Indsatsen for at sikre byen bedre mod oversvømmelser fortsætter med et nyt projekt på Amicisvej.
Projektet
Frederiksberg Kommune anlægger et skybrudsprojekt på Amicisvej, som er belastet af skybrudsvand ved kraftige regnhændelser.
Skybrudssikringen foregår under vejen, hvor ca. 640 m3 regnvand opmagasineres i skybrudssituationer. Vandmængden svarer til at Frederiksberg Runddel fyldes op med en halv meter vand på hele pladsen.
Der anlægges skybrudsmagasiner under den vestlige siden af vejen. Det er endvidere planlagt, at der plantes et nyt træ i krydset Maglekildevej/Amicisvej.
Vejen reetableres uden ændringer på terræn og projektet afsluttes med nyt slidlag på vejen, ved projektets afslutning.
Projektet erstatter et tidligere projekt på Maglekildevej samt et tidligere projekt på Amicisvej.
Mulige ledningsflytninger samt en genberegning af skybrudshændelserne, har gjort det muligt at gennemføre projektet, der blev standset af økonomiske årsager.
Projektet er et samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning.
Skybrudsprojektet er planlagt med en anlægsperiode fra slutningen af august 2020 til maj 2021. Frederiksberg Vand omlægger samtidig med skybrudsprojektets gennemførsel en eksisterende vandledning. Endvidere udskifter Radius et 10 KW kabel umiddelbart forud for skybrudsprojektet. Vi håber dermed, at beboere og institutioner i området, ikke skal generes med større ledningsomlægninger i et godt stykke tid efter projektets gennemførsel.
Anlægsfasen
Vi planlægger anlægsarbejdet så skånsomt som muligt, men desværre undgår vi ikke gener under anlæg der strækker sig fra slutningen af august 2020 til maj 2021. Projektet er koordineret med øvrige projekter i området.
Det første der anlægges er et mindre ledningsarbejde ud for nr. 9 og nr. 11, hvor der senere etableres byggepladsvej for ombygningen af skolen.
Derefter går projektet med omlægning af vandledning og skybrudsikring i gang fra Gammel Kongevej ned mod Hollændervej.
I den forbindelse lukkes Amicisvej for unødig kørsel på strækningen. Man kan stadig kører på Amicisvej til og fra Frederiksberg Allé og Maglekildevej.
Til og fra kørsel til Maglekildevej opretholdes i største delen af anlægsperioden. Det er dog nødvendigt at lave ledningsarbejde i krydset i en kortere periode, hvor gennemkørende trafik begrænses.
Der etableres byggeplads i krydset Hollændervej/Amicisvej, således at et kort stykke af Hollændervej inddrages til byggeplads og dermed lukkes for kørende trafik. Cyklister og gående vil stadig kunne passere byggepladsen.
Der inddrages op til ca. en tredjedel af parkeringen under udførslen. Hvilke p-pladser der inddrages ændre sig efterhånden som projektet skrider frem. Der er i projektet stor fokus på at minimere antallet af pladser der nedlægges.
Under hele anlægsperioden sikres det, at der kan hentes renovation og at beredskabet kan komme til.
Spørgsmål til projektet bedes venligst sendt til VPM@frederiksberg.dk
Skybrudprojektet er en forsinkelsesvej, hvis formål er at opsamle og forsinke skybrudsvand fra området. Fra forsinkelsesbassinet på 400 m3 vil regnvandet blive tilbageholdt og forsinket før det når til kloakken. På denne måde udnyttes den eksisterende kapacitet i den eksisterende kloak i spidsbelastningsperioder bedre og risikoen for oversvømmelser i forbindelse med skybrud mindskes.
Hydraulisk sammenhæng med oplandet:
Der vil i dette projekt blive håndteret et opland på ca. 0,4 ha svarende til et regnvandsmagasin på ca. 400 m3. Der findes et potentielt opland til det nye anlæg på 3,5 hektar, svarende til et volumenbehov ved et skybrud på 7.730m3. Denne volumen findes i den ”skålform” som området ”Sibirien” danner inde i Søndermarken. Da det nye volumen etableres lige ved Søndermarken vil det på sigt være muligt at koble det nye volumen sammen med ”skålen” i Søndermarken, og derved forøge anlæggets samlede kapacitet således at det fulde opland på 3,5 hektar kan håndteres.
Der er igangsat en dialog med Slots og Kulturstyrelsen, og et sådan projekt forventes først at kunne realiseres i 2021-2022.
Beplantning:
Projektet etablere otte nye træer og fælder et svækket og potentielt risikotræ træ. To af de otte træer vil blive plantet ved indgangen til Søndermarken, og vil være med til at styrke passagen mellem vejen og Søndermarken.
Vejens udformning:
Den eksisterende vejgeometri vil blive fastholdt, og der vil blive udlagt asfalt på hele vejen.
Bilparkering:
Der er i dag 90◦ parkering i begge sidder af vejen, og dette vil blive fastholdt. Der vil ved den nye opstribning, blevet fundet plads til fire ekstra parkeringspladser. Efter færdiggørelsen af projektet vil der være 113 parkeringspladser (tre af dem er til motorcykler).
Formålet med skybrudsprojektet er, at forsinke regnvandet i området, så der på den måde opnås en øget kapacitet i den eksisterende kloak. Derved mindskes risikoen for oversvømmelse af kældere i området ved skybrud.
Vejen
Vejen består i dag af et forholdsvist bredt fortov på hver side, kørebaner og en parallelvej. På kørebanen er der markeret med cykelbane i østlig side. Den eksisterende kørebane vest på Bülowsvej, hvor den nuværende parkering foregår bliver sløjfet, for at give plads til det grønne element samt regnvandshåndteringen.
Træerne
De eksisterende hestekastanjetræer langs vejen, har det ikke godt. En stor del er gået ud. Mange af træerne er så store at de har bredt sig ud over fortovet, så en del fortovsfliser er fjernet.
Det foreslås, at der på den vestlige side af Bülowsvej vil blive etableret et regnbed parallelt med kørebanen, hvis hovedformål er at håndtere regnvandet. Bedet vil også danne et fint grønt rum for fodgængere på det vestlige fortov.
Langs vejen sættes der en trærække, som giver vejen et roligt forløb, samtidig med at den relativt brede vej får nogle bedre proportioner. Der plantes 39 nye træer, hvilket således tilføjer 20 træer på vej strækningen i forhold til den nuværende løsning.
Parkering
I det nye forslag lægges der op til længdeparkering på begge sider af kørebanen, som således vil give plads til i alt 53 p-pladser, hvilket er en forøgelse med 23 nye parkeringspladser.
Dette forslag er et skitseprojekt, som senere skal detailprojekteres, hvilket kan betyde, at antallet af parkeringspladser og træer i det endelig projekt kan afvige fra dette forslag.
Projektet har tre hovedformål
- at etablere en cykelsti på strækningen
- At opfange og forsinke regnvandet på strækningen og derved aflaste kloakken under Værnedamsvej under kraftige regnskyl
- At etablere Allé beplantning på strækningen.
Cykelsti
Det er beslutte at alle større trafikveje på Frederiksberg skal udstyres med cykelstier. Frederiksberg Allé er en af de sidste veje som mangler at få etableret dette, og med projektet etableres der på denne delstrækning cykelstier i begge sider af alleen. Stierne får en bredde på ca.2,25 m. For at få plads til stien er det nødvendigt at reducere antallet af køre og svingbaner for biltrafikken.
Klimasikring
Frederiksberg Allé er på strækningen en del af oplandet til kloakken under Værnedamsvej. Hvor der i forbindelse med skybruddet 2. juli 2011 stod kloakvand på kørebanen.
For at afhjælpe dette problem etableres der et regnvandsmagasin under Frederiksberg Allé, som kan opfange og forsinke regnen før den ledes til kloakken under Værnedamsvej.
Regnen tilbageholdes i underjordiske kassetter som etableres under kørebanen på Frederiksberg Allé.
Allé beplantning
Frederiksberg Allé er kendt for sin ikoniske Allé beplantning, der ender ved Sankt Thomas Plads. Med projektet fortsættes denne beplantning helt frem til Vesterbrogade. Der skal efter planen plantes 13 nye træer strækningen.
Bilparkering
Der er i dag længdeparkering i begge sidder af Alleen. med plads til 26 biler. Der vil med den nye udformning være 17 pladser. Således vil antallet af parkeringspladser blive reduceret med 9 stk.
Tidsplan og ensretning
Forventet anlægsperiode: ultimo februar 2021- juni 2021
Det vil i en periode på 6-8 uger blive nødvendigt at ensrette biltrafikken på stækningen. Trafikken vil blive ensrettet i retningen mod Sankt Thomas Plads.
Frederiksberg Kommune integrerer klimatilpasning i område- og byfornyelsen. I perioden 2013-2018 har vi særligt fokus på områdefornyelsen i Nordre Fasanvej-kvarteret, klimatilpasning sker i forbindelse med gårdrenoveringer med mulighed for at håndtere dele af ejendommenes regnvand lokalt for eksempel ved etablering af grønne tage, nedsivning eller underjordisk magasinering.
Formålet med projektet er at forsinke regnvandet i området, så der på den måde opnås en øget kapacitet i den eksisterende kloak. Derved mindskes risikoen for oversvømmelse af kældre i området ved skybrud. Derudover vil der i projektet etableres et nyt fortov, vejbane, nye træer og fire ekstra parkeringspladser.
Beplantning
Den eksisterende træbeplantning har lidt under byggeriet på matr. 12gs (Det tidligere Stjernen) og vurderes derfor ikke længere bevaringsværdig pga. sundhedstilstanden. Træbeplantningen fremstår i dårlig stand og vurderes til alligevel at skulle skiftes ud inden for få år. Der var oprindeligt syv vejtræer på strækningen - heraf er fire tilbage. De tilbageværende fire træer foreslås fældet, og der plantes i alt 12 nye træer på strækningen. De 12 nye træer vil blive plantet, så plantehullet placeres sammen med vejkassen, der indeholder regnvand. Derved vil de få forbedrede vækstbetingelser i forhold til et traditionelt vejtræ.
Vejens udformning
Den eksisterende kørebanebredde vil blive udvidet med ca. en halv meter i hver side ind mod husene. Dette er for at give mere plads til parkeringspladser på vejen, som i dag holder både på fortov og kørebane. Ved at udvide kørebanen, bliver der nogle klare definerede rum for henholdsvis fodgængere og bilister, og derved skabes der mere tryghed for fodgængerne.
Fortovet vil stadig bestå af to rækker fortovsfliser, men der vil blive reduceret i bredden på chaussestensbåndet, som ligger mellem fortovsflise og kantsten.
Bilparkering
Der er i dag længdeparkering i begge sidder af vejen med plads til 54 biler. Der vil med den nye udformning kunne tilføjes 4 ekstra bilparkeringspladser. Der vil efter projektet være 58 bilparkeringspladser.
Bus 74
Mariendalsvej betjenes af buslinje nr. 74 i retning fra Ndr. Fasanvej til Kronprinsesse Sofies Vej. Denne rute har dog været midlertidigt ændret grundet byggeriet på matr. 12gs. Bus 74 vil under hele anlægsfasen fastholde sin midlertidige rute, men vil blive genåbnet ved færdiggørelsen af skybrudsprojektet. Der anlægges herudover et nyt busstoppested ud for Mariendalsvej 59.
Skybrudsprojektet på Pelargonievej er forsinket, og har forventet opstart primo 2021. Når der er nyt vedrørende projektet, bliver denne side opdateret herom.
Spørgsmål til projektet bedes venligst sendt til VPM@frederiksberg.dk
På P.G. Ramms Allé er fire gamle beskyttelsesbunkere omdannet til et skybrudsanlæg under jorden og et nyt grønt byrum over jorden. Se video
Designudtryk
Anlæggenes ydre rammer bevares, da de binder den eksisterende symmetri i området sammen. Inden for disse rammer etableres forskellige opholdsrum, der formmæssigt tager afsæt i de historiske kuppelbunkers, hvis fodaftryk gengives i terrænet på forskellige måder. Den stramme symmetri i anlægget understreges af træer i anlæggenes hjørner og centerlinjer, og den eksisterende belægning omkring anlæggene bevares.
Af hensyn til tilgængelighed anlægges et snoet stiforløb igennem anlæggene. Disse stiforløb er ikke symmetriske, men understøtter muligheden for forskellige oplevelser af rumlig, funktionsmæssig og sanselig karaktér.
Beplantning
For at sikre en høj oplevelsesværdi tilplantes anlægget med træer, stauder, græsser og blomstrende buske i varierende højde. Beplantningen sammensættes under hensyntagen til jordbundsforhold, skygge-/lysforhold, årstidsvariation, robusthed i forhold til drift samt værdi for biodiversiteten.
Motionsplads
I projektforslaget indgår der en offentlig motionsplads på ca. 32 m2, dette skal understøtte et aktivt og sundt hverdagsliv i området. Motionspladsen er udstyret med træningsredskaber, der vurderes gavnlige for almindelige motionister.
Byudstyr
Anlægget forsynes med bænke, siddeegnede betonkanter og affaldskurve. Cykelparkeringsforholdene omkring opgangene til de tilstødende ejendomme optimeres ved at opsætte cykelstativer langs anlæggene.
Det hydrauliske anlæg
Skybrudprojektet håndterer regnvandet fra hele oplandet (P.G. Ramms Allé og de nordlige veje N. Jespersens Vej, Philip Schous Vej og Julius Valentiners Vej). Regnvandet opmagasineres i bunkersarealet og regnbedet på P.G. Ramms Allé mellem H. Schneekloths Vej og Julius Valentiners Vej, som tilsvarer det eksisterende regnbed mellem H. Schneekloths Vej og Emil Slomanns Vej.
Langt det meste af det opsamlede regnvand transporteres ind til det eksisterende projekt inde på Lindevangsskolen. Dette anlæg stod færdigt i sommeren 2018 og blev designet således, at man kunne kolbe et større opland til det anlagte. På denne måde udnyttes den eksisterende kapacitet i det nuværende kloaksystem i spidsbelastningsperioder bedre, og risikoen for oversvømmelser i området mindskes.
Bilparkering
Det er på Julius Valentiners Vej kortlagt, at antallet af parkeringspladser kan optimeres ved at ændre vinklen på parkeringspladserne. Dette vil betyde, at kørebanen bliver smallere, men stadig overholder den anbefalede vejbredde. Projektet tilføjer 27 flere parkeringspladser på Julius Valentiners Vej, der kommer 8 flere på Philip Schous Vej og 11 flere på P.G. Ramms Allé (fra N. Jespersens Vej til Sløjfen). Der kommer i alt 46 flere parkeringspladser i området.
Indsatsen for at sikre byen bedre mod oversvømmelser samt øge antallet af parkeringspladser fortsætter med et nyt projekt på Priorvej og Nitivej.
Skybrudssikring
Priorvej afgrænses af Borups Allé mod nord og Nitivej mod syd. Nitivej afgrænses mod vest af Nordre Fasanvej og mod øst af Ane Katrines Vej. I forbindelse med skybrud står der i dag vand på både Priorvej og Nitivej.
Begge veje leder regnvand til de tilstødende naboveje Borups Allé og Ane Katrines Vej, som oplever store udfordringer i forbindelse med skybrud. Under skybruddet 2. juli 2011 stod der således mere end 40 cm regnvand på kørebanen på de to veje. Projektet skal således adressere 2 problemstilling, reducere risikoen for opstuvende regnvand på Priorvej og Nitivej, samt aflaste Anne Kathrines Vej og Borups Allé.
Når det regner kraftigt på Frederiksberg, har kloaksystemet svært ved at lede vandet væk i det tempo som det kræves da kloakrørene er ikke store nok til at kunne håndtere de vandmængder som vi oplever i forbindelse med skybrud. Når det sker presses kloakvandet i lavt liggende områder op på vores veje og gader via riste og dæksler.
I forbindelse med gennemførelsen af skybrudsprojektet vil der under Priorvej og Nitivej blive etableret magasiner som kan opfange og tilbageholde regnvand svarende til en tiårshændelse. Systemet fungerer ved at regnvandet opfanges i almindelige regnvandsriste, hvorefter det ledes til de underjordiske magasiner. Ved magasinernes udløb til kloakken er der indsat en vandbremse, som sikrer at regnvandet ledes til kloaksystemet i et langsomt tempo. Derved reduceres presset på kloaksystemet og risikoen for, at der opleves opstuvende kloakvand begrænses. Regnvandsmagasinernes samlede volumen forventes at blive på ca. 380 kubikmeter.
Der forventes etableret 3 magasiner under Priorvej og 4 magasiner under Nitivej.
Når magasinerne er etableret, vil det som udgangspunkt ikke medføre ændringer til vejens udseende, da projektet afsluttes med at retablere vejene til deres eksisterende geometri. Dette gælder dog ikke for fortovet og parkeringsarealerne udfor Priorvej nr. 2-10 og Nitivej nr. 9.
Frederiksberg Vand omlægger i forbindelse med skybrudsprojektets gennemførsel, eksisterende vandledning på henholdsvis Priorvej og Nitivej for at sikre, at der er plads til de nye regnvandskassetter.
Mere parkering og nye træer
Med projektet etableres der 17 nye parkeringspladser udfor Priorvej nr. 2-10 og Nitivej nr. 9.
Før projektet er der ud for Priorvej nr. 2-10 registreret 8 parkeringspladser (heraf en HC plads), og ud for Nitivej 9 er der registreret 7 parkeringspladser.
Ved at udnytte de brede fortove og ændre parkeringen fra kantstensparkering til 90 graders parkering, kan der på de to strækninger etableres henholdsvis 18 og 14 parkeringspladser. Ændringen gennemføres, uden at der reduceres i antallet af træer. Nogle af de eksisterende træer vil dog blive udskiftet. Det drejer sig om 3 træer på Priorvej og 4 træer på Nitivej. Udskiftningen på Priorvej skyldes at træerne dér har skader, som betyder, at deres restlevetid forventes at blive kort. Og derfor giver det mening at udskifte dem nu. Det giver samtidig mulighed for at koble skybrudsprojektet sammen med de nye plantehuller, og aktivt lede opsamlet regnvand til de nye træer.
På Nitivej udskiftes samtlige træer, da projektet betyder, at vi bliver nødt til at flytte lidt på dem, og selvom træer i den alder godt kan flyttes og leve videre, så er der større chance for en succes ved at plante nye træer, samt en bedre total økonomi. Ligesom på Priorvej får alle nye plantehuller aktiv vanding ved at koble dem sammen med skybrudsprojektet. Projektet planter 5 nye træer på Nitivej, hvilket er et træ mere end i dag.
Anlægsfasen
Vi planlægger anlægsarbejdet så skånsomt som muligt, men desværre undgår vi ikke gener under det fysiske arbejde, som vi forventer vil strække sig fra april 2021 - juli 2021.
Der er i projektet stor fokus på at minimere antallet af pladser, som inddrages i forbindelse med arbejdet, men projektet vil undervejs midlertidigt reducere antallet af tilgængelige parkeringspladser i området.
Der vil også være fokus på at sikre adgangen til de baggårde som benyttes til parkering, og til at sikre at renovationen kan fungere i hele anlægsperioden.
Spørgsmål til projektet bedes venligst sendt til VPM@frederiksberg.dk
Frederiksberg Kommune arbejder sammen med Københavns Kommune om at se på mulighederne for at bruge Skt. Jørgens Sø i skybrudssikringen af Frederiksberg og Nørrebro. Lige nu undersøger vi, hvordan søerne kan bruges som forsinkelsesbassin. Grundlæggende handler det om at finde løsninger, som kan mindske risikoen for at blandt andet Vodroffsvej og området omkring bliver oversvømmet i fremtiden.
Vi undersøger kun de skybrudstekniske muligheder, og hvilke ændringer i byrummet, de kræver. Senere vil vi se på formgivning, og hvordan man ellers kan bruge områderne, når der ikke er skybrud. Vi vil nemlig gerne lave skybrudsløsninger, der skaber merværdi for området.
Vi har sammen med Københavns Kommune udviklet tre scenarier til denne forundersøgelse af, hvordan man kan bruge Skt. Jørgens Sø som skybrudsbassin.
Se mere om projektet og de tre scenarier på Københavns Kommunes hjemmeside
Politisk behandling af forundersøgelsen
By- og Miljøudvalget besluttede i januar 2019 at udskyde beslutningen om Skt. Jørgens Sø til, at undersøgelsen om en mulig nedrivning af Bispeengbuen er færdig. Grunden til dette er, at de to områder hænger sammen vandteknisk. En del af det vand, som efter planen skal løbe ind i Skt. Jørgens Sø, kommer fra Bispeengbuen. Hvis det bliver muligt at tilbageholde mere vand ved Bispeengbuen, så har det betydning for, hvor meget vand, der løber til søen.
Vi regner med, at undersøgelsen om Bispeengbuen er færdig inden udgangen af 2019. Derefter skal de to politiske udvalg i København og på Frederiksberg drøfte, om de ønsker, at Skt. Jørgens Sø skal bruges i skybrudssikringen af byen.
Pkt. 33 Orientering om udskydelse af Skybrudsprojektet Skt. Jørgens Sø
By- og Miljøudvalget blev orienteret den 12. marts 2018 i pkt. 79:
Pkt. 79 Orientering om status for forberedelser inden opstart af skybrudsprojektet Skt. Jørgens Sø
På By- og Miljøudvalgsmødet den 4. juni 2018 under pkt. 205 Meddelelser
På By- og Miljøudvalgsmødet den 13. august 2018 under pkt. 238 Meddelelser
Det er vigtigt at understrege, at der på nuværende tidspunkt er tale om idéer og forundersøgelser, der skal teste idéerne. Der er ikke lavet et konkret projekt, som du kan give høringssvar på. Når der bliver lavet et konkret projekt om skybrudssikring, som er vedtaget på Frederiksberg og i København, så vil alle interesserede blive involveret flere gange gennem en VVM-proces (vurdering af virkning på miljøet).
Frederiksberg Kommune har indgået et samarbejde med LINKS, som er et EU-projekt, der skal være med til at fremme kommunikationen mellem kommune og borger i en situation, hvor Frederiksberg bliver ramt af en alvorlig skybrudshændelse.
Links
Kontakt
Miljø
Frederiksberg RådhusSmallegade 1
2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Miljø
Telefonisk henvendelse
Mandag - torsdag kl. 9-14Fredag kl. 9-13