FAQ
Retningslinjer for ansvarlige investeringer
Frederiksberg Kommunes ”Retningslinjer for ansvarlige investeringer” blev første gang vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 8. februar 2010. Kommunalbestyrelsen har senest godkendt principperne i september 2020.
”Det skal sikres, at finansielle anbringelser ikke krænker bredt anerkendte internationale konventioner og normer vedrørende miljø, sociale forhold og forretningsetik, sådan som de bl.a. kommer til udtryk i de ti principper i FNs ’Global Compact’ .
Herunder investeres der ikke i selskaber, som sælger eller producerer særligt kontroversielle våben som klyngebomber, antipersonelminer samt atom, biologiske og kemiske våben.
Der må ikke investeres i selskaber, hvor mere end 5 pct. af den årlige omsætning stammer fra tobak, våben, pornografi og hasardspil.
Der må ikke investeres i selskaber, hvor mere end 5 pct. af den årlige omsætning stammer fra fossile brændsler.
Selskaber der ikke overholder ovenstående afgrænsninger skal ekskluderes fra investeringerne.”
Retningslinjerne skal sikre, at borgernes penge ikke placeres i selskaber, der overtræder internationale normer og konventioner. Da kommunen ikke selv foretager direkte investeringer i hverken aktier eller obligationer, har kommunen pålagt kommunens kapitalforvaltere, at alle investeringer foretages i overensstemmelse med kommunens retningslinjer for ansvarlige investeringer. Retningslinjerne for ansvarlige investeringer er således indskrevet i de kontrakter, vi har indgået med kapitalforvalterne.
Retningslinjerne fra 2010, indebærer en skærpelse i forhold til tidligere, hvor retningslinjerne lå indenfor rammerne af kapitalforvalternes politikker for ansvarlige investeringer. Skærpelsen betyder konkret, at hvis et selskab skulle vise sig at bryde med kommunens retningslinjer for ansvarlige investeringer, da afvikles investeringen i selskabet. Selskabet bliver først lukket ind i investeringsuniverset igen, når en adfærdsændring er påvist og selskabet igen overholder retningslinjerne for ansvarlige investeringer.
Markedsværdi af Frederiksberg Kommunes portefølje
Markedsværdien af Frederiksberg Kommunes portefølje på obligationer, aktier og erhvervsobligationer er opgjort til en samlet værdi af 1.377 millioner kroner pr. 31. marts 2023. Fordelingen mellem de forskellige typer er opgjort i tabellen nedenunder.
Markedsværdien af Frederiksberg Kommunes portefølje
|
Pr. 31. marts 2023 |
Obligationer * | 1.135 mio. kr. |
Aktier * | 209 mio. kr. |
Erhvervsobligationer * | 32 mio. kr. |
Kontanter | 1 mio. kr |
Samlet værdi |
1.377 mio. kr. |
* Alle Frederiksberg Kommunes investeringer foretages udelukkende igennem investeringsforeninger.
Investeringsforeninger
Frederiksberg Kommune har investeringer i nedenstående investeringsforeninger. Via de enkelte links kan man blandt andet se beholdningslisterne for de investeringsforeninger, som kommunen har investeret i.
Frederiksberg Kommunes porteføljeforvaltere foranlediger, at investeringsforeningerne minimum screenes halvårligt. Kapitalforvalterne følger således løbende selskaberne på investeringsforeningernes beholdningslister i forhold til deres adfærd og eventuelle "anklager" imod dem. Såfremt forvalterne modtager nye oplysninger om et selskab, der er investeret i, men som ikke længere lever op til kommunens kriterier, da vil papirerne blive solgt.
Nordea:
Nordea Invest Engros Stabile Aktier - Etisk
Nordea Invest Engros Internationale Aktier - Etisk
Nordea Invest Kommune 2
Nykredit:
Nykredit Invest Bæredygtige Aktier
Nykredit Invest Engros Korte Obligationer
Nykredit Invest Engros Lange Obligationer
Bæredygtige Kreditobligationer
Bæredygtige Value Aktier KL W
Danske Bank Asset Management:
Danske Invest Select Global Restricted
Danske Invest Select Kommune 4
Danske Invest Select Euro Investment Grade Corporate Bonds Restricted
Lovgrundlag og styrelsesgrundlag
Såfremt kommunen i længere perioder har overskudslikviditet kræver Lov om kommuners styrelse §44, at kommunens midler ”…skal indsættes i pengeinstitut eller på postgirokonto eller anbringes i sådanne obligationer eller investeringsbeviser, i hvilke fondes midler kan anbringes.”
Frederiksberg Kommune har valgt, at i perioder hvor kommunen har overskudslikviditet, at investere midlerne i obligationer og investeringsbeviser. Det interne styrelsesgrundlag for kommunens investeringer fremgår af ”Frederiksberg Kommunes Finansielle Strategi og Risikopolitik”, der kan ses i linket nederst på siden.
Frederiksberg Kommunes kapitalforvaltere
For at optimere afkastet af kommunens likvider foretager Frederiksberg Kommune ikke selv finansielle investeringer i virksomheder. Frederiksberg Kommune har derfor indgået kapitalforvaltningsaftaler med følgende forvaltere: Nykredit Asset Management, Nordea Asset Management og Danske Bank Asset Management.
Kapitalforvalterne kan handle uden forudgående forelæggelse for Magistrat/Kommunalbestyrelse – indenfor rammerne af kapitalforvaltningsaftalen og med løbende orientering til administrationen.
Kapitalforvaltningsaftalerne indeholder blandt andet kommunens retningslinjer for ansvarlige investeringer, investeringernes gennemsnitligt tilladte varighed samt investeringsrammerne – dvs. grænserne for de forskellige typer værdipapirers andel af den totale portefølje. Kapitalforvaltningsaftalerne vurderes løbende af Økonomi og Udbud.
Kapitalforvalternes investeringspolitikker
Kommunes kapitalforvaltere har hver især deres egne vedtagne investeringspolitikker for ansvarlige/bæredygtige investeringer. Frederiksberg Kommunes investeringspolitik ligger udover rammerne af kapitalforvalternes – jf. retningslinjer for ansvarlige investeringer. Ved investeringer på vegne af Frederiksberg Kommune, er der således yderligere skærpede udvælgelses- og fravælgelseskriterier af selskaber.
På kapitalforvalternes respektive hjemmesider kan man læse mere om deres politikker for ansvarlige/bæredygtige investeringer, screening og udelukkelse af selskaber :
Klik her for at læse mere om Nordea og ansvarlige investeringer
Klik her for at læse mere om Nykredit og bæredygtige investeringer
Klik her for at læse mere om Danske Bank og ansvarlige investeringer
Links
Kontakt
Økonomi og Udbud
Frederiksberg RådhusSmallegade 1, 5. sal, værelse 5.056
2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Økonomi og Udbud