logo

Samkørsel

Samkørsel finder sted, når man deler en tur, eller dele af en tur. Det kan f.eks. være til og fra arbejde. Samkørsel kan organiseres gennem en samkørselstjeneste eller blot aftales mellem to mennesker.

Indhold

  Der er flere fordele ved at samkøre. Samkørsel kan blandt andet bidrage til at nedsætte CO2-udslippet og trængsel på vejene. Derudover kan det være en billigere måde at transportere sig på frem for at køre i hver sin bil.

  Ta’Med og NaboGo er begge samkørselstjenester, der gør det let at finde andre, som skal samme vej.

  Når flere kører i bil den samme vej, så kan man lige så godt følges.

  Samkørsel er at køre sammen med andre, der alligevel skal samme vej, og de fleste praktiserer allerede samkørsel, måske uden at vide det. Det er samkørsel, når to mennesker kører sammen til arbejde frem for at køre i hver deres bil, eller når to kollegaer kører sammen for at komme på kursus. Det kan også være samkørsel, når du kører din ægtefælle eller far til læge, deler en biltur på tværs af landet med din veninde eller fætter eller enten er chauffør eller passager – udbyder eller aftager – af en tur i privatbil med en eller flere fremmede gennem en samkørselstjeneste.  

  I Transportministeriets publikation ’Analyse om fremme af samkørsel. En national, tværgående rapport om samkørsel’ fra 22. august 2022 defineres samkørsel som:

  ”Samkørsel handler om, at borgere deler deres privatbiltur ved at køre sammen. Bilejeren / chaufføren af bilen (udbyderen) tilbyder en i forvejen planlagt tur til en passager (aftageren). Passageren kan både være en person fra husstanden, en person uden for husstanden (fx en kollega) eller en fremmed.”

  Samkørsel kan anvendes alene, eller sammen med andre transportmidler. Således kan samkørsel være med til at øge det samlede transportudbud, og dermed øge mobiliteten.

   

  Når vi sætter os ind i en bil og kører sammen med andre, i stedet for at tage hver vores bil, er der flere mulige fordele. Overordnet set kan der både være økonomiske, miljømæssige, samfundsmæssige og sociale gevinster ved samkørsel:

  • Der er mulighed for at spare penge ved at dele en tur
  • Samkørsel kan bidrage til at nedsætte CO2-udslippet
  • Ved at samkøre, i stedet for at tage hver sin bil, bidrager man til færre biler og bedre plads på vejene
  • Det kan være hyggeligt med selskab og nogen at snakke med under bilturen

  Hør fra brugere af samkørsel

  På Vejdirektoratets hjemmeside, kan man læse mere om samkørsel, og høre fra samkørerne selv.

  Amalie, der bruger samkørsel, siger:

  ”De primære årsager til, at jeg bruger samkørsel er, at det er hurtigere end hvis jeg tager offentlig transport. Det er også billigt, og så synes jeg også, at det er en nem og hyggelig måde at bruge sin transporttid på. Hvis jeg bare kører på mit Rejsekort fra København til Hillerød koster det 50 kr., og hvis jeg kører med min kollega gennem Nabogo-app’en koster det 24 kr.”

  Vejdirektoratets kampagne om samkørsel

  Som arbejdsplads er det muligt at gøre en indsats for samkørsel, som kan give mulighed for at høste flere fordele. Øget samkørsel kan nemlig bidrage til at nedsætte CO2-udslip og trængsel på vejene. Ved at motivere medarbejdere til at samkøre med kollegaer skaber man samtidig mulighed for stærkere sociale relationer i og på tværs af arbejdspladsen.

  Frederiksberg Kommune arbejder selv med at udbrede kendskab og understøtte til samkørsel blandt medarbejdere.

  Yderligere information

  Kontakt

  Vej, Park og Miljø – Trafik og Byrum

  Frederiksberg Rådhus
  Smallegade 1
  2000 Frederiksberg

  For borgere: Send sikker Digital Post til Vej, Park og Miljø
  For virksomheder: Send sikker Digital Post til Vej, Park og Miljø

  Telefonisk henvendelse

  Mandag, onsdag og torsdag kl. 9-14
  Tirsdag kl. 10-14
  Fredag Kl. 9-13

  Personlig henvendelse

  Kun efter forudgående aftale

  Telefon: 38 21 42 92