9 ud af 10 boligforeninger har fået ordningen for madaffald indtil nu. I selvbetjeningen for boligforeninger kan du finde din adresse og se, om I har en madaffaldsbeholder på ejendommen. Hvis I endnu ikke har en madaffaldsbeholder, så vil I komme med i ordningen i løbet af 2020.
Alle beboere får direkte besked i eBoks (eller per brev), når de kan sortere madaffald.
Sådan får du en startpakke til sortering af madaffald
Du kan hente en startpakke på Rådhuset i Borgerservice i åbningstiden (se nederst på siden). Husk at tjekke, om I har en madaffaldsbeholder udenfor, inden du begynder at sortere madaffald.
Spørgsmål og svar om madaffald
Madaffald er for eksempel:
- Madrester – rå og tilberedte
- Kød, fjerkræ, fisk, ben
- Ost, pålæg, æg, æggeskal
- Ris, pasta, kartofler
- Brød, kage, mel, gryn
- Frugt, grønt, skræller, kerner, nøddeskaller
- Te, kaffe, grums, papirfiltre
Mad som er blevet for gammelt, skal du pakke ud, inden du lægger det i madaffald.
OBS. Dyre-høm-høm, dyrestrøelse eller bleer er altid restaffald.
Det skader ikke at komme afskårne blomster i madaffald, men du må ikke aflevere planter, jord og andet affald fra altanen eller haven som madaffald. Små mængder planter med jord kan afleveres som restaffald. Ellers skal boligforeningen bruge ordningen for haveaffald eller køre på genbrugsstationen.
Indpakningen og emballagen fra madvarerne skal i restaffald eller sorteres til genbrug.
"Bionedbrydeligt" emballage, fx majsstivelse, bambus, "papir", "pap" eller "plast", er ikke madaffald, og det kan ikke nedbrydes i den proces, som vores madaffald gennemgår. Derfor skal du aflevere alle typer "bionedbrydeligt" materiale som restaffald.
Det er ikke alle ejendomme, som kan sortere madaffald. Der kan være nogle praktiske udfordringer omkring plads eller adgangsvej, som vi skal have løst, før vi kan sætte en beholder til madaffald ved jeres ejendom. Vi tager direkte kontakt til de enkelte ejendomme og beboere, efterhånden som de skal med i ordningen. Vi forventer at næsten alle kan sortere madaffald i løbet af 2020.
I tømmekalenderen i selvbetjeningen ovenfor kan du se, om I har en affaldsbeholder til madaffald ved ejendommen.
Startpakken indeholder en kurv til køkkenet, to ruller poser til madaffald og information om sortering af madaffald. Køkkenkurven kan du stille, hvor du vil - på bordet, i bunden af skabet, eller hvor du synes, det er mest praktisk.
Kurven måler cirka 16 x 23 cm og er cirka 21 cm høj.
Sådan får du en startpakke
Hvis der allerede er en beholder til madaffald i din gård, skal du hente en startpakke på Rådhuset i BorgerServiceCenter. Se åbningstider nederst på siden.
Hvis der ikke er en beholder til madaffald i din gård, er det fordi I endnu ikke er kommet med i ordningen. Du vil modtage en besked i e-boks, når din ejendom kommer med i ordningen. Heraf vil det fremgå, hvornår I skal i gang med at sortere. I vil modtage startpakker til alle lejligheder samtidig med, at vi leverer de udendørs beholdere på adressen.
I startpakken til sortering af madaffald er der 100 poser til sortering af madaffald. Når du har brugt poserne er der tre måder, du kan få nye poser på:
- Du kan kvit og frit hente nye poser i Borgerservice på Rådhuset eller på Bispeengen Genbrugsstation (en pakke per person).
- Du kan selv købe lignende grønne skraldeposer (hvis de har grønne skraldeposer i supermarkedet).
- Ejendommens kontaktperson kan bestille poser til hele boligforeningen. Spørg i din boligforening om kontaktpersonen bestiller nye poser, og hvordan poserne bliver delt ud.
Poserne er betalt af affaldsgebyret genanvendeligt affald med mere. Du betaler affaldsgebyr indirekte som en del af din husleje. Derfor er det vigtigt, at du kun bruger de grønne plastposer, du får af os, til sortering af madaffald. Ellers stiger udgiften til ordningen for madaffald.
Se mere om Bispeengen Genbrugsstation
Se åbningstider for Borgerservice nederst på denne side.
Alle ejendomme har mulighed for at tilmelde en kontaktperson, som kan bestille madaffaldsposer til beboerne i ejendommen.
Sådan opretter man sig som kontaktperson for madaffald
Vi anbefaler, at man opretter sig som kontaktperson, hvis man normalt har dialog med Kommunen om affald. Men man kan også oprette sig, hvis man blot vil bestille og modtage nye madaffaldsposer til boligforeningens beboere.
Kontaktpersonen opretter sig med navn, mail og mobiltelefon på ejendommens adresse i tømmekalenderen. Kontaktpersonen bekræfter, at vedkommende må repræsentere ejendommen. Kontaktpersonen skal selv slette sin profil, når de ophører som kontaktperson.
Den udendørs affaldsbeholder vil som udgangspunkt blive placeret ved siden af papirbeholderen.
Affaldsbeholderen er en 2-hjulet beholder på 140 liter. Beholderen har et særligt dobbeltlåg med et rundt magnet-låg øverst. Magnetlåget er lidt stramt, men åbnes lettere ved at tage fat i højre side. Dobbeltlåget kan åbnes som et normalt låg uden magnet fra den modsatte side.
Beholderen kan deles af op til cirka 30 lejligheder.
Vær opmærksom på, at beholderen skal stå med håndtag vendt ud mod skraldemanden - eller bliver den ikke tømt. I skal sørge for at beholderen er vendt korrekt til tømning.
Affaldsbeholderen til madaffald bliver tømt hver uge. I mindre boligforeninger med 4-7 lejligheder, vil affaldsbeholderen blive tømt hver 14. dag, for det tager lidt længere tid at fylde beholderen.
Til sammenligning bliver bioaffaldsbeholderen (med madaffald og grønt haveaffald) i villaer og rækkehuse tømt hver 14. dag om sommeren og hver 4. uge om vinteren.
Alt affald kan komme til at lugte også madaffald. Men man kan gøre meget for at mindske risikoen for lugt.
Sådan undgår I lugt udenfor
- Bind altid knude på madaffaldsposen.
Madaffaldsposen er lavet af plast og er med til at mindske lugten. Men det kræver at du binder knude på. Så bliver beholderen heller ikke så beskidt. - Hold øje med at affaldsbeholderen bliver tømt hver uge.
Giv besked med det samme, hvis skraldemanden glemmer jer. - Vask affaldsbeholderen en gang i mellem.
Det kan ikke undgås, at affaldsbeholderen på sigt bliver lidt snasket, så den begynder at lugte. Sørg for at skylle affaldsbeholderen en gang i mellem. I kan også købe vask af jeres affaldsbeholdere i selvbetjeningen.
I helt særlige tilfælde kan I blive pålagt at vaske jeres affaldsbeholdere - Har I ekstraordinære lugtproblemer i den udendørs affaldsbeholder, kan vi anbefale, at I køber affaldssække af klar plast, som I kan fore den udendørs beholder med. Det kræver dog, at viceværten eller anden affaldsansvarlig kommer sækken i umiddelbart efter tømning. Det er ikke et krav, og I skal selv anskaffe sådanne sække.
Sækken skal være en del større end beholderen, så den ikke bliver siddende i beholderen ved tømning. Mål på beholderen til madaffald:
Liter:140 liter, højde:106,5 cm, bredde: 48 cm, dybde: 48 cm
Sådan undgår du lugt indenfor
Dit madaffald plejer at være i din almindelig skraldespand, hvor det sjældent lugter indenfor. Når madaffaldet er sorteret for sig selv, er der større risiko for at det begynder at nedbryde og lugte lidt. Vores erfaringer siger:
- Jo mere luft, affaldet får i køkkenkurven, jo mindre vil madaffaldet lugte. Der er små huller i låget på køkkenkurven, så affaldet kan ånde. Vær dog særligt opmærksom, hvis du stiller køkkenkurven inde i et lukket køkkenskab.
- Skift posen, når den lugter. Skyl køkkenkurven og lad den lufttørre. Så er du klar til at sortere madaffald igen.
Madaffaldet bliver til at starte med afleveret på Amager. Det betyder, at skraldebilen kører til Prøvestenen på Amager og tømmer skraldebilen. Virksomheder, der tager imod vores madaffald og sørger for den videre behandling, hedder Ragn-Sells.
Madaffaldet bliver transporteret til et forbehandlingsanlæg i Ringe på Fyn. Forbehandlingen fjerner madaffaldsposerne og laver madaffaldet til en ensartet biopulp (en slags affaldsgrød).
Biopulpen bliver brugt på et biogasanlæg, der også ligger i Ringe på Fyn. Biopulpen bliver pumpet rundt i store rør. På den måde laver man biogas. Biogassen kan bruges som brændsel, varme, transport eller laves til naturgas.
Når madaffaldet er gasset af, kan resten bruges som gødning. Gødningen er fyldt med gode næringsstoffer fra maden, som kan bruges på landbrugsjord.
På den måde ender madaffaldet til sidst ude på markerne, hvor det giver næring til nye afgrøder.
Vi transporterer ikke madaffaldet længere end højst nødvendigt. Men gødningen skal under alle omstændigheder ud til landbrugene, så det kan komme på markerne.
Madaffald bliver behandlet i Danmark. Men det skal selvfølgelig transporteres væk fra Frederiksberg. Madaffald skal transporteres længere væk end restaffald, som vi afleverer til forbrænding på ARC på Amager.
Pap, Papir, Plast og Metal ender alt sammen uden for Danmark på store produktionsanlæg (papirmøller, jernstøberier, plastfabrikker). Glas kan vi lave til nyt glas på det gamle Holmegaard Glasværk på Sjælland.
Alt affald bliver derfor transporteret derhen, hvor det skal behandles eller bruges. Vi tager mest muligt hensyn til transport, miljø og økonomi, når vi indgår aftaler om behandling af dit affald.
Dine madvarer kommer fra hele verden
Den miljømæssige effekt af transporten af madaffald er blevet undersøgt flere gange. Transporten af madaffald i Danmark betyder meget lidt i den samlede CO2 beregning. Behandlingen af madaffaldet sparer mere CO2, end der tabes ved længere transport. Behandlingen af madaffald skal ses i en helhed fra produktion til genanvendelse af affaldet.
Dine madvarer kommer fra hele verden. For eksempel kommer dine avocadoer og bananer fra Sydamerika, og du køber måske vindruer fra Egypten og slikærter fra Sydafrika. I det samlede transportregnskab betyder det derfor meget lidt, at vi kører madaffaldet rundt i Danmark. Derudover skal madaffaldet ende på landbrugsjorden for, at næringsstofferne bliver udnyttet. Derfor skal madaffaldet derhen, hvor landbruget er.
Vi samarbejde med andre kommuner i hovedstaden om, at der på sigt kommer biogasanlæg tættere på byen, så madaffaldet skal transporteres kortest muligt.
Du skal sortere madaffald for miljøets skyld. Madaffald kan bruges til at lave energi gennem forgasning. Det betyder, at vi laver biogas af madaffaldet, og at biogassen kan bruges til at lave elektricitet, varme eller drive en motor.
Når madaffaldet er gasset af, så kan resten bruges som gødning på landbrugsjord. På den måde kommer næringsstofferne tilbage i jorden, eller sagt på en anden måde; resterne kommer retur til naturen.
Når madaffald bliver brændt sammen med restaffald, kan vi kun lave energi. Men asken fra forbrændingsanlægget kan ikke bruges som gødning, den kan kun bruges til vejfyld.
Derfor skal du sortere madaffald.
Kommunalbestyrelsen har bestemt, at vi skal sortere madaffald på Frederiksberg.
Du kan læse referatet fra mødet her på hjemmesiden. Mødet blev holdt den 19. juni 2017 med Pkt. 193 Indsamling af madaffald og indkøb af biler til affaldsindsamling.
Se referatet fra mødet i Kommunalbestyrelsen den 19. juni
Du kan følge med i den langsigtede planlægning af affaldsområdet. I Affalds- og Ressourceplan 2014-2018 kan du læse om de indsatsområder, som skal forbedre affaldsområdet i planperioden.
Se mere om reglerne på affaldsområdet og Affalds- og Ressourceplanen under Regler om affald
Nej. Man kan ikke blive fritaget fra at sortere madaffald. Alle skal sortere madaffald, lige som alle skal sortere papir, pap, plast, metal, glas, elektronik og farligt affald.
Vi har vurderet at 80% af boligforeningerne på Frederiksberg skal have ordningen for madaffald i første fase, som starter i foråret 2018. Alle ejendomme får direkte besked og alle beboere får direkte besked.
Anden fase er ikke planlagt endnu. Men vi tager hul på de sidste i efteråret 2018 og forventer, at i 2019 kan næsten alle sortere madaffald.
Der kan være en håndfuld ejendomme, hvor det slet ikke er muligt at stille en affaldsbeholder til madaffald, fordi de fx ikke har udendørs arealer. De vil få en midlertidig dispensation indtil de fysiske forhold ved ejendommen ændrer sig eller der kan laves en anden aftale om sortering af madaffald.
Alle skal sortere madaffald. Men der er forskel på navnet på affaldsordningerne til ejendommene.
På Frederiksberg er Madaffald en affaldsordning for boligforeninger og Bioaffald er en affaldsordning for villaer og rækkehuse.
Bor du i lejlighed, vil du kunne sortere madaffald og aflevere i en affaldsbeholder kun til madaffald.
Bor du i villa eller rækkehus, kan du sortere madaffald og grønt haveaffald og aflevere det samlet i en affaldsbeholder til bioaffald. Så kan madaffaldet og haveaffaldet forgasse sammen og blive til biogas og gødning.
Bor du i lejlighed, kan boligforeningen godt have en affaldsbeholder kun til haveaffald. Men du må ikke blande madaffald og haveaffald sammen i affaldsbeholderne i boligforeningen.
Madaffald og bioaffald bliver behandlet på to forskellige anlæg, da der er forskellige måder at behandle organisk affald på. Vi har valgt to forskellige måder på Frederiksberg, så ordningen passer til ejendommens behov.
Cirka 94% bor i lejligheder på Frederiksberg, og cirka 6% bor i villaer og rækkehuse.
Madaffald er en del af gebyret Genanvendeligt affald med videre. Hver ejendom bliver opkrævet affaldsgebyr for genanvendeligt affald. Du betaler derfor ikke særskilt for startpakker, madaffaldsposer og affaldsbeholdere til madaffald. Men udstyret er betalt af affaldsgebyret for genanvendeligt affald.
Det betyder, at du betaler for alt affald (blandt andet madaffald) over din husleje, som du altid har gjort.
Se mere om gebyrerne og hvad affaldet koster
Hjælp os med kun at bruge madaffaldsposerne til madaffald. Så kan vi spare på udgifterne til ordningen for madaffald.
De poser, som kommunen har valgt at bruge til indsamling af madaffald i etageejendommene, er produceret med genbrugsplast og bliver sorteret fra, i en maskinel proces, inden madaffaldet sendes til bioforgasning. Poserne renses og genanvendes så vidt muligt til nye poser. På den måde indgår poserne i en cirkulær proces, så færrest mulige ressourcer går til spilde.
Bioposer kan ikke nå at kompostere på biogasanlægget, som har vundet opgaven med at behandle madaffaldet fra boligforeningerne. Komposteringen går simpelthen for hurtigt. Derfor vil eventuelle bioposer blive sorteret fra i dette anlæg. Bioposerne kan ikke genanvendes, og de bliver derfor sendt til forbrænding.
På Frederiksberg bruger vi kun bioposer i villaer og rækkehuse. Her indsamler vi madaffald sammen med haveaffald. Den ordning kalder vi for bioaffald, og beboerne skal sortere deres madaffald i bioposer. Det skyldes, at vi i denne ordning bruger et anlæg, der også kan håndtere haveaffald. Bioposerne indgår i dette tilfælde i en længere proces med kompostering, hvor poserne også kan nå at kompostere. Så her kan man bruge bioposer til madaffaldet.
Kommunen følger udviklingen i produktionen af diverse plasttyper og udviklingen blandt de forskellige biogasanlæg, så vi hele tiden kan træffe beslutninger på det bedst mulige grundlag.
CO2-udledningen for behandling af madaffald er lidt bedre end behandling af restaffald (men på næsten samme niveau), når man ser på energiproduktionen ved behandling af affaldet. Der er imidlertid også andre gevinster for miljøet ved madaffaldsordningen. Biopulpen indeholder vigtige næringsstoffer, som ellers skal tilsættes kunstigt på markerne. Derfor giver det rigtig god mening at samle madaffald ind, lave biogas og bruge resterne som gødning på landbrugsjord.
Se miljøvurderingen for madaffaldsordningen i detaljer i bilag fra referatet til By- og Miljøudvalgsmødet den 23. oktober 2017 pkt. 343:
Miljøvurdering af indsamling af madaffald
Miljøvurderingen af indsamling af madaffald bygger i øvrigt på en evaluering af vores ordning for bioaffald (madaffald og grønt haveaffald) for villaer og rækkehus.
Villaer og rækkehuse har sorteret madaffald siden januar 2015. Ordningen hedder bioaffald, da villaernes madaffald bliver afleveret sammen med grønt haveaffald i en bioaffaldsbeholder. Bioaffaldet bliver behandlet hos Biovækst i Svinninge i Nordvestsjælland, hvor biogassen bliver opsamlet, og resterne kan bruges som gødning på landbrugsjord.
I forbindelse med evaluering af bioaffaldsordningen fra 2015 har vi lavet en grundig vurdering af miljøpåvirkningen ved forbrænding over for sortering af madaffald og produktion af biogas. Her kan du læse evalueringen i detaljer i referat af mødet i Kommunalbestyrelsen den 13. juni 2016, pkt. 174:
Referat: Pkt. 174 Evaluering af forsøg med indsamling af bioaffald
Bilag 2: Hovedrapport - evaluering af forsøg med indsamling af bioaffald (herunder madaffald)
Bilag 3: Miljøvurdering af forsøg med indsamling af bioaffald (herunder madaffald)
Links
Kontakt
Affald og Genbrug
Frederiksberg RådhusSmallegade 1
2000 Frederiksberg
For virksomheder: Send sikker Digital Post til Affald og Genbrug
Telefonen er åben:
Mandag - torsdag klokken 10-15Fredag klokken 10-13
Personlig henvendelse i Borgerservicecentret:
Mandag og torsdag klokken 9-17Tirsdag, onsdag og fredag klokken 9-13