Dagsordenspunkter
Pkt. 32 Forslag til beslutning fra rådmand Laura Lindahl og 1. viceborgmester Jan E. Jørgensen om offentlig adgang til daginstitutionernes legepladser i weekender og på lukke- og helligdage
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til børneudvalget.
"Frederiksberg er en geografisk lille kommune, hvor der bor rigtig mange børnefamilier. Vi har over årene været gode til at etablere legepladser i byrummet, og det skal vi fortsat gøre, men vi synes også, vi skal supplere byens legepladser ved at stille alle kommunens daginstitutioners legepladser til rådighed for børnefamilierne i weekender og på lukke- og helligdage. Det vil øge udbuddet af legepladser markant til glæde og gavn for byens børnefamilier. Beslutningsforslaget er således:
Vi foreslår, at samtlige af Frederiksberg Kommunes daginstitutioners legepladser åbnes for offentlig adgang i weekender og på lukke- og helligdage. Det er oplagt, at kommunens city assistenter tjekker legepladserne, inden de lukkes søndag aften, så de er klar til børnene mandag morgen. Vi foreslår, at det sker hurtigst muligt, og at vi ved årsskiftet evaluerer initiativet."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 33 Forslag til beslutning fra rådmand Mette Bram og kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Pandoru om nationale test
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til undervisningsudvalget.
"Enhedslisten og Alternativet foreslår: At Borgmesteren på vegne af Kommunalbestyrelsen retter henvendelse til undervisningsministeriet om at få fritaget skolerne fra at deltage i de nationale test i 2021, da eleverne pga. covid-19-krisen ikke har fået den normale undervisning, som de har krav på, og testene ikke på nogen måde kan give et dækkende billede af elevernes faktiske faglige niveau.
Begrundelse: De nationale test blev stillet i bero, da uafhængig forskning i 2019 påviste, at testene var så fejlbehæftede, at de ikke gav et dækkende billede af elevernes faktiske faglige niveau, og at de derfor hverken kunne benyttes som styringsredskab af skolerne eller til vurderinger af kvaliteten af lærernes undervisning. De danske elever har siden marts 2020 befundet sig i en undervisningsmæssig krisetilstand. De har været hjemsendt i sammenlagt flere måneder, hvor de har været henvist til digital undervisning eller til en fysisk skolegang underlagt en stribe restriktioner. På trods af lærernes store indsats, så kan undervisningen under de betingelser aldrig blive af samme kvalitet som normalt, og det har haft alvorlige konsekvenser for både elevernes læring og deres trivsel. Det er spild af ressourcer, hvis skolerne skal gennemføre de nationale test midt i en pandemi-krise, hvor fokus alene burde være på undervisningen og elevernes trivsel, og det er fuldstændig urimeligt at stresse skoleeleverne på den måde."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 34 Forslag til beslutning fra rådmand Balder Mørk Andersen om at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til magistraten.
"SF foreslår, at Frederiksberg Kommune sikrer, at borgerne ikke modtager digital post i weekender og ferier.
Begrundelse:
Der er grund til at tage det dybt seriøst, at ikke alle borgere lever gnidningsfrit med kommunikation fra det offentlige. Nogen kan være presset af en sag i Familieafdelingen, en anden kan være kørt skævt med sagsbehandleren i jobcentret. Ofte kan der være helbredsmæssige årsager bag, at en person oplever det som et stort mentalt pres at modtage den digitale post fra kommunen. I visse tilfælde kan et enkelt brev fra kommunen vælte læsset for en borger i løbet af en weekend eller totalt fjerne glæden ved den aftalte ferie.
I SF ønsker vi at fremme et helhedssyn på det enkelte menneske fra kommunens side, og det indebærer også at tage hensyn til, hvordan borgerne oplever og kan reagere på kommunikation fra kommunen. Derfor bør det sikres, at borgerne ikke modtager digital kommunikation fra kommunen i ferier og i weekender, forstået som fra fredag middag, idet en stresset borger da f.eks. ikke kan opklare en misforståelse dagen derpå, men må gå med en knude i maven frem til mandag.
I forbindelse med behandlingen af forslaget bør den samlede digitale kommunikation kortlægges, og der kan være områder og situationer, som kan undtages, hvis det vurderes at være nødvendigt at få kommunikationen frem.
Endvidere skal det vurderes, i hvilken grad der er tale om forsinket levering fra it-systemer, og hvordan det i givet fald kan forbedres."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 35 Forslag til beslutning fra rådmand Balder Mørk Andersen om test og dokumentation
Sagsfremstilling
Beslutningsforslaget blev oversendt til undervisningsudvalget.
"SF foreslår, at Frederiksberg Kommune, såfremt de nationale test atter bliver frivillige for kommunerne i skoleåret 2020/21, undlader at gennemføre dem, men at kommunen snarest muligt retter henvendelse til Undervisningsministeren om, på Frederiksberg at kunne få lov til at undlade at gennemføre de nationale test i indeværende skoleår, samt at kommunen selv beslutter at udskyde eller sløjfe diverse kommunalt styrede dokumentationskrav og test, således at fokus udelukkende kan være på at indhente det faglige efterslæb og sikre trivsel, berørt af endnu en periode med hjemmeskole og online-undervisning.
Begrundelse:
Endnu et skoleår bliver nu præget af coronavirussen. Lærere og elever har arbejdet for at få det maksimale ud af hjemme- og onlineundervisningen, men vi ved alle, at det slet ikke har været det samme som en normal, tryg og indholdsrig skoledag. Der er sket aflysninger, og meget undervisning er blevet til gruppearbejde og opgaver. Altså skoletid uden lærer. Samtidig risikerer vi en klar social slagside - især når nogen elever er fløjet under radaren ved pc’en.
SF mener, at det bør tages dybt seriøst, i så høj grad som muligt at modvirke tabet af skoleglæde, læring og socialt nærvær og tryghed. Derfor har vi forud for dette forslag bedt forvaltningen pege på hvilke kommunalt styrede dokumentationskrav og test, der kan besluttes at blive sløjfet i indeværende skoleår eller skudt til næste. Således at fokus udelukkende kan være på at indhente det faglige efterslæb og sikre trivslen.
SF afventer som alle andre det nye landsdækkende evaluerings- og bedømmelsessystem, men Frederiksberg Kommune bør altså beslutte at fravælge gennemførslen af de nationale test i 2. halvår af indeværende skoleår 2020/21, såfremt det atter bliver op til kommunerne selv at træffe dette valg. En snarlig henvendelse til Undervisningsministeren kan være med til at skubbe på for en sådan beslutning."
(Til udvalgsbehandling)
Pkt. 36 Frederiksberg Bakke, anlæg af byrum - frigivelse af anlægsmidler
Resume
Kommunalbestyrelsen har med vedtagelsen af budget 2021 afsat 9 mio. kr. til etablering af et byrum på Frederiksberg Bakke, på en strækning ud for Frederiksberg Slot. Ved budgetvedtagelsen blev der frigivet 900.000 kr. til projektering. Med sagen søges de resterende midler, i alt 8,1 mio. kr., anlægsbevilget. Udvalget forelægges endvidere det skitseforslag, som forvaltningen vurderer som det bedste, og dermed valg af den rådgiver, der anbefales at skulle fortsætte detailprojektering, udbud og tilsyn.
Beslutning
Thyge Enevoldsen stillede ændringsforslaget fra by- og miljøudvalgets behandling. Ændringsforslaget blev forkastet med 15 stemmer (C, V, F, Å) mod 10 stemmer (A, Ø, B). Kommunalbestyrelsen tiltrådte herefter flertalsindstillingen fra magistraten og by- og miljøudvalget med 15 stemmer (C, V, F, Å) mod 10 stemmer (A, Ø, B), idet Alternativet opfordrer til, at man i projektets valg af materialer tager videst muligt hensyn til en ønsket reduktion af varmeøeffekten i byen.
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram, og Laura Lindahl) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen) indstiller,
- at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
- at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Thyge Enevoldsen stillede følgende ændringsforslag i by- og miljøudvalget: For at sikre en åben, gennemsigtig og borger-inddragende proces foreslås det, at alle tre forslag sendes ud i offentlig høring blandt borgere, handicap- og ældrerådet samt relevante interesseorganisationer som fx Cyklistforbundet, FBLF m.fl. Parallelt hermed afklares det, om politiet vil tillade en 40 kms zone, hvilket projekt der skaber den største trafiksikkerhed og tryghed via uvildig trafikrevisor, hvor trafikken vil søge hen under nedlukning, og hvordan busbetjening skal ske i lukkeperioden.
Et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe og Thomas Baark) stemte for forslaget, mens et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Merete Winther Hildebrandt, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen) stemte imod.
Sagsfremstilling
På mødet i kommunalbestyrelsen den 25. januar 2021 blev det besluttet at sende sagen retur til By- og Miljøudvalget efter drøftelse.
På baggrund heraf forelægges sagen på ny, idet alle de tre forslag, som forslag som forvaltningen har indhentet, vurderet og lagt til grund for indstillingen om at godkende et skitseforslag for anlæg af byrum på toppen af Frederiksberg Bakke, er vedlagt som bilag. De to forslag, der ikke i første omgang var vedlagt indstillingen er forslagene fra henholdsvis 1:1 Landskab, med Atkins som underrådgiver og fra Cowi/Arkitema. Begge forslag har forvaltningen fravalgt i processen.
Det skal generelt bemærkes, at der ved udarbejdelse af løsningsforslag for bygge- og anlægsprojekter i Frederiksberg Kommune anvendes forskellige modeller, afhængigt af det enkelte projekt. Modellerne varierer både med hensyn til antallet af løsningsforslag, der arbejdes med og omfanget af interessenter og fagfolk, der inddrages.
I nogle projekter foregår der et indledende arbejde i forvaltningen, understøttet af eksterne rådgivere, frem mod et projektforslag, der forelægges politisk. I andre - primært større - projekter nedsættes der et bedømmelsesudvalg, f.eks. med repræsentanter for kommunalbestyrelsen, eventuelt med eksterne fagdommere, og med forvaltningen inklusive stadsarkitekten som rådgivere. Og så er der tilfælde, hvor der på baggrund af forvaltningens forarbejde forelægges flere løsningsmuligheder til politisk vurdering – typisk fordi de har forskellige konsekvenser for antallet af parkeringspladser mv, og derfor indebærer politiske valg. Der er således ikke én fast praksis, idet forvaltningen søger at anvende den proces, som vurderes at passe til det pågældende projekt under hensyn til omfang, tidsplan, konsekvenser, interessenter etc.
I det konkrete tilfælde med Frederiksberg Bakke var det forvaltningens vurdering, at det - bl.a. henset til, at der i omfang er tale om mindre projekt, at de væsentligste interessenter er institutioner i området (herunder ZOO, Hærens Officersskole, og Slots- og Kulturstyrelsen) og budgetforligets forudsætning om anlæggelse i 2021 med tilhørende bindinger til tidsplanen - ville være hensigtsmæssigt at udvikle én projektidé til dialog med interessenterne og efterfølgende politisk beslutning. For at kunne forelægge et skitseforslag af høj kvalitet indbød forvaltningen opgaven til 3 rådgivere til at give et kvalificeret tilbud, der både omfattede et skitseforslag, en tilgang til anlæg og anlægsperiode og en pris for rådgiverydelsen.
De tre tilbud blev vurderet internt i forvaltningen og bedømt af en gruppe bestående af By-, Kultur og Miljødirektøren, stadsarkitekten, stadsgartneren, vej-, park- og miljøchefen samt to af forvaltningens eksperter inden for trafik og byrum, idet kommunens normale vægtningsmodel med 40% til kvalitet og 60% til pris blev lagt til grund for bedømmelsen.
Det var på den baggrund forvaltningens samlede vurdering, at det forelagte skitseforslag fra LYTT Landskabsarkitekter både var det bedste og mest økonomisk fordelagtige, og det var derfor dette projekt, der blev forelagt til politisk godkendelse.
Hvad angår trafiksikkerheden i projektet, skal det bemærkes, at alle 3 forslag indeholder en trafikdæmpning i form af et belægningsvalg, der indebærer, at hastigheden på vejen, hvor gennemsnitshastigheden senest er målt til 49 km/t, må forventes at falde betydeligt. Der planlægges desuden med en formel nedsættelse af hastighedsgrænsen til 40 km/t. Endelig skal det bemærkes, at det endelige projekt vil gennemgå både en uvildig trafiksikkerhedsrevison og en tilsvarende tilgængelighedsrevision, så både funktion, fremkommelighed og komfort i det færdige byrum sikres.
Tidligere sagsfremstilling:
Med vedtagelsen af budget 2021 blev et flertal i kommunalbestyrelsen enige om at afsætte samlet 9 mio. kr. til etablering af et nyt byrum på toppen af Frederiksberg Bakke. Aftaleteksten lyder således:
I dag er Frederiksberg Bakke præget af den trafikerede Roskildevej, der danner ’barriere’ mellem de to parkområder Frederiksberg Have og Søndermarken. Ved at ændre på udformningen af vejarealet på toppen af bakken, kan der skabes større sammenhæng mellem de to parkområder. Et mere veldefineret byrum på toppen af bakken øger den rekreative værdi, idet der kan skabes bedre
forhold for fodgængere og samtidig ske et markant arkitektonisk og oplevelsesmæssigt løft af stedet. Etablering af et byrum på toppen af bakken er første etape i etableringen af et sammenhængende rekreativt område omkring Frederiksberg Bakke, der senere kan videreudvikles med yderligere byrumsmæssige og trafikale tiltag, som også kan få betydning for ZOO og Cisternerne. Partierne er enige om forsøgsmæssigt at afspærre toppen af bakken i trafiksvage perioder af året.
Forligskredsen er derfor enige om at afsætte 9,0 mio. kr. til at udvikle de rekreative værdier i området omkring Frederiksberg Bakke ved at etablere et byrum på toppen af bakken.
Milepæle
Forudsætningen i Budget 2021 er at projektet gennemføres i 2021. På den baggrund er der fastlagt en tidsplan, der forudsætter følgende milepæle:
- Januar 2021: Rådgiverkontrakt underskrives
- April 2021: Detailprojekt færdigt
- Maj 2021: Bestilling af bygherreleverancer/Belægningssten
- Juli 2021: Anlægsstart juli
- 14. august 2021: Post Nord Danmark Rundt
- December 2021: Anlæg tages i brug
- Februar 2022: Endelig aflevering
Rådgiverudbud
For at få en indledende belysning af opgaven og for at kunne vælge rådgiver til opgaven blev 3 rådgivningsfirmaer indbudt til at afgive tilbud på løsning af opgaven samt udarbejdelse af et indledende skitseforslag. Ved udvælgelsen af tilbud er der lagt vægt på følgende forhold:
- at forslaget er i samspil med de historiske omgivelser i en kvalitet, der giver et markant arkitektonisk og oplevelsesmæssigt løft til byrummet.
- at en ny belægning kan dæmpe hastigheden på den gennemkørende trafik og skabe en tydelig kobling mellem de to parkområder.
- at cykelstierne er indarbejdet i projektet uden at de mister deres funktion, fremkommelighed og komfort.
- at trafikafviklingsplanen optimerer anlægsfasen, samt håndterer, at slottet og kirken under hele udførelsesperioden kan opretholde brandredning, varelevering, handicapkørsel mv. samt at cyklister kan passere anlægsområdet i hele anlægsperioden.
Forvaltningen har valgt at pege på forslaget (vedlagt som bilag) fra LYTT landskabsarkitekter. Valget er sket på baggrund af følgende:
- Forslagets hovedgreb er, at Frederiksberg Slot skal have styrket sin værdighed. Dette gøres ved at fremhæve slottet ved at skabe mere plads foran og ved at sænke terrænet på toppen af bakken.
- Brostenene på Roskildevej udlægges i et bueslag. Dette er et markant greb, der tydeliggør, at her sker noget og som vil nedsætte hastigheden for den kørende trafik.
- Valg af nordiske sten er et smukt farvevalg, med historisk reference til stedet.
- Der indgår i beskrivelsen af forslaget anlægspraktiske løsninger, som udviser stor viden og indsigt i anlægsarbejde med granitsten. Valg af stentype til kørebanen er et flot valg. Her er taget hensyn til kørsel med tung trafik. Det er endvidere anskueliggjort, at projektet kan holdes inden for den økonomiske ramme.
- Det vurderes, at forslaget samlet set i meget høj grad lever op til Frederiksberg Kommunes krav og ønsker til evalueringspunktet kvalitet.
Der er nedsat en følgegruppe med repræsentanter fra Zoo, Cisternerne, Frederiksberg Slot og Slots- og Kulturstyrelsen, der på et møde den 16. december haft mulighed for at kommentere på forslaget. Kommentarerne er vedhæftet som bilag. Kommentarerne har ikke opsættende virkning på det foreslåede projekt, men vil blive indarbejdet i det videre projekteringsforløb.
Anlægsperioden
Udgangspunktet for det samlede projekt er, at det skal projekteres, udbydes og udføres i 2021. Dette giver en presset tidsplan for projektet, der dels skal tage højde forleverancer belægning, der er længe undervejs, dels skal sikre, at Post Nord Danmark cykelløbet skal afvikles den 14. august 2021. Det sidste medfører, at anlægsperioden skal brydes op og derudover er der tale om anlæg af et projekt på en af de mest befærdede veje på Frederiksberg. For at projektet kan gennemføres i 2021, forudsættes det, at Roskildevej lukkes for gennemkørende biler under anlægsperioden, dog således at fodgængere og cyklister kan passere anlægsområdet. Der vil før og under anlægsperioden blive gennemført trafikale målinger, for derved at få et overblik over, hvilke trafikale konsekvenser en lukning af vejen får. Især er det interessant at få overblik over, til hvilke veje der sker en overflytning af trafik, når en daglig trafik på knap 16.000 biler skal finde andre veje. Den viden kan så bruges til, ved eventuelle fremtidige lukninger, at tilrettelægge omkørsel mest optimalt.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering
Det er forvaltningens vurdering, at skitseforslaget fra LYTT bedst imødekommer de krav der er stillet til løsning af opgaven samt, at der med afsæt i forvaltningens og følgegruppens kommentarer kan udarbejdes et endeligt projekt, der styrker sammenbindingen mellem Søndermarken og Frederiksberg Have/Frederiksberg Slot, og bidrager til et samlet løft og ned dæmpning af trafikken.
Økonomi
Der er på budget 2021 afsat samlet 9 mio. kr. til gennemførelse af projektet med etablering af et nyt byrum på Frederiksberg Bakke. Udgifterne dækker rådgiverydelser og anlæg. Med vedtagelsen af budgettet blev der samtidig frigivet 900.000 kr. til projektering og udbud. Med tiltrædelsen af sagen vil den samlede bevilling være på 9 mio. kr.
I tabellen er angivet den estimerede fordeling af udgifter ud fra det nuværende vidensgrundlag. Der kan ske mindre justeringer i de estimerede udgifter i forbindelse med detailprojektet.
Ydelse | Beløb, kr. ekskl. moms. |
Projektering, udbud | 900.000 |
Byggeplads, tilsyn, rydnings- og terrænarbejder | 1.500.000 |
Belægningssten/fliser (granit) | 3.400.000 |
Belægningsarbejder | 1.600.000 |
Øvrige anlægsudgifter herunder inventar, ledningsarbejder og uforudseelige udgifter | 1.600.000 |
Sum | 9.000.000 |
Borgmesterpåtegning
Intet at bemærke.
Behandling
By- og miljøudvalget, magistraten, kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 11. januar 2021, pkt. 6:
By-, Kultur- -og Miljøområdet indstiller,
- at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
- at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 11. januar 2021, pkt. 6:
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
1. at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
2. at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe og Thomas Baark) stemte imod.
Indstilling 18. januar 2021, pkt. 29:
Et flertal i By- og Miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
1. at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
2. at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i By- og Miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe og Thomas Baark) stemte imod.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 18. januar 2021, pkt. 29:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram, og Laura Lindahl) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
- at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
- at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Indstilling 25. januar 2021, pkt. 26:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram, og Laura Lindahl) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
- at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
- at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Beslutning fra Kommunalbestyrelsen_2018-21, 25. januar 2021, pkt. 26:
Sagen blev sendt retur til by- og miljøudvalget efter drøftelse.
Indstilling 1. februar 2021, pkt. 47:
Thyge Enevoldsen stillede følgende ændringsforslag i By- og Miljøudvalget: For at sikre en åben, gennemsigtig og borger-inddragende proces foreslås det, at alle tre forslag sendes ud i offentlig høring blandt borgere, handicap- og ældrerådet samt relevante interesseorganisationer som fx Cyklistforbundet, FBLF m.fl. Parallelt hermed afklares det, om politiet vil tillade en 40 kms zone, hvilket projekt der skaber den største trafiksikkerhed og tryghed via uvildig trafikrevisor, hvor trafikken vil søge hen under nedlukning, og hvordan busbetjening skal ske i lukkeperioden.
Et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe og Thomas Baark) stemte for forslaget, mens et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Merete Winther Hildebrandt, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen) stemte imod.
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram, og Laura Lindahl) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
1. at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
2. at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Indstilling 1. februar 2021, pkt. 32:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram, og Laura Lindahl) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
1. at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
2. at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Beslutning fra By- og Miljøudvalget 2018-21, 1. februar 2021, pkt. 32:
Thyge Enevoldsen stillede følgende ændringsforslag: For at sikre en åben, gennemsigtig og borger-inddragende proces foreslås det, at alle tre forslag sendes ud i offentlig høring blandt borgere, handicap- og ældrerådet samt relevante interesseorganisationer som fx Cyklistforbundet, FBLF m.fl. Parallelt hermed afklares det, om politiet vil tillade en 40 kms zone, hvilket projekt der skaber den største trafiksikkerhed og tryghed via uvildig trafikrevisor, hvor trafikken vil søge hen under nedlukning, og hvordan busbetjening skal ske i lukkeperioden.
Et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe og Thomas Baark) stemte for forslaget, mens et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Merete Winther Hildebrandt, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen) stemte imod.
Et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Merete Winther Hildebrandt, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen ) indstiller,
1. at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
2. at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 1. februar 2021, pkt. 47:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram, og Laura Lindahl) og et flertal i by- og miljøudvalget (Jan E. Jørgensen, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Brian Holm, Fasael Rehman og Balder Mørk Andersen) indstiller,
- at skitseforslag for anlæg af nyt byrum godkendes og
- at der medddeles anlægsbevilling på 8,1 mio. kr til udførsel af byrumsprojekt på Frederiksberg Bakke, finansieret af det til formålet afsatte rådighedsbeløb i 2021.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt, Thyge Enevoldsen, Lone Loklindt) og et mindretal i by- og miljøudvalget (Thyge Enevoldsen, Gunvor Wibroe, Thomas Baark) stemte imod.
Pkt. 37 Forslag til ny fælles Risikobaseret Dimensionering 2021+
Resume
Hovedstadens Beredskab har fremsendt forslag til ny fælles Risikobaseret Dimensionering 2021+ til behandling og godkendelse i ejerkommunerne. Forslaget skal, ifølge Hovedstadens Beredskabs vedtægter, forelægges til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen. Magistraten besluttede på mødet den 18. januar 2021 at udsætte sagen, idet forvaltningen blev anmodet om at levere nærmere oplysninger om responstiderne mv. på Frederiksberg. Forvaltningen har på den baggrund undersøgt responstiderne over tid og forelægger detaljerne i sagen.
Beslutning
Kommunalbestyrelsen tiltrådte flertalsindstillingen fra magistraten med 18 stemmer (C, B, V, F, Å) mod 7 stemmer (A, Ø).
Indstilling
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram og Laura Lindahl) indstiller, at forslaget til Risikobaseret Dimensionering 2021+ godkendes, idet det er en forudsætning, at responstiderene på Frederiksberg ikke forringes, og at Frederiksberg Brandstation opretholdes som en vigtig og aktiv del af beredskabet.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt og Thyge Enevoldsen) stemte imod.
Sagsfremstilling
Magistraten udsatte på mødet den 18, januar 2021 sagen, idet forvaltningen blev anmodet om at levere nærmere oplysninger om responstiderne mv. på Frederiksberg.
Det tidligere Frederiksberg Brandvæsen blev nedlagt i 2015 i forbindelse med overgangen til Hovedstadens Beredskab (HBR). Station Frederiksberg beliggende på Howitzvej 26 overgik i den sammenhæng til at blive en del af det samlede beredskab for i alt otte kommuner.
I skemaet herunder gives et overblik over responstider på brandområdet i perioden 2012-2019 for hhv. det tidligere Frederiksberg Brandvæsen og HBR.
Frederiksberg Brandvæsen | Under 10 min. - antal udrykninger | Under 10 min. - antal udrykninger i procent | Over 10 min. - antal udrykninger | Over 10 min. - antal udrykninger i procent | Antal udrykninger i alt | Gennemsnit (min./sek.) |
2012 | 771 | 05:21 | ||||
2013 | 809 | 05:37 | ||||
2014 | 739 | 05:09 | ||||
2015 | 846 | 05:09 | ||||
HBR/ Station Frederiksberg | ||||||
2016 | 704 | 98,46 | 11 | 1,54 | 715 | 04:47 |
2017 | 690 | 97,60 | 17 | 2,40 | 707 | 05:09 |
2018 | 748 | 98,03 | 15 | 1,97 | 763 | 05:13 |
2019 | 644 | 98,92 | 7 | 1,08 | 651 | 05:10 |
Datagrundlaget er indhentet fra hhv. Beredskabsstyrelsen og HBR.
Som det fremgår af tabellen er reponstiderne i al væsentlighed uændrede i perioden, og overgangen til Hovedstadens Beredskab har således hverken forlænget eller formindsket responstiderne.
I forslaget til en ny fælles Risikobaseret Dimensionering 2021+ ændres normeringen på brandstationen fra en fast normering til en behovsdrevet tilgang, hvor stationen bemandes med baggrund i det aktuelle risikobillede. I både det nuværende og fremtidige udrykningssetup er Station Frederiksberg udpeget til at understøtte større hændelser på vestegnen. I sådanne situationer kan det forekomme, at hændelser på Frederiksberg bliver håndteret ved, at nabobrandstationerne træder til, hvilket kan medføre en øget responstid. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at samtidige hændelser kun forekommer sjældent, og HBR lægger i forslaget op til en fastholdelse af det hidtidige krav til responstid på maksimalt 10 minutter i tættere bebygget områder i 95 procent af tilfældene.
Tidligere sagsfremstilling:
Ifølge gældende beredskabslov (LBK 314 af 03/04/2017, § 25) skal alle kommuner minimum én gang i løbet af hver valgperiode fastlægge serviceniveauet for det kommunale beredskab via en risikobaseret dimensionering - også kaldet RBD.
Forslag til RBD 2021+ blev behandlet på Hovedstadens Beredskabs bestyrelsesmøde den 30. september 2020, idet det her blev besluttet at anbefale ejerkommunernes kommunalbestyrelser at godkende forslaget.
RBD 2021+ planlægges at erstatte den gældende RBD 2017+ og er vedlagt som bilag 1.
Enhver risikobaseret dimensionering fastlægger det fremadrettede niveau for redningsberedskabets opgavevaretagelse og sætter rammerne for den udvikling, som Hovedstadens Beredskab skal gennemgå i de kommende år for at leve op til det aftalte serviceniveau.
Forslag til RBD 2021+ beskriver og analyserer:
- Hvordan Hovedstadens Beredskab fungerer,
- Hvilke udviklingstendenser og risici, som beredskabet skal forholde sig til,
- Hvilken service, borgerne kan forvente af Hovedstadens Beredskab, og
- Den nødvendige udvikling for beredskabet.
Med RBD 2021+ ønsker Hovedstadens Beredskab, at dimensioneringen skal afspejle og være på forkant med udviklingen i ejerkommunerne og i samfundet generelt, hvor denne har betydning for beredskabet. Hovedstadens Beredskab har derfor haft forudgående dialog med de otte ejerkommuner om den langsigtede udvikling af både beredskabsservice og -samarbejde.
Udviklingen indebærer en stigning i den samlede mængde risici og i opgavernes kompleksitet. Udover at imødegå de udfordringer, som udviklingen i Hovedstadsområdet og i samfundet generelt giver beredskabet, skal forslaget til RBD 2021+ også sikre:
- At beredskabet også fremadrettet kan levere det af ejerkommunerne ønskede serviceniveau,
- At beredskabet følger udviklingen inden for eksempelvis digitalisering, teknologi, arbejdsmiljø med henblik på at gøre beredskabet hurtigere samt højne kvalitet og sikkerhed for borgere og medarbejdere, samt
- At beredskabet kan håndtere de udfordringer, der er identificeret ved risiko- og scenarieanalyser.
Med RBD 2021+ ønskes fokus ændret fra en normeringsmæssig/regelbundet tilgang, hvor der eksempelvis er samme antal personer på vagt uanset tidspunkt, til en mere behovsdrevet tilgang, hvor mandskabs- og ressourceplanlægning sker ud fra det aktuelle og opdaterede risikobillede.
Der lægges i RBD 2021+ op til, at det aktuelle serviceniveau videreføres i den kommende periode. Responstiden fastholdes til at være inden for 10 minutter i 95 procent af tilfældene i tættere bebyggede områder og inden for 15 minutter i 95 procent af tilfældene i områder med spredt bebyggelse. Responstiden defineres som tiden fra alarmsignalet er afsendt fra vagtcentralen og indtil den første enhed, der aktivt kan ’bryde’ hændelsen, er ankommet til skadestedet.
Der opereres endvidere med tilsikring af beredskabets robusthed, hvilket angår evnen til at kunne håndtere den samlede opgaveportefølje, herunder eksempelvis situationer med uforudsigelige, komplicerede, særlige eller ekstraordinære hændelser. Generelt har Hovedstadens Beredskab en samlet robusthed til at kunne håndtere to mindre/hyppige hændelser i kombination med en stor hændelse. En sådan situation vil dog påvirke responstiden for eventuelle yderligere hændelser.
I forbindelse med ekstraordinære hændelser er beredskabskapaciteten dimensioneret til at håndtere de to første timer, hvor den fortsatte håndtering derefter kan være afhængig af assistance fra eksempelvis naboberedskaber og Beredskabsstyrelsen (BRS). For nogle objekter - eksempelvis Metro eller specielle bygninger - er det imidlertid Hovedstadens Beredskab, der aktuelt har de nødvendige og største kompetencer.
Hovedstadens Beredskab har faciliteret ejerkommunernes krisestyring under Covid-19-epidemien. De positive erfaringer fra dette arbejde viser blandt andet, at en krise hurtigt kan medføre implikationer i andre dele af den kommunale organisation, selvom krisen i udgangspunktet er en sundhedskrise. Der lægges i RBD 2021+ derfor op til en yderligere intensivering af arbejdet med og faciliteringen af den kommunale krisestyring og beredskabsplanlægning.
Jævnfør Dimensioneringsbekendtgørelsen om risikobaseret dimensionering (BEK 1085 af 25/10/2019) har Hovedstadens Beredskab indhentet en udtalelse fra BRS om RBD 2021+. BRS vurderer, at der i forslaget er sikret overensstemmelse mellem områdets risikoprofil og redningsberedskabets organisation, virksomhed, alarmering, dimensionering og materiel. Denne vurdering har karakter af faglig rådgivning fra styrelsen. BRS’ udtalelse, der også indgik i vurderingen på bestyrelsesmødet den 30. september 2020, er vedlagt som bilag 2. Hovedstadens Beredskabs kommentarer til udtalelsen fremgår af bilag 3.
Hovedstadens Beredskabs bestyrelse har i forbindelse med behandlingen af forslag til RBD 2021+ godkendt, at de projekter, der skal understøtte fortsættelsen af den nødvendige omstilling af Hovedstadens Beredskab i henhold til forslag til RBD 2021+, vil ske på baggrund af en prioritering i den årlige behandling af budget og overslagsår. Dette sker med afsæt i forslag til forventet effektiviseringsprofil, hvormed implementeringen af forslag til RBD 2021+ i udgangspunktet ikke giver anledning til at øge ejerkommunernes driftsbidrag.
By-, Kultur- og Miljøområdets vurdering:
Det er forvaltningens vurdering, at forslaget til RBD 2021+ afspejler de risici, som Hovedstadens Beredskab skal kunne varetage for at fastholde det serviceniveau, som ejerkommunerne forventer. Forslaget vil ikke øge ejerkommunernes driftsbidrag, idet de iværksatte effektiviseringer vil understøtte eventuelle udgifter som følge af RBD 2021+. Det indstilles på den baggrund, at forslaget til RBD 2021+ godkendes.
Økonomi
Sagen har ingen økonomisk konsekvenser.
Borgmesterpåtegning
Nej
Behandling
Magistraten den 18. januar og den 1. februar 2021.
Kommunalbestyrelsen.
Historik
Indstilling 18. januar 2021, pkt. 21:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at Kommunalbestyrelsen godkender forslaget til Risikobaseret Dimensionering 2021+.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 18. januar 2021, pkt. 21:
Magistraten udsatte sagen, idet forvaltningen blev anmodet om nærmere oplysninger om responstiderne mv. på Frederiksberg.
Indstilling 1. februar 2021, pkt. 42:
By-, Kultur- og Miljøområdet indstiller,
at forslaget til Risikobaseret Dimensionering 2021+ godkendes.
Beslutning fra Magistraten_2018-21, 1. februar 2021, pkt. 42:
Et flertal i magistraten (Borgmesteren, Flemming Brank, Nikolaj Bøgh, Alexandra Dessoy, Lone Loklindt, Jan E. Jørgensen, Balder Mørk Andersen, Mette Bram og Laura Lindahl) indstiller, at forslaget til Risikobaseret Dimensionering 2021+ godkendes, idet det er en forudsætning, at responstiderene på Frederiksberg ikke forringes, og at Frederiksberg Brandtstation opretholdes som en vigtig og aktiv del af beredskabet.
Et mindretal i magistraten (Michael Vindfeldt og Thyge Enevoldsen) stemte imod.