Gå til hovedindhold

Brændeovn

Brændeovne forurener – især hvis du fyrer forkert. Bliver du generet af naboens brændeovn, eller har du overvejelser om at købe og installere brændeovn, så læs herunder.

Indhold

    Klag over brændeovn

    Der er ca. 1650 brændeovne på Frederiksberg.

    Brændeovne er  en største lokale kilde til luftforurening med partikler, idet brændeovne anslås til at stå for 42 % af det lokale udslip af partikler (PM2,5).

    Frederiksberg Kommune har en vision om, at vi skal sikre, at luftkvaliteten er så god, at vores borgeres sundhed ikke bliver belastet. Kommunen har derfor udarbejdet en lokal forskrift, hvor du finder oplysninger om regler og råd for korrekt brug af brændeovne på Frederiksberg. Du kan selv være med til at reducere luftforureningen ved at tænde op og fyre rigtigt i brændeovnen. Du kan også læse hvordan vi vil bekæmpe luftforureningen fra brændeovne i vores Strategi for ren luft 2030.

    Følg disse principper, når du fyrer i din brændeovn:

    • Tænd op i toppen af træet
    • Brug kun rent tørt træ
    • Sørg for rigeligt luft til flammerne
    • Tjek at røgen er usynlig
    • Opbevar brændet tørt før brug. Tag det gerne ind dagen før, det skal bruges, så det når at akklimatisere.

    Du må ikke fyre med reklamer, mælkekartoner eller andet affald. Det kan afgive miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Du må heller ikke fyre med malet eller behandlet træ.

    Du må ikke lægge brænde på for eksempel sidst på aftenen og skrue helt ned for lufttilførslen, hvis det er for at gemme gløder til senere. Det giver dårlig forbrænding, afgiver sundhedsskadelige partikler og kan give risiko for brand i din skorsten.

    En ny brændeovn forurener mindre. Hvis du vil være helt sikker på at købe en brændeovn, der opfylder krav til miljø og sundhed, så vælg en miljømærket brændeovn. Vælg den størrelse ovn, der passer til dit behov for opvarmning.

    Der skal medfølge en prøvningsattest, som skal underskrives af skorstensfejeren ved opsætning.

    Tjek også om din skorsten er høj nok til at give et godt træk i ovnen, og høj nok til, at røgen ikke generer naboerne. Tjek desuden de interne regler i din andels- eller boligforening. Spørg eventuelt skorstensfejeren på telefon 3887 6071 eller e-mail: finnbirk@c.dk

    Vær opmærksom på, at medmindre du bor i enfamiliehus, skal du skal altid ansøge Frederiksberg Kommune, før du installerer brændeovnen.

    Yderligere informationer

    Kontakt

    Miljø

    Frederiksberg Rådhus
    Smallegade 1
    2000 Frederiksberg

    Telefontid

    Mandag - torsdag klokken 9-14
    Fredag klokken 9-13

    Personlig henvendelse

    Kun efter forudgående aftale

    Telefon: 3821 4151

    For borgere: Send sikker digital post til Miljø

    For virksomheder: Send sikker digital post til Miljø