Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune logo
2022

Team EFFEKT vinder konkurrencen om at udvikle Frederiksberg Hospital til et nyt bykvarter

Den samlede plan for, hvad der skal ske med området ved Frederiksberg Hospital, er nu på plads. Vurderingsudvalget har kåret team EFFEKT som vinder af konkurrencen om det bedste forslag til et grønt og levende bykvarter for hele Frederiksberg.

29. sep. 2022

Indhold

    Når hospitalsfunktionerne flytter ud ved udgangen af 2026 skal grunden og bygningerne på Frederiksberg Hospital omdannes til et nyt kvarter med en blanding af boliger, erhverv, grønne områder og offentlige funktioner. Den komplekse opgave er belyst via et såkaldt parallelopdrag, hvor tre udvalgte teams, Team EFFEKT, team Vandkunsten/SLA og team SLETH, har leveret deres bud på, hvordan visionen for området kan blive til virkelighed.

    Ifølge visionen for området, som danner grundlag for de tre forslag, skal der skabes et åbent, imødekommende, grønt og blandet område, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger og sin egen identitet.

    Borgmester Michael Vindfeldt glæder sig over, at det er lykkedes at skabe et flot og ambitiøst udviklingsforslag for området: 

    ”Det er tre stærke og kvalificerede forslag, og vurderingsudvalget har været på en meget svær opgave. Men forslaget fra Team Effekt rammer helt i plet i forhold til visionen om at skabe et grønt og levende bykvarter for hele Frederiksberg. For mig er det afgørende, at vi får et blandet kvarter med plads til alle, uanset indkomst eller livssituation”, siger han og fortsætter: 

    ”Med team EFFEKTs forslag får vi samtidig en ny stor park; Hospitalshaven, som det kommende grønne hjerte i midten af Hospitalsgrunden. Det bliver helt fantastisk og en ny grøn destination på Frederiksberg, hvor man kan slå sig ned for en stund og nyde de smukke omgivelser. Jeg er også meget glad for de mange gode input, vi har fået fra borgerne undervejs, som blandt andet bekræfter, at vi skal bevare de elementer, der gør området unikt. For eksempel de flotte bygninger og gamle træer, der giver området sin helt særlige stemning og karakter som en grøn og smuk oase midt i byen”. 

    Formand for By- og Erhvervsstrategisk udvalg Lone Loklindt er også glad for på de mange gode drøftelser med borgerne:

    ”Rigtigt mange borgere er kommet med gode og brugbare input undervejs i processen, og de skal alle have en stor tak for hjælpen. Vi har lyttet hele vejen igennem, og de tre forslag afspejler på hver deres måde de ideer og forslag, vi har fået undervejs, og især fra borgerpanelet. Det bredt sammensatte borgerpanel har givet input og anbefalinger, der har været en vigtig håndsrækning i udviklingsarbejdet. Team EFFEKT har på meget flot vis indarbejdet borgernes ønsker om skabe lys og luft omkring de kommende minikvarterer og liv mellem husene med plads til fællesskaber. Det giver os et stærkt grundlag for at bearbejde forslaget til den endelige udviklingsplan”, siger hun og fortsætter: 

    ”Det allervigtigste for mig er at vi sætter barren for miljø og klima ekstraordinært højt for både byggeproces, anlæg og drift. Vi vil sætte nye standarder for bæredygtigt byliv. Når man om 15-20 år går rundt i denne bæredygtige bydel, er det min drøm, at vi ser et kvarter, der lever, har masser af kunst, kultur, idræt, sundhed og bevægelse, men hvor vi også har sat nye standarder for fællesskabsorienterede boformer, herunder en revitalisering af andelstanken. Med dette vinderforslag er sporene lagt til, at den drøm kan blive til virkelighed”. 

    Tue Hesselberg Foged fra team EFFEKT sætter stor pris på anerkendelsen:

    ”Vi er meget stolte og beærede over at få lov til at arbejde med at udvikle Frederiksberg Hospital til en bydel for alle. Frederiksberg Hospital emmer af mere end 100 års historie med smukke bygninger, enorme trækroner og særlige steder. Derfor har vi udviklet en plan hvor det nye gror ud af det gamle, hvor de eksisterende bygninger og træer bevares og danner rammerne for ny udvikling. Bydelen vil stort set vil blive bilfri i fremtiden, asfalt erstattes med nye grønne områder og en ny park, Hospitalshaven, vil i fremtiden invitere hele byen indenfor. Vi glæder os rigtig meget til at hjælpe Frederiksberg Kommune og borgere med at skabe et grønt fyrtårn der kan være med til at vise vejen for, hvordan vi kan bo sammen og leve bæredygtigt i vores byer”

    Læs mere om projektet og Hospitalsgrunden på frederiksberg.dk/frederiksberghospital
    Visualiseringer af de tre forslag kan hentes via dette link: https://we.tl/t-V8XprqPXuA

    Fakta om processen

    • Tre teams blev udvalgt i efteråret 2021; Team Effekt, Team SLETH og team Vandkunsten/SLA
    • Arbejdet med at omdanne visionen for Hospitalsgrunden blev sat i gang med et kickoff møde den 15. december 2021 og de tre teams afleverede deres forslag den 5. maj 2022.
    • Der har undervejs været afholdt to workshops og et åbent borgermøde.
    • Et panel på 35 borgere har fulgt processen og givet deres anbefalinger til vurderingsudvalget.
    • Vurderingsudvalget består af By- og Erhvervsstrategisk udvalg samt tre udvalgte byudviklingsfaglige fagdommere Dan Stubbergaard, Kristine Jensen og Mats Olsson
    • Team EFFEKT består af virksomhederne EFFEKT, Arkitema, COWI, Gemeinschaft og creator pro-jects 
    • I anden halvdel af 2022 skal vinderteamet bearbejde og færdiggøre udviklingsplanen i samarbejde med Frederiksberg Kommune.
    • Udviklingsplanen for Hospitalsgrunden forventes at blive vedtaget politisk i 2023.