Gå til hovedindhold
Klima, miljø og affald

Frederiksberg køber den største el-drevne lastbil i Danmark

I 2030 skal alle Frederiksberg Kommunes køretøjer køre på el eller andre klimavenlige drivmidler. For nylig tog Frederiksberg endnu et skridt i den grønnere retning med indkøbet af en ny stor lastbil til kommunens renovation.

15. apr. 2024

Indhold

  34 ton, fire aksler, kran, kroghejs og et endog meget stort batteri. Sådan lyder karakteristikken af Frederiksberg Renovations seneste indkøb, som skal fragte Frederiksbergs glascontainere til og fra Amager Ressourcecenter i fremtiden. Der er tale om den første 4-akslede elektriske lastbil, der tages i brug i Danmark. 

  Med den nye lastbil er 87 procent af Frederiksberg Renovations biler el-drevne. Dermed er afdelingen meget tæt på målet om at alle biler er el-drevne i 2030. 

  Borgmester Michael Vindfeldt (S) er begejstret for udviklingen:

  ”Jeg er stolt af Frederiksberg Renovation, som gør et kæmpe arbejde for os alle sammen hver dag, og endda har en så skarp grøn profil. Det er utroligt, hvordan de går i spidsen i bestræbelserne på at finde de mest klimavenlige løsninger, så vi fortsætter den grønne omstilling, der er så godt i gang på Frederiksberg, ikke mindst på grund af vores elbilstrategi,” siger han. 

  En elbil i Danmark udleder mindre end den halve mængde CO2 per kørte kilometer, end den gennemsnitlige nye fossilt brændselsdrevne bil gør, så der er meget at vinde ved omstillingen.

  For hele kommunens vedkommende går det også i den rigtige retning. Samlet set kører 45 procent af alle Frederiksberg Kommunes biler på el, og tallet stiger løbende, da alle nyindkøbte køretøjer – så vidt markedet tilbyder det –  skal være el-drevne.

  Formand for Frederiksberg Kommunes Miljø- og Trafikudvalg Jan E. Jørgensen (V) lægger stor vægt på indsatsen: 

  ”Jeg er utroligt glad for Frederiksbergs el-bilstrategi og for den handling, vi sætter bag ordene. Vi er godt i gang med at omstille kommunens egen bilflåde til el, og samtidig går det også fremad med udviklingen i resten af byen. Samlet set bringer vi forureningen og CO2-udledningen markant ned, og det kan vi godt alle sammen være stolte af,” siger han. 

  Indsatsen stopper ikke ved kommunens biler; Frederiksberg Kommune er også i gang med at omstille arbejdsmaskiner, så de i fremtiden bliver emmissionsfri. Sidste år indgik kommunen et partnerskab under Center for Offentlig-Privat Innovation, hvor den forpligter sig til omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner.