedt Nikolaj Bøgh | Undervisningsudvalget Laura Lindahl Fasael Rehman | Ældre- og Omsorgsudvalget Alexandra Dessoy Bent Isager-Nielsen Merete Winther Hildebrandt | |
Kultur- og Fritidsudvalget Nikolaj Bøgh Brian Holm Helle Sjelle |
Dette indebærer følgende rokeringer:
Magistraten
Michael Brautsch indtræder, og Merete Winther Hildebrandt udtræder.
By- og Erhvervsstrategisk udvalg
Anders Storgaard og Nikolaj Bøgh indtræder, og Bent Isager-Nielsen og Trine Labuhn (Jacob Rosenberg som stedfortræder) udtræder.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
Merete Winther Hildebrandt indtræder, og Nikolaj Bøgh udtræder.
Børneudvalget
Trine Labuhn (Jacob Rosenberg som stedfortræder) indtræder, og Carina Høedt udtræder.
Kultur- og Fritidsudvalget
Nikolaj Bøgh indtræder, og Michael Brautsch udtræder.
Undervisningsudvalget
Laura Lindahl indtræder, og Nikolaj Bøgh udtræder.
Med hensyn til andre udvalg m.v. er oplyst følgende om fordelingen:
Erhvervsrådet Laura Lindahl Michael Brautsch | Musikudvalg Nikolaj Bøgh Helle Sjelle | Folkeoplysningsudvalget Brian Holm Helle Sjelle Nikolaj Bøgh | Frederiksberg Forsynings bestyrelse Michael Brautsch Fasael Rehman |
Dette indebærer følgende rokeringer:
Erhvervsrådet
Michael Brautsch indtræder, og Trine Labuhn udtræder.
Frederiksberg Forsynings bestyrelse
Michael Brautsch indtræder, og Laura Lindahl udtræder.
Folkeoplysningsudvalget
Nikolaj Bøgh indtræder, og Michael Brautsch udtræder.
Musikudvalg
Nikolaj Bøgh indtræder, og Michael Brautsch udtræder.
Endelig er aftalt mellem Det Konservative Folkeparti (C) og Enhedslisten (Ø) følgende rokering:
CTR
Fasael Rehman (C) indtræder, og Thyge Enevoldsen (Ø) udtræder.
ARC
Thyge Enevoldsen (Ø) indtræder, og Laura Lindahl (C) udtræder.
Forvaltningen kan bemærke, at valg af medlemmer til stående udvalg samt valg til de udvalg, kommissioner, bestyrelser og lignende, hvori kommunalbestyrelsen skal være repræsenteret, efter styrelsesloven har virkning for hele kommunalbestyrelsens funktionsperiode.
Det antages dog, at kommunalbestyrelsen på begæring kan fritage en person for et hverv for resten af funktionsperioden, når kommunalbestyrelsen skønner, at der er rimelig grund dertil. Der tilkommer i den forbindelse kommunalbestyrelsen et betydeligt skøn, og kommunalbestyrelsen vil således også kunne imødekomme en ind- og udtræden, der er begrundet i politiske forhold
Det bemærkes, at det er op til udvalgene mv. selv at vælge evt. nye formænd/næstformænd.
På den baggrund foreslår forvaltningen, at rokeringerne som anført godkendes.
Økonomi
Udgifter efter vederlagsbekendtgørelsen.
Borgmesterpåtegning
nej
Behandling
Kommunalbestyrelsen.
Pkt. 97 1. forventede regnskab 2023
Resume
Sagen indeholder forvaltningens første samlede prognose for regnskabsresultatet 2023. 1. forventede regnskab bygger på forventninger samt faktisk forbrug i årets første to måneder.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller,
- at 1. forventede regnskab 2023 tages til efterretning
- at følgende tillægsbevillinger meddeles under serviceudgifter:
- Merudgifter på driften i 2023 på 9,3 mio. kr. tillægsbevilges med modpost på puljen til uforudsete udgifter, jf. bilag 3,
- Fra overførselsudgifter til serviceudgifter flyttes der 6,6 mio. kr. i 2023 og 1,7 mio. kr. fra 2024 og frem. Ændringen er samlet set udgiftsneutral for kommunen. Derudover indarbejdes rammeneutrale omplaceringer indenfor og på tværs af udvalg i 2023 og frem, jf. bilag 3. Fra 2024 og frem indarbejdes ændringer i budget 2024,
- Overførsler mellem år opskriver 2024 med 5,7 mio. kr. med modpost på -5,7 mio. kr. i 2023, jf. bilag 3
- at følgende tillægsbevillinger meddeles under overførselsudgifter:
- Fra overførselsudgifter til serviceudgifter flyttes der 6,6 mio. kr. i 2023 og 1,7 mio. kr. fra 2024 og frem. Ændringen er samlet set udgiftsneutral for kommunen. Derudover indarbejdes rammeneutrale omplaceringer indenfor og på tværs af udvalg i 2023 og frem, jf. bilag 3. Fra 2024 og frem indarbejdes ændringer i budget 2024,
- at følgende ændringer af rådighedsbeløb godkendes under anlæg:
- Mindreudgifter inden for anlægsrammen på 59,3 mio. kr. i 2023, med modpost på den negative anlægspulje, jf. bilag 3,
- Merudgifter for 56,4 mio. kr. inden for anlægsrammen i 2024 og merudgifter for 1,2 mio. kr. inden for anlægsrammen i 2025 der indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024,
- Merudgifter under brugerfinansieret anlæg for 16,1 mio. kr. i 2023, der tillægsbevilges med modpost på byggekredit jf. bilag 7 med henvisning til bilag 3 vedrørende det finansielle område,
- Mindreudgifter under brugerfinansieret anlæg for 13,5 mio. kr. i 2024, indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024,
- Mindreudgifter under brugerfinansieret anlæg for 2,6 mio. kr. i 2025, indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024,
- Mindreforbrug udenfor anlægsrammen for 27,2 mio. kr. i 2023, der tillægsbevilges på med modpost på byggekredit jf. bilag 7 med henvisning til bilag 3 vedrørende det finansielle område,
- Merforbrug uden for anlægsrammen for 27,2 mio. kr. i 2024, der indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024.
- Merindtægter uden for anlægsrammen for 29 t. kr. i 2023 med modpost på kassen.
- Mindreindtægter uden for anlægsrammen for 29 t. kr., der indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024.
- at følgende tillægsbevillinger meddeles under finansielle poster med modpost på kassen:
- Nettomerindtægter under kommunes indtægtsside på 20,4 mio. kr. i 2023, jf. bilag 3,
- Nettomindreindtæger for 76,5 mio. kr. under lånoptagelse og afdrag på lån i 2023, jf. bilag 3
- Nettomindreudgifter på 72 mio. kr. i 2023 vedr. finansforskydninger, jf. bilag 3
- Mindreudgifter på klimalån på de brugerfinansierede områder i 2023 på 0,6 mio. kr. tillægsbevilges med modpost på kassen, jf. bilag 3.
Magistraten anmodede Klima-, Plan- og Boligudvalget, Socialudvalget og Miljø- og Trafikudvalget om at udarbejde forslag til modgående tiltag inden for deres respektive udvalg til at sikre budgetoverholdelse til Magistratens behandling.
Sagsfremstilling
Forventede regnskaber indeholder en fuld gennemgang og beskrivelse af kommunens aktuelle økonomiske situation i indeværende år, samt en række tekniske omplaceringer og tillægsbevillinger. For at øge tilgængeligheden og formidlingen er formatet for de forventede regnskaber opsat, så den tekniske del er adskilt fra selve gennemgangen af Frederiksbergs Kommunens økonomi.
Selve prognosen og status på kommunens økonomi fremgår i vedlagte planchesæt (bilag 1). Her indgår gennemgang af udfordringer og løsningsforslag. Planchesættet vil blive gennemgået med mulighed for spørgsmål på Magistratens møde 8. maj 2023. Derudover vil der i de enkelte udvalg blive gennemgået et planchesæt med fokus på udvalgets økonomi. Udvalgsgennemgangene fremgår af bilag 2. Den mere tekniske del i form af bevillingsmæssige ændringer fremgår af bilag 3. Derudover er der en række bilag med oversigter og samtlige afvigelser vedlagt sagen.
Nedenfor er en helt kort gennemgang af hovedpointerne i 1. forventede regnskab 2023 på service, overførsler og anlæg. Sidst er en læsevejledning til bilagene vedlagt denne sag.
Serviceudgifter
Kommunens servicedrift i 2023 er udfordret. De forventede merudgifter på service ekskl. udgifter relateret til Ukraine er i 1. forventede regnskab 2023 16,8 mio. kr. Hertil kommer forventede udgifter til at dække modtagelse af ukrainske flygtninge, som i 1. forventede regnskab er opgjort til 28,9 mio. kr. Der blev ved budgetvedtagelsen afsat en pulje på 22 mio. kr., hvoraf halvdelen forudsattes finansieret af kompensation fra staten. En afklaring af statslig kompensation afventer forhandlingerne om årets økonomiaftale mellem regeringen og KL.
I 1. forventede regnskab 2023 indgår også et risikospænd ift. udgifter der endnu ikke er realiseret, men hvor der er en risiko for at udgifterne vil realisere sig i løbet af året. Aktuelt er dette risikospænd 0-25 mio. kr.
Den forventede afvigelse, risikospænd og udgifter relateret til Ukraine beløber sig samlet til ca. 20-60 mio. kr. og til at imødegå dette er puljen til uforudsete udgifter, der aktuelt er på ca. 25 mio. kr. Samlet er det forventede resultat ca. -5 til +35 mio. kr.
Der er derfor behov for at iværksætte tiltag, der kan reducere det forventede merforbrug eller mindske risikospændet.
Udgangspunktet er at de enkelte udvalg skal styre efter at overholde deres budget. Det indstilles derfor at udvalg der har forventede merudgifter i 1. forventede regnskab 2023 udarbejder modgående tiltag. Efter tillægsbevillinger drejer det sig om Klima-, Plan- og Boligudvalget, Socialudvalget og Miljø- og Trafikudvalget, der skal udarbejde modgående tiltag for hhv. 3,9m mio. kr., 9,4 mio. kr. og 5,7 mio. kr. Udvalgene behandler deres modgående tiltag på udvalgsmøder 12. juni 2023.
Overførselsudgifter
Overførselsudgifterne udviser forventede merudgifter for 2,6 mio. kr. I afvigelsen indgår forventning om en positiv midtvejsregulering på 29 mio. kr.
For en uddybning af overførselsudgifter henvises til bilag 1 og 2.
Anlæg
Frederiksberg Kommunes anlægsramme er i 2023 på 345 mio. kr. Der er aktuelt iværksat anlægsprojekter for mere end rammen, hvilket styringsmæssigt følger kommunens principper, da der erfaringsmæssigt kommer forskydninger ud af året. I 1. forventede regnskab 2023 forskydes der således for ca. 59 mio. kr. til 2024 og 2025. I den resterende del af året skal der findes yderligere forskydninger for ca. 77 mio. kr., hvilket vurderes at ligge i et fornuftigt leje. Det indebærer ligeledes at såfremt der skal findes ramme til yderligere projekter i indeværende år, skal der tilsvarende forskydes projekter og ramme til efterfølgende år. For yderligere uddybning af forskydningerne i 1. forventede regnskab henvises til bilag 6 og 7.
Opfølgning på rammebesparelse
I budget 2023 gennemførtes en rammereduktion af alle institutioners og afdelingers løn- og overheadbudgetter på 1,0 pct. i 2023 med undtagelse af daginstitutioner og skoler korrigeret for skoleår. Det har været op til den enkelte institution/afdeling at udmønte rammebesparelsen i lyset af de lokale rammevilkår. Som en del af beslutningen vedrørende budgettet besluttedes det, at der skulle følges op på rammereduktionen ifm. de forventede regnskaber. Der er fulgt op på hvorledes rammereduktionen er udmøntet, og opfølgningen kan ses i udvalgsgennemgangene på de relevante udvalg.
Bilagsoversigt:
Til sagen om 1. forventede regnskab 2023 er en række bilag, der uddyber og beskriver ovenstående forhold. Bilagene er:
- 1. forventede regnskab 2023 – gennemgang til Magistraten: Planchegennemgang af den samlede økonomi – service-, overførsels- og anlægsudgifter. Beskrivelse af udfordring, finansiering og løsningsforslag.
- Samlet udvalgsgennemgang: Uddybende gennemgang af de enkelte fagudvalg i plancher.
- Notat om bevillingsmæssige ændringer: Gennemgang af bevillingsmæssige ændringer i form af udgiftsneutrale omplaceringer, tillægsbevillinger og driftsoverførsler på hhv. service-, overførsels- og anlægsudgifter
- Bevillingsoversigt: Økonomioversigt fordelt på udvalg.
- Strukturel balance, resultat og kassebeholdning: Økonomioversigt over kommunens finansielle status.
- Anlægsafvigelser fordelt på udvalg: Økonomioversigt over anlægsområdet.
- Beskrivelser af afvigelser på anlægsprojekter: Uddybende oversigt over de enkelte anlægsprojekter
Økonomi
Sagens økonomiske konsekvenser fremgår af bilag 1-7.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten og alle fagudvalg.
Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 122:
Direktionen indstiller,
- at 1. forventede regnskab 2023 tages til efterretning
- at følgende tillægsbevillinger meddeles under serviceudgifter:
- Merudgifter på driften i 2023 på 9,3 mio. kr. tillægsbevilges med modpost på puljen til uforudsete udgifter, jf. bilag 3,
- Fra overførselsudgifter til serviceudgifter flyttes der 6,6 mio. kr. i 2023 og 1,7 mio. kr. fra 2024 og frem. Ændringen er samlet set udgiftsneutral for kommunen. Derudover indarbejdes rammeneutrale omplaceringer indenfor og på tværs af udvalg i 2023 og frem, jf. bilag 3. Fra 2024 og frem indarbejdes ændringer i budget 2024,
- Overførsler mellem år opskriver 2024 med 5,7 mio. kr. med modpost på -5,7 mio. kr. i 2023, jf. bilag 3
- at følgende tillægsbevillinger meddeles under overførselsudgifter:
- Fra overførselsudgifter til serviceudgifter flyttes der 6,6 mio. kr. i 2023 og 1,7 mio. kr. fra 2024 og frem. Ændringen er samlet set udgiftsneutral for kommunen. Derudover indarbejdes rammeneutrale omplaceringer indenfor og på tværs af udvalg i 2023 og frem, jf. bilag 3. Fra 2024 og frem indarbejdes ændringer i budget 2024,
- at følgende ændringer af rådighedsbeløb godkendes under anlæg:
- Mindreudgifter inden for anlægsrammen på 59,3 mio. kr. i 2023, med modpost på den negative anlægspulje, jf. bilag 3,
- Merudgifter for 56,4 mio. kr. inden for anlægsrammen i 2024 og merudgifter for 1,2 mio. kr. inden for anlægsrammen i 2025 der indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024,
- Merudgifter under brugerfinansieret anlæg for 16,1 mio. kr. i 2023, der tillægsbevilges med modpost på byggekredit jf. bilag 7 med henvisning til bilag 3 vedrørende det finansielle område,
- Mindreudgifter under brugerfinansieret anlæg for 13,5 mio. kr. i 2024, indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024,
- Mindreudgifter under brugerfinansieret anlæg for 2,6 mio. kr. i 2025, indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024,
- Mindreforbrug udenfor anlægsrammen for 27,2 mio. kr. i 2023, der tillægsbevilges på med modpost på byggekredit jf. bilag 7 med henvisning til bilag 3 vedrørende det finansielle område,
- Merforbrug uden for anlægsrammen for 27,2 mio. kr. i 2024, der indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024.
- Merindtægter uden for anlægsrammen for 29 t. kr. i 2023 med modpost på kassen.
- Mindreindtægter uden for anlægsrammen for 29 t. kr., der indarbejdes i budgetforslaget til budget 2024.
- at følgende tillægsbevillinger meddeles under finansielle poster med modpost på kassen:
- Nettomerindtægter under kommunes indtægtsside på 20,4 mio. kr. i 2023, jf. bilag 3,
- Nettomindreindtæger for 76,5 mio. kr. under lånoptagelse og afdrag på lån i 2023, jf. bilag 3
- Nettomindreudgifter på 72 mio. kr. i 2023 vedr. finansforskydninger, jf. bilag 3
- Mindreudgifter på klimalån på de brugerfinansierede områder i 2023 på 0,6 mio. kr. tillægsbevilges med modpost på kassen, jf. bilag 3.
Direktionen indstiller, at fagudvalgene tager orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning.
Beslutning fra Børneudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 45:
Børneudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning.
Beslutning fra Miljø- og Trafikudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 90:
Miljø- og Trafikudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning.
Beslutning fra Ældre- og Omsorgsudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 38:
Ældre- og Omsorgsudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning.
Beslutning fra Kultur og Fritidsudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 52:Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning.
Beslutning fra Klima-, Plan- og Boligudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 65:Klima-, Plan- og Boligudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning, idet der forelægges en sag på udvalget den 12. juni 2023 med forslag, der har til henblik at sikre budgetoverholdelse i indeværende år.
Beslutning fra Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 33:
Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning.Beslutning fra Socialudvalget 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 40:
Socialudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2023 til efterretning efter en længere drøftelse af årsagerne til merudgifterne, de mulige usikkerhedsfaktorer og de mulige løsningsmuligheder - som skal præsenteres for Socialudvalget den 12. juni 2023.
Pkt. 98 Forslag til beslutning fra rådmand Jan E. Jørgensen om undersøgelse af kriminalitetsniveauet i de enkelte områder af hovedstaden
Resume
Københavns Kommune foretager og udgiver årligt en tryghedsundersøgelse, som afdækker trygheden og kriminalitetsniveauet i de enkelte dele af Københavns Kommune. Undersøgelsen er baseret på kriminalitetsstatistikker og en spørgeundersøgelse foretaget af et repræsentativt udsnit af borgere bosiddende i Københavns Kommune.
Rådmand Jan E. Jørgensen har fremsat forslag om, at Frederiksberg Kommune skal rette henvendelse til Københavns Kommune med henblik på at blive omfattet af Københavns Kommunes undersøgelse fremover.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte beslutningsforslaget som indstillet af Magistraten.
Indstilling
Magistraten indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes, således at der rettes henvendelse til Københavns Kommune for at afsøge hvorvidt og på hvilke vilkår Frederiksberg Kommune kan blive omfattet af undersøgelsen. Hvis der er merudgifter forbundet hermed, besluttes Frederiksberg Kommunes evt. deltagelse i forbindelse med budgetprocessen.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen oversendte den 29. august 2022 følgende beslutningsforslag fra rådmand Jan E. Jørgensen om undersøgelse af kriminalitetsniveauet i de enkelte områder af hovedstaden:
”Venstre foreslår, at Frederiksberg Kommune retter henvendelse til Københavns Kommune med henblik på at blive omfattet af Københavns Kommunes undersøgelse af kriminalitetsniveauet i de enkelte områder af hovedstaden som beskrevet i vedlagte artikel fra Berlingske.”
Forvaltningens bemærkninger
Københavns Kommunes årlige tryghedsundersøgelse følger grundlæggende udviklingen på to områder:
- Forskellige aspekter af københavnernes tryghedsoplevelser
- Registrerede politianmeldelser for borgervendt kriminalitet og udvalgte kriminalitetstyper
Tryghedsundersøgelsen er udarbejdet af Epinion og følger udviklingen som helhed og i de enkelte bydele af Københavns Kommune. Tryghedsundersøgelsen giver således mulighed for at anvende og sammenligne resultater for de enkelte bydele i Københavns Kommune. Undersøgelsen kan anvendes til at målrette tiltag til forebyggelse af tryghed i bestemte områder af kommunen.
Forvaltningen vurderer efter kontakt med Epinion, at det vil koste omkring 150-220.000 kr. årligt/pr. undersøgelse, hvis Frederiksberg Kommune skal indgå som bydel i Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse.
Det skyldes, at der vil skulle indsamles og bearbejdes et relativt stort antal besvarelser og data fra borgerne i Frederiksberg Kommune for at sikre statistisk sikkerhed i forhold til indbyggertallet i kommunen.
I ovennævnte pris er indhentning og bearbejdning af kriminalitetsstatistikker fra Rigspolitiet ikke indeholdt, hvilket Frederiksberg Kommune enten selv skal stå for (som Københavns Kommune hidtil har gjort) eller betale Epinion yderligere for at forestå.
Forvaltningen kan ikke pege på finansiering til deltagelse i Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse inden for det eksisterende administrative budget.
Forvaltningen kan tilføje, at Københavns Kommune har oplyst, at forespørgsel om at deltage i tryghedsundersøgelsen i givet fald skal behandles politisk i Københavns Kommune.
Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse 2022 er vedlagt som bilag.
Økonomi
Udover prisen på deltagelse i selve tryghedsundersøgelsen, som angivet ovenfor, vil der endvidere skulle bruges visse administrative ressourcer i forbindelse med at bistå Epinion med nødvendige oplysninger til udarbejdelse af undersøgelsen samt at indhente og bearbejde kriminalitetsstatistikker fra Rigspolitiet.
Borgmesterpåtegning
Nej.
Behandling
Magistraten og Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 6. marts 2023, pkt. 53:
Forvaltningen indstiller, at beslutningsforslaget ikke tiltrædes, idet der ikke er afsat finansiering til udarbejdelse af den foreslåede tryghedsundersøgelse for Frederiksberg Kommune.
Beslutning fra Magistraten 2022-25, 6. marts 2023, pkt. 53:
Sagen blev sendt retur til forvaltningen til yderligere kvalificering.
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 113:
Forvaltningen indstiller, at beslutningsforslaget ikke tiltrædes, idet der ikke er afsat midler hertil i budgettet.
Beslutning fra Magistraten 2022-25, 1. maj 2023, pkt. 113:
Magistraten indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes, således at der rettes henvendelse til Københavns Kommune for at afsøge hvorvidt og på hvilke vilkår Frederiksberg Kommune kan blive omfattet af undersøgelsen. Hvis der er merudgifter forbundet hermed, besluttes Frederiksberg Kommunes evt. deltagelse i forbindelse med budgetprocessen.
Pkt. 99 Ligestillingsredegørelse 2023
Resume
Hvert 3. år skal kommuner og regioner senest den 1. juni indsende en ligestillingsredegørelse til Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet. Forslag til Frederiksberg Kommunes ligestillingsredegørelse fremgår af denne sag.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller, at forslag til ligestillingsredegørelse for Frederiksberg Kommune indsendes til ministeriet, idet Magistraten understregede vigtigheden af, at der målrettet og ambitiøst arbejdes med ligestillingsperspektivet i hele organisationen, og at der ligeledes generelt arbejdes videre med allerede igangsatte og også gerne nye projekter på området.
Sagsfremstilling
Alle kommuner, regioner og staten skal efter ligestillingslovens §§ 5 og 5 a indberette en ligestillingsredegørelse om deres arbejde med ligestilling hvert tredje år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2023. I ligestillingsredegørelsen skal der redegøres for perioden 1. juni 2020 til 31. maj 2023.
Formålet med ligestillingsredegørelserne er:
- At monitorere, sammenligne og fremme ligestillingsindsatser i det offentlige
- At synliggøre indsatsen over for borgere og andre interesserede aktører
- At indsamle god praksis som inspiration til myndighedernes videre arbejde med ligestilling.
Redegørelsen er udarbejdet af HR i samarbejde med områderne. I 2020 ændrede ministeriet afrapporteringsformen en anelse, så der i redegørelsen nu sættes særligt fokus på et tema inden for kommunernes kerneydelser. Temaet skifter fra gang til gang. I 2020 var temaet beskæftigelsesindsats for indvandrere fra ikke-vestlige lande og i år har ministeriet valgt at dykke ned i temaet "kvinder og mænds brug af sundhedsydelser og sundhed generelt i kommunen". Forebyggelsen i Sundhedscentret og den tværgående gruppe der er nedsat til udmønte sundhedspolitikken (Sundhedspolitikgruppen) har således bidraget særligt til denne ligestillingsredegørelse.
Væsentlige konklusioner fra redegørelsen er følgende:
- Generelt set er der 69% kvinder og 31% mænd ansat i Frederiksberg kommune, som dermed får en mere ligelig fordeling end kommuner i resten af landet, som gennemsnitligt har en fordeling på 76,5% kvinder og 23,5% mænd.
- Den generelle kønsfordeling afspejles blandt lederne hvor 67% er kvinder (i forhold til 69% blandt alle ansatte). Denne afspejling er bedre end resten af landet som i gennemsnit har 71% kvindelige ledere (i forhold til 76,5% blandt alle ansatte).
- For cheferne opgjort af KRL på nivau 1 og 2 udgør kvinderne 50% mod cirka 45% i 2020. Det skal bemærkes, at gruppen kun udgør 24 personer, hvorfor bevægelser i denne gruppen har stor betydning for %-fordelingen.
- Ved ansættelse af såvel ledere som medarbejdere søges der så vidt muligt sikret en rimelig kønsfordeling. Dog er kvalifikationer altid udgangspunktet.
- Der er færre af de kvindelige ansatte 34%, som arbejder på deltid end i resten af landet (44%). Andelen af mænd på deltid (22,3%) ligger tættere på landsgennemsnittet (20,5%).
- Generelt set er der væsentlig færre mænd som benytter sig af sundhedstilbud. I aldersgruppen 30-39 år er det særlig udtalt. I denne aldersgruppe er går mænd i gennemsnit kun til lægen 4 gange om året mens det for kvinder er 9,7. Det samme mønster tegner sig for bruge af psykologhjælp. Denne "skæve fordeling" af kvinder og mænds brug af sundhedstilbud svarer til resten af landet.
Udkast til redegørelsen er bilagt.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser som følge af denne sag.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den 1. og den 8. maj og kommunalbestyrelsen den 15. maj 2023.
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 114:
HR indstiller, at forslag til ligestillingsredegørelse for Frederiksberg Kommune indsendes til ministeriet.
Beslutning fra Magistraten 2022-25, 1. maj 2023, pkt. 114:
Magistraten udsatte sagen efter drøftelse.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 124:
HR indstiller, at forslag til ligestillingsredegørelse for Frederiksberg Kommune indsendes til ministeriet.
Beslutning fra Magistraten 2022-25, 8. maj 2023, pkt. 124:
Magistraten indstiller, at forslag til ligestillingsredegørelse for Frederiksberg Kommune indsendes til ministeriet, idet Magistraten understregede vigtigheden af, at der målrettet og ambitiøst arbejdes med ligestillingsperspektivet i hele organisationen, og at der ligeledes generelt arbejdes videre med allerede igangsatte og også gerne nye projekter på området.
Pkt. 100 Frigivelse af anlægsmidler - Magneten
Resume
Der blev i september 2021 (Jf. sag nr. 323 for KB den 27. september 2021) frigivet 0,7 mio. kr., som blev afsat i anlægsbevilling i budget 2020 til etablering af skærmede arealer på Magneten. Ved forberedelse af projektet om de skærmede arealer blev det klart, at der var behov for brandsikringstiltag for, at Magneten kan leve op til den korrekte brandkategori, og der blev derfor afsat yderligere 1,7 mio. kr. 3. forventede regnskab 2022. Det vil sige et samlet budget på 2,4 mio. kr. I forbindelse med frigivelse af de 1,7 mio. kr. er der udarbejdet nyt budget fra kommunens rådgivere på projektet, og den samlede udgift til brandsikringstiltag og skærmede arealer er vurderet til 2,95 mio. kr. Det vil sige 0,55 mio. kr. mere end, der er afsat. Begrundelsen for fordyrelsen er dels øgede omkostninger til brandrådgivere, samt at mange af borgerne på Magneten er sårbare overfor larm og uro, og at en stor del af arbejdet derfor skal foregå udenfor normal arbejdstid. Den øgede udgift på 0,55 mio. kr. vil blive finansieret af rådighedsbeløbet vedr. projektet "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023".
Etablering af skærmede arealer og brandsikringstiltag sker i samme byggeprojekt.
I nærværende sag indstilles, at rådighedsbeløb til brandsikringstiltag på Magneten på 1,7 mio. kr., samt den øgede udgift på 0,55 mio. kr. frigives
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Socialudvalget
1. indstiller, at den øgede udgift på 0,55 mio. kr. finansieres af rådighedsbeløbet vedr. projektet "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023", og
2. indstiller, at der meddeles anlægsbevilling på 2,25 mio. kr. til brandsikringstiltag på Magneten, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023 på 1,7 mio. kr. og med 0,55 mio. kr. af rådighedsbeløbet vedr. "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023".
Sagsfremstilling
Ved budget 2020 blev der afsat 0,7 mio. kr. i anlægsbudget til etablering af skærmede arealer – primært til yngre borgere med autisme - på Magneten. I forbindelse med opstart af projektet i 2021 blev det opdaget, at der er behov for at opgradere Magnetens brandkategori med flere brandsikringstiltag. Udgiften til brandsikringstiltagene blev i 2021 vurderet til ca. 1,7 mio. kr. og beløbet blev afsat i 3. forventede regnskab dvs. samlet udgift på 2,4 mio. kr.
Den samlede udgift til etablering af 2 skærmede arealer og brandsikringstiltag er nu blevet konkretiseret i 2023 og er vurderet til 2,95 mio. kr. Begrundelsen for fordyrelsen er dels øgede omkostninger til brandrådgivere, samt at mange af borgerne på Magneten er sårbare overfor larm og uro, og at en stor del af arbejdet derfor skal foregå udenfor normal arbejdstid.
Den øgede udgift på ca. 0,55 mio. kr. vil blive finansieret indenfor rådighedsbeløbet vedr. "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023".
Behovet for flere skærmede arealer er koblet til etableringen af botilbuddet Betty i 2020, hvor der er plads til flere borgere og flere borgere med autisme. Der er en løbende tilgang til det specialiserede socialområde af yngre borgere med autisme. Herved er der opstået et behov for flere individuelle pladser til dagsaktiviteter for borgere med autisme på Magneten.
Brandsikringstiltagene, samt de skærmede arealer forventes at være klar til brug i 3. kvartal 2023. Der er særligt fokus på, at de skærmede arealer bliver færdige så hurtigt som muligt, idet der er 2 borgere, som står for at skulle tage dem i brug, og starte på Magneten efter sommerferien 2023.
Økonomi
Der meddeles anlægsbevilling på 2,25 mio. kr. til brandsikring af Magneten (Center for Social Virksomhed), finansieret med 1,7 mio. kr. af det afsatte rådighedsbeløb til formålet i 2023 og med 0,55 mio. kr. af rådighedsbeløb vedr. "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023".
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Socialudvalget den 17. april, Magistraten den 1. maj og kommunalbestyrelsen den 15. maj 2023.
Historik
Indstilling 17. april 2023, pkt. 31:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Socialudvalget
- indstiller, at den øgede udgift på 0,55 mio. kr. finansieres af rådighedsbeløbet vedr. projektet "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023", og
- indstiller, at der meddeles anlægsbevilling på 2,25 mio. kr. på Socialudvalgets område til brandsikringstiltag på Magneten, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023 på 1,7 mio. kr. under Socialudvalget og med 0,55 mio. kr. af rådighedsbeløbet på Magistratens område vedr. "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023".
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 116:
Socialudvalget
- indstiller, at den øgede udgift på 0,55 mio. kr. finansieres af rådighedsbeløbet vedr. projektet "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023", og
- indstiller, at der meddeles anlægsbevilling på 2,25 mio. kr. til brandsikringstiltag på Magneten, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023 på 1,7 mio. kr. og med 0,55 mio. kr. af rådighedsbeløbet vedr. "Midler afsat til projektering af nye anlæg i 2023".
Pkt. 101 Bevilling af midler til nyt forskningsprojekt TIES - tillid i resocialiserende samtaler
Resume
Forskningsprojektet TIES, ”Tillid I (re)socialisErende Samtaler #TIES”, skal styrke tilliden mellem socialt udsatte borgere og medarbejdere. Projektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Café Exit og Bofællesskabet Lioba på Frederiksberg og er støttet af Veluxfonden med 5,5 mio. kr. og er udvalgt blandt 68 ansøgninger. Godt 0,5 mio. kr. vedrører Bofællesskabet Lioba. Med denne sag orienteres om projektet og der søges en udgiftsneutral tillægsbevilling jf. kommunens principper for økonomistyring.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Socialudvalget
1. tog orientering om projekt TIES til efterretning og
2. indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på Socialudvalgets område på 168.861 kr. i 2023, 172.238 kr. i 2024 og 175.683 kr. i 2025 på baggrund af bevillingen fra Velux Fonden.
Sagsfremstilling
Projektet TIES - ”Tillid I (re)socialisErende Samtaler #TIES”, er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Café Exit og Bofællesskabet Lioba på Frederiksberg. Projektet er et forsknings- og udviklingsprojekt og har til formål at fremme forståelse af tillid mellem medarbejdere og beboere på (re)socialiserende institutioner, samt medvirke til at omsætte denne viden til pædagogiske værktøjer for praktikere.
Bevillingen er givet under VELUX FONDENs humanvidenskab og praksisprogram og er samlet på ca. 5,5 mio. kr. Heraf vedrører 516.782 kr. Bofællesskabet Lioba fordelt over årene 2023-2025, se den nærmere periodisering af tilskuddet i økonomiafsnittet nedenfor.
På bofællesskabet Lioba er tillid et nøgleord i arbejdet med mennesker i socialt udsatte positioner. Botilbuddet Lioba tilbyder ophold efter servicelovens §107 (midlertidigt botilbud) og §108 (længerevarende botilbud), hvor målgruppen er borgere med dobbeltdiagnose (sindslidelse og misbrug) og hertil ofte somatiske problemstillinger. Bofællesskabet er en del af de socialpsykiatriske botilbud i Socialafdelingen i Frederiksberg Kommune, hvor der dagligt arbejdes med dilemmaet om både at støtte og rådgive – og samtidig stille krav.
Med afsæt i video-og lydoptagelser undersøger TIES, hvordan tillid som interaktionelt fænomen skabes eller mistes i samtaler mellem medarbejdere og beboere på (re)socialiserende institutioner. Derudover undersøger projektet, hvilke indikatorer på tillid eller mistillid, der kan identificeres og omsættes til pædagogiske værktøjer for praktikere. Disse værktøjer vil klæde personalet på till at føre tillidsfulde samtaler, der inddrager og understøtter udsatte borgere til at realisere egne mål, deltage i meningsfulde fællesskaber og understøtte borgerens handlekraft. TIES undersøger dermed interaktionen mellem borger og medarbejder gennem hele dagens gøremål – i og udenfor bofællesskabet.
Frederiksberg Kommune har en klar målsætning om – og arbejder allerede med – at styrke tilliden mellem socialt udsatte borgere og medarbejdere. Dette afspejles bl.a. i (den kommende) Udsattepolitik 2023 – 2026 hvor der tages udgangspunkt i den enkelte borgers håb, ønsker og drømme, og i at bringe socialt udsatte ind i fællesskabet. Denne vision kan kun realiseres, hvis der er et tillidsfuldt samarbejde mellem borger og medarbejder.
Derudover afspejles det i VUM 2 metoden, hvormed Frederiksberg Kommunes Socialafdeling arbejder med at udrede borgere. VUM 2 metoden lægger vægt på borgerens egne ressourcer og motivation, og tillid er her en forudsætning for at kunne hjælpe borgeren – og ikke mindst en vigtig faktor i det fortsatte arbejde med socialt udsatte i Frederiksberg Kommune.
Økonomi
Velux Fonden har givet en samlet bevilling på 5.499.766 kr. i den samlede projektperiode, hvor Frederiksberg Kommunes andel udgør 516.782 kr. fordelt med 168.861 kr. i 2023, 172.238 kr. i 2024 og 175.683 kr. i 2025 Bevillingen fra Velux Fonden er gældende i perioden fra 14. november 2022 og udløber den 14. november 2027 (bilag 1). Udgifterne i Frederiksberg Kommune afholdes i perioden 1. januar 2023 til 31. december 2025. Midlerne anvendes til frikøb af eksisterende medarbejdere på Lioba. Der henvises til vedlagte bevillingsskema (bilag 2).
Midlerne tildeles til Københavns Universitet, som i praksis administrerer bevillingen, hvorfor Frederiksberg Kommune ikke skal afløfte fondsmoms.
Frederiksberg Kommune medfinansierer projektet med 457.472 kr. i den samlede projektperiode. Disse midler findes inden for udvalgets (institutionens) eksisterende budget.
Bevillingen er udgiftsneutral for Frederiksberg Kommune.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Socialudvalget, Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 17. april 2023, pkt. 32:
Social-, Sundheds og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Socialudvalget
- tager orientering om projekt TIES til efterretning og
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på Socialudvalgets område på 168.861 kr. i 2023, 172.238 kr. i 2024 og 175.683 kr. i 2025 på baggrund af bevillingen fra Velux Fonden.
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 117:
Socialudvalget
- tog orientering om projekt TIES til efterretning og
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på Socialudvalgets område på 168.861 kr. i 2023, 172.238 kr. i 2024 og 175.683 kr. i 2025 på baggrund af bevillingen fra Velux Fonden.
Pkt. 102 Forslag til beslutning fra rådmand Lotte Kofoed om at udvikle en handleplan for at genoprette og udvikle børn og unges mentale trivsel
Resume
Rådmand Lotte Kofoed har stillet forslag om at udvikle en handleplan for at genoprette og udvikle børn og unges mentale trivsel. Beslutningsforslaget er oversendt til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Udvalget skal med denne sag tage stilling til, om forslaget skal indstilles imødekommet.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte beslutningsforslaget som indstillet af Magistraten og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.
Indstilling
Magistraten og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes, idet børn og unges mentale trivsel forventes at blive et centralt fokusområde i implementeringen af den kommende sundheds- og forebyggelsespolitik.
Sagsfremstilling
Den 14. november 2023 fremsatte rådmand Lotte Kofoed beslutningsforslag om at udvikle en handleplan for at genoprette og udvikle børn og unges mentale trivsel til kommunalbestyrelsen. Beslutningsforslaget blev oversendt til Børneudvalget og Undervisningsudvalget og efterfølgende til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.
"SF foreslår, at Frederiksberg Kommune i samarbejde med relevante aktører, skoler, klubber, foreninger og på tværs af relevante udvalg udvikler en handleplan for at genoprette og udvikle børn og unges mentale trivsel.
Motivation:
Flere undersøgelser viser, at børn og unge mistrives som aldrig før i Danmark. SF ønsker med forslaget at Frederiksberg Kommune finder muligheder for at gøre trivslen blandt byens børn og unge bedre over en overskuelig periode. Det ønskes, at relevante tiltag undersøges, samt at mulighed for økonomisk finansiering på sigt undersøges på tværs af udvalg."
Forvaltningens bemærkninger til forslaget:
Den 6. februar 2023 sendte sundheds- og forebyggelsesudvalget udkast til Politik for Sundhed 2023-2026 i høring. Børn og unges fysiske og mentale trivsel er en del af fokusområdet Tidlig Indsats i Politik for Sundhed 2023-2026. Her nævnes bl.a. at Frederiksberg Kommune fokuserer på at skabe sunde rammer bl.a. i skoler og dagtilbud for at understøtte børn og unge, med særlige behov.
Politik for Sundhed 2023-2026 implementeres ved, at Sundheds- og Forebyggelsesudvalget hvert år i begyndelsen af året beslutter strategien for det kommende år i form af to tværgående indsatsområder, som understøtter mål og fokusområder for politikken. Til hver tværgående strategiske indsatsområde nedsættes en arbejdsgruppe på administrativt niveau, som får ansvaret for at drive implementeringen af indsatsen.
Et af de tværgående indsatsområder, der tidligere er udtrykt politisk ønske om at prioritere i implementeringen af sundhedspolitikken, er børn og unges mentale trivsel. På den baggrund vil forvaltningen ifm. behandlingen af sundhedspolitikken lægge op til en prioritering af området.
I forhold til at styrke indsatser/tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel, gøres endvidere opmærksom på, at folketinget har afsat 250 mio. kr. årligt til opbygning af lettilgængelige tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel. Ressourcerne er afsat med delvis indførelse i 2023 og med fuld virkning fra 2024. Tilbuddet skal sikre mulighed for udredning og lettere behandlingstilbud uden for behandlingspsykiatrien til børn og unge med psykisk mistrivsel og/eller symptomer på psykisk lidelse. Udviklingen af Frederiksberg Kommunes tilbud vil kunne indgå som en naturlig del af arbejdet med et styrket fokus på børn og unge i mistrivsel.
Børne- og ungeområdet indstiller på ovenstående baggrund, at beslutningsforslaget om at udvikle en handleplan for at genoprette og udvikle børn og unges mentale trivsel tiltrædes, idet børn og unges mentale trivsel forventes at blive et centralt fokusområde i implementeringen af den kommende Politik for Sundhed 2023-2026. Politik for Sundhed 2023-2024 forventes vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. maj.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 29:
Børne- og ungeområdet indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes, idet børn og unges mentale trivsel forventes at blive et centralt fokusområde i implementeringen af den kommende sundheds- og forebyggelsespolitik.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 125:
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes, idet børn og unges mentale trivsel forventes at blive et centralt fokusområde i implementeringen af den kommende sundheds- og forebyggelsespolitik.
Pkt. 103 Høringssvar og revideret Politik for Sundhed 2023-2026
Resume
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget godkendte d. 6. februar 2023 (pkt 8), at Politik for Sundhed 2023-2026 sendtes i høring i råd, nævn og fagudvalg.
Med denne sag har forvaltningen behandlet de indkomne høringssvar og indarbejdet dem i høringsudkastet. Politikken forelægges til godkendelse og videre behandling i Magistraten og Kommunalbestyrelsen.
Som en del af implementeringsplanen for Politik for Sundhed 2023-2026 forelægges Sundheds- og Forebyggelsesudvalget endvidere forslag til tværgående strategiske indsatser for den kommende periode.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget besluttede den 27. marts 2023 (pkt. 20) at udsætte sagen. Sagen genforelægges hermed.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget indstiller, at Politik for Sundhed 2023-2026 vedtages med de foretagne ændringer på baggrund af høringsprocessen,
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
1. tog de indkomne høringssvar og forvaltningens bemærkninger til efterretning,
2. indstiller, at Politik for Sundhed 2023-2026 vedtages med de foretagne ændringer på baggrund af høringsprocessen, og
3. valgte tre tværgående strategiske indsatsområder, som skal kvalificeres yderligere med henblik på efterfølgende godkendelse i udvalget og gennemførelse:
• Børn og unges mentale trivsel (jf. indsatsområde nr. 1)
• Lettere adgang til sundhedstilbuddene for sårbare og udsatte borgere, herunder fokus på det nære sundhedsvæsen (jf. indsatsområde nr. 5)
• Seksuel sundhed (jf. nyt indsatsområde nr. 6)
Sagsfremstilling
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget behandlede sagen den 27. marts 2023 (pkt. 20), hvor det blev besluttet at udsætte sagen. Sagen genforelægges hermed.
Oprindelig sagsfremstilling
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget godkendte d. 6. februar 2023 (pkt 8), at Politik for Sundhed 2023-2026 sendtes i høring i Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget, Socialudvalget, Undervisningsudvalget, Klima-, Plan- og Boligudvalget, Miljø- og Trafikudvalget, Børneudvalget, Ældre- og Omsorgsudvalget, By- og Erhvervsstrategisk Udvalg samt Kultur- og Fritidsudvalget. Hertil kommer, at Sundheds- og Forebyggelsesudvalget godkendte, at Politik for Sundhed sendtes i høring i Ældrerådet, Handicaprådet, Det Grønne Råd, Frederiksberg Fælles Elevråd, Udsatterådet, Ungeforum, Bevillingsnævnet, Frederiksberg Erhvervsråd og Hovedudvalget. Efter Sundheds- og Forebyggelsesudvalget behandling af høringsudkastet blev det besluttet, at Politik for Sundhed desuden skulle i høring i Magistraten.
Med denne sag har forvaltningen behandlet de indkomne høringssvar og indarbejdet dem i udkastet til Politik for Sundhed. Det reviderede politikudkast fremgår af bilag 1, mens høringssvar og hvilke ændringer i politikken det enkelte høringssvar eventuelt har frembragt fremgår af bilag 2. Alle høringssvarene i deres fulde længde fremgår af bilag 3.
Generelt er parterne positive overfor udkastet og den store inddragelse, der ligger forud for høringsudkastet. Politik for Sundhed 2023-2026 fremstår som et overordnet strategisk dokument for forvaltningens arbejde. Flere af høringsparterne har konkrete forslag til, hvordan arbejdet med Politik for Sundhed kan gribes an. De temaer, som man gerne ser udfoldet mere i implementeringen af Politik for Sundhed, afspejles i de fem foreslåede tværgående strategiske indsatser i bilag 4. Hertil kommer, at flere har ønsket et fokus på seksuel sundhed og ulighed i sundhed. Dette skal hvor det er relevant afspejles i de strategiske indsatser, som udvælges til yderligere kvalificering.
Implementering gennem tværgående strategiske indsatser
Som vedtaget i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget d. 6. februar 2023 (pkt. 8), beslutter Sundheds- og Forebyggelsesudvalget hvert år i begyndelsen af året, strategien for det kommende år i form af to tværgående initiativer, som understøtter mål og fokusområder for politikken. Disse initiativer benævnes tværgående strategiske indsatser, og en eller flere af disse indsatser kan fortsætte det følgende år, hvis dette er hensigtsmæssigt. Til hver tværgående, strategiske indsats nedsættes en arbejdsgruppe, som har ansvaret for at drive implementeringen, og som definerer en række indsatser, som de vil arbejde videre med.
De fem forslag til indsatsområder nedenfor er udvalgt på baggrund af bedste viden på området og i samarbejde med den tværgående sundhedspolitikgruppe. De er desuden kvalificeret i samarbejde med fagpersoner i de enkelte forvaltningsområder. Da der ikke er særskilt budget til implementering af Politik for Sundhed, skal indsatserne løftes indenfor indeværende budget.
Social, Sundheds og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Sundheds, - og Forebyggelsesudvalget vælger to tværgående strategiske indsatser. Forvaltningen foreslår følgende tværgående strategiske indsatser:
- Børn og unge Mentale Trivsel
- Unges brug af nikotinprodukter
- Grønne og multifunktionelle byrum
- Sundhedsmiljø på arbejdspladsen
- Lettere adgang til sundhedstilbuddene for sårbare borgere
Nedenfor ses hvordan de spiller sammen med de forskellige mål og fokusområder.
De enkelte forslag til tværgående strategiske indsatsområder udfoldes i bilag 4.
Den videre proces for de tværgående strategiske indsatser
Når Politik for Sundhed er godkendt og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har valgt to tværgående strategiske indsatser for det kommende år, nedsættes en tværfaglig projektgruppe for hver tværgående strategisk indsats, som kvalificerer indsatsen og laver en handleplan for arbejdet, herunder vurderer, hvor længe indsatsen skal løbe. De relevante fagudvalg inddrages inden Sundheds- og Forebyggelsesudvalget endeligt godkender indsatserne.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 27. marts 2023, pkt. 20:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
- tager de indkomne høringssvar og forvaltningens bemærkninger til efterretning,
- indstiller, at Politik for Sundhed 2023-2026 vedtages med de foretagne ændringer på baggrund af høringsprocessen, og
- vælger to tværgående strategiske indsatsområder, som skal kvalificeres yderligere med henblik på efterfølgende godkendelse i udvalget og gennemførelse
Beslutning fra Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2022-25, 27. marts 2023, pkt. 20:
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget udsatte sagen.
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 28:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
- tager de indkomne høringssvar og forvaltningens bemærkninger til efterretning,
- indstiller, at Politik for Sundhed 2023-2026 vedtages med de foretagne ændringer på baggrund af høringsprocessen, og
- vælger to tværgående strategiske indsatsområder, som skal kvalificeres yderligere med henblik på efterfølgende godkendelse i udvalget og gennemførelse
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 126:
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
- tog de indkomne høringssvar og forvaltningens bemærkninger til efterretning,
- indstiller, at Politik for Sundhed 2023-2026 vedtages med de foretagne ændringer på baggrund af høringsprocessen, og
- valgte tre tværgående strategiske indsatsområder, som skal kvalificeres yderligere med henblik på efterfølgende godkendelse i udvalget og gennemførelse:
- Børn og unges mentale trivsel (jf. indsatsområde nr. 1)
- Lettere adgang til sundhedstilbuddene for sårbare og udsatte borgere, herunder fokus på det nære sundhedsvæsen (jf. indsatsområde nr. 5)
- Seksuel sundhed (jf. nyt indsatsområde nr. 6)
Pkt. 104 Godkende frigivelse af midler til genhusning af Søndermarkskolen
Resume
Renoveringen og moderniseringen af Søndermarkskolen forventes igangsat juni 2023. I den forbindelse skal dele af skolen genhuses i pavillioner. Med denne sag orienteres udvalget om status på renoveringen og planen for genhusning i byggeperioden. Med sagen ønskes samtidig udvalgets godkendelse af frigivelse af anlægsmidler til pavillioner og følgeomkostninger i forbindelse med genhusning.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Undervisningsudvalget:
- tog orienteringen om status på renoveringen af Søndermarkskolen, herunder planen for genhusning i byggeperioden, tages til efterretning, og
- indstiller at der meddeles anlægsbevilling på 9,1 mio. kr. til genhusning i forbindelse med renovering og modernisering af Søndermarkskolen, finansieret af midler afsat til formålet på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under Undervisningsudvalget.
Kultur- og Fritidsudvalget tog sagen til orientering, idet udvalget anmodede om, at der så vidt muligt findes erstatningstider for de foreninger, der mister tider ved inddragelse af boldbanerne på Søndermarksskolen – herunder også, at det undersøges om erstatningstiderne kan blive på varig basis.
Sagsfremstilling
Der blev med vedtagelsen af budget 2021-2022 afsat midler til flere større skolerenoveringer, herunder en renovering og modernisering af Søndermarkskolen. Søndermarkskolen blev udvalgt til renovering, da skolen havde det største behov blandt skolerne i Frederiksberg Kommune, hvad angår klimaskærm og ventilation. Til renovering af Søndermarkskolen blev der afsat i alt 52,0 mio.kr. under Klima-, Plan- og Boligudvalgets pulje til vedligeholdelse for kommunale bygninger og idrætsanlæg i 2021-2023, og til en samtidig modernisering af Søndermarkskolen blev der afsat i alt 30,0 mio.kr. under Undervisningsudvalget i 2022-2023.
Programmeringen af Søndermarkskolen blev igangsat i maj 2020, med en proces der inddragede alle aktører omkring skolen, herunder elever, forældre og ansatte i udarbejdelse af et projektforslag. I processen blev det klart, at der var et større vedligeholdelses- og moderniseringsbehov end først antaget. De øgede behov samt stigende anlægspriser medførte, at projektforslaget ikke lå indenfor rammerne af det afsatte budget. Der blev på den baggrund afsat yderligere midler til projektet med budget 2023. Den samlede finansiering til projektet udgør i alt 147 mio. kr.
Status på renovering og plan for genhusning
På baggrund af det afsatte budget udarbejdede totalrådgiver det endelige hovedprojekt, der blev sendt i EU-udbud i februar 2023. Det endelige hovedentreprenørtilbud er modtaget 8. maj 2023, og meddelelse om tildeling sker d. 12. maj. Kontrakt med entreprenør underskrives 23. juni, hvorefter byggeriet starter op.
Som led i aftalen om budget 2021-2022 blev der afsat 10,0 mio.kr. til genhusning af Søndermarkskolen under Undervisningsudvalget. Det indgik i aftalen om budgettet, at genhusning af Søndermarkskolen skal ske i en kombination af pavilloner opsat på eller omkring skolens udeareal, genhusning på den tidligere daginstitution Nyelandsgården samt ved brug af lokaler i klubberne tilknyttet skolen.
På den baggrund er der i samarbejde mellem rådgiver, skolen og forældrebestyrelsen udarbejdet en genhusningsplan, som inden for det givne budget tilgodeser elevernes undervisningsrammer bedst muligt. Konkret genhuses 0.-3. klasserne i Drivhuset (SFO og indskolingsbygning), 4. klasserne i Klub Norden og 8. og 9, klasserne i Nyelandsgården, mens 5., 6. og 7. klasserne genhuses delvist i pavilloner på skolens kunstgræsbane og delvist i den del af skolen, hvor der ikke bygges. Herudover opstilles der yderligere to faglokalepavilloner for at sikre, at den planlagte undervisning kan gennemføres.
Udover at kunstgræsbanen på Søndermarkskolen benyttes til skoleaktiviteter indgår banen i bane-og lokalefordelingen til foreningslivet i kommunen. I indeværende sæson har banen været booket ca. 14 timer ugentligt på hverdage til foreningsaktiviteter med brug af FB og FA2000´s ungdomshold, samt Klub Norden. Det er ikke muligt at anvise erstatningstider til foreningslivet i den periode banen vil blive anvendt til genhusning. Skoleafdelingen arbejder på at udvide foreningslivets adgang til de andre skolebaner i Frederiksberg Kommune.
Det forventes, at placeringen af pavilloner på skolens kunstgræsbane vil påføre kunstgræsbanen betydelige slid og deraf følgende behov for reetablering efter endt genhusning.
Der blev med budget 23 afsat 2,1 mio kr. til renovering af kunstgræsbanerne på Søndermarkskolen og Lindevangsskolen, midlerne er afsat til opretning af bundopbygningen, lys og dræn mm. på banerne. Der er på Søndermarkskolen afsat en pulje på 0,9 mio. kr. til reetablering af banen efter endt genhusning.
Efter ønske fra skolebestyrelsen har der i forbindelse med planlægningen af genhusningen været undersøgt et genhusningsalternativ, hvor alle klasser genhuses på skolens matrikel. En sådan løsning ville kræve, at der lejes yderligere pavilloner til at huse de klasser, der ellers skulle huses på Nyelandsgården. En sådan løsning havde været at foretrække set fra skolebestyrelsens og skolens perspektiv, bl.a. fordi det dermed kunne undgås, at børnenes skolevej forlænges og at både elever og personale skal bruge tid på transport mellem lokationer. Forvaltningen estimerer, at denne løsning ville give en merudgift på 6,7 mio. kr. til genhusning, hvilket ikke kan rummes indenfor det afsatte budget til genhusning. Da byggeriet er nært forestående, vil det på nuværende tidspunkt ikke være muligt at foretage ændringer i valgte genhusningsstrategi uden at forsinke opstarten af byggeriet.
Skolen skal være genhuset i hele byggeperioden fra august 2023 til forventeligt ultimo 2024.
Frigivelse af midler til genhusning
Pavillonløsningen har været i udbud, og det bedste indkomne tilbud på leje af pavilloner er på 5,4 mio. kr.
Herudover er der løbende følgeomkostninger i forbindelse genhusningen, herunder flytning, supplerende inventar, etablering af Automatisk Brandalarmanlæg (ABA) og wi-fi i pavillonerne samt reetablering af Nyelandsgården, så den igen kan anvendes til undervisning.
Forventede fordeling af udgifter:
- Leje af pavilloner 5,4 mio. kr.
- Genopretning af kunstgræsbane 0,9 mio. kr.
- Følgeomkostninger genhusning 2,6 mio. kr.
- Reetablering af Nyelandsgården 0,2 mio. kr
- Forventede udgifter i alt 9,1 mio. kr.
Det indstilles således, at der meddeles anlægsbevilling på 9,1 mio. kr. til genhusning i forbindelse med renovering og modernisering af Søndermarkskolen, finansieret af midler afsat til formålet på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under undervisningsudvalget.
Økonomi
Til genhusning af Søndermarkskolen i forbindelse med modernisering og renovering af skolen er der afsat i alt afsat 10,0 mio.kr., heraf er 0,9 mio.kr. allerede bevilget i forbindelse med totalrådgivning.
Med denne sag søges de resterende 9,1 mio.kr. anlægsbevilget til ovenstående genhusningsplan, finansieret af de til formålet afsatte midler på anlægsprojektet i 2023 og 2024 på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under Undervisningsudvalget. Rådighedsbeløbet i 2023 er 6,96 mio.kr. i 2023 og 2,3 mio.kr. i 2024, men der er afholdt udgifter for 0,74 mio.kr.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke
Behandling
Undervisningsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Magistraten og Kommunalbestyrelsen
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 42:
Børne- og ungeområdet indstiller til undervisningsudvalget,
- at orienteringen om status på renoveringen af Søndermarkskolen, herunder planen for genhusning i byggeperioden, tages til efterretning, og
- at der meddeles anlægsbevilling på 9,1 mio. kr. til genhusning i forbindelse med renovering og modernisering af Søndermarkskolen, finansieret af midler afsat til formålet på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under undervisningsudvalget.
Børne- og ungeområdet indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at sagen tages til orientering.
Beslutning fra Undervisningsudvalget 2022-25, 1. maj 2023, pkt. 42:
Undervisningsudvalget:
- tog orienteringen om status på renoveringen af Søndermarkskolen, herunder planen for genhusning i byggeperioden, tages til efterretning, og
- indstillede til magistraten, at der meddeles anlægsbevilling på 9,1 mio. kr. til genhusning i forbindelse med renovering og modernisering af Søndermarkskolen, finansieret af midler afsat til formålet på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under undervisningsudvalget.
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 47:
Børne- og ungeområdet indstiller til undervisningsudvalget,
- at orienteringen om status på renoveringen af Søndermarkskolen, herunder planen for genhusning i byggeperioden, tages til efterretning, og
- at der meddeles anlægsbevilling på 9,1 mio. kr. til genhusning i forbindelse med renovering og modernisering af Søndermarkskolen, finansieret af midler afsat til formålet på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under undervisningsudvalget.
Børne- og ungeområdet indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at sagen tages til orientering.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 127:
Undervisningsudvalget:
- tog orienteringen om status på renoveringen af Søndermarkskolen, herunder planen for genhusning i byggeperioden, tages til efterretning, og
- indstiller til magistraten, at der meddeles anlægsbevilling på 9,1 mio. kr. til genhusning i forbindelse med renovering og modernisering af Søndermarkskolen, finansieret af midler afsat til formålet på anlægsprojektet Vedligeholdelsesplan - Genhusning af skoler under Undervisningsudvalget.
Kultur- og Fritidsudvalget tog sagen til orientering, idet udvalget anmodede om, at der så vidt muligt findes erstatningstider for de foreninger, der mister tider ved inddragelse af boldbanerne på Søndermarksskolen – herunder også, at det undersøges om erstatningstiderne kan blive på varig basis.
Pkt. 105 Beslutning om ekspropriation af forarealer ved Platanvej 12 og 30
Resume
Med denne sag forelægger forvaltningen resultatet af arbejdet med forhandlinger om tre arealafståelser på Platanvej i forbindelse med kommunens cykelstiprojekt, herunder ekspropriationsprocessen for Platanvej 12 og 30. Det er lykkedes at nå til enighed med ejeren af Platanvej 14-16, og på den baggrund forelægges en aftale til godkendelse. Det er ikke lykkedes at nå til enighed med ejerne af Platanvej 12 og Platanvej 30, hvorfor kommunalbestyrelsen skal træffe endelig beslutning om ekspropriation samt godkende erstatningsforslag for de to ejendomme. I forhandlingerne med ejeren af Platanvej 30 er der sket en mindre tilpasning af fortovsbredden, som forvaltningen foreslår godkendes, idet der ikke vil være negative konsekvenser for trafiksikkerheden herved.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
1. at der træffes beslutning om ekspropriation fra ejendommene Platanvej 12 (lb.nr. 1) og Platanvej 30 (lb.nr. 2), og at erstatningsforslag af 20. februar 2023 for de to arealer godkendes, for det tilfælde, at ejerne ønsker at indgå aftale om erstatningens størrelse efter meddelelse af ekspropriationsbeslutningen,
2. at projektet ud for Platanvej 30 ændres som beskrevet,
3. at aftale om arealafståelse og udbetaling af erstatning på 125.000 kr. med A/B Platanhaven, ejer af Platanvej 14-16, godkendes,
4. at anlægsprojektet igangsættes umiddelbart efter udløb af klagefristen, uagtet endelig afklaring af erstatningsspørgsmålet og eventuel klage over ekspropriationsbeslutning,
5. at der meddeles anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb afsat til formålet i 2023.
6. at der flyttes rådighedsbeløb på 2,4 mio. kr. fra cykelpuljen 2024 til finansiering af anlægsprojektet i 2023 med en modgående opskrivning af den negative anlægspulje i 2023 - og
7. at der meddeles yderligere anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. finansieret af det fremrykkede rådighedsbeløb.
Sagsfremstilling
Daværende By- og Miljøudvalg vedtog på mødet den 28. oktober 2019, at der skulle etableres cykelstier i begge sider af Platanvej. Der blev efterfølgende udarbejdet et projektforslag for ny indretning af Platanvej med cykelstier og parkering i begge sider af vejen. Projektforslaget blev sendt i borgerdialog, og borgerdialogen viste, at mange var bekymrede over, at fortovsbredden blev for smal. By- og Miljøudvalget vedtog derfor på mødet den 18. januar 2021, at der skulle udarbejdes et revideret forslag, hvor fortovet er bredere ved at bruge parkeringsarealet i den ene side af vejen. Dette reviderede projekt blev vedtaget af By- og Miljøudvalget på mødet den 3. maj 2021.
For at kunne gennemføre projektet er det nødvendigt at erhverve arealer fra tre ejendomme, Platanvej 12, 14-16 og 30. Kommunalbestyrelsen besluttede på mødet den 1. november 2021 at gennemføre en ekspropriationsproces, hvis det ikke var muligt at erhverve arealerne ved frivillige aftaler. Ekspropriationen gennemføres med hjemmel i vejloven (lov nr. 1520 af 27. december 2014 om offentlige veje, kap. 10).
Herudover er der behov for at tilføre midler til projektet, og forvaltningen foreslår derfor at fremrykke midler fra cykelstipuljen i 2024. Dette er nærmere beskrevet i økonomiafsnittet.
Status på ekspropriationsprocessen og dialogen med ejerne
Forvaltningen har siden 2019 haft dialog med alle tre ejere med henblik på at indgå frivillige aftaler. Der er opnået enighed om en aftale med ejer af Platanvej 14-16, men ikke ejerne af Platanvej 12 og 30. Som det fremgår af sagen for Miljø-, Bynatur- og Mobilitetsudvalget den 22. august 2022, hvor forvaltningen orienterede om status for forhandlingerne, indhentede forvaltningen i foråret 2022 ejendomsmæglervurderinger fra henholdsvis Colliers og ejendomsmægler Gitte Grønlund (Platanvej 12) og Colliers og ejendomsmægler Marco Jønsson (Platanvej 30). Tre vurderinger ligger på mellem 3-4 mio.kr., mens Gitte Grønlund ikke vurderer, at arealafståelsen medfører et værditab for Platanvej 12 ved anvendelse til enfamiliesvilla. Forvaltningen har vurderet, at ingen af mæglervurderingerne var retvisende, bl.a. fordi der ikke var anvendt en korrekt kapitaliseringsmetode for Platanvej 12, og fordi mæglerne for Platanvej 30 opgjorde erstatningen som summen af flere forskellige tab, der ikke ville forekomme samtidig, hvilket er udtryk for dobbelterstatning og i strid med almindelige erstatningsretlige principper. Efter dette blev meddelt ejerne, ønskede ejerne ikke at forsætte forhandlinger med forvaltningen.
Forvaltningen iværksatte herefter ekspropriationsprocessen med bistand fra ekstern rådgiver, og der blev afholdt åstedsforretning ved Platanvej 12 og 30 den 28. november 2022, hvor formanden for Miljø- og Trafikudvalget deltog som repræsentant for kommunalbestyrelsen og mødeleder i overensstemmelse med vejlovens regler. Arealfortegnelser og ekspropriationsplaner vedlægges som bilag. På åstedsforretningen fremlagde kommunen erstatningsforslag udarbejdet af ekstern rådgiver uafhængigt af ejendomsmæglervurderingerne. Ejerne ønskede ikke at acceptere erstatningsforslagene og har efterfølgende indsendt høringssvar, hvor det fastholdes, at erstatningen skal fastsættes i henhold til ejendomsmæglervurderingerne. Protokoller fra åstedsforretningen og ejernes høringssvar vedlægges som bilag.
Ejer af Platanvej 12 har ikke anført indsigelser mod ekspropriationens omfang, men udtrykte på åstedsforretningen ønske om, at kommunen overtog ejendommen i sin helhed. Forvaltningen vurderede, at der ikke er hjemmel til dette, hvilket blev meddelt ejer, herunder med oplysning om, at et krav om totalovertagelse også kan prøves ved taksationsmyndighederne, hvis der ikke indgås aftale om erstatningens størrelse. Ejer af Platanvej 12 har ikke fremsat et krav om totalovertagelse i sit høringssvar.
Ejer af Platanvej 30 gav på åstedsforretningen udtryk for, at ejer generelt ikke anså ekspropriationen for en lovlig mulighed, og at ejer forventer at påklage ekspropriationsbeslutningen. Ejer anmodede samtidig om, at ekspropriationens omfang reduceredes mest muligt, hvorfor forvaltningen har arbejdet med en mindre reduktion af projektet ved Platanvej 30, jf. uddybning senere i sagen.
Erstatningsforslag
Forvaltningen har ved breve af 20. februar 2023 besvaret ejernes synspunkter vedlagt reviderede erstatningsforslag, idet ejernes synspunkter om sagkyndig bistand, ny praksis om ekspropriationserstatninger samt projektændringen ud for Platanvej 30 gav anledning til ændringer. Ændringerne af erstatningsforslaget skyldes, at ny taksationspraksis giver belæg for, at erstatningen for det afståede areal opgøres på baggrund af mistede byggeretter (antal m2 etageareal) i stedet for antal m2 grundareal. Samtidig reduceres antal m2 for Platanvej 30, og begge erstatningsforslag opdateres med en post på 15.000 kr. til sagkyndig bistand (advokat) i henhold til taksationspraksis. Erstatningerne (arealerstatning/mistet byggeret, erstatning for mistet beplantning og hegn mv., sagkyndig bistand og ejendomsskatrefusion) kan dermed samlet set opgøres til:
- Platanvej 12 - 1.692.081 kr. for afståelse af 131 m2
- Platanvej 30 - 1.269.766 kr. for afståelse af 85 m2
Forvaltningens breve til ejerne og reviderede erstatningsforslag af 20. februar 2023 er vedlagt som bilag.
Ejerne har forsat ikke ønsket at acceptere de reviderede erstatningsforslag. Kommunen skal derfor indbringe erstatningsspørgsmålet for taksationskommissionen senest 8 uger efter, at ekspropriationsbeslutningen er meddelt, eller, hvis ekspropriationsbeslutningen er påklaget, senest 4 uger efter endelig afgørelse i klagesagen, jf. vejlovens § 112. Taksationsmyndighederne skal ved prøvelsen af erstatningsspørgsmålet træffe afgørelse om, hvad der udgør fuld erstatning, jf. grundlovens § 73 og vejlovens § 103, og erstatningen kan således både nedsættes eller forhøjes i forhold til det af kommunen fremsatte erstatningsforslag.
Justering af anlægsprojektet ved Platanvej 30
Forvaltningen har efter ønske fra ejer undersøgt muligheden for et reducere projektet ved Platanvej 30 og har vurderet, at det er muligt at ændre projektet, således at fortovsbredden reduceres med ca. en flises bredde ud for Platanvej 30, uden at ændringen har trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser, idet bredden stadig vil være to fliser. Ændringen betyder, at fortovsbredden reduceres med 62,5 cm på en strækning på ca. 20 meter. Cykelstiens og vejens bredde fastholdes. Ændringen betyder dog også, at der ikke længere er plads til de to planlagte vejtræer ud for Platanvej 30, og at fortovet får et lettere svingende forløb på denne strækning. Med projektændringen kan ekspropriationens omfang reduceres fra oprindeligt 105 m2 til 85 m2, og afstanden fra fortovet til bygningens facade vil blive ca. 2 meter mod tidligere 1 meter, så der formentlig kan plantes hæk foran ejendommen. Kortbilag, der viser forslag til projektændringen, vedlægges som bilag.
Ejers advokat meddelte den 31. januar 2023, at ejer foretrækker dette alternativ fremfor det projekt, der blev fremlagt på åstedsforretningen.
Selvom ejer af Platanvej 12 hverken på åstedsforretningen eller i sit høringssvar anførte indsigelser mod ekspropriationens omfang, anmodede ejer på baggrund af den mulige ændring ud for Platanvej 30 om tilsvarende reduktion af ekspropriationens omfang. Forvaltningen overvejede i forbindelse med undersøgelse af projektændringen for Platanvej 30, om samme ændring burde gennemføres ved Platanvej 12. Forvaltningen vurderede, at dette ikke var tilfældet, idet det vil medføre en dårligere cykelstiløsning samt et smallere fortov og færre træer. Derudover blev tidligere forhave og hæk på Platanvej 12 allerede i 2017/2018 fjernet på ejers initiativ, hvorfor projektet ikke har indvirkning på ejendommens bebyggelse i samme omfang, som på Platanvej 30. Det taler også imod reduktion, at Platanvej 12 anvendes til erhverv i stueetagen, og ikke beboelse, og at stueetagens vinduer er placeret højere over terræn end på bygningen på Platanvej 30. Denne vurdering er meddelt ejer af Platanvej 12.
Igangsættelse af anlægsprojektet
Når ekspropriationsbeslutningen er meddelt, kan ejerne inden 4 uger herefter indbringe beslutningen for Vejdirektoratet til prøvelse af ekspropriationsbeslutningens lovlighed, dvs. om ekspropriationsbetingelserne (almenvellets interesse, nødvendighed, proportionalitet og aktualitet) er opfyldt, jf. vejlovens § 102, stk. 3, jf. § 132, stk. 2. Anlægsarbejderne kan således sættes i gang, selvom ekspropriationsbeslutningen påklages, blot klagefristen på de fire uger er udløbet, eller ejerne accepterer dette, jf. vejlovens § 102, stk. 4. Hvis ekspropriationsbeslutningen ikke påklages, forventer forvaltningen, at anlægsarbejderne kan sættes i gang umiddelbart efter klagefristens udløb i august 2023. Hvis ekspropriationsbeslutningen påklages, kan anlægsarbejderne sættes i gang på samme tidspunkt, medmindre Vejdirektoratet tillægger klagen opsættende virkning. Behandlingen af en eventuel klage i Vejdirektoratet forventes at tage mellem 6-12 måneder.
Hvis ekspropriationsbeslutningen bliver påklaget, og klager får medhold, skal der enten gennemføres en fornyet ekspropriationsproces, hvis dette er muligt, eller de fysiske forhold på ejendommen(e) skal tilbageføres.
Erstatningen til ejerne udbetales efter den er endeligt fastsat enten ved aftale eller ved taksationsmyndighederne. Det er ikke en forudsætning for igangsættelse af anlægsarbejderne, at ejerne har fået udbetalt erstatningen, og ejerne vil således afstå arealerne, før betalingen falder. Hvis anlægsarbejderne afventer afgørelse af erstatningsspørgsmålet hos taksationsmyndighederne, vil dette imidlertid medføre en udsættelse af projektet på minimum 1-2 år. Herefter er der desuden mulighed for at indbringe erstatningsspørgsmålet for domstolene. Det bemærkes desuden, at ekspropriationsbeslutningen kun kan tilbagekaldes med samtykke fra ejer.
Frivillig aftale med Platanvej 14-16
Sideløbende med ekspropriationsprocessen har forvaltningen indgået aftale med A/B Platanhaven som ejer af Platanvej 14-16 på baggrund af ejendomsmæglervurdering indhentet fra Colliers. Der er aftalt en erstatning på 125.000 kr. Aftalen som underskrevet af A/B Platanhaven er vedlagt som bilag. Ifølge Colliers har dette hjørneareal ikke en værdi i sig selv, men det vurderes, at der ud fra en rimelighedsbetragtning bør betales et beløb herfor. Dette fastsættes i henhold til den gældende offentlige ejendomsvurdering.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet anbefaler, at der træffes ekspropriationsbeslutning for at sikre, at projektet for ombygning af Platanvej og etablering af cykelstier kan gennemføres. Forvaltningen vurderer herunder, at betingelserne for ekspropriation er opfyldt. Betingelserne vurderes opfyldt, uanset om projektet ændres ud for Platanvej 30, jf. vedlagte notat med forvaltningens vurdering af ekspropriationsbetingelserne. Ekspropriationen medfører følgende:
- Platanvej 12 - lb.nr. 1 – afstår 131 m2
- Platanvej 30 – lb.nr. 2 – afstår 85 m2 (efter projektændring)
Forvaltningen vurderer, at der ikke er negative trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser forbundet med ændringen ud for Platanvej 30, men den vil medføre et smallere fortov (to fliser bredt) på en strækning på 20 meter. Den visuelle påvirkning - det let svingende forløb samt fraværet af to vejtræer - vurderes som acceptabel, men ikke optimal. Forvaltningen vurderer dog, at det ændrede projekt er et kompromis, hvor der både tages hensyn til projektets indvirkning på ejendommen, mens det overordnede formål med projektet - særligt de sikre cykelstier - fortsat kan opnås. Det skal dog bemærkes, at ændringen af projektet fortsat ikke sikrer en frivillig aftale med ejer.
Som nævnt ovenfor vurderer forvaltningen ikke, at der bør gennemføres en tilsvarende reduktion ud for Platanvej 12, da forhave og hæk allerede i dag er ryddet, stueetagen anvendes til erhverv og ikke beboelse, og bygningens stuevinduer er højere placeret end på Platanvej 30.
Forvaltningen vurderer, at erstatningsforslagene af 20. februar 2023 er udtryk for den rette erstatning som følge af ekspropriationen. Forvaltningen vurderer herunder, at de tidligere indhentede ejendomsmæglervurderinger som nævnt i sagen den 22. august 2022 ikke er retvisende. Forvaltningen anbefaler derfor, at erstatningsforslagene godkendes for det tilfælde, at ejerne alligevel ønsker at indgå aftale om erstatningens størrelse efter meddelelse af ekspropriationsbeslutningen. Hvis ejerne ikke ønsker at indgå aftale, sender forvaltningen sagerne til taksationskommissionen senest 8 uger efter meddelelse af ekspropriationsbeslutningen.
Forvaltningen anbefaler desuden, at aftalen med A/B Platanhaven (Platanvej 14-16) godkendes. De overordnede vilkår for aftalen er, at størstedelen af arealet, som har fungeret som offentlig vej i over 20 år, berigtiges som offentlig vej i henhold til udstykningslovens § 28. Det resterende areal (ca. 19 m2 i hjørnet mod Platanvej 12) værdiansættes til 125.000 kr. i henhold til Colliers' vurdering af maj 2022. Forvaltningen vurderer, at beløbet udgør en rimelig erstatning for afståelse af hjørnearealet.
For at sikre størst mulig fremdrift for projektet, anbefaler forvaltningen, at anlægsarbejderne sættes i gang snarest muligt i henhold til bestemmelserne i vejloven, dvs. efter udløbet af klagefristen for ekspropriationsbeslutningen, eller tidligere, hvis ejerne accepterer dette. Udsættelse vil dermed alene blive relevant, hvis Vejdirektoratet tillægger en eventuel klage opsættende virkning, hvilket forvaltningen ikke vurderer sandsynligt. På den måde vil der hurtigst muligt kunne etableres cykelstier på Platanvej. Forvaltningen vurderer herunder, at der er lav risiko for, at Vejdirektoratet vil vurdere, at ekspropriationsbeslutningen ikke er lovlig, og at der dermed vil være ekstra omkostninger til enten en fornyet ekspropriationsproces eller tilbageførelse af de fysiske forhold på stedet. Forvaltningens vurdering af ekspropriationens lovlighed er uddybet i vedlagte notat.
Dette betyder dog også, at ekspropriationserstatningerne for Platanvej 12 og 30 ikke er endeligt fastsat på tidspunktet for gennemførelsen af anlægsarbejderne, og taksationsmyndighederne (og eventuelt domstolene) kan som nævnt fastsætte en højere erstatning end den, forvaltningen har vurderet og tilbudt. Da der vil være en lang udsættelse af projektet, hvis erstatningsspørgsmålet skal afventes, og idet en eventuel tilbagekaldelse af ekspropriationsbeslutningen ville forudsætte samtykke fra ejer, anbefaler forvaltningen, at anlægsarbejderne igangsættes så snart, det er muligt, også selvom der er en risiko for, at erstatningerne forhøjes.
Økonomi
Forvaltningen forventer på nuværende tidspunkt følgende udgiftsfordeling på projektet:
- Allerede afholdte udgifter: 4.000.000 kr. (bl.a. til anlæg af cykelstier ved metroforpladsen)
- Erhvervelse af arealer fra ejendommene Platanvej 12, 14-16 og 30 (som foreslået i erstatningsforslagene): 3.086.847 kr.
- Rådgivning og tilsyn i anlægsfasen: 300.000 kr.
- Anlægsprojekt: 7.800.000 kr.
I alt: 15,2 mio. kr.
Der er i budgettet afsat 12,8 mio. kr. til projektet, og der er derfor ud fra den nuværende viden behov for at tilføre yderligere finansiering til projektet. Beløbet justeres efter afgørelse af erstatningernes størrelse fra taksationsmyndighederne.
Forvaltningen foreslår, at der flyttes 2,4 mio. kr. fra cykelpuljen 2024 for at kunne finansiere anlægsprojektet. Der er i årene 2024-2026 afsat samlet 13 mio. kr. til anlæg af cykelstier på Emil Chr. Hansens Vej og Stæhr Johansens Vej. Projektet har været en forudsætning i forbindelse med etablering af det nye plejecenter Ny Søndervang. Cykelstiprojekterne på Emil Chr. Hansens Vej og Stæhr Johansens Vej er endnu ikke projekteret, og kan ved tilpasning i indhold og omfang stadig realiseres inden for den resterende budgetramme.
Såfremt indstillingen tiltrædes, meddeles anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb til formålet i 2023. Desuden meddeles anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. finansieret af det fremrykkede rådighedsbeløb fra cykelpuljen 2024.
Den negative anlægspulje i 2023 opskrives desuden med 2,4 mio. kr.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Miljø- og Trafikudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 72:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
- at der træffes beslutning om ekspropriation fra ejendommene Platanvej 12 (lb.nr. 1) og Platanvej 30 (lb.nr. 2), og at erstatningsforslag af 20. februar 2023 for de to arealer godkendes, for det tilfælde, at ejerne ønsker at indgå aftale om erstatningens størrelse efter meddelelse af ekspropriationsbeslutningen,
- at projektet ud for Platanvej 30 ændres som beskrevet,
- at aftale om arealafståelse og udbetaling af erstatning på 125.000 kr. med A/B Platanhaven, ejer af Platanvej 14-16, godkendes,
- at anlægsprojektet igangsættes umiddelbart efter udløb af klagefristen, uagtet endelig afklaring af erstatningsspørgsmålet og eventuel klage over ekspropriationsbeslutning,
- at der meddeles anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb afsat til formålet i 2023.
- at der flyttes rådighedsbeløb på 2,4 mio. kr. fra cykelpuljen 2024 til finansiering af anlægsprojektet i 2023 med en modgående opskrivning af den negative anlægspulje i 2023 - og
- at der meddeles yderligere anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. finansieret af det fremrykkede rådighedsbeløb.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 129:
Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
- at der træffes beslutning om ekspropriation fra ejendommene Platanvej 12 (lb.nr. 1) og Platanvej 30 (lb.nr. 2), og at erstatningsforslag af 20. februar 2023 for de to arealer godkendes, for det tilfælde, at ejerne ønsker at indgå aftale om erstatningens størrelse efter meddelelse af ekspropriationsbeslutningen,
- at projektet ud for Platanvej 30 ændres som beskrevet,
- at aftale om arealafståelse og udbetaling af erstatning på 125.000 kr. med A/B Platanhaven, ejer af Platanvej 14-16, godkendes,
- at anlægsprojektet igangsættes umiddelbart efter udløb af klagefristen, uagtet endelig afklaring af erstatningsspørgsmålet og eventuel klage over ekspropriationsbeslutning,
- at der meddeles anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb afsat til formålet i 2023.
- at der flyttes rådighedsbeløb på 2,4 mio. kr. fra cykelpuljen 2024 til finansiering af anlægsprojektet i 2023 med en modgående opskrivning af den negative anlægspulje i 2023 - og
- at der meddeles yderligere anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. finansieret af det fremrykkede rådighedsbeløb.
Pkt. 106 1. revision af skybrudspakke 2023
Resume
Miljø- og Trafikudvalget får med denne sag forelagt forslag til 1. revision af Skybrudspakke for 2023 til godkendelse. Skybrudspakke 2023 indeholder en status på de klimatilpasningsprojekter, som blev igangsat i 2023, samt de ændringer som anses nødvendige for at kunne anlægge projekterne.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
1. at den forelagte disponering af rådighedsbeløb og anlægsbevillinger vedrørende anlægspulje for "Klimatilpasningsprojekter i samarbejde med Frederiksberg Forsyning" (gældende for den takstfinansierede pulje såvel som for den skattefinansierede pulje) godkendes, og at omdisponeringer på eksisterende skybrudsprojekter, jævnfør økonomiafsnittet, godkendes,
2. at overskydende midler på takstfinansierede projekter på i alt -2,5 mio. kr. føres tilbage til puljen for takstfinansierede skybrudsprojekter i 2024,
3. at overskydende midler på skattefinansierede projekter på i alt -1,3 mio. kr. føres tilbage til puljen for skattefinansierede skybrudsprojekter i 2024 og
4. at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter og omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes, og at bevillinger til lånoptagelse forskydes imellem årene svarende til de i sagerne angivne ændringer i takstfinansierede anlægsudgifter.
Sagsfremstilling
Med denne sag får Miljø- og Trafikudvalget forelagt forslag til 1. revisionen af Skybrudspakke for 2023 til godkendelse.
Baggrund
I 2016 besluttede Kommunalbestyrelsen at gennemføre et skybrudssikringsprogram med henblik på at gøre Frederiksberg mere robust over for fremtidige skybrud. Målsætningen var – og er – at der ved en såkaldt 100-årshændelse maksimalt må stå 10 cm vand i gennemsnit på Frederiksberg. Målsætningen blev fastlagt i en afvejning mellem udgifter til tiltag og samfundsøkonomisk gevinst.
Målsætningen indebærer blandt andet, at der i kommunen frem til 2026 skal håndteres 254.000 m3 vand i anlægsprojekter. Disse udføres i et samarbejde mellem kommunen og Frederiksberg Forsyning under den såkaldte medfinansieringsordning. Frem til i dag er der anlagt projekter, der tilsammen kan håndtere ca. 50.000 m3 vand.
Lovgrundlaget for skybrudssikringen blev ændret i 2021, således at forudsætningerne for gennemførelse af skybrudsprojekter er mere usikre end i 2016. Der er imidlertid givet mulighed for en overgangsordning under det tidligere regelsæt. Derfor er der i 2022 blevet vedtaget en rækkefølgeplan over de skybrudsprojekter, det er mest fordelagtigt at anlægge frem til 2027, hvor overgangsordningen udløber. Skybrudspakke 2023 tager afsæt i rækkefølgeplanen.
Siden igangsættelsen af skybrudspakke 2023 er der udført forundersøgelser og projektmodning af projekterne. Det har ført til, at det er blevet klarlagt, hvilke projekter som er realiserbare, samt evt. behov for at tilretning af udformningen eller budgettet for projektet. Dette forslag til revision af skybrudspakken indeholder en status på de igangsatte projekter, samt de ændringer og justeringer som er nødvendige, samt tilhørende forslag til disponering af midlerne afsat til skybrudsprojekter.
Skybrudspakkerevisionen omfatter kun de projekter, hvor der er behov for en bevillingsændring. Ændringer på rådighedsbeløb for de projekter, hvor der ikke er behov for bevillingsændringer, men udelukkende er tale om forskydninger på rådighedsbeløb mellem årene indgår i 1. forventede regnskab. Det var oprindelig planlagt at anlægge skybrudsprojekter for 148,1 mio. kr. takstmidler og 37,6 mio. skattemidler i 2023. Med ændringerne i skybrudsrevisionen og 1. forventede regnskab vurderes det nu, at der kan anlægges skybrudsprojekter for 100,4 mio. kr. takstmidler og for 27,2 mio. kr. skattemidler i 2023. Med ændringerne planlægges det endvidere, at der i 2024 kan anlægges for yderligere 47,4 mio. kr. på takstmidler og for 10,0 mio. kr. skattemidler. Derudover planlægges der i 2025 anlagt for 9,5 mio. kr. mindre for takstmidler og 2,3 mindre for skattemidler.
Forskydninger i tidsplanerne skyldes primært, at flere af projekterne samt sammenhængen mellem projekterne har vist sig mere komplekse end først antaget, og dermed har projekteringen og forberedelsen af projekterne taget længere tid end forventet. Det er forsat målet at nå så mange projekter som muligt i rækkefølgeplanen inden overgangsordningen udløber i 2027.
Behovet for øget anlægsbevillinger skyldes projekter, der er blevet dyrere end oprindelig budgetteret, eller hvor det er muligt at anlægge flere m3 forsinkelse end først vurderet.
Øvrige ændringer består i, at projekter som er hydraulisk sammenhængende, er blevet sammenlagt til større projekter. Det gælder f.eks. projektet Fuglebakkekvarteret II, som består af de to projekter Vagtelvej syd og Godthåbsvænge, som blev igangsat som selvstændige projekter. Årsagen til sammenlægningen er, at det vurderes at give en bedre hydraulisk sammenhæng, samt at være mere rentabelt at anlægge projekterne under et.
Derudover anbefales det at nedlægge de projekter, som ikke er rentable eller ikke er mulige at nå at anlægge inden for overgangsordningen.
I syv projekter er der behov for at afsætte et større budget end oprindelig afsat. Dette skyldes primært at prisstigning på materialer og arbejdskraft er steget mere end forventet. Alle projektpakker er dog forsat omkostningseffektive, som er det princip, der arbejdes inden for. Det vil sige, at de forsat er billigere at anlægge end en tilsvarende udvidelse af den eksisterende kloak, for at opnå tilbageholdelsen af den samme mængde regn.
Status på igangværende projekter:
Egernvej Anlægget etape I. | Projektet er færdiganlagt. |
Pladsen bag rådhuset | Skybrudsprojektet på overfladen forventes påbegyndt ultimo 2024. |
Skolen v. søerne, Filippavej | Projektet er en del af renoveringen af skolegården, som giver mulighed for at indarbejde et skybrudsprojekt, som bl.a. via en nedsænket boldbane forsinker regnvand i skolegården. Da der først er skattemidler til at renovere skolegården i 2025, udskydes projektet til 2025. |
V. E. Gamborgsvej | Projektet er under projektering, og det forventes at blive anlagt ultimo 2023. Da det ikke er muligt at ændre på det eksisterende bunkersanlæg, der skal opsamles regnvand i, omdisponeres de afsatte skattemidler til andre skybrudsprojekter, hvor det er muligt at øge byrumskvaliteterne. |
Nyvej | Projektet er under projektering og forventes gå i anlæg ultimo 2023 og være færdiganlagt primo 2024. |
Solbjerg Parkkirkegård | Der pågår pt et rådgiverudbud, og det forventes at projektering vil ske i 2023-2024. Anlægsarbejdet forventes opstartet primo 2025. |
Mathilde Fibigers Vej | Vejen anlægges som forsinkelsesvej. Projektet forventes påbegyndt anlagt ultimo 2023. |
Borgmester Godskesens Plads | Pladsen anlægges som en central forsinkelsesplads for området. Projektet giver mulighed for renovering og forskønnelse af pladsen. Projektet projekteres i 2023 og forventes at blive anlagt i 2024. |
Finsensvej Vest | Projekteringen pågår. Det forventes, at anlægsarbejdet vil blive påbegyndt ultimo 2024. Projektet koordineres med Områdeudvikling Finsensvej Vest. |
Frederiksberg Idrætspark | Projektet er under projektering. Det anbefales, at den sydlige del af idrætsanlægget, kaldet: Kastegården, udskilles som et særskilt projekt. Anlæg af skybrudsprojektet og udskiftning af kunstgræsbanen på selve idrætsparken forventes påbegyndt medio 2024. |
Kastegården, Frederiksberg Idrætspark | Dette er den sydlige del af Frederiksberg idrætsanlæg som indeholder Kastegården. Det anbefales anlagt som forsinkelse af det regnvand, som ikke kan nå kunstgræsbane arealet i den nordlige del af idrætsparken. Anlægsarbejdet i Kastegården vil påbegyndes primo 2024. |
Glahns Allé | Vejen anlægges som forsinkelses- og fordelingsvej for regnvandet, som opsamles i området og ledes til Borgmester Godskesens Plads. Projektet forventes påbegyndt primo 2024 |
Forundersøgelser øst og vest 2023 | Der er disponeret midler til at lave de nødvendige hydrauliske oplandsplaner i forhold til de igangsatte projekter, samt midler til udarbejdelse til retningslinjer til regnvandshåndtering på Hospitalsgrunden. |
Følgende projekter anbefales slået sammen:
Joakim Larsens Vej Vest og General Bahnsons Vej Vest | Vejene anlægges som forsinkelses- og fordelingsveje for regnvandet, som opsamles i området og ledes til Borgmester Godskesens Plads. Det er hensigtsmæssigt, at de to projekter slås sammen og anlægges som et sammenhændende regnvandssystem. Projektet er under projektering, og det forventes, at anlægget vil blive påbegyndt ultimo 2023 og afsluttet medio 2024. |
Hattesens Allé, Carl Feilbergs Vej, Laurids Bings Allé | Vejen anlægges som forsinkelses- og fordelingsvej for regnvandet, som opsamles i området og ledes til Borgmester Godskesens Plads. Da det har vist sig hensigtsmæssigt, at de to projekter slås sammen og anlægges som et sammenhændende regnvandssystem. Projektet færdigprojekteres i løbet af 2023 og forventes anlagt i 2024. |
Stockflethsvej og Grøndalsvej | Vejeen anlægges som forsinkelsesveje og forberedes for at kunne lede skybrudsvand til Grøndalen. Arbejdet koordineres med fortovsrenovering, kantstensopretning og plantning af nye træer. Det har vist sig hensigtsmæssigt, at de to projekter slås sammen og anlægges som et sammenhængende regnvandssystem. |
Fuglebakkekvarteret delområde I | Projekterne Vagtelvej Nord, Solsortevej, Fuglebakkevej, Drosselvej og Egernvej sammenlægges, da det har vist sig hensigtsmæssigt, at projekterne slås sammen og anlægges som et sammenhændende regnvandssystem. Vejene anlægges som forsinkelsesveje samt tilførselsveje for vand, der forsinkes i Egernvejs Anlægget. Projektet projekteres i 2023. |
Fuglebakkekvarteret delområde II | Projekterne Vagtelvej Syd og Godthåbsvænge sammenlægges, da det vurderes hensigtsmæssigt, at de to projekter slås sammen og anlægges som et sammenhængende regnvandssystem. Vejene anlægges som forsinkelsesveje samt tilførelsesveje for vand, der forsinkes i Egernvejs Anlægget. Projektet projekteres i 2023. |
Den Grønne Sti og Blytsvej | Projekterne Den Grønne Sti,og Blytsvej sammenlægges, da det vurderes hensigtsmæssigt, at de to projekter slås sammen og anlægges som et sammenhængende regnvandssystem. Vejene anlægges som forsinkelsesveje samt tilførelsesveje for vand, der evt. forsinkes på Solbjergpark Kirkegård. |
Nis Lorenzens Vej og Christian Paulsens Vej | Projekterne Nis Lorenzens Vej og Christian Paulsens Vej sammenlægges, da det vurderes hensigtsmæssigt, at de anlægges som et sammenhængende regnvandssystem. Vejene planlægges som forsinkelses- og fordelingsveje for regnvandet, som opsamles i området, hvor vandet ledes til den centrale forsinkelsesplads på Frederiksberg Idrætspark. Projektet forventes projekteret i 2023 og påbegyndt anlægsarbejde medio 2024. |
Følgende projekter anbefales tilført flere midler:
Frederiksberg Allé, dækningsgrave | Projektet omhandler genbrug af de eksisterende bunkers under promenadefortovet. Renoveringen af bunkers har vist sig at blive dyrere end først antaget, derfor øges takstbudgettet med 1,2 mio. kr. til 6,5 mio. kr. Derudover øges skattebudgettet med 0,7 mio. kr. fra 0,5 mio. kr. til 1,2 mio. kr.Projektet er godkendt af fredningsmyndighederne. Dette projekt omfattede oprindelig også etablering af yderligere 2.700 m3 forsinkelse volumen samt etablering af en skybrudvej på alléen. Da det ikke anses for realistisk at nå at etablere dette inden 2027, anbefales det at resten af projektet nedlægges. |
L. I. Brandes Allé | Projektet er færdigprojekteret. Da det har vist sig vanskeligt at anlægge det nødvendige volumen pga. mange eksisterende ledninger i området, øges takstbudgettet med 0,2 mio. kr. til 9,7 mio. kr. Anlægget forventes påbegyndt ultimo 2023. |
Hollændervej Flexareal og Edisonsvej | Vejene anlægges som forsinkelsesvej og arealet ud for skolen udformes som flexareal, der anvendes til ophold / skolegård. Det har vist sig hensigtsmæssigt at de to projekter slås samme, og anlægges som et sammenhængende regnvandssystem. Der søges en merbevilling på 4,45 mio. kr. der fordeler sig ligeligt mellem takst og skattemidler, da det har vist sig at være dyrere at anlægge projektet pga. udfordringer med mange eksisterende ledninger. Det betyder at takstbudgettet øges fra 3 mio. kr til 5,2 mio. kr. og skattebudgettet øges fra 3,0 mio. kr. til 5,2 mio. kr. Projektet forventes anlagt ultimo 2023. |
Peter Bangs Vej etape II | Projektet er under projektering. Da projektet oprindeligt er budgetsat for lavt, er det nødvendigt at øge takstbudgettet med 10,1 mio. kr. for at kunne anlægge den nødvendige mængde forsinkelse. Det betyder at takstbudgettet øges til 18,8 mio. kr. Projektet koordineres med det private skybrudsprojekt på ejendommen Broagerhus. Anlægget forventes påbegyndt ultimo 2023. Udvalget blev orienteret om det kommende projekt på mødet den 13. marts. |
Egernvej Anlægget etape II | Projektet er under projektering og det forventes, at anlægget påbegyndes i efteråret 2023. Da der er påvist lettere forurenet jord i området, øges takstbudgettet med 4,4 mio. kr. til 12,5 mio. kr samt 0,6 mio. kr. skat til i alt 3,2 mio.kr. |
Egernvej Anlægget etape I | Projektet er næsten færdiganlagt. Der er under udførelsen blevet fundet forurenet jord, hvorfor takstbudgettet øges med 1,1 mio. kr. til 9,7 mio. kr. |
Betty Nansens Allé | Projektet afventer optagelse fra privat fællesvej til offentlig vej, hvorefter anlægget forventes påbegyndt medio 2023. Takstbudgettet øges med 1,6 mio. kr til 16,3 mio. kr., og skattebudgettet med 1,4 mio.kr til 3,3 mio.kr. pga. af stigende priser og et revideret budget. |
Forslaget til nye projekter, som igangsættes med 1. revision af skybrudspakke 2023:
Mariendalsvej, udbedring af slidlag og ændring af afvanding, etape I | Siden anlæg af permeabel asfalt på Mariendalsvej på strækningen mellem Falkoner Allé og Prins Constantins Vej, har det vist sig, at asfalten ikke er robust nok til den slidtage, der er på vejen. Derfor afsættes der 0,5 mio. kr. skattemidler til at ændre slidlaget og tilrette afvandingen af vejen, således at den hydrauliske funktion opretholdes. |
Forbedring af rottesikring af de eksisterende skybrudsanlæg | Det har vist sig, at de gængse standardløsninger for rottesikring af klimatilpasningsanlæg, ikke er optimale på Frederiksberg. Derfor afsættes der 0,5 mio. kr. skattemidler til at gennemgå og opgradere rottesikringen af de allerede anlagte skybrudsprojekter, for at sikre dem bedre mod rotteskader. |
Følgende projekter anbefales nedlagt:
Gustav Johannsens Vej | Vejen var planlagt som forsinkelses- og fordelingsvej for regnvandet, som opsamles i området og ledes til den centrale forsinkelsesplads på Frederiksberg Idrætspark. Forundersøgelserne har vist, at der ikke er hydraulisk behov for vejen, da det er muligt at opsamle den nødvendige mængde regnvand på en anden måde, hvorfor det anbefales at projektet nedlægges. |
Forslaget til projekter, som igangsættes og justeres med 1. revision af Skybrudspakke 2023, er godkendt i styregruppen for skybrudshåndtering. Alle projekter, som anbefales igangsat, er omfattet af allerede godkendte projektpakker. Ændringer i takstbevillingerne i denne indstilling er afhængig af godkendelse fra Frederiksberg Spildevand A/S' bestyrelse. Dette vil blive forlagt på bestyrelsesmødet i maj 2023.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at de foreslåede projektjusteringer er nødvendige for at anlægge de planlagte skybrudsprojekter inden for overgangsordning, som løber frem til 2027.
Økonomi
Indeværende sag medfører nettoændringer på anlægsbevillinger til takstfinansierede skybrudsprojekter på -2,5 mio. kr., der søges tilbageført puljen til takstfinansierede skybrudsprojekter. Sagen medfører nettoændringer på anlægsbevillinger til skattefinansierede skybrudsprojekter på -1,3 mio. kr., der søges tilbageført puljen til skattefinansierede skybrudsprojekter. Tilbageførslerne dækker over en kombination af merudgifter og besparelser.
De takstfinansierede anlægsudgifter finansieres ved kommunens optagelse af byggekredit i anlægsperioden. Byggekreditten omlægges til endelig belåning i takt med afslutning af de enkelte delprojekter. Ydelserne på de endelige lån betales i første omgang af Frederiksberg Kommune og viderefaktureres efterfølgende til Frederiksberg Forsyning. Takstmidlerne er ikke omfattet af anlægsrammen. I forbindelse med udarbejdelsen af regnvandsplanen vil der blive udarbejdet en revideret vurdering af de samlede omkostninger ved klimatilpasning af byen inkl. beregning af konsekvenser for forbrugerpriserne på vandtaksterne.
Med indeværende sag forskydes lånoptag til takstfinansierede anlægsprojekter. Forskydningen fordeler sig i årene som følger: kr., 2023 -31,725 mio. kr., 2024 41,363 mio. kr., 2025 -12,091 mio. kr.
Den samlede nettoændring af anlægsbevillinger fremgår af Tabel 1. Der er i sagen et 1:1 forhold imellem afgivne bevillinger og justeringer i rådighedsbeløb. Ændringer i rådighedsbeløb og periodiseringen af ændringerne fremgår i bilag 1.
Tabel 1. Anlægsbevillinger
Bevillingsmæssige ændringer angivet i 1.000 kr. | Beløb takst | Beløb skat |
Ændringer af anlægsbevillinger på projekter der foreslås sammenlagt | ||
Joakim Larsens Vej, vest og General Bahnsons Vej, vest | 12.054 | 1.116 |
Joakim Larsens Vej | -5.535 | -558 |
General Bahnsons Vej | -6.519 | -558 |
Hattensens Allé mf. | 18.024 | 2.231 |
Hattensens Allé | -6.088 | -1.116 |
Carl Feilbergsvej | -6.581 | -558 |
Laurids Bings Allé | -5.354 | -558 |
Stockflethsvej og Grøndalsvej | 7.362 | 1.896 |
Stockflethsvej | -3.347 | -558 |
Grøndalsvej | -4.016 | -1.339 |
Fuglebakkekvarteret, etal I | 6.576 | 1.116 |
Fuglebakkevej, etape 3 | -2.337 | -558 |
Solsortevej, syd | -4.239 | -558 |
Fuglebakkekvarteret II | 6.335 | 1.116 |
Vagtelvej | -2.952 | -558 |
Godthåbsvænget | -3.383 | -558 |
Den Grønne Sti, Blytsvej | 27.600 | 5.000 |
Den Grønne Sti | -23.700 | -4.000 |
Blytsvej | -3.900 | -1.000 |
Nis Lorenzens Vej og Christian Paulsens Vej | 7.585 | 1.673 |
Nis Lorenzens Vej | -2.231 | -558 |
Christian Paulsens Vej | -5.354 | -1.116 |
Ny Hollændervej - flexareal og skolegård, samt Edisons Vej | 5.225 | |
Ny Hollændervej - flexareal og skolegård | -2.000 | |
Edisonsvej | -1.000 | |
Deltotal ændringer af bevillinger på projekter der foreslås sammenlagt | 2.225 | |
Ændringer af anlægsbevillinger på igangværende projekter | ||
V.E. Gamborgsvej | -1.500 | |
Nyvej | -1.037 | |
Betty Nansens Allé | 1.572 | 400 |
Anne Katrines Vej, Nitivej, Priorvej | -2.932 | |
Frederiksberg Allé, dækningsgrav | 1.200 | 700 |
L.I. Brandes Allé, N.J. Fjords Allé | 230 | |
Peter Bangs vej, etape ll | 9.849 | |
Egernvej Anlægget | 1.110 | |
Egernvej Parken etape II | 4.400 | 800 |
Udearealer - flexarealer/shared space ved Ny Hollænderskolen | 2.225 | |
Gustav Johannsens vej | -20.191 | -3.904 |
Frb. Idrætspark | -7.415 | -1.000 |
Kastegården | 7.500 | 1.000 |
Deltotal ændringer af bevillinger på igangværende projekter | -4.678 | -2.316 |
Anlægsbevillinger til nye projekter som sættes i gang med 1. revision af skybrudspakken 2023 | ||
Mariendalsvej, udbedring af slidlag og ændring af afvanding, etape l | 500 | |
Forbedring af rottesikring af eksisterende skybrudsanlæg | 500 | |
Deltotal bevillinger til nye projekter som sættes i gang med 1. revision af skybrudspakken 2023 | 1.000 | |
Total samlede nettoændringer af anlægsbevillinger | -2.453 | -1.316 |
Budgetkonto - klimatilpasningsprojekter Takst - Tilbageførsel af takstfinansierede projekter | 2.453 | |
Budgetkonto - klimatilpasningsprojekter Skat - Tilbageførsel af skattefinansierede projekter | 1.316 |
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke
Behandling
Miljø- og Trafikudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 74:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
- at den forelagte disponering af rådighedsbeløb og anlægsbevillinger vedrørende anlægspulje for "Klimatilpasningsprojekter i samarbejde med Frederiksberg Forsyning" (gældende for den takstfinansierede pulje såvel som for den skattefinansierede pulje), godkendes og at omdisponeringer på eksisterende skybrudsprojekter, jævnfør økonomiafsnittet, godkendes,
- at overskydende midler på takstfinansierede projekter på i alt -2,5 mio. kr. føres tilbage til puljen for takstfinansierede skybrudsprojekter i 2024,
- at overskydende midler på skattefinansierede projekter på i alt -1,3 mio. kr. føres tilbage til puljen for skattefinansierede skybrudsprojekter i 2024 og
- at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter og omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes, og at bevillinger til lånoptagelse forskydes imellem årene svarende til de i sagerne angivne ændringer i takstfinansierede anlægsudgifter.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 128:
Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
1. at den forelagte disponering af rådighedsbeløb og anlægsbevillinger vedrørende anlægspulje for "Klimatilpasningsprojekter i samarbejde med Frederiksberg Forsyning" (gældende for den takstfinansierede pulje såvel som for den skattefinansierede pulje) godkendes, og at omdisponeringer på eksisterende skybrudsprojekter, jævnfør økonomiafsnittet, godkendes,
2. at overskydende midler på takstfinansierede projekter på i alt -2,5 mio. kr. føres tilbage til puljen for takstfinansierede skybrudsprojekter i 2024,
3. at overskydende midler på skattefinansierede projekter på i alt -1,3 mio. kr. føres tilbage til puljen for skattefinansierede skybrudsprojekter i 2024 og
4. at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter og omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes, og at bevillinger til lånoptagelse forskydes imellem årene svarende til de i sagerne angivne ændringer i takstfinansierede anlægsudgifter.
Pkt. 107 Endelig godkendelse af regulativ for husholdningsaffald
Resume
Kommunalbestyrelsen får den med denne sag fremlagt regulativet for husholdningsaffald til endelig godkendelse, efter regulativet har været i fire ugers offentlig høring. Der er i perioden ikke indkommet høringssvar, hvorfor der ikke har været anledning til at ændre i udkastet, der blev sendt i høring.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
at regulativet for husholdningsaffald godkendes.
Sagsfremstilling
Den 27. februar 2023 besluttede Kommunalbestyrelsen at sende regulativet for husholdningsaffald i fire ugers offentlig høring. Høringsperioden sluttede den 29. marts 2023. Der er ikke indkommet høringssvar.
Regulativet for husholdningsaffald er opbygget med baggrund i det standardregulativ, som fremgår af affaldsaktørbekendtgørelsen. For at kommunen kan opkræve affaldsgebyrer for en ordning forudsætter det, at ordningen er indarbejdet og beskrevet i kommunens regulativ.
Regulativet har udspring i den nationale lovgivning om affaldssortering i ti fraktioner og i Frederiksberg Kommunes besluttede initiativer og indsatser. Den 28. november 2022 vedtog Miljø- og Trafikudvalget at implementere en ordning for indsamling af tekstilaffald. Tekstilaffald er den tiende og sidste fraktion, som der fra nationalt hold stilles krav om sortering af.
Der er inden ændringer til det vedlagte regulativ for husholdningsaffald, da der ikke er indkommet høringssvar.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at regulativet afspejler de beslutninger Kommunalbestyrelsen har truffet på affaldsområdet, ligesom regulativet vurderes at leve op til gældende lovgivning.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Med ændringen i regulativet har kommunen mulighed for at opkræve affaldsgebyr for tekstilordningen. Dette gebyr fastsættes med den årlige "gebyrsag", der forelægges i efteråret.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Miljø- og Trafikudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 78:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at regulativet for husholdningsaffald godkendes.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 130:
Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
at regulativet for husholdningsaffald godkendes.
Pkt. 108 Klimatilpasning og opholdsplads ved Ny Hollænderskolen
Resume
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2017 blev der afsat midler til etableringen af et flexareal ved Ny Hollænderskolen. Etableringen af flexarealet skulle tilvejebringe mere plads og frirum til skolens elever, således at intentionerne fra folkeskolereformen om en skoledag med mere fysisk aktivitet blev imødekommet. I forbindelse med projektarbejdet er forvaltningen kommet frem til, at en mindre permanent pladsdannelse ved skolen i dette tilfælde vil være en bedre samlet løsning for skolen og for området omkring skolen. Med denne sag fremlægges forslag til projektet til udvalgets godkendelse.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
1. at projektet med etablering af et opholdsareal på Hollændervej godkendes - og
2. at lukning for gennemkørsel med motorkøretøjer fra Hollændervej til Amicisvej godkendes.
Magistraten og Undervisningsudvalget indstiller, at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. på Undervisningsudvalgets område finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023.
Sagsfremstilling
Opholdsareal ved Ny Hollænderskolen
Med denne sag fremlægges forslag om etablering af et opholdsareal på Hollændervej, ud for Ny Hollænderskolen.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2017 blev der afsat 5,0 mio. kr. til etableringen af et flexareal ved Ny Hollænderskolen. Etableringen af flexarealet skulle tilvejebringe mere plads og frirum til skolens elever, således at intentionerne fra folkeskolereformen om en skoledag med mere fysisk aktivitet blev imødekommet.
Et flexareal er et vejareal, som kan afspærres for trafik og benyttes til leg og ophold i et nærmere bestemt tidsrum. Uden for dette tidsrum fjernes afspærringen, og vejarealet genoptager sin funktion som vejareal med trafik og parkering. På Hollændervej var det planen at omdanne vejarealet fra Edisonsvej til Amicisvej til et samlet flexareal.
Indledende dialog med naboer, skole og politi
Under projekteringen har det vist sig, at etableringen af flexarealet ikke vurderes hensigtsmæssigt, som det oprindeligt var tiltænkt - bl.a. på baggrund af en indledende dialog med arealets nærmeste naboer, Ny Hollænderskolen og politiet samt lignende erfaringer fra flexarealet ved Skolen på Grundtvigsvej.
De nærmeste naboer har udtrykt bekymring for, at de hver morgen vil skulle flytte deres biler til en parkeringsplads uden for flexarealet især på dage, hvor de forventede at opholde sig hjemme. De var også bekymrede for, hvorvidt de kunne få besøg af håndværkere i dagtimerne, hvis ikke disse kunne parkere ved deres ejendom, og slutteligt bemærkede de, at ejendommens kælderlejligheder kunne komme til at blive påvirket af indkig fra nysgerrige børn og banken på ruderne, som er noget beboerne har oplevet i forbindelse med renoveringen af skolegården, hvor eleverne i en periode har benyttet arealet på Hollændervej som midlertidig skolegård.
Politiet var principielt bekymrede over en vejindretning, der rummede to funktioner i løbet af dagen.
Skolen ønskede mest muligt ekstra areal, men var samtidig glade for et areal, som kunne få en mere permanent karakter. Derudover gjorde skolen under projekteringsfasen opmærksom på at de priroterede flere cykelstativer og en fornyelse af deres hovedindgang med tilhørende trappe højt.
Projektforslag
På baggrund af ovenstående overvejelser er der blevet udarbejdet et forslag, som etablerer en permanent plads tæt ved Amicisvej og skolens indgang. Samtidigt fastholdes resten af strækningen på Hollændervej som et vejareal, mens parkeringen på strækningen vil blive ændret til såkaldt "90 graders-parkering" for at fastholde antallet af parkeringspladser på Hollændervej.
Opholdsarealet vil blive indrettet med plantebede og siddeplinte placeret omkring to mindre runde pladser. De runde pladsers indretning vil give mulighed for at "flytte undervisningen ud", og det er tanken, at plantebedene skal understøtte det lokale insektliv og biodiversitet, således at dette tema også vil kunne blive inddraget i undervisningen. Området vil primært henvende sig til de ældre klassetrin.
Pladsen starter ved hjørnet af bebyggelsen Hollændervej 4-6, og derfor vil den første del af pladsen være udført, således at redningskøretøjer og renovation kan komme til ejendommens brandvej, der ligger på østsiden. Asfaltarealet vil blive afmærket med forskellige typer vejstriber for at sikre, at arealet ikke kan misforstås som værende forbeholdt parkering. Stierne og de runde pladser planlægges udført i tegl eller granit og siddeplintene i beton.
Udenfor skolens åbningstid vil pladsen kunne fungere som et grønt åndehul for de lokale borgere og give trætte ben mulighed for at tage et hvil. (Projektet er gengivet i hhv. bilag 1, 2 og 7). Bilag 2 gengiver projektet i sin fulde skala. Bilag 7 fokuserer alene på det nye opholds areal.
Langs skolens facade på Hollændervej vil projektet etablere cykelparkering, som ønsket af skolen. Arealet imellem fortovet og parkeringspladsen vil yderligere blive indrettet til stativløs cykelparkering, for at sikre at tilgængeligheden for fodgængere på fortovet langs skolen vil kunne opretholdes.
Skolens ønske om fornyelse skolens hovedindgang – herunder trappen, er i forbindelse med projekteringen af projektet blevet vurderet. Projektets formål er at etablere flexareal og udeareal i relation til skolen. Der er desværre ikke mulighed for inden projektets budgetramme at inkludere en fornyelse af hovedindgangen, idet det dermed ikke ville være muligt i fuld udstrækning at gennemføre det planlagte projekt om et udeareal i relation til skolen.
Trafik
Pladsen vil være åben, så cyklister kan passere. Via pladsens indretning og med valget af belægningstyper søges det, at gøre det mindre attraktivt for cyklister at benytte området til gennemkørsel i retning mod henholdsvis Gammel Kongevej og Frederiksberg Allé.
For cyklister kan henholdsvis Edisonsvej eller Dr. Priemes Vej-Maglekildevej benyttes som alternativer. Det er forvaltningens vurdering, at de cyklister der kører gennem området primært har et lokalt ærinde og ikke benytter området til gennemkørsel til destinationer længere væk. Det vurderes desuden, at omfanget af gennemkørende cyklister vil være begrænset.
Stien igennem pladsen vil have status som fællessti for cyklister og fodgængere, men med prioritet for fodgængere/elever, der opholder sig på pladsen.
Med etableringen af pladsen vil det ikke længere være muligt for motorkøretøjer at kunne køre til Amicisvej fra Hollændervej og omvendt. Derudover vil det, som udgangspunkt, primært være de ældre elever, der opholder sig på pladsen og kun i kortere tidsrum ad gangen.
Forvaltningen vil - efter at pladsen er etableret - løbende følge op på de trafikale forhold, og skulle det vise sig nødvendigt, vil forvaltningen gennemføre yderligere tiltag for at øge trafiktrygheden.
Klimatilpasning
Parallelt med etableringen af opholdsarealet vil der skulle etableres et klimatilpasningsprojekt for hhv. Hortensiavej, Edisonsvej og Hollændervej. Konkret skal der i T-krydset Edisonsvej/Hortensiavej etableres såkaldte "opsamlingsriste"/magasin, som vil skulle opsamle og lede regnvand til et mindre underjordisk regnvandsmagasin på Edisonsvejs sydlige del. Når magasinet er ved at være fyldt, vil regnvandet blive ledt videre til et større underjordisk regnvandsmagasin på Hollændervej. Magasinet på Hollændervej vil blive forbundet med det store skybrudsmagasin etableret under Amicisvej i 2020, som tømmes via en vandbremse til kloakken. Magasinerne og vandbremsens samlede effekt vil være med til at reducere de nuværende udfordringer med opstuvende regnvand på Edisonsvej, Amicisvej og Nyvej.
På Nyvejs sydlige halvdel vil der i forlængelse af skybrudsprojekterne på Edisonsvej og Hollændervej blive etableret et tilsvarende underjordisk skybrudsmagasin på ca. 300 m3. Magasinet vil opsamle og forsinke regnvand før det ledes til kloakken under Frederiksberg Alle, således at denne aflastes. I forbindelse med magasinet under Nyvej vil der blive etableret en tappe-brønd, hvor byens grønne drift kan tappe regnvand til brug for trævanding. Derved kan der spares på kommunens brug af rent postevand, ligesom kommunens vandingsbil ikke behøver at køre retur til kommunens materielplads for at blive fyldt op. Tappe-brønden vil blive markeret af et dæksel, men derudover vil arbejdet på Nyvej ikke medføre ændringer på overfladen.
Træer og begrønning.
Projektet vil forøge antallet af træer i området med fire stk. og derudover mængden af buske og blomster markant. Cirka 200 m2 asfalt vil blive konverteret til ny beplantning, hvorved projektet vurderes at understøtte kommunens strategi for bynatur og biodiversitet. For at kunne realisere anlægget vil det blive nødvendigt at fælde fire at de eksisterende træer, da disse er placeret for tæt på, hvor det skal etableres regnvandsmagasiner. Disse vil dog blive erstattet af otte nye (yderligere oplysninger fremgår af bilag 6). Den lave beplantning på pladsen tænkes udført med forskellige typer af stauder og græsser.
Parkering
Der vil ikke blive nedlagt parkeringspladser på Hollændervej som følge af projektet. Men nogle af de pladser, der har været indisponible i et par år, som følge af det omfattende arbejde på og omkring Ny Hollænderskolen, vil blive tilgængelige for borgerne på ny. Samtidig forventes antallet af parkeringspladser på Amicisvej at blive øget med 2 stk. (som følge af lukningen af overkørslen fra Hollændervej).
Kommentering af projektet
Projektet for opholdsarealet har været sendt til kommentering lokalt (høring) i perioden 15. februar til 10. marts.
Der er i alt indkommet 14 høringssvar. Hovedparten har udtrykt tilfredshed med planerne om en grøn plads. Nogle har været bekymrede for om pladsen ville tiltrække støjende udeliv til området, samt at det ville være uhensigtsmæssigt i forhold til trafikafviklingen. Andre har givet udtryk for, at projektet ikke "har relevans", da der er fem legepladser i området, og at Ny Hollænderskolen hidtil har klaret sig uden. Der har været enkelte som har efterspurgt baner til boldspil og borde.
Forvaltningen kan ikke genkende, at området er specielt støjplaget, men det fremgår af bemærkningerne fra borgerne, at der med åbningen af legepladsen på skolens afdeling på Hortensiavej, er opstået et ungdomsliv på pladsen om aftenen, og at det til tider kan være støjende. Forvaltningen er enig i, at trafikafviklingen i området vil fungere bedre, hvis vejen holdes åben imellem Hollændervej og Amicisvej. Forvaltningen vurderer dog samtidig, at projektet ikke vil påvirke den nuværende trafikafvikling i området, da overkørslen imellem Hollændervej og Amicisvej allerede har været lukket i en længere periode grundet renoveringen af skolegården og andre større anlægsarbejder i området.
Forvaltningen har i indretningen specifikt valgt at se bort fra boldbure og borde af hensyn til de nærmeste naboer. Både Ny Hollænderskolens bestyrelse og de nærmeste naboer på Hollændervej har afleveret deres høringssvar, som kan læses i bilag 3, 4 og 5 (sammen med alle de øvrige indkomne kommentarer).
I dialogen med skoleafdelingen har denne givet udtryk for, "at projektet som helhed opfylde de ønsker skolen har haft med projektet". Skoleafdelingen ytrer samtidig forståelse for, at det på grund af projektøkonomien og intentionerne i Budget 2017 om et større tilgængeligt udeareal, der tilfører værdi til andre lokale interessenter, ikke har været muligt at inddrage skolens hovedindgang i projektet.
Tidsplan
Det forventes at arbejdet med flexarealet kan igangsættes, når skolernes sommerferie begynder i 2023 - det vil sige i uge 27. Projektet forventes at vare til "ind i efteråret", hvorefter arbejdet på Edisonsvej og Nyvej vil starte op.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Forvaltningen vurderer, at projektet for flexarealet ved Ny Hollænderskole med etableringen af opholdsarealet understøtter folkeskolereformens intentioner om at give elever adgang til mere udeareal samtidigt med, at der tages hensyn til de nærmeste naboers hverdag. Det vurderes desuden, at det permanente opholdsareal vil give biodiversiteten i området et løft og naboerne et grønt åndehul.
Forvaltningen vurderer endvidere, at de to klimatilpasningsprojekter for hhv. Hollændervej, Edisonsvej og Nyvej vil være bidrage til kommunens robusthed over for fremtidens hyppigere og kraftigere regnhændelser, samt at etableringen af en tappe-brønd til trævanding ved Nyvej kan give en besparelse på postevand og transportomkostninger i forbindelse med kommunens program for trævanding.
Økonomi
Der var oprindeligt afsat 5,0 mio. kr. til realiseringen af flex-arealet på Hollændervej. 2,0 mio.kr. heraf blev bevilget af Kommunalbestyrelsen hhv. den 24. januar 2022 (jf. pkt. 3) og den 20. juni 2022 (jf. pkt. 158) til renoveringen af skolens indre gårdarealer. I forbindelse med Kommunalbestyrelsens behandling af 3. forventede regnskab 2022 den 5. december 2022 (jf. pkt. 277) blev de bevilgede midler overført til anlægsprojektet Ny Hollænderskolen - Helhedsplan grundet projekternes forløb.
Med denne sag meddeles der således anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til realiseringen af projektet på flexarealet finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023.
Skybrudsprojekterne på Edisonsvej, Hollændervej og Nyvej finansieres primært med takstmidler. Med godkendelsen af skybrudspakke 21 blev der meddelt anlægsbevilling på 7,5 mio. kr. til gennemførelsen af projektet på Nyvej og 1,0 mio. kr. til gennemførelse af projektet på Edisonsvej. Med godkendelse af skybrudspakke 2022 blev der meddelt anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til gennemførelse af projektet på Ny Hollændervej. I forbindelse med 1. revision af skybrudspakken 2023, der forventes forelagt Miljø- og Trafikudvalget den 1. maj 2023, søges de takstfinansierede projekter på Edisonsvej og Ny Hollændervej sammenlagt.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2017 blev der afsat 200.000 kr./årligt til at vedligeholde arealet. Afledt årlig drift på projektet vurderes til 30.000 kr.. Den såkaldte "merdrift" vil blive afholdt inden for den afsatte pulje.
Borgmesterpåtegning
Ja
Behandling
Miljø- og Trafikudvalget, Undervisningsudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 71:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller til Miljø- og Trafikudvalget,
1. at projektet med etablering af et opholdsareal på Hollændervej godkendes - og
2. at lukning for gennemkørsel med motorkøretøjer fra Hollændervej til Amicisvej godkendes.
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller til Undervisningsudvalget,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. på Undervisningsudvalgets område finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023.
Indstilling 1. maj 2023, pkt. 51:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller til Miljø- og Trafikudvalget,
1. at projektet med etablering af et opholdsareal på Hollændervej godkendes - og
2. at lukning for gennemkørsel med motorkøretøjer fra Hollændervej til Amicisvej godkendes.
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller til Undervisningsudvalget,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. på Undervisningsudvalgets område finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023.
Beslutning fra Undervisningsudvalget 2022-25, 1. maj 2023, pkt. 51:
Undervisningsudvalget indstillede til Magistraten, at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. på Undervisningsudvalgets område finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023.
Indstilling 8. maj 2023, pkt. 131:
Miljø- og Trafikudvalget indstiller,
1. at projektet med etablering af et opholdsareal på Hollændervej godkendes - og
2. at lukning for gennemkørsel med motorkøretøjer fra Hollændervej til Amicisvej godkendes.
Undervisningsudvalget indstiller til Magistraten, at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. på Undervisningsudvalgets område finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2023.