Gå til hovedindhold

Seniorrådets høringssvar af 6. februar 2024

Høringssvar vedrørende forslag til lokalplan 233 for boliger, erhverv og offentlige formål ved Danasvej

Indhold

    Området er karakteriseret ved tætte gadeforløb med store træer fordelt på de omkringliggende veje. Men på en trist og kold januardag, synes området ikke så grønt som på de medfølgende billeder, fordi der er mange løvfældende træer, som er nøgne om vinteren. Det bebyggede område består primært af karréer, som klart bør bevares og ikke ændres på nogen måde.
     
    Vi kunne godt tænke os mere fokus på stedsegrønne træer og mere biodiversitet. Det begrænsede område lever ikke op til det, vi drømmer om, når vi taler om det “grønne Frederiksberg”! Græsplænen på hjørnet af Forchhammersvej og Svend Trøsts vej burde gennemtænkes med henblik på mere biodiversitet:  liggende træstammer, der giver liv til alt muligt kravl. Buske, der tiltrækker bier.
     
    På P.G. Rams Allé har man en borgerdrevet have. Kunne det også være en mulighed omkring Danasvej området? Husk at den lange bænk ikke bør begrønnes af mos - rens den!!
     
    Vi finder det meget problematisk, hvis den nuværende biblioteksbygning ikke bibeholder sin funktion som et fællesskabsskabende aktivitetssted med bl.a. mødelokaler for byens borgere, hvor disse er med til at fastholde fællesskab i mange forskelligartede foreninger. Som vi forstår lokalplanen i nr. 30 B, kan alle etager, bortset fra stueplan i biblioteksbygningen risikere at blive lavet om til erhverv samt boliger. Vi mangler en oversigt over, i hvor stor udstrækning lokalerne i biblioteksbygningen på 1. og 2. sal udlånes/ udlejes?
     
    Hvor er fokus på, at mennesker trives med fælles aktiviteter og foreninger, som vi synes hører med til den demokratiske tankegang og holder både unge og ældre væk fra kun at se på deres telefon.
     
    Bibliotekets stueetagen bør naturligvis være et samlingssted/medborgerhus, der kan skabe liv i området. Man burde se på Medborgerhuset ved Nordens Plads` aktiviteter samt kikke på tilbud i Absalon på Vesterbro.
     
    Formentlig er stueetagen for lille til et egentligt spisehus. Men en café vil kunne huses på den beskedne plads sammen med andre aktiviteter bl.a. bogafhentning, brætspil, dagens avis m.v. således at noget af biblioteksfunktionen ikke forsvinder. Igen ønskes beskrivelse af et sted, som i en eller anden grad er borgerdrevet, hvis muligt.
     
    Hovedsagen er, at stueetagen på biblioteket er med til at skabe et levende bymiljø til glæde for alle aldersgrupper. Så her gælder det om at tænke kreativt i fællesskabets ånd.
     
    Fint med et ude-aktivitetsrum med bordtennis, måske små pladser med optegnede skakspil eller andre brætspil - måske en petanque bane et sted i området, men vi er imod en grill-plads i så tæt et bebygget område.
     
    Man påtænker at omdanne pladsen foran biblioteket til et hyggeligt udeområde - en god idé, hvis man er meget opmærksom på støj fra biler og knallerter - måske kunne en glasfacade sænke dB betydeligt? Som støj beskrives på dette sted er ca. 62 dB lidt over vejledende grænseværdier. Husk at støj er med til at skabe høretab og stress.
     
    Så meget grønt som overhovedet muligt foran biblioteksindgangen / højbede og stedsegrønt - kik på de små hyggelige siddepladser i Haveselskabets Have! Men det skal også være trygt at komme her - også om aftenen.
     
    I forhold til allerede eksisterende bebyggelse:
    Vi har svært ved at forstå, at nogle boliger til borgere med særlige tilgængelighedskrav har brug for lejligheder på 180 m2? Desuden har vi også svært ved at acceptere begrebet ”seniorvenlige familieboliger” og at disse skal være minimum 55 m2. Dette er bestemt fint med dette antal m2 for en enlig, men næppe for 2 personer.
     
    Vi er forvirrede over, de regler der findes for at bo i en studiebolig. De har vist skiftet lidt? Studieboliger er for dem, der studerer og ikke for andre. Sådan bør det være og det burde efterleve.
     
    Vi synes, det er meget, meget vigtigt, at man laver borgerinddragelse med workshops for beboere i området.  Vi ser gerne, at stadsgartneren kommer til at fylde med kreative og farverige ideer til området! Det er dem, der bor i området, der bedst ved, hvad de ønsker og savner og hvilke aktiviteter, der kan være med til at skabe fællesskab og sammenhold. Vi kan ikke se noget om aldersfordeling i området samt noget om boligstørrelser.
     
    Vi ser positivt på, at man undersøger muligheden for at opsamle regnvand, men forstår også, at det kan være forbundet med problemer. Hvad med en vandpost på gadeplan, så beboere med grønne fingre, kan vande planter - specielt i de tørre somre. Det fungerer fint i Lindevangskvarteret og det skaber ejerskab til den grønne tankegang! Vi kan ikke gennemskue, hvor meget forurenet jord, der er i området og hvor godt dette er undersøgt?
     
    Frederiksberg strategien fokuserer meget på studieboliger også i dette område.
     
    Vi må som Boligudvalg pege på, at med al den fokus der er på den nye Ældrelov og os ældre, så er der et støt stigende antal ældre, som ikke bør glemmes i kommunens fremtidige byggeplaner.
     
    På Seniorrådets vegne
    Boligudvalget
    Medlem Maria Jensen, medlem Pernille Rothaus Sørensen og forperson Birgitte Franck