Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune logo

Kommissorium for 7-by samarbejde

7-by samarbejdet er en erfagruppe med fokus på erfaringsudveksling samt vidensdeling i forhold til ældrepolitiske emner samt gensidig inspiration omkring relevante arbejdsmetoder for ældrerådsarbejdet i de store byer.

Ældreråd/Seniorråd fra følgende kommuner deltager i samarbejdet: Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Frederiksberg, København, Odense og Randers.

Kommissorium

Det tværkommunale samarbejde i KL er etableret i forbindelse med de 6 største kommuners ønsker om at indgå i dialog med henblik på vidensdeling, erfaringsudveksling samt ønske om benchmarking på forskellige områder, med det in mente, at de 4 største af byerne har et rådmandsstyre. Samarbejdet finder sted på såvel politisk som embedsmands niveau, (f.eks. som fælles ansøgninger om deltagelse i frikommuneforsøg).

Ældrerådenes 7-by-samarbejde opstod i 2005 som en pendant til KL's 6-by samarbejde mellem de 6 største kommuner i Danmark. Frederiksberg kom med i gruppen i 2008 på grund af Øresundssamarbejdet mellem Malmø, København og Frederiksberg.

Formålet

7-by samarbejdet er en erfagruppe med fokus på erfaringsudveksling samt vidensdeling i forhold til ældrepolitiske emner samt gensidig inspiration omkring relevante arbejdsmetoder for ældrerådsarbejdet ide store byer.

Arbejdsgrundlag

Studietur

Senior- og ældrerådene arrangerer og er vært for en årlig studietur på skift til en af kommunerne efter nærmere aftalt turnus, som er Randers, Odense, København, Aarhus, Frederiksberg, Aalborg, Esbjerg.

Formænd og næstformænd samt 3 yderligere ældrerådsmedlemmer fra hver kommune kan deltage. Formand og sekretariatsleder for Danske Ældreråd deltager. Studieturen arrangeres i foråret.

Værtsbyen betaler udgiften til arrangementet, og deltagerne betaler selv transportudgiften.

Erfa-møder

Formænd og næstformænd fra de respektive kommuner mødes 1 gang årligt med henblik på drøftelse af relevante emner samt mulighed for vidensdeling, erfaringsudveksling og gensidig inspiration. Møderne afholdes i efteråret.

Møderne skal afholdes i en by med god togforbindelse og centralt placeret for alle – gerne Odense. Værtsbyen dækker udgift til forplejning ved mødet samt evt. lokaleudgifter. Deltagerne betaler selvtransportudgift.

Planlægning og afholdelse af Erfa-møderne

Ansvaret for planlægningen og afholdelsen af erfa-møderne går på skift mellem rådene, således at det følger værtsskabet for studieturene i kalenderåret.

Rådet har ansvar for

  • at arrangere og planlægge erfa-mødet
  • indkalde til efterårets erfa-møder
  • indkalde forslag til dagsorden blandt for- og næstformænd
  • lede mødet og skrive referat
  • udsende eventuelle informationer til medlemmerne

Referatet er et beslutningsreferat.

23. november 2021
Revideret november 2022