Gå til hovedindhold

Seniorrådets møde den 21. marts 2024

Referat

Indhold

    Deltagere:
    Formand Hanne Illum, næstformand Carsten Nørballe, Alfred Grinderslev, David M. Gerschwald (deltog fra og med punkt 5), Henning C. Hansen, Jens Peter Nørgaard (deltog til og med punkt 8), Maria Jensen og Pernille Rothaus Sørensen

    Afbud:
    Birgitte Franck

    Ordstyrer:
    næstformand Carsten Nørballe

    Referent:
    Sanne Ezi, Sekretariatet, Jura, Nævn og Råd

     

    1. Godkendelse af dagsorden
    Dagsordenen blev godkendt.

    2. Det godkendte referat fra Seniorrådets møde den 22. februar 2024
    Referat blev taget til efterretning.

    3. Forretningsorden – ændringsforslag
    Ændringsforslag til ny forretningsorden var fremsendt med dagsordenen. Formanden gennemgik kort baggrunden for ændringsforslagene, jf. aftale på sidste møde i Seniorrådet.

    Beslutning
    Seniorrådets Forretningsorden godkendt.

    4. Høringer
    a) Lokalplanforslag 240 for boliger og erhverv på Nordre Fasanvej og Nyelandsvej med tilhørende forslag til kommuneplantillæg 7
    Lokalplansforslag for boliger og erhverv på Nordre Fasanvej og Nyelandsvej | blivhoert.frederiksberg.dk

    Udkast til høringssvar var fremsendt med dagsordenen. Der var en drøftelse af høringssvaret.

    Beslutning
    Forslag til høringssvar blev godkendt.

    5. Det aldrende samfund – udfordringer og muligheder – fra byrde til styrke
    Jens Peter Nørgaard gennemgik, hvad han det seneste år havde samlet til sig af viden på ældreområdet og konsekvenserne af aldring i den aktuelle demografiske profil i Danmark.

    Jens Peter Nørgaard mener, at det er klart nu, at ressourcerne til ældreplejen ikke står mål med kravene, hvis man vedholder tidligere strategier om, at en stor del af støtte til aldring er en offentlig opgave. Det står i dag klart, at vi med aktiv personlig indsats kan mindske både tiden til og omfanget af behov for hjælp fra offentlige instanser.

    Der lægges op til, at det kommende borgerpanel indenfor sundhed og forebyggelse vil fokusere på disse områder i etablering af dialog med Ældre og Omsorgsudvalget, så det sikres, at borgenes syn kommer med i arbejdet mod en ny indsats.

    Seniorerne selv er den vigtigste ressource i mindskning af ældrebyrden på lang sigt – jo tidligere vi får skabt dialogen og tændt ”gnisten”, jo mere værdighed kan vi bevare i ældreplejen. Det skal forsøges at få møde med relevante politikere og embedsværket om den fortsatte proces.

    Der var debat og spørgsmål til oplægget. Rådet fik tilsendt de benyttede slides.

    6. Forslag til Nyhedsbrev
    Forslag til Nyhedsbrev var fremsendt med dagsordenen. Næstformanden gennemgik kort idéen bag nyhedsbrevet samt indholdet.

    Beslutning
    Nyhedsbrevet blev godkendt og det blev besluttet at lægge det på Seniorrådets hjemmeside, og sende det til modtagere af referater af Seniorrådets møder, det vil sige medlemmerne af Kommunalbestyrelsen, Direktionen samt Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdets chefgruppe.

    7. Regeringens ældrereform
    Læs den her:
    https://sm.dk/Media/638423035820352862/Regeringens_aeldreudspil_jan2024_UA.pdf 

    Pernille Rothaus Sørensen havde fremsendt oplæg med dagsordenen.

    Rådet drøftede på hvilken måde man ser, at reformen kan give kommunerne nye udfordringer, blandt andet hvis der ikke længere skal foregå en visitation af ydelser, men det i stedet for skal ske i samarbejde mellem borger og hjælper.

    Der var ønske om, at Seniorrådet drøfter den nylig vedtagne Kvalitetsstandard for sundhed, pleje, træning og omsorg 2024 på næste møde i Seniorrådet.

    Desuden var der et ønske om, at Seniorrådet får oplyst tal vedrørende seniorområdet i Frederiksberg Kommune. Det er antal borgere på Frederiksberg 60+, hvor mange der benytter hjemmeplejen, sundhedscentret mv. og hvor mange der bor på plejehjem mm.

    Beslutning
    Seniorrådet besluttede at drøfte rådets overordnede holdninger til ældrepleje og samtidig afvente hvad, der meldes ud fra regeringens side vedrørende ældrereformen.

    Det blev besluttet at høre Frederiksberg Kommune om, hvad man vil gøre foretage sig frem til en ny ældrereform er vedtaget. Samtidig blev det besluttet at anmode forvaltningen om tal på borgere 60+ på flere seniorområder.

    8. Forslag fra Hvidovre, Rødovre og Ishøj Seniorråd om ændring af Danske Ældreråds vedtægt
    Forslaget til vedtægtsændringer til Danske Ældreråds Årsmøde var fremsendt med dagsordenen. Ændringer omhandler navneændring fra "Danske Ældreråd" til ”Danske Senior- og Ældreråd” samt ændring af vedtægtens § 7, stk. 3, hvor ”fremmødte” ændres til ”tilstedeværende”.

    Beslutning
    Seniorrådet besluttede at være medstiller på forslaget. Formanden meddeler Seniorrådets beslutning til formand Birgit Nielsen, Ishøj Seniorråd.

    9. Evaluering af besøg på Flintholm Plejeboliger og OK-Fonden Dr. Anne-Marie Centret 12. marts 2024
    Det var igen to fine besøg, som gav et godt indblik i forholdene og dermed et godt grundlag for rådets videre arbejde. Seniorrådet værdsætter, at plejecentre og forvaltning gør et stort arbejde for at vise Seniorrådet forholdene på området og ser frem til den fortsatte række af besøg.

    Rådet havde undret sig over, at Flintholm havde svært ved at rekruttere medarbejdere og Dr. Anne-Marie Centret ikke havde svært ved at rekruttere. Formanden havde derfor forelagt det for Nicolai Kjems, der havde oplyst, at udfordringen formentlig er, at ansøgere til kommunale stillinger skal finde vej gennem elektroniske ansøgningsprocesser og Flintholm er et kommunalt plejecenter. Dr. Anne-Marie Centret er privat og der kan man søge ved fx at sende en sms, møde op og lignende.

    Rådet undrede sig over, at det ikke kan gøres nemmere i det offentlige og der blev udtrykt ønske om, at rådet går videre med det.

    10. Orientering fra formand og medlemmer
    Formanden informerede om, at formandskabet har holdt uformelt kvartalsmøde med Nicolai Kjems.

    På mødet blev blandt andet drøftet 3-by-mødet, der skal findes en dato i september, alternativt slut august. Nicolai Kjems vil rykke borgmesteren og formand for Ældre- og Omsorgsudvalget for forslag til datoer. Det vil være ønskeligt, at borgmesteren kan deltage 1 times tid og Sine Heltberg deltager mest muligt. Der arbejdes med, at arrangementet afholdes på Dronning Anne-Marie Centret.

    Budget 2025 var også oppe og vende, herunder inddragelse af Seniorrådet langt før i processen end i tidligere år. Formanden bad om mandat til at kontakte borgmesteren og anmode om, at Seniorrådet bliver inddraget i høringsprocessen samtidig med MED-organisationen. Formanden fik mandat.

    Formanden oplyste, at der er 7-by møde i Aarhus den 29. maj 2024. Seniorrådet kan max tilmelde 5 til mødet. Følgende blev valgt: formanden, næstformanden, Maria Jensen og Pernille Rothaus Sørensen. Der var ingen andre, som ønskede at deltage. Sekretæren hører Birgitte Franck, om hun ønsker at deltage. Birgitte Franck har efterfølgende oplyst, at hun ønsker at deltage.

    Formanden orienterede om, at Carsten Nørballe, Maria Jensen og hun deltog i Ældrekonferencen den 19. marts 2024 i Horsens. Det havde været en inspirerende konference med gode oplægsholdere med fokus på fremtidens ældrepleje og udfordringerne med den stærkt stigende ældre befolkning samtidig med manglen på medarbejdere i ældreplejen. Konferencens konklusioner var, at det ikke er muligt at opretholde det nuværende niveau for alle, hvis den dårligste del af borgerne skal have den nødvendige pleje. Fokus var også på, at vi kan gøre meget selv, for at sikre os flere raske ”ældreår” og vi som medborgere kan gøre meget for hinanden.

    Formanden meddelte, at Seniorkoncerter 2024 på Frederiksberg Rådhus i år bliver den 14., 15. og 16. maj 2024. Det blev besluttet, at det på april-mødet besluttes hvem fra Seniorrådet, der holder tale (en kort festtale) på de enkelte datoer.

    Alfred Grinderslev foreslog, at Seniorrådet anmoder om at besøge hospice. Formanden oplyste, at alle besøg er planlagt for 2024, men at Seniorrådet fortsætter besøg i 2025. Forslaget vil blive givet videre.

    Henning C. Hansen orienterede om, at Jens Peter Nørgaard og han den 19. marts 2024 deltog i en workshop i Frivillighedsforums regi. Det var en velplanlagt workshop, tillige givtig. Der deltog 16 forskellige organisationer og lige så mange fra forvaltningen og kommunalbestyrelsen. Han tilføjede, at han under workshoppen havde fortalt om ønsket om en database over frivillige og blev gjort opmærksom på, at en sådan database allerede eksisterer. Den hedder Socialkompas og kan ses her: Socialkompas.dk. Desværre er Frederiksberg Kommune ikke en del af Socialkompas, men Henning C. Hansen vil skubbe på, for at Frederiksberg bliver en del af den. Der vil komme et referat af workshoppen, som vil blive sendt til alle.

    11. Meddelelser fra Boligudvalget
    Birgitte Franck har pr. mail fremsendt følgende til dette punkt:

    Boligudvalget har besøgt Kollektivhuset Sofie Amalie Gården, som ejes af en fond. Det er et sted for ældre borgere, hvor der er lejligheder i forskellige størrelser, mange fælles rum samt restaurant. Vi besøgte 2 lejligheder, som var lyse og rummelige.

    12. Meddelelser fra Trafikudvalget
    Der er møde i Trafikudvalget den 27. marts 2024. Referat af mødet vil blive sendt til rådets medlemmer.

    13. Næste ordinære møde er torsdag den 18. april 2024 kl. 11.00 – 13.00
    Blev taget til efterretning.

    14. Eventuelt
    Intet.

    Mødet sluttede kl. 12:55