Gå til hovedindhold
Klima, miljø og affald

Frederiksberg får 12 nye redekasser til mursejlere

Frederiksberg Kommune gør nu endnu en indsats for at tiltrække flere mursejlere til byen. Frederiksberg Svømmehal og Skolen ved Nyelandsvej på Lollandsvej får seks redekasser hver, og nu holder Frederiksberg spændt øje med, om der kommer bevingede indflyttere. 

06. maj 2024

Indhold

  Når mursejlerne ankommer til Danmark til maj efter deres vinterophold syd for Sahara, er der ekstra fine forhold for fuglene i Frederiksberg Kommune. 

  Byen har i forvejen otte redekasser på rådhustårnet, så med de 12 nye redekasser er det nu samlet 20 penthouse-boliger til den eftertragtede fugl, der kaldes luftens akrobat. 

  Borgmester Michael Vindfeldt (S) hilser redekasserne velkomne: 

  ”Mursejleren er en fantastisk spændende fugl, og den er en af de bedste indikatorer for god biodiversitet i en by. Desværre er fuglen som art i kraftig tilbagegang, og derfor arbejder Frederiksberg Kommune benhårdt på at skabe gode forhold for den. Jeg håber, at flere af byens redekasser får beboere i år, så vi alle sammen også i fremtiden kan glæde os over denne fascinerende fugl,” siger han. 

  Også formand for Frederiksberg Kommunes Miljø- og Trafikudvalg Jan E. Jørgensen (V) lægger vægt på indsatsen: 

  ”Mursejlerbestanden har været i tilbagegang de seneste ti år, og den er på Miljøstyrelsens liste over sårbare og truede arter. Derfor er det oplagt, at vi fortsætter indsatsen. Desværre har vi ikke haft held til at tiltrække beboere til redekasserne på rådhuset, men der har været flere par, der har vist interesse. Så nu, hvor vi har endnu flere redekasser, håber vi på, at der kommer ynglende gæster,” siger han. 

  Mursejleren er altid i luften, hvor den sover, spiser og parrer sig. Den lander kun for at yngle, og er en renlig fugl, som ikke efterlader fugleklatter ved redekassen. 

  Selve redekasserne er indfarvet i samme farve som svømmehallens og skolens oprindelige mursten.

  Frederiksberg fik som den første kommune i landet certifikat på at være mursejlervenlig i 2021. Ordningen sker i samarbejde med foreningen mursejlerne.dk og metoden er godkendt af Dansk Ornitologisk Forening.