Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til kultur- og fritidsudvalget.
Forslag til beslutning fra rådmand Lone Loklindt og kommunalbestyrelsesmedlemmerne David Munis Zepernick og Ruben Kidde om Marshall-hjælp til kultur- og fritidslivet på Frederiksberg
"Kunst, kultur og fritidsliv er det der samler os som samfund og som borgere i byen. I en tid som denne har vi brug for kulturen og de folkeoplysende foreninger at samles om både under og efter Coronakrisen. Men lige nu er kultur- og fritidslivet i krise. Alt er lukket ned, mens udgifterne fortsat tikker ind. Kultur- og fritidsaktiviteter påvirker også i betydelig grad det lokale handelsliv, som i disse dage oplever store tab. Det vil kræve en stor indsats, at rette op på økonomien, også den helt lokale.Derfor er vi meget glade for at kommunen fremrykker tilskudene til kultur- og fritidslivet og fastholder støtten til de aflyste arrangementer.
Kulturministeren har afvist, at der kommer nationale støttepakker til kulturen i forbindelse med Coronakrisen. Vi håber stadig, at Radikale og andre Folketingspartiers pres på ministeren vil ændre på den indstilling. I den radikale gruppe på Frederiksberg vil vi gerne gå endnu videre og derfor vil vi arbejde for en Marshall-plan til kultur- og fritidslivet, så vi efter Coronakrisen kan sikre et stærkt kultur- og fritidsliv.
- For det første ønsker vi at etablere en pulje på minimum 1 million, som kan søges til kompensation for tab fra mindre arrangementer, såfremt der fremlægges ideer til nye aktiviteter i fremtiden
- For det andet mener vi, der skal etableres hjælp til at kulturaktører kan finde rundt i de forskellige statslige erhvervsstøttepakker og midlertidige dagpengeregler, som måske kan komme visse aktører til gavn.
- For det tredje mener vi, at kommunen skal suspendere eller reducere huslejen i kommunale ejendomme, såfremt lejerne er foreninger eller kulturaktører
- Og for det fjerde skal kommunen fortsætte den fremskudte udbetaling af støtte til drift og aktiviteter til afholdelse på alternative tidspunkter og eventuelt under nye former.
Begrundelse:
Der er formentlig en del kulturaktører, som vil kunne komme i betragtning til økonomisk hjælp gennem de puljer, som er meldt ud til selvstændige erhvervsdrivende og mindre virksomheder og mange vil kunne få glæde af de fremskudte betalinger. Men rigtigt mange kultur og fritidsaktører, festival-arrangører, sportsklubber, teatre og lignende er alligevel fanget i mere end en likviditetskrise. De ikke solgte forestillinger kan ikke indhentes – og slet ikke på den korte bane. Mange aktører risikerer derfor at måtte lukke aktiviteten under de nuværende forhold. Derfor ønsker Radikale Venstre, at der politisk etableres en akut hjælpepakke.
Hvis det store samfundssind vi oplever i disse dage fortsætter efter nedlukningen, kan ekstra midler og vilje omsættes til flere kultur- og fritidsaktiviteter for børn og voksne, for ældre og udsatte borgere, som ikke mindst trænger til samlende og positive oplevelser efter en lang periode med meget lille kontakt med omverdenen.
Vi håber alle kommunalbestyrelsens partier vil bakke op, ligesom det er vores håb, at private fonde og virksomheder på Frederiksberg vil bakke op om initiativet, så vi i fællesskab kan give kultur- og fritidslivet et boost, som kan mærkes, når myndighederne igen lukker op for aktiviteterne i byen."
(Til udvalgsbehandling)
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til magistraten.
"SF foreslår at kommunalbestyrelsen forpligter sig til, at undgå, at den nuværende coronakrise, får økonomiske konsekvenser for kernevelfærd og klimatiltag, når situationen igen er under kontrol.
Begrundelse:
Der tages lige nu vidtgående beslutninger i kommunens kriseberedskab, med store konsekvenser for kommunens økonomi og service. SF ønsker at sikre, at Frederiksberg Kommune bruger åbningen om suspension af budgetloven, til at udfylde nødvendige økonomiske underskud i kommunens forvaltninger, så vi ikke ser en forringelse af kommunens service overfor borgerne, efterfølgende, og så der fortsat kan arbejdes med tiltag der gør kommunen bidrager til klimatiltag."
(Til udvalgsbehandling)
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til magistraten.
"Beslutningsforslag:
Frederiksberg Kommune vil, som konsekvens af kommunens tiltræden af charter for Skattelyfri kommune, afvikle og blackliste ethvert samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun, såfremt firmaet kendes skyldig i den af Skattestyrelsen netop anlagte erstatningssag vedr. Bech-Bruuns medvirken som rådgiver i sagskomplekset vedr. ulovlig udbetalt udbytteskat
Motivation:
Frederiksberg Kommunes tiltrådte som den tredje danske kommune Charter for Skattelyfri Kommune i sensommeren 2018. En vægtig del af motivationen for tiltrædelsen var, at kommunen, som en central del af vores skattefinansierede velfærdsmodel, ikke bør anvende leverandørvirksomheder eller aktivt investere i virksomheder, som ikke overholder samfundskontrakten om fair skat, og som enten ulovligt unddrager sig beskatning eller aktivt i forbindelse med rådgivningsvirksomheder eller lignende medvirker til andre virksomheder unddragelse af beskatning.
Link til nyheden om Skattestyrelsens sagsanlæg
Vedhæftet:
Svar på tidligere fremsendt KBS-spørgsmål fra David Munis Zepernick vedr. kommunens køb af juridisk og finansiel rådgivning."
(Til udvalgsbehandling)
Resume
Børne- og Undervisningsministeren har sendt svar på Frederiksberg Kommunes henvendelse om lovændring eller dispensation, således at forældrebetaling kunne hæves i alle klubber (jf. budgetaftale) uden at ændre status for den selvejenden klub Louis P. Ministeren giver afslag herpå og henviser til muligheden for at omdanne klubben til en kommunal klub.
Forvaltningen indstiller på den baggrund, at den nuværende driftsaftale med Klub Louis P opsiges, idet muligheder for at omdanne til privat klub afklares med Klub Louis P. Forvaltningen fremlægger en ny sag om fremtidig organiseringsform, når drøftelserne med Louis P er gennemført.
Beslutning
Thyge Enevoldsen stillede ændringsforslag om, at opsigelsen trækkes tilbage / ikke effektueres, hvis det ikke lykkes at finde en løsning inden for opsigelsestidspunktet.
Kommunalbestyrelsen tiltrådte herefter indstillingen, idet indstillingens punkt 1 herefter formuleres således:
at driftsoverenskomsten med Klub Louis P opsiges, således at usikkerhed om fremtidig økonomi, jf. budgetbeslutning om takster i klubtilbud afklares, idet opsigelsen trækkes tilbage / ikke effektueres, hvis det ikke lykkes at finde en løsning inden opsigelsestidspunktet.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Michael Vindfeldt, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Søren Have og Laura Lindahl) og et flertal i undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Laura Lindahl) indstiller
1. at driftsoverenskomsten med Klub Louis P opsiges, således at usikkerhed om fremtidig økonomi jf. budgetbeslutning om takster i klubtilbud afklares.
2. at der indgås dialog med Klub Louis P om mulighederne for at fortsætte som en privat klub
3. at der fremlægges ny sag om fremtidig organiseringsform, når drøftelserne med klub Louis P er gennemført, idet flertallet i magistraten bemærker, at opsigelsen af driftsoverenskomsten alene skal skabe grundlag for en anden organisationsform af klubben og ikke en lukning, og at der indkaldes til møde i budgetforligskredsen, når afklaringen foreligger, hvis der vurderes behov herfor.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Jan E. Jørgensen) tog forbehold.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen og Lotte Kofoed) tog forbehold og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stemte imod.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stillede forslag om at:
”Udvalget opfordrer borgmesteren til at indkalde til forligskredsdrøftelser”.
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) stemte imod.
Sagsfremstilling
Undervisningsudvalget besluttede den 18. november 2019, at Frederiksberg Kommune v. borgmesteren skriver til børne- og undervisningsministeren samt relevant folketingsudvalg og foreslår, at lovgivningen ændres, således at klubtilbud drevet under dagtilbudsloven kan takstfinansieres på samme vilkår som SFO drevet under folkeskoleloven og at brevet bl.a. refererer til Undervisningsudvalgets beslutnin g. Samt at sagen forelægges igen, når der foreligger svar fra ministeren.
Magistraten traf den 25. november 2019 beslutning om, at driftsoverenskomsten med den selvejende Klub Louis P. ikke opsiges betinget pr. 31. december 2019 med udløb pr. 30. september 2020. Magistraten bad forvaltningen om at arrangere et møde med ministeren, hvor såvel borgmesteren som formanden for Undervisningsudvalget deltager.
Frederiksberg Kommune sendte den 19. november 2019 brev til børne- og undervisningsministeren ang. organisering på klubområdet, hvor der aktuelt er forskellige regler for forældrebetaling for fritidstilbud organiseret under henholdsvis dagtilbudsloven og folkeskoleloven.
Frederiksberg Kommune opfordrede regeringen til at ændre dagtilbudsloven, således at det bliver muligt at have ensartede forældrebetalingsvilkår for fritidstilbud, uanset om de er organiseret under dagtilbudsloven eller under folkeskoleloven. Samtidig blev der søgt om dispensation for dagtilbudslovens regler om maksimal forældrebetalingsandel fsva. Klubtilbud i Frederiksberg.
Hensigten var, at det blev muligt for Klub Louis P at fortsætte som selvejende klub med en øget forældrebetaling jf. generel budgetbeslutning herom, således at forældrebetalingen blev den samme uanset om børnene går i et kommunalt tilbud eller i et selvejende.
Børne- og Undervisningsministeren har svaret Frederiksberg Kommune den 21. februar 2020 og givet afslag på såvel ændring af loven som dispensationsansøgning. Der henvises til muligheden for at omdanne til kommunale tilbud. Brevet er vedlagt som bilag. Svaret er parallelt med svar som Københavns Kommune tidligere har modtaget om samme forhold.
Det er forvaltningens vurdering, at Klub Louis P måske er interesseret i at organisere sig som et privat fritidshjem og indgå driftsaftale med Frederiksberg Kommune, som sikrer at driften grundlæggende kan fortsætte som hidtil men i anden form. Dette skal dog nærmere afklares, vurderes og eventuelt aftales. Herunder om klubben kan stille med de nødvendige finansielle garantier. I forhold til forældrebetaling, forsyningsforpligtelse og anvendelse af overskud (non-profil-hensyn), forældreindflydelse m.v. vil det skulle konkret aftales med klubben. Det vil sandsynligvis være muligt, men skal nærmere afklares. Forvaltningen vil, hvis det ønskes, invitere bestyrelsesformand og daglig leder af Klub Louis P til møde, hvor forholdene kan afklares, og så der efterfølgende kan fremlægges sag i udvalget på ny. For at sikre, at perioden uden hævede forældretakster (jf. budgetaftale) bliver så kort som muligt, opsiges driftsaftalen snarest. Der er 9 måneders opsigelsesvarsel.
Det bemærkes, at private fritidshjem ikke er omfattet af forsyningsforpligtelsen og kommunen har ikke anvisningsret hertil. Forældrene skal direkte søge om plads hos tilbuddet og altså ikke tildeles plads via pladsanvisningen (som de øvrige klubber). Forældre til børn på Skolen på Nyelandsvej (eller andre skoler) som ønsker plads i Klub Louis P vil dermed få en anden procedure end andre forældre har.
Lovteksten om private fritidshjem er målrettet tilbud i dagtilbud (små børn), men det fremgår ikke direkte om de også kan eller ikke kan anvendes i forhold til klubtilbud (større børn). Forvaltningens vurdering er, at det ikke er ulovligt at drive et klubtilbud som et privat fritidshjem, men der er tale om en tolkning. Det er samtidig forvaltningens vurdering, at det er vanskeligt at se den saglige begrundelse for en anderledes aldersinddeling for børn i netop dette fritidstilbud set i forhold til inddelingen i andre tilbud (de kommunale): principelt er fritidshjem for mindre børn og klubber er for de større, men det er op til kommunen selv at definere aldersgrupperne for hhv. daginstitutioner, fritidshjem og klubber efter dagtilbudsloven. Hvis der anlægges en anden aldersindeling i Klub Louis P (som privat fritidshjem) end i de kommunale tilbud (de øvrige klubber), er der risiko for, at kommunen ikke overholder den ulovsbestemte lighedsgrundsætning om, at ens tilfælde skal behandles lige. Såfremt der skal laves driftsaftale med Louis P som privat fritidshjem, skal dette således gøres med opmærksomhed herpå.Gentofte Kommune har en lignende model for et af deres fritidshjem, men der er her tale om et tilbud for 4.-6. klasse (og altså ikke op i udskolingen som modellen i givet fald vil blive for Klub Louis P). Det er derfor uafklaret om det vil være problematisk eller ej.
Sagsfremstilling magistraten den 25. november 2019:
Jf, sagsfremstilling og økonomiafsnit den 18. november 2019 præciseres det, at såfremt driftsaftalen med Klub Louis P ikke opsiges (betinget) og såfremt der ikke sker lovændring eller gives dispensation fra Børne- og Undervisningsministeriet, så vil den i budget 2020 forventede indtægt ved øget forældrebetaling ikke kunne opnås. For hver måneds udskydelse af opsigelse med udløb efter 1. august 2020 vil der i forhold til budgetaftalen for 2020 mangle knap 300 t.kr., jf. nedenfor.
Hvis aftalen opsiges betinget, vil der i opsigelsesperioden (9 måneder) være mulighed for at handle på baggrund af svar fra ministeren vedr. evt. lovændring eller dispensation, ligesom der vil være mulighed for afklaring af de juridiske og praktiske forhold vedr. en evt. privatisering af klubben, hvilket bestyrelsesformanden for Klub Louis P har rejst som en mulighed, der skal undersøges nærmere.
Forvaltningen vurderer, at der er meget lav sandsynlighed for, at dagtilbudsloven i givet fald ændres så budgetbeslutningen kan gennemføres uden en opsigelse af driftsaftalen, og at det tilsvarende er usandsynligt, at der gives en dispensation, idet muligheden herfor slet ikke er angivet i lovtekten. Forvaltningen er vidende om, at ministeren i fht. til Københavns Kommunes anmodning har svaret, at det glæder ministeren, at der er andre måder (at sikre mulighederne for at bevare lokale klubber/fritidshjem med ensartet forældrebetaling) netop ved at skifte organisering fra selvejende m.v. til kommunale tilbud.
Efter et møde med klubbens formand er det forvaltningens vurdering, at klubben har forståelse for, at der undersøges de to mulige veje til at tilvejebringe et nyt grundlag for takstopkrævning som er beskrevet i sagsfremstillingen. Det forudsættes, at vilkårene for en evt. opsigelse kan aftales i enighed med klubbestyrelsen, såfremt de adskiller sig fra standardvilkårene i den eksisterende driftsoverenskomst.
Sagsfremstilling Undervisningsudvalget den 18. november 2019:
I aftalen om Frederiksberg Kommunes budget 2020-23 har kommunalbestyrelsens partier aftalt, at der skal ske en taksstigning for pladser i klubberne i Frederiksberg Kommune. Forligsaftalen fastlægger: ”Det er ønsket, at der skal kunne opkræves ensartede takster på alle klubber, og at der skal arbejdes for at udvide lovgivningens nuværende rammer”.
Selvejende og kommunale klubber i Frederiksberg Kommune drives efter to forskellige lovgivninger. Kommunale klubber drives efter folkeskoleloven og selvejende klubber drives efter Lov om dagtilbud. En forudsætning for at kunne hæve taksterne ensartet i alle klubber i Frederiksberg Kommune er, at dagtilbudsloven ændres, således at det bliver muligt at hæve taksten i selvejende klubber (drevet under dagtilbudsloven) til samme niveau og på samme vilkår som gælder for klubber drevet under folkeskoleloven. Alternativt er det en forudsætning for ensartede takster, at selvejende klubber (dvs. Klub Louis P) omdannes til kommunal klub (formelt SFO2) efter folkeskoleloven. Konkret vil driftsaftalen skulle opsiges.
Det foreslås derfor, at Frederiksberg Kommune skriver til børne- og undervisningsministeren for at få ændret lovgivningen på området. Forslag til brev er vedlagt som bilag.
Driftsoverenskomsten med den selvejende Klub Louis P har et opsigelsesvarsel på 9 måneder.
I budgetaftalen for budget 2020-2023 er det indregnet, at nye takster træder i kraft pr. 1. august 2020. Såfremt dagtilbudsloven ikke ændres, vil dette betyde, at driftsoverenskomsten med Klub Louis P må opsiges. Konkret som en betinget opsigelse, som træder i kraft, såfremt der ikke sker lovændring, der muliggør taksstigning for klub drevet under dagtilbudsloven.
Såfremt takststigningerne skulle træde i kraft pr. 1. august 2020, skulle driftsoverenskomsten opsiges ved udgangen af oktober måned 2019. Dette er ikke muligt, idet budget og takskatalog på dette tidspunkt ikke var vedtaget. Det foreslås derfor, at driftsoverenskomsten opsiges, betinget, pr. 31. december 2019, således af driftsoverenskomsten senest udløber pr. 30. september 2020. Dog tidligere, og gerne med ikrafttræden pr. 1. august 2020, hvis parterne kan blive enige herom.
I perioden fra den betingede opsigelse af driftsoverenskomsten til driftsoverenskomsten udløber, afklares de personalemæssige og driftsmæssige forhold. Såfremt klubben overgår til kommunal drift, vil der ske virksomhedsoverdragelse af alle medarbejdere.
Børne- og Ungeområdet har fået oplyst, at Københavns Kommune i september 2019 har skrevet til børne- og undervisningsministeren og Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg om lignende forhold. Konkret har Københavns Kommune anført, at de ønsker, at der bliver ensartetede vilkår for forældrebetaling i fritidshjem organiseret under dagtilbudsloven og folkeskoleloven, da de elles må omdanne de selvejende fritidshjem til SFO under folkeskoleloven. I Københavns Kommune er en væsentlig del af tilbuddene organiseret som selvejende institutioner. Børne- og undervisningsministeren har svaret Københavns Kommune, at regeringen ikke har aktuelle planer om at ændre reglerne for forældrebetaling for fritidstilbud oprettet efter dagtilbudsloven.
Børne- og ungeområdet forelægger sag for undervisningsudvalget, når svar fra Børne- og Undervisningsministeriet foreligger.
Forvaltningen er bekendt med, at bestyrelsen for Klub Lous P ønsker at undersøge muligheden for at omdanne den selvejende Klub Louis P til en privat fritidsklub/fritidshjem. Forvaltningen vil, såfremt bestyrelsen ønsker dette, gå i dialog herom og afklare muligheder og udfordringer. Herunder om forældrebetalingsandel, sikring af pladser til alle børn fra Skolen på Nyelandsvej, godkendelseskriterier for en privat klub m.v. Dette ændrer dog ikke på behovet for en betinget opsigelse af driftssoverenskomsten.
Økonomi
I den udstrækning at der ikke kan forhandles en hurtigere overgang til kommunal drift med den selvejende klubs bestyrelse, da vil Klub Louis P. kunne overgå til kommunal drift den 1. februar 2021, givet at der er 9 måneders opsigelse af driftsoverenskomsten for Klub Louis P. og en Kommunalbestyrelsesbehandling den 20. april 2020.
Dette vil i givet fald betyde, at den forventede merindtægt i forældrebetaling på 1.478 t.kr. i 2020 ikke kan opkræves, samt indtægten for januar 2021 på 293 t.kr. også vil bortfalde.
I den udstrækning at der kan forhandles en hurtigere overgang til kommunal drift, vil provenuttabet blive mindre. Hvis der eksempelvis kan forhandles en overgang pr. 1. august 2020 vil der ikke være noget provenuetab. Hvis der kan forhandles en overgang pr. 1. oktober 2020 vil der være et provenutab på 592 t.kr.
Det foreslås, at eventuelle økonomiske konsekvenser medtages ved forventede regnskab.
Sagsfremstilling Undervisningsudvalget og Magistraten november 2019
I budgetaftalen for 2020-23 er der indregnet øgede indtægter i 2020 på 1.478 t.kr., i 2021 på 3.517 t.kr., i 2022 på 3.427 t.kr. og i 2023 på 3.334 t.kr.
Såfremt lovgivningen ikke ændres, vil alternativet til en opsigelse af driftsoverenskomsten med klub Louis P være, at det aftalte provenu ved takststigning ikke opnås. For Klub Louis P er der indregnet et provenu på 158 t.kr. i 2020 og efterfølgende 395 t.kr. i 2021, 399 t.kr. i 2022 og 404 t.kr. i 2023. Det bemærkes, at såfremt der ikke sker takststigning for medlemmerne i Klub Louis P, vil der være tale om forskelsbehandling i forhold til medlemmer i andre klubber i kommunen, hvor taksten hæves.
Såfremt taksten for klubmedlemskab ikke hæves noget sted, vil provenutabet være lig beløbet aftalt i budgetforliget som anført herover.
Såfremt takststigningen først sker pr. 1. oktober 2020 for medlemmer i SFO'er og klubber, vil provenutabet være 592 t.kr.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Undervisningsudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 18. november 2019, pkt. 196:
Børne- og Ungeområdet indstiller, at
- Frederiksberg Kommune skriver til børne- og undervisningsministeren og foreslår, at lovgivningen ændres, således at klubtilbud drevet under dagtilbudsloven kan takstfinansieret på samme vilkår som SFO drevet under folkeskoleloven.
- Driftsoverenskomsten med den selvejende Klub Louis P opsiges betinget pr. 31. december 2019 med udløb pr. 30. september 2020. Dog tidligere hvis parterne kan blive enige herom.
- Driftsoverenskomsten med Klub Louis P fortsætter uændret, såfremt en lovændring gør det muligt at have ensartede takster i alle klubber i Frederikberg Kommune uanset om de drives under dagtilbudsloven eller folkeskoleloven.
- At sagen forelægges igen, når der foreligger svar fra ministeren.
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 39:
Børne- og Ungeområdet indstiller, at
- driftsoverenskomsten med Klub Louis P opsiges, således at usikkerhed om fremtidig økonomi jf. budgetbeslutning om takster i klubtilbud afklares.
- der indgås dialog med Klub Louis P om mulighederne for at fortsætte som en privat klub
- der fremlægges ny sag om fremtidig organiseringsform, når drøftelserne med klub Louis P er gennemført.
Undervisningsudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 39:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Laura Lindahl) indstiller
1. at driftsoverenskomsten med Klub Louis P opsiges, således at usikkerhed om fremtidig økonomi jf. budgetbeslutning om takster i klubtilbud afklares.
2. at der indgås dialog med Klub Louis P om mulighederne for at fortsætte som en privat klub
3. at der fremlægges ny sag om fremtidig organiseringsform, når drøftelserne med klub Louis P er gennemført.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Jan E. Jørgensen) tog forbehold.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stemte imod.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stillede forslag om at:
”Udvalget opfordrer borgmesteren til at indkalde til forligskredsdrøftelser”.
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) stemte imod.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 126:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick og Laura Lindahl) indstiller
1. at driftsoverenskomsten med Klub Louis P opsiges, således at usikkerhed om fremtidig økonomi jf. budgetbeslutning om takster i klubtilbud afklares.
2. at der indgås dialog med Klub Louis P om mulighederne for at fortsætte som en privat klub
3. at der fremlægges ny sag om fremtidig organiseringsform, når drøftelserne med klub Louis P er gennemført.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Jan E. Jørgensen) tog forbehold.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stemte imod.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stillede forslag om at:
”Udvalget opfordrer borgmesteren til at indkalde til forligskredsdrøftelser”.
Et flertal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt, Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, David Munis Zepernick, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) stemte imod.
Resume
På baggrund af politisk forlig skal der tages stilling til, om de nationale test skal gennemføres på folkeskolerne i foråret 2020. Enten ved at der træffes beslutning herom, eller ved at kompetencen til at beslutte dette, jf. lovforslaget, henlægges til skolelederen på den enkelte skole. Skolelederne anbefaler en ensartet praksis for alle skolerne, og anbefaler at testene fastholdes i dette forår.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen forkastede mindretalsindstillingen fra magistraten fra Enhedslisten og SF med 21 stemmer (C, A, B, V, Å, I) mod 4 stemmer (Ø, F).
Kommunalbestyrelsen forkastede mindretalsindstillingen fra magistraten fra Radikale Venstre med 22 stemmer (C, A, Ø, V, F, Å, I) mod 3 stemmer (B).
Kommunalbestyrelsen vedtog herefter, at der afvikles obligatoriske test på to skoler, jf. sagsfremstillingen, med 20 stemmer (C, A, B, F, Å) mod 5 stemmer (Ø, V, I), dog hvis nationale test skydes til efter sommerferien, vurderes sagen i givet fald på ny.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) og et flertal i undervisningsudvalget (Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) godkendte,
1. at de nationale test afvikles på alle folkeskoler på Frederiksberg i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt, jf. anbefaling fra skolelederne.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt) og et mindretal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt) tog forbehold.
Et mindretal i magistraten (Lone Loklindt) og et mindretal i undervisningsudvalget (David Munis Zepernick) stemte for
2. at de enkelte skoleledere gives jf. lovforslaget kompetence til at beslutte, om de frivillige nationale test afholdes på egen folkeskole i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt.
Et mindretal i magistraten (Thyge Enevoldsen og Lotte Kofoed) og et mindretal i undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed) stemte for en model tre hvor sagen sendes tilbage med en redegørelse for VIVEs rapport.
Daniel Panduro begærede sagen behandlet i Kommunalbestyrelsen.
Et mindretal i magistraten (Søren Have) stemte imod, at der skal afvikles nationale test på alle folkeskoler på Frederiksberg under henvisning til covid-19-krisen.
Sagsfremstilling
Efter behandlingen i magistraten har Børne- og Undervisningsministeriet, på baggrund af beslutningen om genåbning af skolerne, udmeldt, at de nationale test i foråret 2020 afholdes for 0.-5. klassetrin. Dels for de skoler og klassetrin, som er udtrukket til nationalt at skulle gennemføre, dels for de skoler, hvor man kommunalt eller på den enkelte skole beslutter at gennemføre dem. For de øvrige klassetrin anbefales det, at testene først afholdes, når eleverne er tilbage på skolerne.
Undervisningsministeriet har, efter behandling af sagen i undervisningsudvalget, udsendt besked om, hvilke skoler der er udtrukket til at skulle gennemføre de nationale test, selvom det som hovedregel er frivilligt for kommunerne at gøre dette i foråret 2020. På Frederiksberg drejer det sig om klassetrin på Skolen ved Søerne og Lindevangskolen.
Denne sag er skrevet inden den særlige situation grundet Corona-smitte. Det er derfor uvist, hvordan nationale test i givet fald skal afvikles eller ikke afvikles i foråret 2020. Forvaltningen vurderer dog, at det principielle spørgsmål bør afklares:
Der er den 21. februar 2020 indgået forlig mellem regeringen (Socialdmokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance om nationale test.
Det fremgår af den indgåede politiske aftale, at aftalepartierne er enige om, at Børne- og Undervisningsministeriet gennemfører mindre forbedringer af det eksisterende testsystem i løbet af 2020, så de obligatoriske nationale test - ikke stikprøvebaseret, men alle skoler i hele landet - kan gennemføres fra skoleåret 2020/21, og frem til et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem træder i kraft.
Skoler og kommuner skal således forvente igen at gennemføre obligatoriske nationale test fra skoleåret 2020/2021.
Lovforslag er fremsat den 27. februar 2020 og forventes at træde i kraft den 14. april. Indtil da gælder nuværende regler, hvor de nationale test er obligatoriske.
Orienteringsbrev fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er vedlagt som bilag.
Selve lovforslaget kan ses i høringsportalen via dette link: https://prodstoragehoeringspo.blob.core.windows.net/b68a96a7-68aa-4fce-93eb-a5e0e9f70ad9/20191_l126_som_fremsat.pdf
Aftaleparterne er enige om, at:
- Den enkelte skole i skoleåret 2019/2020 skal have mulighed for at beslutte ikke at gennemføre nationale test i udvalgte eller alle fag og klassetrin.
- Børne- og Undervisningsministeriet udvælger et repræsentativt udsnit af landets klasser, som fortsat pålægges at gennemføre de nationale test. Herved får kommunerne et nationalt sammenligningsgrundlag at måle deres klasser, klassetrin og skoler op imod.
- De 20 procent af landets skoler, som har præsteret ringest i dansk og matematik ved 9. klasseprøverne fortsat skal gennemføre alle ti obligatoriske test i skoleåret 2019/2020.
- Skolerne ikke skal orientere forældrene om den enkelte elevs resultat, medmindre forældrene beder skolen herom. Resultaterne af de nationale test kan dog indgå på lige fod med andre test mv. i dialogen med forældrene, fx ved skole-hjem-samtaler.
Såfremt der ikke politisk træffes beslutning om at gennemføre eller ikke-gennemføre testene i foråret 2020, vil det være op til den enkelte skoleleder at beslutte dette.
Skolelederne og forvaltningen har drøftet situationen på møde onsdag den 26. februar 2020, og den samlede skoleledergruppe anbefaler, at der bliver fælles vilkår på tværs af skolerne, og at de nationale test gennemføres i foråret 2020 på alle skoler.
Baggrunden herfor er især, at:
- De nationale test afholdes i perioden marts-april 2020. Der vil være meget uhensigtsmæssigt for skolerne, hvis der bliver usikkerhed om, om de skal afholdes eller ej, ligesom det vil være forstyrrende hvis de pludseligt – sent på foråret – skal afvikle testene. Den nye lov med de nye regler forventes først at træde i kraft den 14. april, hvorfor der vil være ekstrem kort tid til at gennemføre test, hvis det skal ske.
- Det vil være uhensigtsmæssig med forskellig praksis på tværs af skolerne og vil ikke mindst medføre en stor arbejdsopgaver for skoleledelserne i forhold til at argumentere og svare på henvendelser om beslutning om det ene eller det andet.
- Data fra de nationale test indgår i skolernes, skoleledelsernes og skolebestyrelsernes arbejde med at følge, hvordan eleverne præsterer, og dermed hvorvidt der er brug for at sætte særlige indsatser i gang, gøre særlige prioriteter.
- Det er fortsat usikkert, om skoler på Frederiksberg udtrækkes til under alle omstændigheder at skulle gennemføre testene, fordi de udtrækkes til at skulle være del af det repræsentative udsnit på landsplan. Besked herom kommer forventeligt fra ministeriet i løbet af marts måned.
- Det er fortsat usikkert om, der er skoler eller klasser på Frederiksberg der skal gennemføre test fordi de hører blandt de 20% dårligst præsterende. Besked herom kommer forventeligt fra ministeriet i løbet af marts måned.
- Det opleves uhensigtsmæssigt at få et ”hulår” i datasamlingen fra nationale test, når der alligevel igen skal gennemføres test i 2020-2021.
Økonomi
Nej
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Undervisningsudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 41:
Børne- og Ungeområdet indstiller, at
1. De nationale test afvikles på alle folkeskoler på Frederiksberg i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt, jf. anbefaling fra skolelederne
ELLER
2. De enkelte skoleledere gives jf. lovforslaget kompetence til at beslutte, om de frivillige nationale test afholdes på egen folkeskole i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt
Undervisningsudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 41:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) godkendte,
1. at de nationale test afvikles på alle folkeskoler på Frederiksberg i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt, jf. anbefaling fra skolelederne
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt) tog forbehold
Et mindretal i Undervisningsudvalget (David Munis Zepernick) stemte for
2. at de enkelte skoleledere gives jf. lovforslaget kompetence til at beslutte, om de frivillige nationale test afholdes på egen folkeskole i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed ) stemte for en model tre hvor sagen sendes tilbage med en redegørelse for VIVEs rapport.
Daniel Panduro begæret sagen behandlet i Kommunalbestyrelsen.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 127:
Et flertal i Undervisningsudvalget (Nikolaj Bøgh, Fasael Rehman, Helle Sjelle, Jan E. Jørgensen og Laura Lindahl) godkendte,
1. at de nationale test afvikles på alle folkeskoler på Frederiksberg i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt, jf. anbefaling fra skolelederne.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Michael Vindfeldt) tog forbehold.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (David Munis Zepernick) stemte for
2. at de enkelte skoleledere gives jf. lovforslaget kompetence til at beslutte, om de frivillige nationale test afholdes på egen folkeskole i foråret 2020, såfremt det gøres lovmæssigt frivilligt.
Et mindretal i Undervisningsudvalget (Daniel Panduro og Lotte Kofoed ) stemte for en model tre hvor sagen sendes tilbage med en redegørelse for VIVEs rapport.
Daniel Panduro begærede sagen behandlet i Kommunalbestyrelsen.
Resume
I forbindelse med regnskabsafslutningen 2019 lukkes og forelægges tre anlægsregnskaber under Undervisningsudvalget.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og undervisningsudvalget indstiller,
1. at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede projekter godkendes.
Sagsfremstilling
I forbindelse med regnskabsafslutningen 2019 lukkes og forelægges en række anlægsprojekter under Undervisningsudvalget. Anlæg med forbrug under 2 mio.kr. (brutto) forelægges som en del af årsregnskabet, mens anlæg med forbrug på 2 mio.kr. eller derover samt anlæg under 2 mio.kr., men med en afvigelse på mere end 30 % også forelægges i en særskilt sag for de relevante fagudvalg.
I denne sag forelægges tre anlægsprojekter under Undervisningsudvalget. I nedenstående tabel ses anlægsprojekternes forbrug holdt op imod de meddelte anlægsbevillinger med angivelse af afvigelse i forhold til anlægsbevilling.
Anlægsprojekt | Anlægsbevilling (1.000 kr.) | Regnskab (1.000 kr.) | Afvigelse (1.000 kr.) | Bemærkning |
ABU1408 Skolen på Duevej,udbygning | 35.681 | 35.650 | -31 | Ingen bemærkninger |
ABU150201 Ekstra computere til skolerne | 4.500 | 4.257 | -243 | Se nedenfor |
ABU150202 Netværksdækning af det fulde ude- og indeareal | 4.400 | 4.644 | 244 | Se nedenfor |
Ekstra computere til skolerne og Netværksdækning af det fulde ude- og indeareal
Afvigelserne på de to projekter skyldes en fejlkontering imellem de to projekter, der oprindeligt var en del af samme hovedprojekt, Skole-IT. Der er således samlet ingen afvigelse.
Børne- og Ungeområdets og By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Det er forvaltningens vurdering, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med projektbeskrivelserne.
Økonomi
Der henvises til ovenstående tabel.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Undervisningsudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 43:
Børne- og Ungeområdet indstiller
at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede projekter godkendes.
Undervisningsudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 43:
Undervisningsudvalget indstiller,
- at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede projekter godkendes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 125:
Undervisningsudvalget indstiller,
- at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede projekter godkendes.
Resume
Renoveringen af Damsøbadet påbegyndte i juni 2019, og svømmehallen forventes ibrugtaget ultimo april 2020. Der har været udfordringer undervejs i forløbet, hvilket er resulteret i en overskridelse af både tidsplan og økonomi. Sagen omhandler status på renoveringen og anmodning om merbevilling.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og kultur- og fritidsudvalget indstiller.
1. at status på renovering af Damsøbadet tages til orientering,
2. at der meddeles yderligere anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. i 2020 finansieret af mindreforbrug, der er lagt i kassen i overførselssagen 2019-20, og
3. at tilvejebringelse af anlægsramme sker via opskrivning af den negative anlægspulje med 1,2 mio. kr. i 2020, og håndteres i forindelse med 2. og 3. forventet regnskab således, at den samlede anlægsramme i 2020 ikke overskrides.
Sagsfremstilling
Om projektet
Damsøbadet er en del af Frederiksberg Idrætspark på Sønderjyllands Allé. Damsøbadet har et 25 m. bassin og bruges af byens skoler til svømmeundervisning og af byens svømmeforeninger til træning, stævner, undervisning mv. Det er Frederiksberg Idræts-Union, der dagligt administrerer Damsøbadet som del af Frederiksberg Idrætspark.
Damsøbadet blev opført tilbage i 1939 og har ikke før denne renovering gennemgået større renoveringer - bortset fra enkelte renoveringer af ventilation, vandbehandling og udskiftning af dele af klinkebeklædningen i baderummene. I juni 2019 blev derfor igangsat en større renovering af bassinrum, dæk, konstruktioner, tekniske anlæg og omklædningsrum.
Der er i kommunens budget afsat et samlet rådighedsbeløb på 21,6 mio. kr. til renoveringen. Hertil kommer, at der blevet anvendt 1,0 mio. kr. af "Pulje til energirenovering og vedligehold" i 2019, således at det samlede budget er på 22,6 mio. kr. Heraf er der afsat ca. 3,4 mio. kr. til forundersøgelser og rådgivning samt øvrige omkostninger samt 19,2 mio. kr. til selve udførelsen inkl. uforudsete udgifter. Det bemærkes, at projektet forud for renoveringsstarten fik tilført 3,3 mio. kr. til udførslen - dette skete på baggrund af licitationsresultatet. Ligeledes bemærkes det, at der er sket en skarp prioritering undervejs i projektet - både i forhold til det udbudte projekt, og hvad angår håndtering af de efterfølgende udfordringer.
Udfordringer og behov for merbevilling:
Der er i forbindelse med renoveringen tilstødt en række udfordringer, som både har udfordret projektets økonomi og tidsplan. Der var i projektet afsat en pulje til uforudsete udgifter på 2,4 mio. kr. Det er forventningen, at der vil være behov for en merbevilling på 1,2 mio. kr., hvorfor der samlet set bliver tale om uforudsete udgifter på 3,6 mio. kr. Hertil kommer, at Frederiksberg Idræts-Union har bidraget med godt 600.000 kr. af deres vedligeholdelsesbudgetter - blandt andet til maling af lofter, klubdepoter mv.
Merudgifterne er blandt andet udtryk for, at der er tale om en gammel svømmehal, og at visse udfordringer har været vanskelige at afdække forud for igangsættelsen. Jævnfør meddelelsespunkt til Kultur- og Fritidsudvalget den 18. november 2019 har det eksempelvis været en udfordring, at pudslaget under de malede overflader var porøst og derfor blev fjernet under miljøsaneringen. Derfor var det nødvendigt at genoppudse alle vægge i bassinrummet samt vægge og lofter i bad- og omklædningsrummene. Det skal bemærkes, at det i forbindelse hermed er blevet undersøgt, om det har været muligt at afrense malingen på andre mere skånsomme metoder såsom med kemikalier eller mekanisk afrensning. Dette ville imidlertid have medført højere omkostninger. Herudover blev det vurderet, at det underlæggende pudslag var så porøst, at der under alle omstændigheder var behov for en hel eller delvis renovering af pudslaget. Denne udfordring har alene betydet en økonomisk udfordring på 700.000 kr. Derudover har der ligeledes været udgifter til asbestsanering og genopretning af søjler samt ekstra betonrenoveringer for 500.000 kr.
Det skal afslutningsvis bemærkes, at forvaltningen igennem hele processen har indsamlet og videregivet erfaringerne fra Damsøbadet til de projekterende rådgivere på Frederiksberg svømmehal, hvilket blandt andet har medført, at der er udført nogle supplerende miljø- og betonundersøgelser. Herudover er der draget nytte af erfaringerne i tilrettelæggelsen af det igangværende entrepriseudbud i Frederiksberg Svømmehal med henblik på at mindske risikoen for uforudsete hændelser under udførelsen.
Tidsplan:
Renoveringen af Damsøbadet startede i juni 2019 og var berammet til 9 måneder. Samlet set er tidsplanen skubbet med 2 måneder med forventet åbning ultimo april 2020.
Økonomi
Der er i kommunens budget afsat et samlet rådighedsbeløb på 21,6 mio. kr. til renoveringen. Hertil kommer, at der er blevet tilført 1 mio. kr. fra pulje til energirenovering og vedligehold, således at det samlede budget er på 22,6 mio. kr. Heraf er der afsat ca. 3,4 mio. kr. til forundersøgelser og rådgivning samt øvrige omkostninger - og 19,2 mio. kr. til selve udførelsen inkl. uforudsete udgifter.
Der er behov for en yderligere anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. i 2020, som foreslås finansieret af mindreforbrug, der er lagt i kassen i overførselssagen 2019-20.
Udgifterne hører under anlægsrammen, hvorfor den negative anlægspulje vil stige med 1,2 mio. kr. som følge af sagen. Dette vil blive håndteret i 2. og 3. forventede regnskab, således den samlede anlægsramme i 2020 ikke overskrides.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Kultur- og fritidsudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 30:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
- at status på renovering af Damsøbadet tages til orientering,
- at der meddeles yderligere anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. i 2020 finansieret af mindreforbrug, der er lagt i kassen i overførselssagen 2019-20, og
- at tilvejebringelse af anlægsramme sker via opskrivning af den negative anlægspulje med 1,2 mio. kr. i 2020, og håndteres i forindelse med 2. og 3. forventet regnskab således, at den samlede anlægsramme i 2020 ikke overskrides.
Kultur og Fritidsudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 30:
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller.
1. at status på renovering af Damsøbadet tages til orientering,
2. at der meddeles yderligere anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. i 2020 finansieret af mindreforbrug, der er lagt i kassen i overførselssagen 2019-20, og
3. at tilvejebringelse af anlægsramme sker via opskrivning af den negative anlægspulje med 1,2 mio. kr. i 2020, og håndteres i forindelse med 2. og 3. forventet regnskab således, at den samlede anlægsramme i 2020 ikke overskrides.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 128:
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller.
1. at status på renovering af Damsøbadet tages til orientering,
2. at der meddeles yderligere anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. i 2020 finansieret af mindreforbrug, der er lagt i kassen i overførselssagen 2019-20, og
3. at tilvejebringelse af anlægsramme sker via opskrivning af den negative anlægspulje med 1,2 mio. kr. i 2020, og håndteres i forindelse med 2. og 3. forventet regnskab således, at den samlede anlægsramme i 2020 ikke overskrides.
Resume
I denne sag forelægges anlægsregnskaber for tre større anlægsprojekter, som hører under Kultur- og Fritidsudvalget, og som lukkes i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2019.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og kultur- og fritidsudvalget indstiller,
at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Sagsfremstilling
I forbindelse med regnskabsafslutningen for 2019 forelægges anlægsregnskaber for de anlægsprojekter, som lukkes hermed. Anlægsprojekter med forbrug på 2 mio. kr. eller derover samt anlæg med forbrug under 2 mio. kr. (med en afvigelse på mere end 30 procent) forelægges i særskilt sag for de relevante fagudvalg.
Anlægsprojekter med forbrug under 2 mio. kr. (brutto) forelægges som en del af årsregnskabet.
I denne sag forelægges tre anlægsprojekter, som hører under Kultur-og Fritidsudvalget. Af nedenstående oversigt ses de afsluttede anlægsprojekters forbrug sammenholdt med de meddelte anlægsbevillinger. Herudover angives afvigelsen mellem forbruget og anlægsbevillingen.
Anlægsprojekt ( I 1.000 kr.) | U/I | Anlægsbevilling | Regnskab | Afvigelse | Bemærkning |
Udskiftning af kunstgræs | U | 5.800 | 5.804 | 4 | Ingen |
Renovering af Edisonsvej 10 | U | 3.300 | 3.130 | -170 | Se nedenfor |
Forundersøgelse af Frederiksberg Boldklubs klubhus | U | 100 | 64 | -36 | Se nedenfor |
Redegørelse for anlægsregnskaber
Renovering af Edisonvej 10
Det har ikke været muligt at gennemføre projektet som oprindeligt planlagt. Ændringerne har medført en mindreudgift på 170.000 kr. og skyldes, at nogle af de oprindelige elementer i projektet enten er udgået eller er blevet billigere. Herudover er enkelte renoveringsudgifter fejlagtigt blevet udbedret via driften.
Forundersøgelse af Frederiksberg Boldklubs klubhus
Forundersøgelse, i forbindelse med afklaring af muligheder for samtænkning af faciliteter hos henholdsvis Frederiksberg Boldklub, Frederiksberg Idræts-Union og Ingeborggården, har været billigere end først antaget.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med de godkendte projektbeskrivelser samt de beskrevne projektændringer.
Økonomi
Der henvises til ovenstående redegørelse.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Kultur- og Fritidsudvalget, Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 29:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Kultur og Fritidsudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 29:
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller,
at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 129:
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller,
at anlægsregnskaberne for de tre afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Resume
Der anmodes med denne sag om en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til det videre udviklingsarbejde for Frederiksberg Hospitalsgrund.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller,
at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. finansieret af de afsatte rådighedsbeløb i 2019 og 2020.
Sagsfremstilling
Når Frederiksberg Hospitalsgrund lukker i 2024 skal området omdannes til nye formål. Der er afsat midler til en udviklingsproces vedr. hospitalsområdet i budgetårene 2018-2022. Midlerne skal sikre, at Frederiksberg Kommune kan være med til at drive en proces, der skaber størst mulig værdi for byen. Første skridt har været at skabe en fælles vision for, hvad et helt nyt bykvarter kan give til Frederiksberg. Visionen 'Frederiksberg Hospital - hele byens nye kvarter' blev vedtaget i kommunalbetyrelsen i juni 2019. Næste skridt i udviklingen er at forberede arbejdet med en udviklingsplan. Parallelt hermed har der pågået drøftelser med Region Hovedstaden om det fremtidige ejerskab til grunden.
I forbindelse med udviklingsprocessen er der, udover intern projektledelse, indgået aftale om bystrategisk rådgivning, og der er i forbindelse med undersøgelser af mulighederne for et eventuelt kommunalt ejerskab indgået aftale om ejendomsmæglerrådgivning samt teknisk og juridisk rådgivning. Forvaltningen anmoder nu om bevilling til at fortsætte arbejdet med udvikling af området. Arbejdet er i 2018 finansieret af bevilling jf sag 472, behandlet af kommunalbestyrelsen den 6. november 2017, hvor der blev meddelt anlægsbevilling på 1,5 mio.kr. og sag 246, behandlet af kommunalbestyrelsen den 12. november 2018, hvor der blev meddelt yderligere anlægsbevilling på 1,5 mio.kr., i alt 3,0 mio. kr. Det skal bemærkes, at der ved en beklagelig fejl ikke er søgt anlægsbevilling til arbejdet i 2019.
By-, Kultur og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at med bevilling af midler kan arbejdet med udvikling af området forsættes herunder afklaring af fremtidigt ejerforhold og forberedelse af arbejdet med en udviklingsplan.
Økonomi
Ultimo 2017 og ultimo 2018 blev der meddelt anlægsbevilling på i alt 3,0 mio. kr. jf. ovenfor til igangsætning af udviklingsarbejdet. I 2019 har der ligeledes været afsat budgetmidler til projektledelse, samt til ekstern juridisk og bystrategisk rådgivning, men der har beklageligvis ikke være forelagt en sag om meddelelse af anlægsbevilling og der er dermed afholdt udgifter for i alt 800.000 kr. i 2019 uden forudgående anlægsbevilling. Der søges med denne sag om meddelelse af en anlægsbevilling på yderligere 3,0 mio. kr. finansieret af de allerede afsatte rådighedsbeløb i 2019 og 2020, hvilket bringer den samlede anlægsbevilling til hospitalsgrunden op på 6,0 mio. kr. Ultimo 2019 er der i alt brugt 3,8 mio.kr.
Den øvrige bevilling, der søges nu, er til den videre udviklings- og købsproces, herunder projektledelse samt forsat ekstern juridisk og bystrategisk rådgivning. I 2020 er der et rådighedsbeløb på 5,7 mio. kr. Der søges ikke om anlægsbevilling af det fulde rådighedsbeløb i 2020, da forvaltningen vil vende tilbage med en sag omkring proces og økonomi ift. opgaven med udarbejdelse af en udviklingsplan. Udover de allerede afholdte udgifter til og med 2019 på 3,8 mio.kr. forventes således på nuværende tidspunkt anvendt yderligere 2,2 mio.kr. i 2020 af det afsatte rådighedsbeløb i 2020 til den videre udviklings- og købsproces.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
By- og miljøudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 85:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. finansieret af de afsatte rådighedsbeløb i 2019 og 2020.
By- og Miljøudvalget 2018-21, 23. marts 2020, pkt. 85:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. finansieret af de afsatte rådighedsbeløb i 2019 og 2020.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 130:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at der meddeles anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. finansieret af de afsatte rådighedsbeløb i 2019 og 2020.
Resume
By,- og Miljøudvalget har den 25. november 2019 godkendt igangsættelse af anlæg af skybrudsprojekter via medfinansieringsordningen i 2020. Det har vist sig hensigtsmæssigt at lave en revision af skybrudspakken, da der er fundet mulighed for at øge volumen i en del af de allerede igangsatte skybrudsprojekter. Derudover foreslås det, at det planlagte niveau i forhold til forundersøgelser og udarbejdelse af hydrauliske helhedsplaner øges. Revision af skybrudsprojekterne og revideret anlægsbevilling forelægges for By- og Miljøudvalget til godkendelse.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller,
1. at den forelagte revision af skybrudsprojekter hørende under skybrudspakke 2018, 2019 og 2020, godkendes,
2. at der meddeles anlægsbevilling på yderligere 10,15 mio. til takstfinansierede skybrudsprojekter,
3. at anlægsbevillingen til Borups Allé på 2,2 mio.kr. på det takstfinansierede område nulstilles, idet projektet udgår,
4. at rådighedsbeløbet i 2020 på 2,2 mio. kr. på takst, der er afsat til Borups Allé i 2020, omplaceres til konkrete skybrudsprojekter i 2020 jf. økonomiafsnittet,
5. at der afsættes rådighedsbeløb i 2021 på 7,95 mio.kr. til konkrete skybrudsprojekter jf. økonomiafsnittet finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2021 på puljen vedrørende takstfinansierede skybrudsprojekter,
6. at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb i 2020 på 1,0 mio. kr. til projektet på Rahbeks Allé finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2020 til skybrudsprojekter på det skattefinansierede område,
7. at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter, der omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes.
Sagsfremstilling
By- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 16. november 2015 at indsende rammeansøgning til Forsyningssekretariatet omfattende Frederiksbergs skybrudsprojekter sammen med Frederiksberg Kloak A/S, for at sikre muligheden for at kunne medfinansiere de 56 kommunale skybrudsprojekter. Dette gøres for at opnå målene i klimatilpasningsplanen 2012-2016. Skybrudspakken 2020 omfatter de projekter, som vurderes hensigtsmæssigt, at igangsætte i det indeværende år. Det er målet med skybrudspakkerne at samtænke skybrudshåndtering og byudvikling, således at der opnås mest mulig merværdi i forbindelse med anlæg af skybrudsprojekterne. Derudover er alle skybrudsprojekterne omkostningseffektive, det vil sige billigere at anlægge end et traditionelt spildevandsprojekt. Omkostningseffektivitet er en betingelse for, at et projekt kan finansieres som medfinansieringsprojekt
Der er i budgettet for 2020 afsat i alt 51 mio. kr. til anlæg af skybrudsprojekter i 2020, fordelt med 41 mio. kr. fra det takstfinansierede område og 10 mio. kr. fra det skattefinansierede område.
Det enkelte skybrudsprojekt revideres typisk ad flere omgange på baggrund af f.eks. tekniske forhold eller andre forhold der giver nye eller bedre muligheder for at optimere projekterne.
I tråd hermed fremlægges der her en revision af skybrudsprojekter, da der er behov for at øge anlægsbevillingen for de takstfinansierede skybrudsprojekter med netto 7,95 mio. kr. Denne nettoændring er et udtryk for, at der er behov for bevillinger til nye projekter for i alt 10,15 mio. kr. på takst, men at der samtidig er et projekt med en bevilling på 2,20 mio. kr., der udgår (jf. økonomiafsnittet). Ændringer i projektporteføljen skyldes primært, at det i forbindelse med igangsættelsen og udarbejdelsen af de hydrauliske vurderinger for projekterne har vist sig muligt og nødvendigt at øge volumenet i en del af projekterne.
Arbejdet med udarbejdelse af hydrauliske helhedsplaner, som blev igangsat med vedtagelsen af skybrudspakke 2019, fortsætter. Det anbefales, at der afsættes midler til at igangsætte udarbejdelsen af yderligere en hydraulisk helhedsplan for område i 2020 (område 15: Fuglebakkekvarteret), da det vil tilvejebringe vigtig viden inden eventuel anlæg af forsinkelsespladser i Egernvej-anlægget.
Med denne revision vil følgende projekter være omfattet af skybrudspakke 2020 (nummeret refererer til projektbeskrivelserne i rammeansøgningen) og med følgende justeringer:
Projekter: |
Bemærkninger: |
FV21 Bag Søndermarken | Større forsinkelsesvej udføres sammen med parkeringsoptimering og slidlagsrenovering. |
FØ27 Grønne veje øst 2020 | Puljen er afsat til etablering af regnvandsløsninger i den østlige del af Frederiksberg. Løsningerne er placeret på veje og pladser, og løsningerne kan forsinke mindre regnmængder lokalt f.eks. i forbindelse med anlæg af forsinkelseselementer koblet til bytræerne. Puljen i 2020 afsættes til følgende projekter:
|
FV27 Grønne veje vest 2020 | Puljen er afsat til etablering af regnvandsløsninger i den vestlige del af Frederiksberg. Løsningerne er placeret på veje og pladser og løsningerne kan forsinke mindre regnmængder lokalt, f.eks. i forbindelse med anlæg af forsinkelseselementer koblet til bytræerne. Puljen i 2020 afsættes til følgende projekter: · Pelargonievej, Jasminvej: Anlæg af mindre forsinkelsesvolumen i forbindelse med slidlagsrenovering. Ændring: det har vist sig hensigtsmæssigt at øge forsinkelsesvolumen fra ca. 150 m3 til 400 m3, svarende til en budgetforøgelse på 1,95 mio. kr. til i alt 3,1 mio. kr. |
FØ28 Kommunale skolegårde øst 2020 | · Skolen ved Bülowsvej, afdelingen nord for Fuglevangsvej: etablering af forsinkelsesvolumen i skolegården. Anlægges i forbindelse med mindre renovering af skolegården.Ændring: det har vist sig hensigtsmæssigt at øge forsinkelsesvolumenet fra ca. 120 m3 til 170 m3, svarende til en budgetforøgelse på 0,5 mio. kr. |
Forundersøgelser 2020 | · Forundersøgelser øst · Forundersøgelser vest Ændring: det har vist sig hensigtsmæssigt at igangsætte udarbejdelsen af en hydraulisk helhedsplanen for områderne i 2020 (område 15: Fuglebakkekvarteret), svarende til en budgetforøgelse på 0,3 mio. kr. |
Derudover færdiggøres følgende projekter, som er igangsat i hhv. skybrudspakke 2018 og 2019, og hvor der er behov for de beskrevne tilpasninger af anlægsbevillingerne, jf. også økonomiafsnittet.
Projekter: |
Bemærkninger: |
FØ05 Mariendalsvej | Mellem Kronprinsesse Sofies Vej og Nordre Fasanvej. Dette er den tredje og sidste etape på Mariendalsvej, som har afventet, at byggeriet på Stjernegrunden samt andre projekter blev færdige. |
FV17: Peter Bangs Vej Vest | Der laves forundersøgelser før anden etape af omformning af Peter Bangs Vej, til en grønnere vej, der samtidigt fungerer som forsinkelsesvej. Dette gøres i et forsøg på at minimere belastning af trafikafviklingen, samt i synergi med den planlagte udskiftning af træer på strækningen. |
FØ27 Grønne veje øst 2019 | Puljen er afsat til etablering af regnvandsløsninger i den østlige del af Frederiksberg. Løsningerne er placeret på veje og pladser, og løsningen kan forsinke mindre regnmængder lokalt f.eks. i forbindelse med anlæg af forsinkelseselementer koblet til bytræerne. Følgende projekter færdiggøres i 2020: · Borups Allé, mellem Fuglebakken og Nordre Fasanvej. Anlægges som en forsinkelsesvej. Men med mulighed for at indsamle erfaringer med transport af skybrudsvand på terræn Ændring: det anbefales at der ikke anlægges et forsinkelsesvolumen på Borups Allé ,da dette på sigt kan placeres mere hensigtsmæssigt andre steder i oplandet. Dette betyder ,at budgettet reduceres med 2,2 mio. kr. på takst. · Rahbeks Allé Ændring: der omplaceres 1,0 mio. skattefinansierede midler fra den udisponerede pulje til dækning af udgifter til vanding af træer med skybrudsvand, da dette er en dyrere regnvandsløsning end et underjordisk magasin. Det sikrer dog træerne bedre vækstbetingelser. · Dækningsgraven på Frederiksberg Allé: I forbindelse med anlæg af metroforpladsen indarbejdes de gamle dækningsgrave til opmagasinering af regnvand. Ændring: Efter udbud har det vist sig ,at prisen på opgaven var højere end forventet. Det betyder, at budgettet øges med 1,0 mio. takstfinansierede kr. |
FV27 Grønne veje vest 2019 | Puljen er afsat til etablering af regnvandsløsninger i den vestlige del af Frederiksberg. Løsningerne er placeret på veje og pladser, og løsningerne kan forsinke mindre regnmængder lokalt f.eks. i forbindelse med anlæg af forsinkelseselementer koblet til bytræerne. Puljen i 2019 afsættes blandt andet til følgende projekter: · P. G. Rams Allé etape II |
FØ28 Kommunale skolegårde øst 2018 | Skolen på La Cours Vej |
FØ23 Maglekildevej/Amicesvej | Forsinkelsesvej som anlægges med et stort volumen under vejen. Ændring: der har vist sig behov for at øge forsinkelsesvolumenet fra ca. 400 m3 til 1.000 m3, svarende til en budgetforøgelse på 4,0 mio. kr. |
2. etape af Peter Bangs Vej er oprindelig igangsat i skybrudspakke 2019. Fortsættelsen er endnu ikke planlagt men forventes at indgå i den kommende 4-årige rækkefølgeplan for skybrudsprojekterne, som forventes forelagt i 2. halvår af 2020.
Projekter: |
Bemærkninger: |
FV12: Peter Bangs Vej Vest 2 | 2. etape af Peter Bangs Vej er oprindeligt igangsat i skybrudspakke 2019. Det foreslås, at forsættelsen af anlægget af udbygningen af Peter Bangs Vej som forsinkelsesvej med forøget begrønning udsættes. Dette for ikke at skabe unødigt store ulemper for fremkommeligheden i området over flere år. Første etape af Peter Bangs Vej afsluttes i maj 2020, hvorefter der vil være en pause i anlægsarbejdet. I den kommende planlægning vil der blive taget højde for, hvornår udbygningen af Peter Bangs Vej kan forsættes. Forsættelsen af Peter Bangs Vej forventes at indgå i den kommende 4-årige rækkefølgeplan for skybrudsprojekterne, som forventes forelagt i 2. halvår af 2020. |
Den fremlagte status og justeringer af skybrudspakkerne er blevet godkendt i skybrudsstyregruppen d. 11. marts 2020, hvor både kommunen og Frederiksberg Forsyning er repræsenteret. Den vil efter Frederiksberg Kommunes behandling blive fremlagt for Frederiksberg Kloaks A/S bestyrelse til godkendelse.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurderingBy-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at den beskrevne revision er nødvendig for at holde implementeringstakten og udnytte opståede muligheder, samt tilpasse projekterne de konkrette forhold. Ved at justere og øge forsinkelses volumen på en del af skybrudsprojekterne, sikres det, at der bliver anlagt det nødvendige volumen på de steder, hvor der er behov for det.
Økonomi
Sammenlagt søges om yderligere anlægsbevilling på 10,15 mio. kr. til takstfinansierede skybrudsprojekter og en reduktion af anlægsbevillingen på grønne veje øst 2019 på 2,2 mio. kr., da projektet på Borups Allé udgår. På det skattefinansierede område søges om yderligere anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til projektet på Rahbeks Allé.
Der søges således om tilpasning af anlægsbevillingerne på følgende takst-, og skattefinansierede skybrudsprojekter, jf. sagsgennemgangen og opsummeret i tabel 1.
Tabel 1: Ændringer i anlægsbevilling og rådighedsbeløb vedr. takst- og skattefinansierede skybrudsprojekter som følge af revisionen:
| Ændring i rådighedsbeløb 2020 | Ændring i rådighedsbeløb 2021 | Ændring i anlægsbevilling | |||
Ændringer i anlægsbevillinger og rådighedsbeløb, 1.000 kr. | takst | skat | takst | skat | Takst | Skat |
Grønne veje øst 2019 - Dækningsgrave | 1.000 |
|
|
| 1.000 |
|
FØ23 Maglekildevej/Amicisvej |
|
| 4.000 |
| 4.000 |
|
Rahbeks Allé |
| 1.000 |
|
|
| 1.000 |
Grønne veje øst 2019 - Borups Allé | -2.200 |
|
|
| -2.200 |
|
Grønne veje vest 2020 - Pelagonigevej, Jasminvej | 400 |
| 1.550 |
| 1.950 |
|
Grønne veje øst 2020 - Anne Katrines Vej, Nitivej, Priorvej |
|
| 2.400 |
| 2.400 |
|
kommunale skolegårde øst 2020 - Skolen på Bülowsvej | 500 |
|
|
| 500 |
|
Forundersøgelser vest 2020 | 300 |
|
|
| 300 |
|
Udisponeret pulje |
| -1.000 | -7.950 |
|
|
|
Samlet ændring | 0 | 0 | 0 | 0 | 7.950 | 1.000 |
Heraf merbevilling |
|
|
|
| 10.150 | 1.000 |
Heraf udgået projekt |
|
|
|
| -2.200 |
|
Der optages lån svarende til de takstfinansierede anlægsudgifter. Kommunen optager byggekredit i anlægsperioden, og byggekreditten omlægges til endelig belåning i takt med afslutning af de enkelte delprojekter. Ydelserne på de endelige lån betales i første omgang af Frederiksberg Kommune og viderefaktureres efterfølgende til Frederiksberg Forsyning.
I bilag 1 fremgår de meddelte anlægsbevillinger efter denne revision på alle aktive skybrudsprojekter. Bevillingerne på de takstfinansierede anlægsprojekter summerer til 217,45 mio. kr., der i anlægsfasen kan finansieres via byggekredit, og hvor der ikke er foretaget endelig belåning.
Anlægsudgifterne til skybrudsprojekterne på takstområdet i 2021 på 7,95 mio. kr. finansieres af de i budgettet afsatte udisponerede midler i 2021. Endvidere finansieres merudgifterne i 2020 på takstområdet på 2,2 mio.kr. ved en omplacering af rådighedsbeløbet i 2020 på puljen grønne veje øst 2019 på 2,2 mio. kr. vedr. projektet Borups Allé, der udgår. På det skattefinansierede område i 2020 disponeres de i budgettet udisponerede midler med 1,0 mio. kr. til projektet på Rahbeks Allé.Der er i tabellen ikke taget højde for eventuelle overførsler af uforbrugte rådighedsbeløb fra 2019-2020, som indarbejdes i Budget 2020 på baggrund af sagen om automatiske overførsler på anlæg (forventes forelagt udvalg den 30. marts 2020). Eventuelle omperiodiseringer mellem budgetårene vil blive foretaget i 2. forventede regnskab 2020.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
By- og miljøudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 86:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,1. at den forelagte revision af skybrudsprojekter hørende under skybrudspakke 2018, 2019 og 2020, godkendes,2. at der meddeles anlægsbevilling på yderligere 10,15 mio. til takstfinansierede skybrudsprojekter,3. at anlægsbevillingen til Borups Allé på 2,2 mio.kr. på det takstfinansierede område nulstilles, idet projektet udgår,4. at rådighedsbeløbet i 2020 på 2,2 mio. kr. på takst, der er afsat til Borups Allé i 2020, omplaceres til konkrete skybrudsprojekter i 2020 jf. økonomiafsnittet,5. at der afsættes rådighedsbeløb i 2021 på 7,95 mio.kr. til konkrete skybrudsprojekter jf. økonomiafsnittet finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2021 på puljen vedrørende takstfinansierede skybrudsprojekter,6. at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb i 2020 på 1,0 mio. kr. til projektet på Rahbeks Allé finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2020 til skybrudsprojekter på det skattefinansierede område,7. at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter, der omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes.
By- og Miljøudvalget 2018-21, 23. marts 2020, pkt. 86:
By- og Miljøudvalget indstiller,
1. at den forelagte revision af skybrudsprojekter hørende under skybrudspakke 2018, 2019 og 2020, godkendes,
2. at der meddeles anlægsbevilling på yderligere 10,15 mio. til takstfinansierede skybrudsprojekter,
3. at anlægsbevillingen til Borups Allé på 2,2 mio.kr. på det takstfinansierede område nulstilles, idet projektet udgår,
4. at rådighedsbeløbet i 2020 på 2,2 mio. kr. på takst, der er afsat til Borups Allé i 2020, omplaceres til konkrete skybrudsprojekter i 2020 jf. økonomiafsnittet,
5. at der afsættes rådighedsbeløb i 2021 på 7,95 mio.kr. til konkrete skybrudsprojekter jf. økonomiafsnittet finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2021 på puljen vedrørende takstfinansierede skybrudsprojekter,
6. at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb i 2020 på 1,0 mio. kr. til projektet på Rahbeks Allé finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2020 til skybrudsprojekter på det skattefinansierede område,
7. at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter, der omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 131:
By- og Miljøudvalget indstiller,
1. at den forelagte revision af skybrudsprojekter hørende under skybrudspakke 2018, 2019 og 2020, godkendes,
2. at der meddeles anlægsbevilling på yderligere 10,15 mio. til takstfinansierede skybrudsprojekter,
3. at anlægsbevillingen til Borups Allé på 2,2 mio.kr. på det takstfinansierede område nulstilles, idet projektet udgår,
4. at rådighedsbeløbet i 2020 på 2,2 mio. kr. på takst, der er afsat til Borups Allé i 2020, omplaceres til konkrete skybrudsprojekter i 2020 jf. økonomiafsnittet,
5. at der afsættes rådighedsbeløb i 2021 på 7,95 mio.kr. til konkrete skybrudsprojekter jf. økonomiafsnittet finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2021 på puljen vedrørende takstfinansierede skybrudsprojekter,
6. at der meddeles anlægsbevilling og rådighedsbeløb i 2020 på 1,0 mio. kr. til projektet på Rahbeks Allé finansieret af det udisponerede rådighedsbeløb i 2020 til skybrudsprojekter på det skattefinansierede område,
7. at de takstfinansierede anlægsudgifter midlertidigt finansieres via byggekreditter, der omlægges til endelige lån i takt med, at de enkelte delprojekter afsluttes.
Resume
I denne sag forelægges anlægsregnskaber for større anlægsprojekter, som lukkes i forbindelse med regnskabsafslutning 2019. Der forelægges regnskaber for 16 projekter under By- og Miljøudvalget.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og by- og miljøudvalget indstiller,
at anlægsregnskaber for 16 afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Sagsfremstilling
I forbindelse med regnskabsafslutning 2019 forelægges anlægsregnskaber for de anlægsprojekter, som lukkes med regnskab 2019. Anlægsprojekter med forbrug på 2 mio. kr. eller derover, samt anlæg under 2 mio. kr. med en afvigelse på mere end 30 pct. forelægges i særskilt sag for de relevante fagudvalg.
Anlægsprojekter med forbrug under 2 mio. kr. (brutto) forelægges som en del af årsregnskabet.
I denne sag forelægges 16 anlægsprojekter under By- og Miljøudvalget. Af nedenstående oversigt ses de afsluttede anlægsprojekters forbrug sammenholdt med de meddelte anlægsbevillinger og med angivelse af afvigelsen mellem forbruget og anlægsbevillingen.
Anlægsprojekt ( I 1.000 kr.) | U/I | Anlægsbevilling | Regnskab | Afvigelse | Bemærkning |
Flere bilparkeringspladser | U | 7.000 | 7.376 | -376 | Se nedenfor |
Træer ved kommunens indkørselsveje | U | 2.000 | 1.155 | 845 | Se nedenfor |
Vejtræer 2019 | U | 999 | 2.647 | -1.648 | Se nedenfor |
Aksel Møllers have, første del-Klimatilpasningsprojektet (Skattefinansieret) | U | 500 | 1 | 499 | Se nedenfor |
Clean Tech TIPP program | U | 2.000 | 2.026 | -26 | Se nedenfor |
Clean Tech TIPP program | I | -950 | -1.113 | 163 | Se nedenfor |
Pulje til etablering af parkeringsplads iht. regler om parkeringsfonden – Langelands Plads P-kælder | I | -10.716 | -10.830 | 114 | Se nedenfor |
Slidlag 2019 | U | 8.500 | 8.650 | -150 | Se nedenfor |
Forskønnelsespulje vedr. bunkers 2019 | U | 400 | 158 | 242 | Se nedenfor |
Projektledelse vedr. klimatilpasning - Miljø 2019 | I | 0 | -30 | 30 | Se nedenfor |
Projektledelse vedr. klimatilpasning - Miljø 2019 | U | 2.000 | 2.024 | -24 | Se nedenfor |
Forbedret trafiksikkerhed, skoleveje 2019 | U | 5.200 | 5.443 | -243 | Se nedenfor |
Trafikhandlingsplan: udbygning af cykelstier - Howitzvej | U | 13.000 | 13.001 | -1 | Ingen |
Opfølgning på cykelhandlingsplan 2018 | U | 1.578 | 1.030 | 548 | Se nedenfor |
Cykelparkering 2019 | U | 2.620 | 2.455 | 165 | Se nedenfor |
Opgradering af belysningen på Frederiksberg Allé | U | 2.000 | 1.371 | 629 | Se nedenfor |
Vejbelysning 2019 | U | 1.985 | 2.177 | -192 | Se nedenfor |
Indsamling af madaffald | U | 3.500 | 2.700 | 800 | Se nedenfor |
Redegørelse for anlægsregnskaber
Flere bilparkeringspladser
Afvigelsen skyldes, at projektet på Gammel Kongevej blev ca. 0,4 mio. kr. dyrere end forventet. Dette skyldes primært udfordringer ift. sammenhængen med Frederiksberg Forsynings projekt med omlægning af gas- og vandledninger, som gav projektet mange stop undervejs og til sidst, grundet en hård deadline, krævede markant opmanding på opgaven. Derudover var der på strækningen flere steder mere beton end forventet, ligesom der ved de nye busperroner var brug for at tilpasse mere eksisterende fortov end forventet.
Træer ved kommunens indkørselsveje
I budget 2017 blev det besluttet, at der skal etableres grønne byporte ved hovedindfaldsvejene til Frederiksberg. Til formålet blev der afsat en pulje på 1,5 mio. kr. fordelt med 0,5 mio. kr. i hhv. 2017, 2018 og 2019. Der er siden 2017 blevet etableret byportaler ved den vestlige ende af Roskildevej, i den østlige ende af Danasvej, i både den vestlige og østlige ende af Borups Allé og i den vestlige ende af Godthåbsvej. I forbindelse med disponeringen af puljen i 2019 blev der ved en fejl givet en yderligere bevilling på 0,5 mio. kr. således at den samlede bevilling er blevet 2,0 mio. kr. Der blev ikke med sagen afsat yderligere rådighedsbeløb. Ud af det i tabellen viste mindreforbrug på 0,8 mio. kr. er et mindreforbrug på 0,5 mio. kr. således en bevillingsmæssig fejl. Det resterende mindreforbrug på 0,3 mio. kr. skyldes, at det ikke var muligt at udføre to store plantehuller på Vesterbrogade på grund af ledningsføring i jorden. Der blev derfor i stedet udført ét mindre plantehul.
Vejtræer 2019
Forbruget på anlægsprojektet skal ses i sammenhæng med pulje til begrønning og udskiftning af vejtræer, hvor der i 2019 har været et tilsvarende mindreforbrug, der ikke overføres til 2020, jf. bilag 2 i sag om anlægsoverførsler. Samlet set er der ingen afvigelse.
Aksel Møllers have, første del-Klimatilpasningsprojektet (Skattefinansieret)
Mindreforbruget skyldes, at der ikke er afholdt udgifter til forundersøgelser på projektet, hvilket der oprindeligt blev givet bevilling til.
Clean Tech TIPP program
Den budgetlagte indtægt var baseret på et forventet tidsforbrug på projektet. Idet det faktiske tidsforbrug har været højere end forventet, medførte det en højere refusion.
Pulje til etablering af parkeringsplads iht. regler om parkeringsfonden – Langelands Plads P-kælder
Merindtægten skyldes, at parkeringsfonden har dækket flere udgifter end budgettet.
Slidlag 2019
Der var i 2019 afsat 8,5 mio. kr. til slidlagsprojekter. De planlagte projekter er gennemført, men idet entreprisen har vist sig dyrere end forventet, er der et merforbrug på 0,15 mio. kr.
Forskønnelsespulje vedr. bunkers 2019
Bunkersprojektet er en del af et større skybrudsprojekt. Mindreforbruget skyldes udelukkende, at projektet er forsinket, og at der arbejdes videre med projektet på forskønnelsespuljen vedr. bunkers 2020.
Projektledelse vedr. klimatilpasning - Miljø 2019
En kreditering er ved en fejl bogført på en indtægtskonto i stedet for på en udgift. Ses anlægsforbruget på anlæggets udgifts- og indtægtskonti under ét, er der således ingen afvigelse.
Forbedret trafiksikkerhed, skoleveje 2019
Merudgiften skyldes, at enkelte opgaver er blevet dyrere end forventet, som f.eks. tilgængelighedsprojektet i krydset ved Roskildevej/Dalgas Boulevard. Herudover har der været enkelte udeståender fra 2018, hvor udgifterne først er blevet afholdt i 2019.
Opfølgning på cykelhandlingsplan 2018
Opfølgning på cykelhandlingsplanen består af mange forskellige delprojekter. Mindreudgiften består hovedsageligt af udestående arbejde vedr. cykelhandlingsplan 2018, som udføres på anlægget vedrørende Opfølgning på cykelhandlingsplan 2019.
Cykelparkering 2019
Mindreudgiften skyldes, at der bl.a. udestår betaling til FGV for opsætning af cykelstativer, som ikke var opsat med udgangen af 2019. Mindreforbruget overføres til puljen for cykelparkering 2020, hvor udestående for 2020 vil bliver afregnet.
Opgradering af belysningen på Frederiksberg Allé
Som et led i et fælles projekt for forskønnelse og renovering af Frederiksberg Allé blev der afsat 12,0 mio. kr. til opgradering af belysning på Frederiksberg Allé. Idet det samlede projekt for Frederiksberg Allé blev ændret i forbindelse med vedtagelse af Budget 2020, så blev belysningsprojektet reduceret, men idet udviklingen af ny prototype allerede var igangsat blev en bevilling på 2,0 mio. kr. fastholdt. Udviklingen af prototypen er gennemført for i alt 1,4 mio. kr. og 0,6 mio. kan derfor tilbageføres til kassen.
Vejbelysning 2019
Merudgiften skyldes en fremrykning af arbejder fra 2020 . Merudgiften modregnes puljen til opgraderingen af vejbelysning i 2020.
Indsamling af madaffald
Anlægsprojektet vedrørte indkøb af beholdere m.v. samt kampagner ifm. udrulning af madaffaldsordningen, hvilket viste sig billigere end forventet.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med de godkendte projektbeskrivelser samt de beskrevne projektændringer.
Økonomi
Der henvises til ovenstående redegørelse.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
By- og miljøudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 87:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at anlægsregnskaber for 16 afsluttede anlægsprojekter godkendes
By- og Miljøudvalget 2018-21, 23. marts 2020, pkt. 87:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at anlægsregnskaber for 16 afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 132:
By- og Miljøudvalget indstiller,
at anlægsregnskaber for 16 afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Resume
Regeringen og KL har indgået aftale om at ophæve det aftalte anlægsloft for kommunerne for 2020. Forvaltningen har foretaget en vurdering af mulighederne for at udnytte dette på Frederiksberg ved at fremrykke investeringer, der allerede indgår i kommunens budget for overslagsårene 2021-23. Med denne sag foreslås, at der meddeles anlægsbevilling på i alt 31,48 mio. kr. til projekterne, og at der fremrykkes rådighedsbeløb på i alt 25,83 mio. kr. til 2020.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller med de faldne bemærkninger,
- at der på det skattefinansierede område meddeles anlægsbevilling på i alt 31,48 mio. kr. til de i tabel 2-5 beskrevne projekter, og at rådighedsbeløb i på i alt 25,83 mio. kr. forøges i 2020. Fremrykningen betyder, at der tilsvarende reduceres rådighedsbeløb med 25,83 mio. kr. i 2021,
- at der på det takstfinansierede område meddeles anlægsbevilling på i alt 1,00 mio. kr. til skybrudsprojektet på Nitivej og Priorvej jf. tabel 5, og at rådighedsbeløb i på i alt 1,00 mio. kr. forøges i 2020 og lånoptagelse forøges tilsvarende. Fremrykningen betyder, at der tilsvarende reduceres rådighedsbeløb i 2021 med 1,00 mio. kr. samt tilsvarende reducering af lånoptagelse.
Magistraten besluttede desuden at der søges fremrykket midler fra de under Magistraten afsatte midler til vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner til brug for renovering af skoletoiletter inden for en ramme på 6 mio. kr., idet den konkrete disponering sker i Undervisningsudvalget.
Sagsfremstilling
Regeringen og KL har indgået aftale om at ophæve det aftalte anlægsloft for kommunerne for 2020. Formålet er at yde en øjeblikkelig støtte til den danske økonomi og stimulere aktiviteterne i den private sektor – navnlig indenfor bygge- og anlægsbranchen, ved at kommunen fremrykker planlagte anlægsprojekter.
Forvaltningen har foretaget en vurdering af mulighederne for at udnytte dette på Frederiksberg ved at fremrykke investeringer, der allerede indgår i kommunens budget for overslagsårene 2021-23 og som dermed er finansieret. Fremrykning af anlægsprojekter er i overensstemmelse med Regeringens og KL's aftale om at ophæve anlægsloftet i 2020.
Forudsætninger:
Det er centralt at have en række andre forudsætninger og rammebetingelser for fremrykningen for øje:
- Det er ”kun” anlægsloftet i 2020, der er ophævet. Der er fortrinsvist valgt at fremrykke og igangsætte projekter, som kan gennemføres i 2020. En del – også mindre projekter – kræver imidlertid forarbejde i form af projektering og udbud (og i visse tilfælde borgerdialog), og selv med igangsættelse nu, vil nogle af projekterne fortsætte ind i 2021. Idet der fremrykkes rådighedsbeløb fra 2021 vurderes det, at der samlet set ikke vil opstå pres på anlægsrammen for 2021.
- Der er ved fremrykningen taget hensyn til, at visse bygge-/anlægsprojekter fordrer en tidsmæssig koordinering med andre projekter – f.eks. fordi der ud fra tekniske og/eller økonomiske betragtninger kræves en bestemt rækkefølge i udførelsen eller fordi der ved samtidig udførelse opnås synergier.
- Der er på flere områder – f.eks vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner– igangsat udarbejdelse af masterplaner, der skal skabe grundlaget for samlede investeringsplaner, der både adresserer langsigtede vedligeholdelsesbehov, nye komfort- (særligt indeklima) og bæredygtighedskrav og fremtidens behov for f.eks ændrede læringsformer og pædagogiske læringsmiljøer. Det kan derfor være uhensigtsmæssigt at iværksætte projekter uden om disse planer fordi det i praksis risikerer at være investeringer, som om få år er spildt.
- Forvaltningens kapacitet til styring af projektporteføljen er indrettet efter det aftalte budget, og en større udvidelse af årets aktivitetsniveau vurderes derfor at kræve indkøb af ekstra kapacitet som også skal finansieres af fremrykningen. Det er vurderingen, at det i den aktuelle situation kan ske med midlertidige eksternt indkøbte ressourcer, hvilket dog fordyrer projekterne ligesom det i den aktuelle situation med ”fjernstyring” naturligvis har betydning for, hvor effektivt dette kan håndteres. Derfor kan der på visse projekter være en fordyrelse i forbindelse med fremrykningen.
- Den præcise virkning af ophævelsen af anlægsloftet er vanskelig at forudse, f.eks om der i visse dele af bygge/anlægssektoren opstår flaskehalse, f.eks på leverance af byggematerialer – tidsplanerne vil derfor være behæftet med større usikkerhed end normalt.
- Fremrykningen svarer til næsten 10% af den normale anlægsramme, hvilket vurderes at være en stor forøgelse af porteføljen på et så fremskredent tidspunkt af året. Forberedelse og planlægning sker således med meget kort varsel og der må derfor tages et generelt forbehold for at udmøntningen fuldt ud kan opnås.
De bevillingsmæssige forhold
For at denne fremrykning rent faktisk skal lykkes med at støtte den danske økonomi og stimulere aktiviteterne ’lige nu og her’, betyder det en anden godkendelsesproces for bevillingerne i forhold til hvad der gælder normalt. Der er derfor blevet tilrettelagt et ’fast track’ forløb.
Således foreslår forvaltningen, at der til fremrykningen af bygge- og anlægsaktiviteter fra budget 2021-23 meddeles anlægsbevilling på i alt 31,48 mio.kr. og afsættes rådighedsbeløb i budget 2020 til de i tabel 2-5 anførte projekter og aktiviteter. De enkelte beløb og rækkevidden af projektet/initiativet indholdsmæssigt er udtryk for et skøn og vurdering på nuværende tidspunkt. Disse skøn og vurderinger bygger på forvaltningens erfaringsgrundlag fra tilsvarende projekter og aktiviteter. Sker der ændringer i udgifterne i forhold til de nuværende skøn, forlægges der sag med henblik på justering af rådighedsbeløb og anlægsbevilling jævnfør økonomiafsnittet.
I øvrigt gennemføres arbejdet efter de normale budget- og bevillingsregler, herunder hensyntagen til udbudsregler, ligesom kommunens rammeaftaler med eksterne leverandører/byggefirmaer vil blive anvendt til mindre opgaver for at sikre den bedste pris og mest gennemsigtige proces.
Samlet fremrykning
I tabel 1 nedenfor fremgår det, at der kan fremrykkes aktiviteter med et rådighedsbeløb for i alt 25,83 mio.kr. I det følgende redegøres der for de forskellige aktiviteter indenfor de I-IV anførte kategorier.
Tabel 1. Oversigt over mulige fremrykninger indenfor fire kategorier, mio. kr.
AD: I. Fremrykning af bygningsvedligehold
Denne kategori er den største fremrykning med et samlet rådighedsbeløb på 13,30 mio.kr. Projekterne og aktiviteterne er i dag indeholdt i Puljen til energirenovering og vedligehold af kommunale ejendomme samt på Puljen til rådhusarbejder. Endvidere indgår en pulje til mindre fremrykning på daginstitutioner finansieret af fremrykning fra det igangsatte masterplanarbejde under hensyn til, at der ikke igangsættes projekter som i praksis risikerer at være spildt, hvis masterplanarbejdet anviser andre løsninger.
Tabel 2. Fremrykning af bygningsvedligehold, mio. kr.
Ad: II. Fremrykning af renovering af legepladser (offentlige og dagtilbud)
For de offentlige legepladser foreslås en fremrykning af en større renovering fra 2021. Desuden kunne man afsætte et mindre beløb af fremrykningen til at understøtte yderligere forbedringer af statens legeplads i Frederiksberg have. Der forelægges en disponeringssag for by- og miljøudvalget.
På daginstitutionernes legepladser er årets pulje netop disponeret. Der er indarbejdet et forslag om at en del af næste års pulje fremrykkes, dog således, at der stadig er plads til eventuelt akutte reparationer af sikkerhedsmæssig karakter.
Tabel 3. Fremrykning af renovering af legepladser, mio. kr.
Ad: III. Fremrykning af vedligeholdelse af veje, belysning og træer
Denne kategori af projekter og aktiviteter er karakteriseret ved, at der sker videreførelse eller udvidelse af de igangværende projekter, der alternativt ville have være gennemført til næste år. Der er endvidere tale om udarbejdelse af tillægskontrakter til asfaltarbejde mv. Ligeledes vil etableringen af nye træer blive betydeligt større i år.
Tabel 4. Fremrykning af vedligeholdelse af veje, belysning og træer, mio. kr.
Ad: IV. Fremrykning af andre aktiviteter
I denne kategori er der tale om fremrykning af fire projekter af andre typer, nemlig et skybrudsprojekt, byfornyelsesprojekt (forprojekt), fremrykning af projekt for grønne gavle på kommunale bygninger samt fra puljen til åbne idrætsanlæg.
Tabel 5. Fremrykning af andre aktiviteter, mio. kr.
Økonomi
Det foreslås, at der med denne sag meddeles anlægsbevilling på 31,48 mio.kr. til de i tabel 2-5 anførte projekter og aktiviteter på der skattefinansierede område. Heraf forventes der at kunne gennemføres anlæg for i alt 25,83 mio. kr. i 2020, og der fremrykkes derfor et tilsvarende rådighedsbeløb. Fremrykningen betyder, at der tilsvarende reduceres rådighedsbeløb med 25,83 mio. kr. jf. bilag 1.
Idet skybrudsprojektet på Nitivej og Priorsvej både har budget på det skattefinansierede og det takstfinansierede område, så fremrykkes der også rådighedsbeløb på 1 mio. kr. fra 2021 til 2020 på det takstfinansierede område og lånoptagelsen hhv. forøges og reduceres tilsvarende i 2020 og 2021. Beløbet søges ligeledes anlægsbevilget.
Der vil i 3. og 4. kvartal 2020 blive fulgt op på fremrykningerne, herunder i hvilket omfang det har vist sig muligt at færdiggøre projekterne i 2020.
De enkelte beløb og rækkevidden af projektet/initiativet indholdsmæssigt er udtryk for et skøn og vurdering på nuværende tidspunkt. Der kan derfor beløbsmæssigt og indholdsmæssigt vise sig afvigelser i forhold til beskrivelsen af de enkelte projekter og aktiviteter, der er opført i tabel 2-5. Hvis der opstår væsentlige afvigelser i budget eller indhold før det igangsættes, vil der blive søgt om korrektion af bevilling og rådighedsbeløb til det enkelte projekt, eller også vil projektet eller initiativer ikke blive fremrykket. Viser det sig, at der er behov for supplerende bevillinger undervejs til enkelte projekter eller aktivitet, efter det er igangsat, vil dette ligeledes blive forelagt og søgt efter den normale praksis.
Der forelægges disponerings-/orienteringssager for fagudvalgene, når de konkrete projekter er fastlagt for så vidt angår fremrykkede midler på anlægspuljer.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling, magistraten 20. april 2020, pkt. 142:
Direktionen indstiller til magistraten,
- at der på det skattefinansierede område meddeles anlægsbevilling på i alt 31,48 mio. kr. til de i tabel 2-5 beskrevne projekter, og at rådighedsbeløb i på i alt 25,83 mio. kr. forøges i 2020. Fremrykningen betyder, at der tilsvarende reduceres rådighedsbeløb med 25,83 mio. kr. i 2021
- at der på det takstfinansierede område meddeles anlægsbevilling på i alt 1,00 mio. kr. til skybrudsprojektet på Nitivej og Priorvej jf. tabel 5, og at rådighedsbeløb i på i alt 1,00 mio. kr. forøges i 2020 og lånoptagelse forøges tilsvarende. Fremrykningen betyder, at der tilsvarende reduceres rådighedsbeløb i 2021 med 1,00 mio. kr. samt tilsvarende reducering af lånoptagelse.
Resume
I denne sag forelægges anlægsregnskaber for større anlægsprojekter, som lukkes i forbindelse med regnskabsafslutningen 2019. Der forelægges regnskaber for 22 projekter under Bolig- og Ejendomsudvalget.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og bolig- og ejendomsudvalget indstiller,
at anlægsregnskaber for 22 afsluttede anlægsprojekter godkendtes.
Sagsfremstilling
I forbindelse med regnskabsafslutning 2019 forelægges anlægsregnskaber for de anlægsprojekter, som lukkes med regnskab 2019. Anlægsprojekter med forbrug på 2 mio. kr. eller derover, samt anlæg under 2 mio. kr. med en afvigelse på mere end 30 pct. forelægges i særskilt sag for de relevante fagudvalg.
Anlægsprojekter med forbrug under 2 mio. kr. (brutto) forelægges som en del af årsregnskabet.
I denne sag forelægges 22 anlægsprojekter under Bolig- og Ejendomsudvalget. Af nedenstående oversigt ses de afsluttede anlægsprojekters forbrug sammenholdt med de meddelte anlægsbevillinger og med angivelse af afvigelsen mellem forbruget og anlægsbevillingen.
Oversigt over afsluttede anlæg på Bolig- og Ejendomsudvalget
Anlægsprojekt ( I 1.000 kr.) | U/I | Anlægsbevilling | Regnskab | Afvigelse | Bemærkning |
Kong Frederiks IXs hjem, Kirstinedalsvej 11-15 - faldstammer, elevatorer og stigestrenge | U | 2.980 | 2.916 | 64 | Ingen |
Beboelsesejendommen på Storm Petersens Vej 4-6 - faldstammer - vinduer og døre | U | 2.220 | 2.283 | -63 | Ingen |
Ny Hollænderskolen, Hollændervej 3 - ventilation og tagvinduer | U | 1.250 | 74 | 1.176 | Se nedenfor |
Intern og ekstern rådgivning (Energi og vedligeholdelsespuljen) | U | 5.249 | 5.297 | -48 | Ingen |
Skolen ved Nordens Plads - udsk. ventilation og varmekilder, isolering og eftergang af tag | U | 3.530 | 3.914 | -384 | Se nedenfor |
Søndermarkskolen - udsk. tegltag, renovering af brønd og kloak | U | 2.850 | 2.536 | 314 | Se nedenfor |
Lindevangskolen - Udsk. to varmtvandsbeholder, udsk. tegltag | U | 470 | 645 | -175 | Se nedenfor |
Regnbuen - Udskifte tagbelægning, udskifte ventilatorer til nyt ventilationsprincip | U | 1.050 | 673 | 377 | Se nedenfor |
Rathsacksvej 6 - Udskiftning af vinduer/yderdøre | U | 400 | 751 | -351 | Se nedenfor |
Platangården (vuggestue), Carit Etlars Vej 17 | U | 100 | 137 | -37 | Se nedenfor |
Regnbuen - udskiftning af ABA – anlæg | U | 100 | 144 | -44 | Se nedenfor |
Falkoner Allé 60-62Byfornyelse og kondemnering | I | -3.492 | -3.672 | 180 | Se nedenfor |
Falkoner Allé 60-62Byfornyelse og kondemnering | U | 6.984 | 7.492 | -508 | Se nedenfor |
Gammel Kongevej 172Byfornyelse og kondemnering | I | -2.485 | -2.013 | -472 | Se nedenfor |
Gammel Kongevej 172Byfornyelse og kondemnering | U | 4.970 | 4.035 | 935 | Se nedenfor |
Godthåbsvej 26A-30Byfornyelse og kondemnering | U | 25.081 | 11.242 | 13.839 | Se nedenfor |
Godthåbsvej 36-36DByfornyelse og kondemnering | U | 2.231 | 2.203 | 28 | Se nedenfor |
Godthåbsvej 26A-30 Byfornyelse og kondemnering | I | -12.571 | -5.658 | -6.883 | Se nedenfor |
Gårdanlæg Flintholm VestByfornyelse og kondemnering | I | -3.370 | -2.960 | -410 | Se nedenfor |
Gårdanlæg Flintholm VestByfornyelse og kondemnering | U | 6.740 | 6.009 | 731 | Se nedenfor |
Hillerødgade 38-40Byfornyelse og kondemnering | I | -2.708 | -2.738 | 30 | Ingen |
Hollændervej 7 m.fl.Byfornyelse og kondemnering | I | -2.825 | -2.602 | -223 | Se nedenfor |
Hollændervej 7 m.fl.Byfornyelse og kondemnering | U | 5.651 | 5.204 | 447 | Se nedenfor |
Ndr. Fasanvej 7-9Byfornyelse og kondemnering | I | -5.260 | -5.124 | -136 | Se nedenfor |
Ndr. Fasanvej 7-9Byfornyelse og kondemnering | U | 10.519 | 10.799 | -280 | Se nedenfor |
Nordre Fasanvej 136Byfornyelse og kondemnering | U | 7.981 | 8.095 | -114 | Se nedenfor |
Nordre Fasanvej 136 Byfornyelse og kondemnering | I | -3.991 | -4.120 | 129 | Se nedenfor |
Nordre Fasanvej 97A-BByfornyelse og kondemnering | I | -2.212 | -2.019 | -193 | Se nedenfor |
Nordre Fasanvej 97A-BByfornyelse og kondemnering | U | 4.423 | 4.001 | 422 | Se nedenfor |
RA19-04 Vandskade udbedring | U | 450 | 361 | 89 | Se nedenfor |
Redegørelse for anlægsregnskaber
Ny Hollænderskolen, Hollændervej 3 - ventilation og tagvinduer
Der er i tidligere sag blevet omdisponeret rådighedsbeløb på 1,0 mio. kr., hvor bevillingen ikke er blevet tilsvarende reduceret. Den resterende mindreudgift skyldes, at udskiftning af tagvinduer viste sig af være billigere end forudsat.
Skolen ved Nordens Plads - udsk. ventilation og varmekilder, isolering og eftergang af tag
Merudgiften skyldes et øget omfang af opgaven vedrørende udskiftning af ventilation.
Søndermarkskolen - udsk. tegltag, renovering af brønd og kloak
Afvigelsen skyldes mindreudgifter i forbindelse med udskiftning af tegltaget i forhold til det oprindeligt forudsatte.
Lindevangskolen - Udsk. to varmtvandsbeholder, udsk. Tegltag
Merudgiften skyldes hovedsageligt, at udskiftning af tegltaget var dyrere end det oprindeligt forudsatte.
Regnbuen - Udskifte tagbelægning, udskifte ventilatorer til nyt ventilationsprincip
Mindreudgiften skyldes ændret løsning til ny ventilation. Løsningen var betydeligt billigere end den oprindeligt forudsatte ventilationsløsning.
Rathsacksvej 6 - Udskiftning af vinduer/yderdøre
Merudgiften skyldes, at der ved en fejl ikke var afsat midler til udskiftning af vinduer i tilbygningen. Udskiftningen anses som nødvendig.
Platangården (vuggestue), Carit Etlars Vej 17
Merudgiften skyldes, at udskiftning af ABA-anlæg var dyrere end oprindeligt forudsat.
Regnbuen - udskiftning af ABA – anlæg
Merudgiften skyldes, at udskiftning af ABA-anlæg var dyrere end oprindeligt forudsat.
Falkoner Allé 60-62, Byfornyelse og kondemnering
Merudgiften skyldes, at udgifterne til genhusning er blevet større end budgetteret. Refusionsindtægterne er tilsvarende højere.
Gammel Kongevej 172, Byfornyelse og kondemnering
Mindreudgiften skyldes, at renoveringsudgifterne er blevet mindre end budgetteret. Refusionsindtægterne er derfor også tilsvarende lavere.
.
Godthåbsvej 26A-30, Byfornyelse og kondemnering
Mindreudgiften og mindreindtægten skyldes, at oprindeligt projekt fra 2009 senere blev erstattet med et revideret og reduceret projekt som forelagt i 2015.
Gårdanlæg Flintholm Vest, Byfornyelse og kondemnering
Mindreudgiften skyldes, at det planlagte projekt viste sig billigere end først antaget.
Hollændervej 7 m.fl., Byfornyelse og kondemnering
Mindreudgiften skyldes, at vedligeholdelsesudgifterne er blevet mindre end budgetteret.
Ndr. Fasanvej 7-9, Byfornyelse og kondemnering
Merudgiften skyldes, at udgifterne til midlertidig genhusning er større end budgetteret.
Nordre Fasanvej 136, Byfornyelse og kondemnering
Merudgiften og merindtægten skyldes, at udgifterne til genhusning er blevet større end budgetteret og indtægterne fra statsrefusion er dermed også blevet større end budgetteret.
Nordre Fasanvej 97A-B, Byfornyelse og kondemnering
Mindreudgiften skyldes, at vedligeholdelsesudgifterne er blevet lidt mindre end budgetteret på baggrund af revideret projekt
Vandskade udbedring
Mindreudgiften skyldes, at der ved udbedring viste sig, at vandskade var mindre end forudsat.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med de godkendte projektbeskrivelser samt de beskrevne projektændringer.
Økonomi
Der henvises til ovenstående redegørelse
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Bolig- og Ejendomsudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 24:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at anlægsregnskaber for 22 afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Bolig- og Ejendomsudvalget 2018-21, 23. marts 2020, pkt. 24:
Bolig- og Ejendomsudvalget indstiller,
at anlægsregnskaber for 22 afsluttede anlægsprojekter godkendtes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 133:
Bolig- og Ejendomsudvalget indstiller,
at anlægsregnskaber for 22 afsluttede anlægsprojekter godkendtes.
Resume
Borgmester Simon Aggesen har anmodet om at udtræde af bestyrelsen for Copenhagen Phil.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen, idet rådmand Nikolaj Bøgh blev valgt som nyt medlem.
Borgmesteren deltog ikke i sagens behandling på grund af inhabilitet. 1. viceborgmester Jan E. Jørgensen ledte behandlingen af punktet.
Indstilling
Magistraten indstiller, at kommunalbestyrelsen vælger et nyt medlem af bestyrelsen for Copenhagen Phil for resten af funktionsperioden indtil 31. december 2021.
Borgmesteren deltog ikke i sagens behandling på grund af inhabilitet. 1. viceborgmester Jan E. Jørgensen ledte behandlingen af punktet.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen genvalgte på det konstituerende møde borgmester Simon Aggesen som medlem af bestyrelsen for den selvejende institution Copenhagen Phil.
Der er ikke valgt stedfortræder.
Borgmesteren har anmodet om at udtræde af bestyrelsen af tidsmæssige årsager.
Ifølge styrelsesloven kan kommunalbestyrelsen fritage et medlem for sit medlemskab, såfremt medlemmet på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af offentligt hverv, forretninger eller lignende har rimelig grund til at ønske sig fritaget.
Det foreslås, at kommunalbestyrelsen imødekommer borgmesterens anmodning og vælger et nyt medlem af bestyrelsen for resten af funktionsperioden indtil 31. december 2021.
Medlemmet skal være medlem af kommunalbestyrelsen.
Det tilkommer CVI-gruppen at vælge medlem, og valggruppen har oplyst, at rådmand Nikolaj Bøgh skal vælges som nyt medlem.
Borgmesteren er inhabil ved kommunalbestyrelsens behandling af sagen, jf. den kommenterede styrelseslov, side 119.
Økonomi
Ingen.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 108:
Kommunaldirektørens område indstiller, at kommunalbestyrelsen vælger et nyt medlem af bestyrelsen for Copenhagen Phil for resten af funktionsperioden indtil 31. december 2021.
Resume
Som følge af ansættelse af ny kommunaldirektør og ny vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet skal ny oversigt over tegningsberettigede sendes til Tinglysningsretten.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller, at bemyndigelsen til tidligere kommunaldirektør Torben Kjærgaard og tidligere vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet Ingvar Sejr Hansen tilbagekaldes, og at ny kommunaldirektør Stig Henneberg og ny vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet Anders V. Møller bemyndiges til at medunderskrive dokumenter vedrørende kommunens køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har tidligere bemyndiget forhenværende kommunaldirektør Torben Kjærgaard og forhenværende vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet Ingvar Sejr Hansen til at medunderskrive de dokumenter, der er omfattet af § 32 i styrelsesloven.
Bestemmelsen i styrelseslovens § 32 har denne ordlyd:
"Dokumenter vedrørende kommunens køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser skal underskrives af kommunalbestyrelsens formand eller næstformand (næstformænd) og en person, der er bemyndiget dertil af kommunalbestyrelsen .....".
Torben Kjærgaard er ikke længere kommunaldirektør i Frederiksberg Kommune og Ingvar Sejr Hansen er ikke længere vicedirektør. Deres bemyndigelser skal derfor tilbagekaldes.
Stig Henneberg er pr. 1. marts 2020 ansat som ny kommunaldirektør, og Anders V. Møller er pr. 16. marts 2020 ansat som ny vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet, og de skal i stedet bemyndiges til at medunderskrive dokumenterne.
Herefter vil følgende embedsmænd være bemyndiget til at medunderskrive § 32-dokumenter: kommunaldirektør Stig Henneberg, direktør i By-, Kultur- og Miljøområdet Ulrik Winge og vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet Anders V. Møller.
Økonomi
Ingen.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 109:
Kommunaldirektørens område indstiller, at bemyndigelsen til tidligere kommunaldirektør Torben Kjærgaard og tidligere vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet Ingvar Sejr Hansen tilbagekaldes, og at ny kommunaldirektør Stig Henneberg og ny vicedirektør i By-, Kultur- og Miljøområdet Anders V. Møller bemyndiges til at medunderskrive dokumenter vedrørende kommunens køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser.
Resume
En ny taxilov trådte i kraft den 1. januar 2018. Herved blev myndighedskompetencen flyttet fra kommunerne til staten.
Taxinævnets tilsyns- og ansøgningsforpligtelse blev herefter overført til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen pr. 15. marts 2018.
For at ophæve Taxinævnet i Region Hovedstaden skal alle medlemskommuner, herunder Frederiksberg Kommune, være enige om ophævelsen, og beslutningen om udtrædelsen skal behandles af de respektive kommunalbestyrelser, jf. § 60, stk. 2 og 3, i den kommunale styrelseslov.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller,
at forslag til udtrædelse af Taxinævnet i Region Hovedstaden godkendes med henblik på ophævelse,
at udbetaling i 2020 af taxanævnets resterende overskud på 324.000 kr. til medlemskommunerne finansieres af kassen og udgiftsføres som finanspost på kontoen "Forskydninger i kortfristet gæld".
Sagsfremstilling
En ny taxilov trådte i kraft den 1. januar 2018. Herved blev myndighedskompetencen flyttet fra kommunerne til staten.
Ved lov af 1538 af 19. december 2017 blev den ny taxilov vedtaget. Loven indebærer en centralisering af de administrative opgaver, som medlemskommunerne ved sin indtræden i nævnet, havde afgivet kompetencen til at behandle.
Taxinævnets tilsyns- og ansøgningsforpligtelse blev herefter overført til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen pr. 15. marts 2018. Da opgaverne er flyttet til staten, har Taxinævnet således ikke længere nogle opgaver, som skal løses. Det kalder på, at nævnet ophæves.
For at ophæve Taxinævnet i Region Hovedstaden skal alle medlemskommuner være enige om det, og beslutningen om udtrædelsen skal behandles af de respektive kommunalbestyrelser, jf. også § 60, stk. 2 og 3 i den kommunale styrelseslov.
Frederiksberg Kommune har foruden at varetage administration og sekretariatsfunktion også været medlemskommune i Taxinævnet, hvorfor sagen fremlægges politisk til beslutning.
Alle medlemskommunerne forventes at orientere nævnets administrationskommune, Frederiksberg, om udtrædelsen, samt vedlægge et referat af beslutningspunktet, senest den 15. april 2020.
Herefter kan nedlukningssagen og regnskaberne forelægges for Den Kommunale Tilsynsmyndighed i Ankestyrelsen.
Regnskab for Taxinævnet
Taxinævnets regnskaber for 2018 og 2019 er reviderede bemærkningsfrit af statsautoriseret revisor (Ernst & Young) og efterfølgende godkendt af indehaverne af nævnets afviklingsfuldmagt og projektlederen, jf. vedlagte bilag 1.
Det fremgår af regnskabet fra 2018, at der var et akkumuleret overskud på ca. 3 millioner kr.
I foråret 2019 blev størstedelen af overskuddet afregnet til medlemskommunerne (2,5 millioner kr.) jf. brev herom af 19. marts 2019 til alle medlemskommuner, jf. bilag.2.
Det resterende overskud på 324.000 kr., jf. regnskab 2019, vil blive udbetalt til medlemskommunerne, efter at alle 28 medlemskommuner har behandlet og accepteret udtrædelsen af nævnet - og efter afsluttet godkendelse hos Tilsynet (Ankestyrelsen).
Medlemskommunerne vil modtage et brev om slut-betalingen, samt kopi af godkendelsen fra Tilsynet.
Likvidationsaftale
Der er indgået en ”Likvidationsaftale” mellem nævnet og Frederiksberg kommune om håndteringen af tilgodehavender (retssager). Aftalen er tilpasset det forhold, at administrationsomkostningerne, herunder revisionssporet, hurtigt overstiger de årlige forventede indbetalinger fra Gældsstyrelsen. Der gøres opmærksom på, at der ligger fordringer på 0,5 millioner kr. hos Gældsstyrelsen, der vurderes vanskelige at inddrive. Et eventuelt dividende af likvidationsprovenuet udbetales først, når den sidste fordring er betalt eller forældet.
Økonomi
Det resterende overskud (likvidationsprovenuet) på 324.000 kr., som skal udbetales til medlemskommunerne her i foråret 2020, er tidligere tilgået kassen og figurerer nu som kortfristet gæld i Frederiksberg Kommunes regnskab. Tilbagebetalingen skal derfor også finansieres af kassen og udgiftsføres som finanspost på ”Forskydninger i kortfristet gæld” og påvirker derfor ikke kommunens serviceudgifter.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Magistraten den 23. marts og kommunalbestyrelsen den 20. april.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 110:
Kommunaldirektørområdet indstiller,
at forslag til udtrædelse af Taxinævnet i Region Hovedstaden godkendes med henblik på ophævelse
at udbetaling i 2020 af taxanævnets resterende overskud på 324.000 kr. til medlemskommunerne finansieres af kassen og udgiftsføres som finanspost på kontoen ”Forskydninger i kortfristet gæld”.
Resume
Ifølge Principper for økonomistyring opgøres ved regnskabets slutning mer- og mindreforbrug af rådighedsbeløb på årets igangværende anlægsprojekter med henblik på at opgøre de midler, der overføres i overensstemmelse med kommunens principper for overførsler.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller, at
- der vedrørende udgifter inden for anlægsrammen overføres samlet mindreforbrug fra 2019 til 2020 på i alt 18,9 mio. kr.som tillægsbevillinger med modpost på den negative anlægspulje i 2020
- der vedrørende udgifter inden for anlægsrammen overføres et merforbrug fra 2019 til 2021 på i alt 0,6 mio. kr., som indgår i anlægsplanen for budget 2021
- der vedrørende udgifter uden for anlægsrammen (ældre boliger samt klimatilpasning) overføres merforbrug fra 2019 på i alt 2,5 mio. kr. til 2020 som tillægsbevillinger med modpost på lånoptagelse i 2020,
- der overføres mindreanlægsindtægter fra 2019 på i alt 18,7 mio. kr. til 2020 som tillægsbevillinger, der tilgår kassen
- anlægsbevillingerne nedjusteres teknisk med i alt 5 mio. kr. på udgiftssiden
Sagsfremstilling
Ifølge Principper for økonomistyring opgøres ved regnskabsårets slutning mer- og mindreforbrug af rådighedsbeløb på årets igangværende anlægsprojekter med henblik på at opgøre de midler, der overføres i overensstemmelse med principperne herfor. Jævnfør Principper for økonomistyring i Frederiksberg Kommune er kriterierne for, hvornår et anlægsprojekt falder ind under overførsel af rådighedsbeløb følgende:
- anlæg hvor kommunalbestyrelsen har meddelt en anlægsbevilling, og projektet ikke er afsluttet,
- anlæg hvor der er afsat rådighedsbeløb på efterfølgende års investeringsplan.
- for anlægspuljer gælder det, at udisponerede puljemidler ikke overføres. Delprojekter godkendt i fagudvalg følger reglerne beskrevet ovenfor.
Af bilag 1 fremgår de enkelte anlægsprojekters mindreforbrug samt eventuelle merforbrug i 2019, og det er anført, hvorvidt projektet hører under kriterierne for overførsel, og om beløbet overføres til 2020. Endvidere fremgår det af bilag 1 hvilke anlæg, der er afsluttet i 2019.
Bilag 2 viser de projekter, hvor overførslen ikke sker på samme anlægsprojekt, hvor afvigelsen er opstået
Niveauet for overførsler inden for anlægsrammen fra 2019-2020 er på 18,9 mio. kr. Fra 2018-2019 var beløbet 34,9 mio. kr. Der er således tale om et mindre beløb af overførte rådighedsbeløb end sidste år.
Overførslerne for udgifter uden for anlægsrammen er merforbrug fra 2019 på 2,5 mio.kr. Fra 2018-2019 blev der overført et mindreforbrug på 7,3 mio. kr. 2018.
Overførslerne af anlægsindtægter på 18,7 mio. kr. er udtryk for forskydning af indtægter, det vil sige indtægter, der ikke blev realiseret i 2019 og som derfor ikke tilgik kassen, hvorfor de tilgår kassen i 2020.
Tabel 1. Afvigelser på rådighedsbeløb samt overførsler pr. udvalg
1.000 kr. | U/I | Rådigheds-beløb 2019 | Forbrug 2019 | Afvigelse rådighedsbeløb 2019 | Overføres til 2020 |
Skattefinansieret | U | 383.930 | 373.054 | -10.877 | 18.985 |
| I | -72.253 | -59.413 | 12.840 | -18.659 |
Heraf inden for rammen | U | 311.235 | 300.435 | -10.801 | 18.908 |
Heraf uden for rammen | U | 72.695 | 72.619 | -76 | 76 |
01 Magistraten | U | 336 | 5.867 | 5.530 | 4.299 |
| I | -25.627 | -25.653 | -26 | 26 |
02 Bolig- og Ejendomsudvalget | U | 74.464 | 74.316 | -148 | 536 |
| I | -6.516 | -9.365 | -2.849 | -2.922 |
03 Undervisningsudvalget | U | 41.792 | 35.737 | -6.055 | 6.013 |
| I | -3 | 0 | 3 | -3 |
04 Ældre- og Omsorgsudvalget | U | 20.706 | 17.182 | -3.524 | 3.299 |
| I | 0 | 0 | 0 | 0 |
05 Kultur- og Fritidsudvalget | U | 58.992 | 54.295 | -4.697 | 4.527 |
| I | -14.026 | -10.024 | 4.002 | -4.026 |
06 Børneudvalget | U | 7.197 | 4.308 | -2.889 | 2.729 |
| I | 0 | 0 | 0 | 0 |
07 Socialudvalget | U | 5.518 | 6.320 | 800 | -800 |
| I | 0 | 0 | 0 | 0 |
08 By- og Miljøudvalget | U | 102.189 | 102.373 | 184 | -1.696 |
| I | -26.081 | -14.371 | 11.710 | -11.734 |
Ældreboliger (uden for rammen) i alt | U | 72.695 | 72.619 | -76 | 76 |
01 Magistraten | U | 200 | 46 | -154 | 154 |
04 Ældre- og Omsorgsudvalget | U | 72.495 | 72.573 | 78 | -78 |
Brugerfinansieret område alt uden for rammen | U | 89.095 | 85.134 | -3.961 | -2.595 |
| I | 0 | 0 | 0 | 0 |
B08 By- og Miljøudvalget | U | 88.296 | 85.134 | -3.961 | -2.595 |
Ved regnskabsårets slutning var den negative anlægspulje på 9,6 mio. kr., hvilket er årsagen til, at der samlet set er et negativt rådighedsbeløb på magistraten. Den negative anlægspulje er ligeledes årsagen til, at det samlede uforbrugte rådighedsbeløb er lavere end de overførte midler inden for anlægsrammen, da puljen ikke overføres til 2020.
Overførslerne i tabel 1 er foretaget i overensstemmelse med ovenstående principper. Der er således overført mer- og mindreforbrug på anlægsprojekter med rådighedsbeløb i 2020. Anlægsprojekterne er dermed enten opskrevet eller reduceret rådighedsbeløb i 2020 svarende til afvigelsen i 2019, så den samlede projektøkonomi forbliver uændret over de to år.
Samme princip er gældende for merforbrug på disponerede puljeprojekter, som afsluttes i 2019. Disse merforbrug reducerer rådighedsbeløbet på den tilsvarende pulje i 2020. En enkelt pulje er reduceret med 0,6 mio. kr. i 2021, da puljen allerede var disponeret for 2020 jf. bilag 2.
På baggrund af dette udgør de samlede overførsler inden for anlægsrammen 18,9 mio. kr. Dette er som før nævnt højere end regnskabsresultatet på 10,8 mio.kr. Det skyldes, at den negative anlægspulje på 9,6 mio. kr. ikke overføres. Korrigeres regnskabsresultatet for den negative anlægspulje udgjorde mindreforbruget på anlægsrammen i 2019 i alt 20,4 mio. kr. De samlede overførsler inden for anlægsrammen er således reduceret med 1,5 mio. kr., som i forbindelse med årsafslutningen er tilgået kassen.
Tekniske korrektioner af anlægsbevillinger
Nedenfor er en oversigt over anlægsbevillinger, der søges korrigeret som følge af overførsler fra 2019. Samlet reduceres bevillingerne med 5,1 mio. kr.
Anlægsbevillingerne på følgende seks anlæg foreslås, som følge af ændrede rådighedsbeløb til finansiering af merforbrug på afsluttede anlæg således er overensstemmelse mellem rådighedsbeløb:
- Forskønnelsespulje vedr. bunkers 2020 reduceres med 8 t. kr.
- Pulje til renovering af vejbelysning inkl. master samt intelligent belysning reduceres med 192 t. kr.
- Forbedret trafiksikkerhed, skoleveje 2020 reduceres med 272 t. kr.
- Slidlag 2020 reduceres med 150 t. kr.
- Pulje til begrønning og udskiftning af vejtræer reduceres med 97 t. kr.
Herudover søges om en teknisk korrektion af anlægsbevilling til Ingeborggården, serviceareal. Anlægsbevillingen er på nuværende tidpunkt højere end rådighedsbeløbet, idet udgift til køb af grund på 4,4 mio.kr., indgår i anlægsbevillingen. Købet blev imidlertid bevilget på særskilt anlægsprojekt i 2017. Anlægsbevillingen vedrørende servicearealet på Ingeborggården foreslås derfor reduceret med 4,4 mio. kr.
Ændringerne har ingen konsekvenser for kassen.
Økonomi
Jævnfør tabel 1 søges der om overførsel af bruttoanlægsudgifter på i alt 18,9 mio. kr. til 2020 og -0,6 mio. kr. til 2021 som tillægsbevillinger inden for anlægsrammen og bruttoanlægsindtægter på i alt 18,7 mio. kr. til 2020 som tillægsbevillinger. De overførte anlægsindtægter på 18,7 mio. kr. tilgår kassen.
Tillægsbevilling på 18,9 mio. kr. inden for anlægsrammen modregnes i den negative anlægspulje i 2020, som udmøntes via forskydninger af rådighedsbeløb i de forventede regnskaber. Med denne indstillings godkendte tillægsbevillinger udgør puljen herefter 80,8 mio. kr. i 2020.
Tillægsbevilling vedrørende merforbrug i 2019 på klimatilpasningstiltag uden for anlægsrammen på i alt 2,5 mio. kr. overføres til 2020 og modsvares af tilsvarende mindre lånoptagelse i 2020.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den. 30 marts, kommunalbestyrelsen den 20. april. Til orientering i fagudvalg den 30. marts.
Historik
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 118:
Direktionen indstiller, at magistraten over for kommunalbestyrelsen anbefaler at:
- der vedrørende udgifter inden for anlægsrammen overføres samlet mindreforbrug fra 2019 til 2020 på i alt 18,9 mio. kr.som tillægsbevillinger med modpost på den negative anlægspulje i 2020
- der vedrørende udgifter inden for anlægsrammen overføres et merforbrug fra 2019 til 2021 på i alt 0,6 mio. kr., som indgår i anlægsplanen for budget 2021
- der vedrørende udgifter uden for anlægsrammen (ældre boliger samt klimatilpasning) overføres merforbrug fra 2019 på i alt 2,5 mio. kr. til 2020 som tillægsbevillinger med modpost på lånoptagelse i 2020,
- der overføres mindreanlægsindtægter fra 2019 på i alt 18,7 mio. kr. til 2020 som tillægsbevillinger, der tilgår kassen
- anlægsbevillingerne nedjusteres teknisk med i alt 5 mio. kr. på udgiftssiden
Direktionen indstiller, at fagudvalg tager anlægsoverførsler 2019 til 2020 til efterretning
Børneudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 38:
Børneudvalget tog orienteringen til efterretning.
Undervisningsudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 46:
Undervisningsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 29:
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget tog anlægsoverførsler 2019 til 2020 til efterretning.
Socialudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 20:
Socialudvalget tog anlægsoverførsler 2019 til 2020 til efterretning.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 22:Sundheds- og forebyggelsesudvalget tog anlægsoverførsler 2019 til 2020 til efterretning.Ældre- og Omsorgsudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 29:Ældre- og omsorgsudvalget tog anlægsoverførsler 2019 til 2020 til efterretning.Bolig- og Ejendomsudvalget 2018-21, 30. marts 2020, pkt. 26:
Bolig- og Ejendomsudvalget tog anlægsorverførsler 2019 til 2020 til efterretning.
Kultur og Fritidsudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 33:
Kultur- og Fritidsudvalget tog anlægsoverførsler 2019 til 2020 til efterretning.
By- og Miljøudvalget 2018-21, 30. marts 2020, pkt. 101:
By- og Miljøudvalget tog anlægsoverførslerne 2019 til 2020 til efterretning.
Resume
Sagen indeholder forvaltningens første samlede prognose for regnskabsresultatet 2020 samt overførsel af driftsmidler fra 2019 til 2020.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller med de faldne bemærkninger:
1. at 1. forventede regnskab 2020 tages til efterretning
2. at initiativer til at håndtere kommunens udfordringer godkendes jf. afsnit 1.2.
3. at følgende tillægsbevillinger godkendes under service:
a. Uomgængelige merudgifter i 2020 på 14,5 mio. kr. med modpost på puljen til uforudsete udgifter jf. bilag 3-12,
b. at decentrale mindreforbrug i 2019 på 22,1 mio. kr. jf. bilag 17 overføres til 2020, men fastfryses på en central pulje under magistraten til frigivelse, såfremt likviditet og serviceramme tillader det,
c. at decentrale merforbrug i 2019 på 6,8 mio. kr. jf. bilag 17 overføres til 2020 med modpost på en central pulje under magistraten,
d. at mindreforbrug på eksternt finansierede projekter i 2019 på 6,1 mio. kr. jf. bilag 17 overføres til 2020 med modpost på en central pulje under magistraten,
e. at mindreforbrug på 6,6 mio. kr. i 2019 på politiske vedtagne projekter overføres til 2020, at mindreforbrug i 2019 på politiske projekter for 5,6 mio. kr. indgår i budgetprocessen for 2021 samt at mindreforbrug i 2019 på politiske projekter for 4,3 mio. kr. stoppes jf. bilag 15. Overførslerne har modpost på en central pulje under magistraten,
f. at ansøgte overførsler af mindreforbrug i 2019 på 4,8 mio.kr. overføres til 2020, samt at 0,5 mio. kr. indgår i budgetprocessen for 2021. Overførslerne har modpost på en central pulje under magistraten.
g. Udgiftsneutrale omplaceringer imellem udvalg i 2020, jf. bilag 3-12. Herunder fremrykkes udgifter for 4,7 mio. kr. til 2020 fra 2021-23 fordelt med 0,3 fra 2021 mio. kr., 2,6 mio. kr. fra 2022 og 1,8 mio. kr. fra 2023. Herunder omflyttes netto 0,1 mio.kr. fra service til overførselsudgifter.
4. at følgende tillægsbevillinger godkendes under overførselsudgifter:
a. Mindreudgifter for 1,4 mio.kr. jf. bilag 3-13. Mindreudgifterne lægges i kassen.
b. Overførsler af mindreudgifter for 2,2 mio. kr. fra 2019 jf. bilag 17, hvoraf 1,5 mio. kr. overføres til 2020 og 0,7 mio. kr. indgår i budgetprocessen for budget 2021. Overførslen har modpost på kassen jf. bilag 17.
c. Udgiftsneutrale omplaceringer imellem udvalg i 2020, jf. bilag 3-12. Herunder omflyttes netto 0,1 mio.kr. fra service til overførselsudgifter.
5. at følgende tillægsbevillinger godkendes under anlæg:
a. Mindreudgifter inden for anlægsrammen på 16,3 mio. kr. i 2020, med modpost på den negative anlægspulje. Herudover indarbejdes merudgifter for 16,0 mio. kr. i 2021, mindreudgifter for 2,1 mio. kr. i 2022 og mindreudgifter for 3,5 mio.kr. i 2023 i oplægget til budget 2021 jf. bilag 13 og 14.
b. Mindreanlægsindtægter for 0,3 mio. kr. i 2020 jf. bilag 13 og 14. Bevillingen har modpost på kassen.
6. at følgende tillægsbevillinger godkendes under finansielle poster:
a. Nettomerindtægter under kommunes indtægtsside på 3,5 mio.kr. i 2020, jf. bilag 16.
b. Nettomerudgifter for 2,1 mio. kr. under øvrige finansielle poster jf. bilag 16.
Sagsfremstilling
Forvaltningens første budgetopfølgning på budget 2020 viser, at kommunen står over for en betydelig økonomisk udfordring i 2020. De indmeldte udfordringer, der både baserer sig på viden fra regnskab 2019 og nye identificerede udfordringer, er større og mere vidtrækkende end i et normalt år.
Det er primært velkendte men også nye eller forstærkede udfordringer på kommunens specialiserede tilbud både under social-, børne-, og undervisningsudvalget, der udfordrer budgetoverholdelsen. Sammen med allerede besluttede merbevillinger til bl.a. arbejdet med at sikre kvalitet i sagsbehandlingen i familieafdelingen samt et højt niveau af decentral opsparing og forsinkede politiske projekter i 2019, kigger kommunen i 1. FR. ind i en forventet økonomisk udfordring på næsten 140 mio. kr.
En udfordring af denne størrelse er større end set i den seneste årrække, og forvaltningen vurderer ikke, at den kan rummes inden for det nuværende budget uden konkrete modgående tiltag.
Normalt behandles overførsler af midler fra 2019 til 2020 i en særskilt sag for hhv. drift og anlæg. Da ønskerne til driftsoverførsler til 2020 indgår som en del af den økonomiske udfordring i 1. FR., har forvaltningen inddraget driftsoverførselssagen i 1. forventede regnskab.
Sammenfatning
Under service viser 1. forventede regnskab 2020, at der er udfordringer for 138,1 mio. kr., brutto. De indmeldte udfordringer er over dobbelt så store som de udfordringer, Frederiksberg stod over for ved 1. forventede regnskab 2019, og over 2½ gange så store som de udfordringer, kommunen havde på samme tidpunkt i 2018. Hvis ikke der igangsættes modgående initiativer vil Frederiksberg sandsynligvis overskride sit budget i 2020. Direktionen indstiller derfor, at der iværksættes en række tiltag for at sikre, at budgettet overholdes i 2020. Initiativerne indebærer, at alle udvalg skal finde udgiftsreduktioner, så kommunens udfordringer løses i fællesskab. Herudover skal der kigges kritisk på behovet for overførsel af uforbrugte midler på konkrete politiske projekter, der er igangsat ved tidligere års budgetvedtagelser.
Under overførselsudgifter forventes der på nuværende tidspunkt merudgifter for 7,5 mio. kr. Baggrunden er, at der er flere borgere, der får dagpenge og sygedagpenge end forventet. Overførselsområdet er reguleret af staten, hvor kommunerne under ét normalt bliver midtvejsreguleret medio 2020 som følge af ændringer i konjunkturerne på landsplan. De foreløbige skøn for midtvejsreguleringen peger på, at Frederiksberg får penge i en sådan efterregulering, og forvaltningen anbefaler, at indsatser, der kan imødegå merforbruget på 7,5 mio. kr., afventer økonomiaftalen (og bloktilskudsaktstykket), hvor midtvejsreguleringens niveau kendes.
Under anlæg inden for anlægsrammen forventes der balance, og der er planmæssig fremdrift. Anlægsrammen udgør i alt 310,9 mio. kr. i 2020. Da der erfaringsmæssigt vil være forsinkelser på en række af kommunens anlægsprojekter i løbet af året, er der på nuværende tidspunkt anlægsprojekter i gang for 80,8 mio. kr. mere, end hvad anlægsrammen kan rumme, dvs. i alt 391,7 mio. kr. Meraktiviteten for 80,8 mio. kr. forventes at udmønte sig i konkrete projekter, der i mere eller mindre grad bliver forsinket i løbet af 2020. Med 1. forventede regnskab er der indmeldt 20,3 mio. kr. i forsinkede projekter, hvilket betegnes som planmæssigt på dette tidspunkt af året.
1. forventede regnskab bygger på den viden, som regnskab 2019 bidrager med, samt data og prognoser indsamlet og udarbejdet i februar og starten af marts 2020 – dvs. inden corona-krisen fik konsekvenser for Frederiksberg Kommune. Covid-19 og de ændringer, der er i samfundet, kommer til at have indflydelse på Frederiksbergs økonomi og vil betyde både mer- og mindreudgifter, som det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at estimere. Forvaltningen har igangsat en løbende registrering af merudgifter, som følge af Covid-19-situationen. Konsekvenserne heraf vil blive indarbejdet i kommende opfølgninger i takt med, at der kommer klarhed om omfanget og varigheden af den sundhedskrise, som Danmark står overfor.
1 Serviceudgifter
1.1 Opgørelse af budgetudfordringen
I løbet af januar og februar er Frederiksberg Kommunes samlede økonomi blevet gennemgået, og første prognose for regnskabsresultat i 2020 er udarbejdet. Derudover er regnskabet for 2019 gennemgået for mindreforbrug i regnskab 2019, der hører under kommunens overførselsadgang.
Samlet set er der budgetudfordringer i 2020 (brutto) for i alt 138,1 mio. kr., jf. tabel 1.
Tabel 1: Budgetudfordringer i 2020 (brutto)
Udfordringer | Mio. kr. |
Merudgifter ved 1. forventede regnskab | 72,2 |
Overførselsønsker | 45,9 |
Langsigtet effektiviseringspulje | 20,0 |
I alt | 138,1 |
Nedenfor er en nærmere gennemgang af de enkelte udfordringer.
1.1.1- 1. forventede regnskab
Indmeldingerne til 1. forventede regnskab viser samlede merudgifter for 72,2 mio. kr., jf. tabel 2.
Tabel 2: Afvigelser og tillægsbevillinger indmeldt til 1. forventede regnskab
Udvalg (mio. kr.) | Korr. budget 2020 | Udgifts-neutrale om-placeringer | Afvigelse 1. FR | Heraf ansøgte tillægs-bevillinger* | Afvigelse efter tillægs-bevillinger |
Magistraten | 790,5 | -6,3 | 12,3 | 13,4 | -1,1 |
Bolig- og Ejendomsudvalget | 108,0 | -0,1 | 1,6 | 0,0 | 1,6 |
Undervisningsudvalget | 802,1 | -0,4 | 11,9 | 5,9 | 6,0 |
Ældre- og Omsorgsudvalget | 904,8 | 9,0 | -1,9 | -4,8 | 2,9 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 185,8 | -0,6 | 5,0 | 2,0 | 3,1 |
Børneudvalget | 695,4 | -0,3 | 23,6 | 1,4 | 22,2 |
Socialudvalget | 472,1 | 0,1 | 19,7 | 0,0 | 19,7 |
By- og Miljøudvalget | 100,3 | 3,6 | 3,9 | 0,6 | 3,3 |
Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget | 18,9 | -0,6 | -4,0 | -4,0 | 0,0 |
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget | 81,2 | 0,3 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
I alt | 4.159,2 | 4,6 | 72,2 | 14,5 | 57,7 |
Modpost i 2021-2023 |
| -4,8 |
|
|
|
Modpost overførselsudgifter |
| 0,1 |
|
|
|
*tillægsbevillinger gives med modpost på puljen til uforudsete udgifter
Merudgifterne bunder i høj grad i udgiftspres på de specialiserede områder, hvor der samlet er indmeldt merforbrug på 46,6 mio. kr. Udgifterne er primært forbundet med, at der er visiteret flere borgere til specialiserede døgn- og dagtilbud både under børne- og voksenområdet. Herudover falder den refusion, som kommunen modtager for udgifter i forbindelse med flygtningebørn, når børnene har haft opholdstilladelse i tre år. I 2019 og i 2020 har en stor del af kommunens flygtningebørn haft opholdstilladelse i de tre år, hvilket betyder en markant lavere refusion. Dette er sket uden, at udgifterne falder tilsvarende. Samtidig fortsætter udgiftspresset på specialundervisningen med at vokse, og forventes at udgøre en udfordring på 6,0 mio. kr. i 2020.
Merudgifterne betyder også, at det ikke er muligt at overholde målsætningen om, at specialområderne ikke vokser på bekostning af normalområderne og højst må udgøre 17,8 pct. af budgettet, (svarerende til niveauet i 2008, hvor den nuværende arbejdsdeling for de specialiserede områder i mellem kommunerne og regionerne blev fastlagt). Med et indmeldt merforbrug i 1. forventede regnskab på 46,6 mio. kr. udgør denne andel 18,7 pct. af udgifterne.
Merforbruget på det specialiserede børneområde og behovet for relevante styringsindsatser på området adresseres af den handleplan, der i 2020 er igangsat omkring at sikre kvalitet i sagsbehandlingen i familieafdelingen. Som en del af handleplanen er igangsat et spor omkring styring, snitfalder og arbejdsgange, der skal sikre et hensigtsmæssigt styringsgrundlag, solid drift og sammenhæng mellem faglige og økonomiske hensyn i styringen. 1. forventede regnskab understreger behovet for fortsat at have fokus på økonomisk styring af de specialiserede områder. Selvom arbejdet med handleplanen forventes at kunne give en mere effektivt styring af det specialiserede børneområde, er det et arbejder, der strækker sig over flere år. Det er derfor ikke realistisk, at det vil have mærkbar effekt på det forventede merforbrug i 2020, og det må også forventes, at presset på de specialiserede områder vil udgøre en udfordring ikke bare i 2020, men også i budgetlægningen for 2021.
Selve arbejdet med handleplanen for at sikre kvalitet i sagsbehandlingen i familieafdelingen medfører i sig selv øgede udgifter for 13,1 mio.kr. i 2020 under magistraten. Dette er også udgifter, der rækker ind i kommende budgetår.
Ud over analysen af det specialiserede børneområde er der igangsat analyser af specialundervisning, skoler og tandplejen. Analyserne er stadig under udarbejdelse og skal bidrag til styringen i de kommende år, men det er ligesom med analysen af det specialiserede børneområde ikke realistisk, at analyserne vil bidrage til at løse udfordringerne i 2020.
Derudover er der en række merudgifter som udbetaling af feriepenge til medarbejdere, der er opsagt i forbindelse med renovering af Frederiksberg Svømmehal, samt merudgifter til kommunalisering af Flintholm Svømmehal under kultur- og fritidsudvalget. Der er også merudgifter til driften af rulletrapper på Metrocityringen.
Samlet løber udfordringer op i 72,2 mio. kr. i 2020. Heraf foreslås 14,5 mio. kr. tillægsbevilliget, hvilket fremgår af afsnittet om handlerum nedenfor.
1.1.2 Overførsler fra 2019 til 2020 skaber pres på økonomien i 2020
Som en del af Frederiksbergs principper for økonomistyring er der opsat rammer for hvilke midler, der kan overføres imellem budgetår. Som udgangspunkt er der tre typer mindreforbrug, der kan overføres: 1. decentrale institutioners opsparing op til 2 pct. (merforbrug overføres fuldt ud), 2. eksternt finansierede projekter samt 3. politisk vedtagne projekter, der er forsinkede. Muligheden for at overføre midler imellem år understøtter, at der er de rette incitamenter til fornuftigt forbrug og langsigtet planlægning for kommunens budgetansvarlig ledere, samt at projekter kan gennemføres, også selvom planlægningen rækker over årsskiftet, eller projektet er forsinket.
Derudover er der for institutioner mulighed for at ansøge om at få yderligere mindreforbrug overført, hvis institutionen har sparet op i løbet at året til et konkret projekt eller investering, der ikke kan rummes inden for budgettet i det enkelte år.
En gennemgang af regnskab 2019 viser, at der er overførselsønsker på i alt 36,9 mio. kr., der lever op til de tre kriterier, der under normale omstændigheder umiddelbart overføres, samt at der er opsparet yderligere 8,0 mio. kr., der søges overført fra 2019 til 2020. I alt er der således overførselsønsker for 45,9 mio. kr., jf. tabel 3.
Tabel 3: Oversigt over overførselsønsker fra 2019 til 2020
Udvalg (mio. kr.) | Decentrale institutioner (2 pct.) | Eksternt finansierede projekter | Politisk vedtagne projekter | Opsparing til konkrete projekter | Overførsler i alt |
I alt serviceudgifter | 15,3 | 6,1 | 16,4 | 8,0 | 45,9 |
Overføres der midler fra 2019 ind i 2020, skal de krone-for-krone finansieres inden for budgettet i 2020. Overførsler fra 2019 skaber derfor et pres på økonomien i 2020.
Midlerne fordeler sig, så de decentrale institutioners samlede overførsler udgør netto 15,3 mio. kr. Dette udgøres både af merforbrug på 6,8 mio. kr. og mindreforbrug inden for 2 pct. på 22,1 mio. kr.
Herudover er der eksternt finansierede projekter for 6,1 mio. kr. For de eksterne projekter gælder det, at hvis midlerne ikke bruges, skal midlerne tilbagebetales.
Dertil kommer en række politisk vedtagne projekter, der er blevet forsinkede eller udskudt i løbet af 2019. I alt er der under denne kategori overførselsønsker for 16,4 mio. kr. Dette er tidsbegrænsede bevillinger, der typisk er bevilget i tidligere budgetforlig, og hvor midlerne er givet til et konkret projekt eller en konkret indsats. I alt fordeler de 16,4 mio. kr. sig over 44 projekter. En oversigt over de politiske bevilgede projekter, der søges overført fra 2019-2020, fremgår af bilag 10.
Sidst har de decentrale institutioner mulighed for at ansøge om at få midler overført til kommende år ud over de 2 pct., hvis de har sparet op til et særligt initiativ eller projekt. I alt er der 8,0 mio. kr. i denne kategori. I denne kategori er også afdragsordninger, hvis enkelte institutioner har oparbejdet et så stort merforbrug, at det ikke umiddelbart vurderes muligt at tilbagebetale midlerne inden for et budgetår. Af de 8,0 mio.kr. udgør afdragsordninger 1,2 mio. kr.
1.1.2 Langsigtet effektiviseringspulje
Med budget 2020 er der budgetlagt med langsigtede effektiviseringspuljer ind i hvert af overslagsårene 2021 til 2023 på samlet 60 mio. kr. (20. mio. kr. årligt) finansieret via forudsat mindreforbrug på regnskabet for de foregående år. Det betyder, at regnskabet for 2020 skal udvise et mindreforbrug på minimum 20 mio. kr.
1.1.3 Puljen til uforudsete udgifter
Samlet betyder 1. forventede regnskab, overførsler fra 2019 til 2020 samt de langsigtede effektiviseringspuljer, at Frederiksberg Kommune står overfor en brutto budgetudfordring på 138,1 mio. kr. i 2020.
I budgettet for 2020 er der afsat en pulje på 30,0 mio. kr., til at dække uforudsete udgifter, udgifter til ændret demografi og overførsler imellem år. De 30 mio. kr. skal holdes op imod kommunens samlede udfordringer på 138,1 mio. kr. Såfremt puljen til uforudsete udgifter disponeres fuldt ud på nuværende tidspunkt nedbringes budgetudfordringen (netto) til 108,1 mio. kr., jf. tabel 4.
Tabel 4: Budgetudfordring (netto)
| Mio. kr. |
Udfordringer i 2020 | 138,1 |
Puljen til uforudsete udgifter | -30,0 |
Umiddelbar finansieringsmanko | 108,1 |
1.1.3 Budgetudfordringen sammenholdt med tidligere år
Det er meget usædvanligt, at Frederiksberg Kommune på tidspunktet for 1. forventede regnskab har oparbejdet en budgetudfordring (netto) på over 100 mio. kr., og uden korrigerende tiltag, vurderer forvaltningen, at der er en betydelig risiko for, at budgettet for serviceudgifter ikke kan overholdes.
Til baggrund kan det oplyses, at kommunen i 2019 stod over for udfordringer i 1. forventede regnskab på 50,8 mio. kr. I løbet af 2019 lykkedes det dog at nedbringe udfordringerne med 49,6 mio. kr., så regnskabsresultatet endte med merforbrug på 1,2 mio. kr., hvis man korrigerer for de langsigtende effektiviseringspuljer, der er budgetteret med. Tilsvarende i 2018 skete der en forbedring på 49,3 mio. kr. fra 1. forventede regnskab til det endelige regnskabsresultat.
Tabel 5: Oversigt over udfordringer i 1. forventede regnskab de seneste tre år tilbage
År (mio. kr.) | 1. FR (inkl. pulje til uforudsete udgifter og overførsler imellem år) | Langsigtet effektiviseringspulje | Udfordring i alt ved 1. FR | Regnskabs-resultat | Regnskabsresultat korrigeret for langsigtet effektiviseringspulje | Forbedring fra 1. FR |
2020 | 88,9 | 20,0 | 108,1 | ? | ? | ? |
2019 | 30,8 | 20,0 | 50,8 | -18,8 | 1,2 | -49,6 |
2018 | 0,3 | 40,0 | 40,3 | -49,0 | -9,0 | -49,3 |
2017 | -12,3 | 0,0 | -12,3 | -39,7 | -39,7 | -27,4 |
Tallene fra tidligere år understreger, at uden korrigerende initiativer kan det ikke lægges til grund, at der i resten af 2020 sker forbedringer i regnskabet, som modgår budgetudfordringen på ca. 100 mio. kr. ved 1. forventede regnskab.
1.2 Handlerum for håndtering af udfordringerne i 2020
Styringen af Frederiksberg Kommunes økonomi hviler på, at budgetterne overholdes. Dette gælder fra den enkelte institutionsleder, videre i ledelseskæden og op til de enkelte udvalg. Hvis et område eller en institution ikke kan holde sit budget, skal der iværksættes modgående tiltag, så budgettet overholdes.
Overholdelse af budgettet sikrer, at det er muligt at lægge et troværdigt budget, hvor de grundlæggende forudsætninger er på plads.
Det er derfor nødvendigt, at der med 1. forventede regnskab iværksættes initiativer, der sikrer, at Frederiksberg overholder budgettet i 2020. Nedenstående afsnit skitseret forvaltningens anbefaling til, hvordan der kan sikres budgetoverholdelse i 2020.
Overordnet kan Frederiksbergs udfordringer i 2020 opdeles i tre kategorier, som hver især giver anledning til forskellige handlerum for løsninger.
1. Reelt uomgængelige mer- og mindreudgifter indeholder allerede politisk besluttede merbevillinger samt sikre mindreudgifter og tekniske ændringer. Inden for denne kategori må merudgifter vurderes som nødvendige, mens mindreudgifter, der vurderes sikre, kan medgå til at nedbringe budgetudfordringen. I denne kategori hører også den langsigtede effektiviseringspulje på 20 mio. kr., som antages udmøntet gennem et tilsvarende mindreforbrug i regnskabet.
2. Overførsler af driftsudgifter fra 2019 til 2020. Heri er overførsler, der hører under kommunens overførselsadgang i form af overførsel af decentalt mindreforbrug op til 2 pct., eksternt finansierede projekter samt politisk vedtagne projekter jf. ovenfor. Herudover er der ansøgte overførsler, der ligger ud over kommunens kriterier for umiddelbar overførsel imellem år. Inden for denne kategori kan det politisk prioriteres, hvorvidt og i hvilket omfang overførslerne skal imødekommes.
3. Yderligere merforbrug i 1. forventede regnskab dækker over merforbrug indmeldt i 1. forventede regnskab og er udtryk for prognosticeret merforbrug på aktivitetsdrevne områder snarere end resultatet af politiske beslutninger. Inden for denne kategori er både udgifter drevet af aktivitets- og prisændringer, men også udgifter hvor merforbruget er kendt på nuværende tidspunkt. Inden for denne kategori kan der for nogle afvigelser iværksættes tiltag/analyser, som kan medgå til at imødegå budgetudfordringen. Igangsatte analyser forventes dog kun at have lille effekt på budgetudfordringen i 2020.
1.2.1 Reelt uomgængelige mer- og mindreudgifter
Inden for kategori 1 om reelt uomgængelige merudgifter vurderes det, at nettofinansieringsbehovet på 34,5 mio. kr. nødvendigvis må finansieres af puljen til uforudsete udgifter. I denne kategori er den langsigtede effektiviseringspulje, som er forudsat finansieret igennem mindreforbrug i regnskaberne. Det betyder, at regnskabet for 2020 skal udvise et mindreforbrug på min. 20 mio. kr. Hvis denne pulje ikke udmøntes, vil det betyde, at der skal findes yderligere effektiviseringer for 20 mio. kr. til budget 2022. I tabel 6 er en oversigt over hvilke udfordringer, der er kategoriseret som reelt uomgængelige mer- og mindreudgifter
Tabel 6: Håndtering af reelle uomgængelige mer- og mindreudgifter
Udvalg(mio. kr.) | Titel | Udfordring | Indstilling til håndtering |
1. Reelt uomgængelige mer- og mindreudgifter |
| ||
MAG | Langsigtet effektiviseringspulje | 20,0 | Det Foreslås at pulje til uforudsete udgifter på 30 mio. kr. afsættes til at dække reelle uomgængelige meromkostninger |
MAG | Handleplan - familieafdelingen | 13,1 | |
UU | Ensartede takster klubber | 0,6 | |
UU | Tilbageførsel af indtægtsbudget til Forældrebetaling for fritidstilbud under Skolen ved Nordens Plads | 1,4 | |
BMU | Teknisk justering af Movias driftstilskud, P/L | 0,6 | |
KFU | Overtagelse af driften i Flintholm Svømmehal | 2,0 | |
MAG | Udgifter til fratrædelse af kommunaldirektør | 2,7 | |
Alle | Demografiregulering 2020 | 0,8 | |
Alle | Sikre mindreforbrug i 1. forventede regnskab | -6,7 | |
I alt |
| 34,5 |
|
Finansiering- puljen til uforudsete udgifter | -30,0 |
| |
Tilbageværende udfordring | 4,5 |
|
1.2.2 Driftsoverførsler fra 2019 til 2020
For kategori 2 (ønsker om driftsoverførsler fra 2019 til 2020), indstilles en kombination af imødekommelse af overførsler til 2020, herunder midlertidig indefrysning, udskydelse (til 2021) samt helt eller delvist bortfald. En oversigt over indstillingen fremgår af tabel 7.
Tabel 7: Forslag til håndtering af driftsoverførsler fra 2019 til 2020
Udvalg(mio. kr.) | Titel (mio. kr.) | Udfordring i 2020 | Indstilling 2020 | Indstilling 2021 | I alt | Indstilling til håndtering |
Alle | Decentral mindreforbrug op til 2 pct. | 22,1 | (22,1) Fastfrysning | 0,0 | (22,1) Fastfrysning | Overføres fuldt ud, men fastfryses centralt. Udmøntes hvis rum i 2. eller 3. FR. eller overføres til 2021. |
Alle | Decentral merforbrug 2 pct. | -6,8 | -6,8 | 0,0 | -6,8 | Decentralt merforbrug overføres fuldt til 2020 |
Alle | Eksternt finansierede projekter | 6,1 | 6,1 | 0,0 | 6,1 | Alle eksternt finansierede projekter overføres til 2020 |
Alle | Politisk vedtagne projekter | 16,5 | 6,6 | 5,6 | 12,2 | Konkret gennemgang af projekter, for hvad der kan stoppes og overføres til 2021-22 |
Alle | Ansøgte overførsler | 8,0 | 4,8 | 0,5 | 5,3 | Konkret gennemgang af projekter, for hvad der kan stoppes og overføres til 2021-22 |
I alt | I alt | 45,9 | 32,7 | 6,2 | 38,9 |
|
I alt | I alt uden fastfrysning | 23,8 | 10,7 | 6,2 | 16,8 |
|
For de decentrale overførsler foreslås det, at alt merforbrug overføres fuldt til 2020. Dette udgør i alt netto 15,3 mio. kr., fordelt på 22,1 mio. kr. i mindreforbrug og -6,8 mio. kr. i merforbrug. Hvad angår mindreforbruget på 22,1 mio. kr. foreslås en midlertidig fastfrysning, hvor midlerne placeres på en pulje under magistraten. Midlerne kan helt eller delvist udmøntes med 2. og 3. forventede regnskab, hvis de efterfølgende forventede regnskaber viser et råderum hertil i økonomien. Hvis midlerne ikke udmøntes i år, vil de blive søgt overført til 2021, hvor de vil indgå i en prioritering af overførsler i 1. forventede regnskab 2021.
Baggrunden for ikke at vælge en fuld annullering af overførsler for de decentrale institutioner, skyldes, at overførslerne understøtter, at der er de rette incitamenter til fornuftigt forbrug og langsigtet planlægning for kommunens budgetansvarlig ledere. Selvom overførselsadgangen genindføres næste år, kan en annullering påvirke adfærden flere år ud i fremtiden.
For eksternt finansierede projekter foreslås det, at alle projekter overføres for, at kommunen ikke skal tilbagebetale den eksterne finansiering til styrelser eller fonde, der har bevilget midlerne.
For politisk vedtagne projekter har forvaltningen lavet en konkret gennemgang af alle projekter, og vurderet, om det er muligt at nedskalere, stoppe eller forlænge projekterne ind i 2021. Samlet indstilles det, at 12,2 mio. kr. af projekterne på 16,5 mio. kr. overføres. Det svarer til, at projekter svarende til 4,3 mio. kr. stoppes eller nedskaleres. Herudover er det vurderet, at en række projekter kan forlænges eller udskydes og dermed forslås rykket ud at 2020, og ind i 2021, hvor de vil indgå i en samlet prioritering i budgettet for 2021. Disse midler udgør i alt 5,6 mio. kr.
For ansøgte overførsler foreslås 4,8 mio. kr. overført til 2020, 0,5 mio. kr. udskudt til 2021 og 2,7 mio. kr. fravalgt. I de ansøgte overførsler indgår afdragsordninger for de institutioner, som får et stort merforbrug overført til 2020, og som derfor ikke realistisk kan nå at afdrage gælden i 2020. Disse afdragsordninger belaster dermed økonomien i 2020, men forbedrer den tilsvarende i årene 2021 og 2022 i takt med at afdragene betales. Herudover anbefales midler overført til at understøtte den effektivisering, der er vedtaget i form af en ny administrativ organisering.
En fuld oversigt over hvilke projekter, der foreslås overført, og hvilke der indstilles nedskaleret eller stoppet, fremgår af bilag 15. Alle overførsler fordelt på institutioner fremgår af bilag 16.
For alle overførslerne gælder det, at de kan overføres til 2020, men at det vil øge presset på budgettet i 2020 og dermed øget omfanget af modgående tiltag, der skal iværksættes jf. tabel 8.
Da puljen til uforudsete udgifter foreslås anvendt til at imødegå de reelt uomgængelige merforbrug under kategori 1, er der ikke finansiering i 2020 til at udmønte de 32,7 mio.kr., der indstilles overført fra 2019 til 2020. Der oprettes derfor en negativ pulje under magistraten, som skal udmøntes igennem modgående initiativer, som anbefales udarbejdet og besluttet ved 2. forventede regnskab, jf. løsningsforslaget nedenfor.
1.2.3 Yderligere merforbrug i 1. forventede regnskab
Tabel 8: Håndtering af yderligere merforbrug i 1. forventede regnskab
Titel (mio. kr.) | Udfordring | Indstilling til håndtering |
Manglende finansiering til reelt uomgængelige meromkostninger (kategori 1) | 4,5 | Udfordringer fordeles med måltal på alle udvalg. Fordeles efter serviceudgifter |
Finansiering af overførsler fra 2019 (kategori 2) | 10,7 | |
Yderligere merforbrug 1 forventede regnskab | 57,7 | |
I alt | 72,9 |
|
Ser man på de foreslåede løsninger skitseret under kategori 1 og 2, udestår der ramme- og finansieringsudfordringer for henholdsvis 4,5 mio. kr. og 10,7 mio. kr., som skal findes i 2020. Herudover er der indmeldt merforbrug for 57,7 mio.kr., som er nærmere angivet i bilag 3 til 13, hvor der er en gennemgang af de enkelte udvalg. De væsentligste årsager er beskrevet indledningsvist. De 57,7 mio. kr. svarer til de merforbrug som er indmeldt i 1. forventede regnskab, og som ikke indgår i de reelt uomgængelige merudgifter i tabel 6. Det er således det samlede merforbrug i 1. forventede regnskab på 72,2 mio. kr. fratrukket de 14,5 mio. kr. i uomgængelig merudgifter, der indstilles bevilget fra puljen til uforudsete udgifter (34,5 mio. kr. fratrukket den langsigtede effektiviseringspulje på 20,0 mio. kr.).
I alt giver det en udfordring på 72,9 mio. kr., der skal findes konkrete modgående initiativer til at løse.
Hvis der i løbet af 2020 viser sig at være råderum efter, at det egentlige merforbrug er nedbragt, kan de decentrale overførsler frigives.
Normalt foreskriver kommunens principper for økonomistyring, at de udvalg, der forventer merforbrug, selv får til opgave at håndtere deres budgetudfordringer. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at en fastholdelse af styringsprincipperne i dette tilfælde ikke vil være realistisk for hovedparten af de berørte udvalg, når man ser på udfordringernes omfang. Selvom der er besluttet og igangsat budgetanalyse af specialundervisningsområdet, der har sammenhæng til nogen af udfordringerne på det specialiserede børneområde, og der netop i forlængelse af handleplanen for familieafdelingen er nedsat en taskforce-gruppe, der skal kigge på økonomistyringen, er det ikke forventeligt, at disse arbejder for alvor kan nå at bidrage til at nedbringe udgifterne i 2020.
Derfor indstiller forvaltningen, at der under samtlige udvalg skal findes modgående tiltag, der neutraliserer de forventede udfordringer. Hermed kommer alle udvalg til at bidrage til at løse udfordringerne i 2020. Konkret sker det ved at der gives et måltal fordelt på udvalg. Måltallet, i form af den opgjorte udfordring, foreslås fordelt efter hvert udvalgs andel af serviceudgifterne, idet det af tidsmæssige årsager ikke vil være muligt at angribe fordelingsnøglen ud fra en mere analytisk tilgang.
Fordelingen af udfordringerne på hvert enkelt udvalg fremgår af tabel 9 nedenfor.
Tabel 9. Fordeling af udfordring på udvalg
Serviceudgifter | Andel | Måltal (mio. kr.) |
Magistraten | 14,7% | 10,7 |
Bolig- og ejendomsudvalget | 2,7% | 2,0 |
Undervisningsudvalget | 20,3% | 14,8 |
Ældre- og omsorgsudvalget | 22,9% | 16,7 |
Kultur- og fritidsudvalget | 4,7% | 3,4 |
Børneudvalget | 17,6% | 12,8 |
Socialudvalget | 12,0% | 8,7 |
By- og miljøudvalget | 2,6% | 1,9 |
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget | 0,5% | 0,4 |
Sundheds- og forebyggelsesudvalget | 2,0% | 1,5 |
I alt | 100% | 72,9 |
Forvaltningen indstiller, at forvaltningen udarbejder konkrete tiltag, der kan dække de enkelte udvalgets andel af den samlede udfordring. Tiltagene præsenteres for magistraten på mødet den 18. maj mhp. beslutning. Efterfølgende vil der blive fulgt op i magistraten i forbindelse med forventede regnskaber.
1.2.4 Midler fra finansloven
Med finansloven for 2020 blev der afsat 275 mio. kr. til flere lærere i folkeskolen i landets kommuner. Midlerne fordeles efter elevtal, og det vurderes, at Frederiksberg vil modtage 3,7 mio. kr., men der er stadig uklarhed om, hvorvidt elevtallet for eksempel indeholder privatskoler og specialskoler. Dermed er det ikke fastlagt præcist, hvor mange midler Frederiksberg Kommune vil modtage. Derudover mangler der også en endelig udmelding på, om der kommer eventuelle bindinger og krav forbundet med midlerne.
Det forventes, at der vil komme en endelig udmelding om fordeling og krav til midlerne i løbet af foråret, så midlerne forventeligt kan udmøntes med 2. forventede regnskab, der behandles i kommunalbestyrelsen 22. juni 2020.
Alt efter hvilke krav der stilles til udmøntningen, kan midlerne indgå i løsningen af Frederiksbergs udfordringer. Dette kan enten ske ved en fælles prioritering på tværs af udvalg, hvis betingelserne tillader det, eller midlerne kan udmøntes til undervisningsudvalget, hvor de kan medgå til at løse de udfordringer udvalget har.
1.2.5 Servicerammen
Som konsekvens af budget 2020, 3. forventede regnskab 2019 og justering af servicerammen som følge af finansloven, samt de tekniske omplacering der indstilles i 1. forventede regnskab er der på nuværende tidspunkt ledig serviceramme på 11,1 mio. Den ledige serviceramme er imidlertid uden finansiering og indgår derfor ikke i forvaltningens løsningsrum.
1.3 Status på pulje til konsolidering af den kommunale drift
Med budget 2020 blev der afsat en pulje til konsolidering af den kommunale drift, og kaldet ”stødpudepuljen”. Puljen udgør 8,0 mio. kr. og er afsat til at dække eventuelle merforbrug under særligt tilrettelagt undervisning (STU), skoleområdet, herunder specialundervisning, samt tandplejen. Til 1. forventede regnskab er der indmeldt merforbrug under både særligt tilrettelagt undervisning (STU) på 3,5 mio. kr. og specialundervisning på 6 mio. kr. Puljen udmøntes ikke i 1. forventede regnskab, og udvalgene har fortsat en opgave med at arbejde for at nedbringe merforbruget på disse områder mest muligt. Det bemærkes, at stødpudepuljen er medregnet som mindreforbrug i den samlede afvigelse i 1. forventede regnskab.
1.4 Demografiregulering
Befolkningsprognosen 2020 viser en stigning i folketal på 911 flere borgere i 2020 end forudset i befolkningsprognosen 2019. I Frederiksberg Kommune demografireguleres de store velfærdsområder for udviklingen i befolkning og efterspørgsel for at sikre et konstant serviceniveau ved ændringer i befolkning. For områder, hvor udgifter har en meget direkte indflydelse på økonomien, reguleres budgettet i 2020 ved 1. forventede regnskab. Dette gælder normalområdet under skoler, modtageklasser, fritidsordninger, dagtilbud samt hjemmeplejen og plejeboliger. For områder, hvor befolkningsudviklingen har en mindre direkte indvirkning, reguleres budgetterne for 2021 og frem. Dette omhandler dele af kultur- og specialområdet, børnetandplejen og sundhedstjenesten og sker i 1. finansielle orientering om budget 2021.
Demografireguleringen for 2020 viser samlede merudgifter på 0,8 mio. kr. på de demografiregulerede områder.
Dette består både af mer- og mindreudgifter. Mindreudgifterne vedrører primært hjemmeplejeområdet, hvor der frigøres 6,0 mio. kr. Hovedårsagen til mindreudgifterne skyldes, at efterspørgsel efter hjemmepleje er lavere end forudsat i budget 2020. Den lavere efterspørgsel skyldes primært et fald i efterspørgsel hos de 18-64 årige. Efterspørgslen fastsættes i budgettet som sidst kendte år, hvilket betyder, at budget 2020 er fastsat ud fra efterspørgslen i 2019. Derudover udgår ordningen for klippekort til hjemmeboende af demografireguleringen, idet der med budget 2020 blev det besluttet, at klippekortsordningen skulle effektiviseres og skal dække yderligere ydelser. Med demografireguleringen 2020 tilbageføres 1,4 mio. kr., og klippekort til hjemmeboende vil fremadrettet ikke indgå i de demografiregulerede områder.
På plejeboliger betyder en stigning i befolkningen en mindre opjustering af budgettet på 0,2 mio. kr.
På undervisningsudvalgets område forventes der merudgifter på grund af en øget søgning til privatskoler, hvilket betyder færre elever i folkeskolerne, men flere i privatskolerne. Demografireguleringen på undervisningsudvalgets område omfatter også tilpasning af forventninger til køb og salg, mellemkommunale afregningstakster samt regulering af forventet friplads- og søskendetilskud i SFO og klub.
På dagtilbudsområdet forventes der merudgifter grundet flere 0-6 årige, som skal passes i et dagtilbud. Merudgifterne er primært drevet af flere 3-6 årige. Demografireguleringen på dagtilbudsområdet omfatter ligeledes en tilpasning af forventningen til køb og salg af pladser og private pasningstilbud, mellemkommunale afregningstakster samt regulering af forventet friplads- og søskendetilskud.
Tabel 10: Oversigt over demografiregulering 2020
Demografiregulerede områder (mio. kr.) | Beløb |
Skoler | -2,4 |
Privatskoler og efterskoler | 6,8 |
SFO og klub | -0,5 |
Undervisningsudvalget i alt | 3,9 |
Hjemmepleje | -6,0 |
Klippekort | 1,4 |
Plejeboliger | 0,2 |
Ældre- og omsorgsudvalget i alt | -4,4 |
Børneudvalget i alt | 1,4 |
Demografi i alt | 0,8 |
1.5 Tekniske ændringer i 1. forventede regnskab
1.6.1 Udmøntning af DUT 2020
Som følge af den sene økonomiaftale i 2019 nåede de endelig konsekvenser af ny lovgivning (DUT) ikke at blive konkret fordelt med vedtagelsen af budgettet for 2020. I stedet blev de samlede konsekvenser lagt i en pulje under magistraten til senere udmøntning. Den konkrete fordeling af hvilke DUT-midler der udmøntes, og hvilke der ikke udmøntes, blev vedtaget med 3. forventede regnskab 2019. Dette skete for hele perioden 2019, 2020 og overslagsår. Den konkrete udmøntning af DUT i 2020 sker derfor i 1. forventede regnskab som en teknisk ændring.
Udmøntningen af DUT medfører, at der tilføres 0,7 mio. kr. til puljen til uforudsete udgifter, da ikke alle konsekvenser af ny lovgivning var relevante at udmønte for Frederiksberg.
Derudover blev det ved 3. forventede regnskab 2019 besluttet at reservere 0,9 mio. kr. vedrørende obligatorisk læringstilbud i udsatte boligområder, da der var usikkerhed om, hvorvidt Frederiksberg ville få et boligområde, der var omfattet af de obligatoriske læringstilbud. De endelige oversigter over boligområder er nu offentligt, og Frederiksberg har ikke områder, der er omfattet af krav om obligatoriske læringstilbud. De 0,9 mio. kr. lægges derfor i puljen til uforudsete udgifter. Begge beskrevne mindreudgifter er indregnet i den samlede nettoudfordring opgjort i sagen.
Ud over reservationen til obligatoriske læringstilbud blev der også reserveret 1,3 mio. kr. til flere elever på sundhedsuddannelserne under ældre- og omsorgsudvalget. Reservationen fastholdes, da der stadig er usikkerhed om, hvor mange elever det lykkedes at rekruttere i 2020.
1.6.2 Udmøntning af fase 2
Med budget 2020 blev det besluttet at ændre den administrative organisering i Frederiksberg, også kaldet fase 2. I budgettet blev principper og niveauet for effektiviseringen besluttet, hvorimod den konkrete fordeling på afdelinger udestod. Med 1. forventede regnskab udmøntes fase 2 på konkrete afdelingers budgetter. Som en del af fase 2 samles administrative funktioner fra decentrale institutioner i områdernes stabe. Dette betyder, at de fremover skal konteres under administration på hovedkonto 6, i stedet for under deres fagområde. Hermed forøges kommunens administrative udgifter med 6,5 mio. kr., hvoraf 5,2 mio. kr. kommer fra service- og 1,3 mio. kr. kommer fra overførselsrammen. Dermed medfører udmøntningen også, at der flyttes 1,3 mio. kr. fra overførselsrammen til servicerammen. Da der er ledig serviceramme i 2020, har dette ikke nogen effekt på overholdelsen af servicerammen i 2020.
De forøgede administrationsudgifter skal ses i sammenhæng med, at der med udmøntningen af fase 2 også sker en effektivisering på de administrative udgifter på i alt 3,4 mio. kr. i 2020, hvoraf 3,1 mio. kr. effektiviseres på hovedkonto 6.
2. Overførselsudgifter og aktivitetsbestemt medfinansiering
Nedenstående tabel viser de indmeldte afvigelser og tillægsbevillinger på overførselsudgifter. Samlet set forventes der et merforbrug på 7,5 mio. kr. efter tillægsbevillinger.
Tabel 11: Oversigt over afvigelser og tillægsbevillinger under overførselsudgifter
Overførselsudgifter (mio. kr.) | Korr. Budget | Udgiftsneutrale omplaceringer | Afvigelse 1. FR 2020 | Foreslåede tillægs-bevillinger | Afvigelse efter tillægs-bevillinger |
Magistraten | 50,0 | -20,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Bolig- og ejendomsudvalget | -6,7 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Ældre- og omsorgsudvalget | 0,8 | 1,4 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Børneudvalget | 5,3 | 0,0 | -3,5 | 0,0 | -3,5 |
Socialudvalget | -7,7 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget | 1.089,8 | -1,3 | 8,3 | -2,7 | 11,0 |
Sundheds- og forebyggelsesudvalget (aktivitetsbestemt medfinansiering) | 419,8 | 20,0 | 1,3 | 1,3 | 0,0 |
Samlet | 1.551,3 | 0,1 | 6,1 | -1,4 | 7,5 |
Modpost serviceudgifter |
| -0,1 |
|
|
|
Hovedårsagen til merforbruget findes under arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget. Her er udgifterne til ydelser blevet vurderet i forhold til regnskab 2019. Den største ændringer er en stigning i antallet af dagpengemodtagere, samt flere udgifter til sygedagpenge end budgetteret.
Under børneudvalget er der mindreforbrug til de merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste som kommunen dækker for familier til børn med handicap.
Merforbruget til aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsnet skal ses i sammenhæng med, at budgettet og udgifter til regionen er fastfrosset i 2020 grundet dataudfordringer i Sundhedsdatastyrelsen.
Overførselsområdet er reguleret af staten, og kommunerne under ét bliver normalt midtvejsreguleret i 2020 som følge af ændringer i konjunkturerne på landsplan. De foreløbige skøn for midtvejsreguleringen peger på, at Frederiksberg får penge i efterreguleringen, og merforbruget på 7,5 mio. kr. skal derfor ses i den sammenhæng.
Under området for overførselsudgifter er også overførsler af mindreudgifter fra 2019 til 2020 og 2021 for i alt 2,2 mio.kr. Overførslerne vedrører aktiveringsværkstedet F86, hvor der overføres 1,0 mio. kr. fra 2019 til 2020, samt projektet vedrørende bedre match imellem borgere og virksomheder hvor der overføres 0,5 mio.kr til 2020 og 0,7 mio. kr. indgår i budgetprocessen for 2021. Da området for overførselsudgifter ikke er rammebelagt, er det ikke forbundet med udfordringer at overføre midlerne imellem år.
3. Anlæg
Der er ved 1. forventede regnskab foretaget en gennemgang af samtlige anlægsprojekter. Nedenstående tabel 12 viser de indmeldte afvigelser og ansøgte tillægsbevillinger på anlægsudgifter inden for anlægsrammen i forhold til det korrigerede budget 2020.
Tabel 12: Oversigt over budget, afvigelser og tillægsbevillinger i 1. forventede regnskab
Anlægsudgifter (mio. kr.) | Korr. budget2020 | 1. FR2020 | Afvigelser2020 | TB2020 | TB2021 | TB2022 | TB2023 |
Magistraten | 16,7 | 13,3 | -3,4 | 0,6 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Bolig- og Ejendomsudvalget | 78,1 | 77,7 | -0,4 | -0,4 | 0,0 | -2,1 | -3,5 |
Undervisningsudvalget | 47,1 | 41,1 | -6,0 | -6,0 | 6,0 | 0,0 | 0,0 |
Ældre- og Omsorgsudvalget | 36,3 | 36,3 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 66,9 | 66,6 | -0,3 | -1,0 | 1,0 | 0,0 | 0,0 |
Børneudvalget | 11,5 | 11,2 | -0,3 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Socialudvalget | 13,0 | 13,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
By- og Miljøudvalget | 121,2 | 111,4 | -9,8 | -9,5 | 9,0 | 0,0 | 0,0 |
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget | 0,9 | 0,9 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Korrigeret budget - eksklusiv negativ pulje | 391,7 | 371,4 | -20,3 | -16,3 | 16,0 | -2,1 | -3,5 |
Negativ anlægspulje | -80,8 | 0,0 | 80,8 | 16,2 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Yderligere forskydninger og mindreforbrug | 0,0 | -60,6 | -60,6 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Korrigeret budget - inklusiv negativ pulje | 310,9 | 310,9 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Negativ anlægspulje efter 1. FR | 0,0 | 0,0 | 0,0 | -64,6 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Der er forventede afvigelser/forskydninger svarende til 20,3 mio. kr. i 2020. Af disse afvigelser søges 16,0 mio. kr. overført til 2021. I 2020 søges der dermed tillægsbevilget 0,3 mio. kr. til kassen inden for anlægsrammen. Det skyldes mindreudgifter til Pulje til anlæg af P-pladser iht. regler om parkeringsfond under by- og miljøudvalget. Mindreudgifterne til puljen til anlæg af P-pladser medfører ligeledes en mindreindtægt, der opgøres uden for anlægsrammen jf. tabel 3 i bilag 2b.
3.1 Status på den negative anlægspulje og finansiering af renovering af rådhustårnet
Der arbejdes igen i 2020 med en negativ anlægspulje, som afspejler forventede forskydninger og mindreforbrug på de igangværende projekter. Da det ikke er muligt på forhånd at pege på hvilke projekter, der bliver forsinkede, er der indarbejdet en negativ anlægspulje under magistraten, der er udtryk for de forventede forsinkelser. Dette muliggør en budgetlægning på de konkrete anlægsprojekter, der samlet set ligger ud over anlægsrammen, og dermed at det samlede forbrug kommer tættere på at udnytte hele kommunens anlægsramme.
Puljen er på nuværende tidspunkt på 80,8 mio. kr. Heraf skyldes 45,4 mio. kr. forskydninger af projekter fra 2019 overført ved 3. forventede regnskab og 9,2 mio. kr. sagskomplekset vedr. voldgiftsager Desuden forudsættes det, at kommunalbestyrelsen godkender sideløbende sag om anlægsoverførsler, hvori der overføres uforbrugte anlægsudgifter fra 2019 til 2020 på 18,9 mio. kr.
Herudover er puljen opskrevet med 6,3 mio. kr. som følge af merudgifterne til renoveringen af rådhustårnet jf. sag på bolig- og ejendomsudvalget samt magistraten den 9. marts. I overensstemmelse med sagen om merudgifterne til renoveringen af rådhustårnet skal der, i forbindelse med 1. forventede regnskab, findes finansiering til merudgifterne inden for bolig- og ejendomsudvalget. Der er fundet finansiering via reelle mindreudgifter på andre anlæg i 2020 på i alt 0,7 mio. kr. Det drejer sig om mindreudgifter til FM: Optimering af tyverialarmservice og vægterforbrug under bolig- og ejendomsudvalget, en andel af mindreudgifterne vedrørende Pulje til anlæg af P-pladser iht. regler om parkeringsfond under by- og miljøudvalget samt Book en sagsbehandler under magistraten. Den resterende finansiering er fundet ved at nedskrive Puljen til rådhusarbejder i 2022 og 2023 med i alt 5,6 mio. kr.
Finansieringen medfører, at renovering af rådhusets ventilationsanlæg samt gulvvarmeanlægget i rådhussalen udskydes.
Finansieringen af merudgifterne til rådhustårnet i 2020 samt indmeldingerne til 1. forventede regnskab betyder, at den negative anlægspulje reduceres til 64,6 mio. kr. Puljen er lavere end samme tidspunkt sidste år. Forvaltningen arbejder fortsat med fremdriften af hele anlægsporteføljen, og der forelægges en ny vurdering i forbindelse med 2. forventede regnskab. På nuværende tidspunkt er det vurderingen, at der ikke er behov for yderligere handlinger i forhold til at overholde kommunens anlægsramme.
Økonomi
På baggrund af indmeldingerne til 1. forventede regnskab forventes en kassebeholdning på 811,1 mio. kr. ultimo 2020. jf. tabel 13.
Tabel 13: Strukturel balance, resultat og kassebeholdning
1. forventede regnskab (mio. kr.) | Opr. Budget2020 | Korr. Budget2020 | 1. FR2020 | Afvigelse Korr. budget | TB2020 |
Indtægter i alt | -6.167,3 | -6.164,9 | -6.166,8 | -1,9 | -3,5 |
Driftsudgifter i alt | 5.711,4 | 5.710,5 | 5.774,4 | 63,9 | 3,3 |
Serviceudgifter | 4.161,1 | 4.159,2 | 4.216,9 | 57,7 | 4,7 |
Overførselsudgifter | 1.550,4 | 1.551,3 | 1.557,5 | 6,1 | -1,4 |
STRUKTUREL BALANCE | -455,8 | -454,4 | -392,4 | 61,9 | -0,2 |
Anlægsudgifter inden for rammen | 310,9 | 310,9 | 310,9 | 0,0 | 0,0 |
Anlægsudgifter uden for rammen | 92,3 | 97,4 | 97,4 | 0,0 | 0,0 |
Anlægsindtægter | -36,8 | -100,2 | -100,0 | 0,3 | 0,3 |
Brugerfinansieret område | 42,0 | 52,5 | 52,0 | -0,5 | 0,0 |
Resultat i alt (- = overskud) | -47,5 | -93,9 | -32,2 | 61,7 | 0,0 |
Kassebeholdning primo | 790,2 |
|
|
|
|
Årets resultat | -47,5 | -93,9 | -32,2 | 61,7 | 0,0 |
Lånoptagelse | -122,2 | -138,5 | -136,6 | 1,9 | 0,0 |
Finansforskydninger | 86,8 | 70,4 | 66,0 | -4,4 | 1,7 |
Afdrag på lån | 81,3 | 81,3 | 81,7 | 0,5 | 0,5 |
Kassepåvirkning (- = kasseforbrug) | 1,7 | 80,6 | 21,0 | -59,7 | -2,1 |
Kassebeholdning ultimo | 791,8 | 870,8 | 811,1 |
|
|
I oprindeligt budget 2020 var der en forventet ultimokasse på 791,8 mio. kr. I korrigeret budget er den betydeligt forbedret til 870,8. Den primære årsag til forbedringen er flere salgsindtægter i 2020 der er steget fra 36,8 mio.kr. til 100,2 mio.kr. Årsagen til stigningen er, at en række salgsindtægter ikke nåede at komme ind i kommunens kasse i 2019, hvor de var budgetteret. De er derfor blevet rykket ind i 2020 med 3. forventede regnskab 2019, samt indstilles overført til 2020 med anlægsoverførselssagen. Forrykkede salgsindtægter udgør 63,4 mio.kr. og er dermed alene udtryk for forskydning af indtægter imellem år, og ikke en yderligere kasseopbygning i år. Tilsvarende er der under finansforskydninger mindreudgifter. Årsagen er er primært en forskydning i optag af byggekreditter.
Forbedringen af kasse i korrigeret budget i forhold til oprindeligt budget er dermed udtryk for forskydninger og ikke en ny kasseopbygning.
1.forventede regnskab viser en betydelig forværring af den forventede kassebeholdning i forhold til det korrigerede budget på 59,7 mio. kr. Forværringen skyldes primært de forventede merudgifter på driften i 2020 på 57,7 mio. kr. under serviceudgifter, som det anbefales at finde modgående initiativer til at dække. Lykkes dette, vil kassetrækket blive forbedret og afvigelsen til det korrigeret budget blive formindsket.
De indstillede modgående initiativer skal ud over de 57,7 mio. kr. også skabe rum til at dække overførsler fra 2019 til 2020 på 10,7 mio. kr. samt de 4,5 af de uomgængelige merudgifter, der ikke kan dækkes af pulje til uforudsete udgifter jf. tabel 8. Dette bringer initiativerne op på 72,9 mio. kr.
En nærmere gennemgang af det finansielle område findes i bilag 16.
Borgmesterpåtegning
nej
Behandling
Magistraten den 30. marts 2020 og kommunalbestyrelsen den 20. april 2020.
Fremlægges til orientering i fagudvalg parallelt med magistratsbehandlingen den 30. marts 2020
Historik
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 117:
Direktionen indstiller overfor magistraten,
1. at 1. forventede regnskab 2020 tages til efterretning
2. at initiativer til at håndtere kommunens udfordringer godkendes jf. afsnit 1.2.
3. at følgende tillægsbevillinger godkendes under service:
a. Uomgængelige merudgifter i 2020 på 14,5 mio. kr. med modpost på puljen til uforudsete udgifter jf. bilag 3-12,
b. at decentrale mindreforbrug i 2019 på 22,1 mio. kr. jf. bilag 17 overføres til 2020, men fastfryses på en central pulje under magistraten til frigivelse, såfremt likviditet og serviceramme tillader det,
c. at decentrale merforbrug i 2019 på 6,8 mio. kr. jf. bilag 17 overføres til 2020 med modpost på en central pulje under magistraten,
d. at mindreforbrug på eksternt finansierede projekter i 2019 på 6,1 mio. kr. jf. bilag 17 overføres til 2020 med modpost på en central pulje under magistraten,
e. at mindreforbrug på 6,6 mio. kr. i 2019 på politiske vedtagne projekter overføres til 2020, at mindreforbrug i 2019 på politiske projekter for 5,6 mio. kr. indgår i budgetprocessen for 2021 samt at mindreforbrug i 2019 på politiske projekter for 4,3 mio. kr. stoppes jf. bilag 15. Overførslerne har modpost på en central pulje under magistraten,
f. at ansøgte overførsler af mindreforbrug i 2019 på 4,8 mio.kr. overføres til 2020, samt at 0,5 mio. kr. indgår i budgetprocessen for 2021. Overførslerne har modpost på en central pulje under magistraten.
g. Udgiftsneutrale omplaceringer imellem udvalg i 2020, jf. bilag 3-12. Herunder fremrykkes udgifter for 4,7 mio. kr. til 2020 fra 2021-23 fordelt med 0,3 fra 2021 mio. kr., 2,6 mio. kr. fra 2022 og 1,8 mio. kr. fra 2023. Herunder omflyttes netto 0,1 mio.kr. fra service til overførselsudgifter.
4. at følgende tillægsbevillinger godkendes under overførselsudgifter:
a. Mindreudgifter for 1,4 mio.kr. jf. bilag 3-13. Mindreudgifterne lægges i kassen.
b. Overførsler af mindreudgifter for 2,2 mio. kr. fra 2019 jf. bilag 17, hvoraf 1,5 mio. kr. oveføres til 2020 og 0,7 mio. kr. indgår i budgetprocessen for budget 2021. Overførslen har modpost på kassen jf. bilag 17.
c. Udgiftsneutrale omplaceringer imellem udvalg i 2020, jf. bilag 3-12. Herunder omflyttes netto 0,1 mio.kr. fra service til overførselsudgifter.
5. at følgende tillægsbevillinger godkendes under anlæg:
a. Mindreudgifter inden for anlægsrammen på 16,3 mio. kr. i 2020, med modpost på den negative anlægspulje. Herudover indarbejdes merudgifter for 16,0 mio. kr. i 2021, mindreudgifter for 2,1 mio. kr. i 2022 og mindreudgifter for 3,5 mio.kr. i 2023 i oplægget til budget 2021 jf. bilag 13 og 14.
b. Mindreanlægsindtægter for 0,3 mio. kr. i 2020 jf. bilag 13 og 14. Bevillingen har modpost på kassen.
6. at følgende tillægsbevillinger godkendes under finansielle poster:
a. Nettomerindtægter under kommunes indtægtsside på 3,5 mio.kr. i 2020, jf. bilag 16.
b. Nettomerudgifter for 2,1 mio. kr. under øvrige finansielle poster jf. bilag 16.
Direktionen indstiller, at fagudvalgene tager orienteringen vedrørende 1.forventede regnskab 2020 til efterretning.
Børneudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 39:
Børneudvalget tog orienteringen til efterretning.
Undervisningsudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 47:
Undervisningsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 30:
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.
Socialudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 21:Socialudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.Sundheds- og Forebyggelsesudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 23:Sundheds- og forebyggelsesudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.Ældre- og Omsorgsudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 30:Ældre- og omsorgsudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.Bolig- og Ejendomsudvalget 2018-21, 30. marts 2020, pkt. 27:
Bolig- og Ejendomsudvalget tog orienteringen om 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.
Kultur og Fritidsudvalget_2018-21, 30. marts 2020, pkt. 32:
Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen vedrørende 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.
By- og Miljøudvalget 2018-21, 30. marts 2020, pkt. 100:
By- og Miljøudvalget tog orienteringen om 1. forventede regnskab 2020 til efterretning.
Resume
I denne sag forelægges anlægsregnskaber for større anlægsprojekter, som lukkes i forbindelse med regnskabsafslutningen 2019. Der forelægges regnskaber for 2 projekter under Magistraten.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller
at anlægsregnskaber for 2 afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Sagsfremstilling
I forbindelse med regnskabsafslutning 2019 forelægges anlægsregnskaber for de anlægsprojekter, som lukkes med regnskab 2019. Anlægsprojekter med forbrug på 2 mio. kr. eller derover, samt anlæg under 2 mio. kr. med en afvigelse på mere end 30 pct. forelægges i særskilt sag for de relevante fagudvalg.
Anlægsprojekter med forbrug under 2 mio. kr. (brutto) forelægges som en del af årsregnskabet.
I denne sag forelægges 2 anlægsprojekter under Magistraten. Af nedenstående oversigt ses de afsluttede anlægsprojekters forbrug sammenholdt med de meddelte anlægsbevillinger og med angivelse af afvigelsen mellem forbruget og anlægsbevillingen.
Anlægsprojekt (I 1.000 kr.) | U/I | Anlægsbevilling | Regnskab | Afvigelse | Bemærkning |
Salg af delareal (matrikel 8O og 8R) | I | -10.166 | -10.385 | -219 | Se nedenfor |
Salg af Frederiksberg Allé 41 | I | -8.900 | -8.900 | 0 | Ingen |
Redegørelse for anlægsregnskaber
Salg af delareal (matrikel 8O og 8R)
Merindtægten skyldes en regulering af købesummen på baggrund af vilkår i købsaftalen om endelig opmåling af byggeriet. Således har køber betalt for den faktiske byggeret.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
By-, Kultur- og Miljøområdet vurderer, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med de godkendte projektbeskrivelser samt de beskrevne projektændringer.
Økonomi
Der henvises til ovenstående redegørelse.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Magistraten, Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 119:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at anlægsregnskaber for 2 afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Resume
Forvaltningen præsenterer i nærværende sag magistraten og kommunalbestyrelsen for årets resultat til godkendelse og efterfølgende oversendelse af årsregnskabet til revisionen.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten indstiller, at årsregnskabet for 2019 godkendes og afgives til revisionen, idet afvigelserne i regnskabet betragtes som regnskabsforklaret.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen skal inden den 1. maj 2020 afgive årsregnskabet for 2019 til revisionen. Revisionen udarbejder herefter beretning om revision af årsregnskabet senest den 15. juni 2020.
Inden udgangen af august behandler kommunalbestyrelsen revisionsberetningen og godkender årsregnskabet endeligt. På mødet den 9. marts 2020 fik magistraten forelagt regnskabsopfølgning for årets resultat 2019, hvor de overordnede forklaringer på afvigelser i regnskabet i forhold til det korrigerede budget var beskrevet.
I årsregnskabet, som forelægges nu, er afvigelserne mere detaljeret beskrevet i regnskabsberetningens afsnit ”Regnskabsbemærkninger”. Overordnet set er regnskabsresultatet for 2019 bedre end planlagt ved budgetvedtagelsen (oprindelig budget 2019). I forhold til det oprindelige budget 2019 er der tale om en forbedring af kommunens kassebeholdning, idet det planlagte kassetræk på 160 mio. kr. endte med et kassetræk på 133 mio. kr. Regnskabsresultatet efterlader kommunen med en solid kassebeholdning på 790 mio. kr.
Kommunens egenkapital er i 2019 forbedret med i alt 41 mio. kr., væsentligst som følge af årets resultat med 42 mio.kr. (forbedring), nedskrivning af pension- og arbejdsskadehensættelser med 125 mio.kr. (forbedring), kursregulering af aktiver og gæld med i alt 12 mio.kr. (forværring), regulering af kommunens langfristede gæld med i alt 371 mio. kr. (forværring), regulering af kommunens anlægsaktiver med i alt 262 mio. kr. (forbedring) samt afskrivninger på i alt 5 mio.kr. (forværring).
Regnskabsresultatet indenfor anlægsrammen viser et mindreforbrug på 10,8 mio. kr., svarende til 3,5 pct. af den samlede anlægsramme på 311,2 mio. kr. Mindreforbruget på anlægsrammen skyldes væsentligst forsinkelser af anlægsprojekter i regnskab 2019 der indstilles til automatisk overført fra 2019 til 2020.
Der er i alt forsinkelser for 19,1 mio.kr. i regnskab 2019 som søges overført i forbindelse med overførselssagen.
Forvaltningen har hele året haft et særligt fokus på tidligt at kunne identificere både potentielle mer- og mindreforbrug, og det har på den baggrund været muligt at sikre stort set fuld udnyttelse af kommunens anlægsramme i 2019.
På serviceudgifterne afviger det samlede regnskabsresultat fra de budgetterede serviceudgifter med 0,5 pct. Det svarer til en afvigelse på 18,8 mio. kr. ud af et samlet budget på 4,044 mia. kr.
I mindreforbruget på 18,8 mio. kr. er indeholdt de decentrale institutioners opsparing, eksternt finansierede og politisk vedtagne projekter, der er forsinkede. Dette er midler, som automatisk overføres til 2020-2022. På nuværende tidspunkt er de automatiske overførsler opgjort til 34,1 mio. kr. Korrigeres der for de automatiske overførsler, viser regnskabsresultatet et merforbrug på 15,3 mio. kr.
Regnskabet for 2019 peger derfor på udfordringer på servicedriften, der rækker ind i 2020.
Det kan være en udfordring for kommunen, at identificere mindreforbruget på de decentrale institutioner i løbet af året eller ved 3.FR, blandt andet som følge af usikkerhed om behovet for vikarer i 4. kvartal samt usikkerhed om størrelsen af interne afregninger (FGV) som primært fremsendes ultimo året.
Der er derfor igen i år tale om et regnskabsresultat, hvor Frederiksberg Kommune overholder både service- og anlægsrammen.
Regnskabsresultatet for 2019 (jf. regnskabsoversigt s. 81 / tabel 1)
Årets resultat for 2019 udviser et samlet underskud på 51 mio. kr. Heraf udviser det skattefinansierede område et overskud på 42 mio. kr. og forsyningsområdet et underskud på 94 mio. kr.
Tabel 1: Regnskabsoversigt for regnskabsåret 2019
Der var i 2019 oprindeligt budgetteret med et underskud på 158 mio. kr. og efter meddelte tillægsbevillinger et korrigeret underskud på 78 mio. kr. I forhold til oprindelige budget er resultatet dermed forbedret med 107 mio. kr. og i forhold til korrigeret budget er der tale om en forbedring på 27 mio. kr.
Forbedringen skyldes en kombination af netto merindtægter på 2 mio.kr. (skatter, tilskud og udligning, moms og renter), mindreforbrug på nettodriftsudgifterne på 31 mio. kr., merforbrug på nettoanlægsudgifterne på 2 mio.kr., samt nettomerudgifter vedrørende det brugerfinansierede område på 5 mio. kr.
Driftsudgifterne på det skattefinansierede område udviser samlet set nettomindreudgifter i forhold til korrigeret budget (dvs. afvigelser ud over det Kommunalbestyrelsen har givet bevilling til) på 31 mio. kr., og anlægsudgifterne udviser nettomerudgifter på 2 mio. kr.
Kassebeholdningen
Der har i 2019 været et kassetræk på 133 mio. kr. Derudover er der foretaget en kursregulering (urealiserede kursgevister) på 42 mio. kr., således at kassebeholdningen (kontanter og værdipapirer) ved udgangen af regnskabsåret udgør 790 mio. kr. Frederiksberg Kommune har således fortsat en solid likviditet.
Balancen (jf. oversigt s. 69)
På aktivsiden er der indregnet anlægsaktiver (bygninger, grunde, aktier m.v.) for i alt 6,477 mia. kr. Omsætningsaktiver (likvide beholdninger og kortfristede tilgodehavender m.v.) indgår med 1,451 mia. kr.
På passivsiden (forpligtelser) er kommunens hensatte forpligtelser, som væsentligst vedrører tjenestemandspensioner indregnet med 3,333 mia. kr. Derudover indgår gældsforpligtelser (kort- og langfristet gæld) med 2,833 mia. kr.Samlet set giver det en egenkapital på 1,762 mia. kr., som er et udtryk for den værdi, der er tilbage i kommunen, hvis alle tilgodehavender og forpligtelser blev indfriet. I forhold til ultimo 2018 er egenkapitalen forbedret med 41 mio. kr. i 2019 som tidligere udspecificeret i denne indstilling. Jf. note 9 side 76 i årsregnskabet er udviklingen i egenkapitalen fra ultimo 2018 til ultimo 2019 ligeledes vist.
Legaternes regnskaber er udarbejdet af Nordea. De mere detaljerede legatregnskaber er fremlagt i Håndbiblioteket.
Regnskabspublikationen offentliggøres på kommunens hjemmeside under følgende link:
https://www.frederiksberg.dk/kommunen/okonomi/okonomiske-nogletal
Publikationen trykkes ikke i papirform, men i det omfang publikationen ønskes på papir kan Økonomi og Udbud kontaktes på mail okonomiafdelingen@frederiksberg.dk eller på tlf. 3821 2300.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den 30. marts 2020, kommunalbestyrelsen 20. april 2020.
Historik
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 120:
Direktionen indstiller, at årsregnskabet for 2019 godkendes og afgives til revisionen, idet afvigelserne i regnskabet betragtes som regnskabsforklaret.
Resume
I forbindelse med regnskabsafslutning 2019 forelægges anlægsregnskaber på afsluttede anlæg på socialudvalgets område til godkendelse.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og socialudvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Sagsfremstilling
Denne sag indeholder regnskabsforklaringer for de anlæg under socialudvalgets område, som er afsluttet og lukket i 2019.
Dette sker i henhold til Frederiksberg Kommunes styringsregler, hvoraf det fremgår, at anlægsregnskaber med et forbrug på 2,0 mio. kr. eller derover, samt anlægsregnskaber med et forbrug på under 2,0 mio. kr. med en afvigelse på mere end 30 pct., forelægges i en særskilt sag til Kommunalbestyrelsen. På baggrund af disse kriterier forelægges hermed anlægsregnskaber vedrørende anlægsprojekterne:
- Indretning af Acaciavej
- Opførelse af 10 permanente boliger i funktionærboligen på konservatoriegrunden
Anlægsbevillingerne er flerårige og det er hele perioden, der aflægges regnskab for. Regnskabsresultatet fremgår af tabel 1 nedenfor.
Anlægsprojekt (1.000 kr.) | Indtægt/Udgift | Anlægsbevilling | Regnskab | Afvigelse | Bemærkning |
Indretning af Acaciavej
| U | 2.800 | 2.324 | -476 | Se nedenfor |
Opførelse af 10 permanente boliger i funktionærboliger på konservatoriegrunden | U | 6.200 | 6.228 | 28 | Ingen |
Indretning af Acaciavej
Anlægsprojektet "Indretning af Acaciavej" udviser mindreudgift på 476 t. kr. i forhold til anlægsbevillingen. Dette kan henføres til, at projektet er gennemført uden forbrug af alle afsatte midler, da indretning af Acaciavej har været billigere end forudsat.
Socialområdet og By-, Kultur og Miljøområdet vurdering
Det er forvaltningens vurdering, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med projektbeskrivelserne.
Økonomi
Der henvises til ovenstående redegørelse.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Socialudvalget den 23. marts 2020, Magistraten den 30. marts 2020 og Kommunalbestyrelsen den 20. april 2020.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 15:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at udvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Socialudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 15:
Socialudvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 122:
Socialudvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Resume
Frederiksberg Kommune har på baggrund af en puljeansøgning fået tilsagn om besøg af værdighedsrejseholdet fra Sundhedsstyrelsen. Besøget består af praksisnære kompetenceudviklingsforløb på tre plejecentre i kommunen. Rejseholdsforløbene bliver gennemført i første halvår 2021.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og ældre- og omsorgsudvalget indstiller, at der på baggrund af Sundhedsstyrelsens tilsagnsbrev gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 186.000 kr. i 2021 under ældre- og omsorgsudvalget, jævnfør økonomiafsnittet.
Sagsfremstilling
Ældre- og omsorgsudvalget blev i et meddelelsespunkt på mødet den 28. oktober 2019 orienteret om, at forvaltningen i samarbejde med plejecentrene Akaciegården, Flintholm og Søndervang har ansøgt Sundhedsstyrelsen om et praksisnært læringsforløb om værdighed i ældreplejen målrettet medarbejdere. Ansøgningen er vedlagt som bilag 1. Forvaltningen har den 8. januar 2020 modtaget et tilsagnsbrev fra Sundhedsstyrelsen om, at ansøgningen er imødekommet. Tilsagnsbrevet er vedlagt som bilag 2.
Rejseholdsforløbet vil foregå i første halvår 2021. Sundhedsstyrelsen giver et tilskud på 186.000 kr. Tilskuddet dækker udgifter til kompensation ved tildeling af rejseholdsforløbet. Dette i form af kompensation til vikardækning og lignende i den daglige drift. Tilskuddet vil blive fordelt ligeligt til de tre plejecentre.
Rejseholdsforløbene vil blive tilrettelagt med udgangspunkt i de konkrete udfordringer, der opleves i leveringen af en værdig ældrepleje på de enkelte plejecentre. Der vil under rejseholdsforløbet blive uddannet 8-12 værdighedsambassadører blandt medarbejderne på hvert plejecenter. Værdighedsambassadørerne opnår kompetencer til at understøtte det daglige arbejde med at styrke værdighed i ældreplejen samt til at indgå i sparring med deres kolleger, hvormed den samlede indsats for beboerne på plejecentret kvalificeres. Der lægges stor vægt på, at viden bringes ud til så mange medarbejdere som muligt på det enkelte plejecenter. Ud over uddannelsen af værdighedsambassadørerne bliver der afholdt to temadage samt et afsluttende implementeringsseminar, hvor et antal af de øvrige medarbejdere også har mulighed for at deltage.
I ansøgningen var der mulighed for at vælge, at rejseholdsforløbet skal have særlig fokus på ét af de syv fokusområder, som kommunernes værdighedspolitik skal bestå af. Fokusområderne er livskvalitet, selvbestemmelse, kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, pårørende, mad og ernæring, bekæmpelse af ensomhed og en værdig død. De tre plejecentre har ønsket, at værdighedsrejseholdet skal have særlig fokus på samarbejdet med de pårørende. De pårørende er personalets vigtigste samarbejdspartner. De har en livshistorie til fælles med det menneske, som det handler om, og en god relation mellem de pårørende og personalet er til stor gavn for beboeren.
Med tilsagnet fra Sundhedsstyrelsen om forløb til yderligere tre plejecentre, vil i alt otte plejecentre i kommunen havde gennemgået forløb med værdighedsrejseholdet. Plejecentrene Prinsesse Benedikte, Kong Frederik IX's Hjem, Kastanjehaven, Betaniahjemmet og Østervang startede forløb op i andet halvår 2019, som bliver afsluttet i februar 2020. Der henvises til sag nr. 25 på Ældre- og omsorgsudvalgets møde den 18. februar 2019. Udvalget bliver orienteret om erfaringerne fra rejseholdsforløbene april 2020 og igen ultimo 2021 når de sidste tre forløb er afviklet.
Økonomi
Frederiksberg Kommune har jævnfør tilsagnsskrivelsen fra Sundhedsstyrelsen fået tilsagn om et tilskud på 186.000 kr. til kompensation til vikardækning og lignende i den daglige drift. Tilskuddet vil blive udbetalt ved opstart af læringsforløbet, det vil sige primo 2021. Der skal aflægges regnskab til Sundhedsstyrelsen efter afslutning af rejseholdsforløbet.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Ældre- og omsorgsudvalget den 9. marts 2020, magistraten den 23. marts 2020 og kommunalbestyrelsen den 20. april 2020.
Historik
Indstilling 9. marts 2020, pkt. 20:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at udvalget
- godkender, at Sundhedsstyrelsens værdighedsrejsehold besøger Akaciegården, Flintholm Plejeboliger og Søndervang, og
- indstiller, at der på baggrund af Sundhedsstyrelsens tilsagnsbrev gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 186.000 kr. i 2021 under ældre- og omsorgsudvalget, jævnfør økonomiafsnittet.
Ældre- og Omsorgsudvalget_2018-21, 9. marts 2020, pkt. 20:
Ældre- og omsorgsudvalget
- godkendte, at Sundhedsstyrelsens værdighedsrejsehold besøger Akaciegården, Flintholm Plejeboliger og Søndervang, og
- indstiller, at der på baggrund af Sundhedsstyrelsens tilsagnsbrev gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 186.000 kr. i 2021 under ældre- og omsorgsudvalget, jævnfør økonomiafsnittet.
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 112:
Ældre- og omsorgsudvalget
- godkendte, at Sundhedsstyrelsens værdighedsrejsehold besøger Akaciegården, Flintholm Plejeboliger og Søndervang, og
- indstiller, at der på baggrund af Sundhedsstyrelsens tilsagnsbrev gives henholdsvis en indtægts- og udgiftsbevilling på 186.000 kr. i 2021 under ældre- og omsorgsudvalget, jævnfør økonomiafsnittet.
Resume
I forbindelse med regnskabsafslutningen for 2019 lukkes og forelægges anlægsregnskaber på afsluttede anlæg på ældre- og omsorgsudvalgets område.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og ældre- og omsorgsudvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Sagsfremstilling
Denne sag indeholder regnskabsforklaringer for de anlæg under ældre- og omsorgsudvalgets område, som er afsluttet og lukket i 2019.
Dette sker i henhold til Frederiksberg Kommunes styringsregler, hvoraf det fremgår, at anlægsregnskaber med en udgift på 2,0 mio. kr. eller derover samt anlægsregnskaber med et forbrug på under 2,0 mio. kr. men med en afvigelse på mere end 30 pct. forelægges i særskilt sag til kommunalbestyrelsen. Ud fra disse kriterier forelægges hermed anlægsregnskaber vedrørende anlægsprojekterne:
Anlægsbevillingerne er flerårige og det er hele perioden, som der aflægges regnskab for. Regnskabsresultatet fremgår af tabel 1 nedenfor. Da der for begge projekter er tale om så små afvigelser, at de må betragtes som værende i balance, redegøres der ikke nærmere for afvigelserne.
Tabel 1: Afsluttede anlæg på ældre- og omsorgsudvalgets område
Anlægsprojekt (1.000 kr.) | Indtægt / Udgift | Anlægsbevilling | Regnskab | Afvigelse | Bemærkning |
AS 1206 Plejehjemsmodernisering - Akaciegården (Servicedel) | U | 23.700 | 23.660 | -40 | Ingen |
AS 1206 Plejehjemsmodernisering - Akaciegården (Servicedel) | I | -3.800 | -3.800 | 0 | Ingen |
AS0605 Kredsens Hus, serviceareal | U | 48.147 | 48.120 | -27 | Ingen |
AS0605 Kredsens Hus, serviceareal | I | -2.400 | -2.400 | 0 | Ingen |
Ældre- og Omsorgsområdet og By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Det er forvaltningens vurdering, at anlægsprojekterne er gennemført i overensstemmelse med projektbeskrivelserne.
Der vedlægges som bilag regnskab for hvert af de to projekter.
Økonomi
Der henvises til ovenstående redegørelse.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Ældre- og Omsorgsudvalget den 23. marts 2020, Magistraten den 30. marts 2020 og Kommunalbestyrelsen den 20. april 2020.
Historik
Indstilling 23. marts 2020, pkt. 23:
Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet indstiller, at udvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Ældre- og Omsorgsudvalget_2018-21, 23. marts 2020, pkt. 23:
Ældre- og omsorgsudvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 123:
Ældre- og omsorgsudvalget indstiller, at anlægsregnskaberne vedrørende de afsluttede anlægsprojekter godkendes.
Resume
Med budgetforlig 2020 blev det besluttet at øge budgettet til normeringerne i dagtilbud med i alt 10,0 mio. kr. i 2020.
I forslaget blev der forudsat en statslig finansiering på 4,4 mio. kr. som er medtaget i beregning af forældrebetaling og tilskud til private pasningsordninger. De statslige midler må ikke indgå i disse beregninger, og der skal derfor vedtages ændrede reducerede takster for en plads i daginstitution for 2020 samt ændret lavere tilskud til private pasningsordninger. Derudover gives bevilling til det øgede statslige tilskud på 5,5 mio. kr. og dermed øget antal stillinger til kommunale og selvejende daginstitutioner. Samlet vil den nye tilførsel af midler til dagtilbudsområdet i 2020 være på 14,5 mio. kr. fremfor 10,0 mio. kr. som blev besluttet med budget 2020.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen.
Indstilling
Magistraten og børneudvalget indstiller med de faldne bemærkninger
1. at forudsat bloktilskud på 4,4 mio. kr. på indtægtsbudgettet under magistraten nulstilles,
2. at der under børneudvalget indtægtsbevilges på 9,9 mio. kr. og udgiftsbevilges 5,5 mio. kr. svarende til tilskud fra staten udover det budgetterede,
3. at der gives en indtægtsbevilling på -1,5 mio. kr. vedr. forældrebetaling og en udgiftsbevilling på -1,5 mio. kr. vedr. ændret kommunal finansiering,
4. at der fastsættes følgende nye takster på dagtilbudsområdet:
1. Dagpleje (uanset barnets alder) samt Daginstitution, 0-2 år:
1. Fuldtidstakst: 3.039 kr. pr. måned
2. Deltidstakst, grundbeløb: 1.566 kr. pr. måned
3. Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 30 kr.
2. Daginstitution, 3 år-skolestart:
1. Fuldtidstakst: 1.687 kr. pr. måned
2. Deltidstakst, grundbeløb: 902 kr. pr. måned
3. Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 16 kr.
5. Private institutioner og private pasningsordninger varsles nedsat tilskud med virkning pr. 1. juli 2020.
6. Magistraten meddelte forvaltningen delegationsbemyndigelse til at foretage varsel af private institutioner og private pasningsordninger af ændringen af tilskud.
Sagsfremstilling
Med budgetforlig 2020 blev det besluttet, at øge budgettet til normeringer i dagtilbud med 10,0 mio. kr. i 2020. Af de 10,0 mio. kr. var der forudsat en statslig medfinansiering på 4,4 mio. kr.
Der er den 17. februar 2020 indgået en politisk aftale mellem regeringen og støttepartierne om at tilføre kommunerne 500 mio. kr. til mere pædagogisk personale i landets daginstitutioner.
Midlerne er fordelt til kommunerne efter den enkelte kommunes andel af skønnede antal 0-5 årige (offentliggjort af Danmarks Statistik i maj 2019).
Fordelingen af midlerne er udmeldt på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside. Heraf fremgår det, at Frederiksberg Kommune kan forvente at modtage 9,9 mio. kr. i 2020.
Det fremgår dog endvidere af hjemmesiden, at "Der kan ske marginale justeringer af beløbene som følge af centrale administrationsudgifter i tilknytning til puljen"
De statslige midler til flere pædagoger gives som et tilskud til kommunerne. Det følger af Dagtilbudslovens § 31, stk. 3, at statslige puljemidler på dagtilbudsområdet, ikke må indgå i beregningsgrundlaget for fastsættelsen af henholdsvis kommuners tilskud til privatinstitutioner og private pasningsordninger samt forældres egenbetaling.
I modsætning hertil må statslige midler, der indgår i bloktilskuddet, gerne medtages i beregningsgrundlaget for fastsættelsen af henholdsvis kommuners tilskud til privatinstitutioner og private pasningsordninger samt forældres egenbetaling.
Da tildelingsmetoden af de statslige midler ikke var kendt ved budgetforhandlingerne, har forvaltningen medtaget de statslige midler i beregningsgrundlaget for fastsættelsen af henholdsvis kommunens tilskud til privatinstitutioner og private pasningsordninger samt forældres egenbetaling.
De ændrede vilkår for de statslige midler medfører, at beregningsgrundlaget for initiativet i Frederiksberg Kommunes budgetforlig for 2020 ændres.
Der skal fortages følgende ændringer:
- Forældrebetalingen for en plads i dagpleje og daginstitution skal sættes ned med tilbagevirkende kraft pr. 1. januar 2020.
- Tilskud til private daginstitutioner og private pasningsordninger skal sættes ned. Nedsættelse af tilskuddet kræver tre måneders varsel (afklaret med Børne- og Undervisningsministeriet ved svar torsdag den 19. marts 2020). Dermed kan tilskud til private institutioner og private pasningsordninger sættes ned med virkning for 1. juli, såfremt dette varsles senest den 31. marts 2020.
Tilskud til private daginstitutioner beregnes udfra objektive kriterier fastsat i bekendtgørelse og vejledning, der er ikke mulighed for at give yderligere tilskud. Når beregningsgrundlaget for fastsættelse af tilskud til de private daginstitutioner falder, så skal tilskuddet sættes ned.
Tilskuddet varsles nedsat med 3 måneders varsel. Da de private daginstitutioner har handlet i god tro og har handlet ud fra det budgetudmeldte tilskud, da er det forvaltningens vurdering at der ikke er grundlag for at kræve tilbagebetaling fra de private daginstitutioner.
Ændring af beregningsgrundlaget for tilskud til private institutioner og private pasningsordninger samt forældrebetaling
I budgetforliget om Markant flere hænder i dagtilbud indgår tilskud til private institutioner og private pasningsordninger samt indtægt fra forældrebetaling på baggrund af det forudsatte statslige tilskud på 4,4 mio. kr.
Denne nettoindtægt bortfalder med de nye forudsætninger for det statslige tilskud. Derudover har Frederiksberg Kommune udbetalt et for højt tilskud til private institutioner og private pasningsordninger, som først kan ændres med virkning pr. 1. juli, da det kræver 3 måneders varsling. Forældrebetalingen kan ændres med tilbagevirkende kraft.
Forvaltningen foreslår, at den øgede udgift finansieres ved, at Frederiksberg Kommunes egenfinansiering af Markant flere hænder sættes ned. Det giver følgende bruttokonsekvenser:
Bruttokonsekvenser af ændrede beregningsforudsætninger | 2020 (beløb i 1.000 kr.) |
Tilbagebetaling af forældrebetaling | 1.500 |
Friplads- og søskendetilskud | -283 |
Tilskud til private institutioner og private pasningsordninger | -238 |
Foreslået nedsat egenfinansiering | -980 |
I alt | 0 |
Konsekvensen af den nedsatte egenfinansiering på 980 t. kr. har følgende betydning for antallet af medarbejdere, der kan ansættes de kommunale og selvejende daginstitutioner i forhold til den oprindelige finansiering:
Antal tilførte stillinger årligt | Pædagoger | Pædagogmedhjælper | Praktiske medhjælpere | Vikarer | Stillinger i alt |
Oprindelig beregning af Markant flere hænder i dagtilbud | 13,6 | 8,6 | 0,2 | 0,8 | 23,2 |
Beregning med nedsat egenfinansiering (-980 t. kr.) | 12,1 | 7,7 | 0,2 | 0,7 | 20,7 |
Difference | -1,46 | -0,92 | -0,02 | -0,09 | -2,49 |
Hertil kommer, at Frederiksberg Kommune får tilført yderligere 5,5 mio. kr. i statslige midler. Denne ekstra tilførsel betyder, at der kan ansættes yderligere personale i de kommunale og selvejende daginstitutioner i 2020.
Antal tilførte stillinger årligt af ekstra 5,5 mio. kr. statslige midler | Pædagoger | Pædagogmedhjælper | Praktiske medhjælpere | Vikarer | Stillinger i alt |
Tilførte stillinger | 8,2 | 5,2 | 0,3 | 0,5 | 14,2 |
I alt tilføres flere stillinger i 2020 end der oprindeligt var vedtaget i budgetforlig 2020.
Antal tilførte stillinger årligt | Pædagoger | Pædagogmedhjælper | Praktiske medhjælpere | Vikarer | Stillinger i alt |
Oprindelig beregning af markant flere hænder i dagtilbud | 13,6 | 8,6 | 0,2 | 0,8 | 23,2 |
Beregning af Makant flere hænder i dagtilbud med ændret egenfinansiering samt ekstra statsligt tilskud | 20,3 | 12,9 | 0,5 | 1,2 | 34,9 |
Difference | 6,7 | 4,3 | 0,3 | 0,4 | 11,7 |
Samlet vil den nye tilførsel af midler til dagtilbudsområdet i 2020 være på 14,5 mio. kr. fremfor 10,0 mio. kr. som blev besluttet med budget 2020.
Økonomi
De økonomiske konsekvenser af, at de statslige midler til flere pædagoger i dagtilbud ikke må indgå i beregningsgrundlaget for fastsættelsen af henholdsvis kommuners tilskud til privatinstitutioner og private pasningsordninger samt forældres egenbetaling er beskrevet i ovenstående afsnit.
Konsekvenserne for tilskud til private institutioner, private pasningsordninger samt forældrebetalingen betyder, at disse skal ændres.
De bevillingsmæssige konsekvenser er opsummeret i nedstående tabel.
Bevillingsmæssige konsekvenser (beløb i 1.000 kr.) | 2020 |
Forudsat bloktilskud nulstilles | 4.400 |
Statsligt tilskud til mere pædagogisk personale | -9.900 |
Øget udgiftsbudget som følge af højere statsligt tilskud | 5.500 |
Tilbagebetaling af forældrebetaling | 1.500 |
Friplads- og søskendetilskud | -283 |
Tilskud til private institutioner og private pasningsordninger | -238 |
Nedsat egenfinansiering | -980 |
I alt | 0 |
Konsekvensen for forældrebetalingen er en nedsættelse i taksterne således at forældrebetalingen fastsættes således:
Dagpleje (uanset barnets alder) samt Daginstitution, 0-2 år:
- Fuldtidstakst: 3.039 kr. pr. måned
- Deltidstakst, grundbeløb: 1.566 kr. pr. måned
- Deltidstakst, pr. time, pr. uger: 30 kr.
Daginstitution, 3 år-skolestart:
- Fuldtidstakst: 1.687 kr. pr. måned
- Deltidstakst, grundbeløb: 902 kr. pr. måned
- Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 16 kr.
Differencen i forhold til den gældende takst er således:
Dagpleje (uanset barnets alder) samt Daginstitution, 0-2 år:
- Fuldtidstakst: -29 kr.
- Deltidstakst, grundbeløb: -29 kr.
- Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 0 kr.
Daginstitution, 3 år-skolestart:
- Fuldtidstakst: -16 kr.
- Deltidstakst, grundbeløb: -16 kr.
- Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 0 kr.
Tilskuddet til private institutioner og private pasningsordninger sættes ned med varsling pr. 1. juli 2020. Det betyder, at tilskuddet nedsættes på følgende måde:
Privatinstitutioner:
- Tilskud til drift (0-2 årige) nedsættes fra 9.041 kr. pr. måned til 8.954 kr. pr. måned.
- Tilskud til drift (3 år til skolestart) nedsættes fra 4.655 kr. pr. måned til 4.608 kr. pr. måned.
- Bygningstilskud og tilskud til administration er uændret.
Private pasningsordninger:
- Tilskud til pasning af eget barn/privat børnepasning (0-2 årige) nedsættes fra 7.670 kr. pr. måned til 7.594 kr. pr. måned.
- Tilskud til pasning af eget barn/privat børnepasning (3 år til skolestart) nedsættes fra 3.957 kr. pr. måned til 3.917 kr. pr. måned.
Puljeinstitutioner:
- Taksten for 0-2 årige nedsættes fra 2.912 kr. pr. måned til 2.884 kr. pr. måned.
- Taksten for 3 år til skolestart nedsættes fra 1.617 kr. pr. måned til 1.602 kr. pr. måned.
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
Børneudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 30. marts 2020, pkt. 29:
Børne- og Ungeområdet indstiller,
1. at forudsat bloktilskud på 4,4 mio. kr. på indtægtsbudgettet under magistraten nulstilles,
2. at der under børneudvalget indtægtsbevilges på 9,9 mio. kr. og udgiftsbevilges 5,5 mio. kr. svarende til tilskud fra staten udover det budgetterede,
3. at der gives en indtægtsbevilling på -1,5 mio. kr. vedr. forældrebetaling og en udgiftsbevilling på -1,5 mio. kr. vedr. ændret kommunal finansiering,
4. at der fastsættes følgende nye takster på dagtilbudsområdet:
1. Dagpleje (uanset barnets alder) samt Daginstitution, 0-2 år:
1. Fuldtidstakst: 3.039 kr. pr. måned
2. Deltidstakst, grundbeløb: 1.566 kr. pr. måned
3. Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 30 kr.
2. Daginstitution, 3 år-skolestart:
1. Fuldtidstakst: 1.687 kr. pr. måned
2. Deltidstakst, grundbeløb: 902 kr. pr. måned
3. Deltidstakst, pr. time, pr. uge: 16 kr.
5. Private institutioner og private pasningsordninger varsles nedsat tilskud med virkning pr. 1. juli 2020.
6. Forvaltningen får delegationsbemyndigelse af magistraten til at foretage varsel af private institutioner og private pasningsordninger af ændringen af tilskud