FAQ
Hvad er samkørsel
Når flere kører i bil den samme vej, så kunne man lige så godt følges.
Samkørsel er at køre sammen med andre, der alligevel skal samme vej, og de fleste praktiserer allerede samkørsel, måske uden at vide det. Det er samkørsel, når to mennesker kører sammen til arbejde frem for at køre i hver deres bil, eller når to kollegaer kører sammen for at komme på kursus. Det kan også være samkørsel, når du kører din ægtefælle eller far til læge, deler en biltur på tværs af landet med din veninde eller fætter eller enten er chauffør eller passager – udbyder eller aftager – af en tur i privatbil med en eller flere fremmede gennem en samkørselstjeneste.
I Transportministeriets publikation ’Analyse om fremme af samkørsel. En national, tværgående rapport om samkørsel’ fra 22. august 2022 defineres samkørsel som:
”Samkørsel handler om, at borgere deler deres privatbiltur ved at køre sammen. Bilejeren / chaufføren af bilen (udbyderen) tilbyder en i forvejen planlagt tur til en passager (aftageren). Passageren kan både være en person fra husstanden, en person uden for husstanden (fx en kollega) eller en fremmed.”
Samkørsel kan anvendes alene, eller sammen med andre transportmidler. Således kan samkørsel være med til at øge det samlede transportudbud, og dermed øge mobiliteten.
Derfor er samkørsel godt
Når vi sætter os ind i en bil og kører sammen med andre, i stedet for at tage hver vores bil, er der flere mulige fordele. Overordnet set kan der både være økonomiske, miljømæssige, samfundsmæssige og sociale gevinster ved samkørsel:
- Der er mulighed for at spare penge ved at dele en tur
- Samkørsel kan bidrage til at nedsætte CO2-udslippet
- Ved at samkøre, i stedet for at tage hver sin bil, bidrager man til færre biler og bedre plads på vejene
- Det kan være hyggeligt med selskab og nogen at snakke med under bilturen
Hør fra brugere af samkørsel
På Vejdirektoratets hjemmeside, kan man læse mere om samkørsel, og høre fra samkørerne selv.
Amalie, der bruger samkørsel, siger:
”De primære årsager til, at jeg bruger samkørsel er, at det er hurtigere end hvis jeg tager offentlig transport. Det er også billigt, og så synes jeg også, at det er en nem og hyggelig måde at bruge sin transporttid på. Hvis jeg bare kører på mit Rejsekort fra København til Hillerød koster det 50 kr., og hvis jeg kører med min kollega gennem Nabogo-app’en koster det 24 kr.”
Samkørsel på din arbejdsplads
Som arbejdsplads er det muligt at gøre en indsats for samkørsel, som kan give mulighed for at høste flere fordele. Øget samkørsel kan nemlig bidrage til at nedsætte CO2-udslip og trængsel på vejene. Ved at motivere medarbejdere til at samkøre med kollegaer skaber man samtidig mulighed for stærkere sociale relationer i og på tværs af arbejdspladsen.
Frederiksberg Kommune har i 2022 et samarbejde med NaboGo, som betyder, at arbejdspladser i Frederiksberg Kommune har mulighed for at gennemføre en kampagne om samkørsel. Kontakt Trafik og Byrum for at høre mere.
Frederiksberg Kommune arbejder selv med at udbrede kendskab og understøtte til samkørsel blandt medarbejdere.
Links
Kontakt
Vej, Park og Miljø – Trafik og Byrum
Frederiksberg RådhusSmallegade 1
2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Vej, Park og Miljø
Telefonisk henvendelse
Mandag, onsdag og torsdag kl. 9-14Tirsdag kl. 10-14
Fredag Kl. 9-13