Byudviklingsprojekter
Læs om igangværende byudviklingsprojekter, der skal sikre, at Frederiksberg fortsat er en attraktiv by at bo og arbejde i.
Frederiksberg Kommunalbestyrelse har i samarbejde med Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune godkendt Idéoplæg for omdannelse af Bispeengen som grundlag for at udvikle området omkring Bispeengbuen.
Idéoplægget viser, hvordan området kan udvikles, hvis den sydligste brobue bliver revet ned, og trafikken samles på én brobue. Visionen er, at etablere en grøn å-park, skybrudssikring, nye forbindelser og videreudvikle aktiviteter under den tilbageværende bue.
En tillægsundersøgelse beskriver, hvordan åen kan forlænges til Ågadeparken og Parken ved Bispeengen. Med forlængelsen bliver byrummet og åen en længere grøn og blå kile i byen.
Bispeengbuen er ejet af staten. For at kunne realisere et projekt, forudsætter det en aftale mellem staten og de to kommuner. Kommunerne er i dialog med staten.
Ingeborggården Plejecenter genopføres, så det lever op til Frederiksberg Kommunes målsætning om at levere moderne og tidssvarende ældreboliger af høj kvalitet. Samtidig udvides fra 148 boliger til 200 boliger.
I samspil med Frederiksberg Boldklub udvikles det samlede område i og omkring plejecentret, så et nyt klubhus bygges sammen med plejecentret. Ønsker fra Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Boldklub er, at folde 'Generationernes By' ud og skabe rum for synergi mellem børn og ældre, foreningsliv og ældreliv, uderum og byrumskvaliteter. Her skabes mulighed for, at generationer mødes ved at dele, overlappe og låne rum, funktioner og faciliteter hos, i og med hinanden. Nærområdet tilbydes et fælles hus og udearealer, der kan samle området. Desuden et integreret stiforløb, der skaber nem og sikker gennemgang og forbedrer nuværende adgangs- og parkeringsforhold.
Byggearbejdet vil i perioder medføre støj, trafikale gener og inddragelse af parkeringspladser. Bygherrerne skal overholde gældende regler for arbejdstid, støjgrænse og sikkerhed.
Byggeriet forventes færdigt i sommeren 2025.
Kontakt
- Kenneth Hviid Larsen, telefon 28 98 43 22, mail kela04@frederiksberg.dk.
- Michael Arvidsson, telefon 28 98 40 34, mail miar03@frederiksberg.dk.
I 2024 opstarter vi anlæggelse af cykelsti på Jens Jessens Vej. Formålet er at øge tryghed og trafiksikkerhed og dermed øge antallet af borgere, blandt andre skolebørn, som vælger at tage cyklen.
Kontakt: Trafik og Byrum eller telefon 38 21 42 92.
Ny Søndervang rummer 105 boliger til plejecentret, 24 boliger til botilbud og Frederiksberg Forsynings klimaskole for børn og unge. Udearealerne får et løft med cykelstier, grønne åndehuller og forbedret trafiksikkerhed. Læs mere i vinderprojektet.
Ny Søndervang forventes at stå færdig i efteråret 2025.
Byggearbejdet vil i perioder medføre støj og trafikale gener. Emil Chr. Hansens Vej lukkes delvist eller helt i perioder (mellem La Cours Vej og Stæhr Johansens Vej). Skolebørn ved Skolen på La Cours Vej kan fortsat gå og cykle sikkert i skole. Tung trafik afledt af byggeriet vil så vidt muligt ske via Stæhr Johansens Vej.
Om Rolighedsvej Bycampus
Midt i hjertet af byen, omkranset af Rolighedsvej, Bülowsvej, Åboulevard og Den Grønne Sti, er Rolighedsvej Bycampus ved at tage form (2021-2027). Rolighedsvej Bycampus bliver et nyt bykvarter på Frederiksberg med studieboliger, familieboliger, en ny Prins Henriks Skole, parkeringskælder og ny grøn park med fokus på regnvandshåndtering, biodiversitet, ophold, leg og bevægelse. Desuden opføres eventuelt ny idrætshal, læs mere i programoplægget (for tiden sat i bero).
Visionen er at skabe en grøn, levende og åben bycampus, hvor der er dejligt at bo, mødes, gå i skole, studere, forske og dyrke motion. Læs mere i lokalplanen.
Flerårigt byggeprojekt
De enkelte byggeprojekter etableres i etaper af forskellige bygherrer. Rolighedsvej Bycampus forventes at stå færdig i 2026.
Byggearbejdet vil i perioder medføre støj, trafikale gener og inddragelse af parkeringspladser. Bygherrerne skal overholde gældende regler for arbejdstid, støjgrænse og sikkerhed.
De enkelte byggeprojekter
Studieboliger og boliger til særlige boformer
Mod Åboulevard etableres 519 studieboliger og 158 boliger til særlige boformer til unge forskere og iværksættere. Bebyggelserne opføres i 6-7 etager, og i dele af stueetagen er der planlagt café, fitness, vaskeri og butik.
Status februar 2025: De 519 studieboliger er taget i brug i tredje kvartal 2024. De 158 boliger for særlige boformer forventes ibrugtaget i 1. kvartal 2025. Der er fortsat en smule trafik ind og ud af byggepladsen med tilhørende afspærring af parkeringspladser på Bülowsvej.
Familieboliger (AFSLUTTET)
Den bevaringsværdige røde bygning på Bülowsvej 27 indrettes til 18 familieboliger. Bebyggelsen renoveres med respekt for dens historie og nuværende arkitektoniske udtryk.
Renoveringen er færdig og boligerne taget i brug.
Stræder og forbindelser
Stræderne udgør de primære øst-vestlige forbindelser i Rolighedsvej Bycampus og forbeholdes gående og cyklende. Rundt om familieboligerne mod Bülowsvej anlægges en servicevej, der kan benyttes til affaldsafhentning og servicebiler til og fra Rolighedsvej Bycampus, men ikke til offentlig trafik. NREP etablerer stræderne og overdrager dem herefter til Frederiksberg Kommune i 2025.
Status februar 2025: De sydlige stræder langs den nye Prins Henriks Skole er taget i brug og får i 2025 endelige belægninger.
Parkering (AFSLUTTET)
Parkering til Rolighedsvej Bycampus placeres under jorden i en fælles parkeringskælder ud mod Åboulevard med tilkørsel fra Bülowsvej.
Parkeringskælderen er færdig og taget i brug.
Prins Henriks Skole (AFSLUTTET)
Prins Henriks Skole (Den Franske Skole) indeholder børnehave, grundskole og gymnasium. Den nye skole er indrettet i den bevaringsværdige gule bygning ud mod Rolighedsvej og i nybyggeri. Skolen har indgang ud til Rolighedsvej.
Prins Henriks Skole er taget i brug og udendørs arbejder afsluttet, herunder skolegård, hegn, cykelparkering og korttidsparkering på Rolighedsvej. Institut Francais (det franske kulturinstitut) er flyttet ind i stueetagen med indgang fra strædet mellem skolen og den kommende park.
Idrætshal (I BERO)
Idrætshallen opføres midt i Rolighedsvej Bycampus ud til den grønne park. Hallen vil indeholde idrætshal på nedre niveau, badmintonhal på øvre niveau og mindre multisal på øvre niveau. Indhold og udformning af hallen tager afsæt i et programoplæg fra BBP Arkitekter fra 2019 og lokalplanen for området.
Status februar 2025: Som følge af Frederiksberg Kommunes økonomiske situation er projektet sat i bero.
Ny grøn park
Den nye grønne park anlægges midt i Rolighedsvej Bycampus med afgrænsning ud til Den Grønne Sti og til de nye stræder i Rolighedsvej Bycampus.
En del af parken anlægges som et klimatilpasningsprojekt, da parken skal kunne forsinke og håndtere regnvand ved skybrudshændelser fra hele Rolighedsvej Bycampus. Denne del af parken indrettes som et grønt landskab med en lille sø, slyngede grusstier, buske og træer samt varieret beplantning, der vil bidrage til større biodiversitet. Derudover vil der komme faciliteter og inventar til ophold, leg og bevægelse.
Status februar 2025: Projektering af parken gennemføres i 2025 med forventet åbning i 2026. Da projektet med idrætshal er sat i bero, indgår arealet, hvorpå idrætshallen skulle opføres, i den nye park.
Forsyning (AFSLUTTET)
Der etableres kloak (nyanlæg og omlægning), vand, el og varme.
Etableringen er færdig.
Kontakt
- Rolighedsvej Bycampus (generel information om projekt og lokalplan): Frederiksberg Kommune, By, Byggeri og Arkitektur (se nederst på siden).
- Studieboliger, boliger til særlige boformer og familieboliger: NREP ved Lars Kjøller Holm, mail laho@nrep.com, telefon 40 17 00 65.
- Prins Henriks Skole: Prins Henriks Skoles Ejendomsfond ved Per Anker Hansen, mail pah@phse.dk, telefon 29 66 84 24.
- Idrætshal: Frederiksberg Kommune, Kultur- og Fritid ved Camilla Jarltoft, mail caja01@frederiksberg.dk, telefon 28 98 30 06.
- Parkering, grøn park og klima: Frederiksberg Kommune, Vej, Park og Miljø, mail vpm@frederiksberg.dk, telefon 38 21 42 92.
På pladsen bag rådhuset etableres parkeringskælder med 275 bilparkeringspladser samt nyt byrum.
Parkeringskælderen forventes færdig i juni 2025. Den bliver som udgangspunkt del af parkeringszonen og kan benyttes med blandt andet beboerlicens.
Byrummet indeholder opholdsarealer, udeservering, springvand, vandleg, kunst, kultur og markedsfunktioner. Området bliver grønt, rekreativt og et demonstrationsprojekt i klimavenlige løsninger.
Dispositionsforslaget er tilpasset i videst mulig omfang efter ønsker fra borgere, interessenter og politisk side. Blandt andet er aktivitets-øen og området omkring søen ændret, placering af loppestader tilpasset, og der er tilføjet bedre mulighed for at begrønne lamellerne for at få en grønnere plads.
Læs den politiske sag i Referat fra Trafik- og Miljøudvalgets møde den 8. april 2024 punkt 39.
Kontakt: Trafik og Byrum eller på telefon 3821 4292 i telefontiden.
Smart City handler om at planlægge og udvikle byen og erhvervslivet med nye, digitale muligheder.
Frederiksberg skal fremtidssikres, bruge ressourcer med omtanke og fokusere på bæredygtighed, og Frederiksberg skal være progressiv, innovativ og understøtte økonomisk vækst. Nye løsninger skal udvikles i samarbejder med institutioner, erhvervsliv, investorer og vidensinstitutioner.
Kontakt
By, Byggeri og Arkitektur
Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1, 4. sal
2000 Frederiksberg
Telefontid
Mandag, tirsdag og torsdag klokken 10-14
Fredag klokken 10-13
Onsdag lukket
Personlig kontakt
Kun efter forudgående aftale
Telefon: 3821 4120
Trafik og Byrum - Vej, Park og Miljø
Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1
2000 Frederiksberg
Telefontid
Mandag, onsdag og torsdag klokken 9-14
Tirsdag klokken 10-14
Fredag klokken 9-13
Personlig henvendelse
Kun efter forudgående aftale
Telefon: 3821 4292