Gå til hovedindhold

Verdenskunst på Frederiksberg Allé

Frederiksberg Allé 41 bliver snart et endnu smukkere vartegn for byen. Med hjælp fra en række fonde vil toppen af bygningen blive udsmykket med værket ”Balance of Time” skabt af den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein.

06. jun. 2023

Indhold

  Kunstinstallationen "Balance of Time" er udviklet af kunstner Jeppe Hein i samarbejde med bygherren, NRE Group A/S og Unionkul, som har opført Frederiksberg Allé 41. Finansieringen sker med generøse gaver fra en række fonde.

  Borgmester Michael Vindfeldt (S) ser frem til indvielsen af kunstværket i sommeren 2023:

  ”Frederiksberg Allé er en af de smukkeste strækninger, vi har i byen, og det skyldes især de flotte og karakteristiske tårne, som pryder bygningerne langs alléen. Under byggeriet af Frederiksberg Allé 41 opstod ideen om at placere et unikt vartegn på taget som en pendant eller 'hilsen' til de øvrige tårne, og nu er det endelig lykkedes at finansiere kunstværket med god hjælp fra en række fonde. Det er jeg både glad og taknemmelig for, og jeg ser frem til, at vi i juni kan krone bygningen med Jeppe Heins flotte kunstinstallation”, siger han.

  Formand for kultur- og fritidsudvalget Lotte Kofoed (SF) glæder sig også:

  ”Jeg er meget glad for, at vi med Jeppe Heins imponerende kunstværk ”Balance of Time” får, hvad man godt kan kalde en ny kulturel destination i byen, som samtidig er en flot hilsen til de mange rejsende, der stiger på og af metroen fra stationen under bygningen. At få kunstværket indviet er kulminationen på mange års arbejde, som også de tidligere kommunalbestyrelser har en vigtig andel i. Det arbejde vil jeg gerne anerkende”, siger hun.

  Balance of Time er kreeret specifikt til Frederiksberg Allé 41 og realiseres i tæt samarbejde mellem Frederiksberg Kommune, Jeppe Hein, Cobe Arkitekter og kunstbureauet Creator Projects.

  Kunstprojektet kan realiseres takket være donationer fra A.P. Møller Fonden, Det Obelske Familiefond, Frederiksbergfonden, Statens Kunstfond og husets bygherre NRE Group A/S og Unionkul. Dertil kommer en mindre egenfinansiering fra Frederiksberg Kommune og en omprioritering af Metroselskabets midler til forskønnelse og forbedring af Metrostationer på Frederiksberg.

  Fakta om værket og kunstneren

  Jeppe Hein har skabt det stedsspecifikke værk Balance of Time til Frederiksberg Alle 41, der tematiserer livet som en balance mellem at kontrollere og give slip; at bringe livets forskellige kræfter i harmoni.

  Jeppe Heins kunstværk udgøres af en stor kugle med en diameter på 2,4 meter, der cirkulerer langsomt rundt på kanten af bygningens tag. Kuglens rejse tager en time, så den med 60 minutters interval positionerer sig på hjørnet af Frederiksberg Allé og Platanvej. Som en hyldest til resten af den ikoniske allés tårnforløb vil Balance of Time blive placeret på taget af huset på Frederiksberg Allé 41 og derved gå i dialog med alléens øvrige tårne, som genspejles i værkets overflade.

  Kunstværket vil indskrive gadens nyeste bygning i alléens historie og peger samtidig mod fremtiden.

  Jeppe Hein (f. 1974) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1997 og fra Städelschule i Frankfurt og har i dag studie i Berlin. Hein har skabt sig en stor international karriere og er særlig anerkendt for sine ambitiøse installationer, som bevæger sig i krydsfeltet mellem arkitektur, installation, skulptur og design.

  Heins værker rækker generøst og insisterende ud i sin omverden og inviterer beskueren ind i en sanseverden, som aktiveres gennem forundring, leg og interaktion.

  Hein har både udstillet på store museer og integreret sine kunstværker i den offentlige verden over. I Danmark er man måske stødt på de ikoniske røde danse-lamper, som danner ARKENWALK (2021) mellem Ishøj Station og Arken Kunstmuseum eller Heins spejlværk, ”The Sky, The Earth & You”, som fra i år pryder Salling ROOFGARDEN i Aarhus.