Gå direkte til sidens indhold

Tandplejen

Tandplejen

 • Hvordan børster jeg tænder på mit barn?  

  Film der viser hvordan du bedst børster tænder på børn:

  Du kan bl.a. afspille dem med Windows Media player.

  Det lille barn
  Start med tandbørstning når den første tand kommer frem. Du skal hjælpe med tandbørstning til dit barn er omkring 10 år.

  • Børst med en lille tandbørste
  • Brug en mild fluortandpasta i en mængde der svarer til størrelsen af dit barns lillefingernegl
  • Husk at børste alle tænder
  • Det er bedst at børste tænderne om morgenen og inden sengetid

  Tandbørstning på dit barn foregår lettest på puslebordet. Når dit barn bliver lidt større, er det nemmest at sidde med barnet på skødet, og støtte barnets hoved mod din krop. Brug små vandrette gnubbebevægelser, og hold barnets læber til side, så du kan se, hvad du laver.

  Førskolebarnet
  Tandbørsteinstruktion 
  Fortsæt med at hjælpe dit barn med at børste tænder, både morgen og aften. Den nemmeste måde at børste på, er at du sidder med dit barn på skødet, så det halvt ligger ned i din venstre arm. Hold lidt ud i kinden og se hvor du børster. Det er vigtigt at dit barn har hovedstøtte, for at tandbørstningen bliver grundig nok, ellers kan barnet flytte hovedet. Brug små roterende gnubbebevægelser med en lille blød børste. Brug fluortandpasta svarende til størrelsen af dit barns lillefingernegl. Vi anbefaler, at man hjælper sit barn med tandbørstning hver dag, til det er omkring 10 år. 
   
  Tandtråd 
  Tandtråd er et supplement til den daglige mundhygiejne. Tandtråden kan komme ind og rense hvor tænderne sidder meget tæt sammen. Det er svært at bruge på små børn, men man kan bruge den tandtråd, der ligner små ostehøvle (Indento Floss). Det bør bruges hver dag, men et par gange om ugen er bedre end ingenting.

  Skolebarnet
  Det er stadigvæk en rigtig god ide at hjælpe dit barn med at børste tænder, mindst én gang i døgnet. Vi anbefaler at barnet skal have hjælp til tandbørstning, til barnet er omkring 10 -12 år. Benyt altid en tandpasta tilsat fluor og en tandbørste der er blød og med et lille børstehoved.
   
  Tandtråd
  Tandtråd er et supplement til den daglige mundhygiejne. Det er meget vigtigt fortsat at bruge den, da de nye tænder nu er på vej frem i mundhulen. Tandtråd bør bruges 1 gang i døgnet, men et par gange om ugen er bedre end ingenting.


 • Forebyggelse af huller i tænderne (0-16 år)  

  Udviklingen af et begyndende hul kan stoppes med grundig tandbørstning og brug af tandtråd, hvis hullet ligger imellem tænderne.

  Fluorbehandling
  Hvis der er begyndende hul i en tand, kan tanden gøres "stærk" igen ved at fluorbehandle den.
  Det gøres ved at påføre "Bananlak" (en fluorholdig lak) eller ved at pensle med fluor opløst i vand. Både fluorlakken og fluoren i flydende form skal sidde på tanden i mindst 1 time gerne længere, før barnet må spise igen. 

  Lakbehandling
  Hvis 6 års eller 12 års kindtænder er dannet med dybe furer, kan der forebygges mod huller, ved at lægge et specielt plastmateriale hen over de dybe furer. Det gør, at tænderne bliver glatte, og renholdelse er derfor nemmere og dermed er sandsynligheden for, at der kommer hul meget mindre.

  Første undersøgelse
  Du og dit barn vil blive indbudt til en samtale og undersøgelse af dit barns tænder omkring 2-års-alderen. Ved den første undersøgelse ser vi:

  • Om der er huller i tænderne
  • Om tænderne er rene
  • Hvor mange tænder dit barn har fået
  • Om tænderne er placeret rigtigt i forhold til hinanden

  Kontakt os endelig hvis dit barn falder og slår tænderne, og tandkødet bløder, læben er medtaget, eller nogle af tænderne virker løse.
  Hvornår kommer mælketænderne frem?

  Bliv dog ikke nervøs, hvis tænderne kommer frem før eller senere end angivet på skemaet. Frembrudstiderne varierer meget.

  Billede af tænder med frembrudstider

  Undersøgelse 3-6 år
  Når dit barn er mellem 3 og 6 år og går i børnehave, vil det ofte være sådan, at vi kommer ud med tandlægebussen og undersøger dit barn, sammen med alle de andre børn i børnehaven. Når vi har lavet undersøgelsen, vil du modtage en sms/ e-mail. Du har mulighed for, at se dit barns tandjournal på tandplejen.frederiksberg.dk.
  Børnene undersøges med ca. 14 måneders interval i tandbussen. Er der yderligere behov for at holde øje med netop dit barn, vil vi indkalde til ekstra undersøgelser på tandklinikken med kortere intervaller.
  Går dit barn ikke i børnehave, eller har den klinik, dit barn hører til ikke rådighed over tandlægebussen, vil I blive indkaldt på tandklinikken.
  Er dit barn ved en undersøgelse eller ved en behandling af tænderne utryg ved situationen, vil vi på klinikken langsomt tilvænne dit barn via hyppige besøg og dermed opbygge et tillidsforhold.

  Foto af tandlægebus

  Undersøgelse 6-16 år
  Når dit barn begynder i skole, vil tandbehandlingen foregå på skolens tandklinik. Alle børn vil blive undersøgt efter behov. Nogle børn har brug for at komme ofte til tandlæge, andre skal kun ses med 14 måneders mellemrum.
  Når dit barn skal undersøges, vil tandklinikken som oftest hente barnet i klassen, nogle gange flere ad gangen så børnene kan følges ad.

  6-års-tænder / 12-års-tænder.
  Fra omkring 6-års-alderen og til omkring 14-års-alderen sker det store tandskifte. De første blivende kindtænder kommer ved 6-års-alderen helt inde bag ved mælketandsrækken. De næste blivende kindtænder kommer omkring 12-års-alderen helt inde bag 6-års-tænderne. Ind imellem skiftes næsten alle de små mælkekindtænder.

 • Mit barn har fået hul i tanden  

  Begyndende hul
  Et begyndende hul ses, som et kridhvidt eller brunligt område, som er afgrænset til tandens emalje.

  Hvordan behandles et hul ?
  Huller i mælketænder behandles på samme måde, som huller i blivende tænder. Idet det er vigtigt at bevare mælketænderne indtil de skiftes normalt: 

  • De sikrer at kæberne udvikles normalt og holder pladsen til de nye blivende tænder
  • Dårlige mælketænder kan ødelægge de blivende tænder, der dannes nede i kæben fra barnet bliver født
  • De har også betydning for barnets tale og evne til at tygge maden

  Hul i blivende tænder
  Caries opstår, når bakterierne på tanden omdanner sukker til syre.
  Da tanden hovedsagelig består af kalk, vil syren opløse kalken, og der kommer hul i tanden.
  Denne proces sker over en lang periode. Første tegn på caries vil ofte være en kridtet hvid tegning på tandens emalje.
  Senere vil der komme hul på overfladen, og cariesangrebet vil brede sig ned gennem emaljen til tandbenet.
  Så længe cariesangrebet kun er i emaljen, er der stor sandsynlighed for, at det kan standses.

  Det kræver grundig renholdelse evt. hjulpet af fluorbehandlinger, men er det nået igennem emaljen, kan det ikke længere stoppes, og tanden må behandles med en fyldning.
   
  Det syge tandvæv fjernes og kaviteten (hullet) fyldes med et tandfyldningsmateriale.
  Hvis cariesangrebet er tæt på pulpa (nerven), vil man først komme et isolerende materiale under fyldningen

  Rodbehandling
  En tand skal rodbehandles, hvis der går betændelse i det væv (blodkar og nerver), der ligger i et hulrum i tanden. Betændelse skyldes ofte et meget dybt cariesangreb, men kan også skyldes, at tanden har været udsat for et traume (slag), der har skadet nerven.

  Ved rodbehandlingen fjernes det betændte væv med nogle små file, og tanden skylles med en bakteriedræbende væske. Dette gøres ofte flere gange til al betændelse er væk. Herefter fyldes hulrummet i tanden med en cement og et elastisk materiale (guttapercha).

  En rodbehandlet tand er død, men kan alligevel sidde i munden og fungere normalt. Dog vil en rodbehandlet tand ofte blive lidt mørkere. Der kan være problemer med at få fjernet alle
  bakterier, derfor kan betændelsen komme igen.

  Syreskader/erosioner
  Tandvævet kan ødelægges af andet end caries (huller).
  Sure drikke som sodavand, juice og sportsdrikke kan opløse tanden.
  Emaljen bliver tyndere og tyndere og der brækker små stykker af. Tanden kan blive meget følsom for både kulde og varme påvirkning.
  Drikker man sodavand og andre sure ting i små slurke over lang tid, er risikoen for syreskader stor.
  Syreskader kan opstå selvom mundhygiejnen er god.
  Hvis syreskader skal undgås er det en god idé:

  • At begrænse forbruget af syreholdigt mad/drikke
  • At drikke "på en gang" ikke i små slurke
  • At skylle munden i vand efter man har indtaget noget surt
   Surhedsgrad i forskellige frugter og drikke (ph værdi)

  Surhedsgrad i forskellige frugter og drikke (ph værdi)

 • Mit barn har ondt i tænderne/munden  

  Tandfrembrud (små børn)
  Når en tand bryder frem kan barnet føle uro, kløe og spændinger i gummerne.
  Barnets modstandskraft kan også være nedsat. Derfor mente man tidligere, at barnet fik feber på grund af tandfrembruddet. Det er imidlertid ikke korrekt. 
  Det er ikke tandfrembruddet, der giver feberen, men på grund af den let nedsatte modstandskraft får barnet lettere f.eks. en infektion.
  Bliver feberen således høj, er det vigtigt ikke at slå det hen med, at det skyldes tandfrembruddet, men man bør derimod søge læge.
  Uroen i gummerne kan bedst afhjælpes ved at lade barnet bide í en bidering, f.eks. af træ.
  Det hjælper også at anvende en afkølet sut, man kan f.eks. lægge sutten i køleskabet før brug (men læg den endelig ikke i fryseren, så bliver den for afkølet).
   
  Overfladebedøvende creme bør ikke anvendes. Det skyldes, at man, hvis man kommer for meget creme på gummerne, kan komme til at påvirke barnets synkereflekser, og der kan således i teorien være en risiko for kvælning.
   
  Visdomstænder
  Visdomstænder hedder det, fordi man for mange hundrede år siden troede, at mennesket var blevet vist eller klogt, når de brød frem.

  Visdomstænderne, fire i alt, bryder frem, når man er ca. 17-18 år, og de er de sidste tænder, man får. Hos langt de fleste bryder de frem helt uden problemer, men hos nogle personer kan det genere meget, når de bryder frem. Tandkødet på stedet, hvor tanden er ved at bryde igennem, kan blive rødt, hævet og meget ømt.

  Det kan være vanskeligt at komme til at børste der, hvor tanden er ved at bryde igennem, fordi det gør så ondt. Det er bare så vigtigt at holde rent omkring en tand, der bryder frem, at noget må man gøre.

  Hvis man er så uheldig at få ondt, når visdomstanden bryder frem, kan man altid henvende sig til sin tandklinik. Tandlægen eller tandplejeren skyller direkte omkring tanden med klorhexidin for at rense effektivt. Som regel skal man komme et antal gange på klinikken for at få skyllet. Det er også en god idé at skylle munden hjemme med klorhexidin, så længe det gør ondt at børste omkring tanden.

  Efter et stykke tid er tanden så meget frembrudt at tandkødet ikke er irriteret længere.

  Men i andre tilfælde vil problemet vare ved, fordi man faktisk ikke har plads i tandrækken til visdomstanden. Den vil eventuelt kun bryde halvt frem og på den måde sidde og presse på de andre tænder.

  I sådan et tilfælde kan det blive nødvendigt at fjerne visdomstanden, for at den ikke skal ødelægge pladsen for de andre tænder.

  Man kan også komme ud for, at tanden slet ikke bryder frem, fordi den sidder helt forkert.

  I langt de fleste tilfælde skal tanden fjernes for ikke at ødelægge de andre tænder. Visdomstænder, der ligger helt forkert, bliver man nødt til at operere ud.
  Dette gøres som regel ved at lægge et lille snit langs med tandkødet for at komme ned til tanden for herefter at fjerne den og til slut sy tandkødet sammen igen med et par sting.
  Efter operationen skal man regne med lidt hævelse og ubehag i nogle dage, der hvor tanden har siddet.

  Tænderskæren
  Tænderskæren forekommer i alle aldersgrupper.
  Når det drejer sig om helt små børn, er det oftest uden betydning, mens det hos større børn og voksne kan medføre muskelsmerter, hovedpine og evt. kæbeledsproblemer.
  Når barnet har fået alle sine mælketænder, og hvis der fortsat er voldsom tænderskæren, bør barnets tandlæge kontaktes.
  Tandlægen kan vurdere om barnets tyggemuskler overbelastes, og i sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fremstille en bideskinne, der aflaster musklerne.

  Blister i munden
  Blister (recidiverende after) er den hyppigst forekommende mundslimhindesygdom, idet ca. 20% af befolkningen rammes.
   
  Tilstanden viser sig i munden som en grålig, gul sårdannelse med en stærk rødmen omkring. Sårene kan være meget varierende i størrelse.
  De findes ofte på læber eller kindslimhinde, men de kan også forekomme på tungen. Tilstanden er smertevoldende og kan hæmme normal spisning.
   
  Sårene heler spontant i løbet af 4-10 dage. Det almindeligste er at have 1-2 sår af gangen. Det er meget forskelligt hvor tit, man får udbrud. Nogle har det med få dages mellemrum. Hos andre kan der gå måneder eller år imellem. Enkelte er så uheldige, at de har mange udbrud næsten konstant med kun få pauser ind imellem.
  Årsagen til at blisterne kommer kendes ikke med sikkerhed. Man mener det er en overfølsomhedsreaktion, muligvis over for nogle bakterier i munden.

  Tandkødsbetændelse og paradentose
  Tandkødsbetændelse opstår, hvis tænderne ikke er børstet helt rene
  langs tandkødsranden. Der vil derfor blive efterladt bakteriebelægninger (plak)
  langs tandkødet, som forårsager betændelsen.
  Tandkødsbetændelse kan ses ved én enkelt tand eller ved flere tænder.
  Man kan se, om der er tandkødsbetændelse hvis:

  • Tandkødet bliver lidt mere rødt
  • Tandkødet hæver
  • Tandkødet bløder ved berøring
  • Tandkødet kan være lidt ømt   

  Det er let at få tandkødsbetændelse til at forsvinde.
  Hvis tænderne børstes helt rene, vil tandkødsbetændelse forsvinde i løbet af 8-10 dage.
   
  Hvis der gennem meget lang tid er vedvarende eller hyppigt tilbagevendende
  tandkødsbetændelse, kan den udvikle sig til paradentose.
  Paradentose er en videreudvikling, hvor de små fibre som holder tanden
  på plads i knoglen angribes. Tandkødslommen bliver dybere og der dannes
  andre bakteriekulturer, som nedbryder knoglen.
   
  Til slut bliver tænderne løse og kan falde ud.
   
  Gå til tandlæge regelmæssigt, så vil tandlægen eller tandplejeren fortælle,
  om tandkødet er sundt.

 • Behandling af tandskader  

  Når uheldet er sket!

  • Prøv at berolige barnet.
  • Vask forsigtigt munden med lidt lunkent vand.
  • Prøv at se hvor skaden er sket. Se efter både i over- og undermund.
  • Hvis der mangler tænder eller tandstykker:
  • Prøv at se om du kan finde dem.
  • Gem tænderne/tandstykkerne i munden eller lidt væske

  Foto af en kn&akket fortand      Billede af 2 tænder der er slået ud

  Kontakt tandlæge med det samme hvis:

  • Der er slået en blivende tand ud. (Har I tanden kan den måske sættes på plads)
  • Èn eller flere tænder er slået meget løse
  • Der er slået et meget stort stykke af tanden. (Nerven skal beskyttes)
  • Tænderne har flyttet sig
  • Der er meget store sår.

  Søg tandlæge - men det behøver ikke at være med det samme hvis:

  • Tanden/tænderne er lidt ømme
  • Tanden/tænderne er lidt løse
  • Der er slået en lille flig af tanden
  • Hvis der er slået mælketænder helt ud (må aldrig sættes op igen)  

  Udenfor klinikkernes åbningstid henvises til privatpraktiserende tandlæge eller 1813, som henviser til akutklinik/akutmodtagelse eller Tandlægevagten:

  Ved større skader ring 1813

  Ved mindre skader kan du/I møde personligt op i
  Tandlægevagten
  Oslo Plads 14
  2100 København Ø

  Se mere på: Tandlægevagten 

  Selv om dit barn ikke skal til tandlæge straks!

  • Bør du sørge for at dén tand, der er slået, bliver aflastet.
  • Det betyder:
  • At barnet ikke må bide med den tand, der er slået
  • Skær hårdt og sejt mad ud i mindre stykker
  • Hvis dit barn bruger sut, er det bedst at stoppe, så tanden ikke belastes
  • Undersøg om du har en ulykkesforsikring, som dækker tandskader

  Hvis du har - meld tandskaden til dit forsikringsselskab

  Opbygning af knækket tand
  En knækket tand opbygges i et plastmateriale. Tanden slibes eventuelt meget let, hvorefter den behandles med forskellige væsker for at give en stærk kemisk binding mellem tand og plastik. Den knækkede tand bygges op i plastik således at tandens oprindelige form og farve søges efterlignet.
  Til sidst pudses plastopbygningen.
   
  Pålimning af hjørne
  Tænderne og tandstykkerne behandles med forskellige væsker for at give en stærk kemisk binding mellem disse. Tandstykkerne limes nu på tænderne med tyndtflydende plastik. Eventuelle små defekter repareres med plastmateriale
   
  Opsætning af blivende tand, som er slået helt ud
  Tanden og hullet, hvor den skal sættes op i kæben, skylles forsigtigt med fysiologisk saltvand, hvorefter tanden sættes op. Tanden sættes fast på nabotænderne med plastik, som fjernes igen efter en uge. Der gives penicillin og stivkrampevaccination, hvis der ikke allerede er dækning fra tidligere vaccination. Hvis tanden er helt udvokset, skal den rodbehandles. Hvis tanden ikke er helt udvokset, er der chance for at nerven kan gendannes. Hvis nerven ikke gendannes, må man også i dette tilfælde rodbehandle.
   
  Kontrol
  Når en tand har været udsat for et slag, skal den kontrolleres. Hvor ofte og hvor mange gange afhænger af hvor alvorligt slaget har været. Ved kontrollerne undersøges om tanden er løs eller øm, om tandens farve er normal, ofte vil man måle, om der er liv i tandens nerve. Der kan tages røntgenbillede for at kontrollere tandroden.

  Dækker vores forsikring, hvis mit barn slår tænderne?
  Det er en god ide, at kontrollere policen vedr. familieulykkesforsikringen eller fritidsulykkesforsikringen for at sikre sig, at den dækker tandskader.
  Tandplejen anbefaler, at man tegner en forsikring af den nævnte type.
  Nogle større tandskader kan først færdigbehandles efter at tilbuddet om tandpleje fra den kommunale tandpleje er ophørt, ved det fyldte 18. år.
  Behandling af tandskader, der kan afsluttes inden det fyldte 18. år, udføres vederlagsfrit af den kommunale tandpleje.

 • Bøjle på tænderne  

  Sundhedsstyrelsen har i et cirkulære i Lov om Tandpleje gennemgået, hvilke tandstillingsfejl Den Kommunale Tandpleje skal tilbyde at behandle. Du kan selv læse om kravene her:

  Sundhedsministeriets bekendtgørelse for tandpleje bilag 1

  Yderlige lovgrundlag:
  Retningslinier for omfanget af kravene til den kommunale og amtskommunale tandpleje  
  Bekendtgørelse af sundhedsloven

  Tandregulering skal tilbydes ved
  Tandstillingsfejl der medfører skader på tænder og/eller omgivende væv.
  Tandstillingsfejl der giver en dårlig funktion.
  Tandstillingsfejl der på længere sigt vil medføre alvorlige senskader på tænder og/eller omgivende væv.
   
  Tandstillingsfejl som alene er af kosmetisk karakter, skal ikke tilbydes behandling.
   
  Tandplejens afgørelser i sager vedrørende behandlingstilbud, kan ankes til Patientombudet.

  Hvornår rettes tænderne
  Det er muligt at rette tænder både hos børn og voksne.
  Det mest gunstige tidspunkt for børn afhænger af flere forhold blandt andet:
  Typen af tandstillingsfejl – se under tandstillingsfejl
  Barnets vækst
  Tandskifte

  Hvad sker der
  I nogle tandreguleringsbehandlinger retter bøjlerne primært på tænderne,
  andre bøjler har desuden til hensigt at påvirke kæberne.
  Det er dog kun muligt at påvirke kæberne med bøjler, hvis barnet/den unge fortsat er i vækst.

  Hvad skal der gøres
  For at kunne foretage en tandreguleringsbehandling, er det nødvendigt at tage røntgenbilleder, fotos og aftryk af tænderne.
  Tandreguleringstandlægen udarbejder en behandlingsplan.
  Barnet/den unge kommer sammen med forældre til en samtale på klinikken med én af klinikkens tandreguleringstandlæger.
  Her vil tandstillingsfejlen og behandlingen blive gennemgået.
   
  Tandreguleringsbehandlingen påbegyndes først efter en grundig orientering og accept fra barn/den unge og forældre.
  Behandlingen kan kun gennemføres ved et tæt samarbejde mellem behandler, barn /den unge og forældre.

  Tandstillingsfejl

  Overbid
  Betyder, at tænderne i overkæben står længere fremme end underkæbens tænder. Fortænderne i overkæben har ikke kontakt med underkæbens tænder. Barnet kan have svært ved at lukke munden uden at underlæben fanges af overkæbens tænder.

  Billede af tændeer med overbid
   
  Dybt bid
  Betyder, at tænderne i underkæben bider op i ganes tandkød . Med tiden kan det give gener i form af smerter i ganens tandkød.


   
  Ekstrem trangstilling
  Manglende plads til én hel tand. Årsagen kan for eksempel være en kombination af små kæber og store tænder. Enkelte tænder klemmes ud af tandrækken.


   
  Låsning af bidet
  Én tand er frembrudt på den forkerte side af tandrækken. I enkelte tilfælde kan sådanne tandstillingsfejl føre til låsning og føring af biddet.


   
  Underbid
  Underkæbens fortænder bider uden på overkæbens fortænder.


    
  Krydsbid
  Krydsbid kan skyldes, at overkæben er for smal i forhold til underkæben. I nogle tilfælde forekommer krydsbid både i højre og venstre side i andre tilfælde kun i én side.
   
  Andre tandstillingsfejl
  Manglende tandanlæg eller tænder som har svært ved at bryde frem er eksempler på tandstillingsfejl, hvor der i nogle tilfælde er behov for tandregulering

  Tandbøjler
  Det er tandstillingsfejlen, barnets/den unges vækst og tandfrembruddet, der afgør hvilken type bøjle, som anvendes. Der bruges både løse og faste bøjler.  
   
  En løs bøjle kan f.eks. være en ganebøjle, der bruges hele døgnet. Andre løse bøjler bruges kun derhjemme. 


   
  Den faste bøjle, som af nogle kaldes togskinner, består af små metallåse, der limes på tænderne.
  Låsene forbindes med en gennemgående metalbue. I starten kan tænderne være ømme.
  Fast bøjle kræver regelmæssig kontrol og ekstra mundhygiejne. Undgå at spise hårde, seje og klæbrige ting.
  Går bøjlen i stykker, skal du hurtigst muligt kontakte tandreguleringsklinikken. 


     
  Når selve tandreguleringen er afsluttet, bruges en slags plastskinne eller en ganebøjle, en slags ”holdebøjle”, som holder tænderne på plads.
  Mange får desuden limet en metaltråd bag på fortænderne i underkæben for at holde på ”resultatet”.

 • Skift af tandklinik  

  Jeg vil gerne have mit barn på en anden tandklinik

  Børn og unge mellem 0-18 år, der bor på Frederiksberg, er tilknyttet Tandplejen

  Mit barn er mellem 0-16 år

  Hvis du ønsker, at dit barn skal skifte til en anden af Frederiksberg Kommunes Tandklinikker, vil dette ønske altid blive imødekommet. Klinikskifte kan ske ved henvendelse til:

   

  Tandplejens Sekretariat

  telefon 38 21 02 08 eller 38 21 02 09

  Email: tandbasis@frederiksberg.dk

  Den unge er 16-18 år

  Vi skal orientere dig om, at du fra din 16-års fødselsdag og indtil du fylder 18 år, stadig har ret til gratis tandpleje.

  Du kan frit vælge, om du vil behandles på kommunens tandklinikker eller hos privat praktiserende tandlæge.

   

  Tandpleje på kommunens klinikker.

  Ønsker du at fortsætte på din sædvanlige klinik, skal du ikke foretage dig noget.

  Ønsker du at skifte til en anden af kommunens klinikker, kan du kontakte tandplejens administration på tandbasis@frederiksberg.dk  eller på telefon 38 21 02 08.

  Du vil automatisk blive indkaldt til dine sædvanlige tandeftersyn.

   

  Privat praktiserende tandlæge.

  Ønsker du at blive behandlet hos en privat praktiserende tandlæge, skal du kontakte tandplejens administration på tandbasis@frederiksberg.dk eller på telefon 38 21 02 08
  Hvis du er i gang med en tandregulering kan du først skifte, når tandreguleringen er færdig.

  Når kommunen har lavet en kontrakt med  tandlægen, vil du automatisk få besked fra kommunen, når du skal bestille tid til tandeftersyn.

  Intervallet mellem undersøgelserne vil for langt de fleste unge være 14 mdr.

   

  Får du behandling hos en privat praktiserende tandlæge før kommunen har indgået kontrakt med den privat praktiserende tandlæge, dækker kommunen ikke udgiften.

  Får du problemer med tænderne, inden du er blevet indkaldt til tandeftersyn, er du velkommen til at ringe til Tandplejens Kontor tlf. nr.: 38 21 02 08.

 • Jeg bliver 18 år  

  Jeg bliver 18 år – hvad så med tandpleje?

  Når du fylder 18 år, overgår du til sygesikringens tandplejeordning.
  Du kan frit vælge den privatpraktiserende tandlæge du ønsker. Husk regelmæssig at få aftalt tid til tandeftersyn.
   
  Måske er der detaljer i din tidligere tandbehandling, som det er vigtigt, at din nye tandlæge får kendskab til.

  Det er vigtigt, at du printer kopier af din journal inden du fylder 18 år.
  Din journal bliver inaktiv den dag, du bliver 18 år – det betyder du ikke mere kan læse eller printe din journal.

  Print en kopi af din journal ved at gå ind på http://tandplejen.frederiksberg.dk Du skal bruge dit NemID

 • Tandplejens udgivelser  

illustration

Oplev Frederiksberg

Frederiksberg har fået en ny oplevelsesportal. Her finder du bykalender, kulturarrangementer og events i din by. Kig forbi og følg med i byens liv og puls!

digital pladsanvisning til dagtilbud i frederiksberg kommune

Digital Pladsanvisning

• Skriv dit barn op til dagtilbud
• Se dit barns placering på ventelisten
• Beregn forældrebetaling
...og meget mere!