Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune

Hovedmenu

  • Borger
  • Virksomhed
  • Politik
  • Kommunen
  • Corona
  • English
Frederiksberg Kommune på Facebook

Udbud og indkøb

Brødkrumme

  1. Virksomhed
  2. Udbud og indkøb
  3. Om udbud og indkøb

Om udbud og indkøb

På denne side kan du læse mere om retningslinjerne for udbud og indkøb i Frederiksberg Kommune, herunder indkøbs- og udbudspolitikken.
Generelle regler for indkøb i kommunen

Frederiksberg Kommune er som offentlig myndighed underlagt EU-lovgivningen og Danske Love med hensyn til indkøb af bygge- og anlægsopgaver, samt varer og tjenesteydelser. Det kan eksempelvis være indkøb af frugt og grønt, skolebøger, rengøring, transport og bygning af ny daginstitution eller svømmehal.

Det er en fundamental forudsætning for et vellykket indkøb, at der er en fælles forståelse af "spillereglerne", som gælder ved alt indkøb i Frederiksberg Kommune. Hovedformålet er at skabe maksimal åbenhed, gennemsigtighed og synlighed via konkurrenceudsættelse/udbud af varer- og tjenesteydelser.

Ved konkurrenceudsættelsen vil der særligt være opmærksomhed på de generelle regler om, at der ikke må ske diskrimination og forskelsbehandling af borgere og virksomheder, eksempelvis ved ikke på saglig og formel måde at udelukke dem fra at byde ind på en opgave/ydelse.

Det følger af udbudsreglerne, at kommunen er forpligtet til at udbyde varer og tjenesteydelser efter ud-budslovens regler (EU-udbud), hvis den samlede kontraktværdi overstiger en tærskelværdi på godt 1,6 mio. kr. (1.645.367 kr.) i kontraktperioden.

Hvis værdien af en vare- eller tjenesteydelseskontrakt ligger under tærskelværdierne for EU-udbud, kan kommunen anvende mere fleksible regler ved indgåelsen af kontrakten. Det gælder navnlig, hvis  kontrakten ikke har en klar grænseoverskridende interesse, dvs. ingen interesse fra leverandører i udlandet. Kommunalbestyrelsen har præciseret rammerne for konkurrenceudsættelse/udbud af vare- og tjenesteydelser.

Indkøbs- og udbudspolitik

I indkøbs- og udbudspolitikken kan du læse om vores krav til miljø, løn- og arbejdsvilkår og praktikpladser, etisk handel samt markedsdialog.  

Du finder indkøbs- og udbudspolitikken under Links. 

Særligt for udbud af byggeri og anlæg

Frederiksberg Kommune indkøber hvert år en lang række rådgivningsydelser og entrepriser for at drifte, vedligeholde, udbygge, udvide, udvikle og bygge nyt til gavn for både bygningernes brugere og byens borgere.

Frederiksberg Kommune har rammeaftaler på en lang række ydelser herunder fagentrepriser som eksempelvis håndværkerydelser, som udbydes for 4 år med mulighed for forlængelse på 2 x 1 år til maksimalt 6 år, hvorefter rammeaftalen bydes ud igen. Læs mere om, hvilke virksomheder, der er indgået kontrakter med – og hvordan aftalerne anvendes i linkboksen.

Frederiksberg Kommune gør brug af kontraktskabeloner samt af sociale klausuler, lærlingeklausuler og arbejdsklausuler, som du kan læse mere om i vores indkøbs- og udbudspolitik under Links. 

Samarbejdspartnere

Frederiksberg Kommune  varetager selv en bred vifte af kommunens udbud og indkøb og rådgiver hele organisationen i indkøbsspørgsmål.

Afdelingen har et bredt spektrum af samarbejdspartnere – både internt og eksternt. Frederiksberg Kommune har således kontakter til Dansk Erhverv, Dansk Industri (DI), Dansk Byggeri, Kommunernes Landsforening (KL) – og er bl.a. medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) samt Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Se mere nedenfor om de samarbejdspartnere og aktive netværk, som vi dagligt er i kontakt med.

Indkøbsfællesskabet Spar 5

Foruden Frederiksberg Kommunes egne udbud indgår vi også aftaler og udbud sammen med andre. Frederiksberg Kommune bestræber sig på, i det omfang det er muligt og fordelagtigt, at indgå samarbejder med andre kommuner og offentlige institutioner om at gennemføre  udbud i fællesskab.

Spar 5  har eksisteret siden 2009 og er et kommunalt indkøbssamarbejde mellem  følgende 5 kommuner:

  • Frederiksberg Kommune
  • Gladsaxe Kommune
  • Gentofte Kommune
  • Lyngby-Taarbæk Kommune
  • Rudersdal Kommune

Samarbejdet foregår både på projektniveau, hvor der arbejdes sammen om konkrete udbud, og på et overordnet niveau, hvor medarbejdere og ledere i indkøbsafdelingerne deler viden og udvikler deres arbejdsmetoder.

I 2018 etableres et fælles sekretariat til varetagelse af tværkommunale opgaver og understøtte det tættere SPAR 5 samarbejde.

Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S (SKI)

SKI udbyder og indgår rammeaftaler med henblik på at skabe en effektiv indgang til nogle kontrakter med gode priser og gode kontraktvilkår for kommunale og statslige institutioner. Formålet er at sikre, at opgaven går til den leverandør, der giver det mest konkurrencedygtige tilbud – målt på kvalitet og pris. 

Resultatet af et SKI-udbud er en såkaldt rammeaftale, der kort fortalt angiver, hvilke varer der kan købes på aftalen, på hvilke betingelser og til hvilken pris. Med den i hånden kan en offentlig indkøber bestille sine varer og være sikker på, at pligten til at sende varen i udbud er løftet.

Aftalerne indgås af SKI, så de kan implementeres umiddelbart af den enkelte kommune. 

Frederiksberg Kommune vurderer i forbindelse med hvert udbud, om der er en af SKI’s aftaler, som passer til kommunens behov og anvender i så fald den pågældende aftale.

Foreningen af Offentlige Indkøbere (IKA)

Frederiksberg Kommune er medlem af IKA hvor vi bl.a. holder os opdaterede med ny viden, regler og metoder. IKA er en forening af offentlige indkøbere, der gennem tværkommunalt samarbejde og vidensdeling har til formål at styrke offentlige indkøbsprocesser. Foreningens medlemmer repræsenteres bredt af kommuner, statslige instanser, regioner m.fl.  

Kommunernes Landsforening (KL)

Frederiksberg Kommune er medlem af Kommunernes Landsforening og deltager løbende i samarbejder om konkrete emner på indkøbsområdet.

POGI

Frederiksberg Kommune er også medlem af POGI (Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb) og udpeget som formandskab for den etårige prøveperiode.

Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er et samarbejde mellem offentlige organisationer, der ønsker at gøre en indsats for miljøet gennem indkøb.

Partnerskabet for offentlige grønne indkøb er baseret på fælles forpligtende grønne indkøbsmål. Part-nerskabet stræber imod både at forny gamle mål og formulere nye indkøbsmål årligt. De er et værktøj til at stille miljøkrav til indkøb, og dermed påvirke markedet og sikre positiv effekt på det globale og loka-le miljø.

Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH)

Frederiksberg Kommune har siden 2009 været medlem af DIEH, som er et forum, hvor udbydere og aftagere mødes med diverse interesseorganisationer om at finde løsninger, der skal fremme etisk han-del. 
Baggrunden er et ønske om at sikre, at kommunen overholder helt grundlæggende retningslinjer for etisk handel. Det gælder typisk ved køb af varer og ydelser fra udviklingslandene, hvor DIEH som med-lemsorganisation har sit fokus på at skabe bedre arbejds- og miljøforhold hos både producenter og leverandører.

Her deler og får Frederiksberg Kommune viden om udviklingen i lovgivning, vilkårene for etisk handel og bidrager til at udvikle best practice. 

Frederiksberg Kommune har stort fokus på området - og ønsker at være med til at fremme CSR – dvs. ansvarlig produktion, respekt for menneskerettigheder, miljø og sociale ansvar. 

Ønsker du at vide mere om, hvordan medlemskabet af DIEH bidrager til vores arbejde i Frederiksberg Kommune, kan du læse om det i kommunens Indkøbspolitik, jf. nedenstående link.

Udbudsportalen ETHICS

ETHICS giver overblik over komplekse udbudsprocesser og sikre effektiv ressourceudnyttelse. Platformen gør arbejdet med udbud let og giver gennemsigtig adgang til alle relevante informationer.

Udbudssystemet overholder EUs udbudsdirektiver (2014/23/EU, 2014/24/EU, 2014/25/EU & 2009/81/EF) og Danmarks udbudslov (LOV nr 1564) og tilbudslov (LBK nr 1410). Se mere via nedenstående link.

Øvrige samarbejder 

Frederiksberg Kommunes udbuds- og indkøbsafdeling indgår desuden løbende i samarbejder med en række andre aktører, der kan være sektor- eller branchespecifikke, som det er tilfældet med Dansk In-dustri og Dansk Erhverv, eller som er emnespecifikke. Sidstnævnte er tilfældet med Miljøministeriets initiativ til en indsats for koordinering af viden og aktiviteter indenfor bæredygtige indkøb ved Forum for Bæredygtige Indkøb.

Det bliver lovpligtigt at gennemføre elektronisk kommunikation i forbindelse med udbudsforretninger pr. 1. juli 2018. Frederiksberg Kommune samarbejder allerede nu med firmaet Ethics i forbindelse med elektronisk afvikling af kommunens udbudsforretninger. Dette med henblik på at sikre smidigere udbudsprocesser til glæde for såvel kommunen som de private leverandører. Læs mere om Ethics jf. nedenstående link.

Links

  • Indkøbs- og udbudspolitik
  • IKA foreningen af offentlige indkøbere
  • Forum for bæredygtige indkøb
  • Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI)
  • Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde
  • Dansk Standard
  • Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Erhvervsstyrelsen
  • Udbudsportalen ETHICS

Kontakt

Økonomi og Udbud

Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1, 5. sal, værelse 5.056
2000 Frederiksberg
For borgere: Send sikker Digital Post til Økonomi og Udbud
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Økonomi og Udbud
Telefon: 38212300
  • Del
    • Facebook
    • Linkedin
    • Twitter
  • Udskriv
  • Aktuelle og planlagte udbud
  • Sådan bliver du leverandør
  • Om udbud og indkøb
  • EAN-numre i Frederiksberg Kommune

Genveje

  • Kommunen
  • Presserum
  • Læs højt
  • Ledige stillinger
  • In English
  • Privatlivspolitik
  • Sitemap
  • Webtilgængelighedserklæring

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1
2000 Frederiksberg

Til kontaktsiden
CVR 11259979

Facebook
LinkedIn
Oplev Frederiksberg
Bliv Hørt

Borgerservice

Kontakt

Frederiksberg Rådhus 1. sal
Smallegade 1
2000 Frederiksberg
Benyt vestindgangen (ved parkeringspladsen)

Send sikker Digital Post til Borgerservice
Send sikker Digital Post til Borgerservice for virksomheder 

Telefon: 38 21 21 21