Dagsordenspunkter
Pkt. 350 Spørgsmål fra kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Panduro om besparelser på specialskole
Sagsfremstilling
Foretoges.
"Jeg kan forstå, at der i det borgerlige budgetforlig ikke er sat en eneste krone af til den vedtagne udskydelse af besparelserne på vores specialskole, Skolen på Norden Plads, og at forligspartierne finder pengene ved at reducere pengene til det faglige løft af folkeskolen.
Mener borgmesteren at det er en anstændig måde at føre politik på, at almeneleverne i folkeskolen skal betale for, at han ikke har kunnet komme igennem med besparelserne på specialbørnene?"
Pkt. 351 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem Sine Heltberg om efterværn for hjerneskadede
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til ældre- og omsorgsudvalget.
"Det foreslås, at Frederiksberg Kommune indfører efterværn for hjerneskadede, så der sikres den bedst mulige overgang fra genoptræningsindsats og indlæggelse til livet i egen bolig. Efterværnet skal sikre, at kendskabet til borgeren udgør grundlaget for indretning af bolig, vejledning om hjælp samt andre tiltag, der skal sikre det bedst mulige liv efter en erhvervet hjerneskade.
Begrundelse
Der ønskes en håndholdt indsats, så borgere, der får en hjerneskade, får den bedst mulige hjælp efter hospitalsophold og/eller et længerevarende genoptræningsforløb, når man skal finde sig til rette hjemme og lære at leve med de begrænsninger, som hjerneskaden har givet. Indsatsen skal både fokusere på den fysiske indretning af boligen og ejendomme (fx rampe, håndtag, automatisk døråbning), grundig vejledning i hvilken hjælp man har ret til, samt en helhedsorienteret dialog om hverdag med udgangspunkt i den energi og fysiske formåen, som borgeren har.
Indsatsen skal bestå af et team, hvor der både indgår personale, der har passet og trænet borgere i et genoptræningsforløb, socialrådgivere med kendskab til reglerne samt øvrige, relevante personer. Indsatsen skal opstartes, inden genoptræningsforløbet er afsluttet, således at boligen er klargjort, når man kommer hjem. Kommunen skal af egen drift tilbyde de løsninger, der giver borgere den største frihed og mulighed for et godt og aktivt liv, indenfor den lovgivning der findes."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 352 Forslag til beslutning fra 2. viceborgmester Michael Vindfeldt om Grønnegårdsteatret i Grønnegården, Frederiksberg Rådhus
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til kultur- og fritidsudvalget.
"Forslag om Grønnegårdsteatret i Grønnegården, Frederiksberg Rådhus
Forslag om at der rettes henvendelse til Grønnegårdsteatret med henblik på at tilbyde afholdelse af teaterforestillinger om aftenen i Frederiksberg Rådhus’ indre gård ”Grønnegården”.
Begrundelse:
Grønnegårdsteatret er blevet sat ud af Designmuseum Danmarks gårdhave og skal derfor have ny placering. Som Danmarks førende teaterby bør Frederiksberg tilbyde at lægge rådhusgård til, om muligt, som bl.a. foreslået af skuespiller Waage Sandøe."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 353 Forslag til beslutning fra 2. viceborgmester Vindfeldt, kommunalbestyrelsesmedlemmerne Bang Larsen og Heltberg, rådmand Enevoldsen og kommunalbestyrelsesmedlemmerne Wibroe, Panduro og Løcke om servicetjek af sociale klausuler og etablering af kontrolenhed
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til magistraten.
"Forslag om servicetjek af sociale klausuler og etablering af kontrolenhed
Forslag om at foretage servicetjek af sociale klausuler, regler om kædeansvar, lærlinge m.m. og at etablere en offentlig kontrolenhed. Kontrolenheden kan evt. etableres i samarbejde med andre kommuner.
Begrundelse:
Det er snart længe siden, at Frederiksberg vedtog sociale klausuler. En række kommuner har mere konsekvente klausuler end Frederiksberg, og derfor bør Frederiksbergs klausuler have et servicetjek. Der er endvidere behov for en egentlig offentlig kontrolenhed for at bekæmpe social dumping.
I sagsforberedelsen bedes det afdækket, i hvor mange sager kommunen har håndhævet de sociale klausuler og aktivt fulgt op herpå, herunder konkret dokumentation for ID-kort på byggepladser."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 354 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem David Munis Zepernick, rådmand Lone Loklindt og kommunalbestyrelsesmedlem Ruben Kidde om indkøb af upcyclet IT til skoler og andre kommunale institutioner
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til magistraten.
"Det Radikale Venstre foreslår, at Frederiksberg Kommune undersøger potentialet i indkøb af upcyclet IT-udstyr til skoler, institutioner og andre kommunale formål og parallelt igangsætter et praktisk eksperiment med indkøb af upcyclet IT-udstyr på forsøgsbasis.
Motivation:
I kølvandet på uddelingen af Frederiksbergs Grønne Erhvervspris, hvor Frederiksberg-virksomheden Foxway deltog i panelet, erfarede vi, at genbrugs-laptops både er billigere end nyindkøbte og sparer klimaet for 258 kg CO2 pr. computer. Virksomheden aftager faktisk allerede brugt IT-udstyr fra Frederiksberg Kommune gennem virksomheden Easy Recycle, som efter renovering og upcycling sælges videre. Så Frederiksberg Kommune er således pt. leverandør til Foxway, hvorimod det modsatte ikke lader til at være tilfældet, hvilket jo ellers er ideen med den cirkulære økonomi. Af hensyn til både realiseringen af kommunens ambitiøse klimamål og ønsket om at få mest IT for pengene mener vi, at potentialet i et partnerskab med Foxway eller tilsvarende virksomheder med fordel kan udforskes.
Link til indlæg om emnet i Falkoneren:
Frederiksbergs skolebørn vil hjælpe med klimaambitionerne | Falkoneren"
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 355 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem Gunvor Wibroe, 2. viceborgmester Michael Vindfeldt og rådmændene Thyge Enevoldsen og Lone Loklindt om forundersøgelse af parkeringskælder under Frederiksberg Runddel
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til by- og miljøudvalget.
"Forslag
Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre foreslår, at der igangsættes en forundersøgelse af en parkeringskælder under Frederiksberg Runddel med henblik på at frigøre plads til at etablere en cykelsti, få mere begrønning og flere træer langs Frederiksberg Allé, samt om parkeringskælderen kan finansieres af private midler.
Begrundelse
Frederiksberg Allé er noget helt særligt. Smuk, historisk og en signaturallé for Frederiksberg. Men den er også en meget befærdet allé med busser, biler og mange bløde trafikanter. Som den eneste større trafikvej på Frederiksberg er der stadigvæk ikke etableret cykelsti på alléen, og det på trods af at kommunalbestyrelsen har talt om dette i et årti. Frederiksberg Allé ligger i Frederiksberg C, hvor der mangler parkeringspladser, og en parkeringskælder hvor størstedelen af alléens biler parkeres under jorden, vil frigøre plads til både en bred og sikker cykelsti samt til flere træer og små grønne oaser på Frederiksberg Allé."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 356 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem Gunvor Wibroe og 2. viceborgmester Michael Vindfeldt om at etablere mere vild og hjemmehørende natur på hospitalsgrunden
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til by- og miljøudvalget.
"Forslag
Socialdemokratiet foreslår, at Frederiksberg indgår i et grønt partnerskab med Region Hovedstaden med henblik på at etablere mere vild og hjemmehørende natur på Hospitalsgrunden.
Begrundelse
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er vores natur voldsomt presset, og den har ikke meget plads på Frederiksberg, som er den kommune i Danmark med færrest grønne kvm pr. indbygger. Socialdemokratiet ønsker, at Frederiksberg Kommune etablerer mere bynatur og vild natur hver eneste gang, vi har nogle kvadratmeter til rådighed. Både eksisterende og nye kvadratmeter. Frederiksberg Hospital lukker med udgangen af 2025 og overtages af Frederiksberg Kommune med henblik på, at der her skal udvikles et helt nyt kvarter på grunden. Mens vi afventer den videre proces med udviklingen af området, foreslår Socialdemokratiet, at vi indgår i et grønt partnerskab med Region Hovedstaden og andre relevante aktører med det formål at etablere mere vild og hjemmehørende natur som f.eks. blomsterenge på den 106.000 kvadratmeter store hospitalsgrund."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 357 Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem Mette Bang Larsen om større åbenhed om de beslutninger, der træffes i kommunalbestyrelse og udvalg
Resume
Kommunalbestyrelsesmedlem Mette Bang Larsen har stillet beslutningsforslag om større åbenhed om de beslutninger, der træffes i kommunalbestyrelse og udvalg.
Der redegøres for gældende praksis, som opfylder lovgivningens krav. Der lægges desuden op til, at åbenheden øges yderligere ved at iværksætte en ordning med, at beslutningsprotokollen fra udvalgsmøders lukkede punkter jævnligt gennemgås med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger. Dermed sikres maksimal åbenhed inden for rammerne af lovgivningen.
Beslutningsforslaget anbefales med den præcisering tiltrådt.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte beslutningsforslaget som indstillet.
Indstilling
Magistraten indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes med den præcisering, at åbenheden øges til det maksimale niveau inden for lovgivningens rammer ved at iværksætte en ordning med, at beslutningsprotokollen fra udvalgsmøders lukkede punkter jævnligt gennemgås med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger.
Sagsfremstilling
Det bemærkes præciserende, at forvaltningen i de tilfælde, hvor det umiddelbart efter et udvalgsmøde kan konstateres, at der ikke længere er tavshedsbelagte oplysninger i mødesagen, også vil offentliggøre selve mødesagen – og ikke kun beslutningen – ved udvalgsreferatets offentliggørelse. Det svarer til praksis ved offentliggørelse af referater fra kommunalbestyrelsens møder.
Oprindelig sagsfremstilling:
Beslutningsforslaget fra kommunalbestyrelsesmedlem Mette Bang Larsen blev af kommunalbestyrelsen den 17. maj 2021 oversendt til magistraten.
Beslutningsforslaget har denne ordlyd:
"Enhedslisten foreslår, at der sikres større åbenhed omkring de beslutninger, der træffes i kommunalbestyrelse og udvalg.
Dette indebærer blandt andet:
- At Frederiksberg Kommune skal overholde lovgivningens krav til offentliggørelse af beslutninger, som kommunalbestyrelsen har truffet for lukkede døre
- At en sag kun lægges på lukket dagsorden, når det er strengt nødvendigt
- At en sag lægges på åben dagsorden, selv om der er enkelte bilag, der er lukkede
Begrundelse
Det er kommunalbestyrelsens ansvar at sikre mest mulig offentlighed og gennemsigtighed i de politiske beslutninger, vi træffer. En sag bør som udgangspunkt kun behandles for lukkede døre, hvis der forventes at blive fremlagt fortrolige oplysninger, der er omfattet af forvaltningslovens regler om tavshedspligt.
I Frederiksberg Kommune har der dog udviklet sig en kultur, hvor langt flere sager end nødvendigt er lagt på lukket dagsorden, så borgere, ansatte og offentligheden ikke har mulighed for at få indsigt i de politiske beslutninger, der træffes.
Det kræver desuden ikke mange klik på kommunens hjemmeside for at kunne konstatere, at Frederiksberg Kommune ikke lever op til lovkravet om offentliggørelse af beslutninger, der er truffet bag lukkede døre. Af Ankestyrelsens udtalelse 'Offentliggørelse af kommunalbestyrelsens beslutninger truffet for lukkede døre', (fra september 2019). fremgår det klart at:
"alene reglerne om tavshedspligt, der kan begrunde, at kommunalbestyrelsens beslutninger i sager, der er behandlet for lukkede døre ikke offentliggøres i beslutningsprotokollen. Kommunen skal foretage en konkret vurdering af, om en beslutning kan offentliggøres i sin helhed eller om det vil være i strid med reglerne om tavshedspligt. Hvis det ikke vil være lovligt at offentliggøre hele beslutningen, må kommunen vurdere, om dele af beslutningen kan offentliggøres."
Dette gælder for eksempel også for en beslutning i en personalesag og i sager om køb eller salg af fast ejendom, der er en type af sager, der som udgangspunkt skal behandles for lukkede døre. Denne regel overholder Frederiksberg Kommune ikke, som det er i dag."
Forvaltningen kan hertil anføre følgende:
Frederiksberg Kommune overholder de gældende regler på området og arbejder i dag med stor åbenhed – inden for lovgivningens rammer om tavshedspligt.
Det bemærkes desuden, at forvaltningen har stort fokus på og arbejder systematisk med at sikre åbenhed, og at forvaltningen naturligvis også i fremtiden vil give arbejdet med at sikre åbenhed høj prioritet.
I det følgende uddybes regler for åbenhed ifm. møder, dagsordener, referater mv. og Frederiksberg Kommunes praksis i den forbindelse, samt hvordan der arbejdes med at sikre åbenhed omkring trufne beslutninger, og hvordan åbenheden kan øges yderligere.
Regler og nuværende praksis
Den kommunale styrelseslov indeholder følgende regler om dagsordner og referater for hhv. kommunalbestyrelsens møder og udvalgenes møder:
"§ 8, stk. 7:
En fortegnelse over de sager, der vil komme til behandling på kommunalbestyrelsens møde, samt en udskrift af beslutningsprotokollen skal med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt, så vidt muligt offentliggøres.
§ 20, stk. 7:
En fortegnelse over de sager, der vil komme til behandling på udvalgenes møder, skal med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt, så vidt muligt offentliggøres."
Som det fremgår af den kommenterede styrelseslov, jf. side 213, består der ikke en pligt for udvalgene til at offentliggøre deres beslutninger. På Frederiksberg offentliggør forvaltningen referater fra udvalgsmøderne, for så vidt angår de åbne punkter.
Som det endvidere fremgår af den kommenterede styrelseslov, side 89, er det alene lovgivningens regler om tavshedspligt, som begrænser pligten til at offentliggøre udskrift af beslutningsprotokollen fra kommunalbestyrelsens møder.
Det forhold, at en beslutning i kommunalbestyrelsen er truffet for lukkede døre, kan ikke i sig selv begrunde, at beslutningen ikke medtages i den udskrift af beslutningsprotokollen, der offentliggøres.
Denne praksis følges også af Frederiksberg Kommune, idet beslutningsprotokollen fra kommunalbestyrelsens møders lukkede punkter jævnligt gennemgås med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger. Dette sker som udgangspunkt en gang i kvartalet. Hvis der alene er dele af en beslutning, der kan offentliggøres, vil disse dele blive offentliggjort. Ofte vil en beslutning efter et stykke tid, truffet på lukket dagsorden, kunne offentliggøres efterfølgende, når beslutningen er kommunikeret og iværksat overfor adressaten.
Som eksempel på en sådan gennemgang kan henvises til følgende sager fra kommunalbestyrelsens møde den 24. august 2020:
Lukkede punkter med offentlig beslutning:
241 – Flytning af anlægsbevilling – ny aftale med leverandør
242 – Årets Colombusæg 2020
243 – Årets kunstner og talent 2020
244 - Direktørløn
Forvaltningen vil naturligvis fortsat sikre, at det systematisk vurderes, om der er behov for, at lukkede sagers beslutninger skal forblive lukkede af hensyn til reglerne om tavshedspligt efter behandling i kommunalbestyrelsen.
Det bemærkes, at der under meddelelser fra borgmesteren den 13. januar 2020 blev givet magistraten en orientering om, at forvaltningen var helt opmærksom på problemstillingen om, at lukkede sagers beslutninger fra kommunalbestyrelsen ikke pr. automatik forblev lukkede, og at forvaltningen i den forbindelse havde været på besøg i Gladsaxe Kommune, som arbejder med samme dagsordenssystem som Frederiksberg Kommune, for at erfaringsudveksle netop med baggrund i den tilsynsudtalelse, som beslutningsforslaget henviser til.
På baggrund af bl.a. besøget i Gladsaxe Kommune blev den praktiske udmøntning med efterfølgende vurdering om offentliggørelse af lukkede dagsordenspunkter fra kommunalbestyrelsens møder iværksat.
Det bemærkes desuden, at forvaltningen selvfølgelig er opmærksom på den kommunale styrelseslovs § 10, stk.1, som bestemmer, at møder i kommunalbestyrelsen er offentlige, men at der samtidig er hjemmel i bestemmelsen til at behandle en sag for lukkede døre, når det er nødvendigt af hensyn til sagens beskaffenhed, hvilket afgøres efter en konkret vurdering, jf. den kommenterede styrelseslov, side 102.
Efter forretningsordenen for Frederiksberg Kommunalbestyrelse er der i § 1 stk. 2, fastsat følgende:
"Stk. 2.
Følgende sager skal - medmindre kommunalbestyrelsen i det enkelte tilfælde træffer anden bestemmelse - behandles for lukkede døre:
1.Overslag og tilbud vedrørende arbejder og leverancer
2.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold.
3.Sager om erhvervelse og afhændelse af faste ejendomme. "
Bestemmelsen er i overensstemmelse med normalforretningsordenens § 1, stk. 2 og skal forstås som sagskategorier, der som udgangspunkt skal behandles for lukkede døre, jf. kommenteret styrelseslov, side 103 - altså som eksempler på nogle sagskategorier, der typisk vil opfylde kravet i styrelseslovens § 10, stk. 1.
Det er helt normal praksis også på Frederiksberg, at der er lukkede bilag til en åben sag på dagsordenen for et udvalgsmøde eller møde i kommunalbestyrelsen.
Lukkede bilag fører derfor ikke i sig selv til, at sagen er på lukket dagsorden.
Mulighed for at øge åbenheden
Hvad kommunalbestyrelsens beslutninger angår, arbejder Frederiksberg Kommune – som beskrevet ovenfor – allerede med maksimal åbenhed inden for lovgivningens rammer. Den eneste mulighed for at øge åbenheden om de beslutninger, der træffes i kommunalbestyrelse og udvalg, består i forlængelse heraf i at øge åbenheden om udvalgets beslutninger.
Som nævnt ovenfor består der ikke en pligt for udvalgene til at offentliggøre deres beslutninger. På Frederiksberg offentliggør forvaltningen referater fra udvalgsmøderne, for så vidt angår de åbne punkter.
Hvis åbenheden skal øges yderligere, kan der iværksættes en ordning med kvartalsvist at gennemgå beslutningsprotokollen fra udvalgsmødernes lukkede punkter – tilsvarende den ordning, som forvaltningen har indført ift. lukkede punkter på kommunalbestyrelsens møder – med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger.
På den måde vil kommunen arbejde med maksimal åbenhed inden for lovgivningens rammer ift. såvel kommunalbestyrelsens som udvalgenes beslutninger.
En typisk udvalgsaften på Frederiksberg har ca. 10 lukkede udvalgssager. Heraf går skønsmæssigt mindst halvdelen videre til kommunalbestyrelsen og bliver dermed omfattet af den generelle kvartalsmæssige gennemgang af kommunalbestyrelsens protokol. Forvaltningens umiddelbare vurdering er, at beslutningerne for en stor del af de lukkede udvalgssagers vedkommende vil kunne offentliggøres efter kortere eller længere tid.
Hvis der iværksættes en ordning med kvartalsvist at gennemgå beslutningsprotokollen fra udvalgsmødernes lukkede punkter, vurderes det at indebære ca. 100 times merarbejde om året i forhold til i dag. Merarbejdet vil fortrinsvist skulle håndteres inden for den opnormering af ressourcerne til den centrale juridiske enhed, som kommunalbestyrelsen godkendte den 30. august 2021. Opnormeringen sker fra årsskiftet, og ordningen vil i forlængelse heraf kunne træde i kraft fra januar 2022.
Til sammenligning kan anføres, at Frederiksberg Kommune kun kender til en enkelt kommune – Gladsaxe – der offentliggør lukkede punkter fra udvalgsmøder. KL har heller ikke kendskab til, at andre kommuner offentliggør lukkede punkter fra udvalgsmøder.
Økonomi
Ingen.
Borgmesterpåtegning
Ingen.
Behandling
Magistraten og Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 27. september 2021, pkt. 393:
Kommunaldirektørens område indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes med den præcisering, at åbenheden øges til det maksimale niveau inden for lovgivningens rammer ved at iværksætte en ordning med, at beslutningsprotokollen fra udvalgsmøders lukkede punkter jævnligt gennemgås med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 27. september 2021, pkt. 393:
Sagen blev udsat.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 419:
Kommunaldirektørens område indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes med den præcisering, at åbenheden øges til det maksimale niveau inden for lovgivningens rammer ved at iværksætte en ordning med, at beslutningsprotokollen fra udvalgsmøders lukkede punkter jævnligt gennemgås med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 419:
Magistraten indstiller, at beslutningsforslaget tiltrædes med den præcisering, at åbenheden øges til det maksimale niveau inden for lovgivningens rammer ved at iværksætte en ordning med, at beslutningsprotokollen fra udvalgsmøders lukkede punkter jævnligt gennemgås med henblik på at offentliggøre beslutninger, som ikke (længere) indeholder tavshedsbelagte oplysninger.
Pkt. 358 Forslag til beslutning fra rådmand Balder Mørk Andersen om at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier
Resume
På møde i kommunalbestyrelsen den 8. februar 2021 fremlagde rådmand Balder Mørk Andersen et beslutningsforslag om, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier:
"SF foreslår, at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier.
Begrundelse:
Der er grund til at tage det dybt seriøst, at ikke alle borgere lever gnidningsfrit med kommunikation fra det offentlige. Nogen kan være presset af en sag i Familieafdelingen, en anden kan være kørt skævt med sagsbehandleren i jobcentret. Ofte kan der være helbredsmæssige årsager bag, at en person oplever det som et stort mentalt pres at modtage den digitale post fra kommunen. I visse tilfælde kan et enkelt brev fra kommunen vælte læsset for en borger i løbet af en weekend eller totalt fjerne glæden ved den aftalte ferie.
I SF ønsker vi at fremme et helhedssyn på det enkelte menneske fra kommunens side, og det indebærer også at tage hensyn til, hvordan borgerne oplever og kan reagere på kommunikation fra kommunen. Derfor bør det sikres, at borgerne ikke modtager digital kommunikation fra kommunen i ferier og i weekender, forstået som fra fredag middag, idet en stresset borger da f.eks. ikke kan opklare en misforståelse dagen derpå, men må gå med en knude i maven frem til mandag.
I forbindelse med behandlingen af forslaget bør den samlede digitale kommunikation kortlægges, og der kan være områder og situationer, som kan undtages, hvis det vurderes at være nødvendigt at få kommunikationen frem.
Endvidere skal det vurderes, i hvilken grad der er tale om forsinket levering fra it-systemer, og hvordan det i givet fald kan forbedres."
Beslutningsforslaget blev oversendt til magistraten, som behandlede sagen den 7. juni 2021. Magistraten udsatte sagen, idet forvaltningen blev anmodet om en mere detaljeret redegørelse for den aktuelle praksis.
Forvaltningen har på den baggrund lavet en redegørelse, som uddyber beskrivelsen af praksis på familieområdet og inkluderer beskrivelser af praksis på skoleområdet og det pædagogisk-psykologiske område (PPR), som er særligt følsomme områder, der kan give anledning til bekymring og stærke reaktioner hos modtagerne af den digitale post.
Beslutning
Sagen blev sendt retur til magistraten.
Indstilling
Et flertal i Magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl., Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) indstiller,
- at kommunalbestyrelsen på baggrund af forvaltningens redegørelse for de tekniske og administrative omstændigheder ved postforsendelser ikke tiltræder beslutningsforslaget om, at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier.
- at den nuværende praksis for forsendelse af post til borgerne fastholdes, idet der allerede i den nuværende praksis i videst muligt omfang udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold.
- at Frederiksberg Kommunes Åbenhedspolitik får tilføjet en beskrivelse af den allerede eksisterende praksis for breve. Det skal fremgå tydeligt af Åbenhedspolitikken, at der bør udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold, som kan virke belastende for modtageren. Dette kan for eksempel ske ved at tage forudgående telefonisk kontakt til modtageren eller ved at overveje udsendelsestidspunktet. Tilføjelsen sker i forbindelse med førstkommende revision af Åbenhedspolitikken.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen) undlod at stemme.
Sagsfremstilling
Magistraten udsatte sagen på deres møde den 7. juni 2021, idet forvaltningen blev anmodet om en mere detaljeret redegørelse for den aktuelle praksis.
Udsendelsen af digital post i weekender og ferier er en afvejning af hensynet til, at borgere får besked så hurtigt som muligt fra kommunen, samtidig med at borgere ikke bliver stillet i en situation, hvor de ikke kan komme i kontakt med kommunen, hvis der er tale om post med følsomt indhold. Det bemærkes i den forbindelse, at borgere i mange tilfælde netop vil være interesseret i at få et hurtigt svar fra kommunen, hvis der eksempelvis er ansøgt om en tilladelse eller lignende på et ikke-følsomt område.
I sagen til magistraten den 7. juni 2021 blev der redegjort for kommunens praksis for udsendelse af digital post for Visitation og Hjælpemidler i Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet, Socialafdelingen, Jobcenteret, Ydelsesafdelingen samt Familieafdelingen. Nedenfor suppleres redegørelsen for så vidt angår Familieafdelingen, og der gives en redegørelse for praksis i PPR samt Skoleafdelingen, da disse vurderes at være de relevante områder, hvor borgere kan modtage digital post, der kan indeholde følsomt indhold.
Skoleafdelingen
Skoleafdelingen sender blandt andet svar til borgere på afgørelser i forhold til skoleudsættelse, uenighed om skolevalg samt klager. Der findes i Skoleafdelingen ikke retningslinjer for udsendelse af digitale breve til borgerne på følsomme områder op til en weekend eller ferie, men der er i afdelingen en opmærksomhed på ikke at sende afgørelser af sted på tidspunkter, hvor modtageren ikke har mulighed for at kontakte afdelingen ved modtagelsen eller dagen efter.
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)
PPR udsender blandt andet partshøringer og afgørelser fra skolevisitationsudvalget, og det hænder, at afgørelserne udsendes i en weekend eller i sjældne tilfælde på en helligdag. I travle perioder med mange afgørelser, primært om foråret, skal der udsendes mange breve, og PPR har ind imellem samlet udsendelserne til en lørdag, hvor der ikke er afbrydelser med andre opgaver for at effektivisere arbejdet. PPR vil på denne måde sikre, at borgere får besked hurtigst muligt efter en sag er behandlet, og det er PPRs klare indtryk, at langt de fleste familier ønsker hurtig besked.
Familieafdelingen
Familieafdelingen behandler særdeles personfølsomt indhold, som kan afføde stærke reaktioner og bekymringer hos modtagerne. Afdelingen har løbende cirka 900 sager om børn, unge og familier, der har behov for støtte og hjælp af forskellige sociale og/eller øvrige årsager. Antallet af sager betyder, at der dagligt udsendes en hel del post men også e-mails via sikker mail, og at afdelingen ligeledes modtager en hel del digital post og e-mails dagligt.
Breve udsendes altid via e-Boks af hensyn til sikkerhed og GDPR-reglerne. Afdelingen bestræber sig på primært at udsende breve med alvorligt indhold eller besked på hverdage, dvs. ikke fredage eller sidste hverdag op mod en helligdag. Fordi Familieafdelingen i nogle tilfælde træffer akutte, alvorlige afgørelser og også modtager underretninger, hvor begge dele kræver partshøring af parter i sagen, er afdelingen forpligtiget til at kontakte forældre og evt. unge inden for en rimelig frist.
Det betyder, at afdelingen ikke altid kan undgå at sende breve ud en fredag. I de tilfælde, hvor der er tale om alvorlige oplysninger eller en partshøringer om alvorlige forhold, bestræber afdelingen sig på at tage kontakt til familien eller den unge per telefon først, så de er forberedt på, hvad der kommer i e-Boks. At breve udsendes via e-Boks betyder ligeledes, at familier og evt. den unge har brevet i e-Boks umiddelbart efter afsendelse, og ikke først efter to dage eller mere, som et fysisk brev sædvanligvis er om at nå frem.
Det betyder også, at breve udsendt fredag formiddag godt kan betyde kontakt til eller med en borger senere på dagen, og inden arbejdstids ophør. I forhold til sagsbehandlerens ferie og dermed muligheden for at komme i kontakt med denne i forbindelse med, at et brev er udsendt, bestræber afdelingen sig på, at der er dialog med familien eller den unge om, hvordan kontakten kan være. Det er samtidig altid muligt at komme i kontakt med Familieafdelingen generelt i hverdage - uanset om en sagsbehandler holder ferie eller er ude af huset. Familieafdelingen er endvidere forpligtiget til at have døgnvagt, hvorfor akutte sager kan behandles af døgnvagten i ferie og helligdage, dvs. uden for normal arbejdstid. Besvarelsen af et brev er ikke normalt noget, som døgnvagten skal tage af, men det kan aftales for eksempel i en akut alvorlig sag.
I praksis forsøger Familieafdelingen således at sikre, at borgere, der modtager breve med følsomt eller alvorligt indhold, kan komme i kontakt med afdelingen samme dag eller dagen efter. Henset til den store mængde af sager, der behandles og dermed de relativt mange breve, der udsendes i kombination med de lovmæssige forpligtigelser Familieafdelingen har til partshøring, handlinger i akutte sager mv., vil det ikke være muligt altid at garantere, at et brev med alvorligt indhold ikke udsendes en fredag eller i en ferie, også selvom det ikke er lykkedes at komme i kontakt med borgeren. Afdelingen bestræber sig dog på at gøre alt, hvad den kan, for at skabe telefonisk kontakt først.
Sagsfremstilling fra magistratsmødet den 7. juni 2021:
Kommunen udsender et stort antal breve med digital post, hvoraf hovedparten udsendes som enkeltbreve og en mindre del som masseforsendelser.
En del af posten udsendes fra andre myndigheder som for eksempel Udbetaling Danmark og Region Hovedstaden, som kommunen derfor ikke kan planlægge udsendelse for.
Masseforsendelser
Masseforsendelser har ofte informativ karakter og omhandler sjældent følsomme spørgsmål, som kræver akut afklaring. Det vil derfor som oftest ikke give anledning til mentalt pres hos borgerne at modtage et brev udsendt som masseforsendelse.
Ved masseforsendelser er det nøjagtige leveringstidspunkt svært at forudsige. Posten kan forsinkes med både minutter, timer og nogle gange dage afhængigt af mængden af breve i kø hos leverandøren, og den aktuelle belastning af it-systemerne.
Masseforsendelser sker løbende, og man skal sikre en effektiv arbejdstilrettelæggelse hos sagsbehandlerne og samtidig belaste IT-systemerne mindst muligt i arbejdstiden. Udsendelsen tager desuden højde for gældende frister i sagsbehandlingen samt forfaldsdatoer.
Det vil således være forbundet med betydelige tekniske og administrative vanskeligheder at styre uden om ferier og weekender, når kommunen udsender store mængder digital post til borgerne.
Enkeltforsendelser
Når breve udsendes enkeltvist, er der kun en mindre forsinkelse til modtageren får brevet. Mange opdager imidlertid først, at der er kommet ny post, når de får en sms-notifikation, som kan være forsinket i forhold til modtagelsen af brevet i e-Boks. Forsinkelsen gælder også de borgere, som har fravalgt digital post og derfor må vente på den fysiske post.
Modtagere af digital post har mulighed for at fravælge sms-notifikationer fra e-Boks og dermed undgå ”forstyrrende”/”stressende” notifikationer i weekender og ferie, ligesom de kan vælge at undlade at tilgå deres eBoks i weekender og ferier.
Hvis man skal sikre sig teknisk, at borgerne får notifikationer om brev i e-Boks i så god tid før weekenden, at de kan nå at kontakte kommunen i åbningstiden, skal brevet være afsendt senest onsdag, så man både tager højde for mulige forsinkelser i postgangen og åbningstiderne i administrationen. Det vil være administrativt tungt og ineffektivt og kan betyde, at afgørelser, der falder sidst på ugen, først kan sendes til borgerne ugen efter, hvilket vil være til gene for de borgere, som ønsker at få informationen hurtigst muligt eller som eksempelvis går og afventer en tilladelse eller lign.
Det vurderes derfor således hverken i forhold til masseforsendelser eller enkeltforsendelser at være hensigtsmæssigt at indføre en fælles og fast deadline for kommunens post til borgerne.
Praksis og særlige hensyn ved breve med følsomt indhold
Forvaltningen er ud over de lovbestemte tidsfrister for svar generelt opmærksom på kommunens servicemål samt ”den gode borgerkontakt”. Det gælder også i forbindelse med udsendelse af varslinger, høringer og svarbreve – særligt og i videst muligt omfang, hvis brevene har karakter af afslag, varslinger eller meddelelser, som kan have negativ indflydelse på borgerens situation eller forventninger.
Derfor har de områder, som sender breve med følsomt indhold også en praksis, som tager højde for dette. Således sender Visitation og Hjælpemidler i Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet for eksempel ikke meddelelser om afslag ud, som forventes modtaget af borgeren i weekender.
Socialafdelingen sender af hensyn til hurtighedsprincippet og sagsbehandlingsfrister afgørelser til borgerne, når sagen er færdigbehandlet. Der er dog praksis for, at sagsbehandler, hvor det er hensigtsmæssigt, kan kontakte borger og orientere mundtligt om afgørelsen – så en afgørelse, der modtages elektronisk i weekenden, ikke kommer som en overraskelse.
Jobcenteret og Ydelsesafdelingen er ud over kommunens egne servicemål, underlagt en række fastsatte frister i beskæftigelseslovgivningen. Ud over de forvaltningsretlige principper gælder dette for eksempel partshøring og de tilknyttede frister. Et eksempel er, at personer, der modtager offentlig forsørgelse, er forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet med dags varsel.
Det vil sige, at hvis jobcentret indkalder til samtale, afgiver et tilbud eller formidler et ordinært arbejde, skal borgeren kunne tage imod dette med dags varsel. Det er endvidere fastsat ved principafgørelse i Ankestyrelsen, at modtagere af offentlige ydelser har ansvaret for at tjekke deres post dagligt for sikre, at de lever op til rådighedsforpligtelsen.
I Familieafdelingen er der en generel opmærksomhed på at udvise hensynsfuldhed og omsorg, når afdelingen henvender sig skriftligt til familierne. Det sker blandt andet ved, at afdelingen er i dialog med familierne, således at skriftlige henvendelser med et følsomt indhold, der kan opleves som belastende for en familie, ikke kommer uventet eller som en overraskelse. Familieafdelingen tilstræber således en løbende dialog og forventningsafstemning med familierne om sagsforløbet i børnesager.
Når der er tale om særligt følsomme henvendelser til familierne, for eksempel en underretning om bekymring for et barn, der kan give anledning til spørgsmål eller følelsesmæssige reaktioner, tilstræbes det, at familien har mulighed for straks at kontakte den pågældende socialrådgiver, således at familien ikke skal stå alene, eksempelvis i en weekend.
Der er således i hele kommunen stor opmærksomhed på både at overholde de lovgivningsbestemte frister og samtidig sikre en god borgerkontakt, når der udsendes breve med følsomt eller belastende indhold.
Nationale retningslinjer for kommunal post til borgene
Forvaltningens praksis på postområdet sker i overensstemmelse med en nylig udmelding fra finansministeren om kommunernes håndtering af post til borgerne. Ministeren konkluderer på baggrund af de tekniske, juridiske og administrative vanskeligheder, som også er gengivet i nærværende redegørelse, at kommunerne gerne må sende post til borgerne på skæve tidspunkter. Kilde: https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/beu/spm/221/svar/1746390/2334759.pdf
Forvaltningen indstiller på den baggrund, at den nuværende praksis for forsendelse af post til borgerne fastholdes. Samtidig vil forvaltningen i forbindelse med en kommende revision af kommunens åbenhedspolitik tydeliggøre, at der bør udvises særligt hensyn ved breve med følsomt indhold, som kan virke belastende for modtageren. Dette kan for eksempel ske ved at tage forudgående telefonisk kontakt til modtageren eller ved at overveje udsendelsestidspunktet, så modtagelsen så vidt muligt ikke sker i en weekend.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 7. juni 2021, pkt. 249:
Forvaltningen indstiller
- at magistraten på baggrund af forvaltningens redegørelse for de tekniske og administrative omstændigheder ved postforsendelser ikke tiltræder beslutningsforslaget om, at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier
- at den nuværende praksis for forsendelse af post til borgerne fastholdes, idet der allerede i den nuværende praksis i videst muligt omfang udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold
- at Frederiksberg Kommunes Åbenhedspolitik får tilføjet en beskrivelse af den allerede eksisterende praksis for breve. Det skal fremgå tydeligt af Åbenhedspolitikken, at der bør udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold, som kan virke belastende for modtageren. Dette kan for eksempel ske ved at tage forudgående telefonisk kontakt til modtageren eller ved at overveje udsendelsestidspunktet. Tilføjelsen sker i forbindelse med førstkommende revision af åbenhedspolitikken.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 7. juni 2021, pkt. 249:
Magistraten udsatte sagen, idet forvaltningen blev anmodet om en mere detaljeret redegørelse for den aktuelle praksis.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 420:
Forvaltningen indstiller
- at magistraten på baggrund af forvaltningens redegørelse for de tekniske og administrative omstændigheder ved postforsendelser ikke tiltræder beslutningsforslaget om, at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier.
- at den nuværende praksis for forsendelse af post til borgerne fastholdes, idet der allerede i den nuværende praksis i videst muligt omfang udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold.
- at Frederiksberg Kommunes Åbenhedspolitik får tilføjet en beskrivelse af den allerede eksisterende praksis for breve. Det skal fremgå tydeligt af Åbenhedspolitikken, at der bør udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold, som kan virke belastende for modtageren. Dette kan for eksempel ske ved at tage forudgående telefonisk kontakt til modtageren eller ved at overveje udsendelsestidspunktet. Tilføjelsen sker i forbindelse med førstkommende revision af Åbenhedspolitikken.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 420:
Et flertal i Magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl., Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) indstiller,
- at kommunalbestyrelsen på baggrund af forvaltningens redegørelse for de tekniske og administrative omstændigheder ved postforsendelser ikke tiltræder beslutningsforslaget om, at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier.
- at den nuværende praksis for forsendelse af post til borgerne fastholdes, idet der allerede i den nuværende praksis i videst muligt omfang udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold.
- at Frederiksberg Kommunes Åbenhedspolitik får tilføjet en beskrivelse af den allerede eksisterende praksis for breve. Det skal fremgå tydeligt af Åbenhedspolitikken, at der bør udvises særlige hensyn ved breve med følsomt indhold, som kan virke belastende for modtageren. Dette kan for eksempel ske ved at tage forudgående telefonisk kontakt til modtageren eller ved at overveje udsendelsestidspunktet. Tilføjelsen sker i forbindelse med førstkommende revision af Åbenhedspolitikken.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen) undlod at stemme.
Pkt. 359 Mødeplan 2022 for kommunalbestyrelsen og udvalg
Resume
Kommunalbestyrelsen skal fastlægge mødeplanen for 2022 for kommunalbestyrelsen og udvalgene.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller, at den vedlagte mødeplan for kommunalbestyrelsen og udvalgene for 2022 godkendes.
Sagsfremstilling
På magistratens møde den 27. september blev forvaltningen anmodet om at undersøge mødeplanens overensstemmelse med politiske landsmøder mv. Forvaltningen undersøgelse viser, at der i 2022 afholdes følgende landsmøder for de partier, der på nuværende tidspunkt er repræsenteret i Kommunalbestyrelsen:
C har landsråd den 10.-11. september 2022
A har kongres den 17.-18. september 2022
Ø har årsmøde i maj 2022
B har landsmøde den 17.-18. september 2022
V har landsmøde den 19.-20 november 2022
F har landsmøde i marts 2022
Å har ikke oplyst planer om landsmøder i 2022.
Det foreslås i mødeplanen, at der afholdes budgetkonference den 9.-10. september – også selv om der er et delvist overlap i forhold til Konservatives landsråd den 10.-11. september. En placering af budgetkonferencen f.eks. en uge tidligere (den 2.-3. september) vurderes at medføre en for komprimeret budgetproces.
På denne baggrund anbefaler forvaltningen, at mødeplanen godkendes som foreslået.
Sagsfremstilling fra mødet den 27. september 2021:
Kommunalbestyrelsen fastlægger hvert år mødeplanen for de politiske møder i kommunalbestyrelsen og udvalgene for det følgende år.
Et forslag til mødeplan for 2022 er vedlagt denne sag. Forslaget til mødeplan fastholder principperne for mødekadence i forhold til tidligere år, herunder at de planlagte politiske møder afholdes mandag aften. Mødeplanen indeholder ikke de aktiviteter, der tilrettelægges i forbindelse med introforløbet for ny kommunalbestyrelse og udvalg. Jf. tidligere meddelelse i magistraten afholdes introseminaret for den nye kommunalbestyrelse den 21.-22. januar 2022.
Konstituerende møde
Jf. vedtaget forslag i magistraten den 2. november 2020 afholdes det konstituerende møde efter kommunalvalget den 13. december 2021. Det konstituerende møde følger Styrelseslovens § 6 stk. 1, hvorunder det konstituerende møde skal finde sted mellem den 1. og den 15. december.
Første halvår 2022
Efter den vedlagte mødeplan vil de ordinære politiske møder begynde med udvalgsmøder den 10. januar 2022. Der er vinterferie i uge 7, og påsken falder i uge 15-16. Sidste møde inden sommerferien er efter den foreslåede mødeplan den 20. juni 2022.
Andet halvår 2022
Efter vedlagte mødeplan vil den første mødeaften efter sommerferien blive den 15. august 2022. Sidste møde inden jul er den 5. december 2022.
Som det fremgår af mødeplanen afholdes 1. behandling af budget 2023 den 5. september 2022 og 2. behandlingen den 10. oktober. 2022 Der afholdes budgetkonference den 9.-10. september 2022.
Efterårsferien er i uge 42. Mandagen efter efterårsferien holdes mødefri.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 27. september 2021, pkt. 394:
Direktionen indstiller,
- at den vedlagte mødeplan for kommunalbestyrelsen og udvalgene for 2022 godkendes.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 27. september 2021, pkt. 394:
Magistraten indstiller, at den vedlagte mødeplan for kommunalbestyrelsen og udvalgene for 2022 godkendes, idet forvaltningen undersøger mødeplanens overensstemmelse med politiske landsmøder mv.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 417:
Direktionen indstiller,
- at den vedlagte mødeplan for kommunalbestyrelsen og udvalgene for 2022 godkendes.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 417:
Magistraten indstiller, at den vedlagte mødeplan for kommunalbestyrelsen og udvalgene for 2022 godkendes.
Pkt. 360 Om nye vedtægter for den selvejende institution Sophie Amalie Gården
Resume
Bestyrelsesformanden for den selvejende institution Sophie Amalie Gården, Lars Berg Andersen, har på vegne af bestyrelsen anmodet om kommunalbestyrelsens godkendelse af et forslag til nye vedtægter for institutionen.
Beslutning
Sagen blev sendt retur til magistraten.
Indstilling
Magistraten indstiller, at forslag til nye vedtægter for den selvejende institution Sophie Amalie Gården godkendes, dog på vilkår, at udtrykket ”billige boliger” i vedtægternes § 2 fastholdes, og hvilket indebærer at kommunalbestyrelsens godkendelse af eventuelle vedtægtsændringer fremover er ufornøden.
Magistraten indstiller desuden, at det besluttes, at godkendelsen af den foreslåede vedtægtsændring skal ske på det vilkår, at alle de 3 bestyrelsesmedlemmer, som kommunalbestyrelsen udpeger, vælges for 4 år med virkning fra 1. januar 2022 – således at det nuværende princip om, at kommunalbestyrelsens repræsentanter udpeges for kommunalbestyrelsens funktionsperiode, fastholdes.
Sagsfremstilling
Magistraten udsatte sagen den 13. september 2021 efter drøftelse, idet der under drøftelserne blev spurgt til, hvorfor formuleringen "billige boliger" var foreslået ændret i vedtægternes § 2 til "velfungerende boliger". Fra bestyrelsesformand Lars Berg Andersen er modtaget svar herpå, jf. bilag. Som det fremgår af svaret, har udtrykket "billige boliger" alene været gældende fra 2020, og i perioden fra 1962-2020 var der ikke i formålsbestemmelsen nogen beskrivelse af boligerne.
Lars Berg Andersen har også anført, at udtrykket "billige boliger" måske ovenikøbet kunne misforstås, fordi det kunne give indtryk af, at der var offentlig støtte til huslejen i ejendommen. Udtrykket "velfungerende boliger" var efter forslag fra et beboervalgt bestyrelsesmedlem.
Som det fremgår af bestyrelsesformandens mail, er lejerne sikret billigst mulig husleje af lejelovens regler, og hele lejeindtægten går til drift, vedligeholdelse og forbedring af ejendommen qua fondens selvejende non-profit natur. På den baggrund foreslås vedtægtsforslaget fortsat godkendt inkl. formuleringen ”velfungerende boliger”. Såfremt magistraten ønsker, at formuleringen ”billige boliger” fastholdes, vil bestyrelsen ifølge Lars Berg Andersen være indforstået hermed.
Sagsfremstilling til magistratens møde den 13. september 2021:
Bestyrelsesformanden for den selvejende institution Sophie Amalie Gården, Lars Berg Andersen, har den 10. juni 2021 på vegne af bestyrelsen anmodet om kommunalbestyrelsens godkendelse af et forslag til nye vedtægter for institutionen.
Frederiksberg Kommunalbestyrelse har for indeværende funktionsperiode udpeget 3 medlemmer til bestyrelsen: Lars Berg Andersen (bestyrelsesformand), Eva Kofoed-Jensen samt Eva Bechmann. Bestyrelsen består af i alt 7 medlemmer.
Efter forslaget vil kommunalbestyrelsens godkendelse af vedtægtsændringer fremover være ufornøden, men fortsat kræve fondsmyndighedernes godkendelse.
Af bestyrelsesformandens mail fremgår således bl.a. følgende:
”Når vi anmoder om kommunalbestyrelsens godkendelse af de nye vedtægter, er det fordi de gamle vedtægter indeholder en bestemmelse herom i paragraf 9.1.
Det væsentligste formål med vedtægtsændringen er:
1)At sikre kontinuitet i bestyrelsesarbejdet ved at ikke alle bestyrelsesmedlemmer udskiftes på samme tid, men i to tempi, således at halvdelen vælges/udpeges hvert andet år og den anden halvdel hvert andet år (§5).
2)At gøre det mindre omstændeligt at ændre vedtægterne og spare kommunalbestyrelsens (og juridisk afdelings tid, men samtidig sikre at kommunalbestyrelsen (og dermed byens borgere) via dens 3 repræsentanter i bestyrelsen har vetoret ved vedtægtsændringer. Derudover vil vedtægtsændringer fremover også kræve godkendelse af de relevante fondsmyndigheder. På denne måde sikres offentlighedens interesser bedst muligt. Denne ændring har også tidligere været foreslået af jer i lyset af at kommunen ikke længere har plejehjem eller garanterede lån på SAG (§9).
3)At skrive ind i vedtægterne at Foreningen til Fremskaffelse af boliger for ældre og enlige nu hedder FREMBO. (flere steder)
4)En række andre mindre rettelser (se sammenligningsskemaet).”
Bilaget til bestyrelsesformandens mail er vedhæftet sagen som et samlet bilag.
Forvaltningen har gennemgået vedtægtsforslaget, som ikke giver anledning til bemærkninger, idet opmærksomheden dog henledes på, at kommunalbestyrelsen efter vedtægtsforslaget så ikke længere skal godkende fremtidige vedtægtsændringer.
Det bemærkes i den forbindelse, at kommunalbestyrelsen bevarer sin repræsentation med 3 medlemmer ud af 7 medlemmer, og ændring om udpegning af bestyrelsesmedlemmer samt beslutning om opløsning af institutionen kræver tiltrædelse af samtlige de af Frederiksberg Kommunalbestyrelse udpegede medlemmer, jf. vedtægtsforslagets § 10, stk. 1 og § 11.
Det kan yderligere anføres, at vedtægtsændringer og opløsning tillige kræver fondsmyndighedens godkendelse, jf. § 10, stk. 1, og § 11, stk. 2.
På den baggrund har forvaltningen ikke særlige bemærkninger til de foreslåede vedtægtsændringer, idet kommunens og offentlighedens interesser samlet set vurderes tilgodeset i et rimeligt omfang, idet kommunen ikke længere har plejehjem mv. på stedet eller anden kommunal aktivitet.
Forvaltningen kan herefter anbefale, at vedtægtsforslaget for den selvejende institution Sophie Amalie Gården godkendes, idet det efter forvaltningens vurdering dog er mere hensigtsmæssigt, at alle 3 kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer vælges for 4 år ad gangen og følger den kommunale funktionsperiode, og ikke som foreslået, at 1 kommunalt udpeget bestyrelsesmedlems valgperiode allerede udløber efter 2 år første gang, dvs. allerede den 31. december 2023, jf. nærmere forslagets § 5, stk. 3. Det er således vurderingen, at det er mest hensigtsmæssigt at fastholde princippet om, at kommunalbestyrelsens repræsentanter udpeges for kommunalbestyrelsens funktionsperiode også for at undgå præcedens i forhold til andre bestyrelser m.v. med kommunal repræsentation.
Omvendt er det et udtrykkeligt formuleret ønske fra bestyrelsen for den selvejende institution at få en løbende udskiftning af hensyn til ønsket om kontinuitet. Dette kunne tale for at imødekomme ønsket.
Økonomi
Ingen.
Borgmesterpåtegning
Ingen.
Behandling
Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 13. september 2021, pkt. 355:
Forvaltningen indstiller, at forslag til nye vedtægter for den selvejende institution Sophie Amalie Gården godkendes, hvilket indebærer, at kommunalbestyrelsens godkendelse af eventuelle
vedtægtsændringer fremover er ufornøden.
Forvaltningen indstiller desuden,
- at det besluttes, at godkendelsen af den foreslåede vedtægtsændring skal ske på det vilkår, at alle de 3 bestyrelsesmedlemmer, som kommunalbestyrelsen udpeger, vælges for 4 år med virkning fra 1. januar 2022 – således at det nuværende princip om, at kommunalbestyrelsens repræsentanter udpeges for kommunalbestyrelsens funktionsperiode, fastholdes.
Eller
- at det godkendes – som bestyrelsen for Sophie Amalie Gården ønsker af hensyn til større kontinuitet i bestyrelsen – at kun 2 af de 3 medlemmer, som kommunalbestyrelsen udpeger med virkning fra 1. januar 2022, vælges for 4 år, mens det tredje medlem ekstraordinært kun vælges for 2 år, dvs. frem til den 31. december 2023, hvorefter kommunalbestyrelsen udpeger et medlem til en ny 4-årig valgperiode. Det betyder fremadrettet, at valgperioden som nu bliver 4-årig for alle bestyrelsesmedlemmer, men at udpegningen i kommunalbestyrelsen sker forskudt hvert andet år for 1 henholdsvis 2 medlemmer.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 403:
Forvaltningen indstiller, at forslag til nye vedtægter for den selvejende institution Sophie Amalie Gården godkendes, hvilket indebærer, at kommunalbestyrelsens godkendelse af eventuelle
vedtægtsændringer fremover er ufornøden.
Forvaltningen indstiller desuden,
- at det besluttes, at godkendelsen af den foreslåede vedtægtsændring skal ske på det vilkår, at alle de 3 bestyrelsesmedlemmer, som kommunalbestyrelsen udpeger, vælges for 4 år med virkning fra 1. januar 2022 – således at det nuværende princip om, at kommunalbestyrelsens repræsentanter udpeges for kommunalbestyrelsens funktionsperiode, fastholdes.
Eller
- at det godkendes – som bestyrelsen for Sophie Amalie Gården ønsker af hensyn til større kontinuitet i bestyrelsen – at kun 2 af de 3 medlemmer, som kommunalbestyrelsen udpeger med virkning fra 1. januar 2022, vælges for 4 år, mens det tredje medlem ekstraordinært kun vælges for 2 år, dvs. frem til den 31. december 2023, hvorefter kommunalbestyrelsen udpeger et medlem til en ny 4-årig valgperiode. Det betyder fremadrettet, at valgperioden som nu bliver 4-årig for alle bestyrelsesmedlemmer, men at udpegningen i kommunalbestyrelsen sker forskudt hvert andet år for 1 henholdsvis 2 medlemmer.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 403:
Magistraten indstiller, at forslag til nye vedtægter for den selvejende institution Sophie Amalie Gården godkendes, dog på vilkår, at udtrykket ”billige boliger” i vedtægternes § 2 fastholdes, og hvilket indebærer at kommunalbestyrelsens godkendelse af eventuelle vedtægtsændringer fremover er ufornøden.
Magistraten indstiller desuden, a det besluttes, at godkendelsen af den foreslåede vedtægtsændring skal ske på det vilkår, at alle de 3 bestyrelsesmedlemmer, som kommunalbestyrelsen udpeger, vælges for 4 år med virkning fra 1. januar 2022 – således at det nuværende princip om, at kommunalbestyrelsens repræsentanter udpeges for kommunalbestyrelsens funktionsperiode, fastholdes.
Pkt. 361 Ny bestyrelsesstruktur for Frederiksberg Energi A/S
Resume
Der lægges op til at justere bestyrelsesstrukturen i Frederiksberg Energi A/S (FE) med henblik på, at denne i højere grad afspejler de stadig større og mere komplekse krav til ledelsen af koncernen samt anbefalingerne i Kodeks for god selskabsledelse i kommunalt ejede forsyningsselskaber. De foreslåede justeringer blev drøftet i FE’s bestyrelse den 15. september, hvor et klart flertal af bestyrelsens medlemmer støttede justeringerne.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte flertalsindstillingen fra magistraten med 22 stemmer (C, A, B, V, F, Å) mod 3 stemmer (Ø).
Enhedslisten kan ikke støtte, at kommunen mister det politiske flertal i Frederiksberg Forsynings bestyrelse, fordi det svækker de politiske muligheder for at udnytte synergier mellem kommune og forsyning.
Indstilling
Et flertal i Magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram)
godkendte oplægget til en ny bestyrelsesstruktur for Frederiksberg Energi A/S, jf. bilag 1, og indstiller til endelig godkendelse i kommunalbestyrelsen den 1. november 2021, således at justeringerne kan træde i kraft fra næste bestyrelsesperiode (1. januar 2022), idet det forudsættes, at magistraten får forelagt kompetenceprofilerne for de eksterne bestyrelsesmedlemmer til orientering, og at den nye FE-bestyrelse udarbejder et konkret oplæg til ny honorarstruktur, som efterfølgende forelægges magistraten og kommunalbestyrelsen til godkendelse.
Et mindretal i Magistraten (Thyge Enevoldsen) stemte imod.
Sagsfremstilling
På et bestyrelsesmøde i FE den 15. september 2021 støttede et klart flertal af bestyrelsens medlemmer et oplæg til ny bestyrelsesstruktur, som direktøren i Frederiksberg Forsyning havde udarbejdet på bestyrelsens anmodning.
Oplægget fremgår af bilag 1 og baserer sig bl.a. på en gennemgang af, hvad sammenlignelige selskaber har gjort, anbefalingerne i Kodeks for god selskabsledelse og forholdet mellem det historiske arbejde i FE-bestyrelsen og anbefalingerne i Kodeks for god selskabsledelse i kommunalt ejede forsyningsselskaber (vedlagt som bilag 2).
Af oplægget fremgår, at FE-koncernen alt i alt er mindre langt i implementeringen af Kodeks for god selskabsledelse end de selskaber, som FE-koncernen normalt sammenligner sig med, når der ses på bestyrelsens sammensætning.
I forlængelse heraf indebærer oplægget til en ny bestyrelsesstruktur i hovedtræk:
- Der vælges bestyrelse til en enhedsbestyrelse i Frederiksberg Forsyning (nyt navn for moderselskabet).
- Der vælges et formandskab bestående af to forpersoner: en formand og en næstformand.
- Bestyrelsen suppleres med to eksterne uafhængige medlemmer (bestyrelsen indstiller, hvem den ønsker at supplere sig med).
- De to forbrugerrepræsentanter vælges ind som medlemmer i enhedsbestyrelsen.
- Direktøren for det nuværende FF udgør direktionen i alle selskaber.
- Der afholdes årligt 5 ordinære bestyrelsesmøder i stedet for 4.
- Der kan arbejdes med bestyrelsesudvalg i særligt vigtige sager, som ledelsen kan rådføre sig med, og som kan sætte retning mellem møderne i særligt væsentlige sager.
- Antallet af medlemmer i enhedsbestyrelse fordeles således:
- 6 generalforsamlingsvalgte (2 af disse er eksterne/uafhængige, og 2 udgør formandskabet)
- 2 forbrugervalgte
- 3 medarbejdervalgte
- De øvrige bestyrelser bemandes med de to forpersoner, suppleret med ledere fra FF. I Vand og Kloak suppleres endvidere med de to forbrugerrepræsentanter.
Det samlede forslag, herunder baggrunden og begrundelsen for de foreslåede ændringer og de forventede effekter, fremgår af bilag 1.
Det er Frederiksberg Kommune, der som ejer af selskabet, har beslutningskompetencen til at justere i selskabets bestyrelsesstruktur.
Det bemærkes, at oplægget indebærer, at det nuværende antal kommunale bestyrelsesmedlemmer i moderselskabet reduceres fra 7 til 4, mens antallet af medarbejder-valgte reduceres fra 4 til 3. På den måde frigøres der 4 bestyrelsesposter til hhv. 2 forbrugervalgte medlemmer og 2 eksterne/uafhængige medlemmer. FE har for nuværende hverken eksterne/uafhængige repræsentanter eller forbrugerrepræsentanter i moderselskabets bestyrelse.
Dette skal ses i lyset af, at antallet af kommunale bestyrelsesmedlemmer FE-koncernen i dag er noget højere end i sammenlignelige selskaber samt hvad anbefalingerne i Kodeks for god selskabsledelse i kommunalt ejede forsyningsselskaber tilsiger.
Hvis kommunalbestyrelsen godkender justeringerne, tilpasses vedtægterne i de enkelte selskaber og vedtages efterfølgende på en ekstraordinær generalforsamling.
Økonomi
Honorarer til bestyrelsesmedlemmer (inkl. kommunale repræsentanter) afholdes af selskabet. I oplægget (bilag 1) anbefales, at bestyrelsen for koncernen i forbindelse med at eksterne skal indtræde, får undersøgt, hvad der vil være en markedskonform honorering af bestyrelsesmedlemmer.
Magistraten godkendte på mødet den 25. oktober, at den nye FE-bestyrelse udarbejder et konkret oplæg til ny honorarstruktur, som efterfølgende forelægges magistraten og kommunalbestyrelsen til godkendelse.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den 11. og den 25. oktober og Kommunalbestyrelsen den 1. november 2021.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 404:
Direktionen indstiller, at
- Magistraten godkender oplægget til en ny bestyrelsesstruktur for Frederiksberg Energi A/S, jf. bilag 1 med henblik på endelig godkendelse i kommunalbestyrelsen den 1. november 2021, således at justeringerne kan træde i kraft fra næste bestyrelsesperiode (1. januar 2022).
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 404:
Et flertal i Magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram)
godkendte oplægget til en ny bestyrelsesstruktur for Frederiksberg Energi A/S, jf. bilag 1, og indstiller til endelig godkendelse i kommunalbestyrelsen den 1. november 2021, således at justeringerne kan træde i kraft fra næste bestyrelsesperiode (1. januar 2022), idet det forudsættes, at vederlæggelsen af bestyrelsesmedlemmerne er markedskonforme, og samlet set er nogenlunde svarende til vederlæggelsen i dag, samt at magistraten får forelagt kompetenceprofilerne for de eksterne bestyrelsesmedlemmerne til orientering.
Et mindretal i Magistraten (Thyge Enevoldsen) stemte imod.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 418
Direktionen indstiller, at
• den nye FE-bestyrelse udarbejder et konkret oplæg til ny honorarstruktur, som efterfølgende forelægges magistraten og kommunalbestyrelsen til godkendelse.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 418
Magistraten godkendte, at den nye FE-bestyrelse udarbejder et konkret oplæg til ny honorarstruktur, som efterfølgende forelægges magistraten og kommunalbestyrelsen til godkendelse.
Pkt. 362 Status for Det Grønne Råd
Resume
Der genforelægges sag om status for Det Grønne Råd med henblik på beslutning om model for udvikling af rådet.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller en tilpasset model 2, idet rådet tilføres en ekstra politisk repræsentant fra kommunalbestyrelsen og ingen af rådets nuværende medlemmer udgår, idet Det Grønne Råd dog høres om den tilpassede model, inden sagen forelægges kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har efter magistratens behandling den 16.august 2021 haft sagen til høring i Det Grønne Råd. Der er modtaget høringssvar fra tre af rådets ti medlemsorganisationer.
Friluftsrådets Kredsrepræsentation og Foreningen for Bygnings- og Landskabsarkitektur har meddelt forvaltningen, at de bakker op om model 2, mens Danmarks Naturfredningsforening skriver følgende: ”Efter fordybelse i de af dig tilsendte skemaer vedr.: Det grønne Råds videre arbejde skønner jeg, at den fremlagte model 3. vil være den, vi absolut når længst med i relation til bæredygtige løsninger. For så vidt dette slår til!? Eftersom ambitionen jo er, at arbejde sig frem imod at udvikle Frederiksberg til at blive en CO2 neutral kommune i 2030! Gerne inden da!”
På baggrund af høringssvarene anbefaler forvaltningen, at kommunalbestyrelsen følger magistratens indstilling om en tilpasset model 2, idet rådet tilføres en ekstra politisk repræsentant fra kommunalbestyrelsen og ingen af rådets nuværende medlemmer udgår. Den ekstra politiske repræsentant fra kommunalbestyrelsen vælges ud fra forholdstalsvalgmetoden.
Sag fra den 16. august 2021
Med budgetaftalen 2020 blev det forudsat, at Det Grønne Råd udvikles til et egentligt klimaråd, som kan rådgive om arbejdet med at blive CO2-neutral i 2030.
Magistraten behandlede den 11. januar sag om status på Det Grønne Råd: ”Magistraten udsatte sagen efter drøftelse og bad forvaltningen om at vurdere rådets sammensætning og struktur set i lyset af de nye opgaver for rådet. Magistraten tilkendegav, at rådet fortsat skal benævnes Det Grønne Råd”.
I denne sag præsenteres følgende tre modeller for udvikling af Det Grønne Råd:
- Model 1. Sammensætningen af Det Grønne Råd fastholdes, og rådet tilføres nye opgaver.
- Model 2. Der sker en tilpasning af Grønne Råds sammensætning, og rådet tilføres nye opgaver.
- Model 3. Det Grønne Råd får en ny sammensætning og nye opgaver.
Fælles for alle tre modeller er, at rådet i større eller mindre omfang kan rådgive om klimainitiativer.
Endvidere lægges til grund for de tre modeller, at størrelsen på Det Grønne Råd ideelt set er mellem 6-10 medlemmer. Hvis rådet er for stort, kan der være for stor interessespredning, ligesom et råd på mindre end 6 medlemmer bliver for sårbart overfor afbud og vil mangle dynamik.
Uanset hvilken model der vælges for udvikling af Det Grønne Råd, anbefales det , at der udarbejdes nye vedtægter for rådet.
De tre modeller beskrives mere detaljeret i ”Bilag 1: Modeller for udvikling af Det Grønne Råd”. I bilaget beskrives også det nuværende grønne råds sammensætning og opgaver.
Model 1. Sammensætningen af Det Grønne Råd fastholdes, og rådet tilføjes nye opgaver.
I model 1 ændres der ikke i den nuværende sammensætning af rådet, men opgaveporteføljen tilføjes rådgivning om klimainitiativer. Det kan være rådgivning om overordnede og borgerrettede initiativer på klimaområdet, fx i forhold til biodiversitet og gadehaver. Rådet vil som hidtil drøfte og rådgive om aktuelle byudviklingsprojekter og anlægsprojekter, herunder om den fysiske udvikling af hospitalsgrunden.
Fordelen ved denne model er blandt andet fastholdelse af et råd, der i forvejen fungerer godt. Det Grønne Råd har haft denne model i høring i efteråret 2020 (jf. magistraten, den 11. januar 2021), og rådets medlemmer var positivt indstillet overfor en sådan udvikling af rådet.
Ulempen ved modellen er blandt andet, at ikke alle medlemmer har viden om og interesse for klimaspørgsmål.
Model 2. Der sker en tilpasning af Grønne Råds sammensætning, og rådet tilføres nye opgaver.
I denne model udskiftes 2-3 medlemmer af det nuværende råd med 2-3 medlemmer fra klimaorganisationer. Hermed tilføjes rådet medlemmer med kompetencer inden for og interesser for klimainitiativer.
Rådet kan bidrage til drøftelser og idégenerering i forhold til borgerinvolverende indsatser på klimaområdet.
Som i model 1 kan rådet drøfte og rådgive om aktuelle byudviklingsprojekter og anlægsprojekter, men rådet forventes også at kunne rådgive om klima og miljøperspektiver i forhold til disse projekter. En opgave kan fx være rådgivning om klima- og miljøinitiativer i relation til udvikling af hospitalsgrunden.
Fordele ved model 2 er blandt andet, at der tilføres ny inspiration, energi og viden til et råd, der i forvejen fungerer godt. Ulempen ved denne model er blandt andet, at 2-3 af de nuværende medlemmer skal forlade rådet.
Model 3. Det Grønne Råd får en ny sammensætning og nye opgaver.
I denne model nedlægges det nuværende råd, og der dannes et nyt grønt råd bestående af medlemmer fra organisationer med viden og interesse for klima og miljø. Et sådant råd vil kunne give mere kvalificeret rådgivning på klimainitiativer end de andre modeller. Kommunen kan via dialogen i rådet få ny inspiration og nye perspektiver på kommunens miljø- og klimainitiativer. Rådets arbejde kan fx udmønte sig i samarbejde om konkrete borgervendte initiativer med de i rådet repræsenterede organisationer.
Fordele ved model 3 er blandt andet, at medlemmerne vil have større viden om og interesse for miljø- og klimainitiativer, samt at rådet kan bidrage til at holde kommunen til ilden i forhold til klimadagsordenen. Ulempen kan fx være en manglende lokal forankring og kendskab hos medlemmer af rådet. Ligeledes vil det sandsynligvis skabe utilfredshed i det eksisterende råd, at et velfungerende råd ophører i sin nuværende form.
Forvaltningens anbefaling.
Ud fra en samlet vurdering af de tre modeller anbefaler forvaltningen, at Det Grønne Råd udvikles efter enten model 1 eller 2. Med model 1 fastholdes et i forvejen velfungerende råd. Med model 2 sikres ny viden og kompetencer til rådet i forhold til rådgivning på klimainitiativer, uden at rådet ændres grundlæggende.
Bæredygtighedsrådet rådgiver i dag kommunen i forhold til de strategiske prioriteringer på klimaområdet. Det Grønne Råds rådgivning på klimainitiativer vil omvendt ske ud fra et bruger- og interesseperspektiv. Dette taler for model 1, hvor Det Grønne Råd bevares i sin nuværende form, men tildeles enkelte rådgivningsopgaver i forhold til klimainitiativer.
Det anbefales endvidere, at Det Grønne Råd evalueres efter 2 år set i lyset af opgaveporteføljen. På den baggrund kan rådet vurdere, om der er behov for indsuppleringer.
Sagsfremstilling fra den 11. januar 2021
Magistraten udsatte den 10. august 2020 en sag om status for Det Grønne Råd. Hermed fremlægges ny sagsfremstilling.
Med budgetaftalen 2020 blev det aftalt, at der med udgangspunkt i Bæredygtigt Frederiksberg skal nedsættes et bæredygtighedsråd, som skal rådgive Magistraten vedrørende FNs verdensmål og Bæredygtigt Frederiksberg. Det var også forudsat, at Det Grønne Råd udvikles til et egentligt klimaråd, som kan rådgive om arbejdet med at blive CO2 neutral i 2030.
Det Grønne Råd udfylder i dag en vigtig opgave i forhold til at give kommunen sparring og rådgivning vedrørende administration af naturbeskyttelsesloven samt i forhold til større og mindre sager vedr. natur og friluftsliv. Medlemmerne i Det Grønne Råd er repræsentanter fra interesseorganisationer på området og By- og Miljøudvalgsformanden er formand for rådet.
Med etableringen af Bæredygtighedsrådet får kommunen ekspertrådgivning på blandt andet klimaområdet, men der ikke er nogen mere formaliseret involvering af interesseorganisationer på Frederiksberg i forhold til klimainitiativer. Det foreslås derfor at Det Grønne Råd, udover at rådgive om natur og friluftsliv, også får til opgave at rådgive om initiativer på klimaområdet. Det vil være initiativer, hvor der er behov for at indhente et brugerperspektiv, og som vurderes at have en særlig interesse for Det Grønne Råd.
Hvor Bæredygtighedsrådet således yder ekspertrådgivning, kan Det Grønne Råd således give et mere interessebaseret og brugernært perspektiv på relevante konkrete klimainitiativer.
For at signalere, at klima fremover er den del af rådets opgaver, foreslås det, at Det Grønne Råd ændrer navn til Rådet for natur, friluftsliv og klima.
Rammerne for Det Grønne Råds nuværende virke fremgår af vedlagte notat fra 1998 (bilag 1). Såfremt Det Grønne Råd fremover også skal rådgive om klimainitiativer, vil der være behov for at udarbejde nye vedtægter for rådet.
Da de nuværende medlemmer af Det Grønne Råd er udpeget af de respektive organisationer på baggrund af rådets nuværende opgaver vedrørende natur og friluftliv, foreslås det, at organisationerne i Det Grønne Råd får mulighed for at overveje deres repræsentation i forhold til, at der fremover også drøftes klimaspørgsmål. Det kan enten være ved at organisationen udskifter sin repræsentant permanent eller sender en anden repræsentant, når der er klima på dagsordenen.
Bemærkninger fra medlemmer af Det Grønne Råd
De foreslåede ændringer af Det Grønne Råd er sendt til kommentering hos rådets medlemmer i perioden 6.-23. oktober. Der er modtaget bemærkninger fra 8 ud af de 10 medlemsorganisationer. Organisationernes bemærkninger fremgår af bilag 2.
Bemærkningerne er positive. Enkelte medlemmer udtrykker dog en lille tvivl om, hvorvidt de har tilstrækkelig viden til at rådgive om klima, men udtrykker ikke desto mindre vilje og lyst til at varetage opgaven. Dette kan håndteres ved, at organisationerne får mulighed for at overveje deres repræsentation generelt eller i forhold til de enkelte møder. Derudover skal der primært lægges sager i Det Grønne Råd, der kan drøftes ud fra et interessebaseret og brugernært perspektiv
Et medlem udtrykker ønske, om at miljø indgår på lige fod med klima og natur i det fremtidige råd. Da der lægges op til at Det Grønne Råd, ud over rådgivning ift. konkrete klimainitiativer, fortsat skal rådgive om natur og fritidsliv, vil miljø også fremover indgå som en del af rådets opgaver.
Sagsfremstilling fra den 10. august 2020
Med budgetaftalen 2020 blev det aftalt, at der med udgangspunkt i ”Bæredygtigt Frederiksberg” skal nedsættes et bæredygtighedsråd, som skal rådgive Magistraten vedrørende FNs verdensmål og Bæredygtigt Frederiksberg. Det var også forudsat, at Det Grønne Råd udvikles til et egentligt Klimaråd, som kan rådgive om arbejdet med at blive CO2 neutral i 2030. Dermed vil der således både blive etableret et Bæredygtighedsråd og et Klimaråd, idet sidstnævnte skal etableres gennem en videreudvikling af Det Grønne Råd.
Det Grønne Råd rådgiver i dag forvaltningen om administration af naturbeskyttelsesloven, samt i andre forhold af betydning for naturen og friluftslivet på Frederiksberg. Medlemmerne i Det Grønne Råd er repræsentanter fra interesseorganisationer på området. By- og Miljøudvalgsformanden er formand for rådet.
Det Grønne Råd blev i sin tid oprettet med baggrund i en bestemmelse i naturbeskyttelsesloven. Det er i dag frivilligt for kommunerne at oprette grønne råd. Frederiksbergs Grønne Råd fungerer rigtigt godt, og udfylder en vigtig opgave i forhold til at give kommunen sparring og rådgivning i forhold til større og mindre sager ift. naturen og friluftslivet.
Såfremt Det Grønne Råd skal udvikles til et klimaråd ville det betyde en markant ændring af både opgaver og sammensætning af medlemmer.
Kommunalbestyrelsen besluttede den 16. marts 2020 vedtægter for Bæredygtighedsrådet. Ifølge vedtægterne skal Bæredygtighedsrådet blandt andet rådgive Magistraten om bæredygtighed generelt og om udmøntningen af klimafonden
Bæredygtighedsrådet består af en række stærke profiler, herunder personer med stærke kompetencer på klima- og miljøområdet. Med så stærke profiler i Bæredygtighedsrådet kan det give udfordringer, fx i forhold til kompetencer og fordeling af opgaver, hvis der også oprettes et klimaråd.
Bæredygtighedsrådet kan i høj grad bidrage til at kvalificere og inspirere kommunens indsats på miljø- og klimaområdet, herunder også om udviklingen af en Pariskompatibel klimaplan. Det vurderes derfor, at den nødvendige rådgivning og inspiration bedst og mest effektivt leveres af de eksisterende råd, dvs. Bæredygtighedsrådet (klima og bæredygtighed) og Det Grønne Råd (naturbevarelse og friluftsliv).
Det foreslås derfor, at Det Grønne Råd bevares i sin nuværende form og at opgaven med at inspirere og kvalificere kommunens arbejde med at blive CO2- neutral varetages af Bæredygtighedsrådet.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Magistraten 10. august 2020, pkt. 259:
Sagen blev udsat efter drøftelse.
Magistraten den 11. januar 2021, pkt. 7:
Magistraten udsatte sagen efter drøftelse og bad forvaltningen om at vurdere rådets sammensætning og struktur set i lyset af de nye opgaver for rådet.
Indstilling 16. august 2021, pkt. 293:
Direktionen indstiller, at magistraten
1. drøfter de tre modeller for udvikling af Det Grønne Råd, der beskrives i sagen og sagens bilag
2. beslutter en konkret model for udvikling af Det Grønne Råd
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 16. august 2021, pkt. 293:
Magistraten indstiller en tilpasset model 2, idet rådet tilføres en ekstra politisk repræsentant fra kommunalbestyrelsen og ingen af rådets nuværende medlemmer udgår, idet Det Grønne Råd dog høres om den tilpassede model, inden sagen forelægges kommunalbestyrelsen.
Pkt. 363 Godkendelse af kommunens sagkyndige revision
Resume
Jf. kommunestyrelseslovens § 42 antager kommunalbestyrelsen kommunens sagkyndige revision, der efterfølgende skal godkendes af Ankestyrelsen (tilsynsmyndigheden). Kommunens indgåelse af leveringskontrakt af revisionsydelser med EY for regnskabsårene 2019-2022 er ikke blevet godkendt af kommunalbestyrelsen - og Ankestyrelsens godkendelse er ikke søgt.
Med denne sag anmodes kommunalbestyrelsen derfor om at godkende antagelsen af EY som kommunens sagkyndige revision, hvorefter godkendelsen herefter fremsendes til Ankestyrelsen.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller, at Ernst og Young - godkendt revisionspartnerselskab, godkendes som kommunens sagkyndige revision for regnskabsårene 2019-2022.
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen har den 22. september 2021 skrevet til Frederiksberg Kommune og bedt os oplyse hvorvidt Frederiksberg Kommune har søgt om Ankestyrelsens godkendelse af EY som kommunens sagkyndige revision, jf. kommunestyrelseslovens § 42, stk. 1.
Frederiksberg Kommune indgik ultimo 2018 - efter afholdt miniudbud på SKI`s rammeaftale på revisionsydelser - kontrakt med EY. Kontrakten er gældende for kommunens regnskaber 2019-2022 og Frederiksberg Energi A/Ss regnskaber for 2019-2022.
Udbuddet blev gennemført som et miniudbud blandt alle 5 forhåndsgodkendte leverandører på SKI´s rammeaftale på revisionsydelser. Resultatet af sådanne miniudbud forelægges sædvanligvis ikke i medfør af kommunens praksis til kommunalbestyrelsens godkendelse.
Kommunen modtog i alt 3 konditionsmæssige tilbud fra hhv. BDO, EY og KPMG.
Efter en evaluering af Økonomi og Udbud, blev revisionsopgaven tildelt EY, som kom med det mest økonomisk fordelagtige tilbud. Tilbuddet blev valgt på baggrund af tilbudt pris, tilbudt organisation og bemanding og tilbudt løsningsbeskrivelse i forhold til kommunens konkrete opgavebeskrivelse. EY var også kommunens og energikoncernens hidtidige revisor, hvilket i princippet betød, at samarbejdet er forlænget i yderligere 4 år (regnskaberne 2019-2022).
I forbindelse med ovennævnte var forvaltningen ikke opmærksom på, at kommunalbestyrelsen og herefter Ankestyrelsen formelt skulle godkende på ny, jf. styrelseslovens § 42, hvor det fremgår, at Ankestyrelsen skal godkende kommunalbestyrelsens antagelse af kommunens sagkyndige revision - uagtet at EY i forvejen var antaget og godkendt som kommunens sagkyndige revision.
Med denne sag anmodes kommunalbestyrelsen derfor om formelt at godkende EY som kommunens sagkyndige revision for regnskaberne 2019-2022 og Frederiksberg Energi A/Ss regnskaber 2019-2022.
I forlængelse af den indgåede kontrakt udarbejdede EY vedhæftede revisionsberetning (nr. 21) vedrørende revisionens formål og omfang m.v., som beskriver revisionens opgaver og ansvar. Beretningen blev politisk forelagt og tiltrådt af kommunalbestyrelsen i august 2019.
Økonomi
Udbudsresultatet har betydet en samlet årlig besparelse på kommunens lovpligtige revision på ca. 220 t. kr. for årene 2019-2022, som allerede er indarbejdet i kommunens budget.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den 25. oktober 2021, kommunalbestyrelsen den 1. november 2021.
Historik
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 423:
Økonomi og Udbud indstiller, at Ernst og Young - godkendt revisionspartnerselskab, godkendes som kommunens sagkyndige revision for regnskabsårene 2019-2022.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 423:
Magistraten indstiller, at Ernst og Young - godkendt revisionspartnerselskab, godkendes som kommunens sagkyndige revision for regnskabsårene 2019-2022.
Pkt. 364 Orientering om organisationstilpasning i Socialafdelingen
Resume
Sagen redegør for baggrunden for organisationstilpasningen i Socialafdelingen og Frederiksberg Kommunes Rusmiddelcenter (FKRC) med særlig fokus på en samlet myndighedsfunktion. Ligeledes orienteres om aktuel status samt fremadrettet plan for evaluering af organisationstilpasningen.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte socialudvalgets indstilling i sagen med 13 stemmer (C, V) mod 12 (A, Ø, B, F, Å), der undlod at stemme.
Indstilling
Socialudvalget tog sagen til efterretning og anmodede om, at udvalget løbende orienteres om status på implementeringsplanen.
Et mindretal i Socialudvalget (Mette Bang Larsen og Gunvor Wibroe) begærede sagen behandlet i Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen behandlede den 30. august 2021 sagen Masterplan for det specialiserede socialområde status 2021 (pkt. 286). ”Kommunalbestyrelsen godkendte Den Sociale Masterplan og tog status på enkeltprojekter til efterretning og godkendte, at sagen oversendes til Handicaprådet til orientering og bad om at få forelagt en status for organisationstilpasningen vedrørende FKRC for Magistraten.”
Med denne sag forelægges status for organisationstilpasningen vedrørende Frederiksberg Kommunes Rusmiddelcenter (FKRC) til Magistratens orientering.
Baggrund for organisationstilpasningen
Magistraten fik senest ved mødet den 16. august 2021 en orientering om organisationstilpasningen under meddelelser, der er vedlagt som bilag 1. Meddelelsespunktet omfattede også tre underbilag, der indgår i bilag 1:
- Præsentation fra Socialudvalgets temamøde den 31. maj 2021 vedrørende organisationstilpasningen i FKRC
- KBS-spørgsmål fra rådmand Balder Mørk Andersen samt forvaltningens svar den 28. maj 2021
- KBS-spørgsmål fra rådmand Balder Mørk Andersen og forvaltningens svar den 30. juni 2021
Organisationstilpasningen følger arbejdsprincipperne i både Den Sociale Masterplan og Frederiksbergstrategien
FKRC er i dag et velfungerende tilbud med en høj kvalitet i opgavevaretagelsen. Det ses imidlertid nødvendigt i højere grad at inkorporere FKRC´s myndighedsfunktioner i Socialafdelingens samlede myndighedsfunktion. Dette skal organisationstilpasningen sikre.
De seneste års udvikling i Socialafdelingen har fokuseret på at sikre, at borgerne møder en samlet myndighedsfunktion i alle Socialafdelingens indgange. Dermed sikres borgerne den samme kvalificerede udredning i forhold til alle sociale problemkomplekser og en helhedsorienteret og sammenhængende plan for det videre behandlingsforløb.
Konkret i forhold til misbrugsproblematikker sikrer en samlet myndighedsfunktion, at der i alle Socialafdelingens indgange er myndighedspersoner med kendskab til misbrug og misbrugsbehandling. Dermed identificeres misbrugsproblematikker hurtigere, ligesom rådgivning og motivation af borgeren til misbrugsbehandling umiddelbart kan igangsættes.
Samtidig sikrer den samlede myndighedsfunktion, at en eventuel misbrugsbehandling ikke igangsættes isoleret, men kan indgå i sammenhæng med borgernes samlede sociale problemkompleks i de situationer, hvor det er nødvendigt. Dermed opnås det helhedsorienterede og koordinerede behandlingsforløb for borgeren, der erfaringsmæssigt, også i forhold til misbrugsbehandling, sikrer de bedste resultater.
Lovgivningsmæssigt ses der ligeledes udviklingstendenser, der understøtter Socialafdelingens tilgang. Den kommende hovedlov, der samler indsatser fra en række forskellige lovgivninger, forventes at gøre det obligatorisk for kommunerne at tilbyde helhedsorienterede indsatser til visse målgrupper.
Der gives i dag mulighed for at modtage anonym misbrugsrådgivning / behandling på FKRC. Denne mulighed vil naturligvis også være til stede i den nye organisering.
Status for organisationstilpasningen
For at sikre den bedst mulige inddragelse i organisationstilpasningen er der tidligt i forløbet nedsat en følgegruppe i regi af MED systemet med deltagelse af berørte medarbejdere og ledere fra FKRC og ledere og medarbejdere fra myndighedsområdet i Socialafdelingen. På følgegruppens møder drøftes planer og temaer i relation til organisationstilpasningen. Ligeledes er der nedsat arbejdsgrupper, der skal udarbejde oplæg til en række temaer, herunder eksempelvis den fremadrettede opgavevaretagelse og hensigtsmæssige arbejdsgange. Endelig skal arbejdsgrupperne sikre den gode modtagelse af medarbejderne fra FKRC, afdække eventuelle kompetenceudviklingsbehov samt planlægge undervisningsforløb med henblik på at sikre en samlet og højt kvalificeret myndighedsfunktion i alle socialafdelingens indgange. Inddragelsen og involveringen sikrer en proces, hvor medarbejdernes synspunkter høres og i videst mulige omfang indarbejdes i oplæggene.
Senest er de medarbejdere og en leder fra FKRC, der fremadrettet skal indgå i den samlede myndighedsfunktion, blevet udpeget. Ifølge nugældende tidsplan forventes organisationstilpasningen i praksis gennemført ca.1. januar 2022.
Det blev besluttet på Socialudvalgets møde den 7. juni 2021, at organisationstilpasningen evalueres i sammenhæng med den årlige forelæggelse af Den Sociale Masterplan i foråret 2022.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den 20. september 2021. Socialudvalget (til orientering) den 25. oktober 2021. Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 20. september 2021, pkt. 367:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Magistraten
- tager sagen til efterretning og
- godkender, at sagen sendes til orientering i Socialudvalget.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 20. september 2021, pkt. 367:
Magistraten
- tog sagen til efterretning og
- godkendte, at sagen sendes til orientering i socialudvalget.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 78:
Magistraten
- tog sagen til efterretning og
- godkendte, at sagen sendes til orientering i Socialudvalget.
Beslutning fra Socialudvalget_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 78:
Socialudvalget tog sagen til efterretning og anmodede om, at udvalget løbende orienteres om status på implementeringsplanen.
Et mindretal i Socialudvalget (Mette Bang Larsen og Gunvor Wibroe) begærede sagen behandlet i Kommunalbestyrelsen.
Pkt. 365 Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker
Resume
Forsker Esben Boeskov Øzhayat ved Odontologisk Institut har inviteret Sundheds- og Omsorgsafdelingen til at medvirke i et fireårigt projekt med titlen ”Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker” med start 1. september 2021 og afslutning 30. august 2025. Veluxfonden og Sygeforsikringen "danmark" har bevilget midler til projektet. Frederiksberg Kommune har, med forbehold for politisk godkendelse, indgået i projektet. Sagen forelægges nu til godkendelse.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og sundheds- og forebyggelsesudvalget
- godkendte Sundheds- og Omsorgsafdelings deltagelse i projekt ’Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker’
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 304.000 kr. under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 15.000 kr. i 2021, 176.000 kr. i 2022, 10.000 kr. i 2023, 74.000 kr. i 2024 og 29.000 kr. i 2025,
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 611.000 kr. under Magistraten på konto 6, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 51.000 kr. i 2021, 153.000 kr. i 2022, 153.000 kr. i 2023, 153.000 kr. i 2024 og 101.000 kr. i 2025.
Sagsfremstilling
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget er senest d. 8. februar 2021 pkt. 5 / Meddelelser, blevet orienteret om at forvaltningen har afgivet interessetilkendegivelse til at deltage i en indsats, der skal skabe forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker.
Sundheds- og Omsorgsafdelingen i Frederiksberg Kommune har ikke selv ansøgt om deltagelse i indsatsen, men er af forsker Esben Boeskov Øzhayat ved Odontologisk Institut inviteret til at medvirke i et fireårigt projekt med start 1. september 2021 og afslutning 30. august 2025. Årsagen er, at der er et presserende behov for fokuseret og optimeret tandpleje til sårbare ældre i Danmark, idet der nationalt er fundet en foruroligende høj forekomst af alvorlige sygdomstilstande i mundhulen, herunder infektioner og betændelsestilstande.
Forsker Esben Boeskov Øzhayats ansøgning til Veluxfonden og Sygeforsikringen ”danmark” vedr. midler til projektet er nu imødekommet og kommunen vil blive tilført 0,9 mio. kr. til projektledelse og afgrænsede indsatser.
Projektet vil blive gennemført i tæt samarbejde mellem på den ene side forskerne og på den anden side Frederiksberg Kommunes omsorgstandpleje, forbedringsteams på henholdsvis Frederiksberg Kommunes Døgnrehabilteringsenhed (FKD), Flintholm Plejeboliger og Frederiksberg Kommunes Hjemmepleje. De fire enheder har foruden ledelsens deltagelse, udpeget medarbejdere, der deltager i projektets tre faser: kortlægnings-, udviklings- og implementeringsfasen.
Kortlægningsfasen vil indeholde rekruttering og indhentelse af samtykke fra deltagende relevante borgere, primært på FKD og Flintholm Plejeboliger. Borgerne får ved behov hjælp til at besvare forskernes spørgeskema og skal tillige indgå i en klinisk mund- og tandundersøgelse udført af omsorgstandplejens medarbejdere. Forskerne har desuden fået tilladelse fra Region Hovedstaden til at indhente data fra omsorgsjournalerne hos borgere, de ikke kommer i kontakt med.
Udviklingsfasen indledes med forskernes præsentation af de indhentede data fra spørgeskemaer, kliniske undersøgelser, omsorgsjournaler og kvalitative interviews af de deltagende borgere på FKD og Flintholm Plejeboliger. Herefter vil det egentlige forbedrings- og udviklingsarbejde blive sat i gang med involvering af interessenter, brugere og pårørende, samt de fra kommunal side deltagende ledere og fagpersoner, der sammen skal komme med forslag til arbejdsgange og indsatser, der har som formål at styrke mund- og tandhygiejne til gavn for de sårbare borgere.
Når de opsatte indsatser sikrer målopfyldelse ift. forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker, vil indsatsen blive implementeret bredt og derved overgå til den tredje fase, implementeringsfasen, hvorfra yderligere spredning til andre enheder vil blive effektueret.
Økonomi
Projektet får ekstern finansiering fra Sygeforsikringen ”danmark” og Velux fonden. Tilsagnet fra de to fonde fremgår af bilag 1 og bilag 2. Dialogen angående økonomien går igennem Københavns Universitet, der har den direkte dialog med Sygeforsikringen ”danmark” og Velux fonden.
Der søges en udgifts- og indtægtsbevilling svarende til den eksterne finansiering for projektet, der i alt udgør 915 t.kr., der skal anvendes til finansiering af projektets aktiviteter. Projektet igangsættes sent i 2021, hvilket afspejles af fordelingen af budgettet over perioden. Budgettet til projektlederen på 611 t.kr. ligger under magistraten på konto 6 og driftsomkostningerne på 304 t.kr. ligger under sundheds- og forebyggelsesudvalget Af nedenstående tabel fremgår projektets budget fordelt på år.
Der er givet finansiering til, at projektlederen i Frederiksberg Kommune skal anvende 25 pct. af sin tid på projektet, hvilket er den primære udgift for projektet over de fire år. Derudover vil der i afgrænsede perioder være behov for frikøb af medarbejdere og mindre driftsrelaterede udgifter. Projektet er udgiftsneutralt for Frederiksberg Kommune, idet udgifter og indtægter går i 0.
Bevillingsskemaet for projektet fremgår af bilag 3.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke
Behandling
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 20. september 2021, Magistraten den 11. oktober 2021 og Kommunalbestyrelsen den 1. november 2021.
Historik
Indstilling 20. september 2021, pkt. 50:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
- godkender Sundheds- og Omsorgsafdelings deltagelse i projekt ’Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker’,
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 304.000 kr. under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 15.000 kr. i 2021, 176.000 kr. i 2022, 10.000 kr. i 2023, 74.000 kr. i 2024 og 29.000 kr. i 2025, og
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 611.000 kr. under Magistraten på konto 6, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 51.000 kr. i 2021, 153.000 kr. i 2022, 153.000 kr. i 2023, 153.000 kr. i 2024 og 101.000 kr. i 2025.
Beslutning fra Sundheds- og Forebyggelsesudvalget_2018-21, 20. september 2021, pkt. 50:
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
- godkendte Sundheds- og Omsorgsafdelings deltagelse i projekt ’Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker’
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 304.000 kr. under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 15.000 kr. i 2021, 176.000 kr. i 2022, 10.000 kr. i 2023, 74.000 kr. i 2024 og 29.000 kr. i 2025,
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 611.000 kr. under Magistraten på konto 6, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 51.000 kr. i 2021, 153.000 kr. i 2022, 153.000 kr. i 2023, 153.000 kr. i 2024 og 101.000 kr. i 2025.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 407:
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
- godkendte Sundheds- og Omsorgsafdelings deltagelse i projekt ’Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker’
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 304.000 kr. under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 15.000 kr. i 2021, 176.000 kr. i 2022, 10.000 kr. i 2023, 74.000 kr. i 2024 og 29.000 kr. i 2025,
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 611.000 kr. under Magistraten på konto 6, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 51.000 kr. i 2021, 153.000 kr. i 2022, 153.000 kr. i 2023, 153.000 kr. i 2024 og 101.000 kr. i 2025.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 407:
Magistraten og sundheds- og forebyggelsesudvalget
- godkendte Sundheds- og Omsorgsafdelings deltagelse i projekt ’Forbedret oral sundhed hos skrøbelige ældre mennesker’
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 304.000 kr. under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 15.000 kr. i 2021, 176.000 kr. i 2022, 10.000 kr. i 2023, 74.000 kr. i 2024 og 29.000 kr. i 2025,
- indstiller, at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på i alt 611.000 kr. under Magistraten på konto 6, der fordeler sig over perioden 2021-2025, hvor udgifts- og indtægtsbevillingen matcher hinanden hvert år. Udgifts- og indtægtsbevilling udgør 51.000 kr. i 2021, 153.000 kr. i 2022, 153.000 kr. i 2023, 153.000 kr. i 2024 og 101.000 kr. i 2025.
Pkt. 366 Supplerende bevilling fra Den Regionale Uddannelsespulje
Resume
Med ”Aftale om tiltag målrettet langtidsledige under coronakrisen” fra 28. maj 2021 blev det aftalt at afsætte 25 mio. kr. ekstra til korte kurser gennem den regionale uddannelsespulje i 2021. Samtidig er mindreforbruget under den regionale uddannelsespulje fra 2020 genudmeldt. I alt er der udmeldt ca. 55 mio. kr.
Frederiksberg Kommune ansøgte med forbehold for politisk godkendelse om tilskud fra puljen og modtog efterfølgende tilsagnsskrivelse om tilskud på 1.260.000 kr. Sagen forelægges med henblik på godkendelse af udmøntning af midlerne, herunder godkendelse af de bevillingsmæssige konsekvenser.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget
- indstiller, at der på baggrund af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tilsagnsskrivelse gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 1.260.000 kr. i 2021 på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets ressortområde.
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget
- godkendte, at de ekstra statslige midler udmøntes som foreslået.
Sagsfremstilling
Med ”Aftale om tiltag målrettet langtidsledige under coronakrisen” fra 28. maj 2021 blev det aftalt at afsætte 25 mio. kr. ekstra til korte kurser gennem den regionale uddannelsespulje i 2021. Samtidig er mindreforbruget under den regionale uddannelsespulje fra 2020 genudmeldt. I alt er der udmeldt ca. 55 mio. kr.
Den regionale uddannelsespulje er en årlig pulje, der skal understøtte, at flere ledige kan få korte, erhvervsrettede uddannelsesforløb fra første ledighedsdag. Denne tilgang til anvendelse af uddannelse til ledige genfindes i Frederiksberg Kommunes Job i fokus-tilgang, hvor ledige borgere tilbydes indsatser, der præcist modsvarer behovene for arbejdskraft på det lokale og regionale arbejdsmarked. Ligeledes skal uddannelsespuljen ses i sammenhæng med relevante temaer i Beskæftigelsesplanen 2021 (tværgående indsatsområder) og planen Vækst og Jobskabelse 2021 (rekruttering og fastholdelse).
På grund af den korte ansøgningsfrist ansøgte Frederiksberg Kommune med forbehold for politisk godkendelse om tilskud fra puljen og modtog efterfølgende tilsagnsskrivelse om tilskud på det anførte beløb, se bilag 1.
Baggrund
Formålet med den regionale uddannelsespulje er at give ledige mulighed for vejledning og opkvalificering gennem korte erhvervsrettede kurser, der kan styrke lediges vej tilbage til arbejdsmarkedet.
Uddannelsespuljen administreres på grundlag af den regionale positivliste, der angiver de fagområder, hvor der er regional mangel på arbejdskraft, og hvor det med uddannelsespuljen er muligt at bevilge kurser og uddannelsesforløb. Kurserne på positivlisten fokuserer primært på ufaglærte, faglærte og ledige med en kortere videregående uddannelse.
Som forsøg under den regionale pulje har ledige, som har en arbejdsgivererklæring om efterfølgende ansættelse, ret til at påbegynde et kort, erhvervsrettet kursus i 2021.
Økonomi
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har tilsendt tilsagnsskrivelse på 1.260.000 kr. i perioden januar 2021 til december 2021, se bilag 1.
Beløbet falder på arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalgets ressortområde (overførselsudgifter). Der henvises til vedlagte bevillingsskema (bilag 2).
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke
Behandling
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget den 20. september, magistraten den 11. oktober og kommunalbestyrelsen den 1. november 2021.
Historik
Indstilling 20. september 2021, pkt. 61:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at udvalget
- godkender, at de ekstra statslige midler udmøntes som foreslået, og
- indstiller, at der på baggrund af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tilsagnsskrivelse gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 1.260.000 kr. i 2021 på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets ressortområde.
Beslutning fra Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget_2018-21, 20. september 2021, pkt. 61:
Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget
- godkendte, at de ekstra statslige midler udmøntes som foreslået, og
- indstiller, at der på baggrund af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tilsagnsskrivelse gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 1.260.000 kr. i 2021 på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets ressortområde.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 409:
Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget
- godkendte, at de ekstra statslige midler udmøntes som foreslået, og
- indstiller, at der på baggrund af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tilsagnsskrivelse gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 1.260.000 kr. i 2021 på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets ressortområde.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 409:
Magistraten og arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget
- indstiller, at der på baggrund af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tilsagnsskrivelse gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 1.260.000 kr. i 2021 på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets ressortområde.
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget
- godkendte, at de ekstra statslige midler udmøntes som foreslået.
Pkt. 367 Bestyrelsen for Børnebyen Planeten har opsagt driftsoverenskomst med kommunen
Resume
Bestyrelsen for den selvejende daginstitution Børnebyen Planeten, Solbjerg Have 10, har opsagt driftsoverenskomsten med Frederiksberg Kommune med virkning 1. juni 2022. Årsagen er, at bestyrelsen ønsker at omlægge daginstitutionen til kommunal drift. Børneudvalget er blevet orienteret om bestyrelsens ønske på mødet den 12. april 2021, og forvaltningen har siden været i dialog med bestyrelsen om processen. Børneudvalget skal med denne sag behandle bestyrelsens ønske om at blive omlagt til kommunal daginstitution.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og børneudvalget indstiller,
- at forvaltningen i samarbejde med bestyrelsen for Børnebyen Planeten bemyndiges til at bringe driftsoverenskomsten mellem den selvejende daginstitution Børnebyen Planeten og Frederiksberg Kommune til ophør, og omlægge den til kommunal drift, før 31. maj 2022, i det omfang, det er muligt
- at eventuelt over- eller underskud vedr. driften (ekskl. administrationsbidrag, IT og personaleforsikringer) for den selvejende institution overføres til den kommunale institution
- at fremtidige udgifter til administration, herunder lønsystem, personaleforsikringer mm. opgøres når datoen for overdragelsen kendes, og der vil da forelægges en bevillingssag for udvalg, magistrat og kommunalbestyrelsen, hvor udgifterne fordeles.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har modtaget en opsigelse af driftsoverenskomsten fra bestyelsen for den selvejende daginstitution, Børnebyen Planeten, Solbjerg Have 10, da bestyrelsen ønsker at omlægge institutionen til en kommunal daginstitution. Ifølge driftsoverenskomsten kan den opsiges af begge parter med ni måneders varsel til den 1. i en måned. Driftsoverenskomsten er opsagt med virkning 1. juni 2022. Børnebyen Planeten ønsker et tidligere ophør, og ifølge driftsoverenskomsten kan den opsiges med et kortere varsel, hvis begge parter er enige. Hvis alle opgaver med omlægningen er på plads før 1. juni 2022, vil daginstitutionen kunne overgå til kommunal drift før den dato.
Bestyrelsens overordnede begrundelse for ønsket om at blive kommunal daginstitution er:
- Det økonomiske og juridiske ansvar for en institution af Børnebyen Planetens størrelse er et stort ansvar for forældrebestyrelsen, og bestyrelsen ønsker at bruge mere tid på det nære arbejde og dagligdagen for børnene og de pædagogiske perspektiver.
- Det vil give ledelsen større frihed og tryghed, og frigive tid til større pædagogisk nærhed og fordybelse for ledelsen at kunne placere driftsmæssige kompetencer centralt i Frederiksberg Kommune, da forskellige systemer, som lønsystemet, giver udfordringer i hverdagen.
Bestyrelsen har på et ekstraordinært bestyrelsesmøde enstemmigt vedtaget, at den ønsker at blive omlagt til en kommunal daginstitution. I bestyrelsen er to af de i alt syv pladser repræsenteret ved medarbejdere. Bestyrelsen har afholdt et gå-hjem-møde for alle forældre og medarbejdere, hvor spørgsmål til omlægningen er blevet besvaret.
På mødet den 12. april 2021 fik børneudvalget et meddelelsespunkt om bestyrelsens ønske om omlægningen. Efterfølgende; sidst i juni måned 2021; deltog forvaltningen på et bestyrelsesmøde for at svare på spørgsmål fra bestyrelsen om forskellen på selvejende og kommunale daginstitutioner, og på de opgaver, der følger ved en ændring af status fra selvejende til kommunal. Forvaltningen er fortsat i dialog med bestyrelsen og ledelsen om omlægningen.
Børnebyen Planeten har til huse i lokaler, som Frederiksberg Kommune ejer. Normeringen i daginstitutionen er på 85 vuggestuebørn og 107 børnehavebørn, heraf 6 særlig formålspladser og 12 minibuspladser. Denne normering vil fortsætte ved en omlægning til kommunal drift.
I den kommende proces med ændringen af Børnebyen Planetens status til kommunal daginstitution vil forvaltningen fortsætte samarbejdet og dialogen med bestyrelsen, hvor den blandt andet vil skulle virksomhedsoverdrage medarbejderne. Virksomhedsoverdragelsen vil ske i samarbejde med kommunens HR-afdeling, lige som forvaltningen vil være behjælpelig med de øvrige opgaver, for eksempel hvilke systemer og aftaler, en kommunal daginstitution skal benytte.
Hvis det er muligt, og hvis forvaltningen får bemyndigelse til, i samarbejde med bestyrelsen, at bringe driftsoverenskomsten til ophør før 1. juni 2022, vil børneudvalget blive orienteret.
Økonomi
Børnebyen Planeten har i 2021 et budget på 23,4 mio. kr. Heraf får Børnebyen Planeten som selvejende daginstitution budget til IT på 31.000 kr. og personaleforsikringer på 149.000 kr., men som kommunal daginstitution vil de opgaver blive varetaget af Frederiksberg Kommune, hvorfor institutionens budget til dette vil bortfalde.
Selvejende daginstitutioner modtager et administrationsbidrag på 1,8% af deres decentrale driftsbudget til administration, svarende til 420.000 kr. Det betyder, at den selvejende daginstitution selv har ansvaret for økonomistyring mv. Med overgangen til kommunal daginstitution, vil administrationsbidraget bortfalde, og i stedet vil Børnebyen Planeten tilgå Frederiksberg Kommunes økonomisystem, og få tilknyttet en administrativ medarbejder, der støtter Børnebyen Planetens økonomistyring. Fremtidige udgifter til administration, herunder lønsystem, personaleforsikringer mm. opgøres når datoen for overdragelsen kendes. Herefter vil der blive udarbejdet en bevillingssag, hvor udgifterne fordeles.
Der vil blive udarbejdet et endeligt regnskab, for den selvejende daginstitution. Det foreslås, at eventuelt over- eller underskud (ekskl. administrationsbidrag, IT og personaleforsikringer) overføres til den kommunale institution.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Børneudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 96:
Børne- og Ungeområdet indstiller,
- at forvaltningen i samarbejde med bestyrelsen for Børnebyen Planeten bemyndiges til at bringe driftsoverenskomsten mellem den selvejende daginstitution Børnebyen Planeten og Frederiksberg Kommune til ophør, og omlægge den til kommunal drift, før 31. maj 2022, i det omfang, det er muligt
- at eventuelt over- eller underskud vedr. driften (ekskl. administrationsbidrag, IT og personaleforsikringer) for den selvejende institution overføres til den kommunale institution
- at fremtidige udgifter til administration, herunder lønsystem, personaleforsikringer mm. opgøres når datoen for overdragelsen kendes, og der vil da forelægges en bevillingssag for udvalg, magistrat og kommunalbestyrelsen, hvor udgifterne fordeles.
Beslutning fra Børneudvalget_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 96:
Børneudvalget indstiller,
- at forvaltningen i samarbejde med bestyrelsen for Børnebyen Planeten bemyndiges til at bringe driftsoverenskomsten mellem den selvejende daginstitution Børnebyen Planeten og Frederiksberg Kommune til ophør, og omlægge den til kommunal drift, før 31. maj 2022, i det omfang, det er muligt
- at eventuelt over- eller underskud vedr. driften (ekskl. administrationsbidrag, IT og personaleforsikringer) for den selvejende institution overføres til den kommunale institution
- at fremtidige udgifter til administration, herunder lønsystem, personaleforsikringer mm. opgøres når datoen for overdragelsen kendes, og der vil da forelægges en bevillingssag for udvalg, magistrat og kommunalbestyrelsen, hvor udgifterne fordeles.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 424:
Børneudvalget indstiller,
- at forvaltningen i samarbejde med bestyrelsen for Børnebyen Planeten bemyndiges til at bringe driftsoverenskomsten mellem den selvejende daginstitution Børnebyen Planeten og Frederiksberg Kommune til ophør, og omlægge den til kommunal drift, før 31. maj 2022, i det omfang, det er muligt
- at eventuelt over- eller underskud vedr. driften (ekskl. administrationsbidrag, IT og personaleforsikringer) for den selvejende institution overføres til den kommunale institution
- at fremtidige udgifter til administration, herunder lønsystem, personaleforsikringer mm. opgøres når datoen for overdragelsen kendes, og der vil da forelægges en bevillingssag for udvalg, magistrat og kommunalbestyrelsen, hvor udgifterne fordeles.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 424:
Magistraten og børneudvalget indstiller,
- at forvaltningen i samarbejde med bestyrelsen for Børnebyen Planeten bemyndiges til at bringe driftsoverenskomsten mellem den selvejende daginstitution Børnebyen Planeten og Frederiksberg Kommune til ophør, og omlægge den til kommunal drift, før 31. maj 2022, i det omfang, det er muligt
- at eventuelt over- eller underskud vedr. driften (ekskl. administrationsbidrag, IT og personaleforsikringer) for den selvejende institution overføres til den kommunale institution
- at fremtidige udgifter til administration, herunder lønsystem, personaleforsikringer mm. opgøres når datoen for overdragelsen kendes, og der vil da forelægges en bevillingssag for udvalg, magistrat og kommunalbestyrelsen, hvor udgifterne fordeles.
Pkt. 368 Forslag til beslutning fra rådmand Mette Bram og kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Panduro om skolernes fritagelse fra de nationale test i foråret 2021
Resume
Rådmand Mette Bram og kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Panduro har fremsat beslutningsforslag om, at borgmesteren på vegne af kommunalbestyrelsen retter henvendelse til undervisningsministeriet med henblik på at få fritaget skolerne fra deltagelse i de nationale test i foråret 2021. Der redegøres i sagen for beslutningsforslaget og for den kontekst, som de nationale test indgår i.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen forkastede ændringsforslaget fra mindretallet i magistraten og undervisningsudvalget med 17 stemmer (C, A, V) mod 8 stemmer (Ø, B, F, Å).
Kommunalbestyrelsen forkastede herefter beslutningsforslaget med 17 stemmer (C, A, V) mod 8 stemmer (Ø, B, F, Å).
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt og Jan E. Jørgensen) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller, at forslaget forkastes.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stillede ændringsforslag om: At Frederiksberg Kommune alene benytter de nationale test det minimalt mulige indenfor lovens rammer.
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt og Jan E. Jørgensen) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) stemte imod ændringsforslaget.
Sagsfremstilling
Undervisningsudvalget udsatte på mødet den 31. maj 2021 punktet efter drøftelse og bad om en uddybning af de lovgivningsmæssige muligheder.
I henhold til Bekendtgørelse om obligatoriske test i folkeskolen skal eleverne gennemføre følgende obligatoriske test, jf. folkeskolelovens § 13, stk. 3:
1. Dansk med fokus på læsning på 2., 4., 6. og 8. klassetrin.
2. Engelsk på 4. og 7. klassetrin.
3. Matematik på 3., 6. og 8. klassetrin.
4. Fysik/kemi på 8. klassetrin.
Anvendelse af testresultaterne er ikke reguleret i selve bekendtgørelsen.
Børne- og Undervisningsministeriet har udarbejdet ”Vejledning om de nationale test – til lærere i alle fag” og her fremgår det i forhold til brug og formidling af testresultaterne, at læreren efter testen skal formidle resultaterne mundtligt til eleven. Der nævnes i vejledningen en række punkter som denne dialog kan tage afsæt i og her nævnes bl.a.:
· at testresultatet ikke bør stå alene, og det bør anvendes konstruktivt og fremadrettet i samspil med den viden, læreren i øvrigt har om eleven.
· I udskolingen må testresultater ikke anvendes direkte som grundlag for standpunkts- og årskarakterer, men de kan indgå som en del af grundlaget for karaktergivningen.
Det fremgår endvidere, at forældrene skal have en skriftlig tilbagemelding på de obligatoriske test, og testresultatet forventes efterfølgende at indgå som en del af skole-hjem-samtalen. Her nævnes det, at testresultaterne ikke bør stå alene i lærerens tilbagemelding til forældrene, og resultatet bør anvendes konstruktivt og fremadrettet i samspil med den viden, læreren i øvrigt har om eleven.
Det fremgår således af vejledningen, at testresultaterne skal formidles til både elever og forældre og kan indgå som en del af grundlaget for lærerens karaktergivning,og det er derfor forvaltningens vurdering, at der ikke er hjemmel til at beslutte, at testresultaterne ikke må bruges i forbindelse med skole-hjemsamarbejde, uddannelsesparathed eller karaktergivning.
Sagsfremstilling Undervisningsudvalgets møde den 31. maj 2021, sag 81
Rådmand Mette Bram og kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Panduro fremsatte 8. februar 2021 nedenstående beslutningsforslag, som blev oversendt til Undervisningsudvalget:
”Enhedslisten og Alternativet foreslår: At Borgmesteren på vegne af Kommunalbestyrelsen retter henvendelse til undervisningsministeriet om at få fritaget skolerne fra at deltage i de nationale test i 2021, da eleverne pga. covid-19-krisen ikke har fået den normale undervisning, som de har krav på, og testene ikke på nogen måde kan give et dækkende billede af elevernes faktiske faglige niveau.
Begrundelse: De nationale test blev stillet i bero, da uafhængig forskning i 2019 påviste, at testene var så fejlbehæftede, at de ikke gav et dækkende billede af elevernes faktiske faglige niveau, og at de derfor hverken kunne benyttes som styringsredskab af skolerne eller til vurderinger af kvaliteten af lærernes undervisning. De danske elever har siden marts 2020 befundet sig i en undervisningsmæssig krisetilstand. De har været hjemsendt i sammenlagt flere måneder, hvor de har været henvist til digital undervisning eller til en fysisk skolegang underlagt en stribe restriktioner. På trods af lærernes store indsats, så kan undervisningen under de betingelser aldrig blive af samme kvalitet som normalt, og det har haft alvorlige konsekvenser for både elevernes læring og deres trivsel. Det er spild af ressourcer, hvis skolerne skal gennemføre de nationale test midt i en pandemi-krise, hvor fokus alene burde være på undervisningen og elevernes trivsel, og det er fuldstændig urimeligt at stresse skoleeleverne på den måde.”
Undervisningsministeriet har igennem de senere år gennemført flere initiativer for at forbedre de nationale tests måleegenskaber. I løbet af 2020 er systemet blevet justeret, så resulaterne er mere retvisende. Resultater fra perioden 2015-2020 er genberegnet, så det er muligt at sammenholde resultatter fra denne periode og resultater fra indeværende år. Testsystemet skal i sin nuværende og forbedrede form anvendes frem til et nyt nationalt test- og vurderingssystem kan afløse det nuværende. På grund af Covid-19 situationen er undervisningsministeriets tiltag i forhold til et nyt test- og vurderingssystem sat i bero. Gældende lovgivning er, at testene er obligatoriske for alle skoler at gennemføre i foråret 2021 og Børne- og Undervisningsministeriet har i uge 7 udsendt information og nyt vejeldningsmateriale til landets skoler.
Skoler i hele landet har været lukket helt eller delvist i flere perioder igennem de to seneste skoleår. Skolerne har gjort sig erfaringer med organisering af hjemmeundervisning, onlineundervisning og organisering af Corona-tilpasset undervisningsaktiviteter. Nye kortlægninger udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viser et nuanceret billede af elevernes motivation, trivsel og faglighed i forbindelse med perioderne med Corona-tilpasset undervisning. Nogle elever har haft positive oplevelser med hjemme- og online undervisning, mens det for andre har haft negative konsekevenser. Især er der en bekymring for de fagligt og socialt sårbare elever. Det er forvaltningens vurdering, at skolerne på grund af Covid-19 restriktionerne vil have behov for en formaliseret evaluering af elevernes faglige udvikling. Testning kan i den sammenhæng være et nyttigt redskab.
De nationale test udgør et velkendt system på skolerne. Endvidere er rammen for gennemførelse af testene tilpasset den aktuelle Covid-19 situation; bl.a. ved at testperioden er forlænget. De enkelte test kan afvikles inden for en lektion, er selvscorende og systemet tilvejebringer oversigter for de udvalgte klassetrin inden for udvalgte fagområder samt generer resultatoversigter på elevniveau. Disse oversigter har skolelederne tidligere tilkendegivet, at de bruger til strategisk planlægning på skoleniveau og faglig opfølgning på elevniveau.
Det er forvaltningens vurdering, at de nationale test i deres nuværende form og med de seneste tilpasninger af rammen for gennemførelse af testene, kan bidrage til skolernes planlægning af undervisningstiltag på kort sigt i forbindelse med genåbningen og på længere sigt for at følge elevernes og elevgruppers faglige udvikling, ligesom det med de nye forbedringer af testsystemet er muligt at sammenligne udviklingen bagudrettet til perioden før Covid-19.
Økonomi
Ingen
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Undervisningsudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 8. marts 2021, pkt. 33:
Børne- og ungeområdet indstiller, at forslaget ikke tiltrædes, idet rammen for gennemførelse af de nationale test i foråret 2021 er tilpasset den aktuelle Covid-19 situation.
Beslutning fra Undervisningsudvalget_2018-21, 8. marts 2021, pkt. 33:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller
- at forslaget ikke tiltrædes, idet rammen for gennemførelse af de nationale test i foråret 2021 er tilpasset den aktuelle Covid-19 situation.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Indstilling 22. marts 2021, pkt. 126:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller
- at forslaget ikke tiltrædes, idet rammen for gennemførelse af de nationale test i foråret 2021 er tilpasset den aktuelle Covid-19 situation.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 22. marts 2021, pkt. 126:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt og Jan E. Jørgensen) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller, at forslaget ikke tiltrædes, idet rammen for gennemførelse af de nationale test i foråret 2021 er tilpasset den aktuelle Covid-19 situation.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Beslutning fra Kommunalbestyrelsen 19. april 2021, pkt. 121:
Beslutningsforslaget blev sendt retur til undervisningsudvalget.
Indstilling 31. maj 2021, pkt. 81:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt og Jan E. Jørgensen) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller, at forslaget ikke tiltrædes, idet rammen for gennemførelse af de nationale test i foråret 2021 er tilpasset den aktuelle Covid-19 situation.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Beslutning fra Undervisningsudvalget_2018-21, 31. maj 2021, pkt. 81:
Udsat efter drøftelse.
Udvalget bad om en uddybning af de lovgivningsmæssige muligheder.
Indstilling til Undervisningsudvalget den 11. oktober 2021, pkt. 121:
Børne- og Ungeområdet indstiller, at orientering om de lovgivningsmæssige muligheder tages til efterretning.
Beslutning fra Undervisningsudvalget_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 121:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller, at forslaget forkastes.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stilllede ændringsforslag om : At Frederiksberg Kommune alene benytte de nationale test det minimalt mulige indenfor lovens rammer.
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) stemte imod ændringsforslaget.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 425:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller, at forslaget forkastes.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stilllede ændringsforslag om : At Frederiksberg Kommune alene benytte de nationale test det minimalt mulige indenfor lovens rammer.
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) stemte imod ændringsforslaget.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 425:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt og Jan E. Jørgensen) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) indstiller, at forslaget forkastes.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stemte for forslaget.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Balder Mørk Andersen) stillede ændringsforslag om: At Frederiksberg Kommune alene benytter de nationale test det minimalt mulige indenfor lovens rammer.
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt og Jan E. Jørgensen) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Laura Lindahl, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Jan E. Jørgensen) stemte imod ændringsforslaget.
Pkt. 369 Driftsoverenskomst med KB - endelig godkendelse
Resume
På mødet den 14. juni 2021 godkendte Kommunalbestyrelsen resultatet af forhandlinger mellem KB og Frederiksberg Kommune om tilskudsberegningen og tilskudsramme for KB. På den baggrund er der udarbejdet udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022, som med denne sag forelægges til godkendelse.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte flertalsindstillingen fra magistraten og kultur- og fritidsudvalget med 15 stemmer (C, V, F, Å) mod 10 (A, Ø, B), der undlod at stemme.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et flertal i kultur- og fritidsudvalget (Nikolaj Bøgh, Flemming Brank, Helle Sjelle og Carina Høedt) indstiller, at udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022 mellem KB og Frederiksberg Kommune godkendes.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt og Lone Loklindt) indstiller at undlade at stemme og et andet mindretal i magistraten ( Thyge Enevoldsen), og et mindretal i kultur- og fritidsudvalget (Lone Loklindt, Mette Bang Larsen og Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Sagsfremstilling
På mødet den 14. juni 2021 godkendte Kommunalbestyrelsen resultatet af forhandlinger mellem KB og Frederiksberg Kommune om tilskudsberegningen og tilskudsramme for KB. På den baggrund er der udarbejdet udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022, som med denne sag forelægges til godkendelse. Driftsoverenskomsten er vedlagt sagen som bilag 1, mens bilagene til driftsoverenskomsten er samlet i Bilag 2. I forhold til en gennemgang af de specifikke beregningsprincipper henvises til sagen af 14. juni samt driftsoverenskomstens Bilag 2C.
I 2022 fremlægges en status mhp. en forlængelse af driftsoverenskomsten for 2023 og frem inden for den fastsatte økonomiske ramme.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Forvaltningen vurderer, at der med udkastet kan indgås en økonomisk transparent driftsoverenskomst med KB.
Økonomi
Kommunalbestyrelsen godkendte på mødet den 14. juni de afledte økonomiske konsekvenser af driftsoverenskomsten.
Nedenfor er samlet overblik over konsekvensen for KB hhv. kommunen:
1.000 kr. | 2021 | 2022 | 2023 |
KB tilskud i dag | 16.465 | 16.465 | 16.465 |
KB tilskudsramme forudsat i Budgetaftalen for 2020 | 15.565 | 15.265 | 14.965 |
KB tilskud ny beregning | 15.948 | 15.648 | 15.648 |
Forskel i tilskudsniveau KB (realiseret effektivisering) | 517 | 817 | 817 |
Merbehov ift. budgetramme, jf. budgetaftale | 383 | 383 | 683 |
Med ovenstående forslag vil KB’s tilskud blive reduceret med godt 500.000 kr. i 2021 mod de forventede 900.000 i budgetrammen. Fra 2022 og frem vil KB’s tilskud blive reduceret med godt 800.000 kr. årligt mod de forudsatte 1,2 mio. kr. i 2022 og 1,5 mio. kr. i 2023 og frem. Merudgiften for kommunen på knap 400.000 kr. i 2021-2022 og 700.000 kr. fra 2023 og frem er håndteret inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budget via sparet leasingramme på Flintholm Svømmehal.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Kultur- og Fritidsudvalget, Magistraten og Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 104:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022 mellem KB og Frederiksberg Kommune godkendes.
Beslutning fra Kultur og Fritidsudvalget_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 104:
Et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget (Nikolaj Bøgh, Flemming Brank, Helle Sjelle og Carina Høedt) indstiller,
at udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022 mellem KB og Frederiksberg Kommune godkendes.
Et mindretal i Kultur- og Fritidsudvalget (Lone Loklindt, Mette Bang Larsen og Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 427:
Et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget (Nikolaj Bøgh, Flemming Brank, Helle Sjelle og Carina Høedt) indstiller,
at udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022 mellem KB og Frederiksberg Kommune godkendes.
Et mindretal i Kultur- og Fritidsudvalget (Lone Loklindt, Mette Bang Larsen og Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 427:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et flertal i kultur- og fritidsudvalget (Nikolaj Bøgh, Flemming Brank, Helle Sjelle og Carina Høedt) indstiller, at udkast til driftsoverenskomst for 2021-2022 mellem KB og Frederiksberg Kommune godkendes.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt og Lone Loklindt) indstiller at undlade at stemme og et andet mindretal i magistraten ( Thyge Enevoldsen), og et mindretal i kultur- og fritidsudvalget (Lone Loklindt, Mette Bang Larsen og Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Pkt. 370 Forslag til beslutning fra rådmand Lone Loklindt og kommunalbestyrelsesmedlemmerne Ruben Kidde og David Munis Zepernick om klimavenlige arbejdsmaskiner
Resume
Rådmand Lone Loklindt og kommunalbestyrelsesmedlemmerne Ruben Kidde og David Munis Zerpernick har stillet forslag om krav om brug af klimavenlige og forureningsfri arbejdsmaskiner. Udvalget skal tage stilling til, om forslaget skal tiltrædes.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte beslutningsforslaget som indstillet.
Indstilling
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller,
at beslutningsforslaget tiltrædes, idet kommunen vil arbejde for klimavenlige arbejdsmaskiner i det omfang, det er teknologisk muligt.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen oversendte den 19. april 2021 følgende forslag fra rådmand Lone Loklindt og kommunalbestyrelsesmedlemmerne Ruben Kidde og David Munis Zepernick om klimavenlige arbejdsmaskiner
"Radikale Venstre foreslår, at der stilles krav om at de arbejdsmaskiner der bruges på Frederiksberg skal være klimavenlige og forureningsfri. Det betyder at ikke bare kommunens egne fejemaskiner og renovationskøretøjer skal være el-drevne, men også de ikke vejgående maskiner som entreprenører og andre benytter på Frederiksbergske byggepladser skal være emissionsfri dvs. fri for udledning af partikler og klimagasser. Der vil således skulle stilles skrappere krav til byggeentrepriser på Frederiksberg, såvel offentlige som private.
Begrundelse:
De såkaldte ”ikke vejgående maskiner” står for ca. 15 % af partikelforureningen på landsplan og i forbindelse med både vejarbejde og andet byggeri er man ikke i tvivl om, at forureningen er intens fra de mange maskiner som er i brug rundt om i byen.
Forslaget har således til formål at reducere luftforureningen og samtidig bidrage til en reduktion af CO2-udledningen i byen, så vi i 2030 kan nå vores mål for klimaneutralitet."
Bemærkninger til forslagetDet findes ikke en præcis definition af begrebet klimavenlige arbejdsmaskiner. I det følgende forstås ved arbejdsmaskiner, maskiner eller køretøjer som på en eller anden måde indgår i en bygge- og anlægsproces eller bruges i af de mange opgaver, der teknisk er med at vedligeholde og ”passe” byen. Ved klimavenlige arbejdsmaskiner forstås arbejdsmaskiner som fjerner/reducerer såvel klimagasudslippet (CO2) som den traditionelle forurening - støj og luftforurening med partikler og NOxér.
Teknologisk er fossilfri arbejdsmaskiner i dag ikke så langt fremme med den grønne omstilling, som f.eks. elbiler. Dette gælder særligt for de store og kraftfulde arbejdsmaskiner, som er ca. 5-10 år bagefter. Området gennemgår dog i øjeblikket en betydelig teknologisk udvikling, hvorfor det må forventes at mulighederne for at anvende fossilfrie arbejdsmaskiner kommercielt vil øges betydeligt i de kommende år.
Frederiksberg Kommune har allerede i dag i eksisterende politikker og indsatser en række tiltag, der har til formål at understøtte brugen af klimavenlige og forureningsfrie maskiner. Realiseringen af nogle af disse er afhængige af lovgivningsmæssige eller jf. førnævnte, de teknologiske forhold.
Følgende indsatser bidrager allerede nu:
- Kommunens elbilstrategi omfatter fire strategiske indsatsområder; Kommunens egne køretøjer, Udbud af kørsel, Kollektivtransport samt Den private bilpark. Særligt indsatsen Kommunens egne køretøjer omfatter en elektrificering af kommunens vognpark, hvoraf mange også må betegnes som arbejdsmaskiner. Kommunen råder i alt over 173 køretøjer, hvoraf de 49 i dag er elektriske. Andelen af kommunale elkøretøjer øges løbene og omfatter blandt andet skraldebiler, parkbiler, ellastbiler og fejemaskiner. Ved udgangen af 2021 vil alle kommunens komprimatorbiler være elektriske og i 2024 vil al affald blive indsamlet af elektriske køretøjer.
- Frederiksberg Gartner- og Vejservice (FGV) benytter dagligt en del lettere håndværktøj; græsklippere, løvpustere, hækkeklippere, motorsave, m.m. FGV udskifter løbende benzindrevent håndværktøj til el, når det bliver udviklet og kan bruges til FGV’s opgaver. Der er dog stadig nogle opgaver, hvor eldrevent håndværktøj ikke har nok kapacitet til opgaveløsningen (primært indenfor entreprenøropgaver).
- Ved udbud af vej- og parkopgaver, indsamling af renovation m.v. stiller forvaltningen så vidt muligt samme udbudskrav til leverandøren i forhold til brugen af elektriske maskiner, som hvis det er kommunen selv, der udførte opgaven. Der er dog opgaver, de på grund af den teknologiske udvikling ikke kan udføres med elektriske maskiner.
- Frederiksberg Kommune er miljømyndighed for bygge- og anlægsarbejder. Her er der fokus på at reducere støj og luftforureningen fra anlægsarbejdet ved at sikre at entreprenøren har fokus på brugen af renere teknologi og BAT (bedste teknologi). Det er ikke muligt som miljømyndighed at stille krav om brugen at specifikke løsninger eller maskiner, men princippet om fokus på renere teknologi og BAT er med til generelt at reducere miljøpåvirkningen fra anlægsarbejdet.
Kommunalbestyrelsen har derudover taget en række beslutninger, som i fremtiden vil understøtte målet om klimavenlige arbejdsmaskiner. Det drejer sig bl.a. om:
- I 2021 blev Klimafondsprojekt nr. 15 igangsat. Målet med projektet er at fremme CO2-reducerende kommunale udbud. I dette projekt vil det også blive undersøgt, i hvilket omfang vil det være muligt at stille krav om klimavenlige arbejdsmaskiner i kommunale udbud af anlægsprojekter. Projektet er et fællesprojekt med Frederiksberg Forsyning.
- Kommunalbestyrelsen har i 2018 besluttet at udfase de kommunale dieselkøretøjer, hvilket også omfatter en række af ”arbejdsmaskinerne”, idet der dog tages hensyn til, at der for nogen køretøjer ikke kan forventes at være et kommercielt alternativ på markedet før 2022-2025. Dette arbejde sker løbende, jf. blandt andet den øgede andel af elektriske køretøjer.
- Frederiksberg Kommune har siden 2008 haft miljøzoner for tunge køretøjer som lastbiler gældende for hele byen. 1. januar 2022 skærpes reglerne i zonen, således at lastbiler skal være mindst Euro 6, eller have godkendt partikelfilter. Miljøzonen omfatter i dag også krav til ”dieselvarebiler”, hvilket også omfatter mindre køretøjer til arbejdsbrug, som f.eks. ladvogne.
- Frederiksbergstrategien indeholder mål for cirkulært byggeri. Større kommunale byggeprojekter opføres som DGNB – certificeret byggeri, hvilket er et certificereret bæredygtighedssystem, der reducerer alle væsentlige miljøbelastninger i byggeriet.
- I Strategi for Ren Luft 2030 er der et forslag om at udvide miljøzonen, til udover at omfatte dieselpersonbiler, også at medtage entreprenørmaskiner. Entreprenørmaskiner betegnes som ”ikke vejgående maskiner”, og er omfattet af særlig EU-regulering, hvor der på linje med Euronormerne er krav til entreprenørmaskinernes udslip af partikler og NOx'er. Kravene strammes løbende. En udvidelse af miljøzonen til også at medtage ikke vejgående maskiner indgår også i den henvendelse Frederiksberg Kommune har rettet til Regering/Folketing i forbindelse med vedtagelsen af Strategi for Ren Luft 2030, med henblik på at ændre de statslige rammer, herunder lovgivningen, så kommunale tiltag og indsatser på luftforureningsområdet i højere grad bliver muliggjort. Fordelene ved at inddrage ”ikke vejgående maskiner” i miljøzonen er blandt andet, at kravene i så fald vil være gældende i hele byen – og vil gælde uanset om arbejdet er offentligt eller privat.
Vidensopbygning
Flere af ovenstående tiltag er afhængige af den teknologiske udvikling. Derfor er Frederiksberg Kommune også med i ”Samarbejdsforum for fossilfri- og forureningsfri arbejdsmaskiner”. Forummet faciliteres af Københavns Kommune og omfatter blandt andet deltagere fra Teknologisk institut, Dansk Industri, større entreprenørfirmaer og kommuner. Formålet med forummet er blandt andet at få erfaringer med brugen af elektriske arbejdsmaskiner og fossilfrie drivmidler til bygge- og anlægsarbejder og formulere krav og betingelser ved udbuds- og indkøbssituationer samt at udvikle grønne byggepladser. De foreløbige erfaringer peger blandt andet på, at brugen af elektriske arbejdsmaskiner til bygge- og anlægsmaskiner er mulig, men at elektriske arbejdsmaskiner specielt for de større arbejdsmaskiners vedkommende endnu ikke er tilstrækkelig teknisk udviklede og kommercielt tilgængelige, ligesom der er forsikringsmæssige og ansvarsmæssige udfordringer i forhold til entreprenørernes brug af elektriske bygge- og anlægsmaskiner samt brugen af fossilfrie drivmidler, som f.eks. biodiesel.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Det er By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering, at brugen af fossilfri- og forureningsfrie arbejdsmaskiner er et område under betydelig teknologisk udvikling, hvor Frederiksberg Kommune for så vidt angår egne maskiner allerede i dag er godt med. Der er et med tiden betydeligt potentiale i at stille krav til klimavenlige arbejdsmaskiner i kommunale udbud og indkøb, hvilket bør ske i tæt sammenhæng med de muligheder den teknologiske udvikling og markedet giver. Deltagelse i Samarbejdsforum for fossilfri- og forureningsfri arbejdsmaskiner samt innovationsprojeketet Klimafondsprojekt nr. 15 med Frederiksberg Forsyning vil sikre, at kommunen løbende får opdateret sin viden, så det fremadrettet vil være muligt at stille øgede krav og betingelser om brug af klimavenlige arbejdsmaskiner. Derudover har kommunen via f.eks. Strategi for Ren Luft 2030 initiativer, der søger at påvirke den statslige lovgivning, således at brugen af klimavenlige arbejdsmaskiner i højere grad bliver obligatorisk, også for den private sektor. Det er samlet By-, Kultur-, og Miljøområdets vurdering, at kommunen i høj grad allerede i dag via de eksisterende politikker og kommende indsatser på området understøtter det stillede forslag. Forvaltningen indstiller, at forslaget tiltrædes, idet kommunen vil arbejde for klimavenlige arbejdsmaskiner der hvor teknologien tillader det.
Økonomi
I Samarbejdsforummet for fossilfri- og forureningsfrie arbejdsmaskiner er det ud fra enkelte mindre cases anslået, at bygge- og anlægsarbejdet generelt vil fordyres med i størrelsesorden 1-2 % af anlægssummen. F.eks. koster brugen af en biodiesel som HVO op til det dobbelte af almindelig diesel. Da omstillingen til fossilfri- og forureningsfri arbejdsmaskiner via det eksisterende 2030 CO2 mål mv. allerede i dag er indeholdt i kommunens strategier og indsatser, vil evt. merudgifter løbende skulle indbygges i de eksisterende og kommende budgetter. Der har løbende været afsat ekstra midler til udskiftning af kommunale fossile køretøjer til elkøretøjer – f.eks. på renovationsområdet, efterhånden som den teknologiske udvikling har muliggjort dette. Dette må også fremover forventes at blive nødvendigt – især for de kommunale arbejdsmaskiner og ved udbudsopgaver omfattende arbejdsmaskiner. En vedtagelse af forslaget vil således ikke i sig selv indebærer nye udgifter for kommunen.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
By- og miljøudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 20. september 2021, pkt. 312:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller, at forslaget tiltrædes, idet kommunen vil arbejde for klimavenlige arbejdsmaskiner i det omfang, det er teknologisk muligt.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 20. september 2021, pkt. 312:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at forslaget tiltrædes, idet kommunen vil arbejde for klimavenlige arbejdsmaskiner i det omfang, det er teknologisk muligt.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 411:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at forslaget tiltrædes, idet kommunen vil arbejde for klimavenlige arbejdsmaskiner i det omfang, det er teknologisk muligt.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 411:
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller,
at beslutningsforslaget tiltrædes, idet kommunen vil arbejde for klimavenlige arbejdsmaskiner i det omfang, det er teknologisk muligt.
Pkt. 371 Cykelsti på Vodroffsvej
Resume
By-, Kultur- og Miljøområdet forelægger med denne sag projektforslaget til indretning af Vodroffsvej til godkendelse i Magistraten og Kommunalbestyrelsen. I sagen foreslår forvaltningen, at Magistraten og Kommunalbestyrelsen også tager stilling til, hvorvidt projektforslaget skal sendes i borgerdialog. I sagen foreslår forvaltningen, at By- og Miljøudvalget, Magistraten og Kommunalbestyrelsen ligeledes tager stilling til, hvorvidt Frederiksberg Kommune skal indgå en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte de enstemmige indstillinger fra magistraten og by- og miljøudvalget uden afstemning.
Kommunalbestyrelsen forkastede mindretalsindstillingen fra Socialdemokratiet og Radikale Venstre i magistraten og by- og miljøudvalget med 14 stemmer (C, V, F) mod 7 stemmer (A, B), idet 4 (Ø, Å) undlod at stemme.
Kommunalbestyrelsen tiltrådte herefter flertalsindstillingen fra magistraten og by- og miljøudvalget med 14 stemmer (C, V, F) mod 11 stemmer (A, Ø, B, Å).
Enhedslisten kan ikke støtte, at Frederiksberg Kommune for skattemidler lejer P-pladser i Codanhus for at stille dem gratis til rådighed for bilejere med beboerlicens i kommunen.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl,Jan E. Jørgensen, og Balder Mørk Andersen) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Balder Mørk Andersen og Fasael Rehman) indstiller, at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser som evalueres efter 12 måneder.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt og Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Ruben Kidde og Gunvor Wibroe) stemte imod, idet de foreslår en forsøgsordning uden kompensationsparkerings-pladser som evalueres efter 6 måneder.
Et andet mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen og Mette Bram) og et andet mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen) stemte imod.
Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller,
- at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes,
- at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning,
- at projektforslaget for indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog,
- at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelstiprojekt på Vodroffsvej,
- at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023,
Sagsfremstilling
På mødet den 7. juni 2021 godkendte By- og Miljøudvalget projektforslaget for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej og vedtog, at projektforslaget sendes i borgerdialog. Et flertal i By- og Miljøudvalget anmodede forvaltningen om til den videre behandling i Magistraten at udarbejde et konkret forslag til finansiering af leje af bilparkeringspladser i Codanhus. På mødet den 14. juni 2021 besluttede Magistraten at udsætte sagen. Indstillingerne til Magistraten nr. 1-5 er dermed allerede behandlet i By- og Miljøudvalget, hvorfor By- og Miljøudvalget med denne sag alene skal tage stilling til indstillingen om at godkende en lejeaftale for parkeringspladser med Codanhus, hvorefter Magistraten og Kommunalbestyrelsen kan tage stilling til alle 6 indstillinger i sagen.
Den tidligere sagsfremstilling kan findes i bilag 5.
For at få plads til cykelstier er det bl.a. nødvendigt at nedjustere antallet af bilparkeringspladser med 33 stk. Det er ikke muligt at finde flere kompenserende bilparkeringspladser på offentlig vej i det umiddelbare nærområde. Det er dog muligt at indgå en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser i deres parkeringskælder.
Budgetforligsparterne har aftalt at afsætte midler til finansiering af leje af 33 bilparkeringspladser i Codanhus svarende til i alt 396.000 kr./år fra 2022, og det er nu vedtaget med Kommunalbestyrelsens beslutning om Budget 2022. Der er således etableret de økonomiske forudsætninger for at kompensere for de nedlagte bilparkeringspladser gennem en lejeaftale. Ordningen med leje af bilparkeringspladser i Codanhus er beskrevet nærmere i vedlagte bilag 3.
Bliver projektforslaget vedtaget af Kommunalbestyrelsen, foreslår forvaltningen, at projektforslaget efterfølgende sendes i borgerdialog. Giver borgerdialogen kun anledning til mindre ændringer og rettelser, foreslår forvaltningen at detailprojekteringen og udbudsmaterialet umiddelbart igangsættes efter udarbejdelse af disse. Giver borgerdialogen anledning til at drøfte større forslag til ændringer, vil udvalget få forelagt et revideret projektforslag. Forvaltningen forventer på nuværende tidspunkt anlægsstart i foråret 2022.
TidsplanForvaltningen arbejder på nuværende tidspunkt med følgende tidsplan:
- November: Projektforslaget behandles af Kommunalbestyrelsen
- December: Projektforslaget sendes i borgerdialog
- Januar/februar: Tilretning af projekt og eventuel ny behandling i By- og Miljøudvalget afhængig af resultatet af borgerdialogen
- Februar-maj: Detailprojektering og udarbejdelse af udbudsmateriale
- Juni-november: Anlægsperiode
By-, Kultur- og Miljøområdets vurderingDet er vurderingen, at cykelstier på Vodroffsvej vil øge trygheden og forbedre trafiksikkerheden og således give øget incitament til at flere borgere og skolebørn vil vælge at tage cyklen. For at få plads til cykelstier er det nødvendigt at ensrette den pågældende strækning, ligesom det også er nødvendigt at nedjustere antallet af bilparkeringspladser med 33 stk. Forvaltningen anbefaler, at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser, da belægningsgraden på bilparkering i området omkring Vodroffsvej i forvejen er høj. Indretningen af Vodroffsvej medfører desuden, at der kan plantes træer, og at vejen dermed bliver mere grøn.
Økonomi
By- og Miljøudvalget bevilgede den 2. november 2020 4,0 mio. kr. til projektet finansieret af rådighedsbeløbet i 2021.
Såfremt indstillingen tiltrædes, vil der disponeres henholdsvis 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 af den udisponerede pulje til cykelstier samt meddeles anlægsbevilling på 6,0 mio. kr. finansieret af det netop afsatte rådighedsbeløb. Den samlede bevilling vil herefter være 10,0 mio. kr.
Leje af 33 bilparkeringspladser i Codanhus vil koste 396.000 kr. ekskl. moms pr. år.,
Forvaltningen forventer på nuværende tidspunkt følgende udgiftsfordeling:
Kommunikation, projektering og tilsyn | 500.000 kr. |
Arbejdsplads | 300.000 kr. |
Jordarbejder | 1.200.000 kr. |
Afvanding | 800.000 kr. |
Belægninger | 3.300.000 kr. |
Vejafmærkning | 300.000 kr. |
Plantehuller og beplantning | 1.500.000 kr. |
Diverse | 600.000 kr. |
Uforusete udgifter (15%) | 1.500.000 kr. |
I alt | 10.000.000 kr. |
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
By- og Miljøudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 7. juni 2021, pkt. 208:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
- at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes
- at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning
- at projektforslaget til indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog
- at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelstiprojekt på Vodroffsvej
- at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 7. juni 2021, pkt. 208:
By- og Miljøudvalget indstiller,
1. at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes,
2. at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning,
3. at projektforslaget til indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog,
4. at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelstiprojekt på Vodroffsvej,
5. at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet af-satte rådighedsbeløb i 2022 og 2023.
Et flertal i By og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman, David Munis Zepernick, Balder Mørk Andersen og Gunvor Wibroe) anmodede forvatningen om til den videre behandling at udarbejde et konkret forslag til finansiering af leje af bilparkeringsplandser i Codanhus.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Thyge Enevoldsen) stemte imod at leje pladser i Codanhus.
Indstilling 14. juni 2021, pkt. 287:
By- og Miljøudvalget indstiller,
1. at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes,
2. at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning,
3. at projektforslaget til indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog,
4. at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelsti-projekt på Vodroffsvej,
5. at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023.
Et flertal i By og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman, David Munis Zepernick, Balder Mørk Andersen og Gunvor Wibroe) anmodede forvatningen om til den videre behandling at udarbejde et konkret forslag til finansiering af leje af bilparkeringspladser i Codanhus.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Thyge Enevoldsen) stemte imod at leje pladser i Codanhus.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 14. juni 2021, pkt. 287:
Magistraten udsatte sagen til efter sommerferien.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 325:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller til By- og Miljøudvalget,
1. at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser.
By- og Miljøudvalget indstiller til Magistraten og Kommunalbestyrelsen,
1. at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes,
2. at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning,
3. at projektforslaget for indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog,
4. at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelstiprojekt på Vodroffsvej,
5. at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023,
6. at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 325:
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Balder Mørk Andersen og Fasael Rehman) indstiller,
at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilpar-keringspladser som evalueres efter 12 måneder.
Et mindretal i By- og miljøudvalget (Ruben Kidde og Gunvor Wibroe) stemte imod, idet de foreslår en forsøgsordning uden kompensationsparkeringspladser som evalueres efter 6 måneder.
Et andet mindretal i By- og Miljøudvalget (Thyge Enevoldsen) stemte imod.
By- og Miljøudvalget indstiller til Magistraten og Kommunalbestyrelsen,
1. at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes,
2. at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning,
3. at projektforslaget for indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog,
4. at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelstiprojekt på Vodroffsvej,
5. at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023,
6. at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser.
Referat Magistraten den 25. oktober 2021, pkt. 429:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl,Jan E. Jørgensen, og Balder Mørk Andersen) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Balder Mørk Andersen og Fasael Rehman) indstiller, at der som kompensation for de nedlagte bilparkeringspladser indgås en lejeaftale med Codanhus om leje af 33 bilparkeringspladser som evalueres efter 12 måneder.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt og Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Ruben Kidde og Gunvor Wibroe) stemte imod, idet de foreslår en forsøgsordning uden kompensationsparkerings-pladser som evalueres efter 6 måneder.
Et andet mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen og Mette Bram) og et andet mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen) stemte imod.
Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller,
- at projektforslag for cykelstier på Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej godkendes,
- at Vodroffsvej mellem Danasvej og Gammel Kongevej ensrettes i sydgående retning,
- at projektforslaget for indretning af Vodroffsvej sendes i borgerdialog,
- at der fra den udisponerede cykelstipulje disponeres 4,4 mio. kr. i 2022 og 1,6 mio. kr. i 2023 til cykelstiprojekt på Vodroffsvej,
- at der meddeles anlægsbevilling på i alt 6,0 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023,
Pkt. 372 Navngivning af byrum/pladser langs Den Grønne Sti
Resume
By- og Miljøudvalget besluttede den 10. maj 2021 at indstille, at forslag til navngivning af byrum/pladser langs Den Grønne Sti skal ske ved anvendelse af kvindenavne fra Plads- og Vejnavnebanken, samt at udvalget på mødet den 31. maj vælger 8 kvinder, som hver kan lægge navn til en plads langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte flertalsindstillingen fra magistraten og by- og miljøudvalget med 21 stemmer (C, A, B, V, F), idet 4 (Ø, Å) stemte imod, idet der ønskes andre navne og placeringer bragt i spil.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen og Balder Mørk Andersen) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm og Carina Høedt) indstiller, at otte pladser langs den grønne sti navngives som foreslået i sagen, idet der dog anvendes ”Bodil Kochs Have” i stedet for ”Bodil Kochs Park”.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen og Mette Bram) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Gunvor Wibroe, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) tog forbehold.
Sagsfremstilling
By- og Miljøudvalget godkendte de otte angivne kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavne-banken' og anmodede forvaltningen om på den baggrund at udarbejde forslag til konkret navngivning af pladserne.
Forvaltningen foreslår, at de udvalgte 8 pladser langs Den Grønne Sti navngives således, idet pladserne nævnes i rækkefølge fra nord:
- Plads nr. 8 (Rolighedsvej): Helle Gotveds Plads
- Plads nr. 9 (Thorvaldsensvej): Karen Ankersteds Plads
- Plads nr. 31 (Solbjergvej/Holger Tornøes Passage): Bodil Kochs Park
- Plads nr. 10 (Howitzvej): Helle Virkners Plads
- Plads nr. 12 (Finsensvej/Nordre Fasanvej): Nathalie Linds Plads
- Plads nr. 13 (Peter Bangs Vej/Diakonissestiftelsen): Louise Conrings Plads
- Plads nr. 15 (Roskildevej/Dalgas Boulevard): Lis Møllers Plads
- Plads nr. 16 (Roskildevej/ Borgmester Fischers Vej): Clara Muncks Plads
Tidligere sagsfremstilling:By- og Miljøudvalget udsatte på mødet den 23. august 2021 sagen, idet udvalget ønskede, at listen over navne, der blev drøftet den 16. august, bliver indarbejdet i sagen.
Forvaltningen kan oplyse, at listen er følgende, idet navnene er oplistet i vilkårlig rækkefølge:
- Nathalie Lind
- Clara Munck
- Louise Conring
- Helle Gotved
- Lis Møller
- Helle Virkner
- Bodil Koch
- Karen Ankersted
By- og Miljøudvalget udsatte på mødet den 16. august 2021 sagen efter drøftelse.
By- og Miljøudvalget udsatte den 7. juni 2021 sagen.
By- og Miljøudvalget udsatte den 31. maj 2021 sagen.
By- og Miljøudvalget besluttede den 10. maj 2021 at indstille, at forslag til navngivning af byrum/pladser langs Den Grønne Sti skal ske ved anvendelse af kvindenavne fra Plads- og Vejnavnebanken, samt at udvalget på mødet den 31. maj vælger 8 kvinder, som hver kan lægge navn til en plads langs Den Grønne Sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
By-, Kultur- og Miljøområdet har foreslået følgende otte pladser langs Den Grønne Sti, der hensigtsmæssigt kunne anvendes til navngivning - jf. kort over unavngivne pladser og anlæg på Frederiksberg (rev: 20.05.2019 - Nummerering refererer til sidetal i bilag med foto af unavngivne pladser), samt tilhørende foto af ’Unavngivne pladser og anlæg’(rev. 15.02.2019):
- Byrummet på begge sider af Rolighedsvej (Byrummet nr. 8)
- Pladsen ved Thorvaldsensvej (Plads nr. 9)
- Byrummet ved Holger Tornøes Passage, der er projekteret som et nyt grønt byrum (Byrum nr. 31)
- Pladsen ved udmunding af Den Grønne Sti på Howitzvej (Plads nr. 10)
- Pladsen på det sydvestlige hjørne af Finsensvej / Nordre Fasanvej (Plads nr. 12)
- Pladsen ved udmunding af Den Grønne Sti på nordsiden af Peter Bangs Vej (Plads nr. 13)
- Pladsen ved udmunding af Den Grønne Sti nord for Roskildevej (Plads nr. 15)
- Byrummet på hjørnet af Roskildevej / Borgmester Fischers Vej (Byrum nr.16)
Den senest opdateret 'Plads- og Vejnavnebank' (Rev. 14.05.2021) er vedlagt med markering af de kvindenavne, der kan anvendes til navngivning af byrum og pladser langs Den Grønne Sti. Forvaltningen har gennemgået listen og har markeret de kvindenavne, der har den største tilknytning til Frederiksberg.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Forvaltningen vurderer, at en sammenhængende navngivning, som et tema langs Den Grønne Sti vil være hensigtsmæssig. Navngivning af de mest oplagte pladsdannelser langs stien, ved anvendelse af navne på betydningsfulde, danske kvinder med relation til Frederiksberg, vil give en hensigtsmæssig justering af forholdet mellem antallet af anvendte kvinde- og mandenavne i byrummene på Frederiksberg.
Økonomi
Fremstilling og montering af navneskilte til de nævnte byrum vil kunne finansieres ved anvendelse af eksisterende driftsmidler til formålet.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
By- og Miljøudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 31. maj 2021, pkt. 195:
By-, Kultur og Miljøområdet indstiller,
at By- og Miljøudvalget vælger otte kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavnebanken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 31. maj 2021, pkt. 195:
By- og Miljøudvalget udsatte sagen.
Indstilling 7. juni 2021, pkt. 226:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at By- og Miljøudvalget vælger otte kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavnebanken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 7. juni 2021, pkt. 226:
By- og Miljøudvalget udsatte sagen.
Indstilling 16. august 2021, pkt. 251:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at By- og Miljøudvalget vælger otte kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavnebanken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 16. august 2021, pkt. 251:
By- og Miljøudvalget udsatte sagen efter drøftelse.
Indstilling 23. august 2021, pkt. 273:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at By- og Miljøudvalget vælger otte kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavnebanken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 23. august 2021, pkt. 273:
By- og Miljøudvalget udsatte sagen efter drøftelse.
Indstilling 13. september 2021, pkt. 302:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at By- og Miljøudvalget vælger otte kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavnebanken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 13. september 2021, pkt. 302:
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Carina Høegt, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Ruben Kidde, Balder Mørk og Fasael Rehman) godkendte de otte i sagen angivne kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavne-banken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti. Forvaltningen udarbejder på den baggrund forslag til konkret navngivning af pladserne.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Gunvor Wibroe og Thyge Enevoldsen) tog forbehold for valget af navne.
Indstilling 20. september 2021, pkt. 322:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at By- og Miljøudvalget vælger otte kvindenavne fra 'Plads- og Vejnavnebanken', der kan lægge navn til pladser langs den grønne sti, med henblik på beslutning om hvilke pladser der får hvilket navn.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 20. september 2021, pkt. 322:
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm og Carina Høedt) indstiller,
at otte pladser langs den grønne sti navgives som foreslået i sagen, idet der dog anvende ”Bodil Kochs Have” i stedet for ”Bodil Kochs Park”.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Gunvor Wibroe, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) tog forbehold.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 412:
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm og Carina Høedt) indstiller,
at otte pladser langs den grønne sti navngives som foreslået i sagen, idet der dog anvende ”Bodil Kochs Have” i stedet for ”Bodil Kochs Park”.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Gunvor Wibroe, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) tog forbehold.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 412:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen og Balder Mørk Andersen) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm og Carina Høedt) indstiller, at otte pladser langs den grønne sti navngives som foreslået i sagen, idet der dog anvendes ”Bodil Kochs Have” i stedet for ”Bodil Kochs Park”.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen og Mette Bram) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Gunvor Wibroe, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) tog forbehold.
Pkt. 373 Anlægsprojekter i Frederiksberg Bymidte
Resume
Der er i perioden 2021-2023 afsat midler til anlæg af projekter i Bymidten. Projekterne er en del af en større planlægning for Frederiksberg Bymidte, hvor byrummet ved Frederiksberg Centret er blevet omlagt. Der anlægges en ny lommepark og byrummene Sylows Allé og Sylows Plads optimeres. Sagen indeholder meddelelse om bevilling på i alt 6,6 mio. kr. til anlæg af lommeparken og udbudsmateriale for Sylows Allé og Sylows Plads, en indstilling om ekspeditionsbemyndigelse, samt orientering om anvendelse af allerede bevilgede midler til projekterne i Bymidten.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller,
- at der meddeles anlægsbevilling på 6,1 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til anlæg af lommeparken,
- at der meddeles anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til færdiggørelse af udbudsmateriale til byrum og rampeanlæg Sylows Plads og Sylows Allé, og tiltrådte
- at der meddeles ekspeditionsbemyndigelse på 6,6 mio. kr.
Sagsfremstilling
I april 2019 tog By- og Miljøudvalget beslutning om at lægge midlerne til delprojekterne i Frederiksberg Bymidte sammen i én anlægspulje. Delprojekterne er: omlægning af byrummet ved Frederiksberg Centret, anlæg af en ny lommepark ved Solbjergvej og Holger Thornøes Passage samt nye byrum på Sylows Allé og Sylows Plads, herunder sammenlægning af ramper til eksisterende parkeringskældre under henholdsvis Frederiksberg Gymnasium og Scandic Falkoner. Projekterne er nærmere beskrevet i orientering til By- og Miljøudvalget den 26. november 2018.
På mødet den 20. maj 2019 godkendte By- og Miljøudvalget udarbejdelse af hovedprojekt for lommeparken, og der blev meddelt en anlægsbevilling på 5 mio. kr. (se bilag). Forudsætningerne for anlæg af lommeparken - og dermed anlægsbevillingen - har imidlertid siden projekteringen ændret sig. Derfor søges nu om ny bevilling til projektet. Projektstarten blev markeret den 15. september 2021 med 1. spadestik for anlæg af lommeparken. Det har efterfølgende vist sig behov for supplerende forhandlinger med entreprenøren, og forvaltningen lægger i øjeblikket sidste hånd på kontrakten.
Årsagen til ændringerne skal findes i en længerevarende forhandlingsproces og hermed forbundet større juridisk arbejde i forbindelse med udarbejdelse af en magelægsaftale ("Aftalen") mellem Lejerbo og Frederiksberg Kommune vedrørende arealet til lommeparken. Aftalen blev godkendt af Magistraten den 23. august 2021. Yderligere er der sket en fordyrelse af det samlede projekt for lommeparken, dels på grund af de generelle prisstigninger på anlæg som følge af Coronakrisen, dels større udgifter til erhvervelsen af arealet samt etablering af bilparkeringspladser til Lejerbo i parkeringskælderen under gymnasiet - i alt svarende til 1 mio. kr. Udgifterne afholdes inden for den samlede afsatte økonomiske ramme til anlæg i Bymidten.
Aktivitet | Beløb |
Anlæg af Lommepark | 6,1 mio. kr. |
Færdiggørelse af udbudsmateriale til byrum og rampeanlæg Sylows Allé og Sylows Plads | 0,5 mio. kr. |
Samlet | 6,6 mio. kr. |
Forslag for byrummene Sylows Allé og Sylows Plads samt løsningen for den sammenlagte rampe til parkeringskældrene vil på et senere tidspunkt blive forelagt By- og Miljøudvalget til endelig godkendelse.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at der for at opretholde fremdriften for anlæg af delprojekterne, er behov for bevilling og ekspeditionsbemyndigelse til anlæg af lommeparken, finansieret af den samlede anlægspulje for Frederiksberg Bymidte.
Økonomi
Såfremt indstillingen tiltrædes, meddeles der anlægsbevilling på 6,6 mio. kr., hvoraf 4,2 mio. kr. finansieres af rådighedsbeløb i 2021 og 2,4 mio. kr. af rådighedsbeløb i 2022. Der meddeles samtidig ekspeditionsbemyndigelse på 6,6 mio. kr.
Det bemærkes, at der i 2021 er anvendt 0,4 mio. kr. uden bevilling, som skyldes, at der har været uforudsete udgifter til betaling til Lejerbo for 10 års drift af parkeringsareal.
Fordeling af anlægsmidler til lommepark 2021-2022:
Aktivitet | Kr. | |
Lommepark, anlæg | Rådgiver | 200.000 kr. |
Anlæg | 5.166.000 kr. | |
- byggeplads og jordarbejder | 590.000 kr. | |
- stålarbejder | 690.000 kr. | |
- betonarbejde | 650.000 kr. | |
- belægningsarbejde | 170.000 kr. | |
- beplantningsarbejde | 500.000 kr. | |
- tømrerarbejde | 300.000 kr. | |
- vandelement | 800.000 kr. | |
- elarbejde | 300.000 kr. | |
- Vand og kloak | 540.000 kr. | |
- diverse arbejder | 150.000 kr. | |
- uforudset ca. | 476.000 kr. | |
Parkeringskælder, anlæg | Rådgiver, etablering af gitter og låge, renovering samt udstykning | 400.000 kr. |
Anlægssum i alt | 5.766.000 kr. | |
Parkeringskælder, drift | 10 års drift iht. aftale med Lejerbo | 334.000 kr. |
Udgifter i alt | 6.100.000 kr. |
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
By- og Miljøudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 338:
By-, Kultur og Miljøområdet indstiller,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 6,1 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til anlæg af lommeparken,
2. at der meddeles anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til færdiggørelse af udbudmateriale til byrum og rampeanlæg Sylows Plads og Sylows Allé,
3. at der meddeles ekspeditionsbemyndigelse på 6,6 mio. kr.
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 413:
By-, Kultur og Miljøområdet indstiller,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 6,1 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til anlæg af lommeparken,
2. at der meddeles anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til færdiggørelse af udbudmateriale til byrum og rampeanlæg Sylows Plads og Sylows Allé,
3. at der meddeles ekspeditionsbemyndigelse på 6,6 mio. kr.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 338:
By- og Miljøudvalget indstiller,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 6,1 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til anlæg af lommeparken,
2. at der meddeles anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til færdiggørelse af udbudmateriale til by-rum og rampeanlæg Sylows Plads og Sylows Allé,
3. at der meddeles ekspeditionsbemyndigelse på 6,6 mio. kr.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 413:
Magistraten indstiller,
- at der meddeles anlægsbevilling på 6,1 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til anlæg af lommeparken,
- at der meddeles anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021 og 2022 til Bymidten til færdiggørelse af udbudsmateriale til byrum og rampeanlæg Sylows Plads og Sylows Allé, og tiltrådte
- at der meddeles ekspeditionsbemyndigelse på 6,6 mio. kr.
Pkt. 374 Tilretninger af Nyt Bynet
Resume
By- og Miljøudvalget fik den 23. august 2021 forelagt en sag om evaluering af Nyt Bynet. Her besluttede By- og Miljøudvalget, at forvaltningen skulle arbejde videre med de foreslåede løsninger på linje 18, 26 og 7A. Galdsaxe Kommune har ydermere sendt en fornyet henvendelse angående en løsning på linje 68. By- og Miljøudvalget skal i sagen tage stilling til om der skal gennemføres ændringer på de pågældende linjer.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller, at der med den årlige trafikbestilling til Movia
- bestilles ekstra afgange på linje 18, svarende til Movias model 1.
- bestilles en omlægning af linje 7A og linje 26
- accepteres en ændring af linje 68
Sagsfremstilling
På By- og Miljøudvalgsmødet den 23. august 2021 blev Movias evaluering af Nyt Bynet forelagt udvalget.
Konklusionerne er overordnet, at omlægningerne i forbindelse med Cityringen og Nyt Bynet er en succes og har givet en bedre samlet kollektiv trafik. Der er kommet flere passagere og de har fået kortere rejsetid, trods flere skift for nogen.
I sagen fra den 23. august blev det fremlagt, at der generelt havde været få henvendelser i forhold til omlægningerne med Nyt Bynet. Dem der har været, har på Frederiksberg omhandlet linje 18 og busbetjeningen på Platanvej. By- og Miljøudvalget besluttede, at forvaltningen skulle arbejde videre med
- ekstra afgange på linje 18 i mellem myldretiden - og
- en omlægning af linje 7A og linje 26.
Forvaltningen har været i dialog med Københavns Kommune om forslagene, idet København som den anden væsentlige interessent i linjerne skal være enige i ændringerne. København har givet en positiv tilkendegivelse om de to punkter. Økonomiudvalget i Københavns Kommune skal således den 26. oktober behandle en sag om indsættelse af ekstra afgange på linje 18 og omlægning af linje 7A og 26.
Linje 18:Som beskrevet i sagen den 23. august 2021 har linje 18 en meget lang ruteføring fra Emdrup Torv og til henholdsvis Ørestad Station og Lergravsparken Station. Derfor afhænger en løsning af, hvad Københavns Kommune ønsker. Movia har udarbejdet forskellige løsningsforslag (se bilag 1). Der er skabt enighed med Københavns Kommune om, at arbejde videre med det løsningsforslag der hedder Forslag 2. I dette forslag hæves frekvensen på strækningen fra Emdrup Torv til Valby Station mellem myldretiderne til 5 afgange i timen. I dag kører linjen 6 gange i timen i myldretiden og 3 gange i timen mellem myldretiderne. I dag har brugerne således 10 minutter mellem afgangene og 20 minutter mellem afgangene uden for myldretiden. Med det nye forslag vil brugerne stort set ikke opleve forskellen, når køreplanen ændre fra myldretid, da ændringen vil være fra 10 minutters drift til bus hvert 12 minut.
Movia vurderer, at forslaget vil give en passagerfremgang på linjen på omkring 100.000 passagerer per år. Økonomisk vil forslaget koste 270.000 kr. om året for Frederiksberg Kommune og 700.000 kr. om året for Københavns Kommune.
Platanvej - linje 7A og 26:Som beskrevet i den tidligere sag om Nyt Bynet kan der gennemføres en løsning, hvor linje 7A i stedet for at køre ad Vesterbrogade kører ad Frederiksberg Allé hele vejen. Det betyder, at Vesterbrogade mister sin busbetjening med A-bus. Her kan linje 26 køre i stedet for at køre ad Frederiksberg Allé og Gammel Kongevej (se bilag 2).
Med omlægningen vil linje 26 få en betydelig mere direkte linjeføring og kortere rejsetid. Økonomisk vil der derfor kunne opnås en besparelse på omkring 1. mio. kr. årligt for både Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune.
Ønske fra Gladsaxe Kommune:I den tidligere sag om Nyt Bynet blev det nævnt, at Gladsaxe Kommune efter Nyt Bynet har modtaget kritik for betjeningen af Høje Gladsaxe. Gladsaxe Kommune har ønsket, at finde en løsning på dette problem. Det involverer linje 68, der betjener Frederiksberg og Københavns Kommuner. Gladsaxe Kommune har derfor rettet henvendelse til de to kommuner for at få opbakning til en ændring på linjen. Movia har udarbejdet et notat med mulige løsninger (se bilag 3).
Der er et forslag, hvor linje 68, der i dag kører mellem Lyngby Station og Bella Center Station, omlægges en smule og suppleres med en mere direkte linje. På opfordring fra Frederiksberg og København er der ydermere siden sidste behandling af sagen udarbejdet et forslag, hvor linje 68 bibeholdes på strækningen mellem Bellahøj og Bella Center og så bliver delt mellem Bellahøj og Gladsaxe Trafikplads, hvorefter nogle ture ender på Gladsaxe Trafikplads, mens resten fortsætter til Lyngby.
Den sidste løsning vil give en forbedret betjening for borgerne i Gladsaxe Kommune og den samme betjening for borgerne på Frederiksberg. Økonomisk vil løsningen være udgiftsneutral for Frederiksberg Kommune.
Tidsplan:I Københavns Kommune behandles ændringerne til busdriften i Økonomiudvalget den 26. oktober og i borgerrepræsentationen den 4. november 2021. Hvis begge kommuner beslutter ændringerne og melder dem ind til Movia i den første uge af november 2021, kan ændringerne træde i kraft fra sommeren 2022.
By-, kultur- og miljøområdets vurderingSamlet set er det forvaltningens vurdering, at justeringerne af Nyt Bynet giver passagerne på Frederiksberg en bedre busbetjening.
To ekstra afgange på linje 18 mellem myldretiden vil give en markant forbedring i det tidsrum, hvor der har været henvendelser omkring ændringen fra linje 8A til linje 18. For Platanvej vil forslaget give en reduktion af busser, hvilket har været et stort ønske fra nogle borgere. Omlægningen af linje 26 vil give en mere direkte linjeføring og omlægningen af linje 7A vil give en forbedret betjening med A-bus på hele Frederiksberg Allé. Til gengæld vil borgerne på Vesterbrogade på Frederiksberg opleve færre afgange med linje 26 i stedet for linje 7A. Der vil også komme færre afgange på Gammel Kongevej. Movias tællinger viser til gengæld, at linje 31 der betjener Gammel Kongevej har flere passagerer end ventet, og at linje 26 har beskedne passagertal. Der kan på sigt arbejdes videre med en løsning med ekstra afgange på linje 31 mellem myldretiderne, hvis der opstår et behov herfor og Københavns Kommune vil være med til at kigge på det.
Økonomi
Ændringerne giver en udgiftsreduktion på kommunens busdrift. De ekstra afgange på linje 18 vil koste 270.000 kr. om året. Forslaget med en omlægning af linje 7A og linje 26 vil give en besparelse på omkring 1. mio. kr. årligt, og forslaget med en deling af linje 68 uden for Frederiksberg Kommune er udgiftsneutralt. Der kan dermed årligt fra 2023 opnås en besparelse på 730.000 kr. til busdrift om året. I 2022 vil dette være omkring halvdelen, da ændringerne kan gennemføres fra juni 2022.
Den forventede reduktion i udgifterne fra 2022 vil blive bevilliget i forbindelse med 1. forventet regnskab for 2022.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
By- og Miljøudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 339:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller, at der med den årlige trafikbestilling til Movia
1. bestilles ekstra afgange på linje 18
2. bestilles en omlægning af linje 7A og linje 26
3. accepteres en ændring af linje 68
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 339:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at der med den årlige trafikbestilling til Movia
1. bestilles ekstra afgange på linje 18, svarende til Movias model 1.
2. bestilles en omlægning af linje 7A og linje 26
3. accepteres en ændring af linje 68
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 430:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at der med den årlige trafikbestilling til Movia
1. bestilles ekstra afgange på linje 18, svarende til Movias model 1.
2. bestilles en omlægning af linje 7A og linje 26
3. accepteres en ændring af linje 68
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 430:
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller, at der med den årlige trafikbestilling til Movia
- bestilles ekstra afgange på linje 18, svarende til Movias model 1.
- bestilles en omlægning af linje 7A og linje 26
- accepteres en ændring af linje 68
Pkt. 375 Status på Platanvej
Resume
Der bliver med sagen givet en status på cykelstiprojektet på Platanvej, samt den igangværende forhandling med tre grundejere vedrørende afståelse af deres forarealer. Forvaltningen foreslår, at By- og Miljøudvalget med denne sag tager status på cykelstiprojektet og forhandlingen med de tre grundejere til efterretning. Ligeledes foreslår forvaltningen, at By- og Miljøudvalget giver tilsagn om eventuel brug af ekspropriation, såfremt indgåelse af frivillig aftale med de tre grundejere ikke er mulig.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte uden afstemning den enstemmige indstilling fra magistraten og by- og miljøudvalget.
Kommunalbestyrelsen tiltrådte uden afstemning flertalsindstillingen fra magistraten og by- og miljøudvalget.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Fasael Rehman, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) indstiller, at der træffes beslutning om at anvende ekspropriation, såfremt indgåelse af frivillig aftale med de tre grundejere ikke er muligt.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller, at status på cykelstiprojektet på Platanvej tages til efterretning.
Sagsfremstilling
By- og Miljøudvalget vedtog på mødet den 28. oktober 2019, at Platanvej skal genåbnes for gennemkørende trafik, og at der skal etableres cykelstier i begge sider af vejen. Efter borgerdialog godkendte By- og Miljøudvalget på deres møde den 3. maj 2021 projekt for ny indretning af Platanvej. Der er med projektet fundet en god løsning, hvor det ud fra de fysiske forhold, der er gældende på vejen, er muligt at etablere cykelsti i begge sider, bilparkeringspladser og flere træer. Platanvej vil med projektet blive et pænere og mere sikkert og trygt sted at færdes, hvilket også vil komme beboerne på vejen til gode. For bl.a. at begrænse trafikstøjen vil der blive udlagt støjreducerende asfalt på Platanvej.
Flere af beboerne på Platanvej har efter genåbningen af vejen bl.a. været utilfredse med for mange busser på Platanvej. Siden har Kommunalbestyrelsen besluttet at omstillingen til el-busser, der både støjer og forurener markant mindre, skal være gennemført senest i 2025. Endvidere har forvaltningen i samarbejde med Movia udarbejdet en løsning, hvor linje 7A kan betjene Frederiksberg Allé Station ved at køre hele vejen ad Frederiksberg Allé og dermed uden om Platanvej. Sagen blev behandlet i By- og Miljøudvalget den 23. august 2021, hvor det blev besluttet, at forvaltningen kan arbejde videre med løsningen i samarbejde med Københavns Kommune. Forvaltningen er i dialog med Københavns Kommune, som er positiv stemt overfor ruteændring af linje 7A, og vil, jf. sag nr. 340 på denne dagsorden, fremlægge forslaget til beslutning i Københavns Kommune.
Status på forhandling med tre grundejere
Kommunen skal overtage tre private arealer i forbindelse med, og som forudsætning for igangsættelse af anlægsprojektet. Det drejer sig om forarealerne tilhørende adresserne Platanvej nr. 12, 14-16 og 30. For at kunne gennemføre projektet i sin helhed, er de tre aftaler indbyrdes afhængige, da projektet kun kan udføres, hvis kommunen overtager alle tre arealer. Viser det sig mod forventning ikke muligt at indgå en frivillig aftale med de tre grundejere, vurderer forvaltningen det nødvendigt at gøre brug af ekspropriation for at få overtaget de tre forarealer, som er en forudsætning for projektet.
Status på forhandlingerne med de tre grundejere er beskrevet i bilag 1.
Tidsplan
Detailprojekteringen og udarbejdelse af udbudsmaterialet pågår lige nu parallelt med forhandlingerne med de tre grundejere. Når kommunen og grundejerne er blevet enige om værdien af de enkelte arealer, kan der efterfølgende indgås en aftale om afståelse af arealerne. Herefter skal aftalerne færdiggøres og underskrives, samt godkendes i kommunalbestyrelsen.
Grundet de igangværende forhandlinger med grundejerne er det ikke muligt at påbegynde anlægsarbejderne i 2021 som tidligere planlagt. Opstart af projektet på Platanvej afhænger af den igangværende forhandling, og forvaltningen forventer på nuværende tidspunkt anlægsstart til foråret 2022.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Da Platanvej er forholdsvis smal, er det ikke muligt at imødekomme alles ønsker fuldt ud, men det er forvaltningens vurdering, at projektet sikrer en tryg og trafiksikker vej med cykelsti, bredere fortove, bilparkering og flere træer. Som en forudsætning for projektet er det nødvendigt, at forarealerne tilhørende adresserne Platanvej nr. 12, 14-16 og 30 inddrages. Er det ikke muligt at indgå en frivillig aftale med de tre grundejere vedrørende afståelse af deres arealer, vurderer forvaltningen, at det er nødvendigt at gøre brug af ekspropriation. Med det igangværende arbejde med at omlægge linje 7A's rute fra køreplansskiftet i sommeren '22, så den ikke længere kører ad Platanvej, samt beslutningen om at fremrykke omlægningen til el-busser, så det kan forventes, at linje 9A kører på el i 2025, vurderer forvaltningen endvidere, at beboerne langs vejen vil opleve langt færre støjgener.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
By- og Miljøudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 332:
By- Miljø og Kulturområdet indstiller,
1. at status på cykelstiprojektet på Platanvej tages til efterretning -
2. at der træffes beslutning om at anvende ekspropriation, såfremt indgåelse af frivillig aftale med de tre grundejere ikke er muligt.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 332:
By- og Miljøudvalget indstiller, at status på cykelstiprojektet på Platanvej tages til efterretning.
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Fasael Rehman, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) indstiller,
at der træffes beslutning om at anvende ekspropriation, såfremt indgåelse af frivillig aftale med de tre grundejere ikke er muligt.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 431:
By- og Miljøudvalget indstiller, at status på cykelstiprojektet på Platanvej tages til efterretning.
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Fasael Rehman, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) indstiller,
at der træffes beslutning om at anvende ekspropriation, såfremt indgåelse af frivillig aftale med de tre grundejere ikke er muligt.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 431:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Laura Lindahl, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen og Mette Bram) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Carina Høedt, Fasael Rehman, Thyge Enevoldsen, Balder Mørk Andersen og Ruben Kidde) indstiller, at der træffes beslutning om at anvende ekspropriation, såfremt indgåelse af frivillig aftale med de tre grundejere ikke er muligt.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Gunvor Wibroe) tog forbehold.
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller, at status på cykelstiprojektet på Platanvej tages til efterretning.
Pkt. 376 Anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelsvamp i den kommunale ejendomsportefølje for 2020 og 2021
Resume
Der er i 2021 afsat 3,4 mio. kr. til puljen til forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster i den kommunale ejendomsportefølje. Med et forventet forbrug på 5,5 mio. kr. i 2021 ønskes der afsat yderligere 2,1 mio. kr. i rådighedsbeløb og anlægsbevilling med finansiering af et tilsvarende mindreforbrug til imødekommelse af AT-påbud. Derudover gives en orientering om forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster i den kommunale ejendomsportefølje i perioden siden seneste orienteringssag forelagt kommunalbestyrelsen 24. august 2020.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og bolig- og ejendomsudvalget indstiller,
- at orientering om anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster fra skimmelpuljen tages til efterretning, idet bolig- og ejendomsudvalget anmodede om en redegørelse for sammenhængen mellem udvendig vedligehold og skimmelsvampforekomster på Gustav Johannsens Vej 37 A-F,
- at der omplaceres rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. fra puljen til AT-påbud til Skimmelpuljen i 2021, at anlægsbevillingen på puljen til AT-påbud reduceres med 2,1 mio. kr.,
- at der meddeles anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til skimmelpuljen i 2021 finansieret af det netop omplacerede rådighedsbeløb i 2021.
Sagsfremstilling
I budgetforliget for 2010 blev der afsat en særlig pulje på 5 mio. kr. årligt til udbedring af skader fra skimmelsvamp i kommunale bygninger, idet kommunen på daværende tidspunkt oplevede et behov for øget ressourceforbrug til formålet. Puljen har til formål at sikre, at forvaltningen kan igangsætte udbedring af skimmelforekomster uden at afvente politisk godkendelse af hvert enkelt projekt.
Siden oprettelsen af skimmelpuljen er puljens budget gradvist blevet reduceret, da udgifterne til afhjælpning af skimmelsvamp i en periode har været mindre end forventet. I budget 2021 blev der afsat 3,37 mio. kr. til Puljen til forebyggelse og håndtering af skimmelsvamp - heraf 0,37 mio. kr. i mindreforbrug overført fra 2020.
Midlerne anvendes både til skadesudbedring og en løbende forebyggende indsats. Det forebyggende arbejde består både i at vejlede brugerne i hensigtsmæssig adfærd, der understøtter et godt indeklima og derved forebygger skimmelsvamp. Det handler konkret om fx øget udluftning, rengøring, placering af møbler og tørring af tøj. Derudover består den forebyggende indsats i, at der ved byggeteknisk udbedring af skimmel altid anvendes løsninger, der så vidt muligt kan forhindre, at skimmelforekomster opstår på ny. Dette sker blandt andet ved at udskifte eksisterende materialer til ikke-organiske materialer og ved at anvende diffusionsåbne overfladebehandlinger.
Status på forbrug og behov for restfinansiering i 2021
Forvaltningens opgørelse viser, at den nuværende pulje til udbedring af skimmel ikke kan finansiere igangværende og forventede sager i den resterende del af 2021. Som det fremgår af tabel 1, er der et forventet forbrug til forebyggelse og håndtering af skimmelsvamp i 2021 på 5,47 mio. kr. Med et samlet budget på 3,37 mio. kr. giver dette et behov for yderligere finansiering på 2,10 mio. kr. Det er her vigtigt at understrege, at dette bygger på et foreløbigt skøn over årets forbrug med de usikkerheder, som fortsat optræder i igangværende og særligt de kommende sager.
Tabel 1: Oversigt over det forventede finansieringsbehov for Pulje til forebyggelse og håndtering af skimmelsvamp i 2021. Tabellen er baseret på udtræk af 16. august 2021.
Budget til Skimmelpuljen 2021 | Budget | Behov |
Oprindeligt budget til skimmelpuljen 2021 | 3,00 mio. kr. | |
Overført mindreforbrug fra 2020 | 0,37 mio. kr. | |
Samlet budget til Skimmelpuljen 2021 | 3,37 mio. kr. | |
Behov på Skimmelpuljen 2021 | ||
Afsluttede skimmelsager 2021 | 1,20 mio. kr. | |
Igangværende skimmelsager 2021 (faktureret og forventet) | 3,90 mio. kr. | |
Estimeret restbehov for nye skimmelsager i 2021 (17.08-31.12) | 0,37 mio. kr. | |
Samlet behov til Skimmelpuljen 2021 | 5,47 mio. kr. | |
Difference (3,37-5,47 mio. kr.) | 2,10 mio. kr. | |
Omplacering af rådighedsbeløb fra AT-puljen i 2021 | 2,10 mio. kr. |
Status på kendte skimmelsager i 2020 og 2021
Denne status skal ses som en opfølgning på sidste års "Orientering om anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelsvamp i 2020" fremlagt for Bolig- og Ejendomsudvalget den 10. august 2020 (punkt 58), der dækkede perioden 1. januar til 11. juni 2020.
Status på indmeldte skimmelsager for de første ca. otte måneder af 2021 viser, at der pr. 16. august samlet er 39 afsluttede og igangværende skimmelsager på kommunens ejendomme. Sagerne er fordelt på ni beboelsesejendomme, ti ejendomme til daginstitution eller skolerelateret aktivitet samt tre øvrige ejendomme, herunder bl.a. Møstings Hus og Magneten.
Status på indmeldte skimmelsager for 2020 viser, at der samlet har været 55 sager med et samlet forbrug på 4,5 mio. kr. til forebyggelse og udbedring af skimmelsvamp. Sagerne er fordelt på 12 beboelsesejendomme, ét plejecenter, to skoler, tre dagtilbud og fem øvrige ejendomme, herunder Veteranhjemmet, Damsøbadet og Frederiksberg Rådhus.
En opgørelse over de aktuelle sager i 2020 og 2021 med angivelse af adresse, aktivitet og økonomisk omfang fremgår af bilag 1. Omkostninger til hver enkelt skimmelsag varierer betydeligt og ligger normalt fra 10.000 kr. til op imod 0,4 mio. kr.
Det er ofte vanskeligt at estimere udgifter til udbedring af skimmelsager, da omfanget af en given forekomst ikke præcist kan forudsiges, før udbedringen er påbegyndt. Derfor vil estimaterne ofte indebære en høj grad af usikkerhed, indtil de fysiske indgreb er iværksat. Det er her vigtigt at understrege, at Frederiksberg Kommune er forpligtiget til at udbedre alle indmeldte skimmelsager og at skimmelsager som udgangspunkt altid er påtrængende og uopsættelige.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Det er forvaltningens vurdering, at der vil være behov for en omplacering af midler fra AT-puljen til skimmelpuljen for at kunne håndtere de nuværende og kommende skimmelsager i 2021. Ud over at minimere borgernes og medarbejdernes helbredsmæssige gener er det forvaltningens vurdering, at hurtig udbedring af skimmelforekomster samtidig har en gavnlig totaløkonomisk effekt, idet eventuelle afledte følgeomkostninger ved skimmelsvamp herved reduceres.
Økonomi
Der er afsat et rådighedsbeløb på 3,37 mio. kr. til skimmelpuljen (Puljen til forebyggelse og håndtering af skimmelsvamp) i 2021, heraf 3 mio. kr. i oprindeligt budget samt 0,37 mio. kr. i mindreforbrug overført fra 2020. Udgiften til udbedring af skimmelforekomster forventes i 2021 at være på ca. 5,47 mio. kr., hvorfor det indstilles, at der bevilges og udmøntes yderligere 2,1 mio. kr. Merforbruget finansieres af AT-puljen, hvor der har været et tilsvarende mindreforbrug i første del af 2021, og hvor der forventes et begrænset antal sager i resten af 2021 (Puljen til imødekommelse af AT-påbud). Status på forbruget på AT-puljen for 2021 er, at der er afsat 700 t.kr. til Børnehuset Sneglehuset, og at der resterer 2,3 mio. kr. i ubrugte midler på puljen jf. Bolig- og Ejendomsudvalget 31.05.2021.
Såfremt indstillingen tiltrædes omplaceres rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. fra AT-puljen til Skimmelpuljen i 2021. Der meddeles samtidig anlægsbevilling til Skimmelpuljen på et tilsvarende beløb finansieret af det netop omplacerede rådighedsbeløb. Endvidere reduceres anlægsbevillingen på puljen til AT-påbud tilsvarende, og der meddeles anlægsbevilling til Skimmelpuljen på 2,1 mio. kr. finansieret at det netop omplacerede rådighedsbeløb.”
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Bolig- og Ejendomsudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 70:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
1. at orientering om anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster fra skimmelpuljen tages til efterretning - og
2. at der omplaceres rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. fra puljen til AT-påbud til Skimmelpuljen i 2021,
3. at anlægsbevillingen på puljen til AT-påbud reduceres med 2,1 mio. kr.,
4. at der meddeles anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til skimmelpuljen i 2021 finansieret af det netop omplacerede rådighedsbeløb i 2021.
Beslutning fra Bolig- og Ejendomsudvalget 2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 70:
Bolig- og Ejendomsudvalget indstiller,
1. at orientering om anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster fra skimmelpuljen tages til efterretning, idet Bolig- og Ejendomsudvalget anmodede om en redegørelse for sammenhængen mellem udvendig vedligehold og skimmelsvampforekomster på Gustav Johannsens Vej 37 A-F,
2. at der omplaceres rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. fra puljen til AT-påbud til Skimmelpuljen i 2021, at anlægsbevillingen på puljen til AT-påbud reduceres med 2,1 mio. kr.,
3. at der meddeles anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til skimmelpuljen i 2021 finansieret af det netop omplacerede rådighedsbeløb i 2021.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 432:
Bolig- og Ejendomsudvalget indstiller,
1. at orientering om anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster fra skimmelpuljen tages til efterretning, idet Bolig- og Ejendomsudvalget anmodede om en redegørelse for sammenhængen mellem udvendig vedligehold og skimmelsvampforekomster på Gustav Johannsens Vej 37 A-F,
2. at der omplaceres rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. fra puljen til AT-påbud til Skimmelpuljen i 2021, at anlægsbevillingen på puljen til AT-påbud reduceres med 2,1 mio. kr.,
3. at der meddeles anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til skimmelpuljen i 2021 finansieret af det netop omplacerede rådighedsbeløb i 2021.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 432:
Magistraten og bolig- og ejendomsudvalget indstiller,
- at orientering om anvendelse af midler til forebyggelse og håndtering af skimmelforekomster fra skimmelpuljen tages til efterretning, idet bolig- og ejendomsudvalget anmodede om en redegørelse for sammenhængen mellem udvendig vedligehold og skimmelsvampforekomster på Gustav Johannsens Vej 37 A-F,
- at der omplaceres rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. fra puljen til AT-påbud til Skimmelpuljen i 2021, at anlægsbevillingen på puljen til AT-påbud reduceres med 2,1 mio. kr.,
- at der meddeles anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til skimmelpuljen i 2021 finansieret af det netop omplacerede rådighedsbeløb i 2021.
Pkt. 377 Disponering af midler til renovering af de kommunale plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret
Resume
For at sikre en tilfredsstillende vedligeholdelsestilstand for de to kommunale plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret indstilles det, at en del af de afsatte midler i Budget 2021 udmøntes til projektering af de to ejendomme. I sagen indstilles det således, at der afsættes bevilling og rådighedsbeløb til projektering af specificerede vedligeholdelsesprojekter for i alt 2,43 mio. kr.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og bolig- og ejendomsudvalget indstiller,
- at der meddeles anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb afsat på 0,3 mio. kr. i 2021 og 1,4 mio. kr. i 2022,
- at der meddeles anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. vedr. servicedelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,5 mio. kr. i 2022.
Sagsfremstilling
For at imødekomme vedligeholdelsesbehovet for de to kommunale plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret (DAMC) ønskes en projekteringsbevilling på 2,43 mio. kr., jf. sag nr. 30 på Kommunalbestyrelsens møde den 25. januar 2021.
Tabel 1: Samlet fordeling af midler mellem boligarealer og servicearealer for DAMC og Østervang (1.000 kr.)
Pulje til renovering af DAMC og Østervang | 2021 | 2022 | I alt |
Pulje til renovering af DAMC og Østervang - Boligareal (uden for anlægsrammen) | 300 | 1.384 | 1.684 |
Pulje til renovering af DAMC og Østervang - Serviceareal (en del af anlægsrammen) | 200 | 543 | 743 |
I alt | 500 | 1.927 | 2.427 |
Tabel 2: Fordeling af midler mellem DAMC og Østervang udspecificeret på boligarealer og servicearealer (1.000 kr.)
Fordeling af midler til DAMC og Østervang | 2021 | 2022 | I alt |
DAMC | 200 | 967 | 1.167 |
- Boligdel | 134 | 701 | 835 |
- Serviceareal | 87 | 266 | 332 |
Østervang | 300 | 960 | 1260 |
- Boligdel | 166 | 683 | 850 |
- Servicearealer | 113 | 277 | 410 |
I alt | 500 | 1.927 | 2.427 |
De to renoveringsprojekter er beskrevet i Tabel 3a og 3b nedenfor og består for Dronning Anne-Marie Centeret af en større tagrenovering samt en renovering af facaden. Sidstnævnte finansieres direkte af ejendommens egne midler. For Østervang består projektet af udskiftning af brugsvandsinstallationer og ventilationsaggregater. Begge renoveringsprojekter indeholder energibesparelser.
Når der igangsættes vedligeholdelsesarbejder på de to ejendomme, er forvaltningen opmærksom på, at arbejderne foretages så nænsomt som muligt for dels at sikre plejecentrenes fortsatte drift og dels at beboerne forstyrres så lidt som muligt.
Projekteringsbevillingen har til formål at sikre projektering og udbud af de to vedligeholdelsesprojekter samt at kvalificere de estimerede omkostninger i Tabel 3a og Tabel 3b, der bygger på reference- og erfaringspriser fra tilsvarende projekter. Såfremt de faktiske udbudspriser afviger fra referencepriserne, vil enten omfang eller kvalitet blive revideret, hvor det er muligt og kan forsvares. Kvalificerede budgetter for vedligehold af de to ejendomme forventes forelagt for udvalget medio 2022.
Tabel 3a: Renovering af Dronning Anne-Marie Centeret
Renovering af Dronning Anne-Marie Centeret | |
Tagrenovering | 11,67 mio. kr. |
Det eksisterende tags levetid er opbrugt og skal i lighed med øvrige bygninger i Solbjerg Have have skiftet taget. Der er behov for en udskiftning af tagplader og inddækninger for at sikre tagets tæthed og undgå følgeskader i den underliggende tagkonstruktion og i ejendommens boliger. Derudover vil udskiftningen sikre bedre isolering af taget, hvormed energirenovering vil være en naturlig del af dette projekt. Opgaven omfatter demontering af eksisterende tagplader (asbestholdige bølgeeternit), taglægter, tagisolering, rygninger, sternbrædder, vindskeder, skotrender, inddækninger mv. Derudover skiftes tagvinduer, tagrender og solceller. | |
I alt | 11,67 mio. kr. |
Tabel 3b: Renovering af Østervang
Renovering af Østervang | |
Udskiftning af brugsvandsinstallationer | 8,20 mio. kr. |
De eksisterende brugsvandsinstallationer er tærede, og der har de seneste år været brud med efterfølgende vandskader. Der er derfor behov for en omfattende udskiftning af stigstrenge for at sikre stabil drift og for at undgå følgeskader i den omkringliggende konstruktion, herunder særligt i ejendommens boliger. | |
Udskiftning af ventilationsaggregater | 4,40 mio. kr. |
Ejendommen rummer en del ældre og udtjente ventilationsaggregater til beboelsesventilation, der bør udskiftes for at sikre stabil drift. Derudover vil udskiftningen realisere rentable energibesparelser i form af et lavere elforbrug. | |
I alt | 12,60 mio. kr. |
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at det er nødvendigt at udføre de beskrevne arbejder for at sikre, at de to ejendomme fremtræder i ordentlig stand, og at der undgås følgeskader. Midlerne til projektering ønskes på den baggrund bevilliget.
Økonomi
I sagen meddeles dels anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. vedrørende boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,3 mio. kr. i 2021 og 1,4 mio. kr. i 2022. Dels anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. vedrørende servicedelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,5 mio. kr. i 2022
Det samlede rådighedsbeløb til projektet er 20,9 mio. kr. Efter gennemført projektering og udbud vil der blive forelagt bevillingssag vedr. den resterende del af rådighedsbeløbet til gennemførelse af projektet.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Bolig- og Ejendomsudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. oktober 2021, pkt. 76:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
- at der meddeles anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,3 mio. kr. i 2021 og 1,4 mio. kr. i 2022 - og
- at der meddeles anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. vedr. servicedelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centeret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,5 mio. kr. i 2022.
Beslutning fra Bolig- og Ejendomsudvalget 2018-21, 11. oktober 2021, pkt. 76:
Bolig- og Ejendomsudvalget indstiller,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb afsat på 0,3 mio. kr. i 2021 og 1,4 mio. kr. i 2022,
2. at der meddeles anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,5 mio. kr. i 2022.
Indstilling 25. oktober 2021, pkt. 433:
Bolig- og Ejendomsudvalget indstiller,
1. at der meddeles anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb afsat på 0,3 mio. kr. i 2021 og 1,4 mio. kr. i 2022,
2. at der meddeles anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,5 mio. kr. i 2022.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 25. oktober 2021, pkt. 433:
Magistraten og bolig- og ejendomsudvalget indstiller,
- at der meddeles anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb afsat på 0,3 mio. kr. i 2021 og 1,4 mio. kr. i 2022,
- at der meddeles anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. vedr. boligdelen til projektering af renoveringen af de to plejecentre Østervang og Dronning Anne Marie Centret finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb på 0,2 mio. kr. i 2021 og 0,5 mio. kr. i 2022.