Frederiksberg Kommuner styrker samarbejdet med frivillige organisationer
Med en ny social frivilligheds- og civilsamfundsstrategi understreger Frederiksberg Kommune nu nødvendigheden af en strategisk tilgang til frivillige indsatser og samarbejdet med civilsamfundet. Samarbejdet skal skabe bedre rammer for såvel de etablerede organisationer som for mindre frivillige initiativer.

Foto: WeShelter
Som led i at styrke samarbejdet med de frivillige organisationer har Frederiksberg Kommune indgået treårige partnerskabsaftaler med fire af de helt store spillere på området, nemlig Ældre Sagen Frederiksberg, Røde Kors Hovedstaden, Social Sundhed og WeShelter.
Samtidig indgår de fire organisationer i et nyetableret Partnerforum, hvor hensigten er at dele erfaringer og udvikle indsatserne i det frivillige sociale arbejde.
Borgmester Michael Vindfeldt (S) glæder sig over samarbejdet:
"På Frederiksberg anerkender og værdsætter vi den vigtige rolle, som civilsamfundet og det frivillige sociale arbejde spiller i den støtte, vi yder til socialt udsatte og ældre borgere. Vores samarbejde med frivillige kræfter er afgørende, og derfor glæder det mig, at vi med partnerskabsaftalerne styrker det samarbejde. Samtidig styrker vi med partnerskaberne også vores beredskab ved at inddrage frivillige ressourcer i drøftelser om at bistå i hjælpen til særligt sårbare grupper ved større kritiske hændelser. Det er et samarbejde, der vil gøre os både klogere og stærkere.”
Formand for Ældre- og Omsorgsudvalget, Sine Heltberg (S) uddyber:
”Med det nyetablerede Partnerforum og de treårige aftaler vil organisationerne kunne planlægge mere langsigtet og samtidig spille ind med viden og idéer. Det vil give mulighed for at styrke samarbejdet mellem både organisationerne indbyrdes og med kommunen. Det gælder både i det daglige arbejde, men også i eventuelle krisesituationer, hvor vi med partnerskaberne vil komme til at drøfte organisationernes mulighed for at bidrage til kommunens nødberedskab.”
Formand for Socialudvalget, Mette Bang Larsen (EL):
”Ensomhed, ulighed i sundhed, social udsathed og mistrivsel er alle problemer uden lette løsninger. Det er min forventning, at et målrettet samarbejde med de frivillige organisationer både kan være med til at nedbryde barrierer og skabe kontakt til de borgere, vi som offentlig myndighed kan have svært ved at nå ind til. Her vil organisationernes kendskab til borgerne og deres udfordringer kunne hjælpe os til at sætte ind med relevante indsatser.”
Lone Buchardt, Programchef for de sociale indsatser Røde Kors Hovedstaden:
"Vi er i Røde Kors Hovedstaden både glade og taknemmelige for, at Frederiksberg Kommune med de nye partnerskabsaftaler tydeligt viser, hvor stor værdi de tillægger det frivillige sociale arbejde. Det er en vigtig anerkendelse af de mange frivilliges indsats – og af den forskel, det gør for ældre og sårbare borgere i kommunen. I Røde Kors Hovedstaden ser vi meget frem til at fortsætte det gode og tillidsfulde samarbejde. Den længere tidshorisont giver os bedre muligheder for at planlægge og styrke indsatser som Turtjenesten, som skaber glæde, tryghed og fællesskab for ældre, der ellers har svært ved at komme ud og dermed forebygge ensomhed. Samtidig ser vi det som en naturlig opgave at vi som beredskabsorganisation bidrager til et lokalt beredskab i en evt. krisesituation.”
Kristina Louise Bliksted, direktør Social Sundhed:
”Et 3-årigt partnerskab er en kæmpe styrke, fordi det kan sikre kontinuitet for de fagprofessionelle samarbejdspartnere og tryghed for de mennesker, som vi - sammen - støtter i at få bedre adgang til og udbytte af sundhedsvæsenet. Social Sundhed er glade for også at indgå i kommunens beredskab, og vi er forberedt på at yde en ekstra indsats for at nå de mest sårbare i en eventuel krisesituation. Under Coronakrisen fik vi jo pludselig meget travlt med at understøtte sundhedsmyndighederne. Næste gang er vi bedre forberedt.”
Hanne Illum, formand for Ældre Sagen Frederiksberg:
“Det styrkede samarbejde betyder, at flere ældre får lettere adgang til fællesskaber, støtte og rådgivning – i tæt samspil med kommunen og andre frivillige aktører. Ældre Sagen Frederiksberg ser det som en vigtig opgave at bidrage til et stærkt og lokalt forankret beredskab, hvor vi med vores frivillige og det tætte kendskab til ældre borgere kan gøre en forskel i en krisesituation. Sammen med kommunen og de øvrige partnere ønsker vi at styrke robustheden i lokalsamfundet og sikre, at ingen bliver glemt, hvis hverdagen pludselig brydes.”
Ole Abildgaard Mikkelsen, direktør WeShelter:
"For mennesker på kanten af hjemløshed kan en frivillig netværksven være det, der gør forskellen. Gennem fællesskab og nærvær bliver vejen fra hjemløshed til eget hjem mindre ensom – og det gode liv mere muligt. Og det styrkede samarbejde med Frederiksberg Kommune gør det muligt for flere at få den støtte."