Har du brug for flere grønne poser?
Du kan altid hente nye poser i Borgerservice på Rådhuset, på Bispeengen Genbrugsstation eller i KU.BE på Dirch Passers Alle 4.
Bor du i villa kan du også få nye bioposer ved at binde en pose på håndtaget af din madaffaldsbeholder.
Bor du i etageejendom skal du kontakte den ansvarlige for madaffald, som kan bestille poser til ejendommen på Mit Affald.
Sådan sorterer du dit madaffald
Husk, at madaffald altid skal i de udleverede grønne bioposer, og at du skal binde knude på dem for at minimere lugtgenerne. Er dit madaffald meget vådt, kan det være en god idé at bruge to poser.
Hver en bananskræl og krumme tæller, når du sorterer madaffald. Bare et kilo af dit madaffald giver energi nok til 33 timers lys i lampen over spisebordet.
Det skal du komme i din grønne køkkenspand
- Madaffald – råt og tilberedt
- Ris, pasta og morgenmadsprodukter
- Kød, fisk, ben og knogler
- Brød og kager
- Frugt og grøntsager
- Sovs og fedt
- Pålæg
- Æg og æggeskaller
- Nødder og nøddeskaller
- Kaffegrums og kaffefiltre
- Teblade og tefiltre
- Brugt køkkenrulle
- Afskårne blomster
Det skal du ikke komme i din grønne køkkenspand
- Jord
- Dyrestrøelse (fx kattegrus og halm fra kaniner)
- Madaffald i emballage
- Potteplanter
- Du må ikke aflevere "løst affald" i beholderen
- Almindelige plastikposer må ikke bruges til madaffaldet. Brug i stedet de grønne bioposer, som vi udleverer.
Giv din kurv til madaffald den bedste plads
Når du placerer din kurv til madaffald ved siden af dit restaffald, er det nemmere for dig at få det hele med. På en standard 60x60 køkkenlåge er der plads til både et restaffaldsstativ og den grønne køkkenkurv. Hvis du tager låget af din madaffaldskurv, lugter affaldet faktisk mindre, fordi det får mere luft. Og så er det også lettere for dig, at skrabe madaffald i kurven.
Det gør vi med madaffaldet, når vi henter det hos dig
Det sorterede madaffald samles ind og transporteres til et forbehandlingsanlæg. Her renses og moses madaffaldet til pulp, en slags flydende grød. Pulpen samles i en tank, hvor biogassen stiger til vejrs og kan indkapsles. Biogassen bruges til produktion af varme, el og drivmidler. Resten af pulpen bliver til gødning, som bruges på markerne. Gødningen indeholder vigtige næringsstoffer, som nu er tilbage i naturens kredsløb.