Gå til hovedindhold

Handicaprådets møde den 22. januar 2024

Referat

Indhold

    Deltagere:
    Susanne Tarp (formand), Mette Bang Larsen (næstformand), Peter Borgselius, Jørgen Danielsen, Sine Heltberg, Merete Winther Hildebrandt, Kristina Mikkelsen, Flemming Nielsen, Sven Heinemeier Rasmussen, Mansoor Siddiqi, Bo German Thomsen og Bolette Østberg

    Afbud:
    Ingen

    Referent:
    Sanne Ezi

    Gæster:
    Rådmand Laura Lindahl, arbejdsmarkedschef Johnny L. Madsen – begge punkt 2. Overordnet leder for botilbud Christian Alvang Jespersen – punkt 3.


    1.    Godkendelse af dagsorden
    Godkendt.

    2.    Besøg af formand for Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget, rådmand Laura Lindahl
    Rådmand Laura Lindahl fortalte, at udvalget og forvaltningen i øjeblikket arbejder på en ny beskæftigelsespolitik. Målgrupperne er opdelt i to. En målgruppe som er tæt på arbejdsmarkedet og en målgruppe, som er længere fra arbejdsmarkedet. Lovgivningen på området er meget omfattende og restriktiv, så det giver ikke meget albuerum, men der vil blive arbejdet på en bedre forventningsafstemning, herunder bedre kommunikation og information.

    Dette gælder også med hensyn til borgere, som søger om førtidspension. Vi skal blive bedre til at oplyse, at der først søges om førtidspension, når rehabiliteringsteamet har sikret, at alle muligheder for fastholdelse på arbejdsmarkedet er afsøgt. Det er Frederiksberg Kommunalbestyrelses politik, at det er bedst for alle, at man har et tilhørsforhold til arbejdsmarkedet, men hvis dette ikke er muligt, så skal førtidspension naturligvis tildeles. Dette er  også lovgivningens udgangspunkt. 

    Med hensyn til sagsbehandlingstiden for førtidspension, så foreskriver lovgivningen, at afgørelse af førtidspension skal være truffet senest 3 måneder efter ansøgningen er afgivet, men her skal I være opmærksom på, at ansøgning om førtidspension først starter, når rehabiliteringsteamet har tilkendegivet, at der kan søges om førtidspension og altså ikke, når de enkelte borgere søger om førtidspension.

    Der er ingen tvivl om, at det er en lang sagsbehandlingstid, når man søger om førtidspension. Dette kan vi ikke ændre på, men vi kan sætte mere fokus på og blive bedre til en forventningsafstemning. Frederiksberg ligger flot med hensyn til sagsbehandlingstiden i forhold til landsgennemsnittet, og den nye beskæftigelsespolitik vil få et særskilt afsnit om førtidspension.

    Laura Lindahl henviste til de 6 spørgsmål, der var fremsendt forinden og oplyste, at 2 af spørgsmålene ikke var indenfor hendes område, og to af spørgsmålene var tidligere besvaret af forvaltningen, så hun var mere interesseret i at høre, hvad baggrunden var for spørgsmålene.

    Der var herefter en længere drøftelse, herunder blandt andet borgernes forventninger, når de fik tilkendt et flexjob. Det betyder nemlig ikke, at der venter et flexjob til dem. Hovedreglen er, at borgeren selv skal finde sit flexjob, men man kan også få hjælp til dette i Jobcentret. 

    Laura Lindahls notat til mødet, hvor uddybende svar er angivet, er sendt til rådets medlemmer efter mødet.

    Udkast til ny beskæftigelsespolitik blev behandlet i Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget den 6. november 2023, og det forventes, at politikken vil blive behandlet på ny den 15. februar 2024.

    Arbejdsmarkedschef Johnny L. Madsen orienterede kort om nye tiltag, som allerede er etableret i Jobcentret. Jobcentret arbejder med en kompleks og omfangsrig lovgivning, som indeholder mange forskellige grupper af borgere, men som Laura Lindahl allerede har fortalt, så vil kommunalbestyrelsen sætte fokus på to forskellige grupper i beskæftigelsespolitikken, så de mange forskellige grupper vil være inddelt i to grupper, nemlig dem, som er tæt på arbejdsmarkedet og dem som er længere væk fra arbejdsmarkedet.

    Formanden takkede for et spændende besøg og tilføjede, at brugerrepræsentanterne vil holde øje med den nye beskæftigelsespolitik. 

    3.    Besøg af overordnet leder for botilbud Christian Alvang Jespersen
    Christian Alvang Jespersen har været ansat i ca. 4 måneder i Frederiksberg Kommune og kommer fra en lignende stilling i Gentofte Kommune. 

    Han fortalte, at Frederiksberg har en stor styrke i at have frederiksbergtilbud til borgerne på Frederiksberg og desuden har den holdning, at alle borgere på Frederiksberg har ret til at være og blive på Frederiksberg. Der er en bred vifte af tilbud, og der er omstillingsparathed.

    Her er kompetente og faglig dygtige medarbejdere – både på ledelses- og medarbejderplan. Og Frederiksberg er en handlekraftig organisation – der er ikke langt fra socialchefen til medarbejderne på bostederne, og dette gør, at der ej heller er langt fra tanke til iværksættelse, hvilket er en storfordel.

    Botilbudsmæssigt er der et kæmpe pres på landsplan. Botilbudsområdet er et komplekst område med en utrolig presset økonomi. Hertil kommer, at det er svært at rekruttere personale. 

    Det er i dag ikke ”rene” diagnoser, der udredes, men derimod et samspil af flere diagnoser og hertil kommer, at vi skal være gearet til at se alle mennesker på forskellige niveauer og ikke i ”kasser”.

    Men der er også svagheder. Fx kører Frederiksberg allerede med nogle af de billigste bosteder i landet, og det bliver en kæmpe udfordring i fremtiden, hvor vi kan se, at udgifterne til området blot stiger og stiger.

    Og så skal Frederiksberg blive bedre til at lære af hinanden. Se på hinandens normeringer. Fx hvorfor skal der være 4 personaler der, når der skal være 7 personaler andet sted. Vi skal blive bedre til at sige, hvorfor? Vi kan nemlig ikke blive ved med at gøre ”som vi plejer”, men vi skal fortsat sikre os, at sikkerhedsbemandingen er på plads, beboernes behov er dækket og at budgettet overholdes.

    Fx havde Gentofte ”prøvehandlingsperioder”. En leder på et bosted neutraliserede alle møder i 2 måneder med en efterfølgende evaluering. Hvilke møder manglede, og hvilke møder var ligegyldige, og det førte faktisk til en 50% reducering af mødevirksomheden.

    Christian Alvang Jespersen sluttede af med at fortælle, at fremtidens udfordringer ikke ser ud som fortidens udfordringer, og vi kan ikke håndtere fremtidens udfordringer, hvis vi ikke ændrer fokus og ser på, hvordan vi ændrer planlægningen af forløbene og ser på vores borgere på en anden måde. Hertil kommer at der skal være meget mere fokus på civilsamfundet, herunder inddragelse af frivillighed. Den måde, som vi har drevet velfærd på, er ikke længere muligt.

    Så skal vi være bekymret for fremtiden, det skal vi ikke! Kan han garantere noget, det kan han ikke. Kommer vi til at se nogle af ”de kedelige sager” på Frederiksberg? Det kan han ej heller garantere, da vi har med mennesker at gøre. 

    Mette Bang Larsen oplyste, at Socialudvalget har anmodet Socialtilsynet om data for området, så udvalget har et så bredt som muligt grundlag for at finde ud af, hvor der skal sættes ind, herunder hvad der skal ske på de enkelte bosteder.

    Christian Alvang Jespersen oplyste, at Frederiksberg har tilmeldt sig ”Borgeren ved roret”, som er en faglig tilgang baseret på recoveryorienteret rehabilitering. Vi køber LA2 (Low Arousal 2) og LA2U (for borgere uden sprog), som er et recoveryorienteret redskab, som guider fagpersonalet i at inddrage borgeren i videst muligt omgang og medtænker borgeren som erfaringsekspert.

    Ovenstående skal give et fælles fagligt grundlag at stå på, og forvaltningen kommer til at arbejde tæt med ledelserne for bostederne, så vi får udvidet kompetencer til at arbejde med mennesker – ud fra devisen, at hvis man som menneske trives godt, så bliver man heller ikke farlig.

    4.    Drøftelse af opmærksomhedspunkter til Socialudvalget, når de skal drøfte kvaliteten på kommunens botilbud
    Mette Bang Larsen oplyste, at Socialudvalget har anmodet om data vedrørende botilbud til drøftelsen, fx sygefravær, personaleomsætning og lignende. Desuden vil de gamle tilsynsrapporter for botilbuddene blive gennemgået, men måske brugerrepræsentanterne har idéer til, hvad Socialudvalget tillige skal have fokus på.

    Formanden foreslog, at Socialudvalget ser på arbejdstiden, det vil sige deltid kontra fuld tid. Vi mangler jo sygeplejersker, men vi har fundet ud af, at mange af dem er på deltid. Måske det også gælder på bostederne.

    Jørgen Danielsen oplyste, at han har talt med lederne på alle bostederne, og det er hans klare indtryk, at det står rigtig godt til på kommunens bosteder.

    Kristina Mikkelsen tilføjede, at hun tit har hørt medlemmerne henvise til pårørendeinddragelse, herunder spurgt hvordan der samarbejdes med de pårørende, og hvordan man bruger den viden, som man får fra de pårørende. Hun tilføjede, at socialtilsynene er blevet mere OBS på de pårørende, men også inddragelse af beboerne.

    Formanden henviste også til tilstandene i England, og bad Socialudvalget om at være opmærksom på, at frivillige ikke benyttes som fagpersonale, men udelukkende til frivilligt arbejde.

    5.    Godkendelse af referat fra mødet den 4. december 2023
    Godkendt.

    6.    Meddelelser fra formanden
    Formanden meddelte, at barnets lov trådte i kraft den 1. januar 2024. Brugerrepræsentanterne har drøftet implementeringen af den nye hovedlov og spurgt, om kommunen vil udarbejde kvalitetsstandarder i forhold til den nye Barnets Lov.

    Kristina Mikkelsen oplyste, at det tidligere er aftalt, at hun skal komme med en statusorientering til Handicaprådet omkring sommerferien. 

    Formanden spurgte, hvad forvaltningen gør, for at familierne får kendskab til ny lovgivning på en letforståelig måde.

    Kristina Mikkelsen oplyste, at forvaltningen lige nu blandt andet arbejder med ny børnevenlig indgang på kommunens hjemmeside, informationsbreve til børn, unge og forældre og tilretning af tidsfristerne til hjemmesiden i overensstemmelse med den nye lovgivning. Umiddelbart påtænkes der ikke udarbejdelse af egentlige kvalitetsstandarder. Kristina Mikkelsen anmodede om, at Handicaprådet afventer statusorienteringen, herunder ønsker fra brugerrepræsentanterne, da det hele er nyt lige nu.

    Dette blev taget til efterretning.

    7.    Meddelelser fra øvrige medlemmer
    Mansoor Siddiqi meddelte, at der mangler handicapparkeringspladser ved Betty 1, og Handicaprådet har påpeget siden ombygningen af Betty 1 var på tale, at der ville komme til at mangle pladser, hvis man ikke etablerede flere. Der er ledige pladser på den store parkeringsplads ved Domus Vista, men dette areal ejes åbenbart af Domus Vista og kan derfor ikke blot indtages til ekstra handicapparkeringspladser. Mansoor Siddiqi efterlyste, at kommunen går i dialog med Domus Vista om placering af handicapparkeringspladser på den store parkeringsplads, som ejes af Domus Vista.

    Peter Borgselius tager det med til baglandet og vender tilbage til rådet.

    8.    Nyt fra Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet
    Flemming Nielsen orienterede om, at

    • budgetprocessen for 2025 så småt er startet op. Handicaprådet vil blive involveret på sædvanlig vis 
    • der er en sag på vej til Socialudvalget om, hvordan vi indenfor udvalgsrammen overholder budgettet for 2024. Dette foregår i regi af drøftelse af handleplanen, som har et langsigtet udspil og derfor også vil have indflydelse på budgetprocessen fremover. Det er bekymrende, og han går ud fra, at Handicaprådet og Udsatterådet vil få sagen til høring, alternativt til orientering
    • kvalitetsstandarder 2024 vedrørende serviceniveauet på ældreområdet blev behandlet i Ældre- og Omsorgsudvalget den 15. januar 2024. Handicaprådet vil blive hørt om denne
    • Ældre- og Omsorgsudvalget den 15. januar 2024 har besluttet en model for en frivillighedsbus og genoptagelse af Turtjenesten på Frederiksberg. Den nye model er, at Røde Kors Hovedstaden udlåner bussen til andre sociale foreninger på Frederiksberg gennem en nem tilgængelig bookingordning. Der blev spurgt, om bussen er med lift. Flemming Nielsen har undersøgt dette og har efterfølgende meddelt, at Røde Kors Hovedstaden ser på busser med lift
    • der etableres et lettere behandlingstilbud ”Åbent tilbud for mental sundhed”, til børn og unge med psykisk mistrivsel og/eller symptomer på psykisk lidelse. Børn og unge og forældre kan  selv henvende sig. Tilbuddet er målrettet mange forskellige behov, og der følger midler med fra regeringen via lovkataloget
    • Arbejdsmarkeds-, Vækst- og Uddannelsesudvalget har vedtaget Beskæftigelsespolitikken 2024-2026 efter den har været i høring.

    9.    Nyt fra Børne- og Ungeområdet
    Kristina Mikkelsen orienterede om

    • at der i kølvandet på Barnets Lov er kommet en ny lov om tilsyn med undervisningstilbud i egen kommune. Det betyder, at Frederiksberg får nyt og vidtgående ansvar for at sørge for tilsyn med både de kommunale og private undervisningstilbud, herunder også skoledagtilbud. Der mangler afklaring på, hvem der skal stå for disse tilsyn, og Familieafdelingen arbejder i øjeblikket sammen med skoleafdelingen for at udarbejde et nyt tilsynskoncept.

    10.    Nyt fra By-, Kultur- og Miljøområdet
    Peter Borgselius oplyste, at der ikke er noget nyt siden sidste møde i Handicaprådet, idet forvaltningen har arbejdet med at få afsluttet ”gamle” projekter.

    Han har dog undersøgt, om Frederiksberg Kommune vil fjerne vejbump, der hvor farten tillige sænkes til 40 km i timen. De vil ikke blive fjernet, men de enkelte vejstrækninger vil blive observeret.
    Mansoor Siddiqi spurgte, om der var nyt med hensyn til de borgere, som parkerer på handicapparkeringspladserne med falske handicapparkeringsskilte. Når Mansoor Siddiqi ringer, som anvist af kommunen, til politiet, så henviser politiet til kommunen. 

    Der var en drøftelse af, hvor nemt det er at snyde med handicapparkringsskiltene, og det blev besluttet, at brugerrepræsentanterne henvender sig til Danske Handicaporganisationer for en drøftelse af ændring af disse skilte, så der ikke kan snydes med dem på samme måde som i dag.

    11.    Nyt fra tværgående stabe under Kommunaldirektøren
    Sekretæren oplyste, at hun fortsat holder øje med Magnetens mulighed for at bruge varmtvandbassinet i Flintholm Svømmehal, og hun har den 17. januar 2024 talt med tilbudsleder Rasmus Ulrik Holm Rasmussen fra Magneten. 

    Han oplyste, at Magneten har modtaget mange kreative og gode forslag fra Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet, men desværre kunne disse ikke bruges, da ingen af dem omhandlede varmtvandbassinet, og det er netop varmtvandbassinet, som er godt for Magnetens brugere. 

    Rasmus Ulrik Holm Rasmussen har fået oplyst af Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet, at han skal kontakte Flintholm Svømmehal i begyndelsen af 2024, så de sammen kan finde frem til en løsning. Desværre har han ikke fået dette gjort endnu. Sekretæren kontakter ham på ny om en måned eller to.

    12.    Nyt fra følgegruppen om mellemformer i folkeskolerne
    Intet. Det blev besluttet at slette det faste punkt fra dagsordenen, og at Bo German Thomsen kan referere fra følgegruppen under Meddelelser fra medlemmerne.

    13.    Årshjul 2024
    Årshjulet blev taget til efterretning.

    14.    Punkter til drøftelse i fremtiden
    Det blev besluttet at invitere formand for Kultur- og Fritidsudvalget til mødet den 26. februar 2024. Sekretæren inviterer via Outlook.

    15.    Handicaprådets høringssvar siden sidste rådsmøde den 4. december 2023
    Høringssvar af:

    Høringssvarene toges til efterretning.

    16.    Eventuelt
    Formanden oplyste, at det nu er ganske vist, at Frederiksberg Kommunes handicappris vil blive udbetalt den 3. december 2024 på Magneten. Desuden vil Handicaprådet også stå for en selvstændig annonce i FrederiksbergLIV og for udsendelse af invitation til Handicaprådets samarbejdspartnere og alle handicaporganisationerne på Frederiksberg.

    Mødet sluttede kl. 13:31