Gå til hovedindhold
Frederiksberg Kommune logo

Juleaffald

Når julen bæres ud, er der også en del juleaffald, der følger med. Her får du en guide, så du ved, hvor det hele skal hen, når julen er slut.

Indhold

    Søg i vores sorteringsguide

    Rigtig mange juledimser er batteridrevne: Blinkende julemænd, lysende juletræskæder og spillende juleslips. Alt sammen hører til i småt elektronik, når du er færdig med at bruge dem. 

    Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer, hvis det er muligt. De brugte batterier kan du enten lægge i den røde miljøboks i en frysepose med knude på eller i batteribeholderen. 

    Gavepapir er tit en blanding af papir og plast. Derfor skal gavepapiret i restaffald. Det samme gælder gavebånd.


    Vil du undgå gavepapir kan du fx pakke gaven ind i en stofrest eller et tørklæde, du ikke har brugt længe. Eller måske en fin gaveæske som kan gemmes og bruges igen. Sy dine egne smukke stofjuleposer af en gammel dug, du har liggende i skuffen eller finder i en genbrugsbutik. Lav forskellige størrelser, som passer til de gaver, du skal give i år. På den måde er der også større chance for, at de bliver gemt fra år til år, da de kan bruges til det meste, og du sparer dermed miljøet for mange meter gavepapir.

    Julekort uden pynt skal i pap. Er der pynt og glimmer på skal det i restaffald. Kan det spille musik skal det i elektronik. 

    Julekalenderen er ofte lavet af karton og skal derfor i pap. Hvis du har været så heldig at have haft en julekalender med chokolade eller slik bag lågerne, skal du skille julekalenderen ad og sortere indmaden som plast og resten som pap. 

    Julen er højtid for madspild. Kan du give gæsterne lidt rester med hjem til juledagene? Med separate bøtter og datomærkning kan du sørge for at få spist det mest presserende først.

    Rotter elsker, når vi hælder stegefedt fra and og flæskesteg direkte i afløbet, for så er aftensmaden på plads. Det samme fedt giver problemer, når det stopper kloakrørene. Derfor skal vi samle fedtet i en beholder og smøre en fedtemad eller smide det størknede fedt i madaffald. Hæld ikke fedtet i afløbet.

    Har du brugt bagepapir til at bage småkager på, skal bagepapiret i restaffald, når du er færdig med at bruge det. Der findes også genanvendeligt bagepapir eller silikonemåtter, som kan bruges igen og igen. 

    Mad og drikkekartonerne fra fx kirsebærsauce, piskefløde og gløgg skal sorteres i plast. 

    Plastiknet fra klementiner, appelsiner og nettet om juletræet skal sorteres i plast.

    Sildeglasset skylles let og sorteres som glas. Sorter låget som metal. 

    Når det ellers så fint pyntede juletræ begynder at tabe nålene, kan dit juletræ stadig gøre nytte. Ligesom de foregående år indsamler vi juletræerne, så de kan blive til naturgødning.

    Hvis du bor i villa, har du en fast afhentningsdato, som du kan se på mitaffald.frederiksberg.dk eller i app’en Affald Frederiksberg. Indtast din adresse og se din afhentningsdato.
    Juletræet skal stilles ud til fortov inden klokken 7 om morgenen den pågældende dag, når du bor i villa.
    Har du en have er det bedste at lade træet ligge i et hjørne af haven sammen med andre grene og blade. Så bliver det et tiltrængt levested, der giver læ for vinteren til pindsvin og småfugle. 
    Du kan selvfølgelig også altid aflevere dit juletræ på genbrugsstationen, hvis du ikke kan vente til afhentningsdagen. Bispeengen Genbrugsstation, Bispeengen 35, 2000 Frederiksberg er åben på hverdage fra 10-18 og i weekenden fra 10-17.

    Bor du i en etageejendom skal du spørge din vicevært eller affaldsansvarlige, hvor I skal stille juletræerne, så både dit og dine naboers juletræer kan blive hentet samtidig. Det er den affaldsansvarlige der bestiller afhentning.  

    Er du affaldsansvarlig eller vicevært i en etageejendom, skal du sørge for at bestille fælles afhentning af beboernes juletræer. Det gør du på mitaffald.frederiksberg.dk

    • Bestil afhentning på den adresse, I ønsker juletræerne afhentet fra. 
    • Angiv i bestillingen, hvor mange juletræer I har. I kan som udgangspunkt bestille en afhentning af maks. 15 juletræer. Hvis vi ikke har taget alle juletræer med, er det fordi vi ikke havde plads, og vi henter de resterende juletræer snarest.
    • Hvis der sættes flere juletræer ned efter afhentning, skal I bestille afhentning af juletræer på ny.
    • Stil træerne synligt og på fast underlag, gerne så tæt på udgangen om muligt, da skraldemændene skal bære træerne hen til bilen.
    • Træerne skal skæres eller knækkes på midten, hvis de er højere end 180 cm.
    • Juletræet skal være fri for pynt, men må gerne stadig have træfod på.

    Ren stearin skal i restaffald. Metalskålen fra fyrfadslyset skal i metal, når den er helt fri for stearin. Kunstige lys kan selvfølgelig bruges igen og igen. Når de ikke virker længere, skal de sorteres som elektronik. Er din lyskæde i stykker, skal den sorteres som elektronik. Husk at pille batterier ud først og lægge i batteribeholderen eller den røde miljøboks. 

    Ødelagte julekugler er faktisk ofte ikke lavet af glas. De skal derfor i restaffald. Har nogle af dine julekugler set bedre dage, eller passer de ikke længere ind i din julestil, kan du shine dem op med lidt maling i stedet for blot at smide dem ud. Find en rest maling, perler eller papir, som du kan forskønne kuglerne med. Mal nogle ensfarvede, andre med prikker, striber eller andre mønstre. Har dine julekugler blot brug for en ny snor, kan du klippe et bånd af nogle smukke stofrester eller hækle en ny snor af genbrugsgarn.

    Adventskranse og juledekorationer af ler, naturmaterialer, plast og/eller oasisblokke skal i restaffald. 

    Der er farligt affald mange steder i vores dagligdag. Man tænker ikke over det, da det er 'forklædt' som helt almindelige dagligdags ting.

    Fx hårsprayen: Det er en trykbeholder. Spraydåser kan risikere at eksplodere, når de bliver presset sammen i en skraldebil. Derfor må de ikke bare ryge i den almindelige skraldespand, men skal sorteres som farligt affald. Det samme gælder flødeskumssprøjten og barberskummen. Selvom den er helt tom, er spraydåsen farligt affald.

    Også kosmetikprodukter, som ikke er i spraydåse, er farligt affald. Fx neglelakken eller hårfarven. På grund af indholdet af kemikalier må det ikke afleveres sammen dit restaffald.

    Her er flere eksempler på farligt affald, som du måske bruger lidt ekstra af i julen, når du 'shiner' dit hjem og dig selv op til julens mange komsammener:

    • Visse rengørings- og pudsemidler
    • Toiletrens
    • Ovnrens
    • Pletfjerner
    • Eddikesyre
    • Medicinrester
    • Sprinklervæske

    Balloner, serpentiner og nytårshatte skal i restaffald.

    Brugt fyrværkeri skal i restaffald. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

    Lovligt fyrværkeri er CE-mærket. Hvis fyrværkeriet ikke er mærket, er det ulovligt og må ikke afleveres på genbrugsstationen. Er du i besiddelse af ulovligt fyrværkeri, skal der rettes henvendelse til politiet, som sørger for, at det bliver hentet. Det må ikke afleveres på politistationen.